Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Moslims vormen 'vredesring' om Noorse synagoge

  •  
19-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oslo_300_01.jpg
In Amsterdam is zondag een solidariteitswandeling van moslims en joden
Moslims in Noorwegen hebben het initiatief genomen om aanstaande zaterdag een ‘vredesring’ te vormen rond een synagoge in Oslo. Daarmee reageren ze op de aanval op een synagoge in buurland Denemarken.
Initiatiefnemer Hajrad Arshad legt uit:
oslo_300
Na de terroristische aanval in Kopenhagen willen we ons distantiëren van de aanvallen op joden. De islam gaat over het beschermen van onze broeders en zusters, ongeacht welke religie ze aanhangen. De islam gaat over het overstijgen van de haat en je nooit verlagen tot het niveau van de haters. Het gaat er om elkaar te beschermen.
Inmiddels hebben zich al 800 mensen aangemeld voor komende zaterdag. De Joodse gemeenschap van Oslo heeft laten weten blij te zijn met het initiatief.
In Amsterdam houden moslims en joden aanstaande zondag een zogenoemde solidariteitswandeling om te laten zien dat ze elkaar steunen in de strijd tegen agressie tegen synagogen en moskeeën, antisemitisme en moslimhaat en te pleiten voor vrede, respect, liefde en vriendschap. De wandeling begint rond 15.00 uur en voert van de synagoge bij het Jonas Daniël Meijerplein naar de moskee Al Kabir op de Weesperzijde.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

GingerTed
GingerTed19 feb. 2015 - 9:22

Kijk. Dat soort uit initiatieven uit eigener beweging (en dus niet op basis van geëiste distantiëring e.d.) is waar het wachten op is. Hulde. Moge eruit volgen dat er ook een breed gedragen bewustzijn onder moslims uit volgt t.a.v. joodse medeburgers, en dus zeker ook zonder dat andere moslims, of nog weer anderen, er zoals zo vaak, en altijd onterecht, de Israëlisch-Palestijnse kwestie weer bijhalen. Zó maak je een stevig statement naar de naar de antisemieten, en de ergeren, de tot extremisme geneigden.

meijerlahn
meijerlahn19 feb. 2015 - 9:22

Fantastisch! Er is geen weg naar vrede. Vrede is de weg. http://www.yourbuckle.com/wp-content/uploads/2013/11/Hart-Riem-Gesp-Vredesduif-Blauw-Riem-Buckle.jpg

kindval
kindval19 feb. 2015 - 9:22

Ik hoop van harte dat er in Amsterdam veel moslims mee zullen doen, maar ik ben daar allerminst gerust op...

Sardar2
Sardar219 feb. 2015 - 9:22

Het zou mooi zijn als alle synagogen en moskeeën met steun van kerken zo’n initiatief ontwikkelen, puur onder de religies, om te laten zien dat zij hun eigen belangen kennen, en dat is zich spannen voor de vrijheid van religie. Het zou nog mooier zijn als het leidt naar een blijvende resultaat in de vorm van een overlegorgaan of zoiets om een constante onderlinge interactie mogelijk te houden.

deltanine
deltanine19 feb. 2015 - 9:22

Heel mooi gebaar!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 feb. 2015 - 9:22

Fantastisch, maar moet ook gezellig zijn, vind ik. Plaats enorme containers bij elk hoek van de straat overvol met lekker halal Vrede-koekjes waar iedereen die meeloopt een koekje uit de container haalt en opeet.

JanvanEechoud
JanvanEechoud19 feb. 2015 - 9:22

Veel van zulke gevallen..... Imam is banger voor andere groepen van moslims, dan voor 'rechtse' groeperingen. http://10news.dk/swedish-police-mosque-fire-was-an-accident-muslim-leader-threats-comes-from-other-muslim-groups-not-from-extreme-right/

Patrick Faas
Patrick Faas19 feb. 2015 - 9:22

Hoera!

longlivemokum
longlivemokum19 feb. 2015 - 9:22

Bravo! Veel meer sympathiek en effectief dan die *rot toch op* opmerking onlangs van Ahmed Aboutaleb b.v. wat mij persoonlijk betreft: gewoon goede en sympathieke daden zo vaak mogelijk rechtstreeks in het praktijk brengen in plaats van retoriek vooral voor de buhne (of dat vermoed ik tenminste). :)

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus19 feb. 2015 - 9:22

@@*rot toch op*@@ inderdaad die zich hier niet thuis voelt moet oprotten,maar ja waarom rotten ze niet op.

Joop den Uil
Joop den Uil19 feb. 2015 - 9:22

ik zou het bijzonder benauwend vinden als er een kring -zichtbare- moslims om mijn kerk heen stonden (en in de buitnste ring een groep fotografen en journalisten) Er is nog steeds geen unanieme afkeuring van moslimleiders geweest op de excessen in hun religie; dat zet meer zoden aan de dijk dan een symbolische knuffeltocht

3 Reacties
dino_radja
dino_radja19 feb. 2015 - 9:22

die unanieme afkeur is er in geen enkele godsdienst. Het is vreemd om dat te eisen van moslims, maar niet van christenen, joden, boeddhisten of hindoes.

Spelchecker2
Spelchecker219 feb. 2015 - 9:22

Wat zou je ervan zeggen, Joop, als de Joodse gemeenschap in Nederland zich eens expliciet zou distantiëren van het Israël van Netanyahu? Zou daarmee veel van de dreiging voor de Nederlanders die het Joodse geloof aanhangen niet weggenomen worden? Dan kan die vervelende speciale beveiligng ook gestopt worden. Immers, dan is het dreigingsniveau voor alle religieuse stromingen onder de Nederlandse burgers gelijk geworden.

Sardar2
Sardar219 feb. 2015 - 9:22

Zie de volle helft en niet de leegte. Je kan de leegte altijd bewonderen, vooral als andere helft ook opraakt.

[verwijderd]
[verwijderd]19 feb. 2015 - 9:22

[De Islam gaat over het beschermen van onze broeders en zusters, ongeacht welke religie ze aanhangen.] Menselijkheid gaat over het beschermen van de medemens. Moslims zijn natuurlijk ook mensen dus vrijwel de meeste moslims volgen dit principe ook. Maar zeggen dat dit iets specifieks is van de islam is natuurlijk totale onzin, het is zelfs zo dat er gedeeltes van de islam zijn die totaal het tegenovergestelde prediken als ook daden van Mohammed. Dat dit allemaal in het nieuws moet komen is ook opmerkelijk, doen wij dit niet allemaal dagelijks, medeleven tonen?

2 Reacties
Sardar2
Sardar219 feb. 2015 - 9:22

Krijg je last van toenadering onder joden en moslims? Het is nog een kleine initiatief, maar hoe jij zich voorstelt tegen zo’n initiatief zegt veel over je eigen houding.

lembeck
lembeck19 feb. 2015 - 9:22

http://www.uwkeuze.net/Artikelen/Prikbord/Religieuze%20tolerantie%20in%20de%20Islaam.html

[verwijderd]
[verwijderd]19 feb. 2015 - 9:22

Als mijn groepje gediscrimineerd zou worden door significant aantal van een ander groepje dan zou ik zeggen: Nee dank u! Zorg dat het niet meer gebeurd en laat ons AUB verder met rust, we hoeven de verhalen en excuusjes niet aan te horen.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo19 feb. 2015 - 9:22

Helaas maakt u volgens mij weer de nodige denkfouten: Stel mijn club discrimineert uw club maar ik heb er niets mee te maken, ik discrimineer uw club niet. Dan mag ik van u niet laten zien, dat ik er niets mee te maken heb. Want u kunt mij niet los zien van mijn club! U heeft geen boodschap aan mijn onschuld of zoals u zelf zegt, aan mijn "verhalen en excuusjes". Omdat u mensen die ten onrechte op iets worden aangekeken niet los KUNT zien van de club waartoe ze behoren, daarom discrimineert u als antwoord op discriminatie. En niet alleen dat, u maakt ze ook nog eens verantwoordelijk voor de toekomst, want u zegt doodleuk: "Zorg maar dat het niet weer gebeurt". Wordt het niet eens tijd, dat u zich realiseert, dat u geen haar beter bent, dan die mensen die u zo aanvalt?

Tes2
Tes219 feb. 2015 - 9:22

Wat een mooi initiatief. En wat ontzettend jammer dat ik hieronder toch allemaal haatberichten lees. 'De moslims' moeten dit, 'de joden' moeten dat, het is toch maar een schijnheilige actie, de koran predikt geweld, blablablablabla. Lieve mensen, is het nu echt zo moeilijk elkaar het licht in de ogen te gunnen? Jouw vrijheid is mijn vrijheid, dat is precies wat de mensen met deze actie laten zien.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai19 feb. 2015 - 9:22

U bent een goedbedoelende softie er waren er meer van uwer overtuiging in de jaren 30 en we weten wat fascisme ons heeft gebracht schat de islam zelf geen tandje hoger. Een democratie kan met de Islam jammergenoeg niets.. jammergenoeg