Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Multinationals komen hun mooie klimaatbeloftes in de praktijk gewoon niet na

  •  
13-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
416 keer bekeken
  •  
50688011193_132df3915d_k

Het grootste deel van de internationale bedrijven die beloofd hebben hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo naleving van het Akkoord van Parijs te realiseren, doen dat in de praktijk helemaal niet. Dat blijkt uit de nieuwste Corporate Climate Responsibility Monitor, een onderzoek van het Duitse New Climate Institute. 

Van de 24 bedrijven die de onderzoekers onder de loep namen bleken er weinig tot zeer weinig te doen, ook al omdat de beloftes die ze deden in de praktijk te vaag bleken. Vrijwel alle bedrijven hebben toegezegd dat ze overgaan op een zero-emissie dan wel klimaatneutraal-beleid. Zero-emissie kan alleen maar worden bereikt als de uitstoot met 90 procent wordt teruggedrongen maar de bedrijven blijven in werkelijkheid steken op gemiddeld ongeveer 36 procent. Dat is volstrekt onvoldoende om het de in Parijs gemaakte afspraken te realiseren.

Onder de klimaatbedriegers die beschuldigd worden van greenwashing bevinden zich onder meer Apple, Mercedes-Benz en Microsoft. Alleen de Deense multinational Maersk voldoet aan de verplichtingen dankzij substantiële investeringen in groene energie, meldt Deutsche Welle. Slechts 5 bedrijven slagen er in hun zero-emissiebeloftes daadwerkelijk te realiseren.  Naast Maersk zijn dat de H&M Group, Holcim, Stellantis en Thyssenkrupp.

Volgens onderzoeker Thomas Day is er reden om van de resultaten te schrikken. Niet alleen komen de bedrijven hun beloftes niet na, ze maken het andere, goedwillende bedrijven op deze manier onmogelijk om met hen te concurreren. 

cc-foto: Gorimon

.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.