Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mugabe herkozen in Zimbabwe

  •  
03-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Mugabe300.jpg
Rivaal Tsvangirai vecht uitkomst aan
Robert Mugabe (89) is tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe uitgeroepen. Dat heeft de kiescommissie in het Afrikaanse land zaterdag bekend gemaakt. Mugabe heeft 61 procent van de stemmen gekregen. Het wordt Mugabes zevende ambtstermijn van vijf jaar.
De kiescommissie meldde eerder dat Mugabes Zanu-PF ook tweederde van de zetels in het parlement heeft binnengehaald. Dat is genoeg om de grondwet aan te kunnen passen, schrijft NRC Handelsblad. Mugabes tegenstrever en premier Morgan Tsvangirai zal de uitslag aanvechten. Hij zei dat tijdens een persconferentie in Harare. Ook zal zijn partij, de MDC, niet deelnemen aan een regering die voortkomt uit wat hij “frauduleuze” verkiezingen noemde. De officiële uitslag van de stembusgang moet nog bekendgemaakt worden, aldus NRC. De inwoners van Zimbabwe gingen woensdag naar de stembureaus. Tsvangirai noemde de verkiezingen eerder “ een grote farce ”. Zijn achterban zou door Mugabe-aahangers zijn weggehouden bij de stembureaus. Non-gouvernementele organisaties ter plaatse bevestigen dat op deze manier ongeveer een miljoen mensen hun stem is afgenomen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

MrOoijer
MrOoijer3 aug. 2013 - 17:34

Her"kozen"

Jantje68
Jantje683 aug. 2013 - 17:34

Het volk kan zich troosten met de gedachte dat elk ander alternatief net ze erg is. Het is en blijft Afrika.

eeweew
eeweew3 aug. 2013 - 17:34

Mugabe ziet er eigenlijk niet uit alsof hij 89 is, en het is ook absurd om op die leeftijd nog een keer president te worden. Is dit nog wel de echte Mugabe?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 aug. 2013 - 17:34

Góhh! wat verrassend!

1 Reactie
hartpine
hartpine3 aug. 2013 - 17:34

Inderdaad hier had toch niemand op gerekend?