Joop

Muiterij en de dood van een vertrouweling brengen Poetin ten val

  •    •  
03-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4396 keer bekeken
  •  
85539715_b8cc0e09b3_o

© cc-foto: Crashworks

3 mei is de geboortedag van de Italiaanse diplomaat, filosoof en militair strateeg Niccolo Machiavelli (1469 – 1527). Zijn bekendste werk is Il Principe geschreven rond 1515. Il Principe gaat over de kwaliteiten die nodig zijn om een goede heerser te kunnen zijn. Voor een vorst is het beter gevreesd dan geliefd te zijn. Volgens Machiavelli moet de vorst zich altijd positief instellen voor het volk, maar op bepaalde vlakken moet hij wreedheid gebruiken. Als je nooit iemand straft, doet hij het elke keer weer.

Model voor Machiavelli’s ideale vorst stond Cesare Borgia (1475 – 1507). In 1499 wist Borgia in de regio Romagna stad na stad te veroveren. Zonder wroeging ruimde hij tegenstanders uit de weg. In een mum van tijd wist hij Romagna onder zijn bewind te krijgen.

Het werk van Machiavelli is een ankerpunt voor de moderne politieke wetenschappen. De door hem beschreven kwaliteiten voor een vorst zijn ijkpunten voor het ontwikkelen en behouden van macht.

In de twintigste eeuw liepen dictators als Hitler, Mussolini en Stalin hoog op met Il Principe. Het machiavellisme ging te boek staan als meedogenloze politieke stroming Het werd ook een stroming in de psychologie waarbij het machiavellisme duidt op een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door de bereidheid om manipulatie en misleiding te gebruiken om het eigenbelang te dienen. In een thema nummer van Psychologie Magazine komt een machiavellist als volgt uit de verf. Een machiavellist is koud en berekend, houdt dingen voor zichzelf achter om een goede indruk te maken, heeft een cynische kijk op de wereld en vindt de meeste mensen dom en zwak, verwacht dat anderen zich onethisch gedragen, maar doet dit vooral zelf, lacht om sarcastische opmerkingen en maakt andere mensen graag belachelijk.

Wie de persoonlijkheidskenmerken van een machiavellist ziet, heeft weinig moeite om hierin het karakter van Poetin te zien. Gezien de veroorzaakte ellende in Oekraïne, de verstoring van de wereldorde en de dreiging van een nucleaire oorlog is de ondergang van Poetin zo snel mogelijk gewenst.

Voor de ondergang van Poetin kunnen we terecht bij de ideale vorst van Machiavelli. Cesare Borgia’s heerschappij kwam ten einde door de dood van zijn vader en muiterij in het leger. Toen zijn vader, paus Alexander, stierf riep Borgia zijn troepen uit Romagna terug om de Borgia-dynastie in Rome te beschermen. In Romagna wisten muitende soldaten het ene na het andere gebied in te nemen. De nieuwe paus Julius II was een fel tegenstander van de Borgia’s, liet Cesare arresteren en leverde hem uit aan Spanje.

Voor de val van Poetin zijn de omstandigheden voor muiterij binnen het leger hoopvol. Het moreel in het Russisch leger is laag. De bereidheid om te sterven in een oorlog tegen een broedervolk is gering. De stap die nu te zetten is, is de dood of het einde van een vertrouweling van Poetin, die zijn machtspositie doet kantelen. In aanmerking komen: de dood van de patriarch van de Russisch orthodoxe kerk, Kirill van Moskou, het einde van trouwe kameraad, minister van defensie en rechterhand Sergej Sjojgoe of een machtswisseling in China.

cc-foto: Crashworks

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Déjà vu
Déjà vu4 mei 2022 - 21:36

"Wie de persoonlijkheidskenmerken van een machiavellist ziet, heeft weinig moeite om hierin het karakter van Poetin te zien." Dat gaat m.i. op voor de meeste politici. Misschien dat ik dit herken door mijn bredere kijk op de dingen.

Kuifje3
Kuifje34 mei 2022 - 12:52

Ik vermoed dat Putin dusdanig stevig de teugels in handen heeft dat hij niet zo eenvoudig ten val zal kunnen worden gebracht. Wel zijn er steeds meer geruchten over de gezondheid van de man. Heeft hij kanker of Parkinson? Dat er een steekje los zit lijkt aannemelijk.

Molly Veenstra
Molly Veenstra3 mei 2022 - 23:22

'Voor een vorst is het beter gevreesd dan geliefd te zijn. ' Dat heeft Machiavelli niet precies zo geschreven. Een vorst moet geliefd zijn én gevreesd. Dat is vaak goed te verenigen, maar niet altijd. Dan zal de vorst ervoor moeten kiezen om gevreesd te zijn. Hij moet er alleen goed voor oppassen dat hij niet wordt gehaat.

sAt0Ri...
sAt0Ri...3 mei 2022 - 18:37

Meneer van Kleef heeft het hier over Poetin, maar die Rutte past net zo goed in het plaatje hoor...

3 Reacties
Zandb
Zandb4 mei 2022 - 6:25

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Zandb
Zandb4 mei 2022 - 10:01

sAt0Ri... Niet iedere machiavellist valt te verwijten dat hij een echte dictatuur op na houdt en een autonome staat aanvalt . Het maakt wel degelijk uit wat voor soort machiavellist je bent. Je hebt ze wel in maten en soorten. Breivik is een moordenaar. Ik vind niet dat iemand kan zeggen dat een andere moordenaar net zo goed in dat plaatje past. Niet dat ik daarmee beweer dat u dat vindt of zegt, dat zeg ik er dan nu maar uitdrukkelijk bij, want blijkbaar is dat nodig. Ik presenteer slechts een argument om mijn stelling: "De ene machiavellist is de andere niet" te onderstrepen. Met uw welnemen.

Kuifje3
Kuifje34 mei 2022 - 12:53

Kom kom. Rutte is geen al te beste MP, maar om hem zomaar te vergelijken met Putin gaat wel heel erg ver hoor.

pahan
pahan3 mei 2022 - 17:42

Maar heb je ook een idee hoe het dan verder moet?

Juppé🎗
Juppé🎗3 mei 2022 - 16:38

Een machtswisseling in China lost meer problemen op. Laten we dat maar doen!

2 Reacties
youppie
youppie3 mei 2022 - 19:07

Alleen werken de machtswellustelingen in China niet zo erg mee. Later we eerst eens kijken of komende vrijdag generaal Gerasimov nog in beeld komt. Mocht die onverhoopt toch naar de eeuwige jachtvelden zijn, dan is dat een genadeklap voor Poetin. Mocht er een vacuüm in Rusland ontstaan, dan wordt het ook eng. Het is dan niet geheel denkbeeldig dat China zijn kansen ruikt en op expeditie in Siberië gaat met alle gevolgen van dien. Wanneer China moet kiezen tussen Taiwan of de enorme rijkdommen in Siberië, dan denk ik dat de keus snel gemaakt is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2022 - 23:48

Een dictator voor het ;leven is slechts 1 van Chinas problemen.