Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Booking klopt aan bij UWV, miljarden belastingvoordeel niet genoeg

  •  
17-04-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Booking.com_Headquarters1
De Nederlandse overheid ziet ‘geen reden’ staatssteun te weigeren aan reissite Booking.com. Dat schrijft de Volkskrant. Woensdag liet het bedrijf weten als gevolg van de coronacrisis in financiële moeilijkheden te zitten en gebruik te willen maken van het noodpakket van de overheid. Booking, dat door diverse landen wordt beschuldigd van belastingontduiking, ontving de afgelopen jaren bijna 2 miljard euro dankzij zogenoemde tax rulings van de Belastingdienst.
‘We zijn de Nederlandse regering dankbaar voor dit financiële hulpplan voor bedrijven als wij die zwaar zijn getroffen door de pandemie,’ liet Booking woensdag weten aan de Volkskrant. Volgens CEO Glenn Fogel is 85 procent van de hotelboekingen ten opzichte van vorig jaar weggevallen als gevolg van de coronacrisis. Booking heeft in Nederland ongeveer 5.500 mensen in dienst, met een gemiddeld jaarinkomen van 47.000 euro. De steun waar Booking op hoopt, is dat via het UWV het salaris van deze mensen gedurende drie maanden tot 90 procent wordt betaald. Dat kan in de miljoenen euro’s lopen.
En daar wringt het. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf heeft de afgelopen jaren op diverse manieren gebruik gemaakt van het gunstige belastingklimaat voor multinationals in Nederland. Om te beginnen via de 30%-regeling, een regeling die bepaalt dat de vele expats werkzaam op de Amsterdamse Booking-kantoren de eerste vijf jaar over 30 procent van hun inkomen geen belasting hoeven te betalen. Maar dat is nog niks vergeleken bij de 1,8 miljard euro aan belastingvoordeel dat het bedrijf ontving.
Uit onderzoek van zakenblad Quote blijkt dat Booking tussen 2010 en 2018 gebruik maakte van de zogeheten ‘innovatiebox’ van de Belastingdienst. Over de inkomsten in deze box betaalden bedrijven tot 2018 niet 25, maar slechts 5 procent winstbelasting. Sinds 2018 is dit 7 procent. Die regeling is bedoeld om ‘technische innovatie te stimuleren’, maar daar komt volgens kenners bij Booking in de praktijk weinig van terecht. Europarlementariër Paul Tang (PvdA) zei daarover tegen Quote: ‘De korting via de Innovatiebox was ooit bedoeld om investeringen in onderzoek en ontwikkeling te stimuleren, maar in de praktijk is het gewoon een middel geworden om legaal belasting te kunnen ontwijken’. Ook het Centraal Planbureau (CPB) wil van de regeling af omdat het met name bedrijven subsidieert ‘die toch al winst maken’.
Ook noteert Quote dat Booking al jaren een miljardenomzet genereert uit boekingen wereldwijd. Het bedrijf heeft 198 kantoren in 70 landen, maar omdat alle inkomsten rechtstreeks naar het kantoor in Amsterdam vloeien, wordt alleen in Nederland belasting betaalt. Zo wist Booking alleen al tussen 2012 en 2016 voor ruim 700 miljoen euro aan belasting te besparen. Onder andere Italië en Turkije hebben Booking voor tientallen miljoenen aan naheffingen opgelegd omdat zij vinden dat het bedrijf met die constructie belasting ontduikt. Frankrijk wil zelfs 356 miljoen euro aan verschuldigde belastingafdracht van het bedrijf zien.
De Volkskrant wijst erop dat het verzoek om staatssteun van Booking extra schuurt, omdat het bedrijf de slechte financiële positie waarin het verkeert, aan zichzelf te danken heeft. Zo ging het bedrijf de crisis in met schulden, ondanks dat het al jaren miljarden winst maakt. De reden hiervoor is dat het bedrijf voor miljarden de eigen aandelen opkoopt. Dit wordt ook wel stock buybacks genoemd, een controversiële praktijk waarmee bedrijven de prijs van hun aandelen kunstmatig ophogen, en daarmee ook hun in aandelen uitbetaalde bonussen. Zo deed CEO Glenn Fogel voorkomen of hij vanwege de crisis het voortouw nam in het tijdelijk verlagen van zijn eigen salaris, normaal zo’n 750.000 dollar per jaar. Maar tegelijkertijd wist Fogel dankzij die stock buybacks ruim 20 miljoen dollar op zijn eigen rekening bij te schrijven. En dat is direct de reden waarom het dus Amerikaanse bedrijf Booking in de VS geen beroep doet op staatssteun: de Amerikaanse regering stelt als voorwaarde voor het ontvangen van die steun, dat het bedrijf vervolgens een jaar lang geen aandelen mag kopen.
En dus klopt Booking zonder enige schroom aan bij het UWV, waar de aanvraag hoogstwaarschijnlijk wordt gehonoreerd. ‘Het is een generieke regeling, die geldt voor alle bedrijven die in problemen verkeren’, laat een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken weten aan de Volkskrant. Het UWV heeft inmiddels zo’n 92 duizend aanvragen binnen. Het stellen van al te strikte eisen aan de aanvragers zou ertoe leiden dat de behandeling te lang duurt, met alle nadelige gevolgen voor ondernemers die niet opereren als multinational Booking en door de crisis op omvallen staan.
cc-foto: Hoofdkantoor Booking Rembrandtplein Amsterdam, Wakuwaku99

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Izzy2
Izzy219 apr. 2020 - 14:48

Een freelancer van Booking.com ontvangt meen ik 0,08 cent per woord. Nederlands is het allang niet meer.

RealistischLinks
RealistischLinks19 apr. 2020 - 12:03

Draai zo snel mogelijk de nek om van Booking.com. In ieder geval, laat ze hier niet mee wegkomen en doe wat je hier in Nederland in ieder geval als klein landje nog zou kunnen doen. Immoreel *piep* bedrijf! Wel de winsten, maar voor de lasten mag de Nederlandse belastingbetaler opdraaien.

FranzS
FranzS17 apr. 2020 - 17:16

Kortingen zijn niet geldig in combinatie met andere acties. Voortaan standaard openemen in de kleine lettertjes bij alle rulings van de belastingdienst!

Proletarier
Proletarier17 apr. 2020 - 12:56

Wat een vuile kut parasieten. Ik had niet anders verwacht van dat amerikaanse tuig…

2 Reacties
Joop den Uil
Joop den Uil17 apr. 2020 - 14:34

die term voor corona virus had ik nog niet gehoord !; dank voor het inkijkje van de gemiddelde reageerder

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam17 apr. 2020 - 18:03

Booking is een nederlands bedrijf, opgericht door nederlanders: https://nl.wikipedia.org/wiki/Booking.com

DaanOuwens
DaanOuwens17 apr. 2020 - 11:47

Eigenlijk ontstaat dit door gebrek aan visie bij het kabinet. Men zou een idee moeten hebben welk soort bedrijvigheid wel iets toevoegt en wat niet. Een beetje doordachte sociaaleconomische visie en een soort industrieplan. Wat voor bedrijven willen wij over 10 en 20 jaar hebben in Nederland. Wat voor soort werknemers horen daarbij. Dan weet je namelijk ook welke bedrijven je nu moet steunen en welke niet. Nu bepaalt Hans de Boer de agenda. En dat wil je als normale burger liever niet. Die wil een soort pin-regeling. Je meldt als bedrijf en je krijgt geld en dan zien we later wil of het terecht is. Dat is dezelfde l#l die over werklozen zei dat ze van hun bank afgeschopt moeten worden omdat ze liever hun hand ophouden. Kortom daar gaat het mis. In het denken van de de VVD zit het erg het mechanisme laat de markt maar bepalen wat moet gebeuren. Wij willen het niet bepalen of wij weten het niet. Maakt niet uit, luiheid of domheid. En dan gebeurd dit dus. Lastig tegen te houden nu. Bookings heeft nog 5000 medewerkers. Er gaat nog veel meer geld naar de bloementelers die hebben vooral Polen in dienst. En die sector wil ruim een half miljard hebben van de burger.

2 Reacties
Rode druppel
Rode druppel17 apr. 2020 - 14:12

Daan. Kan het eigenlijk wel eens zijn. Met een opmerking. Je mag nu niet van een regering verwachten een toekomstvisie te hebben. Dit waren ad hoc beslissingen om te redden wat er te redden valt. Die visie komt hopelijk snel waardoor ze alsnog kunnen ingrijpen.

DaanOuwens
DaanOuwens17 apr. 2020 - 20:35

@ Rode druppel Jij schrijft: Je mag nu niet van een regering verwachten een toekomstvisie te hebben. Dat vind ik eigenlijk wel. Ik vind dat je altijd een visie mag verwachten van een regering. Daarom vind ik Rutte zo'n waardeloze MP. Hij reageert op de waan van de dag en draagt daarom in al zijn kabinetten helemaal niets bij aan een beter Nederland. Hij waait mee totdat hij ziet welk besluit het meeste draagvlak heeft. Ik heb via-via die scholensluiting gevolgd. Mensen die daar direct bij betrokken waren. De colleges van bestuur van scholen werden benaderd door MC-s, vakbonden, leerlingen, ouders en leerlingenvakbonden. De bestuurders gingen vrijdagsmiddag om en gaven dat als advies aan de minister in het weekend en vervolgens gingen de schollen dicht. Rutte wacht gewoon op wat hem overkomt. Het is niet super slecht maar voor een MP ligt de lat toch wel iets hoger. Hij is van oorsprong HRM-manager. En heel generaliserend. Dat afwachten is een belangrijk kenmerk van HRM-ers. Het zijn adviseurs geen leiders of visonairs. En een beetje visie mis ik nu erg. Maar bedankt voor je reactie. Pas goed op jezelf.

JaapBo
JaapBo17 apr. 2020 - 11:20

Wederom schaam ik mij dat ik Nederlander ben! Dat ons land dit soort parasitair gedrag mogelijk maakt is beschamend!

[verwijderd]
[verwijderd]17 apr. 2020 - 9:46

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Louis Adams
Louis Adams17 apr. 2020 - 10:47

De accijnzen van drank in horeca is torenhoog plus een pand in een centrum kost klauwen. Tel daarbij op personeelskosten. Etc.

LaBou
LaBou 17 apr. 2020 - 11:21

Stuk dus niet goed gelezen.

DaanOuwens
DaanOuwens17 apr. 2020 - 15:16

@ oma-oeverloos Jij schrijft: Geef inplaats daarvan gewoon iedereen voor de komende tijd een basisinkomen. Misschien niet iedereen maar wel grote groepen dat zou heel veel druk van de ketel halen. Prima suggestie. Maar helaas niet genoeg. Er zit in heel veel bedrijven een heleboel shit in de vaste lasten. Huisvesting, machines, afschrijving, lease auto's maar meer nog de financiering van de bedrijfsactiviteiten. Die kosten lopen daar door en zijn in sommige takken enorm. De hele agrarische sector is meer kapitaal intensief dan arbeidsintensief, maar dat geldt voor meer sectoren. Dus naast de staat zouden ook de financiers een duit in het zakje moeten doen. Laat ze bedrijven eens 3 maanden huur kwijtschelden. Dat schiet een beetje op.

Le Chat Botté
Le Chat Botté17 apr. 2020 - 18:09

@oma oeverloos: zeer mee eens!

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker17 apr. 2020 - 9:42

Er is niet geleerd van de bankencrisis zo blijkt. Toen werd alles op alles gezet om de banken te redden. Dit heeft de belastingbetaler flink geld gekost en de aandeelhouders en investeringsmaatschappijen flink geld opgeleverd. Toen had de overheid zich moeten houden bij het redden van de mensen (garantie geld op een rekening tot € 100.000 en het redden van het betalingsverkeer: het nationaliseren ervan. Daardoor zouden banken zijn omgevallen en hadden de aandeelhouders en investeringsmaatschappijen de klappen gekregen die ze verdienden. Zij hadden dan betaald voor de risico's die ze namen. De baten van die risico's waren daarmee privé, de lasten publiek. Nu is precies dezelfde fout gemaakt. De overheid is bedrijven gaan redden onder het mom van 'werkgelegenheid'. Dat begon al met de KLM en daarna was er geen houden meer aan en moeten alle bedrijven worden gered. Ook Boeking.com die overduidelijk lak hebben aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze ontduiken en ontwijken belastingen en laten de winsten vloeien in de zakken van de aandeelhouders. Iets waar veel 'techbedrijven' en trouwens ook Shell andere zich schuldig aan maken. Op deze manier vloeit het geld, net als tijdens de bankencrisis, van arm naar rijk. De overheid had zich moeten richten op het 'redden' van mensen. Zorgen dat iedereen voldoende heeft om te kunnen leven. Dat kan via een basisinkomen (https://vng.nl/artikelen/vragen-en-antwoorden-corona-sociaal-domein#continuiteit). Dat er vervolgens bedrijven als Boeking.com en KLM omvallen, is jammer maar helaas. Er staan vast wel weer nieuwe op. Ook de directeur, de kleine zelfstandige ondernemer met of zonder personeel krijgt dat basisinkomen. Voor die zelfstandige ondernemers is wel een randvoorwaarde dat ze na faillissement ook van alle schulden af zijn. Daardoor zou het voor een kroegbaas mogelijk om nu failliet te gaan en straks een snelle nieuwe start te maken.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt17 apr. 2020 - 11:13

Ik vind dat de overheid, een bank voor alle zaken moet oprichten, of inrichten waar alle normale geldzaken geregeld kunnen worden. Salaris, pensioen, etc als inkomsten, de uitgaven van geld, betaalkaarten enz. Nu al kan je bij ekje bank geld opnemen waar je ook bankiert. Deze behandeling van ons geld schijnt verliesgevend te zijn maar ik denk dat het rijk, de gemeenschap dus, niet meer hoef te lenen gezien de grote hoeveelheid geld die de bank onder zich heeft. Er zijn nog genoeg gebieden waar de commercie zich op kan storten.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker17 apr. 2020 - 12:59

Verkeerde link in het artikel. Hier de juiste: https://ballonnendoorprikker.nl/2020/04/06/terug-naar-een-basisinkomen/

Rechtse Bal4
Rechtse Bal417 apr. 2020 - 8:59

het UWV geniet dus internationale faam … Koolmees zit er boven op en heeft de organisatie flink onder controle … (not)

JoostdeV
JoostdeV17 apr. 2020 - 8:42

De overheid kan toch gewoon een uitruil doen? Wij betalen een deel van de salarissen door in ruil voor aandelen in Booking. Als de crisis voorbij is kan de overheid ervoor kiezen om de aandelen weer van de hand te doen of terug te laten kopen door Booking.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt17 apr. 2020 - 11:04

Joost - ik vind dat elke cent subsidie aan bedrijven gecompenseerd moet worden met een aandeel in dat bedrijf. Dus ik sta volledig achter jouw voorstel. Maar gezien de business van booking.com is een faillissement van die tent niet ondenkbaar. Dan zitten wij met de gebakken peren.

adriek
adriek17 apr. 2020 - 8:24

Booking is zo'n typisch modern amerikaans 'winner takes all' bedrijf dat nauwelijks werk hoeft te verzetten en miljarden verdient. De eventuele concurrentie wordt vernietigd of opgekocht, de belasting ontweken en de top wordt slapend rijk, rijk in de zin van Miljarden op veilige (lees: onbelaste) plekken. Typisch het soort bedrijven dat Rutte graag ziet komen, en hij zal er ook geen enkel bezwaar tegen hebben als zo'n bedrijf naast belastingontwijking ook nog volop uit de subsidieruif gaat graaien. De burgers kunnen nog wel wat extra belasting betalen, de btw en de accijnzen kunnen nog wel wat omhoog en door de Coronacrisis accepteren we gewoon weer tien jaar bevroren salarissen terwijl het geld aan de top over de plinten heen stroomt. De vluchtelingen, de Polen en Europa krijgen de schuld, we stemmen nog wat rechtser, het volk krijgt de regering die het kiest en de rijken worden rijker.

1 Reactie
wegmetons
wegmetons18 apr. 2020 - 6:49

Het leuke is: het is een Nederlands bedrijf. Dus ze zijn niet gekomen, ze zijn gewoon nooit weg gegaan. Of ze staatssteun verdienen weet ik niet, ik kan niet op de bankrekening kijken.

Ejoth
Ejoth17 apr. 2020 - 8:10

Tja. Wat moet ik hierover zeggen. Ik zou de regels maar eens snel aanpassen Rutte. Ik weet uit betrouwbare bron (familie) dat de salarissen heeeel hoog zijn binnen Booking. De reden laat zich raden. Het wordt tijd dat dit bedrijf en anderen met beide benen op de grond gaan staan. Zeker als je nagaat hoe hotels en B&B genaaid worden door Booking. Ze moeten wel aansluiten vanwege de concurrentie, maar ik weet dat ze liever niet samenwerken met Booking. Walgelijk bedrijf

mjansen2
mjansen217 apr. 2020 - 8:01

tja en zo komt het genereuze vestigingsbeleid voor dubieuze belastingontduikende bedrijven Nederland toch nog duur te staan,,,,soort boemerangeffect. Jammer dat dit natuurlijk ten koste gaat aan de hulp voor kleinere bonafide bedrijven.

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr217 apr. 2020 - 12:08

Misschien kunnen Italië, Spanje en Portugal ons helpen ;-)

harmmeijer
harmmeijer17 apr. 2020 - 7:58

“Tegelijkertijd ondermijnt staatssteun aan Booking.com de solidariteit van belastingbetalers, zeker ook omdat het bedrijf zich tot nu toe zelf weinig solidair heeft getoond met door corona gedupeerde hoteleigenaren. KLM redden is al een groot en omstreden offer, maar hoe onmisbaar voor de Nederlandse economie is Booking.com? Uiteindelijk is Booking.com weinig meer dan een doorgeefluik tussen vakantiegangers en de uitbaters van hotels en b&b’s, zij het tegen gemiddeld 15 procent commissie. In een wereld zonder Booking.com zullen mensen vermoedelijk niet verleren om op vakantie te gaan.” Conclusie: het bestaansrecht van dit bedrijf is nergens op gebaseerd. Het product van een paar ‘slimme’ zichzelf verrijkende lieden. Het zou een grote schande zijn dit bedrijf te helpen.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman17 apr. 2020 - 8:20

Merel, ik ben het volledig met je eens. Het boeken van hotels etc over de gehele wereld is zeker geen business van uiterst belang, ja wel voor de investeerders die er schatrijk van werden. Nee, nee, nee, we kunnen ons geld beter gebruiken!

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 apr. 2020 - 12:07

Cultuur is daarentegen een bron van hoogwaardige werkgelegenheid maar staat vooral bekend als overbodig.