Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Multinationals Polen gesubsidieerd door EU

  •  
05-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ing300.jpg
Geld bedoeld voor ontwikkeling werkgelegenheid in Polen komt voor een groot deel terecht bij bedrijven als ING, Unilever en Philips
In Polen hebben grote multinationals miljoenen euro’s ontvangen uit een EU-fonds waarmee werkgelegenheid in arme regio’s gestimuleerd had moeten worden. Hoewel het geld bedoeld was voor ‘het versterken van kennis en vaardigheden van werknemers van Poolse ondernemingen, vooral in het midden- en kleinbedrijf’, ging een deel van het geld naar cursussen voor managers van grote beursgenoteerde bedrijven. Dat meldt dagblad Trouw.
Minstens de helft van de ongeveer 300 miljoen euro subsidie die tot nu toe is uitbetaald, is naar de scholingen gegaan. Zo ontving Unilever 1 miljoen euro EU-geld om de medewerkers bij te scholen. ING-Bank Slaski kreeg ook 1 miljoen euro, met dat geld werden de managers getraind. Fortis kon rekenen op 8 ton en Philips moest het doen met 300.000 euro om de medewerkers iets te leren over ‘Mensen en waarden’. De Poolse Rabobank-dochter BGZ ontving veruit het meeste geld: bijna 2,5 miljoen euro.
Het geld komt uit het ESF-potje. Voor de periode 2007-2013 heeft de EU 75 miljard euro vrijgemaakt om de werkgelegenheid binnen de EU te bevorderen. Het grootste deel van het geld gaat naar de armste regio’s. Polen is met tien miljard euro de grootste ontvanger.
Op de lijst van subsidie-ontvangers, gepubliceerd door het Poolse ministerie van regionale ontwikkeling, staan vooral lokale overheden, arbeidsbureaus en non-gouvernementele organisaties. Maar onder het kopje ‘ontwikkeling van kaders voor een moderne economie’ staat een waslijst van beursgenoteerde bedrijven: behalve ING, Unilever en Philips, ontvingen ook Mercedes Benz, BMW, Renault, Heinz, EDF, Nestlé, Deutsche Bank en Pepsi Cola  geld om hun management bij te scholen.
In juni vorig jaar zijn de regels aangescherpt om de subsidies meer terecht te laten komen bij het Poolse midden- en kleinbedrijf.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (88)

JoopSchouten
JoopSchouten5 jan. 2013 - 8:43

Graaiers.

JandeBoer2
JandeBoer25 jan. 2013 - 8:43

Multinationals: de ultieme subsidieslurpers, profiteurs en parasieten en van de samenleving.

meijerlahn
meijerlahn5 jan. 2013 - 8:43

Onnavolgbare EU-subsidies http://nieuwsuur.nl/onderwerp/457552-onnavolgbare-eusubsidies.html

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 jan. 2013 - 8:43

Tsjonge, geld om werkgelegenheid te stimuleren komt grotendeels terecht bij grote werkgevers. Bestaan er echt mensen die daar verbaasd over zijn?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa5 jan. 2013 - 8:43

Wie bestuurt echt de EU, EU politici of de lobbyisten?? De onzichtbare lobbyisten worden de laatste jaren alleen maar agressiever en agressiever, zij zijn de boosdoener van alle ellende op aard, laat staat in EU. Geef het hoofd-bestuur terug aan de politici, ook in Nederland!

bruces
bruces5 jan. 2013 - 8:43

Toen de muur omviel in Berlijn, kochten de WEU- en Azie-multinationals en de wat minder grote ondernemingen de MOE-landen op. Dit is geen nieuws, maar oude koek.

Cinema2
Cinema25 jan. 2013 - 8:43

Wat heb ik een hekel aan het woord subsidie, in welke vorm dan ook! Overheden spelen al jaren (wellicht eeuwen) de barmhartige Samaritaan. Wat overheden er niet bijvertellen is dat dit een sigaar uit eigen doos is. Op te hoesten door, jawel de burger! Uiteraard doen de multinationals een beroep op een zak met gratis geld!. Geef deze jongens eens ongelijk!. Bedrijven als Unilever en Philips zijn zeer wel in staat om hun eigen medewerkers bij te scholen. En ja ik zet ook een streep door, dit geld was bestemd voor het midden- en kleinbedrijf. Mag ook deze onzin aub. stoppen?. Ook een mkb-er verkent zijn of haar eigen afzetgebied, en MOET investeren in mensen, anders overleef je domweg niet... Geef mij een "gratis" zak met geld (op te hoesten door de burger) en mijn droom komt eerder uit dan verwacht. (een vakantiehuisje in Frankrijk) De werkgelegenheid, hier binnen een Nederland zal niet toenemen. Ook ik heb mij te houden aan het geheel van vraag en aanbod, overheden/ partijen lopen voorop in de strijd; Wij denken wel voor u!. Overheden gaan niet over het geheel van vraag een aanbod, nee daar gaan de consumenten (lees de burgers) zelf over!.

roher
roher5 jan. 2013 - 8:43

Het neveneffect dat de werkgelegenheid hier ter plekke meer of minder op wordt is daar al iets over bekend? Want je hoort alleen maar dat het beter wordt, maar als je om je heen kijkt wordt het slechter. HYPOTHETISCH kan ik me voorstellen dat als er daar producten en diensten geproduceerd worden dat we ze dan hier niet (meer) hoeven te maken.

JandeBoer2
JandeBoer25 jan. 2013 - 8:43

"In juni vorig jaar zijn de regels aangescherpt om de subsidies meer terecht te laten komen bij het Poolse midden- en kleinbedrijf." Krijg nou wat! Het is al opgelost zie ik. Toch knap dat zelfreinigend vermogen van de EU, zelfs vóórdat Wilders zijn anti-EU-aanhangsels er aan te pas zijn gekomen. Die beginnen altijd achteraf te zeuren en te mekkeren zoals ook nu weer :-)

JanB2
JanB25 jan. 2013 - 8:43

Grof schandaal. Eis dat het geld wordt teruggestort en kijk of er boetes kunnen worden opgelegd.

Jiskefet47
Jiskefet475 jan. 2013 - 8:43

De geschiedenis herhaalt zich. Hetzelfde gebeurde in de jaren '70 en '80 in Nederland. De stimulerende overheids subsidies voor een evenwichtiger arbeidsmarkt kwamen vooral terecht bij de grote multinationals. De knowhow van de juridische afdelingen van deze bedrijven was vele malen groter dan die op de arbeidsbureaus. Mbo'ers, Hbo'ers contra drs. 'sen en dr.'s in wetsgeleerdheid. Zij, die juristen, wisten de maatregelen zo te interpreteren, dat ze bij de rechtsprocedures in dezen altijd het gelijk aan hun kant kregen, ondanks de juiste interpretatie van de bedoelingen van de maatregelen, die bekend was bij de medewerkers van de arbeidsbureaus. Het verschil met nu en toen is dat nu het zich afspeelt in Europees verband, dat deze gang van zaken zichtbaar wordt voor de burgers en burgers mondiger zijn geworden. Op zich is dat een goede zaak, omdat het ons burgers bewust maakt hoe het werkt. Uiteindelijk zal dat zijn vruchten afwerpen, maar is en blijft een kwestie van geduld en lange adem. Ertegen protesteren helpt weinig, want de maatregelen zijn tot nu toe juridisch zo zwak, dat de multinationals procedures in dezen heel eenvoudig het gelijk aan hun kant krijgen. In dezen blijft het credo al doende leren we.

rbakels
rbakels5 jan. 2013 - 8:43

Als die multinationals activiteiten ontplooien in Polen die ze anders zouden nalaten hebben die subsidies wel degelijk zin.

vriest
vriest5 jan. 2013 - 8:43

Hieruit blijkt voor de zo veelste keer dat zowel banken en multinationals altijd en overal de genen zijn die alle mazen in de wet en in de subsidie regelgeving als eerste gebruiken .En voor de ING is dit een dubbel voordeel met dit geld betalen ze vast ook een beetje terug van wat geleend is van de nederlandse belasting betaler .

tomek2
tomek25 jan. 2013 - 8:43

Geld halen voor trainingen voor multinationals uit ESF was trouwens ook heel populeer in Nederland. Ik heb darmee zelf meegemakt. Maar daarover horde ik niemand in Nederland klagen.

JandeBoer2
JandeBoer25 jan. 2013 - 8:43

Anja L: ""Wie is de baas van de wereld?", vroeg mij deze week een kind." Vroeger was het antwoord: God Tegenwoord is het: Geld Beiden vervullen ze dezelfde functie. En het volk ligt in aanbidding.

ValsPlat
ValsPlat5 jan. 2013 - 8:43

Multinationals, belastingen ontwijken & opstrijken daar waar het kan.

Jensbos
Jensbos5 jan. 2013 - 8:43

Tsja, we betalen voor onze eigen werkloosheid.........

opmerker
opmerker5 jan. 2013 - 8:43

Dan wordt er dubbel verdiend omdat ze ook belasting ontduiken met schaduw bankieren

opmerker
opmerker5 jan. 2013 - 8:43

Dan is het dubbel op want ze ontduiken belasting met

mensje1
mensje15 jan. 2013 - 8:43

Het is volslagen normaal dat indien bedrijven gaan investeren in andere landen, dat daarvoor managers moeten worden opgeleid. Behalve taal is er nog veel meer, arbeidsrecht, cultuur, bedenk het zelf maar. Een beetje cursus voor het bedrijfsleven kost 5.000 per week. Of het nu voor systeembeheerder Windows is, of voor arbeidsrecht. Dat zijn hele gangbare prijzen. Dat beursgenoteerde bedrijven die subsidie krijgen om in Polen een afdeling te openen, en dan 1 miljoen aan cursus uitgeven, is heel normaal, zelfs een beetje weinig. Dus waar gaat deze storm in het glas water over? Juist, helemaal nergens over.

mensje1
mensje15 jan. 2013 - 8:43

"Gewoon opdoeken die hele zooi, en terug naar de EEG" Voor de PVV aanhang (ik zie hieronder een "Drammer") onder ons die terug wil in de tijd. Helaas, dat kan niet, je kan alleen maar vooruit in de tijd. Dus terug naar de EEG kan niet, je kan alleen vooruit naar de EEG. Handig is wel als je niet het enige land bent dat de een EEG wil, anders is Nederland in haar eentje de EEG, en zal het vermorzeld worden door de EU. Maar ik denk dat voor mensen die denken dat de klok teruggezet kan worden, dit te ingewikkeld is.

mensje1
mensje15 jan. 2013 - 8:43

"Het gaat er over dat het EU geld niet naar een pools, maar een nederlands bedrijf gaat." Beste Dr., Multinationals zijn per definitie niet aan een land gekoppeld. Ik zou zeggen, lees het artikel nog eens, de titel zegt veel. "De vraag is dus over welke verhoudingen het gaat, percentages van de totaal in Polen te verdelen pot. Het lijkt erop dat dat nog wel meevalt." Het geld is niet als cadeau bedoeld, maar om economie in een regio te stimuleren. Uiteindelijk zullen de Polen uit die regio ervan profiteren. Zoals ik in een andere reactie al uitlegde gaat de economische motor-werking van een multinational heel veel verder dan de betrokken werknemers, die overigens ook, merendeel, Polen zullen zijn.

mensje1
mensje15 jan. 2013 - 8:43

sorry van mijn vele reacties op een rijtje, door problemen tussen Joop en iPad kon ik ze niet op de plek waar ze bedoeld waren laten verschijnen, waardoor ze allemaal op een kluitje hieronder terecht kwamen.

jelius
jelius5 jan. 2013 - 8:43

Is dat er dan, het Poolse midden- en kleinbedrijf ? Tijdens mijn reis door Polen, al weer een tien jaar geleden, heb ik het niet kunnen ontdekken. Het communistische bewind hield niet van kleine ondernemingen. Wat ik wel zag waren nieuwe vestigingen van buitenlandse bedrijven. Ik ben bepaald geen EU fan, maar vraag me toch af wat de EU dan wel had moeten doen. En als het geld nu gebruikt is om Polen op te leiden, wat is daar dan mis mee ? Gezien de Katyn landingsblunder kunnen sommige Polen nog wel wat opleiding gebruiken, maar die niet meer, ze zijn allemaal dood.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos5 jan. 2013 - 8:43

Mijn ervaring is logistiek en inkoop van grote Nederlandse bedrijven, die door mensen daar uitgevoerd worden...waarom? Ik neem aan omdat ze daar goedkoper zijn (Europees minimum loon). Wij dokken dus als West Europeanen via onze belastingcenten voor de opleiding van diegenen die onze banen overnemen..... En dat midden en klein bedrijf...als de inkomens daar hoger worden ...Europees minimumloon op ons niveau... betekent dat ook groei van die werkgelegenheid. Net als de recessie in het Westen krimp betekent. Keynes dus...zou hier ook weer toegepast moeten worden.....

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
erikbos
erikbos5 jan. 2013 - 8:43

Laten we eerst maar eens democratisch de bevolking laten kiezen of ze uberhaupt verdere europese integratie willen met een politieke unie. Daarnaast is een politieke unie geen oplossing voor slechte besteding van subsidies. Zelfs in Nederland is het vaak onduidelijk wat het effect van de subsidie is en wordt er maar zeer beperkt verantwoording afgelegd.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

Wat leven we toch in een vreemd land. Hier in nederland zelf betalen de meeste multinationals geen cent belasting en als je daar wat van zegt dan wordt de werkgelegenheid als argument opgevoerd om dat maar vooral niet te veranderen. Maar als je de EU die kennelijk datzelfde doet ermee om de oren kunt slaan dan staat iedereen gretig te wachten om dat te kunnen doen. Als we met zoveel commentaar op EU beleid afstormen, zou het dan niet zaak zijn dat we eerst op nationaal niveau ons huis op orde brengen? Of nog beter: zouden we niet eerst eens veel meer moeten doen aan een echt verenigd Europa zodat multinationals individuele EU lidstaten niet tegen elkaar uit kunnen spelen om zo excessieve voordelen voor zichzelf op te kunnen eisen?

1 Reactie
trujac
trujac5 jan. 2013 - 8:43

" Of nog beter: zouden we niet eerst eens veel meer moeten doen aan een echt verenigd Europa zodat multinationals individuele EU lidstaten niet tegen elkaar uit kunnen spelen om zo excessieve voordelen voor zichzelf op te kunnen eisen? " Denk je nu echt dat een verenigd Europa dit probleem kan oplossen? Kijk eens naar de Verenigde Staten daar speelt zich precies hetzelfde af. Ook de VS wordt net als de EU bestuurd en gestuurd door de duizenden lobbyisten van de multinationals. Ik denk dat door een schaalvergroting in de vorm van een federaal Europa de greep van die multinationals nog groter wordt. De parlementaire controle komt door die schaalvergroting nog verder van de burger nog verder weg te staan. In bv een soeverein Nederland of Duitsland houdt de burger nog enig sinds het overzicht op de democratie. Ik zou zeggen, schop eerst al die 25 duizend lobbyisten die dagelijks de burelen in Brussel bestormen maar eens het pand uit. Reken maar dat je onder die 25 duizend lulkoekverkopers daar in Brussel geen bestuurders van de voedselbanken vindt of echte vakbondsmensen.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

Ah gelukkig. Dit is de reden waarom pvda en vvd meer Europa willen? Multinationals spekken en banken vetten?

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer25 jan. 2013 - 8:43

Nee, het is de reden waarom de SP minder multinationals willen spekken en banken en waarom het geld van Europa meer naar de burgers i.p.v. naar de bedrijven moet.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

Het wordt hoog tijd dat Nederland gata beseffen beseft dat EU een volkomen ongefundeerd maakbaar ratjetoe is, doodlopende weg, slecht voor eigen land, volk en cultuur. Europa kent geen eigen volk en cultuur, dus is regering onmogelijk, behalve als dictatuur. Geen optie dus. Economische samenwerking in vorm van onze oude EEG of huidige EVA is hoogst haalbaar. Nederland zo snel mogelijk uit geldverslindend EU-gedrocht maakt ons land straks tot nummer 1 van meest gelukkig land.

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer25 jan. 2013 - 8:43

== "Nederland zo snel mogelijk uit geldverslindend EU-gedrocht " == ??? Ik zou zeggen: zo snel mogelijk alle subsidies aan multinationals stopzetten, of Nederland uit. Laten die honderden miljoenen euro's subsidieslurpende multinationals hun eigen commerciële poepbroek maar eens leren ophouden!

Dehnus
Dehnus5 jan. 2013 - 8:43

Waarmee je de Amerikaanse lobby's en de Chinese lobby's hun zin geeft. Vind je het niet raar dat totdat ze de grenzen voor hun grote bedrijven open hadden Europa goed was. En toen de normale Europeaan er achter kwam dat hij goedkoper over de grens kon shoppen voor zowel werk als inkopen.. het ineens dicht moet? Ze willen niet dat jij over de grens shopt want dan kunnen ze niet meer per regio prijzen afdwingen via prijsafspraken. Ze willen niet meer dat jij de vrijheid van verkeer hebt, want dan kunnen ze dat niet tegen je gebruiken als ze jouw aannemen in een ander land (want zij mogen natuurlijk wel mensen aannemen en ontslaan internationaal, kijk maar eens naar de voorstellen die via hun geAstrotufde "Grassroots" naar voren worden gebracht). EU moet niet kapot, maar moet schoongemaakt worden. Waar ik dit vroeger zij werd ik Anti EU genoemd, en nu pro EU omdat de lobby lijn is verschoven en mensen zwart wit denken. Maar er moet gewoon een flinke bezem door en tot dat dat klaar is, inclusief een goede grondwet die op 1 a4tje past met een normale wet waarin duidelijk en bondig de taken van de EU, haar Lidstaten en provincies op staan, geen nieuwe lidstaten meer aannemen. Ook maar een centrum van regering, Brussel. Om de Fransen dan tegemoet te komen zet je het defensie Centrum dan maar in Straatsburg. Willen ze dat niet dan gaat Frankrijk er maar uit, deden ze bij de NAVO ook, komen wel weer terug als ze uitgejankt zijn. Buiten dat moet lobbyen gewoon verboden worden voor bedrijven en groeperingen. Verder weer cru dat het toch weer de Nederlandse Multinationals zijn...

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

Weer is er niet om heen te komen, het gelijk van de PVV en Wilders wordt ook hier weer glashard aangetoond. Het is niet de bevolking die profiteert van de Euro en de Europese Unie, de bevolking wordt uitgeknepen om dit glazen huis dat Europa heet, in stand te houden. Het zal nog stees duurder worden om dit Europa in de benen te houden, want de problemen in Zuid Europa nemen nog steeds toe. De multinationals willen graag helpen, om de Eurofielen in het zadel te houden. Weer een echt voorbeeld van eigen belang. We betalen ons ongans aan Europa, en met de dreigementen dat het nog veel minder zal gaan en duurder zal worden, als we de Euro afschaffen en de Europese unie ontbinden tot een EEG. Ja, het is duidelijk de multinationals zullen inkomen mislopen en het zal daar minder gaan, geen miijarden winsten meer. Maar of daar rouwig om moeten zijn? In Polen worden geluidschermen aangelegd midden in de bush bush. Natuurlijk Europees geld, aangelegd door? Wie maakt het even waar dat we echt in Europese unie en in de Euro moeten blijven? WIE? Veel succes! M.a.w. geef aan dat de PVV en Wilders volkomen ongelijk hebben. Nogmaals veel succes!

1 Reactie
ElChe
ElChe5 jan. 2013 - 8:43

Wilders en de multinationals (sponsors van wilders) : 2 handen op een buik.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

Als Harry van Bommel zegt dat de EU er niet voor de burgers is maar voor de multinationals dan wordt hij maar door weinigen serieus genomen, daar kan Harry niets aan veranderen. Ik hoop niet dat misbruik van subsidies door multinationals als een verrassing komt.....ik ben het ''millennium'' probleem nog niet vergeten. Maar blijf gerust rechts stemmen, over een paar jaar ben je dit toch al weer vergeten.

1 Reactie
Winston2
Winston25 jan. 2013 - 8:43

"...over een paar jaar ben je dit toch al weer vergeten." Wat een optimisme, Roelf! Volgens mij zijn de meesten dit morgen al kwijt...

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

Ook dit voorbeeld bevestigt het gelijk van Wilders/PVV in principiele anti-EU standpunt. Alleen verzuimt de partij tot dusver dit standpunt om te zetten in serieuze politiek en gedegen uitwerking alternatief. Het impliceert ondermeer nationaal en Europees vrienden maken en geestverwanten binden i.p.v. potentiele partners af te stoten. Kortom, analyse en inhoud Wilders/PVV deugen, maar Wilders verzuimt tot dusver volkomen in serieuze, constructieve en concrete politieke uitwerking. Na twee keer publiekelijk falen in 2012 schiet Wilders als partijleider naar mijn mening simpelweg tekort.

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer25 jan. 2013 - 8:43

Dit voorbeeld bevestigt juist gelijk van principiele anti-neoliberale standpunt van de SP! En die partij heeft níét verzuimt dit standpunt om te zetten in serieuze politiek en gedegen uitwerking alternatief: http://www.sp.nl/2012/verkiezingen/SP-verkiezingsprogramma-nieuw-vertrouwen.pdf

Meta Foor
Meta Foor5 jan. 2013 - 8:43

er wordt in het artikel (en niet alleen bij Joop) gesuggereerd dat het allemaal de schuld is van de multinationals; dat is niet zo natuurlijk; de bedrijven maken alleen slim gebruik (en wie niet ?) van de gulle , ongecontroleerde, blijmoedige, domme vrijgevigheid van de moloch-kolos EU die zgn voor het volk, vrijheid en veiligheid is opgericht door een stel staatshoofden die hun families een baantje wilde verschaffen. ik hoop van ganser harte dat de journalisten die subsidie-fraudes nu eens boven water halen en zich niet het bos in laten jagen met de uitspraken van de lokale overheden dat het ''tot op de bodem wordt uitgezocht ..."" wa

1 Reactie
erikbos
erikbos5 jan. 2013 - 8:43

Juist ja, de gene die verantwoordelijk is voor het verstrekken en controleren van de subsidies is de EU/overheid. Dat zijn de partijen die lopen te blunderen. Subsidies zijn een middel dat je zeer gecontroleerd moet inzetten met duidelijke transparante verwantwoording.

Blisss
Blisss5 jan. 2013 - 8:43

Dus conclusie : we spekken Bolkesteins geesteskind, een 'neoliberaal' Europa, waarin alleen het ondernemersbelang maatgevend is. Philips, ING en Unilever zijn de bevolking van o.a. Nederland ( bovenal de vvd-stemmers) zeer erkentelijk dat ze export van werkgelegenheid naar andere omringende landen middels deze bijdragen stimuleren.

1 Reactie
Meta Foor
Meta Foor5 jan. 2013 - 8:43

ho effe bliss; het was wim kok/pvda die onvermoeibaar de halve voordelen van de EC promootte , en gemakshalve de nadelen maar vergat. voornaamste reden was economie, veiligheid en dat je je geld niet meer hoefde te wisselen bij je vacantie. je weet wat er van kwam: economie down, veiligheid moet burger zelf voor zorgen en vacantie is nostalgie ....

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

@ Jan de Boer, za 05 januari 2013 14:32 Verkiezingsprobgramma is GEEN politieke doorbraak en utwerking in praktijk. Sterker, SP heeft haar politieke inzet gedurende verkiezingsprogramma cadeau gedaan aan PvdA en het eigen EU-standpunt t.a.v. EUropa blijft mede daardoor erg vaag. Roemer heeft net als Wilders probleem qua politieke leidersscapaciteit. PS 'Neoliberaal' is verzonnen non-begrip SP, dat geen deuk in pakje boter schopt.

1 Reactie
JanB2
JanB25 jan. 2013 - 8:43

Fail: http://en.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten5 jan. 2013 - 8:43

'Het EU-budget zou mijns inziens vooral moeten gaan naar wetenschappelijk onderzoek, economische stabiliteit, een kleine defensie, buitenlandse zaken en duurzame energie.' Eerst de armoede oplossen. Een regering die haar inwoners aan de bedelstaf breng verdient ook geen subsidie.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods5 jan. 2013 - 8:43

++ Erwin Lamme, za 05 januari 2013 15:49 ++ >> Deze webpagina gaat over misbruik van subsidies, maar daar lees ik in jouw commentaar geen woord over???

Michiel Online
Michiel Online5 jan. 2013 - 8:43

"Zo krijg je een stabiele unie met als doel economische stabiliteit, collectieve welvaart, behoud mensenrechten en vrede, en daar profiteren alle lidstaten en inwoners van." Nee hoor dat krijg je helemaal niet :)

jelius
jelius5 jan. 2013 - 8:43

De EU ziekte tast kennelijk de hersens ingrijpend aan. Zelfs het waarnemingsvermogen wordt aangetast. Iedereen kan de door de EU nu al veroorzaakte ellende zien, behalve lijders aan de EU ziekte. Kennelijk weer eens ontgaan dat Nederlandse bedrijven er nu zo slecht voorstaan dat ze niet meer hun rekeningen kunnen betalen. Wij belastingbetalers mogen dan weer bijspringen, Kamp moet wat doen, roept MKB. Kennelijk ook ontgaan dat Hollande eergister z'n hele kabinet opdracht gaf elk afzonderlijk op zijn of haar gebied de werkloosheid te bestrijden. Slimme aanpak, tot eind 2013 blijft daarmee Hollande zelf uit de wind, alleen zo nu en dan een paar ministers er uit gooien. Dat Merkel de Duitsers waarschuwde voor nog meer ellende in 2013 dan in 2012 ook. Cameron's partij is van plan bij de komende verkiezingen zich Eurosceptisch op te stellen. De overeenkomsten met de dertiger jaren, ook toen alom bezuinigerij, worden ook al niet gezien. Het toen met de hand opgeworpen spoortraject A'dam centraal richting Schiphol, werkgelegenheidsproject, werd rond 1980 in gebruik genomen.

JoopSchouten
JoopSchouten5 jan. 2013 - 8:43

Deze handelswijze zie ik ook in Nederland. In een hoop gevallen gaat het grootste deel van de subsidie die hulporganisaties en semi-overheden krijgen ook op aan 'management' i.p.v. naar de doelgroep. Het is een epidemie.

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer25 jan. 2013 - 8:43

Daar zeg je me wat Joop. 'Management', het is een epidemie. Als alle bedrijven en overheden nu eens eerst op die managers bezuinigen, bijv. ontslaan met onbeperkt behoud van 70% van hun middelloon, dat zou alles overal toch véél efficiënter maken?

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

Geweldig hoe Nederlandse multinationals de Poolse economie vooruit helpen. Iedere keer als ik weer in Polen ben verbaas ik mij over de flinke vooruitgang die men daar maar blijft boeken. Polen is dan ook een netto-ontvanger van EU-geld, als hier dan wat van terugsijpelt naar netto-betaler Nederland kunnen we gewoon spreken van een win-win situatie, goed voor Polen én Nederland...

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer25 jan. 2013 - 8:43

'"een win-win situatie"? Dus eigenlijk is het juist goed dat de EU dit doet!

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

De leader is niet correct, het moet zijn: Multinationals Polen worden gesubsidieerd door U!!! ING. Philips, Unilever staan beleeft met de pet in de hand, en vragen vriendelijk en erg beslist "doneren".

1 Reactie
mensje1
mensje15 jan. 2013 - 8:43

"Multinationals Polen worden gesubsidieerd door U!!!" Wat een onzin, multinationals zijn per definitie niet gebonden aan een land.

cormol
cormol5 jan. 2013 - 8:43

Aangezien de vennootschapsbelasting over de jaren heen van 48% naar 25% gedaald is, mede door de internationale concurrentiedruk en de race to the bottem binnen de EU, wordt het tijd om eens echt maatregelen te nemen. De ondernemers zien de staat graag als geluksmachine (Uri Rosenthal) Die ondernemers kunnen uitstekend zelf hun eigen broek ophouden en dat past uitstekend in het neoliberale gedachtegoed. Alle EU-subsidies van die EU-ambtenaren die meedenken aan het bedrijfsleven opdoeken, net als alle Nederlandse "innovatie-"" en andere subsidies. ASML haalde b.v. in 2011 180 mln innovatiesubdie binnen en heeft dat echt niet nodig. ArcelorMittal bakt ze helemaal bruin met in 2011 265 mln. aan buitenlandse belastingfaciliteiten.

4 Reacties
bruces
bruces5 jan. 2013 - 8:43

van 48% naar 25% gedaald is ..... Anders hadden wij mogelijk allemaal in de bijstand gezeten ?

MichelReiziger
MichelReiziger5 jan. 2013 - 8:43

Sterker nog, er zijn bedrijfjes die als taak hebben om EU subsidies voor bedrijven binnen te halen...ben benieuwd waar die bedrijfjes uit betaald worden.

JandeBoer2
JandeBoer25 jan. 2013 - 8:43

De grootste subsidieslurpers slurpen rechts: per jaar gaat er nog zo'n 4 miljard euro 'innovatie'subsidie zo goed als ongecontroleerd en onvindbaar naar het bedrijfsleven, vooral de grootste natuurlijk. Er is niet veel veranderd sinds 2003: http://humortv.vara.nl/pa.332.ramses-shaffy-graai-pak-grijp-jat-naai-pik-en-bedonder.html

Cinema2
Cinema25 jan. 2013 - 8:43

" De ondernemers zien de staat graag als geluksmachine (Uri Rosenthal) Die ondernemers kunnen uitstekend zelf hun eigen broek ophouden en dat past uitstekend in het neoliberale gedachtegoed. " ------------------------------------------------------------------------------------------------- Onzin, ondernemers gaan verplichtingen aan (bijvoorbeeld een lening) dan wel betalen investeringen uit eigen zak. Mocht het mis gaan, vadertje staat komt je heus niet redden. Het woord "geluksmachine" is in deze ongepast. Wat ik wel met u eens ben dat er eens kritisch gekeken moet worden naar IEDERE vorm van subsidie. Dus ja het is te gek voor woorden dat in dit geval de multinationals een greep uit de EU kas kunnen doen om hun eigen mensen te voorzien van bijscholing... Dit krijgt MKB Nederland/ Europa echt niet voor elkaar. En jawel laat ik hier in eigen voet schieten als ondernemer. Groen moet je doen, daar krijg ik subsidie voor!. Ik onderneem maatschappelijk, (een onderdeel daarvan is, ik neem wel ouderen aan op de arbeidsmarkt) maar wel met subsidie. Lees, op te hoesten door de gemeenschap!. Met of het liefst zonder subsidie, ik als mens wil dit! Laat ik helder zijn, zonder subsidie oa. afkomstig van uw portemonnee voel ik mij noodgedwongen te denken voor u, anders overleef ik niet.. Dit brengt mij bij, oa ook bij uw persoon. Vraag, u ontvangt geen huursubsidie, u maakt geen gebruik van de kinderopvang van uw eigen kinderen?. Kunst ziet u als iets dat door gemeenschap opgehoest moet worden?. Vadertje Staat is een meester in het zinloos rondpompen van geld. De interactie tussen burgers onderling, daar heeft de EU (met Nederland voorop) geen boodschap aan. Er wordt voor u en mij gedacht, keer op keer.... Vroeg of laat gaat hier een streep door. De burgers worden mondiger, gelukkig maar-:)

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

Achter iedere onterechte subsidie staat een incompetente of corrupte ambtenaar.

2 Reacties
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso5 jan. 2013 - 8:43

Die voor zijn incompetentie fantastisch betaald krijgt. Ieder jaar lekker twee keer op vakantie. Lunch, diner, overnachtingen claimen bij je baas als zijnde werkoverleg bla bla. Toen ik las dat er miljoenen naar multinationals als subsidie gaan dacht ik nog meer: FUCK OFF EUROPA. Het helpt Nederland voor een aanzienlijk deel echt naar de klote.

JandeBoer2
JandeBoer25 jan. 2013 - 8:43

Nee hoor, in dit geval zijn keurig de regels uitgevoerd, en die regels zijn vorig jaar gelukkig al veranderd. En áls het al zo zou zijn wat je schrijft, dan staat er achter iedere onterechte subsidie ook een winstbelust bedrijf klaar om die onterechte of door corruptie verkregen subsidie maar al te graag op te strijken :-)

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
jelius
jelius5 jan. 2013 - 8:43

" Wat mij betreft moet ook de EU toegevoegde waarde hebben. De huidige doelstellingen zijn onder andere vrede, welzijn, behoud Europese waarden zoals democratie, mensenrechten en vrijheid, behoud nationale culturen, economische groei, milieuvriendelijkheid en bevorderen internationale rechtsorde en vrede. Dit zijn prima doelstellingen. Nu de uitvoering nog." De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. Alle opgesomde doelstellingen waren binnen de EEG al gerealiseerd. De EU met de euro heeft er een zoodje van gemaakt, daar bloeden we nu voor, en dat bloeden is nog maar net begonnen. Maar 'uiteindelijk' komt het goed. Mijn idee is beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Toch is het verheugend te horen dat zelfs EU gelovigen menen dat we iets aan de EU zouden moeten hebben. Daaruit leid ik af dat, als we er alleen maar last van hebben, zoals nu blijkt, dat we dan het monster ten grave kunnen dragen. Van mij kan dat morgen.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

EU heeft geen toegevoegde waarde voor Nederland en Nederlandse volk. EU is exterme variant van onze mislukte multi.kul(ti) vanaf jaren 70. Doelstellingen EU zijn vooral gebaseerd op vals sentiment en missen natuurlijk fundament, o.a. volksbehoefte. EU dient enkel een elite van ambtenaren, bankiers en grote multinationale ondernemers, die de eigen zakken vullen zonder waarde voor eigen (thuis)land, volk en cultuur. Van behoud Europese waarden kan geen sprake zijn, omdat Europa geen eigen land, volk en cultuur kent, dus geen gemeenschappelijke identiteit. Europa is slechts werelddeel en EUropa is maakbare kul. Een samenstel van diverse landen, dat sociaal-cultureel, economisch en qua oorsprong en ontwikkeling een ratjetoe vormt zonder natuurlijk fundament en samenhang. Nederland moet zich aan EU-monster onttrekken en weer het natuurlijke verschil maken. Onafhankelijk en baas in eigen land. Nederland nummer 1 als meest gelukkige land ter wereld is een mooie uitdaging en daarmee is welzijn Nederlandse burger gediend. Ontwikkeling andere landen is niet verantwoordelijkheid en taak Nederland. Ieder land moet zich kunnen ontwikkelen volgens eigen volkscultuur zonder overlast voor andere landen.

4 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 jan. 2013 - 8:43

[EU heeft geen toegevoegde waarde voor Nederland en Nederlandse volk.] Zo is dat, en Nederland heeft net zo goed geen toegevoegde waarde voor het Utrechtste volk. Opslitsen die hap!

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods5 jan. 2013 - 8:43

++ Nederland moet zich aan EU-monster onttrekken en weer het natuurlijke verschil maken. ++ >> Onzin, want daarmee zou Nederland het kind met het badwater weggooien. En met multiculturalisme heeft de EU al helemaal niets te maken, dat zijn gewoon stompzinnige PVV-dogma's. Nederland moet, tezamen met andere kritische landen en geholpen door goede journalisten, de uitgaven van de EU en de doelen onderzoeken op nuttigheid en kostenbatenverhouding. Daar is geld te verdienen, zonder dat je de nuttige zaken van de EU weggooit. Overigens is multiculturalisme, als we het hebben over de Nederlandse samenleving, iets dat nooit een doel op zich is geweest. Het is een gevolg geweest van het (op eigen initiatief) binnenhalen van Marokkanen en Turken, die we meenden nodig te hebben voor de economie. En dit weet je allang al, want ik heb het je al meerdere malen verteld. Gezien dat tegenargumenten nooit komen van je, zet je jezelf wederom te kijk als iemand die 'deaf, dumb and blind' de partijstandpunten kopieert en plakt.

trujac
trujac5 jan. 2013 - 8:43

" Ontwikkeling andere landen is niet verantwoordelijkheid en taak Nederland. Ieder land moet zich kunnen ontwikkelen volgens eigen volkscultuur zonder overlast voor andere landen. " Had dat 350 geleden maar gezegd toen Jan Pieterzoon Koen de Indonesiers de duimschroeven aandraaiden en vervolgens eeuwenlang de grote handelaren hun gang liet gaan. Maar goed dit terzijde. Ik denk dat intensieve samenwerking op een aantal gebieden in Europa zinvol en nodig is. Goede afspraken maken over het op elkaar afstemmen van rechtsystemen, wetgeving, import/export en buitenlandse betrekkingen lijkt me wel noodzakelijk. Daarvoor heb je denk ik geen ingrijpende maatregelen zoals een gemeenschappelijke munt en een federale regering nodig. In de meeste federaties komt het bestuur van de bevolking af te staan. Daardoor zullen er altijd bevolkingsgroepen zijn die zich achtergesteld voelen en zullen er spanningen ontstaan. Het naar elkaar toe groeien van samenlevingen vraagt heel veel tijd, als je dat in een paar decenia wilt realiseren krijg je een soort gedwongen huwelijk waarin stellen langs elkaar heen leven. Beter is het om hele kleine stapjes te nemen zodat we naar elkaar toe evolueren. De Eurofielen willen ons nu als het ware vooruit jagen, zij lopen daar bij te hard voor de optocht uit en zijn de ontelbare achterblijvers uit het oog verloren.

JandeBoer2
JandeBoer25 jan. 2013 - 8:43

Ik denk dat je dit allemaal minstens nog 1000 x moet schrijven voordat iedereen jou mening hierover eindelijk kent, Wim. "EU is exterme variant van onze mislukte multi.kul(ti) vanaf jaren 70." Ah, de zondeval heeft dus pas in de jaren 70 plaatsgevonden; toen kwam het Grote Kwaad de wereld in! Dat ik dát nu toch heb mogen meemaken :-)

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2013 - 8:43

@ Prins Pils, zo 06 januari 2013 12:31 Ik lees (bijna) alle reacties op mijn persoontje, maar als ik alle internationaal 'weg met onszelf'-socialisten personlijk moet antwoorden, dan heb ik een dagtaak. Dan weet je dat voor de volgende keer. Net zoals ik trouwens om onbekende reden niet kan reageren via regeerknop onder andermans bijdragen.

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer25 jan. 2013 - 8:43

== "als ik alle internationaal 'weg met onszelf'-socialisten personlijk moet antwoorden" == ??? Maar Wim, wie zijn hier dan allemaal "internationaal socialisten"? En waar zie je die dan ook nog eens schrijven dat zijzelf wegmoeten??? == "als ik alle ... personlijk moet antwoorden, dan heb ik een dagtaak." == Dat zou ik dan ook zeker niet proberen Wim; je schrijft al meer dan genoeg postings die géén antwoorden zijn. == "Net zoals ik trouwens om onbekende reden niet kan reageren via regeerknop onder andermans bijdragen." == ?? Inderdaad vreemd. Hoewel.. die regeerknop zit niet 'onder' andermans bijdragen, maar telkens in de titelbalk van de bijdragen. Weet je zeker dat je díé gebruikt? Of welke webbrowser gebruik je? Bij Firefox, IE en Chrome werkt het bij mij wél goed.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods5 jan. 2013 - 8:43

++ Ik lees (bijna) alle reacties op mijn persoontje, maar als ik alle internationaal 'weg met onszelf'-socialisten personlijk moet antwoorden, dan heb ik een dagtaak. Dan weet je dat voor de volgende keer. ++ >> Je had nu(!) inhoudelijk kunnen reageren, maar dat doe je niet omdat je niet kunt. Je hebt namelijk geen argumenten. ++ Net zoals ik trouwens om onbekende reden niet kan reageren via regeerknop onder andermans bijdragen. ++ >> Kwestie van eerste even naar andere Joop-pagina gaan, terugkeren naar de pagina in kwestie en op de juiste link klikken.

Le Chat Botté
Le Chat Botté5 jan. 2013 - 8:43

Zet de EU in om belasting te innen van iedere multinational die actief wil zijn binnen die EU. Dat zou de belastingbetaler een hoop geld schelen!!!

1 Reactie
mensje1
mensje15 jan. 2013 - 8:43

Ieder multinational betaalt volop belasting in de landen waar ze actief zijn. En uiteindelijk betaal jij en wij dat. Want iedere cent die multinationals verdienen komt uiteindelijk van jou en ons, en de belasting roomt daar heel veel vanaf voordat het restant bij de multinational terecht komt. Denk aan BTW, belasting over lonen die door de multinationals worden uitbetaald, allerlei heffingen voor milieu en infrastructuur. Je voorstel is dus onzinnig.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai5 jan. 2013 - 8:43

Het is bijna wekelijks dat er weer een schandaal is met de malloten in Brussel. Ik vraag me af hoe komen we van dat zooitje incompetente tuig af.

1 Reactie
mensje1
mensje15 jan. 2013 - 8:43

Je weet toch dat de malloten in Brussel deels zijn aangewezen door de nationale regeringen, daar stem jij op. En deels zijn ze rechtstreeks gekozen, ook door jou.

mensje1
mensje15 jan. 2013 - 8:43

(als deze reactie dubbel komt, dan was dat omdat de Joop-website gedurende enkele minuten niet responsive was) Het is volslagen normaal dat indien bedrijven gaan investeren in andere landen, dat daarvoor managers moeten worden opgeleid. Behalve taal is er nog veel meer, arbeidsrecht, cultuur, bedenk het zelf maar. Een beetje cursus voor het bedrijfsleven kost 5.000 per week. Of het nu voor systeembeheerder Windows is, of voor arbeidsrecht. Dat zijn hele gangbare prijzen. Dat beursgenoteerde bedrijven die subsidie krijgen om in Polen een afdeling te openen, en dan 1 miljoen aan cursus uitgeven, is heel normaal, zelfs een beetje weinig. Dus waar gaat deze storm in het glas water over? Juist, helemaal nergens over.

3 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods5 jan. 2013 - 8:43

++ Dus waar gaat deze storm in het glas water over? Juist, helemaal nergens over. ++ >> Al net zo'n domme reactie als van de meeste PVV'ers dat Nederland uit de EU zou moeten stappen. Tip: probeer eens wat meer na te denken. Dan kom je misschien ook tot de conclusie dat dit soort subsidies uitgegeven moeten worden aan bedrijven of overheden die bepaalde zaken nodig hebben maar ze zelf niet kunnen betalen.

Jiskefet47
Jiskefet475 jan. 2013 - 8:43

Ben je nu echt zo onnozel, dat je niet begrijpt waar het hier over gaat? Bedrijven vestigen zich in andere landen omdat ze op die manier verwachten, dat er meer groei te verwachten is. Uiteraard vergt zo'n avontuur investeringen in opleiding van personeel. Hoezo zouden wij als land(onze bevolking) waar ze hun bedrijvigheid staken, dan wel afbouwen hen moeten subsidiëren, bij dat avontuur?

Jensbos
Jensbos5 jan. 2013 - 8:43

Helaas investeren ze in andere landen ten koste van de werkgelegenheid hier en het verveklende is dat wij dat subsidieren via onze belastingcenten. Dus: 1) Belasting naar subsidies voor vervangende arbeid in, in dit geval, Polen...kan ook Kenia zijn, of Noord Vietnam...bloenmenkwekerijen. 2)WW premie en belasting (ze gaan later vaak in de bijstand) te besteden aan mensen die hun baan dankzij deze "export" verliezen. 3)Ondermijning van onze eigen (Nederlandse) concurentiepositie. Goede zaak?

mensje1
mensje15 jan. 2013 - 8:43

Beste Prins en Vrij Ik merk dat het vanuit IPad onmogelijk is om te reageren in de thread, dus doe ik het vanuit bovenin. Ik zelf heb een kleine onderneming, maar zonder Philips was ik brodeloos. Philips is de grootste afnemer van mijn producten. Maar ik ben niet de enige kleine ondernemer die afhankelijk is van de multinational Philips. Hoe denk je dat het met het MKB in Eindhoven en Best zou gaan als Philips zou vertrekken? En nu is dit maar een voorbeeld. Andere voorbeelden zijn DSM in Limburg, de scheepvaart en petrochemische industrie in de Maasvlakte, de hoogovens in Velsen, Schiphol, ......... Multinationals zijn de economische motors van veel regio's. Een multinational kan al gauw duizenden arbeidsplaatsen direct schelen, in kettingreactie naar families van de werknemers, naar toeleveringsbedrijven, zit je voor een enkele vestiging van een multinational al gauw aan een regio van honderdduizenden die daar volledig op leunt. Als je de arme regio's in Polen wilt helpen, dan zal dat niet lukken zonder de steun van multinationals. Omdat multinationals bedrijven met een winst oogmerk zul je de vestiging voor hun aantrekkelijk moeten maken. En als ik dan lees dat Philips 300.000 subsidie aan cursussen heeft besteed, en je leest de reacties daarop, dan denk ik dat men niet zo goed snapt wat voor geld een rol speelt in een economische regio. 300.000 of 1 miljoen, dat zijn peanuts in dergelijke context. Kruideniersmentaliteit maakt ons land niet rijk. Jammer dat je je reactie afsluit met een aanval op mijn persoon. Je doet dit in herhaling, je vorige reactie ook. Maar ik neem aan dat dat dient om gebrek aan diepgang in je argumenten te verhullen. Hetzelfde geldt voor jou, beste Vrij. Maar goed. De vraag die je daarna stelt is wel zinvol. Dat Polen geholpen wordt om hun land economisch bloeiend te maken heeft zowel voordelen alsook nadelen voor ons. Het meest voor de hand liggende voordelen is wel dat de druk van Polen op onze arbeidsmarkt vermindert. Gezien een werkeloosheid van 500.000++ is dat een goede zaak. Een andere zaak is dat multinationals verdwijnen naar lage lonen landen, en dat is toch wel verder weg dan Polen. Maar ondanks het feit dat Philips 90% van haar productie in het buitenland laat uitvoeren, blijft Philips een economische motor in Nederland. Dit geldt voor veel bedrijven. Met het vertrek van Philips-productie naar het buitenland, groeien die buitenlanden ook economisch, en worden ze afnemer van Philips. Economie is complexer dan vestzak/broekzak. Als Polen rijker wordt, zal het mogelijk Nederlandse producten afnemen, en dus voor welvaartstoename in Nederland kunnen zorgen. Ik zeg niet dat dat gebeurt, het vraagt gedetailleerde berekeningen om dat te kunnen voorspellen, en jouw rekensommetje, beste Vrij, is beslist onvoldoende om deze complexe vraagstukken te kunnen beantwoorden. Nederland is al heel lang een van de rijkste landen ter wereld. Dat betekent dat wij het al heel lang goed doen. In mijn geboortestadje sloot een Philipsfabriek, 20 jaar geleden. 1000 werkelozen. Heel zwaar voor de regio. Nu heeft niemand het er nog over. Het stadje doet het heel goed. Aan doemdenken doen ze daar niet, en men beseft heel goed, als een fabriek elders veel goedkoper kan werken, dat je wel gek bent als je die niet verplaatst. Krampachtig vasthouden aan het verleden is voor losers.

2 Reacties
Jiskefet47
Jiskefet475 jan. 2013 - 8:43

Mensje louter economisch geredeneerd begrijp je uitstekend hoe het werkt. Mijn hoedje af. Binnen het systeem klopt jouw logica als een bus. Edoch het economisch systeem is een fata morgana, een luchtkasteel, een huis gebouwd op zand. Een kaartenhuis, dat in elkaar stort als door irrationele hypes het vertrouwen erin wordt verstoord. De DSB affaire is daar een illustratief voorbeeld van. Economische constructies werken zolang de massa erop durft te vertrouwen, wordt dit vertrouwen aan het wankelen gebracht, dan stort de boel in. Juist de lijders aan de obesitas van de geldhonger zullen uit angst het systeem ten gronde richten. Door middel van reclame wordt gepoogd het systeem suggestief overeind te houden. Langzamerhand druppelt het in het bewustzijn van de massa door dat alles berust op schijn. Culturen zijn nu eenmaal, net als ons aardse bestaan eindig. De industriële technocratische cultuur nadert zijn einde, dat zorgt voor onzekerheden en chaos. Binnen deze cultuur kun je praten over losers en winners. Als je de debatten hier nuchter analyseert, dan zie je een wankelend vertrouwen. Dat wantrouwen zal helaas alleen maar groeien. Wie na het instorten van onze huidige cultuur de winners of de losers zijn zal de praktijk leren. Het zou mij niet verbazen, dat de rollen dan omgekeerd zijn, want wie jij beschouwt als losers, zijn mensen die altijd al gewend en gehard zijn om zich in probleemsituaties te handhaven(vele kleinsten zullen de grootste blijken te zijn). So wake up en stop met logisch systeem gebonden fantaseren, want als er iets kwetsbaar is voor irrationele angst processen, dan is het de economie, zoals we kunnen leren van wat zich een eeuw geleden afspeelde en het huidige addertje onder het gras: het wantrouwen. Uiteindelijk zal de massa door deze schijnwereld heen prikken, ontdekken dat ze zich onbewust van alle kanten laten bedonderen en dat alles op uiterlijke schijn berust. Praktisch zijn we verdwaalt in het kennisbos, theologisch, medisch, seksueel en hoe samen te leven. Geniet nog maar van je huidige realiteit voor zolang het duurt. Daarna als je het overleeft en het mee gaat maken wens ik je sterkte.

Jensbos
Jensbos5 jan. 2013 - 8:43

Het meest voor de hand liggende voordelen is wel dat de druk van Polen op onze arbeidsmarkt vermindert. Gezien een werkeloosheid van 500.000++ is dat een goede zaak. Een andere zaak is dat multinationals verdwijnen naar lage lonen landen, en dat is toch wel verder weg dan Polen. Maar ondanks het feit dat Philips 90% van haar productie in het buitenland laat uitvoeren, blijft Philips een economische motor in Nederland. Dit geldt voor veel bedrijven. Met het vertrek van Philips-productie naar het buitenland, groeien die buitenlanden ook economisch, en worden ze afnemer van Philips. Dit is inderdaad de geglobaliseerde economie ten voete uit, die economiscghe motor...voor de aandeelhouders en een beetje belasting...90% van haar productie in het buitenland...ook voor de Europese consumptie, als de grote Europese industrieen (auto- in het bijzonder) dat zouden gaan doen dan kunnen wij als transito (is volgens de statistieken tegenwoordig ook export) land onze borst nat maken. Airbus bouwt al in China...... We moeten het grootste deel van de consumptie in ons eigen continent, geldt ook voor VS en Japan, weer zelf gaan invullen, dat is het enige dat die werkloosheid weer tot een aanvaardbaar niveau kan terugbrengen, we doen niet anders dan de waarde van arbeid devalueren. (Laissez faire in een geglobaliseerde omgeving, zie het spel met de cvervalste dobbelstenen; Marx, das Kapital)

mensje1
mensje15 jan. 2013 - 8:43

"Helaas investeren ze in andere landen ten koste van de werkgelegenheid hier en het vervelende is dat wij dat subsidieren via onze belastingcenten" Beste Jens, het is een illusie om te denken dat wij laaggeschoolde grootschalige productie in ons land kunnen houden. Dit proces is overigens niets nieuws, maar al dertig veertig jaar aan de gang. Kijk maar eens welk percentage van de gebruiksgoederen in jouw huis in Nederland is geproduceerd. Ik denk dat je met moeite op 2% komt. De rest wordt in het buitenland geproduceerd. En dat al decennia lang. Toch is Nederland een van de rijkste landen ter wereld ( per hoofd van de bevolking). En dat ook al decennia lang. Dat betekent dat laaggeschoolde industriële productie, niet ons ding is. Ik wil niet de economie van ons land gaan beschrijven, maar de feiten die ik weergeef illustreren uitstekend dat er geen reden tot paniek is omdat de EU arme Poolse regio'S stimuleert. Zelf denk ik dat we er zelfs aan kunnen verdienen. Proef dat woord ook eens en kijk of het beter smaakt dan zwartkijken.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos5 jan. 2013 - 8:43

Die 2% ligt zeker in de buurt van de waarheid, gelukkig hebben de oosterburen nog een goed lopende Industrie en pikken wij daar heel veel graantjes van mee, dat gaat bij ongewijzigd staats kapitalistisch beleid aan de andere kant echt verkeerd, zie het intervieuw met Nederlands Grootste zakenman Wim van der Leegte in de NRC van 18 augustus j.l. “Verder heb ik een suggestie om de werkgelegenheid in Europa aan te wakkeren: we zullen invoerrechten moeten gaan heffen.” Commentaar: Dat klinkt eng. Protectionisme heeft tot oorlogen geleid Antwoord: „Misschien klinkt dat eng, maar dat is het niet. Het zou volstrekt normaal zijn. Kijk, Europa exporteert aan China, India en Turkije voor zo’n 200 miljard euro. Die landen leveren aan Europa voor 800 miljard. Dat is een overschot voor onze grote concurrenten van 600 miljard. Dat zijn 25 miljoen banen! Die van hier zijn verschoven naar daar. Wie een auto exporteert naar China – ik heb het uitgezocht bij Landrover – betaalt 100 procent invoerrechten. Waarom doen wij dat dan niet? „De EU zegt: Europa moet een vrijhandelszone zijn en we zullen andere regio’s verleiden om dat ook te worden. Dan heb je echt een dikke klep voor je ogen. Want dat gebeurt dus niet. Als wij gaan heffen en China gaat niet meer leveren, gaan we hier weer zelf spullen maken. Dan keren onze multinationals allicht ook weer terug met hun productie. Of: China blijft leveren en we gaan er veel op verdienen. Al heffen we dertig procent, op 600 miljard. Met 200 miljard kun je een hoop werkloosheid betalen en het zou de schuldencrisis flink kunnen verlichten.” Tenslotte geeft hij een gesprek weer met directeur Blok van KPN over de outsourcing van 4000 banen naar India tijdens de opening van de Olympische spelen „Ik heb hem gezegd: ‘waar zijn jullie mee bézig?! Jullie gaan 4.000 banen outsourcen naar India. Daar verdien je dan 50 miljoen euro aan om daar het dividend mee te kunnen verhogen. Maar je gooit wel 4.000 man hier over de schutting naar de overheid en zegt: Zoek het maar uit!’” Hij bekommentariseert daarna de keuze van Blok voor de aandeelhouder i.p.v. die voor het personeel en doet een fantastisch voorstel in de krant: Commentaa: “Blok kan dus niet anders? Antwoord:„Dat is dus lastig. Daarom vind ik dat de overheid er als aandeelhouder in zou moeten zitten, om de druk van korte termijnaandeelhouders te weerstaan. Sterker nog: de staat zou in alle grote beursgenoteerde concerns een aandelenbelang moeten nemen, in Philips, in Shell, in Unilever. Dan had de overheid ook de verkoop van Organon door AkzoNobel kunnen tegen houden. Dat had natuurlijk gewoon een Nederlands bedrijf moeten blijven, met een eigen notering of zo. Dan maar wat minder dividend voor de aandeelhouders.” En wat betreft die 30 a 40 jaar, ook, inderdaad, de -opgedrongen, door reagan en Thatcher- keuze voor de geglobaliseerde, laisseez faire aanbod economie (Miltoin Friedmann, in navolging van de antieke Adam Smith)