Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

MUBARAK AFGETREDEN

  •  
10-02-2011
  •  
leestijd 10 minuten
  •  
mubarak_300.jpg

UPDATE Minister van Defensie en veldmaarschalk, Mohammed Hussein Tantawi, gaat de militaire raad voor... Suleiman heeft het aftreden van Mubarak aangekondigd... Caïro barst los in groot feest... Macht komt in handen van opperbevelhebber leger

Hosni Mubarak is afgetreden als president. Na achttien dagen van demonstraties heeft hij eindelijk zijn ambt neergelegd. Vice-president Omar Suleiman heeft dat op de staatstelevisie aangekondigd. Mubarak heeft zijn macht overgedragen aan de opperbevelhebber van het leger. In Caïro is er een groot feest uitgebarsten na de aankondiging. Mubarak is bijna dertig jaar aan de macht geweest.
Update 18.10
De macht is overgedragen aan de militaire raad. De raad zal worden voorgezeten door de minister van Defensie, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi. ANP meldt dat Tantawi tot de trouwste topfiguren van Mubarak behoort. Formeel zal de voorzitter van het Hooggerechtshof, Farouk Sultan, aan het hoofd van de regering staan.
Update 18.00
In een reactie op het aftreden van Mubarak zegt PvdA-leider Job Cohen:
Een historische dag voor Egypte, een historische dag voor de wereld. Het Egyptische volk is opgestaan en heeft de droom van vrijheid, gerechtigheid en waardigheid in daden omgezet. Wij voelen ons op dit moment heel sterk met hen verbonden en willen dat Nederland en Europa nu de helpende hand uitsteken om de ontluikende democratie in Egypte de grootst mogelijke kans van slagen te geven.
Secretaris-generaal van de Arabische Liga en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Egypte: “Wij hebben bereikt wat het volk wilde. Ik ben optimistisch dat wij het juiste pad zullen kiezen voor Egypte en voor het Egyptische volk.”
Update 17.50
Reuters meldt dat het Egyptische leger het Parlement heeft ontbonden.
Update 17.25
Mohamed ElBaradei heeft intussen een statement gegeven: “Dit is de beste dag van mijn leven. Het land is bevrijd na tientallen jaren van onderdrukking”, meldt The Guardian.
Het is nog onduidelijk om Mubarak in Egypte blijft of het land verlaat. In zijn jaren als president heeft hij, naar verluidt, miljarden vergaard. Vanmiddag is al bekend gemaakt dat hij en zijn familie Caïro hebben verlaten en ingeruild voor Sharm-el-Sheikh.
Intussen heeft ook de fractievoorzitter van de SP een reactie gegeven. Emile Roemer feliciteert de bevolking met haar succes: “Het aftreden van president Mubarak is het voorlopige hoogtepunt in een historische ontwikkeling voor Egypte en het hele Midden-Oosten. De SP feliciteert het Egyptische volk en de moedige leden van de ‘6 april beweging’ die zeventien dagen geleden begonnen aan een politiek avontuur dat heeft geleid tot de omwenteling van 11 februari 2011. Daarvan kon niemand dromen na de gefraudeerde parlementsverkiezingen in november 2010.”
Update 17.00
De vice-president van Egypte heeft in een korte toespraak op de Egyptische staatstelevisie aangekondigd dat Mubarak is afgetreden. De leiding komt in handen van de opperbevelhebber van het leger. In Caïro is er een groot feest losgebarsten na de bekendmaking. Er wordt gezwaaid met vlaggen en uitbundig gejuicht. Na 18 dagen demonstreren, zijn de eisen van de betogers eindelijk ingewilligd. 
Wael Ghonim, één van de initiators van de massale protesten, heeft het volk gefeliciteerd. In een reactie zegt hij ‘de crimineel heeft het paleis verlaten’.
Update 14.15
Het presidentiële paleis is intussen militair versterkt, omdat duizenden demonstranten hiernaartoe zijn opgetrokken om wederom het onmiddellijke aftreden van de president te eisen. Ook het gebouw van de Egyptische staatstelevisie is omringd door betogers, zo melden onder andere Al Arabiya en de BBC. Op de live-blog van Al Jazeera de laatste updates.
Update 10.15
Het Egyptische verklaarde vrijdagochtend dat het de wensen van het volk zal helpen verwezenlijken. De legertop zei in de tweede verklaring sinds het begin van de volksopstand erop toe te willen zien dat de door vice-president Omar Suleiman beloofde hervormingen er zullen komen en dat er vrije verkiezingen zullen worden gehouden. Ook zullen “eerlijke mensen, die corruptie aan de kaak hebben willen stellen”, oftewel anti-regeringsactivisten, niet worden vervolgd. De noodtoestand in het land zal worden opgeheven, zodra de huidige crisis voorbij is en de mensen weer gewoon aan het werk zijn. Dit laatste lijkt een nieuwe oproep aan de betogers om hun protesten te staken. Het leger lijkt wederom niet bereid om Mubarak af te vallen.
Volgens de Arabische televisiezender Al Jazeera neemt de militaire top op deze manier wel voorzichtig een positie in. Voor het volk, maar niet voor een abrupte machtswisseling en niet tegen het tegen het zittende regime. Een machtsvacuüm lijkt de grootste vrees van de militaire top. 
Tot nu toe zijn er veel vraagtekens geweest over de rol die het leger speelt of kan spelen bij een eventuele machtswisseling. Soldaten traden op het Tahrirplein in Caïro nauwelijks op, hooguit als buffer tussen anti- en pro-Mubarak demonstranten. Tegelijkertijd komen berichten naar buiten over arrestaties en martelingen van demonstranten door militairen.
Update 08.25
De Egyptische president Mubarak verklaarde donderdagavond in een toespraak dat hij niet van plan is af te treden. Hij benadrukt in zijn speech Egypte niet te zullen verlaten, tot aan zijn overlijden. Wel heeft hij een aantal van zijn taken overgedragen aan zijn vice-president Omar Suleiman. Suleiman heeft de betogers opgeroepen terug te gaan naar huis, weer aan het werk te gaan en vooral geen internationale televisie te bekijken, daar deze de bevolking zou misleiden. Vrijdag zijn er massale demonstraties gepland. De demonstranten op onder andere het Tahrirplein gaan na de toespraak van Mubarak woedend door met hun betoging. Ze eisen het aftreden van de Egyptische president en zijn vice-president.
De Israëlische krant Haaretz zet de overeenkomsten op een rij tussen de in het Westen gevreesde Moslim Broederschap en de orthodoxe rabbi’s waar nooit een haan naar kraait. Hun haatzaaiende uitspraken blijken inwisselbaar. De haatrabbi’s zijn politiek invloedrijk, onder meer omdat ze raadgevers zijn van de heersende rechtse partijen.
Update vrijdag: 7:50
De nacht is in Egypte zonder grootschalig geweld verlopen, meldt de NOS
De hele nacht hebben demonstranten gebivakkeerd op het plein, maar er trokken ook honderden betogers naar een paleis van Mubarak en duizenden mensen hielden zich op bij het gebouw van de Egyptische staatstelevisie.
Activisten hebben opgeroepen om vandaag opnieuw te demonstreren tegen het bewind. Ze rekenen op miljoenen betogers.
Ondertussen heeft de Amerikaanse president Obama zijn ontevredenheid over de speech van Mubarak laten blijken, meldt de New York Times. Hij zei onder meer:
Teveel Egyptenaren zijn nog niet overtuigd dat de regering (van Mubarak) serieus werk maakt van een overgang naar een democratie.
Update 00.15
Geruchten gaan dat Mubarak al zijn heeft overgedragen aan de vice-president Suleiman. Er heerst onduidelijkheid of hij slechts een aantal taken overdraagt of alle macht. Wat wel zeker is, is dat hij aanblijft als president. Trouw schrijft:
De Egyptische president Hosni Mubarak heeft donderdag de macht overgedragen aan vicepresident Omar Suleiman. […] De machtsoverdracht betekent niet dat Mubarak aftreedt: hij behoudt zijn titel van president en blijft toezicht houden op het hervormingsproces tot de presidentsverkiezingen in september.
Update 00.00
Betogers zijn massaal naar het gebouw van de staatstelevisie getrokken. Geruchten gaan dat er ook een grote groep onderweg naar het presidentieel paleis is. 
Update 23.45
Internationale reacties op het aanblijven van Mubarak stroomt binnen. EU-buitenlandchef Catherine Ashtion heeft haar steun uitgesproken voor de demonstranten in Egypte. In een verklaring zegt ze: “De tijd voor verandering is nu.” Minister Uri Rosenthal zegt bezorgd te zijn over de onduidelijkheid van de situatie. Volgens de minister moet snel duidelijk worden wat de overdracht van de taken van president Mubarak naar Suleiman zal betekenen.
Oppositieleider ElBaradei roept het leger op tot het nemen van actie.
BNNVARA fallback image
Update 22.40
In zijn toespraak roept Suleiman de bevolking ook op niet meer naar buitenlandse televisiezenders te kijken. Deze zouden de Egyptenaren een verkeerd beeld geven. Egyptenaren zouden alleen naar hun eigen geweten moeten luisteren.
Aan het begin van de demonstraties probeerde het Egyptische regime de bevolking al dom te houden door het internet af te sluiten.
Update 22.35
Suleiman vraagt de betogers naar huis te gaan en weer aan het werk te gaan. Hij zegt de deur tot dialoog te hebben geopend, waardoor een groot deel van de eisen ingewilligd kunnen worden. Ook Suleiman zegt een vreedzame machtsoverdracht te willen, door middel van een ‘beschaafd’ dialoog. De hoofd-eis van de betogers is aftreden van Mubarak en Suleiman.
Update 22.30
Al Jazeera meldt dat ook vice-president Suleiman donderdagavond het volk zal toespreken. Mubarak heeft in zijn toespraak aangekondigd een aantal van zijn taken aan Suleiman te zullen overdragen.
Update 22.05
De sfeer op Tahrirplein is omgeslagen van hoopvol naar woedend. Tijdens de toespraak van Mubarak werd de sfeer steeds grimmiger. De demonstranten scanderen en eisen zijn vertrek en gooien met schoenen. Vrijdag zullen er na het ochtendgebed massale demonstraties worden gehouden.
Update 22.00
In zijn speech zegt Mubarak dat zijn hart is gebroken door geweld tegen demonstranten. Geweld dat door onder andere de geheime politie heeft plaatsgevonden. Ook zegt Mubarak tegemoet te komen aan de eisen, die juist en gerechtvaardigd zijn. Hij hamert erop dat hij geen buitenlandse inmenging zal tolereren. Verder belooft hij zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. Mubarak wil een vreedzame machtsoverdracht tot stand brengen.
Op het Tahrirplein zijn duizenden betogers bijeen gekomen. Ook in Alexandrië, de tweede grootste stad van Egypte, zijn duizenden demonstranten de straat op gegaan. Het is afwachten wat de reactie zal zijn van de betogers. Duidelijk is dat zij niet akkoord gaan met zijn voorstellen.
Update 21.45
Mubarak zegt in zijn toespraak op de Egyptische staatstelevisie nog niet te zullen aftreden. Hij blijft aan tot de verkiezingen in september. Hij zegt wel alle eisen van de betogers te zullen inwilligen. De belangrijkste eis van de demonstranten is het aftreden van de Egyptische president. Ook zegt hij in zijn toespraak geen inmenging van andere landen te tolereren:
Ik zeg nog een keer zonder voorbehoud dat ik in september niet voor een nieuwe termijn zal gaan. Ik ben tevreden met wat ik heb bereikt de afgelopen zestig jaar, in tijden van oorlog en vrede.
NOS schrijft:
De president zei trots te zijn op de demonstranten, die al zeventien dagen vragen om zijn aftreden. De slachtoffers zijn niet voor niets gestorven, zei hij, en de daders zullen gepakt en veroordeeld worden.
Update 21.40
Al-Arabiya meldt dat Mubarak niet van plan is af te treden, maar dat hij zijn macht aan Suleiman zal overdragen. Ook meldt de nieuwszender dat de Egyptische president niet van plan is aan de zijlijn te blijven staan. Bovendien accepteert Mubarak geen inmenging van andere landen in binnenlandse Egyptische politiek. Het wachten is nu op de toespraak van Mubarak, waaruit moet blijken of de speculaties gegrond zijn.
Update 21.15
Opmerkelijk: De Egyptische staatstelevisie toont vooraf aan de toespraak van Mubarak een promotie filmpje voor Egypte. Wat dit zal betekenen voor de speech van de president is niet bekend. De staatstelevisie toont ook beelden van de demonstratie, zoals ze ze plaatsvinden op onder andere Tahrirplein. Voorheen toonde de staatstelevisie alleen maar beelden van een handje vol betogers om de bevolking te overtuigen dat er geen grote protesten gaande zijn.
Update 20.30
Al Jazeera meldt dat president Mubarak zijn presidentschap wilde overgeven aan Suleiman, maar dat dit tegengehouden is door militairen. Op aankondiging dat Mubarak zijn presidentschap wilde overdragen aan de vice-president hebben de betogers duidelijk gemaakt dat ze daar niet mee akkoord gaan. Om 21.00 UTC+1 (Amsterdam) zal Mubarak een live toespraak houden waaruit moet blijken wat zijn plannen zijn. Volg hier de toespraak.
Update 19.30
Volgens de Egyptische staatstelevisie heeft de minister van Informatie dat Mubarak niet zal aftreden. Zijn verklaring doet vermoeden dat Mubarak zijn titel wil houden, maar zijn taken wel uit handen wil geven, meldt de Huffington Post. Intussen spreekt de Amerikaanse president Obama de pers toe. 
Update 17:15 Belangrijke katalysator in de ontwikkelingen vormen de stakingen die vandaag op grote schaal in Egypte zijn uitgebroken. De Volkskrant  schrijft:
De stakingen geven een nieuw elan aan de demonstraties tegen president Mubarak, die voor de zeventiende opeenvolgende dag plaatsvinden.
Het Tahrirplein in Caïro was de afgelopen weken het belangrijkste podium voor de anti-regeringsdemonstranten. Dat is vandaag niet anders, maar opvallend is wel dat er nu veel mensen in witte jassen rondlopen. 
Dat komt doordat duizenden mensen uit de gezondheidszorg – veelal gekleed in doktersjas – naar het plein zijn gekomen om een salarisverhoging te eisen.
Update 17:05 Het internationale persbureau AP meldt dat militairen de macht in Egypte waarschijnlijk overnemen. Dit zou betekenen dat er een staatsgreep plaatsvindt. De beslissing van de hoogste militaire macht om buiten Mubarak om bekend te maken dat de eisen van het volk ‘legitiem zijn’ en ingewilligd worden werd bekend gemaakt in ‘Communique nummer 1’. Ook dat zou duiden op een coup. 
Update 16:57  NBC meldt uit twee onafhankelijke bronnen te hebben vernomen dat Mubarak vanavond een tv-toespaak houdt en zijn aftreden bekend maakt.
De BBC meldt dat Mubarak bereid is af te treden. Het nieuws is afkomstig van de secretaris-generaal van de heersende partij NDP. Ook op Twitter wordt door verschillende bronnen gemeld dat Mubarak bereid is zijn taken af te staan. Egypte staat aan de vooravond van een nieuwe krachtmeting tussen het regime en het volk. Morgen, na afloop van het ochtendgebed, worden nieuwe massale protesten verwacht.
Volgens de BBC zou Mubarak binnen enkele uren op tv kunnen verschijnen om zijn aftreden bekend te maken.
NOS-redacteur Mustapha Oukbih meldt op Twitter :
Bronnen melden aan de NOS dat Mubarak van plan is zijn taken over te dragen aan VP Suleiman.
Het tv-station Al Hurra meldt dat Mubarak zijn positie als opperbevelhebber van het leger zou willen overdragen aan de strijdkrachten.
Het Brabants Nieuwsblad belt met een in Alexandrië woonachtige Nederlander die bevreesd is voor een uitbraak van geweld morgen. Bijvoorbeeld als de betogers oprukken naar het paleis van de president.
Woensdagavond haalde ik Adine en Nathalie op bij een kennis die ingenieur is bij een oliebedrijf. Een intelligente, moderne man die voor zijn werk veel naar het buitenland reist. Nu volgt hij het nieuws op de voet en probeert hij zoveel mogelijk demonstraties bij te wonen. Hij vindt dat Mubarak en zijn regime weg moeten, anders zal er niets veranderen. Hij vergeleek het bewind met een octopus. Als je het een arm afhakt, leeft het gewoon verder en herstelt het zich na verloop van tijd weer. Het enige dat werkt, is het hoofd verwijderen.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (155)

elgringo2
elgringo210 feb. 2011 - 15:14

Mubarak moet weg, dat heeft het volk nu wel duidelijk gemaakt. Ben alleen bang dat de haatbaarden het voor het zeggen gaan krijgen. Van de regen in de drup...

ikbenhorkie
ikbenhorkie10 feb. 2011 - 15:14

Niet om de vreugde te bederven. Maar Omar Suleiman is geen haar beter.

FrenkMahon
FrenkMahon10 feb. 2011 - 15:14

Eerst zien dan geloven, de stoel waar hij op zit is bepaald geen tefal.

Luna12
Luna1210 feb. 2011 - 15:14

Inderdaad die Suleiman is een crimineel eerste klas ,die moet ook weg. Maar eerst Mabarak .... niet vergeten bankrekeningen te blokkeren !

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 feb. 2011 - 15:14

Ik vermoed dat Mubarak vanaond de benen gaat nemen naar Arabische Emarate, de minister van buitenlandse zaken van Emarate heeft met Mubarak gesproken, twee dagen geleden. Geen Duitsland dus, maar dat wordt Arabische Emarate, de ander dictatuur. Mubarak kan niet in een democratische sfeer leven net zoals Ben Ali. Geen Westerse land dus,want deze twee boeven zijn niet aan gewend, in de democratie leven. Dag Mubarak, daaag, daaaaaaaag. halve idioot.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 feb. 2011 - 15:14

Wat zou in hemelsnaam de Mu-gabe over Mu-barak denken?!!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 feb. 2011 - 15:14

Goh, de militairen nemen het over, wie had dat nou gedacht.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 feb. 2011 - 15:14

Beste Zjen, mijn vermoeden lijken waarheid te zijn en hoop het ook. Ik hoorde net net een journalist uit Cairo tegen Al Jazeera het volgende zeggen: ''ik sprak net een hoge militaire en die denkt dat Mubarak al vertrokken was naar ergens en heeft een toespraak achter gelaten in een bandje, straks gaat het volk naar een bandje luisteren'' Dus geen direct toespraak, heet gaat straks om een opgenomen toespraak van Mubarak!!

Opinius
Opinius10 feb. 2011 - 15:14

'Mubarak treedt vanavond af' gelukkig,..! dat is 1,... dat is 2.. dat is 3 dat is dat is dat is en ergens daarna komt wellicht ..ooit het verlossende dat is zeeeeheeeven

Pjotrs
Pjotrs10 feb. 2011 - 15:14

De chef-staf heeft op het plein gezegd dat het leger de Egyptenaren zal beschermen en dat alle eisen van de demonstranten worden ingewilligd. Dat zal dus waarschijnlijk een rustige overgang richting verkiezingen worden. Amerikaanse mariniers schijnen het Suezkanaal al te beveiligen. Heel verstandig om geen machtsvacuüm te laten ontstaan.

eeweew
eeweew10 feb. 2011 - 15:14

http://twitter.com/#!/search/%23reasonsmubarakislate Het wordt wel tijd nu, hij is ondertussen 40 minuten te laat.

eeweew
eeweew10 feb. 2011 - 15:14

Ah, daar is hij.

Pjotrs
Pjotrs10 feb. 2011 - 15:14

De gek heeft de boodschap niet begrepen en denkt dat hij de overgang tot na de verkiezingen in september kan leiden. Alsof ook maar iemand hem het organiseren van verkiezingen toe zal vertrouwen.

mees.
mees.10 feb. 2011 - 15:14

Hij stapt niet op....volk is woedend

mees.
mees.10 feb. 2011 - 15:14

Mubarak:"I wil not accept to be the subject of foreign pressure"

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 feb. 2011 - 15:14

Volgens mij moeten wij die zwager van Farao psychologisch analiseren en niet politiek. Het is en soort ouderwets Berlusconi achtig. Veslaafd aan de macht en 30 jaar macht en met een hamer en ijzer gezicht. Politiek analyseren heeft geen zin met zulke figuren. De psychologen moeten hier aan het woord.

mees.
mees.10 feb. 2011 - 15:14

Het volk wil jullie dictators niet meer...dus ophoepelen!Jullie zijn geschiedenis en hebben het volk altijd bang gemaakt,onderdrukt en bestolen,jullie kunnen niet meer aan de touwtjes kunnen trekken,het volk staat dat niet meer toe als ik ze zo hoor

JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

Mubrarak leeft in een droomwereld. Zijn 'entourage en billenmaatjes' willen economische macht behouden. Het leger dus. Dit ziet er niet goed uit. Het land volledig platleggen is de enige 'geweldloze' optie die overblijft. Alea iacta est.

ikbenhorkie
ikbenhorkie10 feb. 2011 - 15:14

Het hoofd van de CIA zelf droeg vandaag nog bij aan de geruchten over het aftreden van Mubarak, maar zat er dus volkomen naast. Dit commentaar in de WP licht toe hoe de CIA in de Amerikaanse obsessie voor "elqaeda", andere ontwikkelingen, zoals de kans op deze opstand, een beetje uit het oog verliest. Ze geven prioriteit aan samenwerking met de geheime diensten van de dictaturen in de Arabische landen, wat de visie op de ontwikkelingen in die landen zelf iets belemmert. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/02/09/AR2011020904531.html

Gompie2
Gompie210 feb. 2011 - 15:14

Volgens de Amerikaanse website Veterans Today is er een aanslag gepleegd op vice-president Suleiman. Twee van zijn body guards zouden daarbij zijn gedood.

2114228
211422810 feb. 2011 - 15:14

Het valt me op hoe weinig er wordt gesproken over de rol die de islamic brotherhood in Soedan het buurland ten zuiden van egypte gespeeld heeft eind 80er jaren. Na onrust en een legercoupe bleek dat de islamic brotherhood de macht had genomen. De westerse pers had het pas na enkele dagen in de gaten. Tot op de dag van vandaag geld daar de sharia en vindt daar de grootste genocide van de huidige tijd plaats. Nu is Mubarak de grote boosdoener maar wacht maar wat er nog komt. Dit is niet goed voor de Christelijke Kopten. Het midden oosten wordt steeds meer joden en christenen vrijgemaakt en onze informatie hierover is bedroevend. We hebben niets geleerd van de geschiedenis en informatie wordt ons ook veel onthouden. .

Yggdrasil
Yggdrasil10 feb. 2011 - 15:14

Volkswoede zonder rellen ? Hoelang nog ?

JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

16:48 uur: De secretaris-generaal van de Nationale Democratische Partij (NDP), de partij van president Mubarak die Egypte al decennia regeert, stapt later vrijdag op. Dat heeft Hossam Badrawi tegen de Arabische dienst van de BBC gezegd.

JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

Nog erger: 16:42 uur: Volgens premier Mark Rutte zou het 'gratuit en arrogant' zijn als het Westen nu het vertrek van president Mubarak zou eisen. Tegelijk gaf Rutte toe dat het hem 'moeilijk voorstelbaar lijkt' dat Mubarak zelf leiding zou geven aan de transitie in Egypte.

meijerlahn
meijerlahn10 feb. 2011 - 15:14

Ik vind het verbazingwekkend en groots dat honderdduizenden mensen na decennia van onderdrukking en na een arrogante toespraak van een dictator, zich waardig en gedisclipineerd blijven gedragen.

Latok
Latok10 feb. 2011 - 15:14

Aljazeera: "MUBARAK STEPS DOWN"

JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

5:03 Suleiman is zojuist heel kort verschenen op de staats-tv. 5:03 HOSNI MUBARAK IS AFGETREDEN 5:04 Enorm luid gejuich vanaf Tahrir 5:04 Suleiman verscheen heel erg kort met een verklaring. 5:05 5:05 Ultieme ontlading onder de demonstranten. Na de teleurstelling van gisteren is dit een plotseling en onverwachte mededeling. 5:07 Suleiman: "President Mubarak heeft besloten het kantoor van de republiek te verlaten." 5:07 Het gejuich vanaf Tahrir en andere plaatsen waar gedemonstreerd wordt is enorm overweldigend.

doeidoei
doeidoei10 feb. 2011 - 15:14

Ik lees net dat ie toch is afgetreden. ----------------- By Mariam Fam, Zainab Fattah and Ahmed Namatalla Feb. 11 (Bloomberg) -- Hosni Mubarak stepped down as president of Egypt and handed power to the military, bowing to the demands of protesters that have occupied central Cairo for the past three weeks demanding an end to his 30-year rule. “Mubarak has decided to waive the office of the presidency,” said Vice President Omar Suleiman in a statement on state television today. “He has instructed the Supreme Council of the armed forced to take over the affairs of the country.” The resignation came after Egyptians streamed out of Friday prayers vowing to topple Mubarak after he yesterday defied calls for him to leave for the second time this month. Military helicopters buzzed the presidential palace at dusk and Arabiya television earlier reported that Mubarak had left Cairo for the Sinai resort of Sharm El-Sheikh. The announcement opens a new phase in a crisis that was sparked by the ouster of Tunisian President Zine El Abidine Ben Ali on Jan. 14 and is rippling through the Arab world, which holds more than 50 percent of the world’s oil reserves . The army council, at its highest state of alert since the 1973 war with Israel, will likely face calls for immediate elections from the thousands of young protesters that have crammed Cairo’s Tahrir Square and used Facebook and Twitter to organize themselves. Google Inc. executive Wael Ghonim , a figurehead of the protests, earlier today read out a list of demands that included abolishing all restrictions on forming political parties and giving voting rights to Egyptians living abroad. Those elections may bolster the Muslim Brotherhood, banned by Mubarak, and other opposition groups shut out of power in the most populous Arab country. Longest Ruler Egypt’s default risk today jumped the most in six days and the country’s bonds and London-listed shares sank as concern deepened about the outcome of the standoff. The yield on the government’s 5.75 percent dollar bond due 2020 climbed 22 basis points to 6.72 percent, according to data compiled by Bloomberg as of 2:18 p.m. in London. Mubarak , a former air-force general who as president was commander of the largest military force in the Arab world, was the nation’s longest-serving ruler in more than 150 years. He controlled a government that was the linchpin of U.S. policy in the Middle East for three decades. Mubarak kept peace with Israel, with which Egypt had had formal peace for only two years when he took office, supported U.S. counterterrorism efforts, backed Iranian sanctions over its nuclear program and helped broker Palestinian-Israeli negotiations. At the same time, Mubarak controlled a regime condemned by the U.S. government for its lack of basic freedoms at home, for its widespread suppression of political opposition and for the torture of Egyptian citizens, which was often carried out with impunity, according to the State Department.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 feb. 2011 - 15:14

Afgetreden, en het leger neemt de leiding over. Ik ben benieuwd of de bevolking vertrouwen heeft dat het leger naar een democratie op korte termijn toewerkt. Alles is nog zo onzeker!

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 feb. 2011 - 15:14

Nu eens kijken dus wie er in die higher military council zitten: hier een foto op de site van de BBC http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12422994 Volgens deze bron moeten we gaan letten op generaal Sami Annan, het hoofd van de zandhazen, die besloten heeft om niet op het volk te schieten. In dit stuk ook meer informatie over de militaire top http://forwhatwearetheywillbe.blogspot.com/2011/02/standoff-in-egypt-who-is-who-in-armed.html Sami Annan heeft net voor de revolutie een weekje met collega's in de Verenigde Staten doorgebracht. Lees absoluut dit merkwaardige wikipedia-lemma http://en.wikipedia.org/wiki/Sami_Anan Iemand stelt hier een ideale overgangsregering voor onder leiding van generaal Annan http://michcafe.blogspot.com/2011/02/exit-hosni-mubarak-enter-sami-anan.html

eeweew
eeweew10 feb. 2011 - 15:14

Wonderlijke actie na die speech van gisteren, we zullen moeten afwachten wat er nog gaat gebeuren.

sociaaltje
sociaaltje10 feb. 2011 - 15:14

Voor de mensen. Door de mensen. Super!!!!

ErnsTT2
ErnsTT210 feb. 2011 - 15:14

Voor wie er werkelijk denkt dat Tantawi iets te zeggen heeft, leze even dit: [quote] The last remaining player and probably the most important is the Egyptian military. Hosni Mubarak has only remained in power as he gained the loyalty of the army, however with an inevitable stand-off with the people just a matter of time, the side the army takes will in all likelihood determine the future of Egypt. As some from the army have joined the protests, the army has since the discussion of Hosni Mubarak's succession grown in clout. The Egyptian Chief of Staff Lt.Gen. Sami Annan was in Washington on January 24th 2011 heading a high ranking military delegation as the demonstrations gathered momentum. Defence Minister Field Marshal Mohamed Hussein Tantawi, who was named deputy prime minister while remaining chief of the defence ministry and overseeing the president's first line of defence as head of the Republican Guard with Lt.Gen. Sami Annan appear to be managing this transition from behind the scenes. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ The Egyptian regime appears to be constructing a transition that appeases the US. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Omar Suleiman was appointed vice-president by Mubarak. Since 1993 Suleiman has headed the feared Egyptian general intelligence service. In that capacity, he was the CIA's point man in Egypt for renditions-the covert program in which the CIA snatched terror suspects from around the world and returned them to Egypt and elsewhere for interrogation under brutal circumstances. Both Defence Minister Field Marshal Mohamed Hussein Tantawi and Lt. Gen. Sami Annan have been closely liaising with the US +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ US Department of Defence spokesman Geoff Morrell confirmed that US Defence Secretary Robert Gates spoke with Tantawi and then with Israeli Defence Minister Ehud Barak on January 30th 2011. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ A spokesman for US Joint Chiefs of Staff Chairman Adm. Mike Mullen said Mullen spoke with Lt. Gen. Sami Annan the same day. All this shows the Egyptian army has been working closely with the US and the US has signalled that it is putting its faith in these military leaders. [/quote] Kortom er moest gewoon nog het een en ander geregeld worden om het Regime vrije aftocht te bieden met alle van het volk ontvreemde deviezen, en Robert Gates heeft dat nu kennelijk allemaal op punt, zoals dat zo mooi heet. Kortom, beste Egyptenaren, als ze jullie weer dreigen te belazeren, dreig gewoon weer met een staking danwel bezetting van de sluizen van de Suez kanaal, en ze weten niet hoe gauw ze het voor jullie moeten oplossen ;-)

BATikker
BATikker10 feb. 2011 - 15:14

"Moslimbroederschap bedankt leger" "Iran: Er is een nieuw islamitisch Midden-Oosten op komst" Ik kan helaas niet delen in de feestvreugde zoals die gevoeld wordt door sommigen op deze site. De toekomst in deze regio zou wel eens veel zwarter kunnen zijn dan men zich nu kan voorstellen. Neemt niet weg dat de demonstranten met relatief weinig geweld een enorme prestatie hebben geleverd. Laten we hopen dat dit op langere termijn goed uitpakt. Tot die tijd ben ik zeer sceptisch.

WillemVanEgmond
WillemVanEgmond10 feb. 2011 - 15:14

de onderklasse heeft altijd het nakijken, welk systeem er ook komt.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 feb. 2011 - 15:14

Vast al opgemerkt, maar het is wel de allermooist denkbare datum voor deze bevrijding: 11-2-2011

Yggdrasil
Yggdrasil10 feb. 2011 - 15:14

Als je de hoeveelheid uitgelaten mensen ziet op het plein die feestvieren en dansend en hossend de vrijheid vieren dan pas wordt pas goed duidelijk onder wat voor streng en wreed regime men heeft moeten lijden. En dat kunnen de mensen die gisteravond nog de welbekende pluim in de achterste van Mubarak staken zich ook aanrekenen. Hoe verschrikkelijk smakeloos die commentaren wel niet waren.

JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

Geweldloos geweldig goed. ... Ik denk dat bijltjesdag achterwege blijft. ... Het volk kan corruptie uitbannen en haar leiders kunnen in een democratische rechtstaat gecorrigeerd of vervangen worden met verkiezingen. ... Hoop ik. ...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 feb. 2011 - 15:14

Ze hebben het zelf gedaan, ze hebben het helemaal zelf gedaan. Ongelofelijk, wat een prestatie!

Bobby Byrd
Bobby Byrd10 feb. 2011 - 15:14

De egyptenaren zijn het bewijs dat voor leven lef nodig is. http://www.youtube.com/watch?v=hw3pWWQaHTo Revelation reveals the truth - revelation. (revolution, revolution, revolution - oooo-doo-doo-doo-doo) (revolution - oooo-doo-doo-doo-doo) It takes a revolution (revolution) to make a solution; (doo-doo-doo-doo) Too much confusion (aaa-aaah), so much frustration, eh! I don't wanna live in the park (live in the park); Can't trust no shadows after dark (shadows after dark), yeah-eh! So, my friend, I wish that you could see, Like a bird in the tree, the prisoners must be free, yeah! (free) Never make a politician (aaa-aaah) grant you a favour; (doo-doo-doo-doo) They will always want (aaa-aaah) to control you forever, eh! (forever, forever) So if a fire make it burn (make it burn, make it burn) And if a blood make ya run (make ya run, run, run), Rasta de 'pon top (aaa-aaah), can't you see? (doo-doo-doo-doo) So you can't predict the flop. Eh-eh! (doo-doo-doo-doo) We got lightning (lightning), thunder (thunder), brimstone (brimstone) and fire - fire (fire, fire); Lightning (lightning), thunder (thunder), brr-brimstone (brimstone) and fire - fiyah - fire - fiyah! (fire, fire) Kill, cramp and paralyze all weak at conception; (aaa-aaah, doo-doo-doo-doo) Wipe them out of creation (creation), yeah-eah! (creation) Wa-Jah, Jah, Jah! Wa-Jah, Jah, Jah! (creation) Wa-Jah, Jah, Jah! (creation) Oh! Let i'es is i'es (i'es), in i'es is black (i'es), In i'es is red (i'es), in i'es is dread. Let righteousness cover the earth Like the water (aaa-aaah) cover the sea, yeah! Yeah! Lightning (lightning), doo-doo-doo (thunder), doo-doo-doo (brimstone), doo-doo-doo (fire, fire); A lightning (lightning), thunder (thunder), brimstone (brimstone) and fire.

ElChe
ElChe10 feb. 2011 - 15:14

Power to the people Power to the people Power to the people Power to the people Power to the people Power to the people Power to the people Power to the people, right on Say you want a revolution We better get on right away Well you get on your feet And out on the street Singing power to the people Power to the people Power to the people Power to the people, right on A million workers working for nothing You better give 'em what they really own We got to put you down When we come into town Singing power to the people Power to the people Power to the people Power to the people, right on I gotta ask you comrades and brothers How do you treat you own woman back home She got to be herself So she can free herself Singing power to the people Power to the people Power to the people Power to the people, right on Now, now, now, now Oh well, power to the people Power to the people Power to the people Power to the people, right on Yeah, power to the people Power to the people Power to the people Power to the people, right on Power to the people Power to the people Power to the people Power to the people, right on John Lennon

FrenkMahon
FrenkMahon10 feb. 2011 - 15:14

Amerika heeft wel lef, geen poot uitgestoken en nu al met eisen komen voor een regering die nog niet gekozen is. Ik krijg het idee dat ze er alles aan doen om zich impopulair te maken.

JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

Ik zag net op BBC een, naar mijn idee gekleurd* verslag, van de chronlogische volgorde van de aanzwellende protesten in Noord-Afrika. Ik zag als eerste, en voor de eerste keer (!), de beelden van Mohammed Bouazizi die in brand stond. *In het BBC-verslag werd er een (voor mij) eenzijdige en negatief beeld geschetst, alsof er voornamelijk extremistische islamieten aan het schreeuwende waren. Hun kreet 'Allāhu akbar' werd niet uitgelegd (voor sufferds (...). Het zal wel de Britse aanpak zijn (...) of mijn natuurlijke achterdocht (...). ... Tevens valt mij op dat er nog weinig bekend is gemaakt over stakingen in de fabrieken. Een zeer belangrijke bijdrage naar mijn idee. Ik ben benieuwd op welke schaal zich dit voordeed.

ErnsTT2
ErnsTT210 feb. 2011 - 15:14

Geweldig hoe de staattelevisie van nederland bij monde van Tom Kleyn weer volop angst en leugens zaaien... Hij beweert glashard dat er op ministrieel niveau tussen egypte nauwelijks contact zou zijn geweest, terwijl als je de Jerusalem Post leest zie je dat ze de afgelopenweken 5 keer in Wshington met elkaar om tafel hebben gezeten... amerik aen israel laten het Suezkanaal echt niet zomaar in handen van het Volk vallen... http://www.jpost.com/home/article.aspx?id=207594 En nu is Barak druk bezig om de boel bij Tawatwi te redderen; http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=207941 robert Gates is al heel wat ana het heen en weer vliegen geweest, de belangen zijn veel te groot, als het suezkanaal een paar weken plat komt te liggen, dan krijgt de Amerikaanse, maar ook de europese Economie nog een enorme klap te verwerken. kortom de berichtgeving in Nederland heeft heel duidelijk een uitermate vreemd filter, wat telkenmale essentiele feiten niet vermeld... Je gaat je haast afvragen waarom de nederlandse pers zich zo makkelijk de mond laat snoeren, want de Journalisten lezen die lokale kranten toch *ook* ? http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=207342 Hier kun je precies lezen hoe het kwam dat Mubarak zo snel efgezet werd, de "Powers to Be" zagen gewoon hun handel in gevaar komen, en dan word er snel ingegrepen... [quote] Risk analysis and mapping firm Maplecroft released an in-depth report on Egypt at the end of last week. The report predicts that the political crisis will be prolonged by Egyptian President Hosni Mubarak's "reluctance to stand down immediately," and that "the military may be forced to abandon [its] neutral position." In addition, the military is likely to take a position according to Washington's demands, due to its dependency on US aid. However, a unilateral military intervention can not guarantee a democratic Egypt, which may lead to further demonstrations. RELATED: Egyptian unrest rocks the market Mubarak forms committees for reform in Egypt Maplecroft also predicts that Egypt is "unlikely to witness a rapid return to stability if President Mubarak does resign," and therefore, "Western governments and investors will remain nervous." The report says that the Muslim Brotherhood may have a prominent role in post-Mubarak Egypt, and that its "economic policies [may] cater more to social welfare, but are less friendly to foreign investment from the West and business in general." [/quote] En dan krijgt het NOS journaal van die kletspraat om voor te lezen, dat er nauwelijks interventie achter de schermen geweest zou zijn, terwijl Gates barak en Suleiman bijna samen sliepen de laatste weken... Waarom krijgen we hier geen objectieve berichtgeving, maar van die voorgekookte "ga maar rustig slapen" propaganda, net zoals de massale DDOS aanval op Joop pas om 7 uur op de site van NU.NL en de NRC kwam... Je zou er bijna van gaan denken dat we *hier* ook onder een mediaknevelende dictatuur leven :-(

meijerlahn
meijerlahn10 feb. 2011 - 15:14

Teletekst zo 13 feb *************************************** Leger Egypte ontbindt parlement *************************************** ` In Egypte heeft de Hogere Raad van de Strijdkrachten het parlement ontbonden. Dat is bekendgemaakt op de televisie. De Hogere Raad stelt de grondwet buiten werking en een comité gaat de grondwet aanpassen.Dat is nodig om de presidents- en parlementsverkiezingen voor te bereiden die over uiterlijk zes maanden worden gehouden.De wijzigingen op de grondwet worden in een referendum voorgelegd aan de bevolking.Die kan er dan ja of nee tegen zeggen. Het besluit van het militair gezag komt tegemoet aan de eisen van de betogers. In het parlement zaten vooral leden van de partij van oud-president Mubarak.

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2011 - 15:14

Mubarak zou al op 36000 voet hoog vliegen op weg naar een Golfstaat. Intussen is er nog niets duidelijk over Suleiman en het regime.

1 Reactie
BillDuin
BillDuin10 feb. 2011 - 15:14

Mubarak zou al ========================= Daar kunnen we wat mee....

mees.
mees.10 feb. 2011 - 15:14

Waar zijn de VVD en de PVV....die willen toch dat Mubarak aanblijft...de hypocrieten

3 Reacties
BillDuin
BillDuin10 feb. 2011 - 15:14

Het zit diep.

contra
contra10 feb. 2011 - 15:14

= Waar zijn de VVD en de PVV = aan het stuur, waar anders?

contra
contra10 feb. 2011 - 15:14

*gniffel*

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2011 - 15:14

In de grond van de zaak is dit een militaire coup.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 feb. 2011 - 15:14

Goed gezien, ik denk ook dat Mubarak al vertrokken was, onder CIA beveiligers, naar Emarate. Een half-uurtje Mubarak beveiligen van Egypte naar Emarate kost: een paar miljard dollars,. Geld verdienen op de rug van de rijke beule. Mostafa! klets niet uit je nek man! Sorry.

ErnsTT2
ErnsTT210 feb. 2011 - 15:14

Nope, in de grond van de zaak is het een doodgewone Revolutie van de werkeloze Jeugd. Welke Israel en Amerika in vliegende Paniek hebben gebracht robert Gates en Ehud Barak vliegen al weken heer en weer om een plan in elkaar te sleutelen om de Democratie in Egypte tegen te houden. Want het Suez-kanaal mag niet in handen komen van "het Volk" dat moet onder controle blijven van Shell en BP, anders zit de Westerse wereld zo in het donker... Maar daar hoor je in Nederlend gek genoeg nagenoeg niets over. Verdiep je eens in de conflicten daar, en je ziet telkens weer Britisch Petrolium of een van de namen die het daarvoor had als drijvende krachten achter de "tnterventies" dat begon al in de voor vorige eeuw in Afghanistan, daarna kwamen India Iran Iraq Israel Soudan Somalie, noem maar een britse ex-Kolonie waar Olie in de grond zit, en zie er is ook een om de zoveel jaar opvlammend Internationaal Conflict.

Bernie2
Bernie210 feb. 2011 - 15:14

Met een diepe buiging naar het Egyptisch volk en haar volhardingsvermogen. Maareh, heeft de afgeknepen burgerij ook iets geëist qua de door Mubarak gestolen miljarden dollars aan staatsbezit? Maw: krijgt Mubarak een doggybag pegels mee om de eerste maanden financieel door te kunnen komen, of krijgt hij extra vliegtuigen mee om de Egyptische goudstaven en zakken met bankbiljetten in Saoedi Arabië veilig te kunnen stellen? Ik stel voor dat de despoot op het Tahrirplein vanavond even ondersteboven wordt gehouden, handig leeggeschud, om vervolgens met zware pek en nog veel meer veren de grens over met Israël wordt gezet. Lieberman zet 'm vast wel even onder de douche.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 feb. 2011 - 15:14

Hij schijnt 70 miljard te bezitten, en ik ben bang dat hij die inmiddels wel veilig heeft gesteld :-(

Gelijkhebber
Gelijkhebber10 feb. 2011 - 15:14

Wie denkt dat Egypte met het vertrek van Mubarak even snel een democratie naar westers model zal worden die zit er naast. Het gaat zeker nog twee generaties duren voordat er iets van een democratische basis beschikbaar zal zijn. Democratie moet je leren. De massa in Egypte haalt welvaart en democratie door elkaar. Eerst maar goed bestuur in Egypte dat werkt aan de oplossing van de meest urgente problemen.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer10 feb. 2011 - 15:14

Volgens mij is er niemand die dat denkt. Mocht dat wel zo zijn dan zijn dat wereldvreemde lieden. Maar dat zou voor een land geen reden moeten zijn om niet met de opbouw van een democratie te beginnen. Het zal ongetwijfeld heel moeilijk worden.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 feb. 2011 - 15:14

Het leger wil verkiezingen. Het wordt dan de constructie waarmee Turkije ook een democratie is geworden. Een groot applaus voor de Egyptenaren!

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 feb. 2011 - 15:14

Ik doe met je mee. Klap eens in je handjes blij blij blij Op je b(r)oze bolletje allebei Twee handjes in de hoogte Twee handjes in je zij Zo varen de scheepjes voorbij Zo varen de scheepjes voorbij Gaat Mubarak met een scheep en een zootje goud in zijn zak ons verlaten?

JoWe62
JoWe6210 feb. 2011 - 15:14

Dat het leger het tijdelijk overneemt; dat is goed. Snel verkiezingen maar wel een duidelijke controlerende rol van het leger blijven houden. Anders is er een kans dat een groepering met verkeerde bedoelingen in het machtsvacuum duikt.

1 Reactie
grolschje2
grolschje210 feb. 2011 - 15:14

Probleem is dat er in de top van het leger ook Mubarak types kunnen zitten. Met het aftreden van Mubarak zal de revolutie niet afgelopen zijn. Sterker nog dan is hij nog maar net begonnen.

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2011 - 15:14

De oude koppige man is gek geworden.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

Hij IS gek. Macht, rijkdom, hebzucht en zelfoverschatting zijn een paar aannnemelijke 'ingredienten' om een mens in 'onbalans' brengen. En zijn omgeving (...). Dit gaat niet goed Zjen. Ik vind het vreselijk.

hankmoody1
hankmoody110 feb. 2011 - 15:14

Goed zo, hou vol Mubarak. De Egyptenaren moeten goed begrijpen dat er een ding erger is als een dictatuur en dat is een Islamitische dictatuur en dat is precies wat er gaat gebeuren als ie nu opstapt. De moslimbroeders, onderaanvoering van Iran staan te trappelen om dit land over te nemen en dat moet kost wat het kost voorkomen worden.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil10 feb. 2011 - 15:14

Ziek

hankmoody1
hankmoody110 feb. 2011 - 15:14

Ook belangrijk is dat de Amerikanen inmiddels het Suez kanaal beveiligen, als dit in handen valt van de moslimbroeders (Iran dus) kan de wereldhandel hier grote schade oplopen. Belangrijk dus dat we onze westerse belangen (die zijn tenslotte het meest relevant) goed beschermen.

2 Reacties
ErwinB2
ErwinB210 feb. 2011 - 15:14

Ziek

matrix2
matrix210 feb. 2011 - 15:14

De Nederlandse vloot dobbert daar ook in de buurt rond... paar daagjes varen.

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2011 - 15:14

Dus voorlopig nog geen moslimdictatuur. Eind goed al goed.

2 Reacties
ElChe
ElChe10 feb. 2011 - 15:14

ziek

matrix2
matrix210 feb. 2011 - 15:14

Ik denk dat een moslimdictatuur er de komende 3a 4 jaar niet in zit. Maar dat de islam een grotere vat op het leven van de mensen gaat krijgen, dat is zeker. En aangezien islam een rem is op economische groei zal de bevolking armoediger worden dan onder Mubarak.

hankmoody1
hankmoody110 feb. 2011 - 15:14

Homo homini lupus

1 Reactie
ElChe
ElChe10 feb. 2011 - 15:14

Heb je het nu over jezelf?

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2011 - 15:14

Ik vind de man ijzersterk. Wat een guts.

3 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil10 feb. 2011 - 15:14

Ziek

hankmoody1
hankmoody110 feb. 2011 - 15:14

Helemaal mee eens (stekel123?)

mogime
mogime10 feb. 2011 - 15:14

Een gaucho ! Dat is inderdaad de andere kant van de zaak. Er zijn mensen die een goed gevoel krijgen van de identificatie met de macht. Daarop is natuurlijk ook een deel van de strategie van mensen als Mussolini gebaseerd. Het werkt denk ik alleen zolang de heerser de economie redelijk op peil houdt. De burger kan nog zoveel bewondering voor zijn gaucho hebben, hij wil toch brood op de plank. Als dat niet meer lukt, dan rest voor de overheid alleen nog de Mao- of Myanmarstrategie. Voor Mubarak is het probleem dat hij na zijn aftreden ook zijn netwerk verliest, en daarmee bescherming tegen eventuele aanspraken op zijn vermogen, wraakacties van politieke tegenstanders die net een keer te vaak gemarteld zijn, of andere criminelen die een deel van de buit willen. Hij stelt het aftreden zolang mogelijk uit, tenzij hij, net als Duvalier, voldoende garanties van de VS binnen heeft. Elk half jaar helpt, want hij is al 82.

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2011 - 15:14

Je kunt zeggen van Hero Brinkman wat je wilt, maar hij had bij Pauw & Witteman een vlijmscherpe opmerking die echt tot nadenken stemt. De politiek correcten zeggen dat de Islam geen gewelddadige ideologie is, terwijl diezelfde mensen tegelijketijd wel bang zijn dat de Moslim Broedrschap in Egypte aan de macht komt. Zoiets valt niet te rijmen.

4 Reacties
ikbenhorkie
ikbenhorkie10 feb. 2011 - 15:14

Wat de heer Brinkman dan niet opgemerkt heeft, is dat het juist degenen zijn die beweren dat de islam gewelddadig is, die ons nu bang proberen te maken voor de Moslimbroederschap. Wie beweert dat we bang moeten zijn voor de moslimbroeders ? Tony Blair, de Israëlische voorlichting. Obama hebben we er niet over gehoord. De Nederlandse oppositie staat achter de democratie.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 feb. 2011 - 15:14

[De politiek correcten zeggen dat de Islam geen gewelddadige ideologie is, terwijl diezelfde mensen tegelijketijd wel bang zijn dat de Moslim Broedrschap in Egypte aan de macht komt. Zoiets valt niet te rijmen.] Wat een onzin. In zo'n geval is er een gevaar dat er na een dictatuur een volgende dictatuur komt. Dat is het zwartste scenario, en wie zo'n volgende dictatuur zou vormen maakt daar niets voor uit. Er zijn op geen enkele manier tekenen dat het Moslimbroederschap dat zou willen; integendeel. Het is dus weer de zoveelste anti-Moslim-hetze van Brinkman, en van jou, door zo'n stupide opmerking vlijmscherp te noemen. Ik kijk P&W niet meer omdat ze een gratis podium zijn geworden voor politici: ze stellen geen scherpe vragen meer, ze prikken geen valse redeneringen meer door. In dit geval hebben ze dat blijkbaar voor de zoveelste keer nagelaten.

FrenkMahon
FrenkMahon10 feb. 2011 - 15:14

Beste NL, Jij als groot fan van Geert moet het backpack avontuur kennen. Na 2 jaar in Israel gewerkt te hebben is hij met een kever door het Midden Oosten getrokken. Toen hij in Sharm el sjeik was bracht Mubarak een bezoek aan deze stad. Wilders verbaasde zich over de angst van de plaatselijke bevolking. Hij concludeerde hieruit dat de Islam mensen hun vrijheid ontnam, dit heeft de basis gelegd voor zijn stelling dat de Islam een ideologie was.(Speech Engeland) Het verbaasd mij dan ook dat er door de PVV, nu de Egyptenaren hun angst hebben overwonnen en tegen Mubarak ingaan, dat de PVV weer waarschuwt voor de Islam. De jonge Wilders begrijp ik omdat ik hetzelfde gevoel had toen ik in het Midden Oosten was met dit verschil dat ik niet de Islam als oorzaak zag maar de invloed die het geloof in het algemeen op deze mensen had. Ik hoop voor de mensen in Egypte dat ze hun vrijheid krijgen, de PVV zou dit ook moeten vinden. NL4NL en Egypte4Egypte zal ik maar zeggen.

Yggdrasil
Yggdrasil10 feb. 2011 - 15:14

Kunnen jullie PVV'ers eigenlijk wel eens een zin uitspreken waarbij het woordje "Islam" niet valt. Of is het woordje "Islam" gewoon een stopwoordje in de PVV-vocabulaire.

Klaas2
Klaas210 feb. 2011 - 15:14

Als het gebeurt dat mensen elkaar gaan bestrijden op basis van geloof, op dit moment zijn daarvoor geen aanwijzingen, gezien het grote aantal Kopten die ook het aftreden van Mubarak eisen, maar als dat gebeurt is dat slecht nieuws. Het maakt niet uit of de slachtoffers Christen zijn of Islamiet of Joden. In mijn opinie zijn alle drie de godsdiensten achterlijk. De Moslimbroederschap is in Egypte dankzij Mubarak groot en populair geworden, zij sprongen in het verzorgingsgat dat Mubarak liet vallen. Ziekenhuizen, artsen, voedsel, de overheid gaf er niet om, de Moslimbroederschap groeide. Overigens kun je de Moslimbroederschap niet zomaar vergelijken met die in een Soedan, en dan 20 jaar geleden. Ieder land maakt een eigen ontwikkeling door. In Soedan waar genocide plaats vindt door de Janjaweed, daar is het goed om te beseffen dat de janjaweed gesteund wordt door China, en China is alles behalve Islamitisch. De chinezen doen dat vanwege de olievoorraden in Soedan. Het is PetroChina dat daar actief is, en hopen via de Janjaweed hun toekomstige exploitatie veilig te stellen. Als de mensen in Egypte het westen associëren met Mubarak (het is begrijpelijk als ze dat doen), dan is dat slecht nieuws voor het westen. Het westen moet alles op alles zetten om dat te voorkomen. De wereld is complexer geworden sinds de kruistochten.

1 Reactie
2114228
211422810 feb. 2011 - 15:14

Toch een kleine reactie op dat de moslimbroederschap niet te vergelijken is met wat ze in Soedan gedaan hebben en wat ze in Egypte kunnen gaan doen. De Janjaweed konden hun werk doen met goedkeuring van het Islamitisch broederschap. Ze willen Islamisering en zuivering van andere overtuigingen. Denk ook aan de heilge strijd tegen binnendringers. De geschiedenis van Soedan is duidelijk. De broederschap wordt centraal geleid . Op Wikipedia kun je meer informatie vinden.

Klaas2
Klaas210 feb. 2011 - 15:14

---[De politiek correcten zeggen dat de Islam geen gewelddadige ideologie is, terwijl diezelfde mensen tegelijketijd wel bang zijn dat de Moslim Broedrschap in Egypte aan de macht komt. Zoiets valt niet te rijmen.]--- De Islam bestaat niet, het Westen bestaat niet. Dat is een versimpeling van wereldbeeld. De opmerking van Brinkman was, zoals gebruikelijk, gespeend van iedere nuance. Hij gelooft in een wereld in twee kleuren en is niet in staat de complexiteit ervan tot zijn denken toe te laten. Hij zei het nog simpeler, hij sprak van het "westen" dat democratie wil, maar bang is voor democratie. Wat Brinkman even vergeet is dat Mubarak zijn volk knecht, martelt en vermoordt met steun van dat regeringen in dat verlichte westen, en dat Mubarak als steunpunt voor het Westen toch een Moslim is. Ik begrijp dat dit te ingewikkeld is voor Brinkman, in elk geval geeft hij geen blijk ervan dergelijke complexiteiten toe te laten tot zijn denkprocessen. Alsof iedereen in het westen hetzelfde denkt. Dat is typisch PVV denken, het westen wordt platgeslagen, de islam als gewelddadige ideologie wordt platgeslagen, en beiden zijn dus in oorlog, want de PVV geeft vorm aan die platgeslagen entiteiten. De Islam heeft niet het patent op gewelddadigheid. Diezelfde versimpeling van denken heeft al eens tot een wereldoorlog geleid. Oorlog is een simpele oplossing die voorkomt uit een versimpeld wereldbeeld. Vrede is complex om te bereiken en in stand te houden. Brinkman's denken is denken dat tot oorlog kan leiden. Gelukkig is het electoraat kleiner dan 20%, en dat is al enige tijd zo. Graag wil ik ter illustratie van het gevaar van Brinkman's simpelheid volgende Godwin uitleggen. De relevantie van de Godwin is vanwege het versimpelde wereldbeeld van Brinkman, en vanwege de duiding die de PVV aan een eventuele slechte afloop in Egypte zal worden gegeven. ---- De NSDAP groeide van 15% in november 1932 naar 43% in maar 1933. Er was een Rijksdagbrand tussen gekomen, en toen waren de onderbuiken definitief aan het woord. De dader werd gepakt, het was een Hollandse communist Marinus van der Lubbe. Er zijn twijfels of hij alleen heeft gehandeld. Marinus van de Lubbe was gearresteerd met ontbloot bovenlijf en hij maakte een apathische indruk alsof hij gedrogeerd was. Generaal Franz Halder verklaarde tijdens de processen van Neurenberg onder ede. Göring had op 20 april 1942 tijdens het verjaardagsfeest van Hitler de volgende uitspraak had gedaan: "De enige die echt weet wat er in de Rijksdag is gebeurd ben ik, want IK heb hem in brand gestoken" en hij sloeg met zijn hand hard op tafel. 2 weken na de brand waren verkiezingen. De wereld was duidelijk. De Rijksdag was een symbool, vergelijkbaar met Tweede Kamergebouwen nu. Je had nu dus de goede Duitsers met beschaving, en de kwaadaardige Jüdische Bolsjewisten die tot doel hadden de Duitsers te onderwerpen. Ze waren al kwaadaardig geweest in WO1 (dolkstootlegende), en duizend jaar daarvoor was duidelijk dat de Joden maar een doel hadden, en dat was de Christenen onderwerpen of vernietigen. Dat wist iedereen, en voor wie het niet wist, die kon het nalezen in Mein Kampf. Dus de nazi's wonnen de verkiezingen, met net geen absolute meerderheid, maar het was voldoende om bij gebrek aan krachtige oppositie de machtigingswet aan te nemen die de grondwet buiten werking zette, en de autocratische macht aan Hitler toekende.

1 Reactie
matrix2
matrix210 feb. 2011 - 15:14

Rouane, met jouw bewust gemaakte godwin versimplificeer jij juist en jaagt de lezers onnodige angst aan. De 2e wereldoorlog is ontstaan door armoede, uitzichtloosheid en een overschot aan jongemannen tussen de 15 en 25 jaar. Het enige wat er nodig is om dit kruitvat te laten ontploffen is een gewelddadige leider met een fascistische ideologie. De aanhangers van Wilders leven niet in armoede Ze kenn geen uitzichtloosheid En de aanhang bestaat niet uit een overschot aan jongemannen De Wildersaanhanger heeft geen ideologie maar is bovenal ontzettend kwaad over de uitverkoop van zijn geliefde nederland ter meerdere eer en glorie van de failliete multiculti ideologie. Let u vooral op de brandhaarden in de wereld. in 95% van de gevallen zijn de ingredienten armoede, uitzichtloosheid, youthbulge en een ontvlambare ideologie vermomd als religie.

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2011 - 15:14

Een wijs besluit van Moebarak en het leger om zo voor een ordentelijke machtsoverdracht te zorgen. Chaos zou heel slecht zijn. We hebben immers gezien wat er dan gebeurt: plunderingen en het stelen van museumschatten. Kortom: een staatsman die het beste voor heeft met zijn volk.

2 Reacties
meijerlahn
meijerlahn10 feb. 2011 - 15:14

"Kortom: een staatsman die het beste voor heeft met zijn volk." --------------------------------- Door het volk te bestelen van 70 miljard dollar. U bent volgens mij van de ratten besnuffeld als u zo'n crimineel nog een staatsman durft te noemen.

Chaki
Chaki10 feb. 2011 - 15:14

"Kortom: een staatsman die het beste voor heeft met zijn volk. " Wat zou u anders piepen als u een egyptenaar zou zijn, jarenlang geknecht door deze 'staatsman' Mubarak.

JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

Farao Mubarak ligt al op het strand aan een bloody Mary te nippen terwijl zwarte eunuchen zijn vrouw nog aan omkleden zijn ...

2 Reacties
Chaki
Chaki10 feb. 2011 - 15:14

Dan is het wenselijk voor Mubarak dat hij zijn bloody Mary's zelf maakt.

FrenkMahon
FrenkMahon10 feb. 2011 - 15:14

Wat bezielt een man van 82 met meer geld dan hij ooit nog kan opmaken om zo halsstarrig te zijn? Ik zou het voor de helft van het geld doen.

JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

16:16 uur: Een betoger is gedood en twintig mensen zijn gewond geraakt in een stad in het noorden van Egypte. De betogers vielen een politiebureau aan, meldt Al Jazeera.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

Bij de schotenwisseling in El-Arish zou de politie vijf man gedood hebben. (Al-Arabiya)

BillDuin
BillDuin10 feb. 2011 - 15:14

De betogers vielen een politiebureau aan. ============================================== Das ook niet slim natuurlijk, wie kaatst etc....

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2011 - 15:14

YES YES YES !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! They DID IT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ::::)))))))) KIppevel en tranen in mijn ogen GEWELDLOOS!!!!!

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs10 feb. 2011 - 15:14

Inderdaad kippenvel, maar geweldloos? Al die honderden doden nu al vergeten? En ook hoe mensen met stenen hun vrijheid bevochten hebben? Moet je toch iets aan je kortetermijngeheugen doen. Vechten voor vrijheid is vuil werk, geen romantisch uitstapje met partijvlaggen!

elgringo2
elgringo210 feb. 2011 - 15:14

Rustig, denk om je hart..

BillDuin
BillDuin10 feb. 2011 - 15:14

Zo en nou komt alles goed in Egypte, democratie en ongelimiteerde vrijheid voor de bevolking.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil10 feb. 2011 - 15:14

democratie en ongelimiteerde vrijheid voor de bevolking. =============== Ik vind het wel wat hebben die wensen voor een buitenlandse natie en dan vooral wensen wat we in Nederland niet eens hebben.

meijerlahn
meijerlahn10 feb. 2011 - 15:14

De dominostenen kunnen nu gaan vallen: Libië, Syrië, Algerije, Jordanië, Saoedi-Arabië. Het worden spannende tijden.

1 Reactie
arieroos
arieroos10 feb. 2011 - 15:14

[De dominostenen kunnen nu gaan vallen: Libië, Syrië, Algerije, Jordanië, Saoedi-Arabië. Het worden spannende tijden. ] Hm, dat denk ik niet, eigenlijk. Sorry voor het verstoren van de feestvreugde. In Libie gaat het economisch erg goed, en Khadaffi wordt al decennia steeds gematigder, dus ik verwacht daar niet zo snel opstanden. In Libie zijn juist kansen voor mensen om hun leven te verbeteren, meer dan er ooit geweest zijn. Ik denk, dat het volk helemaal geen behoefte heeft om in opstand te komen. Syrie is nog steeds een politiestaat, waar de overheid zijn burgers streng controleert; de laatste keer dat er een opstand was werd er een compleet dorp uitgemoord, 25 000 doden. Ik denk dat de Syriers zich rustig zullen houden. Algerije is nog aan het herstellen van de burgeroorlog; ik ken de situatie in dat land niet zo goed, maar ik vermoed dat het volk niet zit te wachten op weer 20 jaar strijd en honderdduizenden doden. Sowieso was Algerije al aan het hervormen na die burgeroorlog, en ik denk dat het volk dat pad zal blijven bewandelen. Jordanie ... is een geval apart. De koning is ongekend populair, en staat boven de partijen. Jordanie is trouwens al langer bezig om, met kleine stapjes, steeds democratischer en liberaler te worden. Het hangt er een beetje vanaf wat het regime doet, maar ik vermoed dat ze de hervormingen zullen versnellen, en dat het volk redelijk rustig blijft. Van Saudi-Arabie weet ik niet zoveel, maar volgens mij heeft het huis Saud de touwtjes nog steeds stevig in handen; je hoort eigenlijk nooit van opstanden of ontevredenheid uit die contreien. Maar dat kan ook zijn omdat het een erg gesloten land is, natuurlijk.

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 feb. 2011 - 15:14

Nu eens kijken wat die generaals voor lui zijn.

1 Reactie
matrix2
matrix210 feb. 2011 - 15:14

Tja, wat leert de geschiedenis over generaals die zich bemoeien met politiek en macht...

Chaki
Chaki10 feb. 2011 - 15:14

Zo. Eerst feest, Suleiman is next. Hoop ik. Diep respect heb ik voor 't Egyptische volk.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 feb. 2011 - 15:14

Dat staat nog te bezien. Hij staat bekend als de beul van Mubarrak. Als de CIA verdachten werkelijk wilde laten breken dan stuurde ze die naar Egypte voor een behandeling door de verfijnde vaklui van Suleiman. Luitenant generaal Suleiman overigens.

rgeurtsen
rgeurtsen10 feb. 2011 - 15:14

Felicitaties aan alle demonstranten die willen dat zij vrij hun mening en emoties mogen uiten. Joneren die daarvoor vochten, niet gedreven door nationalistische angst, maar door vrijheid. Tegen dit soort vrijheidsdrang is heel veel onkruid gewassen. Dictators, machtspolitiek en schaamteloze angst-creatie zoals wij ook in ons land kennen en waar heel veel nederlanders voor stemmen. Democratie en vrijheid is iets dierbaars en heeel heeel erg kwetsbaar. Een stem op de PVV is een stem voor onderdrukking en stilstand. Waar Nederland terugvalt maakt het volk van het belangrijkste Arabische land een grote stap vooruit.

1 Reactie
Gerald2
Gerald210 feb. 2011 - 15:14

IK sluit me volledig bij aan bij Rob.

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 feb. 2011 - 15:14

Aljazeera meldt net dat volgens de grondwet de voorzitter van het parlement nu interim president wordt. Dat hoeft natuurlijk een feitelijke uitoefening van de macht door de generale staf niet in de weg te staan. Als de president valt, valt ook de vice-president zegt AlJazeera erbij. Daardoor verliest Suleiman zijn post. Of hij ook zijn macht verliest, is vers twee.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil10 feb. 2011 - 15:14

Han, ik heb de indruk dat je nog een beetje sceptisch bent over een goede afloop. Hindert niet, ben ik ook.

Hubrecht2
Hubrecht210 feb. 2011 - 15:14

Zo, nu eerst een biertje...

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen10 feb. 2011 - 15:14

Nu is er de kans voor alle organisaties die IN nederland gevestigd zijn om bij te dragen aan scholing in democratie, mensenrechten van jongeren en de jongste volwassen generatie. Zij zijn het die JIJ nu de hand kan reiken. Een biertje drinken op het succes van een ander.... ?

Latok
Latok10 feb. 2011 - 15:14

Zjen zei: http://en.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Hussein_Tantawi Deze man is nu effectief president. _______________________________________________________ Precies. Volgens Egyptische grondwet zou "the speaker of parliament" het staatshhoofd moeten worden [bron: BBC]. Dit betekent dus dat er effectief een militaire coup heeft plaatsgevonden op de achtergrond en die grondwet met het volledige regime buiten werking is gesteld door een "military council". Nu kan Egypte in theorie administratief vanaf scratch opnieuw beginnen. Dat biedt hoop (ik denk even aan de coup d'etat in Thailand van 2006). Dat duurt wel een half jaar tot een jaar.

1 Reactie
arieroos
arieroos10 feb. 2011 - 15:14

Inderdaad ... tot nu toe is dit niets meer dan een militaire staatsgreep. Het is nog helemaal afwachten wat er nu precies gaat gebeuren. En het is eigenlijk een beetje raar; dat "military council" bestaat voor een aanzienlijk deel uit Mubarak vertrouwelingen. Ik ben heel erg benieuwd wat hier uit gaat komen ...

fjacobse
fjacobse10 feb. 2011 - 15:14

Is het vredesverdrag met Israel al op gezegd?

3 Reacties
geejeehaa
geejeehaa10 feb. 2011 - 15:14

Zal zo'n vaart niet lopen, het laatste wat een land in chaos kan gebruiken is een conflict met een buurland, zeker een buurland met de militaire capaciteiten als Israël. Maar het wordt wel spannend wat er over een paar maand, als de stofwolken zijn opgetrokken, gebeurt.

BillDuin
BillDuin10 feb. 2011 - 15:14

Gaat ook niet gebeuren.

christiaane
christiaane10 feb. 2011 - 15:14

paul dijkhuis schreef [Is het vredesverdrag met Israel al op gezegd?] Kijk, daar gaat het dus om. We vertrouwen maar liefst 83 miljoen Egyptenaren geen vrijheid toe, om 7 miljoen Israëliërs te beschermen.

Bouwman2
Bouwman210 feb. 2011 - 15:14

De PVV feest ook plotseling mee, ineens helemaal vergeten dat democratie en Islam niet samengaan.

1 Reactie
arieroos
arieroos10 feb. 2011 - 15:14

Tsja, niemand ziet de ironie, maar eigenlijk staat Wilders nu natuurlijk goed voor joker. Daarom heeft hij het hier ook niet over, vermoed ik. Maandag sprak hij over 1400 jaar veroveringen en inperken van vrijheid ... maar de groep die dat volgens hem zo verschrikkelijk graag wil, stond tegelijkertijd in Cairo te demonstreren voor vrijheden en rechten zoals wij ze in het Westen kennen. Je zou hem eigenlijk gewoon moeten uitlachen, totdat je je beseft dat 2 miljoen Nederlanders blind achter hem aanlopen. Maar tot zover Wilders, graag. Laten we het in dit draadje bij Egypte houden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 feb. 2011 - 15:14

Terwijl de hele Algerije nu aan het koken is en aanstaande Zaterdag gaan zij daar een feest vieren waar het Volk de president Boutaflika hem vriendelijk te verzoeken om te vertreken, zij jullie hier nog bezig met de verleden tijd Mubarak? De Arabische revolutie onder de Westerse bescherming. De Arabische beulen( dankzij het internet, mensenrechten en ook de standpunten van bijna alle democratische Westse landen) kunnen nu niet zomaar mensen doodschieten door hun militairen en agenten, vroeger in de Arabische Wereld was zo: '' je schiet de eerste zootje betogers en demonstranten dood, niemand ziet dat, ergens begraven en klaar is Kees.Nu niet meer! Nogmaals, ik bedank de Westerse mensenrechten, sommige journalisten, politiek leiders en hun democratische standpunten en vooral de uitvinder van het Internet. ziet u het wel? samnen kunnen wij de duivels goed bestrijden.

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj10 feb. 2011 - 15:14

Tranen van trotsheid en emotie om de kracht van het Egyptische volk en de presentatie van de Iraans Nederlandse acteur.Laten wij hopen dat het westen zich nu eens buiten de Egyptische politiek houdt.De minister van binnenlandse zaken van Egypte is van de week gearresteerd ivm de aanslag op de Koptische kerk,niets moslims maar de regering om angst te zaaien en het volk te controleren. Hopelijk volgen er meer landen over de wereld met goed succes. LEVE EGYPTE

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2011 - 15:14

Nu verder denken. Dit leidt tot onrust in de arabische wereld en in de landen rond de Middelandse zee. Laten we Sirie, Jordanie etc maar even butienbeschouwing l en ons beperken tot de landen aan de zuidgrens van Europa. Hoe moet er worden ingespeeld op de verandering die daar gaan plaatsvinden? Hier wreekt zich dat Europa geen antwoord heeft. Er is geen Europees buitenlands beleid. Het armoede bod is dat de belangrijkste europese landen maar in gezamellijk overleg het beleid moeten gaan bepalen en dat wij er maar het beste aandoen hen niet voor de voeten te lopen. Treurig maar het is niet anders.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil10 feb. 2011 - 15:14

Hier wreekt zich dat Europa geen antwoord heeft. Er is geen Europees buitenlands beleid. ============== Het lijkt mij gezien een bepaalde balans dat Turkije vervroegd toe zal treden tot de Europese Unie. Als buffer.

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2011 - 15:14

Nu komt het belangrijkste van de gehele revolutie, het omzetten van "opstand van het volk" naar een fatsoenlijke regering. Een regering de de Islam buiten het verhaal kan houden. Daarmee een staat in een vorm van Iran en Irak te voorkomen. Cohen en ook Wilders gaf het aan , Egypte werd gefeliciteerd met een geweldloze revolutie en Wilders sprak zijn zorgen uit over de oprukkende Islam voor de toekomst van Egypte. Maar eerst is het feest in Egypte een Farao met een dertigjarig dienstverband werd verdreven. Men kan er vandaag nog van genieten, morgen komt de barre werkelijkheid, de geest moet weer in de fles. Voor mensen die voor de eerste keer de vrijheid geproefd hebben, en er dronken van zijn. Zullen morgen beseffen, dat er nog niets is verandert, het blijft eerst bij hetzelfde. De snelheid van veranderingen zal bepalend zijn voor de nieuwe regering, succes of de volgende betogingen. Het land moet weer in rust komen, en de tijd nemen om een regeringsvorm te kiezen die leidt naar democratie. Iran kraait victorie en zegt dat Egypte een tweede Iran zal worden, dat is een inktzwarte scenario en dat wacht de volgende dictatuur, waar Mubarak een lieverdje bij zal zijn. Het zal ook de omgeving aantasten en de huidieg "vrede" zal veranderen in oorlogen en andere vijandigheden. Maar eerst is er tijd voor feest en de Egyptenaren is het gegund en hen is een betere toekomst gewenst als wat in Iranaan de macht is.

3 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil10 feb. 2011 - 15:14

Zo drie uur geleden dacht u er nog heel anders over ============================================ - bromberen -, vr 11 februari 2011 16:50 Vogens ingewijden gaat Mubarak een weekendje er tussen uit, voor even uitblazen in een andere omgeving en is er van vertrek in zin van "vertrekken" geen enkele sprake. Maandag is meneer weer present, heeft schijnbaar zijn zaakjes op orde.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 feb. 2011 - 15:14

[naar een fatsoenlijke regering. Een regering de de Islam buiten het verhaal kan houden.] Nee. Een fatsoenlijke regering is een democratische regering, die juist *geen* partijen uitsluit. Een regering die partijen uitsluit, daar hebben ze hun buik nu wel vol van.

Bakoe
Bakoe10 feb. 2011 - 15:14

Vrede in het midden oosten ? Alhoewel ze genoten hebben van de support uit de westerse wereld, is daar de afgelopen 50 jaar geen vrede geweest.En ook geen vreten trouwens. Misschien beseft u het niet, maar de totale middenoosten politiek van het westen ligt op zijn gat.

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2011 - 15:14

Hey!! George Bush!! Kijk! ZO ziet shock en awe eruit!

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

...En, is die knoop nu uit je maag lief mens? : ))))

Naamhiero
Naamhiero10 feb. 2011 - 15:14

Zjen, dank je voor het op de hoogte houden van de situatie, via Joop! Dit ondanks de meerdere andere beschikbare bronnen! Getuigt van klasse en stijl! Gaat nu heen, en ontkurk/ ontdop iets waardigs. ;-]

sociaaltje
sociaaltje10 feb. 2011 - 15:14

http://www.youtube.com/watch?v=Xgcxd9wtXUE Respect to the children of the revolution.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil10 feb. 2011 - 15:14

http://www.youtube.com/watch?v=HanKNe502i4&feature=fvw

ikbenhorkie
ikbenhorkie10 feb. 2011 - 15:14

Volgens de Volkskrant was de reactie van "Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken: 'Nederland respecteert het besluit van Hosni Mubarak.'" (...) "Wij verwachten dan ook van vicepresident Omar Suleiman dat hij erop toeziet dat de breedgedragen regering zo snel mogelijk aantreedt" Het kabinet, dat Nederland hoort te vertegenwoordigen, moet duidelijker stelling nemen, en niet de indruk wekken dat Omar Suleiman een alternatief voor Mubarak is. Het inzetten op Suleiman door Nederland lijkt trouwens een beetje voorbarig te zijn geweest. De huidige junta zal wel slimmer zijn, en in ieder geval nieuwe gezichten neer proberen te zetten. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4936/VK-Dossier-Onrust-in-het-Midden-Oosten/article/detail/1833928/2011/02/11/Nederlandse-politici-historisch-moment-goed-nieuws.dhtml

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 feb. 2011 - 15:14

Rutte en Rosenthal zijn twee lulletjes rozenwater, bij deze gebeurtenissen. De partij voor vrijheid en democratie, maar achter mensen die hun leven geven voor vrijheid en democratie? Nou, liever achter de dictator blijven staan want je weet maar nooit of die niet aanblijft... En dan verdwijnt ie, en dan klampen ze zich aan het hoofd van de geheime politie vast. Ze kunnen niet overweg met een Egypte zonder dictator...

ElChe
ElChe10 feb. 2011 - 15:14

Mijn felicitaties aan het Egyptische volk, waar ik diep respect voor heb. Ik hoop dat de namen van de slachtoffers, die hun leven gaven voor de vrijheid van Egypte, voor eeuwig voortleven in de harten van de Egyptenaren en al hun vrienden over de wereld. Een fantastische dag, niet alleen voor Egypte, maar voor de vrijheid van alle volkeren in de hele wereld.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 feb. 2011 - 15:14

Gaat het Chineese volk hier ook iets van Leren? Alle slimste slachthuis in de wereld.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 feb. 2011 - 15:14

Bedankt, bedankt, bedankt. Ik voel nu, voor heel even een Egyptenaar.Komt door je mooie woorden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 feb. 2011 - 15:14

De kameel schijnt nu een Arabische paard te zijn! Goed kijken de volgende keer, Wilders! Jij met je eigen Fitna.

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj10 feb. 2011 - 15:14

Eerst Mubarak weg en nu tijd om Wilders weg te krijgen. Als de Egyptenaren de straat op durven te gaan om hun dictator weg te krijgen dan kunnen wij die van ons ook weg krijgen,te beginnen met dictator Wilders.

Gelijkhebber
Gelijkhebber10 feb. 2011 - 15:14

Er is maar een macht ter wereld die Mubarak in het zadel heeft gehouden en dat is het Egyptische volk. Verwijten aan het adres van het westen dat ze dictators hebben gesteund is lariekoek. De bevolking van Egypte wilde Mubarak en ze kregen hem. Nu willen ze hem weg en verdraaid hij gaat weg. Zo simpel is dat.

4 Reacties
sociaaltje
sociaaltje10 feb. 2011 - 15:14

Waar ben jij de afgelopen 30 jaar geweest???

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 feb. 2011 - 15:14

Ha ha ha, natuurlijk is dat waar, regime change lukt alleen als het volk het regelt, maar heb je ook enig idee hoeveel financiele steun Mubarak heeft gekregen die het hem mogelijk maakte om het volume van de stem van het volk op nul te houden?

JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

Je hebt geen gelijk en de geschiedenis zal dit blijven uitwijzen Kees.

FrenkMahon
FrenkMahon10 feb. 2011 - 15:14

Hij is verkozen in een verkiezing met een maar een kandidaat. Dus om nu te zeggen dat de Egyptenaren hem zelf hebben gekozen vind ik persoonlijk iets te ver gaan.

Sagino
Sagino10 feb. 2011 - 15:14

how would it be if millions of citizens start walking from Morocco through Algeria,Tunis,Libya,Egypt into Palestine to free those people 2

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

Jemig. Goed idee. : )))))

sociaaltje
sociaaltje10 feb. 2011 - 15:14

Revolution is Calling.

FrenkMahon
FrenkMahon10 feb. 2011 - 15:14

Een tweet de prille vrijheid die er nu is aangeeft; No more proxies! I can tweet & say whatever I want on z phone! No more lists! Freedom is priceless

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2011 - 15:14

Ik snap niet wat je bedoeld Frenck. ? (Het zal wel aan mijn opvoeding liggen.)

TheRealHandyman
TheRealHandyman10 feb. 2011 - 15:14

Hmm heeft iemand er hier wel een over nagedacht dat alle positieve reacties vanuit het westen gebaseerd zijn op angst? Het Egyptische volk heeft Mubarak weggekregen. Zij hadden groot gelijk. Het kan gewoon niet gezond zijn om 30 jaar pure macht te habben, maar.... wat voor goeds is er over het algemeen gezien gekomen uit een revolutie/ machtsverandering die uit onvrede is gekomen? Ik ken maar weinig voorbeelden van landen waar het na zo'n revolutie beter is geworden en waar de mensen van echte vrijheid konden genieten. Mensen die opstaan als de grote, sterke man/vrouw zijn over het algemeen gezien niet echt lieverdjes en streven vaak maar 1 doel na. Een paar mooie voorbeelden zijn: De revolutie in Rusland De verkiezingen in de jaren 30 in Duitsland Afghanistan Cuba Iran Cambodja Dit zijn allemaal revoluties/ machtveranderingen die zijn mogelijk gemaakt door onvrede en waarbij de drang naar vrijheid een groot goed was. Wat voor vrijheid hebben die mensen gekregen? Ik hoop oprecht vanuit mijn hart dat het goed gaat met het Egyptische volk en dat de mensen krijgen waar ze voor hebben gevochten, maar door de bovenstaande voorbeelden heb ik angst dat er iets vreselijks gaat gebeuren en ik denk dat veel westerse landen deze angst stiekem in hun achterhoofd ook hebben. Goed, ik geef toe in veel gevallen heeft het westen dit zelf in de hand gehad. Mubarak is immers zolang aan de macht geweest omdat hij het vriendje was van het westen. Hij is in het zadel gehouden door Amerika en Israel en is overladen met geld en wapens als dank voor de manier waarop hij eventuele Moslim extremisme de kop indrukte, maar Mubarak wordt nu gezien als het kwaad en de bevolking is niet dom, die leggen de link snel van Mubarak naar het Westen toe waardoor het westen snel genoeg ook als het kwaad zal worden aangeduid. Er zullen mensen opstaan die dit gaan gebruiken.

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 feb. 2011 - 15:14

[wat voor goeds is er over het algemeen gezien gekomen uit een revolutie/ machtsverandering die uit onvrede is gekomen? ] Een paar voorbeelden: De Amerikaanse De Anjerrevolutie in Portugal De Belgische De Commune van Parijs De Fluwelen Revolutie in Tsjechoslowakije De Franse De Glorious Revolution in Engeland De Haïtiaanse (een geslaagde opstand van slaven) De Roemeense De Sandinistische in Nicaragua

ErnsTT2
ErnsTT210 feb. 2011 - 15:14

Je vergeet de Revolutie die je eigen land deed ontstaan? Ken je de Akte van Verlatinghe niet eens, of is Nederland ook een van de Faled States na een Revolutie? We waren nota bene een van de eerste landen überhaupt die een Revolutie middels volksopstand veroorzaakten, ook al dreef er na die Revolutie ook weer allerlei minder sociaal volk naar de machtsposities... [quote] De Staten-Generaal namen op 26 juli 1581 in naam van de Nederlandse bevolking een ongehoord besluit. Zij dankten Filips II zonder pardon af als hun koning, omdat hij zijn taak niet naar behoren uitvoerde. Een unieke actie, omdat men er in West-Europa in de zestiende eeuw nog van uitging dat een koning ver was verheven boven zijn onderdanen. Nederland maakte destijds deel uit van het Spaanse Rijk. Sinds Filips II in 1556 zijn vader Karel V was opgevolgd, lag de koning voortdurend overhoop met de Nederlanders. Hoge belastingen, vervolging van protestanten, nieuwe Spaanse wetten en de voortdurende aanwezigheid van Spaanse legers wekten veel weerstand op. In 1568 brak dan ook een gewapende opstand uit tegen de Spanjaarden, onder leiding van Willem van Oranje. In 1581 was voor de Staten-Generaal de maat vol. In het 'Plakkaat (ook genoemd: de Akte) van Verlatinghe' rechtvaardigden ze hun brutale actie. Omdat Filips II zich 'niet als Prince, maer als een tyran' gedroeg, had het volk het recht hem de laan uit te sturen. Korte periodes onder Frans en Engels bestuur werden geen succes. Hoewel dat nooit van tevoren zo bedacht was, zouden de Nederlanden tot 1806 zonder Koning blijven, en verdergaan als republiek. De revolutionaire daad van de Nederlanders diende als inspiratiebron voor veel latere revolutionaire bewegingen. Het verhaal gaat zelfs dat Thomas Jefferson bij het schrijven van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring in 1776 een kopie van de Akte bij de hand had. [/quote] Ik heb dat nooit zo goed begrepen, waarom sommigen zo ontzettend negatief praten over revolutionairen, terwijl we het zelf ook zijn, en ook niet bepaald frisse vernielingen hebben gepleegd. Want vergeleken bij bijvoorbeeld de Beeldenstorm is de Egyptische Revolutie niet slechts een "fluwelen" revolutioe, maar een Babybillendoekjes revolutie: de Revolutionairen vegen zelfs de uitwerpselen van de secret police van Mubarak netjes van de straat... Eigenlijk zouden we een voorbeeld moeten nemen aan de Jasmijn Revolutie, en de despoten die die de afgelopen jaren honderden miljarden van het volk gestolen hebben, het land uit te jagen ! Want ga maar na, de Pensioenkas van het ABP is door de Overheid half leeg gejat, de staatskas is door de voormalig minister van financieen Zalm leeggezogen, meer dan 60 Miljard zegt hij van het geleende geld niet meer terug te kunnen betalen... En ook hier zijn inmiddels tienduizenden armen die door de overheid aan de rand van de bedelstaf zijn gedwongen, met een toenemend aantal Suicides tot gevolg, zelfs bij de Politie, omdat die het uitvoeren van de Staats Repressie niet meer aankan, omdat ze steeds vaker geconfronteerd worden met volksopstandjes tegen "de Overheid" En Rutte,en Verhagen denk je dat die er wat aan doen, nee die graaien vlijtig door onder het mom van: "wie niet Steelt of Erft...)

ErnsTT2
ErnsTT210 feb. 2011 - 15:14

Jij klinkt juist bang... Je vergeet tientallen revoluties waar het juist goed gegaan is, waaronder die waaruit Nederland ontstaan is...