Joop

Moslims niet welkom in levende kerststal Zwolle

  •    •  
21-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
levende kerststal zwolle
De grootste levende kerststal van Nederland, in Zwolle, laat geen moslims toe als figurant. Dat meldt de Stentor. Volgens Cees Scholten, medeorganisator van het Kerst Event Zwolle, zouden moslims ‘met heel andere gevoelens’ naar de figuur Jezus Christus kijken en daardoor niet welkom zijn in het spel:
Je kunt moeilijk de rol van Jozef spelen als je zelf geen christen bent
Scholten benadrukt dat deelname aan de levende kerststal weliswaar aan christenen is voorbehouden, maar dat anders-gelovigen – dus ook moslims – wel als vrijwilliger kunnen bijdragen aan de opbouw van het evenement of bijvoorbeeld het inschenken van koffie en thee in de kerk.
Zerin Arslan, kandidaat raadslid namens de lokale PvdA, is niet blij met de opstelling van de organisatie. Arslan is aleviet, staat zelf wel open voor andere geloofsovertuigingen en had zich eigenlijk willen opgeven als vrijwilliger:
Alles wat je middenin de stad organiseert, moet juist verbindend zijn. Recentelijk was er een kerstpakkettenactie vanuit de Zwolse Koningskerk. Daar kon ik wel mee helpen en werd ik niet uitgesloten. Zelf heb ik Nederlands gestudeerd en vakken gehad waarin de bijbel leidend was. Ik ken het christelijke geloof heel goed, misschien wel beter dan menigeen die behoort tot het Christendom. Toch bijzonder dat je dan niet mee kan spelen in de kerststal.
Afbeelding: de editie van 2016, screenshot YouTube RTV Focus Zwolle
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (114)

Vliegtuigellende
Vliegtuigellende27 dec. 2017 - 12:07

Religie is niet inclusief, zij is voor gelovigen en dus niet voor ongelovigen. Van de Islam accepteren we wel dat ze mensen uitsluiten, van christenen niet. Dat is het rare gevolg van doorgeslagen cultuurrelativisme.

1 Reactie
Gare Raap
Gare Raap27 dec. 2017 - 16:18

U bent echt geen christen als ik dit zo lees. U misbruikt het christendom om moslims te bashen.

Gare Raap
Gare Raap26 dec. 2017 - 15:46

Wat zijn dat voor christenen die mensen uit willen sluiten?

joloe
joloe25 dec. 2017 - 16:11

COC Noordpolderzijl 21 december 2017 at 19:06 Veel onderwerpen en personen uit de Bijbel zijn afgekeken van de oude Egyptenaren. En daar hebben de moslims weer leentjebuur uit gepleegd. Alle religie is trouwens complete onzin, er is geen enkel empirische bewijs dat er iets als een God (of hij/zij/het nu Jehova of Allah heet) bestaat. Hersenspinsels zijn het, allemaal! Als je er niet in gelooft dan begrijp ik überhaupt niet waar je je eigen mee bemoeit.

Arend Wortel
Arend Wortel23 dec. 2017 - 22:14

Kennelijk mogen alleen christenen meedoen aan deze christelijke activiteit. Misschien flauw, maar ok, dat kan. Meer dan 60% van de Nederlanders is niet christelijk en zou dus niet mogen meedoen. Waarom suggereert de kop dan dat alleen moslims worden buitengesloten? Ik vind dat een beetje stemmingmakerij.

Henriette3
Henriette321 dec. 2017 - 18:48

Belachelijk; iedereen die een feest wil vieren moet mee kunnen/mogen doen!

2 Reacties
Buzzer
Buzzer23 dec. 2017 - 8:22

Waarom belachelijk, elke religie is de enige ware en sluit per definitie andere religies uit. De kern van veel oorlogen. Religie maakt alles kapot wat ons lief is.

Daarenboven
Daarenboven23 dec. 2017 - 9:33

Wat een nonsens. Religie is voor de gelovigen. Jij komt als niet-moslim Mekka niet in en dat is het goede recht van de gelovigen.

DeRedeMist
DeRedeMist21 dec. 2017 - 17:23

Het blijft opvallend hoe kundig Christenen zijn in het vasthouden aan 2000 jaar oude waarden zoals "voor u geen plaats in deze herberg".

3 Reacties
Buzzer
Buzzer23 dec. 2017 - 8:23

Grappig he? Alleen hebben de meeste Christenen zich verder ontwikkeld, wat van de meeste Mohamedanen niet gezegd kan worden.

DeRedeMist
DeRedeMist23 dec. 2017 - 12:56

[Alleen hebben de meeste Christenen zich verder ontwikkeld, wat van de meeste Mohamedanen niet gezegd kan worden.] Ik vrees toch dat alle christenen net zo achterlijk zijn als die mohammedanen, behalve dan in 1 aspect, die "mohammedanen" geloven niet in die goddelijke onzin als over water lopen...

.....2
.....223 dec. 2017 - 23:30

DeRedeMist 23 december 2017 at 13:56 Ik vrees toch dat alle christenen net zo achterlijk zijn als die mohammedanen, behalve dan in 1 aspect, die “mohammedanen” geloven niet in die goddelijke onzin als over water lopen… - Christenen geloven dan weer niet dat ene Mohammed naar de hemel is gevlogen is op een gevleugeld paard...

Joost Kijbhome
Joost Kijbhome21 dec. 2017 - 16:32

Christendom heeft het kerstfeest zelf gestolen van de heidenen die grotendeels door liefhebbende christenen over de kling gejaagd zijn. 'Christus' is helemaal niet geboren eind december maar in november. Dus laat die moslims lekker meedoen joh, het is tenslotte een heidens feest waarin we de woudgeesten aanbidden en heeft niks met 'jezus' te maken.

5 Reacties
COC Noordpolderzijl
COC Noordpolderzijl21 dec. 2017 - 18:06

Veel onderwerpen en personen uit de Bijbel zijn afgekeken van de oude Egyptenaren. En daar hebben de moslims weer leentjebuur uit gepleegd. Alle religie is trouwens complete onzin, er is geen enkel empirische bewijs dat er iets als een God (of hij/zij/het nu Jehova of Allah heet) bestaat. Hersenspinsels zijn het, allemaal!

Appie Mohamud
Appie Mohamud22 dec. 2017 - 0:27

COC. Jehova, Allah en God zijn een naam in verschillende talen, ze beteken alle drie precies het zelfde. U weet wel het zelfde als geweer, rifel en fucile. Of zwaard, zword of spada.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 dec. 2017 - 11:22

Volgens weer andere experts was het in het voorjaar. De "herdertjes lagen bij nachte" omdat hun schapen aan het lammeren waren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 dec. 2017 - 11:47

De bijbel is door meerdere personen geschreven over een periode van eeuwen onder verschillende sociale en politieke condities. Het is hierbij nuttig te bedenken dat het pas kon toen er een schrift voorhanden was. Daarvoor was men aangewezen op mondelinge overleveringen. Nuttig ook om te bedenken dat de "oermanuscripten" verloren zijn gegaan. Van de vertalingen in de volkstaal is de zg. King James Bible, de inmiddels 400 jaar oude vertaling in het Engels, een internationale bestseller zonder weerga.

DeRedeMist
DeRedeMist25 dec. 2017 - 12:19

[ ‘Christus’ is helemaal niet geboren eind december maar in november.] Wat een onzin. Christus is helemaal nooit geboren.

Orange Floyd
Orange Floyd21 dec. 2017 - 16:03

Als je het toneelstukje realistisch, voor zover mogelijk bij uitbeelding van een sprookje, wil weergeven dan mogen alleen ongelovigen plaatsnemen in de kerststal. Op het Jodendom na, zijn al die geloven toch pas na de geboorte van Jezus ontstaan.

Poezenmens
Poezenmens21 dec. 2017 - 15:56

Vrede op aarde. Kroamschudd’n in Mariaparochie https://youtu.be/-tfbS0kO2pU

Inspector Gadget
Inspector Gadget21 dec. 2017 - 15:33

Zo blijkt maar weer dat het probleem onwetendheid is. Jozef en Jezus zijn beide te vinden in de koran!

Daarenboven
Daarenboven21 dec. 2017 - 15:23

Religieuze bijeenkomsten zijn vaak ontoegankelijk voor ongelovigen. Rondom Mekka staan er zelfs verkeersborden om te voorkomen dat er een ongelovige onverhoeds in de religieuze stad terecht zou kunnen komen. Nu wil ik niet bepleiten dat niet-katholieken uit Rome worden geweerd, maar ik vind het ook niet nodig om niet-christenen toe te laten in een christelijke presentatie van een christelijke kerststal. Religie hoeft helemaal niet "inclusief" te zijn, ze mag exclusief voor de gelovigen zijn. Hebben ongelovigen ook belangstelling ? Overweeg dan gelovig te worden.

1 Reactie
Zandb
Zandb23 dec. 2017 - 7:27

Daarenboven Een paar simpele gegevens: Dit hele Zwolse gebeuren laat zich als een publiek gebeuren kennen. En verder zit je met het gegeven dat m.n. iemand als jezus zich liet kennen als iemand die zonder vooroordelen was. En kwam "het kindje" niet voor "ons allemaal" op de wereld?

wesley2811
wesley281121 dec. 2017 - 14:51

wat een uit zijn verband gerukt bericht is dit. het zijn niet alleen moslims niemand die niet christelijk is mag mee doen. wat is hier nu een het probleem aan? hun club, hun feest, hun keus wie meedoet aan het toneelstukje. als atheïst zijnde zal het me aan mijn reet roesten dat ik geen ezel mag spelen in het stalletje. nou boeiend zeg.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon21 dec. 2017 - 14:41

Wat een bekrompenheid, religies zouden zich veel inclusiever en ruimdenkender moeten opstellen. Wat maakt het nu uit in welk fictief opperwezen je gelooft?

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker21 dec. 2017 - 14:19

Uit het artikel is mij niet duidelijk of nu alleen Moslims worden geweerd of bijvoorbeeld ook atheïsten. Kortom is hier nu wel sprake van Islamafobie?

1 Reactie
Haastig
Haastig21 dec. 2017 - 17:50

Inderdaad. Ook atheïsten, boedisten, hindoes, zijn niet christelijk en dus niet welkom als levende stal-deelnemers.

ikdus2
ikdus221 dec. 2017 - 13:31

Jozef was zelf ook geen christen

2 Reacties
DeRedeMist
DeRedeMist21 dec. 2017 - 17:24

De vermeende Jezus Christus en Maria evenmin.

.....2
.....223 dec. 2017 - 23:38

Wat heeft dat precies te maken met een toneelstukje dat vandaag opgevoerd word? Dit is voor deze gemeenschap blijkbaar het intiemste gedeelte van de viering en dat willen ze graag doen met hun "broeders en zusters", dat heeft niets te maken wie de verschillende mensen in dat toneelstukje waren of waar ze zogenaamd in hebben geloofd. Het is hun ding, doe niet kinderachtig en laat ze zelf weten hoe ze het invullen.

Alisia Sauer
Alisia Sauer21 dec. 2017 - 13:20

kwam jezus niet ook in de koran voor, als profeet? bel en klepel geef ik toe. overigens gun ik ieder uitgesloten te worden van de kerstterreur. dat krijg je als moslim in zwolle dan toch zo maar cadeau...

1 Reactie
DeRedeMist
DeRedeMist21 dec. 2017 - 17:38

Zeker, ook die rare moslims denken dat Jezus bestaan heeft. Ze zijn alleen net iets minder raar dan de Christenen doordat ze niets goddelijks aan hem toewijzen.

CharlesdeValois
CharlesdeValois21 dec. 2017 - 12:52

Tegenwoordig pikt iedereen eruit wat men wil (zien). Zo flexibel zijn we al. Straks komt de kerst nog voor Sinterklaas..Maar een lied als o denneboom of stille nacht heilige nacht op zijn mooist, dat moeten we wel zo laten.

1 Reactie
DeRedeMist
DeRedeMist21 dec. 2017 - 17:42

Als ik mijn agenda kijk dan komt inderdaa kerst eerst, en sinterklaas later. Volgende week is dat weer anders.

Herman Van Driel
Herman Van Driel21 dec. 2017 - 12:09

De drie wijzen uit het oosten uitgesloten? Alhoewel ik niet begrijp wat jezus of het christendom met kerst te maken hebben. Mij gaat het toch vooral om het lengen van de dagen en het terugkeren van de vruchtbare lente en zomer die daarop volgt. Vandaar dat ik een groene boom met lichtjes heb staan. Eea vier ik samen met familie en vrienden en is een goed moment om te bezinnen en te verzoenen. Misschien dat het laatste ook een goed idee is voor de organisatie.

2 Reacties
koffieleut2
koffieleut221 dec. 2017 - 16:32

Jheee, helemaal goed, maar toch vind ik dat de huidige inkleding niet verkeerd is.

Herman Van Driel
Herman Van Driel22 dec. 2017 - 7:24

@Koffieleut, Ik ook niet, ieder het zijne of hare. Fijne dagen!

Daarenboven
Daarenboven21 dec. 2017 - 11:59

Mag ik als christen het lam komen slachten op het Offerfeest ?

10 Reacties
Zandb
Zandb21 dec. 2017 - 12:33

Daarenboven Van mij wel. Maar wilt u nu een werkelijk religieuze handeling op één lijn stellen met iets als een rol spelen in een publiek toneelstukje?

DeRedeMist
DeRedeMist21 dec. 2017 - 17:25

Zeker.

Haastig
Haastig21 dec. 2017 - 17:55

Tja, kennelijk vinden deze gelovigen dat alleen gelovigen in hun religieuze “toneelstukje” mogen spelen. Ceremoniële handelingen, zijn dat geen toneelstukjes dan?

Appie Mohamud
Appie Mohamud22 dec. 2017 - 0:17

Haastig. Is een bruiloft of kroning en prinsjesdag ook toneelstuk? Kan begrijpen dat sommige mensen een ceremonie een toneelstuk vinden maar is het niet zo. Probeer is om een kind een jaartje zijn verjaardag ceremonie over te slaan, kan je vertellen dat je een kind hebt die de rest van de dag een hekel aan je heeft.

koffieleut2
koffieleut222 dec. 2017 - 10:48

Je krijgt het niet eens over je hart om een baby schaap de strot door te snijden. Dan moet je toch echt een andere mindset hebben om dat te doen. Maar ja, beter een schaap dan je zoon zal ik maar zeggen, uitgaande dat je weet waar het over gaat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 dec. 2017 - 11:05

De wortels van het theater liggen in religieuze riten. Het feit dat er erg veel waarde wordt gehecht aan sommige ceremoniën betekent niet dat het geen toneelstukjes zijn. Juist bij de meest geliefde wordt er strict de hand gehouden aan het correct vervullen van de rollen. Een van de eerste taalkundigen, de Indier Pāṇini (5de eeuw vChr), hield zich bezig hield met het correct opzeggen (in het Sanskriet) van heilige vedische teksten.

Appie Mohamud
Appie Mohamud22 dec. 2017 - 13:12

"Juist bij de meest geliefde wordt er strict de hand gehouden aan het correct vervullen van de rollen." En dat is juist het verschil tussen ceremonie en toneelstuk, hoe geliefd het is maar zeker niet de enige factor.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 dec. 2017 - 13:44

Appie Mohamud 22 december 2017 at 14:12 daar verschillen wij dus van mening.

Appie Mohamud
Appie Mohamud22 dec. 2017 - 16:51

"daar verschillen wij dus van mening." Daar van ik me zeker van bewoest en zoals gezecht kan ook wel begrijpen. Zo vind ik Sinterklaas een nationaal toneelstuk en andre weer een cultureel ceremonie met dat intocht en maskerade en al, hoe belangerijk zoiets is word bepaald door de maatschepij waar je in leeft.

Zandb
Zandb23 dec. 2017 - 7:38

Haastig Danielle Er is wel degelijk een niet te overbuggen verschil tussen een ceremonie en een verbeelding als van de geboorte van jezus. Juist bij een ceremonie moet elke handeling aan strikte voorwaarden voldoen. Daarbij vergeleken is "een levende kersstal" een noodgedwongen improviserend zooitje.

Libertain
Libertain21 dec. 2017 - 11:56

Hier weer de belangrijkste mankement van onze cultuur blootgelegd: die kan niet verbindend werken. Hoe verwacht je dat mensen zich in het plaatselijke cultuur zullen vinden en willen mee integreren als je steeds kunstmatige beperkingen en obstakels aanlegt. Soms lijkt het geroep tot integratie enkel bedoeld om de mensen nog meer daarop te kunnen pesten.

2 Reacties
Daarenboven
Daarenboven21 dec. 2017 - 13:56

Er hoeft niet verbonden te worden. Het gaat om een christelijke / katholieke opvoering, en daar hebben moslims of ongelovigen niks bij te zoeken.

Appie Mohamud
Appie Mohamud22 dec. 2017 - 0:21

Daarenboven. Het gaat om een religieuze uiting of ceremonie, dat de eene de ander zijn religie niet accepteert betekent niet dat de ander de een zijn religie niet accepteert. Moslims zien christenen en joden als verdwaalt van de waare pad maar nog steeds op de pad richting God.

Tante Nel
Tante Nel21 dec. 2017 - 11:55

Is dat zo vreemd Arslan? Denk het niet. Helaas roept de Islam te veel negatives gevoelens (en angst) op bij veel mensen vooral veroorzaakt door de aanslagen. Dat is niet goed maar wel begrijpelijk en daar kunnen we best rekening mee houden. Denk dat we eerst alle vormen van geloofs extremisme moeten uitbannen en daar onze energie nu op te richten en kerststallen even moeten laten voor wat ze zijn.

5 Reacties
Zandb
Zandb21 dec. 2017 - 12:37

Nel Moeten we er rekening mee houden dat een willekeurige moslim iets met aanslagen te maken heeft? Doe niet zo raar.

#RU486
#RU48621 dec. 2017 - 16:25

*proest*

Tante Nel
Tante Nel21 dec. 2017 - 17:17

@ Zanbergen, het gaat niet om “willekeurige moslims”, het gaat erom rekening met elkaar te houden. De angst voor een aanslag is er, er is genoeg gebeurt om die angst te accepteren als reële angst en dan past het niet nu als moslim aan een kerststal mee te doen. Dat kan ook later als er een meer genormaliseerd situatie is ontstaan.

rvb2
rvb221 dec. 2017 - 20:30

het is absoluut geen realistische angst, die angst moeten we dus zeker niet legitimeren.

Zandb
Zandb23 dec. 2017 - 7:43

Tante Nel Ik vind het onzinnig. Ik kan uw woorden niet anders lezen, dan dat die ene moslim die aan een kerststal deelneemt, dus niets met het geweld dat van de islam uitgaat te maken heeft maar tegelijkertijd symboliseert hij wel het geweld dat van de islam uitgaat?

Iris72
Iris7221 dec. 2017 - 11:19

Er staat: ’alleen kunnen opgeven als ze de christelijke visie ondersteunen of willen ondersteunen’. Ik zie het woord Moslim niet staan hoor! En ze hebben gewoon gelijk. Andersom zou het ook niet mogen.

4 Reacties
Zandb
Zandb21 dec. 2017 - 12:44

Iris Is "moslim zijn" dan per definitie iets wat in strijd is met het christendom? Is "niet christen zijn" per definitie in strijd met het christendom? Ik vind dat een nogal dom standpunt. Ik ben geen christen maar ik kan prima welke rol dan ook in de kerststal vertolken. Al was het alleen maar omdat het kerstverhaal voor de gelovigen een hele puzzel is. Bijna niemand van de fatsoenlijke mensen (h)erkende wat er toen gebeurde zodat god het met de tweede keus mensen moest doen. Er was immers nergens plaats omdat bijna niemand geloofde. Sommige mensen menen dat we nu wel beter weten..... Nou dat zien we dan maar weer aan dit voorval.

Tante Nel
Tante Nel21 dec. 2017 - 17:19

@Zandb, andere meningen zijn niet “dom”. Ze zijn alleen anders en in dit verband is “dom” niet gepast.

DeRedeMist
DeRedeMist21 dec. 2017 - 18:12

[Andersom zou het ook niet mogen.] Hoe kom je daar nu bij vraag ik me als atheïst die bij meerdere islamitische feesten is geweest af.

Haastig
Haastig22 dec. 2017 - 2:02

DeRedeMist 21 december 2017 at 19:12 "Hoe kom je daar nu bij vraag ik me als atheïst die bij meerdere islamitische feesten is geweest af." Oh, maar moslims mogen wel naar het christelijke feestje komen, alleen geen rol krijgen in de vertolking van de levende stal.

Poezenmens
Poezenmens21 dec. 2017 - 11:17

Ben je als moslim goed geïntegreerd, is het weer niet goed

jandan
jandan21 dec. 2017 - 11:05

De gristelijke sharia gaat ver. De volgende stap die deze fundamentalisten maken is waarschijnlijk het aanranden en verkrachten van jonge kinderen...

3 Reacties
Edwin8
Edwin821 dec. 2017 - 12:23

Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over.

jandan
jandan21 dec. 2017 - 23:54

Krampachtig roepen dat het niet je feestje is en te vergeefs proberen het te bagatelliseren werkt al heel lang niet meer. Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over...

DeRedeMist
DeRedeMist24 dec. 2017 - 13:16

[De volgende stap die deze fundamentalisten maken is waarschijnlijk het aanranden en verkrachten van jonge kinderen…] Dat is al eeuwenlang volkoment geaccepteerd gedrag in christelijke krinen, vooral als het gaat om je eigen jonge kinderen of om kinderen in opleiding om godsdienaar te worden. Er is niets "de volgende" aan deze stap.

Edwin8
Edwin821 dec. 2017 - 10:57

Als particulier initiatief mag je van alles organiseren, het is aan de gemeente of ze er een vergunning voor afgeven of niet. Dus dat iets in de binnenstad verbindend moet zijn is natuurlijk kolder. Er wordt continu wel iets georganiseerd wat ik niet leuk vind maar ik gun ieder zijn feestje. En men vraagt of men de christelijke leer onderkent. Dus ook atheïsten zijn niet welkom, want die erkennen Kerstmis ook niet als geboortedag van Jezus. Maar goed, ik voel me er niet door buiten gesloten, omdat ik wellicht ook geen interesse in heb.

2 Reacties
rberkers
rberkers21 dec. 2017 - 17:06

Ergo: Kerstmis is gewoon niet de geboortedag van Jezus....

Edwin8
Edwin821 dec. 2017 - 18:15

Het gaat erom dat het voor Christenen wel zo gezien wordt. Voor mij betekent het niets, maar goed. Ik voel me er ook niet toe geroepen om er aan mee te doen, ik vind het teveel zendingsdrang zeg maar.

Starter3
Starter321 dec. 2017 - 10:28

Wat je er ook van vindt, meneer Arslan had ook even kunnen kijken naar de voorwaarden die de organisatie aan deelname stelt. Dan had hij geweten dat hij zich van te voren had moeten aanmelden en dat hij aan een aantal specifieke voorwaarden moest voldoen. Daarnaast zal de gemeente een vergunning hebben verleend aan de organisatie en zou hij dus van e.e.a. op de hoogte kunnen zijn. Dan is je plompverloren met een kameel aan je zijde melden bij een kerststal het wel een beetje opzoeken. Had de discussie van te voren gevoerd (want dat lijkt mij wel nodig met deze opzet) dan had je recht van spreken.

1 Reactie
Starter3
Starter321 dec. 2017 - 10:31

Niet goed gelezen, hij stond er niet met een kameel.

MomentInFocus2
MomentInFocus221 dec. 2017 - 10:21

Het lijkt mij dat uitsluiters als Cees Scholten niet in het kerstgebeuren thuishoort.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 dec. 2017 - 10:07

Zie hier hoe het jarenlang injecteren van gif in de maatschappij zijn uitwerking begint te te krijgen. Straks de bordjes "moslims achterin de bus instappen"? Het begint altijd met een kleien vorm van uitsluiting. Zijn we nog steeds niet wakker? Er zijn mensen die uitvoering gaan geven aan de wensen van extreem rechts NL Dit natuurlijk met een beroep op de bijbel. Ik vraag me echt af of de mensen die die flikken dat heilige boek wel hebben gelezen. Kennelijk hebben ze toen de bladzijden overgeslagen mbt naastenliefde...... Overigens heel slechte marketing van de christenen. Hoe kun je iemand overhalen om over te stappen naar het christendom, als je ze uitsluit. Je zou er beter aan doen om met open armen te ontvangen, onder het mom van...wij zijn veel leuker en gezelliger..... Hier faalt dus het zendingswerk....

4 Reacties
wesley2811
wesley281121 dec. 2017 - 14:59

als u zich wat meer in het nieuw had verdiept had al begrepen dat alle niet christelijk mensen uitgesloten zijn van een rol in het stalletje. dus het speciaal benoemen van moslims is nergens voor nodig en komt noal over als mensen in het slachtofferschap drukken

Haastig
Haastig21 dec. 2017 - 17:47

Nou dan moeten ook de atheïsten, hindoes, boedisten, spaghetti-monster- kergenootschappen achter in de bus instappen. Want ook die zijn niet welkom als levende stal wegens niet-christelijk.

KnorretjeBig
KnorretjeBig21 dec. 2017 - 18:47

@Alfred Zijn niet-Groen Links leden welkom op het volgende Groen Links partij congres?

Haastig
Haastig22 dec. 2017 - 2:06

KnorretjeBig 21 december 2017 at 19:47 Ongeveer vergelijkbaar inderdaad, maar misschien nog specifieker: mogen niet-GL-ers een wezenlijke (podium) rol spelen tijdens het volgende GL partij congres?

H.Witte
H.Witte21 dec. 2017 - 9:58

"Je kunt moeilijk de rol van Jozef spelen als je zelf geen christen bent." Volgens mij is dat de essentie van een rol. Iemand spelen die je niet bent.

11 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus21 dec. 2017 - 10:24

Bovendien was Jozef helemaal geen christen. Die bestonden in het jaar nul nog helemaal niet. Het beste is dan ook om die rol te laten spelen door iemand die zich door zijn vrouw laat belazeren met een koekoeksjong en die zo dom is om in de smoes te trappen dat dat kind door een god is gemaakt.

Siphra Spier
Siphra Spier21 dec. 2017 - 10:42

En Jozef zelf was joods !

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2017 - 13:25

Nog belangrijker: Maria was joods en dus waren haar kinderen het ook.

Edwin8
Edwin821 dec. 2017 - 14:28

"Het beste is dan ook om die rol te laten spelen door iemand die zich door zijn vrouw laat belazeren met een koekoeksjong en die zo dom is om in de smoes te trappen dat dat kind door een god is gemaakt." Hahaha. lekker Piet de Geus. Maar het is wel zo.

Juppé🎗
Juppé🎗21 dec. 2017 - 14:57

« Nog belangrijker: Maria was joods en dus waren haar kinderen het ook.« .....geldt dat ook voor draagmoeders?

EricDonkaew
EricDonkaew21 dec. 2017 - 21:38

@DanielleDefoe --------------------------- Maar God is niet-joods, dus kun je Jezus het beste zien als half-jood.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2017 - 22:34

In het orthodoxe jodendom geldt: is de moeder joods dan is het kind joods. Over draagmoeders wordt niet gerept. Maar waarom zou het voor hen niet opgaan?

Piet de Geus
Piet de Geus22 dec. 2017 - 9:24

"Over draagmoeders wordt niet gerept. Maar waarom zou het voor hen niet opgaan?" Dat lijkt me niet zo moeilijk: bij joden gaat het via de vrouwelijke afstammingslijn omdat in tegenstelling tot de vader de moeder wel 100% bekend is. Van draagmoeders is nu juist voor 100% bekend dat zij genetisch niet de moeder zijn, dus daar heb je nog minder aan dan aan mannen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 dec. 2017 - 11:18

"Van draagmoeders is nu juist voor 100% bekend dat zij genetisch niet de moeder zijn" soms zijn ze dat wel. Ook kan "dragen" als uitgangspunt worden genomen. De definities zijn tenslotte bedacht lang voordat IVF-procedures met een "vreemd" eitje mogelijk werden. Voor mensen die prijs stellen op de joodsheid van hun kind is het dus zaak goed op te letten wie ze als moeder "kiezen". Vader doet er niet toe.

Piet de Geus
Piet de Geus22 dec. 2017 - 21:07

"soms zijn ze dat wel" Ik dacht dat je in dat geval moest spreken van een donormoeder.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 dec. 2017 - 18:57

De rijksoverheid rekent beide vormen tot draagmoederschap. Een donor staat eitjes af maar "draagt" niet.

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra21 dec. 2017 - 9:48

En niet-gelovigen mogen wel? Een rare vorm van discriminatie. Blijkbaar is er door iemand vastgelegd hoe je naar het geheel moet kijken. Voor de meeste mensen is kerst vrete op aarde, en wordt er een boom en een kerststal bij gepoot, omdat het nu eenmaal erbij hoort. Misschien is dit anders in de biblebelt, maar ik kan me niet voorstellen dat iedere inwoner daar op een gestandaardiseerde voorgeschreven wijze naar een kerststal kijkt. Ik ben katholiek opgevoed maar vier geen kerst. Ben zelfs niet gelovig. Maar aangezien ik ook geen moslim ben, zou ik wel geaccepteerd worden bij de levende kerststal als ik die wens zou hebben. Misschien zijn er wel deelnemers onder de kerstpersonen die gewoon van toneel houden en het hele kerstgebeuren een zorg zal zijn.

2 Reacties
Edwin8
Edwin821 dec. 2017 - 11:00

Zwolle is geen biblebelt meer. Al zijn er natuurlijk nog wel wat verdwaalden vanuit de biblebelt. Ook jij zou geweigerd worden als je de christelijke geloofsovertuiging niet onderschrijft. Zo simpel is het, maar dat leidt niet tot pakkende koppen in de krant.

Haastig
Haastig21 dec. 2017 - 18:04

Halve Zoolstra 21 december 2017 at 10:48 En niet-gelovigen mogen wel?” Nee. De man zegt dat het deelnemen aan de levende kerststal is voorbehouden aan christenen. Dus atheïsten zijn er net zo min welkom als moslims.

koffieleut2
koffieleut221 dec. 2017 - 9:46

In de stal van Jezus zaten geen christenen, die waren er nog niet ( en ook nog geen moslims, das nog veel later). Kerst is het meest verbindende feest dat er is. Met het uitsluiten van mensen snap je de kerstgedachte niet. Jammer dat het Kerst Event Zwolle dit niet begrijpt.

1 Reactie
LaBou
LaBou 21 dec. 2017 - 17:27

Ik kan het je nog sterker vertellen: in die tijd was er geen kerst! Overigens was in de beginjaren van het christendom pasen veel belangrijker (zoals dat in de orthodoxe kerken in het oosten nog steeds is)

Weisspferd
Weisspferd21 dec. 2017 - 9:44

Het gaat dus niet om Moslims, maar om een ieder die geen Christen is.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 dec. 2017 - 10:25

Weiss Zoals koffieleut terecht opmerkt; christenen waren er ten tijde van de geboorte van Jezus niet aanwezig. Wel waren herders (over het algemeen mensen waar danig op werd neergekeken) en "wijzen uit het oosten" welkom. Nou ja, andere mensen waren ook welkom maar die vonden het maar niets. Ik denk dat die meneer Scholten dat hele kerstverhaal niet zo goed heeft begrepen: dat wat je niet verwacht, dat is het waar je het maar mee hebt te doen.

rvb2
rvb221 dec. 2017 - 9:26

Deze christenen tonen zo weer de inherente onverdraagzaamheid van het christendom.

Piet de Geus
Piet de Geus21 dec. 2017 - 9:14

Een moslim in een kerststal is natuurlijk ook een anachronisme.

8 Reacties
Zandb
Zandb21 dec. 2017 - 10:26

Christenen in een kerststal ook.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2017 - 11:04

dat geldt ook voor de gristenen. Daarbij is dat hele stalverhaal met herdertjes, boerderijdieren en de drie wijzen apocrief.

Piet de Geus
Piet de Geus21 dec. 2017 - 13:25

Dus wat is de conclusie? We moeten de joden vragen om Chanoeka even te laten voor wat het is, want anders zitten ze in Zwolle met een lege kerststal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2017 - 14:53

Ik denk niet dat joden het hun taak vinden om de kerststal te bemensen

Piet de Geus
Piet de Geus21 dec. 2017 - 22:59

"Ik denk niet dat joden het hun taak vinden" Ik heb ook niet de illusie dat ze hun eigen lichtjesfeest in willen ruilen voor een surrogaat. Maar als je het historisch verantwoord wilt doen, dan houdt het daarmee dus op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 dec. 2017 - 12:03

Historisch gezien is het hele stalverhaal dubieus. Het is in mijn ogen een charmante traditie die enige tijd na de veronderstelde geboorte uit een aantal elementen uit de evangelien en nog wat extras is samengesteld. Door christenen. Als ongelovige houd ik mij er verder buiten hoe het als toneelstuk moet worden opgevoerd.

Piet de Geus
Piet de Geus22 dec. 2017 - 21:11

"Historisch gezien is het hele stalverhaal dubieus." Net zoals een historische roman of een historische film. Maar daarom kun je er nog wel naar streven om een fantasieverhaal of een reconstructie historisch correct te maken in plaats van de anachronismen er vanaf te laten spatten. Ik las overigens een leuk artikeltje van factcheckers: de kans dat een volkstelling in de winter plaats zou vinden terwijl de wegen onbegaanbaar zijn is nihil. Waarschijnlijk is die datum gekozen om oudere feesten rond de kortste dag weg te concurreren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 dec. 2017 - 20:14

Lucas geeft de meeste details volgens de factcheckers die de geboortedatum willen vaststellen en doe komen inderdaad niet in hartje winter terecht. Het drie wijzen verhaal in Mattheus kan er op duiden dat Jezus al geen baby meer was toen zij langs kwamen.Dat Jezus geen historische figuur is overigens ook goed mogelijk. Er wordt wel beweerd dat eigenlijk alleen het bestaan van Confucius redelijk gedocumenteerd is.

7anpau1
7anpau121 dec. 2017 - 9:03

Volgens mij was helemaal niemand in de oorspronkelijke ‘kerststal’ gristen toch?; Of ben ik nou gek?

2 Reacties
Jan Modaal2
Jan Modaal221 dec. 2017 - 10:25

Dat is op het randje natuurlijk. Wel 100% zeker dat er geen moslim bij was in de kerststal. Die concurrerende religieuze sekte kwam pas 700 jaar later in de mode.

DeRedeMist
DeRedeMist21 dec. 2017 - 17:34

[Dat is op het randje natuurlijk.] Dat is natuurlijk helemaal niet op het randje, het is overduidelijk waar. De vermeende hoofdpersoon zou hierover zelf gezegd hebben "Meent niet, dat Ik gekomen ben, om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen, om die te ontbinden, maar te vervullen. Want voorwaar zeg Ik u: Totdat de hemel en de aarde voorbijgaan, zal er niet een jota noch een tittel van de wet voorbijgaan, totdat het alles zal zijn geschied." Met die getuigenis positioneert men zich 100% als jood, de wet is wet, er kan volgens de spreker "christelijke" aanpassing bestaan die de wet (het OT) minder geldig maakt, en daarmee dus geen christendom.

jantje
jantje21 dec. 2017 - 8:50

Dit is heel raar, op zijn minst had Arslan als één van de wijzen uit het oosten kunnen spelen.. Of een herder..

#RU486
#RU48621 dec. 2017 - 8:39

Zouden ze joden ook weren uit de stal?

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 dec. 2017 - 10:10

Wat dacht je van het weren van Italianen? Die zorgden voor die vermaledijde volkstelling, waardoor de Verlosser in een stal werd geboren en niet in een herberg. ;-)

Zandb
Zandb21 dec. 2017 - 10:28

Jazeker. Iedereen wordt geweerd. Niemand heeft de juiste instelling. Zelfs mensen die geloven dat Maria als maagd een kind ter wereld bracht niet!