Joop

Moslimhaat op Twitter groter dan ooit, mede dankzij Nederland

  •  
19-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-08-19-om-16.45.32
In de maand juli werd een recordaantal moslimhatende berichten op sociaal netwerk Twitter geplaatst. Bijna zevenduizend per dag, met een enorme uitschieter op de dag na de aanslag in Nice. Veel van de berichten kwamen uit Nederland.
Het monitoren van de berichten gebeurt door denktank Demos, dat sinds eind februari het aantal Engelstalige tweets met islamofobe commentaren bijhoudt. Nog niet eerder was het aantal zo hoog als vorige maand: in totaal 215.247, of gemiddeld 6.943 per dag.
De absolute piek werd bereikt op 15 juli, de dag na de aanslag in Nice waarbij 85 mensen om het leven kwamen. Die dag werden maar liefst 21.190 tweets geteld met islamofobe commentaren. Een andere uitschieter was 17 juli, de dag na de mislukte staatsgreep in Turkije.
Carl Miller, onderzoeker van Demos maakt zich zorgen:
"De tweets zijn verontrustend, omdat er mensen zijn die zeggen boos te zijn op ‘de moslimwereld’ en niet op bijvoorbeeld Islamitische Staat. Die berichten zijn schadelijk, kwetsend en erg problematisch. Volgens de Britse wetgeving zijn dergelijke berichten alleen illegaal als ze werkelijk een bedreiging vormen voor iemands leven. Mensen zijn dus minder beschermd in de online wereld."
Voor de meting baseert Demos zich op 49 woorden en hashtags als indicator voor islamhaat. De meeste van de Engelstalige haattweets kwamen uit het Verenigd Koninkrijk, op de voet gevolgd door Nederland. Daarna volgden Frankrijk en Duitsland.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (192)

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович25 aug. 2016 - 18:12

De discussie over dit waardeloze onderzoek is zinloos, het verbaast me dan ook dat deze discussie nog gaande is. Als je leest hoe dit onderzoek is gedaan, dan moet je tot de conclusie komen dat de uitkomst geen inhoud heeft. Er zijn tweets geteld met haat draagende woorden. Het gebruik van de woorden zijn bv Terrorist, hijab, Jihad, Jihadi, Paki. Dus de tweet: "Terrorist jihadi hebben een verschrikkelijke aanslag gepleegd" Word als racistisch beschouwd. Ook als een islamiet iemand door “kafir” of “kuffar” (ongelovige) uitmaakt is dit als racisme beschouwd. Het is heel normaal dat na een aanslag bepaalde woorden vaker gebruikt worden.

JuniorC
JuniorC22 aug. 2016 - 12:30

Getal zonder waarde! Je kunt hier pas een oordeel over geven wanneer je dit in perspectief neemt, bv. ten opzichte homohaat of anti-semitisme.

3 Reacties
mulligan
mulligan22 aug. 2016 - 18:54

Aangezien één al teveel is, is het 'geen getal zonder waarde' en hoeft het niet in perspectitef gezet te worden met ander vormen van haat waar ook voor geldt dat één uiting teveel is.

mulligan
mulligan22 aug. 2016 - 18:54

'perspectief'

JuniorC
JuniorC23 aug. 2016 - 10:19

Juist, waarom dan zo'n bericht plaatsen over Demos dat zich beperkt tot slechts één groep?

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst21 aug. 2016 - 10:49

Ik zou zeggen: Moslimhaat op Twitter groter dan ooit, mede dankzij alle islamitisch geïnspireerde aanslagen van de laatste tijd.

6 Reacties
mulligan
mulligan21 aug. 2016 - 22:17

De onlogica daarvan ontgaat u uiteraard, anders zou u iets dergelijks niet schrijven.

koffieleut2
koffieleut222 aug. 2016 - 10:15

Ik vind hem eigenlijk wel pakkend, deze kop. Beter dan de huidige.

joan2
joan222 aug. 2016 - 11:14

U heeft 100% gelijk, na de Nice aanslagen was er een stijging in de ''haatvolle '' tweets. @ Mulligan Is dit een grapje ??

mulligan
mulligan22 aug. 2016 - 19:00

Nee, joan, geen grapje. Dat men moslimterroristen haat omdat er zojuist een aanslag is gepleegd, is verklaarbaar. Dat men alle moslims haat omdat een groepje idioten een aanslag heeft gepleegd, slaat nergens op. Of haatte u plots ook alle Britten toen Jo Cox werd vermoord? Maar u ontging/ontgaat het onlogische van de uitspraak van de heer Lankhorst dus ook.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst22 aug. 2016 - 20:00

Nou mulligan het zal jou toch ook wel opvallen dat moslims als groep vaak de pineut zijn als er weer eens iets is gebeurd. Denk aan uitschelden, bekladden van een willekeurige moskee. Op twitter is men niet minder generaliserend, iets waar overigens ook op deze site regelmatig op wordt gewezen.

mulligan
mulligan23 aug. 2016 - 12:33

En hoe maakt dat die reacties dan wel logisch? Want daar had ik het over.

Freeman2
Freeman221 aug. 2016 - 8:06

Vreemdelingenhaat is door de neoliberale politiek tot een cultuurgebonden fenomeen uitgegroeid.

1 Reactie
koffieleut2
koffieleut222 aug. 2016 - 10:14

Heeft niets met vreemdelingenhaat uit te staan, maar met een geloof. Is het echt zo moeilijk om geloof, ras en immigrant uit elkaar te houden.

Bismarck
Bismarck20 aug. 2016 - 21:51

Gezien het feit dat de huidige definitie van haat is: "Alles wat mij niet aanstaat" houd ik het liever op de hashtag van een aantal maanden terug. #IStandWithHateSpeech Mocht je hier niet tegen kunnen, Twitter heeft de mogelijkheid om mensen te blocken, en anders kun je altijd nog de toetscombinatie alt-f4 gebruiken.

kapitanlaipose
kapitanlaipose20 aug. 2016 - 20:12

Kerwin Lucas Duinmeijer we zijn je niet vergeten. Vandaag 33 jaar geleden vermoord vanwege haat. naar je huidskleur. Jouw dood herinnert andersdenkenden anders gekleurden nog steeds dat Nederland je haat vanwege je anders zijn. Toen had justitie al moeite om het racisme te noemen. 33 jaar verder heeft Nederland nog steeds moeite om te erkennen dat racisme welig tiert in dit land.

3 Reacties
Lode2
Lode220 aug. 2016 - 21:17

"nog steeds moeite om te erkennen dat racisme welig tiert in dit land." Ja, en dat racisme tiert welig onder een minderheid van vertegenwoordigers van alle rassen en geloven. En wie zich enkel op het racisme onder een minderheid van blanken focust is zelf racistisch bezig. En wanneer een blanke dat doet is het enkel een projectie van onderbewuste zelf-haat. Eigenlijk is dat in alle gevallen zo, ook onder de minderheid van mensen met een gekleurde huid en wat voor religie of geen religie dan ook. De enige effectieve remedie is onvoorwaardelijke liefde. Jegens jezelf en iedereen. Niets anders zal werken. Al het andere is al duizenden jaren geprobeerd, zonder succes. Er zijn nu meer oorlogen aan de gang dan ooit tevoren, en de haat is enkel maar groter en gevaarlijker geworden. Omdat men gelooft dat liefde zwak en machteloos is. En haat krachtig en machtig. Wat een rampzalige vergissing!

koffieleut2
koffieleut220 aug. 2016 - 22:25

Zoals het bericht het al aangeeft gaat dit over haat en niet over ras of racisme. Racisme is momenteel een erg populair woordt wat te pas en te onpas uit het woordenboel wordt getrokken om het zelfbeeld van de een lekker onderuit te halen, en die van de ander op te vijzelen. Als we het hebben over de islam over welk ras hebben we het dan?. Als ik , als rechtgeaarde blanke man, in het noorden des land geboren en getogen, mij bekeer tot de islam, dan veranderd daar ook mijn ras mee?. Stop toch eens met dat racisme . Heeft er totaal niets mee uit te staan. christenen zijn ook geen ras, net zo min als boeddhisten. Dan kan je er wel allemaal andere dingen bij halen die vreselijk zijn. Maar hoe lullig het ook is. Daar gaat het nu even niet over. Tuurlijk kan ook ik er wel een staartje aan breien dat het helemaal hetzelfde is. Maar dan hou ik wel mij zelf voor de gek. Dit heeft niets uit te staan met denk aan de kleur van je hart. Dit is dezelfde afkeer die de protestanten hadden tegen de katholieken en andersom. En de gereformeerden tegen de hervormden, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het verschil is alleen dat geen van deze groepen willekeurige burgerslachtoffers heeft gemaakt en daar onrust mee heeft gezaaid. ( en begin nu niet over de kruistochten want das wel erg wanhopig). En doordat je geen grip op de zaak krijgt wordt je wanhopig, en vanuit daar bang of kwaad. Simpel. Wilders maakt daar dankbaar gebruik van, en daarom leeft de discussie hier. Hierdoor komen we lekker hoog uit in de tweeds. Als de moslims stoppen met het plegen van aanslagen, dan zal de haat en angst ook afnemen, heeft WIlders geen voer meer voor zijn antiislam campagne , en zullen we ook zakken in tweedscore simpel zat. .

de Haas
de Haas20 aug. 2016 - 22:40

"Kerwin Lucas Duinmeijer we zijn je niet vergeten. Vandaag 33 jaar geleden vermoord vanwege haat. naar je huidskleur." Maar dan ga je er dus aan voorbij dat net als dat veel kwalijke misdaden gepleegd door jonge niet-westerse allochtonen gerelativeerd worden de dader die Kerwin neerstak later ipv door racisme gemotiveerd volgens verschillenden zelf een door racisme getraumatiseerde probleemjongere van een door WOII getormenteerde joodse vader zou zijn en daarop gebaseerd gehandeld zou hebben ipv door racisme. Hij zou vanwege dit trauma niet tegen kritiek kunnen en daarom in redeloze en gewelddadige woede zijn ontstoken waarbij zijn racistische gescheld niets te maken had met de aanleiding van zijn woede en daad en in een ruzie die hij met wie dan ook had gekregen zo had kunnen handelen. Maakt het voor jou nu misschien opeens wel iets uit waar je anders dit soort verklaringen zelf graag aanvoert?

Mostafa
Mostafa20 aug. 2016 - 19:53

Dankzij de moslim Al Khawarizmi bijvoorbeeld mag jij nu rekenen en blij zijn met Algebra en dankzij de.moslims In Sina en Razi kun jij nu naar de dokter gaan....ect.... Dankzij de niet moslimse westen de uitvinders van wapens, bommen en giftige stoffen hebben wel nu overal onophoudelijk oorlogen. U de niet moslim wordt" bedankt''!

5 Reacties
willemb2
willemb221 aug. 2016 - 0:02

Hoe valt dan toch te verklaren dat de moslimwereld gekenmerkt wordt door onderlinge slachtpartijen en, afgezien van toevallige rijkdom als gevolg van olie in enkele staten, economisch matige prestaties. Daarnaast maken we nu mee dat we zelfs worden meegesleurd in enge vetes tussen Erdoganezen en Gülenisten. De schuld hiervan afschuiven op de westerse kolonisatoren, zoals zo vaak zo makkelijk wordt gedaan, gaat niet op. Kijk maar eens naar de situatie in de volgende islamitische landen. Indonesië: ca. 85% islam, Maleisië: ca. 60% en Singapore: ca. 15%. Van oorsprong in hoge mate een vergelijkbare cultuur en zelfs hetzelfde taalgebied. Zet deze percentages af tegen het bbp per hoofd van de bevolking en er verschijnt een fraaie verband. Eddy Terstall schrijft dit in De Groene, in een column over de boerkini, toe aan de achterstelling van de vrouw. Turkije heeft het de laatste tijd, met de bewakers van de seculariteit op de achtergrond, in economisch opzicht bepaald niet slecht gedaan. Maar nu dit tegenwicht is verdwenen (en dat valt uit democratisch oogpunt alleszins te verdedigen) moeten we nog maar afwachten of de islamistische, dictatoriale Erdogan dit weet te bestendigen.

Machielse932
Machielse93221 aug. 2016 - 0:58

Wat het rekenen betreft mogen we blij zijn met de Indiërs. Zij zijn namelijk de uitvinders van onze cijfers en niet de arabieren, zij hebben deze slechts geïntroduceerd in Europa. Verder erg hilarisch wat u zegt over de oorlogen. U wilt beweren dat er zonder moderne wapens geen conflicten zijn? Want in de oudheid waren er geen oorlogen en conflicten? Het ware probleem is niet westerse technologie en vooruitgaan maar de deplorabele staat waarin het Midden-Oosten verkeerd. Een regressieve cultuur met een explosieve bevolkingstoename in een kwetsbaar gebied. Al bij al een cocktail van geweld. Maar goed het westen de schuld geven is makkelijk. Want zelfreflectie dat kent men in die contreien niet.

Alexanderr2
Alexanderr221 aug. 2016 - 10:32

@Mostafa, heb jij enig historisch besef? Het ottomaanse rijk stond juist vooral bekend om zijn enorme technologische vooruitgang (in de begin periode), met name op het gebied van oorlogvoeren...

Corbieres
Corbieres22 aug. 2016 - 10:48

U heeft heel andere geschiedenis boeken gelezen dan ik, dat is wel duidelijk.Maar als men daar allemaal zo slim is, waarom blijven ze dan toch oorlog en ruzie maken onder elkaar, zelfs als men hier woont en leeft?

joan2
joan222 aug. 2016 - 11:11

@ mostefa Wat een onzin zeg, het is juist de Islam die alle ontwikkeling stopzet in het Midden-Oosten, iets wat Attaturk ook goed begreep. Dat the god delusion van Richard Dawkins al meer dan 10 miljoen keer in het Arabisch is gedownload geeft mij hoop. Hoop op een midden-oosten wat bevrijd is van middeleeuwse mythes en onderdrukkingen.

Mark Gh
Mark Gh20 aug. 2016 - 19:39

Wat een onzin. Demos heeft tweets waar woorden als "terrorist" of "jihad" in voorkomen meegeteld. Er is geen enkele reden aan te nemen dat die tweets anti-moslim zijn. Een deel, vast, maar conclusies als hierboven zijn niet te trekken.

1 Reactie
Coronarias Redig
Coronarias Redig21 aug. 2016 - 13:48

Zou een bericht waarin iemand zegt de Boerkini een lelijk ding te vinden ook mee gerekend worden?

koffieleut2
koffieleut220 aug. 2016 - 19:20

De tweets zijn verontrustend, omdat er mensen zijn die zeggen boos te zijn op ‘de moslimwereld’ en niet op bijvoorbeeld Islamitische Staat. Hoevaak wordt er in de media niet medegedeeld dat vele aanslagen niets met de islamistische staat heeft uit te staan maar dat er andere grondslagen aan ten slag liggen. Gaarne hierin een keuze. Wel of niet. Ik zou hier inhoudelijk namelijk wel op kunnen reageren. maar bij de eerste de beste aanslag lag het toch aan een ongelukkige islamitische jongen/meisje, een door haat haatpredikende Imam gebrainwasht ... u mag zelf aanvullen. Wel bijna allemaal uit de zelfde theologische hoek, dat dan wel weer. Maar dat is in deze nu dus even niet goed.

TheHun
TheHun20 aug. 2016 - 19:18

Misschien kunnen we ons beter zorgen maken over de almaar toenemende terreur van de Islam tegen andersdenkenden, met honderden dodelijke slachtoffers dit jaar alleen al. Ik noem bewust het woordje "andersdenkenden". Omdat onder de slachtoffers ook mensen zijn die weliswaar dezelfde ideologie aanhangen, maar in de ogen van de Islam toch andersdenkend zijn.

Lode2
Lode220 aug. 2016 - 18:37

Wat heerlijk toch die voortdurende morele zelf-kastijding. Echt Calvinistisch.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2016 - 18:26

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Ben Joop
Ben Joop20 aug. 2016 - 21:20

u bent in de war met imperialisme de grootste oorzaak van de ellende waar we nu midden in zitten.

Machielse932
Machielse93221 aug. 2016 - 1:00

@Ben Joop Fout, cultuurrelativisme niet imperialisme is de grootste oorzaak van de ellende. Imperialisme als ideologie is al heel lang dood.

mulligan
mulligan21 aug. 2016 - 9:11

"Imperialisme als ideologie is al heel lang dood." Maar de gebroeders Grimm nog lang niet, begrijp ik.

Corbieres
Corbieres22 aug. 2016 - 10:51

Dank u, ik ben niet alleen dus.

truusbeek2
truusbeek220 aug. 2016 - 16:40

Kijk naar o.a Turkije waar de islamitisch cultuur toe leid, het monddoodmaken van andersdenkenden maar goed daar hadden marxisten in het verleden ook geen moeite mee.

2 Reacties
Ben Joop
Ben Joop20 aug. 2016 - 19:01

grappig dat u dat zegt. Voor Erdogan was Turkije decennia lang een fascistische dictatuur.

MG1968
MG196820 aug. 2016 - 19:31

Als de onwikkelingen daar door niemand instrumenteel voor de eigen agenda ingezet wordt was turkije snel geisoleerd nu. Maar er zijn gewoon teveel partijen die de afkeur wel laten horen maar eea te goed uitkomt. Geintreseerd in de eigen agenda gericht op polarisatie hier en niet daadwerkelijk geintreseerd in de problemen daar.

Machielse932
Machielse93220 aug. 2016 - 15:09

Heb het rapport eens doorgenomen en met name de onderzoeksopzet. Hoewel het op eerste schijn een redelijk onderzoek lijkt te zijn is het toch meer een ideologisch nietszeggend flutstuk. Zo wordt er continu gewisseld van 'anti-islam retoriek' naar 'islamofobie'. Ook de terminologie van islamofobie in dit rapport is bizar. De kwalificaties van 'islamofobie' in het rapport als volgt: • ‘Islam is the enemy’: The idea that it is a fundamental injunction of Islam for all of its followers to be engaged in a violent struggle against non-Muslims and the West; • The conflation of Muslim populations with sexual violence and a proclivity towards rape; • Especially in the wake of terrorist attacks, the apportioning of blame for the attack not on the terrorists themselves, or on Islamist militancy, but on the Muslim population generally; • General abuse, and the general use of anti-Islamic slurs and derogatory descriptions of Muslims. 1) Ironisch is het eerste een bewezen belangrijk aspect van de islam. De koran is in essentie Mohammeds strijdplan tegen niet-moslims. Gezien de koran het middelpunt van de islam is, is het toch bizar om dit af te doen als islamofobie. 2) In de islamitische wereld heerst een andere kijk op vrouwen dan in Europa. Blijkbaar betekend het er op wijzen dat islamitische massamigratie een hoge kans heeft om voor seksueel geweld te zorgen dat je een islamofoob bent. 3) Niet geheel onlogisch gezien de terroristen uit de moslimpopulatie komen en zich daar ook gewoon kunnen verstoppen (Molenwijk). Daarnaast doet deze criteria me denken aan het riedeltje 'IS heeft niks met de islam te maken'. 4) Dat is de leukste, het gebruik van anti-islam retoriek wordt geclassificeerd als islamofobie. Wat natuurlijk geheel onlogisch is. Nogmaals een fobie is een irrationele angst. Het enige dat dit onderzoek daadwerkelijk gemeten heeft is dat islamitisch terrorisme resulteert in een meer anti-islamitische klimaat. Fantastische conclusie dat had ik ze meteen kunnen zeggen.

Minoes2
Minoes220 aug. 2016 - 14:01

Ik heb toch echt een US president, ik geloof dat zijn naam Bush was, als eerste de strijd tegen en de oorlog aan de islam horen verkondigen. in hoogst eigen persoon. De mensen in New York reageerde toen 'even' niet anders. Ik vind sowieso twitter een slecht medium, daar komt geen genuanceerde mening in voor. Is daar ook niet voor bedoeld. Maar wat ik ook slecht vind is dat ook nog eens op een zeer emotioneel moment gemeten, dit als maatstaf genomen wordt. Tevens wanneer het waar is dat sommige woorden zoals terrorist, direct na een terroristische aanslag er in opgenomen zijn. Ik lees weleens iets op face-book dat er open en bloot staat, ben gelukkig vooralsnog niet iemands vriend daar, maar zelfs dan schrik ik me soms rot. Het lijken op het oog, de selfies vliegen je immers om de oren, de eigenliefde is groot, zeer nette mensen. Ondanks dat ik weet dat de haat toeneemt vind ik dit onderzoek niet zo sterk. Het mag de naam onderzoek m.i. nauwelijks dragen. Indien het in mijn omgeving rechtuit tegen me gezegd wordt, zoals onlangs door een klusjesman met 'die buitenlanders' dit en dat..alsof ik het daar volkomen mee eens zou zijn, ben ik pas echt geshockeerd en nog steeds overrompeld. Je bent er niet op voorbereid, vooral die schaamteloosheid niet. Waar zien zij je voor aan? Ze willen je medeplichtig maken of gaan er als vanzelfsprekend vanuit dat jij dat ook wel zal vinden....griezelige ontwikkeling...

2 Reacties
cockpol
cockpol20 aug. 2016 - 18:46

Bush heeft de "war on terror" verklaard, niet de oorlog aan de islam. Het klinkt ironisch, maar sommige van de beste vrienden van de Bush familie zijn moslims, en dit letterlijk. De Bush familie zit immers tot over de oren in de olie, en is heel goed bevriend met de koninklijke familie van Saoud.

Bram Emanuel
Bram Emanuel20 aug. 2016 - 19:03

"Ik heb toch echt een US president, ik geloof dat zijn naam Bush was, als eerste de strijd tegen en de oorlog aan de islam horen verkondigen. in hoogst eigen persoon. De mensen in New York reageerde toen ‘even’ niet anders." Heeft u een bron, of heeft u dit maar eventjes uit de duim gezogen? (hint: het laatste want Bush was heel duidelijk en precies over het onderscheid tussen islam en terroristen)

Mostafa
Mostafa20 aug. 2016 - 13:35

Moslimhaat is uitgevonden door ex- moslims onderdrukkers, moslims verovert en moslims bezetters, van Idoenesia, het Midden Oosten tot met Algerije en Marokko......ect.. U moet zich schamen, u leef met de berooft eigendommen van de moslimse wereld.. Zo

3 Reacties
the don
the don20 aug. 2016 - 17:23

Moslims hebben vanuit hun landen veel meer slaven uit Afrika gehaald dan de Europeanen. En ze hebben Zuid/Oost-Europa ook talloze keren aangevallen en miljoenen slaven meegenomen. Sommige mensen lijken te denken dat slavernij en veroveren alleen door blanken is gebeurt, maar de hele wereld deed er aan mee, en blanken zijn net zo goed slachtoffer geweest.

truusbeek2
truusbeek220 aug. 2016 - 18:46

Welke eigendommen? Olie? Zou zeggen kijk eens rond in de olie staten en indien u daar een groot verschil ziet tussen arm en rijk verwijt het dan het westen eens niet.

cockpol
cockpol20 aug. 2016 - 18:50

Beste Mostafa, Islamitrische legers hebben hele niet islamitische maatschappijen vernietigd en berooft. Leer ermee leven dat iedereen boter op het hoofd heeft. Het is tijd om met een nieuwe lei te beginnen, anders komt er enkel oorlog van. Bovendien betalen we (de kristenen zo u wil) mooi geld voor de olie.

Bernie2
Bernie220 aug. 2016 - 10:23

Haat die geïnitieerd wordt door haatzaaiers als Wilders. Je kent 'm wel, de fascistoïde schreeuwlelijk die moslims stelselmatig en planmatig criminaliseert en demoniseert. Die genomineerd staat om de volgende Führer van het land te worden. Met hem haken marcheerverenigingen als Pegida, maar ook haatblogs als GeenStijl aan. Waarmee moslimhaat ter rechterzijde wordt genormaliseerd. Hun onderbuikend voetvolk geeft maar wat graag gevolg aan hetgeen voor hen hapklaar in de week wordt gelegd. De engerds.

4 Reacties
Lode2
Lode220 aug. 2016 - 12:21

Het vuur van haat met haat willen doven is als vuur willen doven door er nog meer vuur op te werpen. Of als benzine op het vuur gooien; het laait er alleen maar hoger mee op.

Tricky
Tricky20 aug. 2016 - 16:44

Lode hoe wil jij het aanpakken?

joan2
joan220 aug. 2016 - 18:47

U heeft last van PVV-fobie

Lode2
Lode220 aug. 2016 - 20:00

@Tricky De enige manier om haat te beëindigen is met onvoorwaardelijke liefde. Jegens iedereen, inclusief jegens de haters, ongeacht ras, religie of politiek. Het gaat om een psychische kracht. Een telepathische overdracht en beïnvloeding. In de toekomst zal dit meer algemeen bekend worden. Al weten velen dat het staat geschreven als "Hebt uw vijanden lief, en bidt voor wie u kwaad doen." Alleen is die techniek nog niet echt in praktijk gebracht, uitgezonderd door een hele kleine ingewijde minderheid.

JasDon
JasDon20 aug. 2016 - 9:13

Natuurlijk wordt er veel haat gespuid op het internet, en afhankelijk van de definitie die je hanteert zal je succes hebben of niet. Ik vind dat je gekke ideeen van moslim en christengekkies best wel mag bekritiseren wanneer het vrijheden van groepen en individuen beperkt, of het nou een hoofddoekje of een koopzondag betreft. Maar ook wanneer het geloof uitmondt in een marteldood voor dieren, of het nu Joods of Islamitisch ritueel slachten betreft. Het valt me op dat dit progressieve uitgangspunt hier snel bij het vuilnis wordt gezet wanneer het om Moslims gaan. Ja Moslims zijn een minderheid en ja ze worden gediscrimineerd, maar dat is nog geen reden om mee te gaan met de demagogie in bovenstaand onderzoek, waarbij progressieve kritiek op een geloof ook direct wordt weg gezet als Islamofobie.

Achterberghen2
Achterberghen220 aug. 2016 - 9:06

Moslimhaat is geen islamhaat wat mij betreft. En moslim ben je nog altijd uit vrije wil hier.

RoBru
RoBru20 aug. 2016 - 8:28

De islam is een geloof, waar je voor kiest (even los van het feit dat je ouders en de plaats waar je wieg staat de eerste jaren van je leven een grote rol spelen). Op deze keuze valt heel wat af te dingen en dat mag luid en duidelijk gezegd worden. Vergelijk het met de burka: iemand die op straat loopt met een burka kan als persoon volstrekt onschuldig zijn (ook omdat gedachten vrij zijn). Wat mij betreft mag iemand er voor kiezen moslim te zijn, of vegetariër of VVD-stemmer. En dat mag je ook uitdragen. Maar je kiest er wel voor symbolen te dragen die verwijzen naar een achterlijke ideologie. Als iemand met een swastika om zijn arm rond loopt kan hij ook best persoonlijk onschuldig zijn aan welk misdrijf dan ook. Maar je moet niet verbaasd zijn dat je er op wordt aangesproken en dat mensen het zeer met je oneens zijn. Het feit dat mensen een burka of djellaba ongemakkelijker vinden dan een keppeltje of een kruisje ligt aan de islam. Dat mensen een swastika om iemands arm enger vinden dan een VVD-bodywarmer of een SP-tomaat-vlag ligt aan de nazi-ideologie.

Kees777
Kees77720 aug. 2016 - 7:59

Probleem is dat niet alleen IS een bedreiging vormt. Helaas zijn er nogal wat nare gebeurtenissen, zoals de groepsaanrandingen in Keulen met de jaarswisseling, waarbij veel mensen zijn betrokken met een islamitische achtergrond.

remmerik2
remmerik220 aug. 2016 - 7:55

Elle Vogelaar zinspeelde erop dat ze zich kon voorstellen dat islamitische waarden ook de onze zouden worden. Dat maakt mensen bang en dat maakt het dat mensen niet alleen boos zijn op IS maar op de hele islam. Ik wil niet op het spel zetten wat we in de jaren '60, '70 en '80 hebben opgebouwd. Een geïntegreerde (nakomeling van een) immigrant van islamitische afkomst roept, op deze site, feministen op om de boerka te verdedigen. Een geïntegreerde (nakomeling van een) immigrant van islamitische afkomst vindt, op deze site, dat je niet aan de kut van meisjes mag snijden. Over jongensbesnijdenis zal je haar niet horen. Een columniste van Opzij verdedigt op deze site de boerkini voor de moslima voor dat kleine beetje wat de moslima dan heeft. Dat het de feminist om volledige emancipatie ging of gaat (het kan zijn dat het huidige feminisme aan een ernstige vorm van idiotie lijdt), dat is verleden tijd. Om maar wat op te noemen. De tijd dat de denkers, zoals Descartes en Kant, god in hun theorieën moesten rommelen is definitief voorbij maar tongen op de site van Joop beweren nog steeds dat Aboutaleb een verlicht persoon is. Progressief misschien wel maar Verlicht? Ik denk dat veel discriminerende reacties, die meer dan een mens onwaardig is, ook te maken hebben met de visie dat de Westerse samenleving te verzoenen is met de islamitische waarden. Ik zie hier waarden 'naar binnen sluipen' die ik onwenselijk vind. Als ik nadenk over het leven van de voorbeeldpersonen die ik hier noem, dan kan ik hun gedachtegoed meer dan goed begrijpen. Denk aan hun vrienden en familie, denk aan hun sociale contacten, de achtergrond waar ze uit vandaan zijn gekomen. Ik begrijp het maar al te goed. Mijn probleem is dat ik geen stap terug wil doen maar vindt dat we stappen naar voren moeten maken. Hoe teleurstellend mijn mening voor anderen ook mogen wezen, veel argumenten van de kinderen van immigranten vind ik niet van toegevoegde waarden. Ik denk dat links Nederland discriminatie heel goed zal weten te verminderen door te erkennen dat een aantal islamitische waarden niet te verzoenen zijn met het Westen en daar ook naar gaat handelen.

karel doorman
karel doorman20 aug. 2016 - 7:39

Een onderzoek van niks natuurlijk, als je islam kritiek als islamhaat meeneemt. Wat een farce. Als er een religie is waar men kritiek op kan hebben, is het wel de islam.

Kurtz
Kurtz20 aug. 2016 - 7:25

Ik ben tegen de onderdrukking van vrouwen ongeacht of dat beschouwd wordt als racisme of niet.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud20 aug. 2016 - 13:19

Maar je bent wel voor onderdrukking van mannen? Snap niet helemaal hoe ik je post moet lezen.

Lode2
Lode220 aug. 2016 - 18:43

@Appi Mohamud "onderdrukking van mannen"? Welke mannen? Mannen die vrouwen als minder dan mannen vinden en die vrouwen onderdrukken? Die mannen mag je niet "onderdrukken" door daar kritiek op te hebben?

de Haas
de Haas19 aug. 2016 - 22:18

Zoals ik al vermoedde deugt de methodologie van Demos van geen kant. Wat verwacht je ook wanneer het niet een objectief statistische data verzamelend wetenschappelijk instituut zoiets laat doen maar een "denktank", De definitie van islamofobie die zij hanteerden en maakt dat een tweet daartoe gerekend wordt omvat zowel tweets met t.a.v. moslims duidelijk kwalijk discriminerende inhoud als tweets die inhoudelijk kritisch zijn t.a.v. islam. Voorbeeld van Demos zelf van het eerste geval: "I fucking hate pakis" (Waarbij je nog zou kunnen stellen dat het niet noodzakelijkerwijs tegen moslims gericht is.) Voorbeeld tevens van Demos zelf van het tweede geval: "Morocco deletes a whole section of the Koran from school curriculum as it's full of jihad incitement and violence The Religion of peace" Het eerste is in ieder geval racistisch het tweede in geen geval maar beiden werden door Demos gelijk meegeteld als racistisch tegen moslims terwijl de tweede kritisch is t.a.v. islam, wat iets heel anders is. Kritiek t.a.v. islam is zeker niet racistisch, ook niet als het harder van toon is. Hier nog een voorbeeld van een volgens Demos naar moslims racistische tweet die weliswaar scherper is maar nog steeds niet anders dan kritisch t.a.v. islam: "Priest killed in #Normandy today by a Radical Islamic Terrorist yet Hillary says that Islam is peaceful! 1274 attacks this year=peaceful? Ok." Demos verdedigde zich tegen de kritiek hierover: "An Islamophobic expression was defined as the illegitimate and prejudicial dislike of Muslims because of their faith." "Islamophobia can take on a very large number of different forms, and its identification, especially within Twitter research, was often challenging." "Uitdagend" inderdaad omdat het begrip islamofobie nonsens is omdat het werkelijk racisme gelijkstelt aan kritiek op de islam. http://www.secularism.org.uk/blog/2016/08/conflating-abuse-with-criticism-of-islam-risks-a-return-to-a-uk-blasphemy-law

3 Reacties
Cees Groninger
Cees Groninger20 aug. 2016 - 9:04

Hear, hear!

Peter_K2
Peter_K220 aug. 2016 - 9:18

Wat daar nog bij komt is dat Moslims toch al niet uitblinken in het omgaan met kritiek. Dit soort framen van kritiek op de islam als islamofobie is erg handig om misstanden onbespreekbaar te maken.

mulligan
mulligan21 aug. 2016 - 22:24

@Peter_K: "Wat daar nog bij komt is dat Moslims toch al niet uitblinken in het omgaan met kritiek. Dit soort framen van kritiek op de islam als islamofobie is erg handig om misstanden onbespreekbaar te maken." Moslims framen als "niet uitblinkend in het omgaan met kritiek", om uw eufemistische woorden te gebruiken, is ook niet erg handig (nog zo'n eufemisme van u) om het islamdebat in beweging te houden.

spagaat
spagaat19 aug. 2016 - 22:12

Twitter is dan ook echt het afvalputje geworden.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk19 aug. 2016 - 21:49

Moslimhaat, Islamofobie en rasiscme zijn verschijnselen die met elkaar zijn geintregreed. Waneer men in de media ( tradiontele media zowel als het nieuwe social media het heeft over moslims, word er eigenlijk gerefeeert naar mensen met een midden oosterlijk, noord afrikaanse ( Arabieren en Berbers) Centraal Aziaten( Iraniers, Afganen,Pakistaanse uiterlijkheden. Hierbij worden er termen gebruikt wat hier onder eerder al is aangeven als • Diaper-Head • Diaper Head • Dune Coon • Dune Nigger • Durka-durka .....etc.....etc dit zijn allemaal termen die denigrerende richting mensen die een islamitishe geloof aanhangen maar hebben ook een etnische/raciale element juist specefiek richting mensen met een arabishe en semi arabishe uiterlijkheden. ( Sand Nigger, Dune Coon, Muslim Pigs, Pakis) wat opvalt is dat deze termen nauwelijk gebruikt worden tegen de miljoenen moslims uit islamitishe europese landen als Albanië, Bosnië, Bulgarije,Macedonië en ook niet echt richting zuid-oost aziatishe moslims ( Indonesiers,Filipijenen,Thaise Chinzezen, Maleisers etc en ook niet echt tegen donkere Afrikaanse moslims als ( Senegalezen,Malinezen, Nigerianen etc. maar die krijgen al genoeg haat van witte supramacisten op twitter met termen als Nigger, Monkey etc want als het niet moslims zijn dan is catogorie denk ik wel donkere mensen wereld wijd.

9 Reacties
D'Holbach
D'Holbach19 aug. 2016 - 23:06

Lucht het op, lekker incorrect al die termen een keer gebruiken? En nu?

Albert Einstein
Albert Einstein20 aug. 2016 - 6:43

Ga erop promoveren!

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk20 aug. 2016 - 9:46

@D' Holabach Ja het lucht zeker op vind je niet, nu hebben we wat nieuws geleerd toch ? dat termen medere functies hebben en nu kunnen we hem beter gebruiken. @Albert Einstein Al gedaan, maar toch bedankt voor de erkenning

Coronarias Redig
Coronarias Redig20 aug. 2016 - 9:49

Maarten Heemskerk 19 augustus 2016 at 23:49 "Moslimhaat, Islamofobie en rasiscme zijn verschijnselen die met elkaar zijn geintregreed." Haat tegen het westen, Jodenhaat, oikofobie en racisme waarschijnlijk ook.

D'Holbach
D'Holbach20 aug. 2016 - 11:36

Ik heb niets nieuws geleerd, helaas kom je dit soort termen wel vaker tegen en het zullen nooit woorden zijn/worden die uit mijn mond of keyboard komen. Blijft nog wel mijn "en nu"-vraag. Overigens lijkt me dat promoveren van u wel erg overdreven, ieder mens maakt wel eens een typo of verschrijving maar zoveel fouten voor iemand die claimt gepromoveerd te zijn? Lijkt me sterk, ik had uw proefschrift in ieder geval afgewezen met een dergelijk taalgebruik.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk20 aug. 2016 - 14:01

@Coronarias Redig Ja klopt dat ook. Ik heb dat ook nergens ontkent of aangeven @D'Holbach Met alle respect ik snap wat je bedoeld uit de mijn ook niet ik weet dat u en ik veel beter geleerd zijn om dit soort termen te gebruiken zelfs bij situaties zoals als extreme islamitische terrorisme in het westen. Daarnaast over het promoveren, dat maakt mij niet zoveel uit als u mijn proef schrift afwijst. Waar het om gaat is de boodschap. U snapt het en ik ook, en zoals u dat aangaf maken we allemaal type foutjes. Maar dat is ook omdat we hier onze meningen en commentaar afleveren( omdat het voornamelijk gaat over de boodschap) hiervoor hoef je geen perfecte ABN te typen. Als het gaat om een echte proefschrift ja dan weten we beiden dat je scherp als een mes moet zijn.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk20 aug. 2016 - 14:04

o sorry had een zin foutje in het begin zal waarschijnljk mijn dergelijk taalgebruik zijn. Hahaha:)

truusbeek2
truusbeek220 aug. 2016 - 16:47

Zit tenminste niet op sociale media waar ik deze termen tegen kom.Voor mij totaal nieuw.

Coronarias Redig
Coronarias Redig21 aug. 2016 - 14:09

Maarten, de kritiek op je schrijven doelt op meer dan typo's. Vreemd verhaal.

Stientje2
Stientje219 aug. 2016 - 21:20

Ik ben een beetje bang. Ik woon boven een Turks theehuis. Altijd vredig en rustig. Maar nu is er spanning en onrust. Ik ben een beetje bang. Afgelopen week is bij ons om de hoek, een bankkraak gepleegd. Ik ben een beetje bang. Enkele dagen geleden is op nog geen km afstand, een felle ruzie ontstaan in een Turks restaurant, waar messen aan te pas kwamen. Wie voor deze ellende heeft gezorgd, is niet van belang. HET WAREN MENSEN net zoals U en ik. Ik ben nog steeds een beetje bang.

3 Reacties
Albert Einstein
Albert Einstein20 aug. 2016 - 6:46

"Wie voor deze ellende heeft gezorgd, is niet van belang. HET WAREN MENSEN net zoals U en ik" Je bedoelt D66 en de PVDA? Ik vind dat wel degelijk van belang, en adviseer met klem om er NIET op te stemmen in maart.

Stientje2
Stientje220 aug. 2016 - 8:19

Ik bedoel helemaal niets dan alleen dat wij MENSEN zijn, en in ieder zit kwaad en haat. Heeft ook niets te maken met politiek, zolang men zelfs in de politiek deze gigantische problematiek niet kan oplossen. En.............................je kan je zelfs afvragen óf wij Westerlingen ons met een totaal andere cultuur en leefomstandigheden, moeten bemoeien. Misschien komt juist dáár wel de grootste haat/onverdraagzaamheid vandaan? Wijs niet altijd naar de ander!!!!

mulligan
mulligan20 aug. 2016 - 10:31

Albert, D66 en PvdA vormen geen meerderheid in de Kamer. Zij kunnen dus onmogelijk alleen gezorgd hebben voor 'die ellende'. Hoe vaak moet u dat worden uitgelegd?

kapitanlaipose
kapitanlaipose19 aug. 2016 - 20:20

En weer veel reageerders die moeite hebben met het erkennen dat internet Nederland racistisch, xenofobisch en islamofobisch is. Er moet minstens een zwarte bungelend aan een boom hangen met een brandend kruis er bij voordat er gesproken kan worden van racisme en xenofobie. En dan nog wordt het afgedaan als incident. Het collectieve zelfbeeld van een progressief tolerant volkje moet namelijk in tact blijven "zo zijn wij niet"

2 Reacties
peterh2
peterh219 aug. 2016 - 20:28

Dus elke tweet waarin de woorden 'jihad', 'kuffar' of 'terrorist' voorkomt van een gruwelijke aanslag is per definitie "racistisch, xenofobisch en islamofobisch"? Dan ben ik trots om "racistisch, xenofobisch en islamofobisch" te zijn... (nee, ik heb geen twitter)

Ratelaar2
Ratelaar219 aug. 2016 - 21:08

Laten we dan maar gauw het internet verbieden of omruilen voor het Duitse internet ofzo...

aburrido
aburrido19 aug. 2016 - 20:10

Je kan je ook afvragen waarom ik moslims lief moet hebben? It's hard to find a reason. Hoe hard ik ook mijn best doe... Ik kan de liefde niet meer vinden. Er is dan ook niets waarmee ik me met hen kan vereenzelvigen. Ik heb het decennia geprobeerd, maar ik heb de hoop opgegeven. Ik was een openminded persoon maar nu ben ik meer een realist i.p.v. een dromer of wegkijker. Het spijt me.

2 Reacties
mulligan
mulligan19 aug. 2016 - 21:01

En wie heeft u dan opgedragen om moslims lief te hebben? er bestaat voor u geen tussenweg tussen liefde en haat? Waarschijnlijk wel, want u ziet ook geen enkel grijs gebied tussen realist en dromer/wegkijker. Kijk en dat spijt ons nou.

Coronarias Redig
Coronarias Redig19 aug. 2016 - 21:31

Het is wel zonde van die vaak bloedmooie vrouwen. Werd ook de achilleshiel van ene Simson. Alhoewel de Filistijnen eigenlijk niets te maken hebben met de Arabieren dan. https://nl.wikipedia.org/wiki/Simson_(persoon)

Coronarias Redig
Coronarias Redig19 aug. 2016 - 19:59

Hier een opstap-woordenlijstje voor mensen die eens een kijkje willen nemen op het getwitter in het Arabisch. https://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/07/een-woordje-revolutionair-twitter-arabisch-a1459532

DikTrom2
DikTrom219 aug. 2016 - 19:28

Hoewel ik mij voor kan stellen dat de sympathie ten opzichte van moslims momenteel in Europa slinkt, vind ik het onderzoek niet bepaald waterdicht. Onderstaande de lijst met woorden waarop geselecteerd is: • Jihad • Jihadi • Sand Flea • Terrorist • hijab • Camel Fucker • Carpet Pilot • Clitless • Derka Derka • Diaper-Head • Diaper Head • Dune Coon • Dune Nigger • Durka-durka • Jig-Abdul • Muzzie • Q-Tip Head • Rab • Racoon • Rag-head • Rug Pilot • Rug-Rider • Sand Monkey • Sand Moolie • Sand Nigger • Sand Rat • Slurpee Nigger • Towel-head • Muslim Paedos • Muslim pigs • Muslim scum • Muslim terrorists • Muzrats • muzzies • Paki • Pakis • Pisslam • raghead • ragheads • Towel head • FuckMuslims • WhiteGenocide • Pegida • EDL • BNP • Rapefugee • Rapeugee • mudshark • kuffar • kafEir Er staan een aantal termen in waarvan het nogal logisch is dat die extra gebruikt zullen worden na een terroristische aanslag. Daarnaast vind ik niet ieder woord dat hierin staat beledigend voor moslims in het algemeen. Verder valt het mij op dat alle scheldwoorden in het Engels zijn. Het lijkt mij sterk dat de gemiddelde PVV in staat is om überhaupt ook maar één van deze woorden te produceren. Ik zou dan ook graag een overzicht zien van het aantal keren dat bepaalde worden gebruikt worden, alleen dan per specifiek woord. Dan kan er pas echt onderscheid gemaakt worden tussen racisme standaard berichtgeving.

7 Reacties
JohnVKR
JohnVKR19 aug. 2016 - 21:15

Waterdicht is nooit iets. Maar veel van deze termen geven wel degelijk indicaties over de mate van moslimhaat. En het ergste van alles is. Het gaat hier alleen nog maar om Engelstalige tweets. Het aantal vergelijkbare Nederlandstalige tweets was in ons land waarschijnlijk vele malen groter. En er staat: ´De meeste van de Engelstalige haattweets kwamen uit het Verenigd Koninkrijk, OP DE VOET GEVOLGD door Nederland.´ Als Nederland qua Engelstalige haattweets blijkbaar al zo dichtbij Engeland staat, dan zou ons land weleens het meest moslimhatende en racistische land van Europa kunnen zijn. Dat zou me niets verbazen, want moslimhaat in Nederland komt tegenwoordig even vaak van links als van rechts. En bovendien heeft moslimhaat de afgelopen tien jaar van media en politiek alle ruimte gekregen, dus moslimhaat wordt in ons land ook nog eens nadrukkelijk aangemoedigd. Dat brengt me weer terug bij iets dat ik hier al eerder heb gezegd: in de Tweede Wereldoorlog was er geen land in Europa van waaruit verhoudingsgewijs zoveel Joden zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen als vanuit Nederland. En we weten welke migrantengemeenschappen aan de basis van de Apartheid in Zuid-Afrika stonden. Blijkbaar zit er iets in de Nederlandse genen dat door en door racistisch is. Dat politiek Den Haag consequent weigert racisme en moslimhaat serieus te bestrijden, heeft waarschijnlijk met diezelfde genen te maken.

peterh2
peterh219 aug. 2016 - 22:06

[Dat zou me niets verbazen, want moslimhaat in Nederland komt tegenwoordig even vaak van links als van rechts.] En hoe zou dat komen denkt u? Ik geef u wat suggesties: New York, Madrid, Londen, Parijs, Brussel, Nice, Orlando, San Bernardino, Dhaka, München, Würzburg, Ansbach, Saint-Étienne-du-Rouvray, Istanbul, Straatsburg... Het is trouwens geen moslimhaat, het is woede richting de ideologische islam. Zoals iemand hier treffend zei: 'ik heb een hekel aan roken, maar ik heb geen hekel aan mijn oma die rookt" (maar heb liever wel dat ze stopt met roken).

timblanks
timblanks20 aug. 2016 - 5:24

@JohnVKR, maar als het in onze genen zit dat we racistisch zijn, moeten we maar stoppen er iets tegen te doen. Wat genetisch bepaald is, kan nu eenmaal niet tegen gevochten worden. Overigens, Griekenland, Hongarije, de Baltische staten, het huidige Tsjechië en Slowakije, allemaal landen waar het percentage Joden dat naar de gaskamer ging hoger was dan in Nederland. Misschien is het in deze landen nog meer genetisch bepaald dat ze racistisch zijn.

Van der Wal
Van der Wal20 aug. 2016 - 5:38

@JohanVR Mensen die aan wetenschap doen laten al hun data zien. In dit geval dus de tabel met de woorden en het aantal malen dat dat woord gebezigd is in een tweet uit betreffende landen. En om te controleren dat de meetmethode niet te simplistisch is, simpel tellen bv zal alle 'schande dat ze dat durven zeggen'-tweets ook meenemen, moeten de tweets mee-gearchiveerd worden. Zolang de bron-data niet is gepubliceerd is dit niet te verifieren, en dus propaganda.

MarinusCalamari
MarinusCalamari20 aug. 2016 - 6:46

@JohnVKR Veel van deze termen geven wel degelijk een indicatie, ja, en veel van deze termen zullen ook leiden to een kunstmatig hoge uitslag aangezien termen als jihad, hijab, terrorist, kafir, pegida en paki absoluut geen gegarandeerde indicatie zijn van moslimhaat. Dit is dus een flutonderzoek wat er op gericht lijkt een bepaalde uitslag te vinden. [[[Dat brengt me weer terug bij iets dat ik hier al eerder heb gezegd: in de Tweede Wereldoorlog was er geen land in Europa van waaruit verhoudingsgewijs zoveel Joden zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen als vanuit Nederland.]]] En de redenen daarvoor waren veelvoud. Een genetische aanleg tot Jodenhaat was er echter geen van, voor zover ik weet. Mocht je geïnteresseerd zijn in iets anders dan weg-met-ons-knuppels om te slaan: hier een opsomming: Enkele theorieën waarom zich daar dit enorme aantal heeft kunnen voordoen, zijn onder meer: -Er is geen enkele aanslag of overval gepleegd op transporttreinen voor Joden om hen te bevrijden; -Pas na de april-meistaking in 1943 kwam het verzet echt op gang, maar toen was het voor de meeste Joden al te laat -Het Duitse bezettingsregime bestond uit een burgerlijk regime, waar de nazi-uitgangspunten zoals Jodenvervolging hoog in aanzien stonden; dit werd uitgevoerd door Oostenrijkse nazi’s zoals Reichskommissar Seyss-Inquart en vooral SS-generaal Rauter; -De efficiëntie en de traditioneel hoge graad van organisatie en registratie van de Nederlandse overheden, die bijvoorbeeld van allen die zichzelf als Jood beschouwden de religie had geregistreerd; -Het dichtbevolkte land en merendeels vlakke landschap, zonder gebergte en zonder uitgestrekte bossen, maakte het Joden moeilijk om zich te verbergen; -Het overgrote deel van de Nederlandse Joden was woonachtig in Amsterdam, een kwart in de andere grote steden, waardoor zij als gevolg van hun concentratie een gemakkelijk doelwit voor vervolging vormden; -De Joodse leiders voelden zich genoodzaakt tot een beleid van samenwerking met hun vervolgers; -Doordat de Joden door de Duitsers uit het openbare leven werden verbannen, raakten zij afgesneden van de morele en fysieke ondersteuning door de verzuilde instellingen uit het maatschappelijke middenveld[bron?]; -Slechts 1 op de 7 Joden heeft geprobeerd om een onderduikadres te vinden[bron?]; Nederland had een van de modernste bevolkingsregisters in de wereld waar vóór de oorlog al bijna iedere Nederlander met naam, adres en religie in vermeld stond; -De Joodsche Raad in Amsterdam werkte verzet onder de Joden zelf tegen. Andere Joodsche Raden zagen dat anders, zoals die in Enschede. Niettemin hadden Joden een groot aandeel in het gewapend verzet, onder meer vanwege het relatief groot aantal Joden dat socialist of communist was. Bekend waren onder anderen Sally Dormits en de leiding van de CPN, zoals Paul de Groot. [[[En we weten welke migrantengemeenschappen aan de basis van de Apartheid in Zuid-Afrika stonden.]]] Nee hoor, dat weten "we" niet. Wat "we" wel weten is dat velen historisch revisionistische onzin gebruiken in een poging Apartheid op het bordje van de Nederlanders te schuiven. [[[Blijkbaar zit er iets in de Nederlandse genen dat door en door racistisch is. Dat politiek Den Haag consequent weigert racisme en moslimhaat serieus te bestrijden, heeft waarschijnlijk met diezelfde genen te maken.]]] Wat hier vooral uit blijkt is dat u ironisch genoeg zelf nogal last heb van klassiek racisme, met uw rassentheorietje over de inferieure racistisch genen van het Nederlandse volk.

JohnVKR
JohnVKR20 aug. 2016 - 17:02

Ja genetisch bepaald is natuurlijk ironisch bedoeld, maar ik zeg dat wel zeer bewust. We moeten eens een keer ophouden met continu te bagatelliseren dat moslimhaat, racisme en aanverwante misstanden geen zeer serieus probleem in Nederland vormen. En we mogen niet vergeten wat ons land de Joden in de Tweede Wereldoorlog heeft aangedaan, ook al zijn de Duitsers uiteraard de echte schuldigen. Wij arrogante Nederlanders zijn er als de kippen bij om de hele wereld te bekritiseren over van alles en nog wat, maar zodra er vanuit het buitenland kritische data over ons worden gepubliceerd, zijn we de eersten die dat als absurd van de hand wijzen. Zelf al zou maar de heft van het Engelse onderzoek kloppen, dan is het al erg. De reacties op dit artikel zijn in ieder geval veelzeggend. We zijn een land in zelf-ontkenning. Dat is al jaren zo. Kijk naar de reacties op Sylvana Simons, de NL-elftal selfie van een paar jaar geleden, of de continue stroom van haatreacties jegens moslims van mensen die weliswaar een mening over alles hebben, maar daarentegen kennis over niets. Sorry om het zo hard te zeggen, maar het aantal geesteszieke mensen in ons land is naar mijn vaste overtuiging gigantisch hoog. Daar komt bij dat Twitter in ons land nog maar 900.000 dagelijkse gebruikers telt. Dus het werkelijke probleem is uiteraard vele malen groter. Het wordt hoog tijd voor zelfonderzoek, want er is iets heel erg goed mis met ons land.

Mark Gh
Mark Gh20 aug. 2016 - 19:42

Dat er in de dagen volgend op een terroristische aanslag veel tweets met het woord terrorist zijn lijkt me niet vreemd. Dat woord is in het Engels toevallig ook nog eens hetzelfde als in het Nederlands dus het zal de boel behoorlijk vertekenen.

Harige Harrie
Harige Harrie19 aug. 2016 - 19:11

Beste Mulligan, Dat jij de stem van een veertienjarig meisje hoort is misschien een signaal een afspraak te maken met een arts! Mijn weerzin tegen dwingende religie heeft niets met superioriteit te maken, eerder met mijn rechtvaardigheidsgevoel. Dat er geen Allah of God bestaat lijkt me niet zo moeilijk te begrijpen. Welke God zou immers de ellende toestaan waar we dagelijks mee geconfronteerd worden! Ik vermoed dat ik je hiermee al tegen je schenen trap maar in een vrije en open samenleving ontwikkelt een ruimdenkend mens hier een schild voor. De houding en gedrag van gelovigen maar moslims in het bijzonder zijn hier nog niet voldoende voor ontwikkelt. Hopelijk gaat dit ooit nog gebeuren!

8 Reacties
mulligan
mulligan19 aug. 2016 - 21:07

Niet één enkel woord getuigt van een niet-aanwezig superioriteitsgevoel. U spreekt uitsluitend in neerbuigende termen, naar moslims toe, naar gelovigen in het algemeen toe, naar mij toe, in essentie naar iedereen toe die niet uw mening deelt. Waarmee u zichzelf meteen ook als 'ruimdenkend mens' diskwalificeert en de 'vrije en open samenleving' andermaal te kakken zet. Waarom heeft u helmaal niet door wat u nu werkelijk schrijft? Graag een volgende keer beantwoorden op de plaats waar het draadje staat. Blijft het wel zo overzichtelijk.

Albert Einstein
Albert Einstein20 aug. 2016 - 7:00

Mulligan, De elite is nu eenmaal neerbuigend. Vooral naar zijn eigen creatie!

mulligan
mulligan20 aug. 2016 - 10:35

En op welke manier is dat een aanvulling op de discussie, Albert? Op welke wijze heeft dat zelfs maar iets te maken met de discussie?

cockpol
cockpol20 aug. 2016 - 12:14

@ Mulligan, ik ben geen atheist, ik geloof in een scheppend principe, en ik geloof dat de weg naar het uitdiepen van de aard van dit scheppend principe in de wetenschap ligt. Oude geschriften als de bijbel en de koran laten geen kritiek toe, en dat is jammer. De kristelijke moraal kan ik wel smaken, maar de islamitische moraal niet. Nu lijkt het mij zo dat een verlichte islam wel de basis moet vormen van een morele basis in islamitische landen, omdat het niet anders kan. Maar in onze westerse wereld, past de islam als een tang op een varken. Als u als kristen de islam in onze streken wil verdedigen, vermoedelijk uit een soor misplaatste solidariteit, dan maakt het, wat mij betreft nog ingewikkelder.

mulligan
mulligan20 aug. 2016 - 17:20

Maar, beste cockpol, ik verdedig de islam toch niet? Ik verdedig het recht van mensen om gelovig te mogen zijn en hun geloof te mogen belijden op de wijze zoals zij dat willen— vooropgesteld dat het belijden van hun geloof niet op gespannen voet staat met de wet aar we ons allemaal aan te houden hebben. Dat geldt voor moslims, net zo goed als voor christenen, boeddhisten, satanisten, atheïsten, agnosten en wie en wat dan ook. Dat heeft niets met 'misplaatste solidariteit' (waarom 'misplaatst'?) te maken, maar alles met rechtvaardigheid en rechtsgelijkheid. U, die zich christen noemt, zou toch juist die waarden hoog in het vaandel moeten dragen?

mulligan
mulligan20 aug. 2016 - 17:23

Sorry, u noemt zich geen christen (mij wel?), maar 'u smaakt de kristelijke moraal'. Hoe dan ook, ook dan zou rechtvaardigheid en rechtsgelijkheid voor u een groot goed moeten zijn.

cockpol
cockpol20 aug. 2016 - 19:35

Uit uw teksten meen ik te mogen opmaken dat u toch wel selectief blind bent voor de onmiskenbare morele nadelen van de islam, meneer Mulligan. De islam is geen kristendom, en de figuur van Mohamed is niet vergelijkbaar met Kristus. Onder rechtvaardigheid en rechtsgelijkheid verstaat de islam heel andere dingen dan het kristendom. De sharia is, wat mij betreft, mijlenver verwijdert van wat wij als westerlingen onder rechtvaardigheid en rechtsgelijkheid verstaan.

mulligan
mulligan20 aug. 2016 - 23:32

Nederlands blijkt toch moeilijker te zijn dan ik het mij inbeeld. Mij interesseert de hele islam nul komma niks, cockpol. Net zomin als al die christelijke religies of welke religie dan ook. Uit helemaal niets dat ik ooit hier heb geschreven heeft u kunnen afleiden dat dat wel zo zou zijn. Toch blijft u maar steeds daarop hameren. Waar haalt u dat vandaan? Mij interesseren de mensen die door menigeen doodleuk rechten ontzegd worden, als nog niet in daad, dan toch tenminste in woord en zeker wens. En of die mens nou op zijn knieën valt voor Allah, God, Jahweh, Vishnu, een Gouden Kalf of het Vliegende Spaghetti monster, boeit mij geen ene malle moer. Dat mag ieder voor zichzelf bepalen en ik zal ieders keus respecteren. ¶ Voor alle duidelijkheid, want het niveau van lezen is zo langzaamaan wel bekend: dat betekent niet dat ik respecteer waarvoor die persoon kiest, maar wel dat ik het recht van die persoon om te kiezen respecteer. Ik dacht dat toch verdraaid duidelijk gezegd te hebben in mijn vorige reactie en tientallen reacties (ook aan u!) voordien. In die gevallen waar de sharia niet valt te rijmen met onze wetten, kan de sharia dus ook niet als bindend worden gezien. Daarvoor zullen moslims dan maar een oplossing moeten bedenken. Maar dat geldt evengoed voor de leefregels die joden, christenen, boeddhisten of wie dan ook zichzelf opleggen. De wet, onze wet, is daar duidelijk in.

Achterberghen2
Achterberghen219 aug. 2016 - 18:32

Moslimhaat Islamhaat.

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen19 aug. 2016 - 17:48

"Moslimhaat op Twitter groter dan ooit" Onbegrijpelijk. En dat terwijl de westerse wereld omarmt wordt

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen19 aug. 2016 - 17:44

"Moslimhaat op Twitter groter dan ooit" Een stier zolang tergen totdat hij aanvalt. Ook zo iets. Ga dan die stier maar eens uitleggen dat het om de show gaat.

karel doorman
karel doorman19 aug. 2016 - 17:38

Het is islamhaat. Totaal iets anders dan moslimhaat. Moslims zijn ook slachtoffer imo.

11 Reacties
Mostafa
Mostafa19 aug. 2016 - 17:48

Karel, Maak mij wijzer alstublieft, wat was dat in het einde jaren 30 in het Westen ? jodenhaat of jodendomhaat ?

peterh2
peterh219 aug. 2016 - 18:53

Toen was er geen Twitter in ieder geval...

Paddy3
Paddy319 aug. 2016 - 19:20

@Mostafa, dat was duidelijk Jodenhaat. Maakte niet of je het Joodse geloof aanhing of niet.

Mostafa
Mostafa19 aug. 2016 - 20:30

Paddy, Waarom hebben zij de Synagogen in brand gestoken ? Waarom heeft de Paus toen niet de joden kunnen helpen ? Waarom riepen sommigen dat joden hebben Jezus vermoord terwijl in de moslims altijd dat tegen spreken? Een ding is zeker: als Europa moslim continent was leven die 6 miljoen vermoorde joden nog !

Mark Huysman
Mark Huysman19 aug. 2016 - 21:59

[@Mostafa, dat was duidelijk Jodenhaat. Maakte niet of je het Joodse geloof aanhing of niet.] Geen verschil met nu. Mensen met roots in moslimlanden worden gehaat. ‘Minder Marokkanen!’ roept de aanhang van de Hollandse führer .

PromdePom
PromdePom20 aug. 2016 - 0:00

Mostafa, vooralsnog zijn westerlingen (dodelijke) slachtoffers en moslims daders. Tot zover de vergelijking met 'de jaren 30'...

the don
the don20 aug. 2016 - 7:08

@ mostafa Niet iedere westerling is hitler.

karel doorman
karel doorman20 aug. 2016 - 7:52

Mostafa 19 augustus 2016 at 19:48 Karel, Maak mij wijzer alstublieft, wat was dat in het einde jaren 30 in het Westen ? jodenhaat of jodendomhaat ? wil ik wel antwoord op geven, maar het heeft totaal niets met mijn stelling te maken dat Islamhaat iets totaal anders is dan moslimhaat. Dat wil wel even uitleggen voor u hoor. De islam is een totalitaire ideologie, met een geweldadig boek dat door vele aanhangers van die ideologie als heilig en onfeilbaar wordt gezien. Daarin schuilt een gevaar. De volgelingen, (de islamieten) zijn vanaf geboorte gehersenspoeld, en dus zie ik die als slachtoffer, want je kan er weinig aan doen. Dus afkeer van de religie is vrij normaal, maar afkeer van de mensen die de religie aanhangen vind ik laakbaar.

Mostafa
Mostafa20 aug. 2016 - 13:13

Karl, Je zei dat Islam een gewelddadig boek.... In de Thora staan ook nare uitspraken zoals : "" wie geen jood is is ën hond"" Is het jodendom een liefdevol religie ?

Appi Mohamud
Appi Mohamud20 aug. 2016 - 13:17

"Mostafa, vooralsnog zijn westerlingen (dodelijke) slachtoffers en moslims daders. Tot zover de vergelijking met ‘de jaren 30’…" Wat zit het vol met leugens als een forum op joop gaat over moslims. Het lijkt wel of alle leugenaars uit hun holle vandaan komen gekropen. @promdepom. Ik heb deze vraag gesteld aan zowel Nailes Edwin eensteen. Peter k. En Bram. Nooit antwoord gehad en nu stel ik aan jouw. Gezien het aantal doden wat het westen heeft gemaakt in het moslim wereld en het aantal doden wat moslims op hun naam hebben. Wie heeft het meest voor wie te vrezen? .......... een hint sinds het tweede wereld oorlog heeft alleen Amerika ruim 20 tot 30 miljoen doden wereld weid gemaakt en dan hebben we niet over Indonesië Israël en of Bosnië de drie groote namen van onze recente geschidenis.

PromdePom
PromdePom31 aug. 2016 - 22:02

Appi, ik zie nu pas jouw bijdrage. Ik wil zeker wel antwoorden op een vraag. Maar jij stelt geen vraag, jij poneert een verwijt. En een slecht verwijt, want de genoemde getallen zijn volledig uit de lucht gegrepen. Volslagen onzin. De vraag die er wel inzit, kan ik beantwoorden: ja, ik heb meer van moslims te vrezen, dan moslim's van mij. Bijvoorbeeld als ik op de boulevard van Nice loop...

schleborsjki
schleborsjki19 aug. 2016 - 17:25

Gelukkig maar dat twitter niet de echte wereld is.

1 Reactie
BobbiBrown
BobbiBrown20 aug. 2016 - 5:48

Inderdaad. In de echte wereld worden atheïsten, joden en christenen velen malen erger gediscrimineerd...door moslims.

Juppé🎗
Juppé🎗19 aug. 2016 - 17:06

Ik ontken zeker niet dat hier in Frankrijk afkeer van de islam is. Die heb ik in Nederland Belgie Zwitserland Italie Spanje en Portugal ook gezien. Maar wat een wetenschappelijk ondoordachte onderzoeksmethodiek. Engels wordt uiteraard in het VK gebruikt en verder in Europa door scandiniers en nederlanders. Nederlanders zijn er het meest dus die volgen. Fransen volgen omdat in 1066 Willem de veroveraar Engeland heeft veroverd e daar 6000 nieuwe woorden heeft ingevoerd om het engels bruikbaar te maken voor rechtspraak en wetenschap. Die franse woorden zijn nu engels en worden meegeteld. Dus Frankrijk op drie. Verder geen onderscheid tussen haat afkeer fobie angst. Ik ben geen ontkenner maar wat een sukkels van dat onderzoek.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud19 aug. 2016 - 18:56

Wat je wilt zeggen is dus dat de moslimhaat in werkelijkheid veel groter is dan uit dit onderzoek uitkomt? In dat geval zijn we met elkaar eens

Juppé🎗
Juppé🎗20 aug. 2016 - 6:36

Nee Appi ik toonde aan dat het landenlijstje geen maat is voor moslimhaat. Jouw conclusie er uit dat het groter is voor alle landen uitgezonderd de VK deel ik echter ook. Wel vind ik dat het gebruik van het woord terrorist en zelfs van moslim terrorrist niet hoeft te getuigen van moslim haat.

[verwijderd]
[verwijderd]19 aug. 2016 - 16:58

--- Dit bericht is verwijderd —

9 Reacties
karel doorman
karel doorman19 aug. 2016 - 18:15

Het andere uiterste, dus de merkwaardige volharding dat de islam een prachtig geloof is van vrede en rechtvaardigheid en het voortdurend uitschelden van iedereen voor racist, fascist en islamofoob, gaat ook niet werken. Dit is voor een groot gedeelte waarom we richting een extreem rechts europa groeien. Lijks krijgt waar ze om vraagt!

joop12342
joop1234219 aug. 2016 - 19:29

"Gezien de donkere geschiedenis van Europa met al zijn christelijk onderdrukking en moorden zullen er dan ook weinig Europeanen zijn , die niet kritisch staan tegenover christendom en de Bijbel' Dat zijn nogal sterke woorden Erwin. Nooit van de kloosters gehoord , die de beschaving in de donkere middel uitdroegen? Nooit in Chartres geweest? Nooit de Mattheus Passie gehoord? Nooit het wonderschone gregoreaans gehoord? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Men papegaait elkaar na zonder enige waardering , wat het christendom in de middeleeuwen voor Europa heeft betekent. Dat de Jesuieten niet aardig waren, Ok. Dat er restanten van heidens gewoonten waren, OK. Maar de onzin, het fact free geleuter over het Christendom staat me wel eens tegen. Zoek maar een het woord Cluny op, dan schaam je je over je schrijfsel.

Sachs
Sachs19 aug. 2016 - 19:31

@ Erwin Lamme [Arabische medeburgers in Europa] U bedoelt neem ik aan berbers of Turken. @ Karel Doorman [de merkwaardige volharding dat …] Eeeh, waar hebt u het precies over? Het afwijzen van de heersende islamofobie wil niet zeggen dat de islam op een voetstuk geplaatst wordt, mag ik aannemen. Het blijft een hobby, net als christen- en jodendom et al. [waarom we richting een extreem rechts europa groeien.] Nee. Dat is te wijten aan extreme domheid. No more, no less. [Lijks krijgt waar ze om vraagt!] De imperialistische Westerse politiek t.a.v. het Midden-Oosten kwam van Rechts, meer dan van Links. Bij de kolonisering van Palestina speelde Links een belangrijke rol.

Albert Einstein
Albert Einstein20 aug. 2016 - 7:13

Joop1234, Natuurlijk heeft het Christendom prachtige dingen voortgebracht. Maar het blijft moeilijk te bewijzen dat al die mooie dingen niet zonder het Christendom zouden zijn gemaakt. Vergeet niet dat het juist in Europa was dat de christelijke kunst tot zulke peilloze hoogten kon opstijgen (Gothiek, Bach, Rembrandt). In het MO, de bakermat van het Christendom, zien we van dat alles niets!

D'Holbach
D'Holbach20 aug. 2016 - 8:26

Het christendom heeft mooie kerken en kloosters voortgebracht en ook nog wat kunst. Hitler heeft ons de autobahn en de kever gebracht. Bij geen van twee vind ik dat een reden om ze hun verdere kwalijke kanten dan maar te vergeven.

cockpol
cockpol20 aug. 2016 - 12:29

De verlichting was niet echt anti religieus Erwin. De verlichting wou wel de redelijkheid brengen en promoten, dit is niet in se anti-religieus, integendeel wat mij betreft. De religieuze elites zagen er wel een gevaar in voor hun positie, vandaar de reactie van sommige kerkelijke figuren.

the don
the don20 aug. 2016 - 17:36

>de populariteit van nationalistische bewegingen in Europa zoals de PVV, Vlaams Belang, Front National, AfD en Ukip belooft in ieder geval weinig goeds. Uw mening, niet die van mij

cockpol
cockpol20 aug. 2016 - 19:25

@ Joop 1234 U heeft gelijk. Ondanks het gegeven dat de kristelijke moraal misbruikt is voor weerzinwekkende misdaden, is de balans toch positief. M.a.w. als er nog een beetje fatsoen was in de Europese wereld, kwam dit door de onvoorwaardelijke liefde die uit de boodschap van kristus komt. Ook de verlichting heeft voor een groot deel zijn basis in het kristendom. De manier waarop het kristendom nu beleeft wordt, stoort mij als vrijzinnige (maar geen atheïst) niet.

Coronarias Redig
Coronarias Redig21 aug. 2016 - 18:56

Erwin Ik raak van je in de war. Volgens mij hadden de tijdgenoten van Socrates geen bijbelse redenen om hem aan te pakken. Ze deden zelf aan veelgoderij dus de Bijbel?

Van der Wal
Van der Wal19 aug. 2016 - 16:57

De moslimhaat die ISIS aan de dag legt, zelf een moslim-organisatie zijnde, is dan weer wel goed.

peterh2
peterh219 aug. 2016 - 16:55

"Forty-nine words and hashtags were used as indicators of anti-Islamic tweets, by the think tank Demos. Demos analysed tweets recorded between March and July, and judged there to be 215,247 tweets - sent in English - that were "highly likely" to be anti-Islamic, derogatory or hateful." De tweets waren dus ook vaak 'derogatory' wat staat voor "showing a critical or disrespectful attitude.". Dat lijkt me in het licht van de aanslagen in Parijs of Nice toch niet heel verbazingwekkend. Een sarcastische tweet over de 'religie van de vrede' valt dus ook binnen deze definitie. Voor wie dit op Nederland betrekt: dit gaat alleen over engelstalige tweets, het lijkt me niet dat de gemiddelde PVV'er de moeite neemt om iets in het engels op het net te plaatsen.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович19 aug. 2016 - 16:55

Als het om minderheden gaat word kritiek word al snel gezien als haat. Laat ze eerst de 49 woorden maar eens bekend maken voordat ik over suggestieve onderzoeken een mening ga vormen.

2 Reacties
Jacob2
Jacob219 aug. 2016 - 17:48

http://www.demos.co.uk/wp-content/uploads/2016/08/Islamophobia-on-Twitter_-March-to-July-2016-.pdf Laatste pagina. o.a. racoon, een goede Nederlandse band.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович19 aug. 2016 - 20:53

Div woorden die ik er tussen die staan beschouw ik helemaal niet als racistisch. Het is eerder straat-sleng. Deze woorden zijn niet racistisch: Terrorist, hijab, Jihad, Jihadi, Paki. "kafir" en "kuffar" zijn zelfs een scheldwoord voor ongelovigen gebruikt door Moslims. Pegida, EDL en BNP zijn ook niet racistisch en heeft ook geen enkele zin om deze te tellen. Naast dat ik een aantal creatieve scheldwoorden heb bijgeleerd is het onderzoek zinloos. De uitkomst al vast stond en daar naartoe is gecorrigeerd. Maar misschien moet een vergelijkbaar onderzoek worden gedaan om uit te vinden hoeveel occidentalisme / haat naar het westen is.

I F Stone
I F Stone19 aug. 2016 - 16:52

Na zo,n aanslag in Nice zijn veel mensen pisnijdig en gefrustreerd,natuurlijk Ik vraag mij af of het in het openbaar ,,luchten,, van die frustraties,hoe bot ook en hoe hatelijk ook d.m.v. twitter niet ook toch ook niet een hoop druk van de ketel haalt en daardoor een uitlaatklep kan zijn net zoals drift een ventiel nodig heeft Een mens moet ergens heen met zijn of haar kwaadheid en dat gaat niet subtiel

Ratelaar2
Ratelaar219 aug. 2016 - 16:31

Zorgwekkend sowieso, maar het lijkt me een reactie op de radicale twitter acounts ( waarvan er al veel door twitter zijn gesloten ) die oproepen om ongelovigen aan te vallen. Islamitische staat is natuurlijk ook een islamitisch fenomeen en dus een onderdeel van de moslim wereld. Het luidruchtige lawaai van de fundamentalisten overschreeuwt, het zachte tegengeluid van de marginale islamitische tegenstanders op twitter denk ik. Tja en de mondige botte Nederlander zegt zoals hij het ziet. Welkom in Nederland. Daarnaast is de zuil van de islam binnen Nederland voor veel autochtone Nederlanders vreemd. En daar snijdt het mes ook aan twee kanten; de moslims houden de ongelovigen buiten de gemeenschap en de autochtoon denkt; zolang ik geen last van ze heb laat ik ze met rust. Maar waar ik mij zorgen om maak is de toename in Europa in de kreet: allah akbar en dan een geweldadige daad.

Mostafa
Mostafa19 aug. 2016 - 16:29

Als moslims zeg ik: het valt wel mee hoor. De joden wonen hier iets meer dan vijf eeuwen en worden nog steeds gediscrimineerd. Als je een voetbalwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord gaat bezoeken kun je zien wat ik bedoel ! Moslims wonen hier vijf weken en willen graag met rust gelaten ? Ben je gek of zo ?! ''Een handje, een handje, een handje hoort erbij want Anne die is jarig, want Anne is jarig een handje, een handje, een handje hoort erbij! Een kusje, een kusje, een kusje hoort erbij want Anne die is jarig, want Anne is jarig een kusje, een kusje, een kusje hoort erbij! Een oogje, een oogje, een oogje hoort erbij want Anne die is jarig, want Anne is jarig een oogje, een oogje, een oogje hoort erbij! Een dansje, een dansje, een dansje hoort erbij want Anne die is jarig, want Anne is jarig een dansje, een dansje, een dansje hoort erbij. Een cadeautje, een cadeautje, een cadeautje hoort erbij want Anne die is jarig, want Anne is jarig een cadeautje, een cadeautje, een cadeautje hoort erbij! Iets lekkers, iets lekkers, iets lekkers hoort erbij want Anne die is jarig, want Anne is jarig iets lekkers, iets lekkers, iets lekkers hoort erbij''.

1 Reactie
PocoPoco
PocoPoco20 aug. 2016 - 7:09

"Als moslims zeg ik: het valt wel mee hoor." .. dat is fijn om te lezen Mostafa. Als ik hier met de mensen (veelal de winkeliers hier, Marokaans en Tunenisch, altijd mooi om even een praatje te maken) daarover spreek, zeggen ze gelukkig hetzelfde. Er zal best het 1 en ander aan vuiligheid rond zwerven op Twitter, dat is niet anders dan een gemiddeld schoolplein zullen we maar zeggen. Geeft ook gelijk het niveau aan..

willemb2
willemb219 aug. 2016 - 16:19

Als er iets is wat je kan vermijden zodat je er geen last van hebt dan is het twitter. Zeker als het gaat om teksten met bepaalde woorden. Hetzelfde gaat op voor websites met haatdragende en zelfs tot (beestachtig) geweld oproepende teksten tegen bijvoorbeeld het verderfelijke westen. Het wordt pas van belang als de daad bij het woord wordt gevoegd, anders kan je je wel blijven opwinden.

Machielse932
Machielse93219 aug. 2016 - 15:54

"boos te zijn op ‘de moslimwereld’ en niet op bijvoorbeeld Islamitische Staat." Tja de een is toch echt ontstaan uit de ander. De titel "moslimhaat op Twitter groter dan ooit dankzij aanslagen" lijkt me ook een betere titel en gelijk conclusie. Beetje actie reactie want wat verwacht je anders - niet dat ik het goed zal keuren. Daarnaast zijn de definities 'moslimhaat' en 'islamofobie' ook nogal relatie. Ook maar een denktank oprichten om het groeiende nederlanderhaat en oikofobie bij te houden?

Harry5
Harry519 aug. 2016 - 15:47

De wet zal aangrijpend moeten veranderen om dit soort opruiing, haarzaaien, racisme en stigmatisering naar Moslims toe tegen te gaan. het gaat hier om kwetsbare minderheidsgroeperingen die het al moeilijk genoeg hebben, ik denk dat we om dit aan banden te leggen gewoon hoge gevangenisstraffen moeten gaan opleggen aan zulke twitteraars. Dan zal het hopelijk snel ophouden.

7 Reacties
opdebank
opdebank19 aug. 2016 - 16:29

Hoge gevangenisstraffen hebben geen zin. Kijk maar naar Amerika.

van der laak
van der laak19 aug. 2016 - 16:39

Harry 19 augustus 2016 at 17:47 De islamitische landen zijn zonder uitzonderingen een regelrechte hel om in te wonen, behalve als je de dictators/machthebbers vriendelijk gezind bent. Dus al met al roept de islam geen symphatie op bij ongelovige mensen. Dus ik snap het wel.

Albert Einstein
Albert Einstein19 aug. 2016 - 17:12

Dan moeten we er heel wat gevangenissen bij bouwen, of op de manier van Erdogan, alle echte criminelen vrijlaten.

Marri2
Marri219 aug. 2016 - 17:37

@Appie: verder gaat het goed met je ? Na zo'n post ga ik toch ernstig twijfelen aan jouw welbevinden Wonderlijke versjes , discriminatie van joden koppelen aan een voetbalwedstrijd Ajax Feijenoord... Misschien nog maar eben

BingoGrubb
BingoGrubb19 aug. 2016 - 18:33

wat maakt deze minderheid kwetsbaar als ik vragen mag?

peterh2
peterh219 aug. 2016 - 19:00

Gek hè dat mensen wat 'geïrriteerd' zijn na Nice of Parijs inderdaad...

Appi Mohamud
Appi Mohamud20 aug. 2016 - 13:40

Marri wat lief dat je aan me denkt zelfs in je dromen Dank je daarvoor. Al weet ik het niet of het iets goed is. Maar wat ji I beweert heb ik niet hier althans ergens deze weken gezegd al vind ik die spreekkoren tijdens voetbal antisemitisch en racistisch ten alle tijden, maar hei ik ben juist tegen alles waar voetbal voor staat.

de Haas
de Haas19 aug. 2016 - 15:46

Vreemde observatie dat een "denktank" als bron gebruikt wordt ipv een onafhankelijk registrerend orgaan. Dat er zo ver gaande conclusies als "dankzij Nederland" aan kwalijke twitterberichten over moslims worden vermeld doen de wenkbrauwen terecht verder rijzen. Wat ook al kwalijk te noemen is, is dat er sec gekeken werd naar het aantal kwalijke twitterberichten over moslims juist ná de islamistisch geïnspireerde zo vreselijke Nice-aanslag. Hoe zal dat geweest zijn over joden bij Israëlische acties in Gaza? Is het dan terecht om buiten de gedeeltelijk terechte kritiek op Israël juist ook op dat moment de zeker ook opstekende storm van niets anders dan antisemitische uitingen te registreren en die ter ondersteuning van je punt te gebruiken? Het onderstreept eerder dat er doorgaans niet al te veel te registreren valt wat zich onderscheidt van andere kwalijke twitterberichten richting andere groepen en juist ook uit de hoek van moslims naar westerse mensen en nog mer joden of homo's. En dan die quote van dat lid van de "denktank": "De tweets zijn verontrustend, omdat er mensen zijn die zeggen boos te zijn op ‘de moslimwereld’ en niet op bijvoorbeeld Islamitische Staat. Die berichten zijn schadelijk, kwetsend en erg problematisch." Moeten "witten" ook zo "verontrust" zijn omdat mensen zeggen zo boos te zijn op "de westerse wereld" en niet op bijvoorbeeld de allang niet meer bestaande koloniale verhoudingen, de slavernij van lang geleden door een zeer klein groepje welgestelde blanken buiten de westerse wereld, of joden vanwege de Arabisch-Israëlische strijd waar ze geen deel aan hebben? Wat is er mis met de onafhankelijke gegevens van het MDI als onafhankelijke en objectieve instelling die al jaren gemelde (!) kwalijke uitingen op social media bijhoudt over diverse groepen ipv één groep? Al vele jaren bleek antisemitisme op nummer 1 te staan in ons land qua aantal meldingen terwijl er hier veel minder joden dan moslims wonen. Maar de vlag kan uit hoor! Voor het eerst waren er afgelopen jaar meer meldingen over discriminatie van moslims al is dat dus ook een veel grotere groep wat de relativiteit hiervan een rol doet spelen. Wat verder ook enig roet in het eten werpt is dat de aangiftebereidheid sterk gedaald is wat blijkt uit het totaal aantal aangiftes afgelopen jaar. Er waren nog maar 1007 meldingen die te verdelen waren over allerlei groepen. "Gedurende 2015 kregen wij minder meldingen binnen dan verwacht. Een factor is hierbij dat de meldingsbereidheid terug lijkt te lopen. Ook het feit dat onze collega’s van MIND meldingen behandelen heeft waarschijnlijk te maken met de terugloop in meldingen bij het MDI. Toch werden er 1007 uitingen bij ons gemeld. Kijkend naar het soort meldingen dan zien we dat er aanmerkelijk meer meldingen zijn gedaan over discriminatie van moslims, anti-zwart racisme en overige afkomt of nationaliteit (vluchtelingen) en minder over antisemitisme. Antisemitisme, jarenlang op nummer 1, is gewisseld van plaats met discriminatie van moslims en staat nu op nummer 4. Dit betekend overigens niet dat het gehalte antisemitisme op Internet is verminderd. Dit geld voor alle vormen van discriminatie; het MDI werkt op basis van wat wordt gemeld. Dat geeft een indicatie." Dit is niets anders dan ideologisch ingegeven cherry picking.

brambo2
brambo219 aug. 2016 - 15:39

Er zijn maar weinig mensen die moslims haten. Waarom zou je? Ieder zijn ding. Wel is er haat tegen een levensovertuiging die vooral de laatste decennia mensen aanzet ongeovigen, maar bovenal geloofsgenoten met een iets andere interpretatie verschrikkelijke dingen aan te doen. Het katholicisme had inquisitie, maar niet alle katholieken waren inquisitor, het communisme de Goelag, maar niet alle Russen waren kampbewaarder net zo min dat alle nazi's Joden vergasten. Dat onderscheid wordt heus wel gemaakt. Er is verzet tegen de uitwassen van de Islam, niet tegen Moslims.

9 Reacties
mulligan
mulligan19 aug. 2016 - 16:23

En wie, beste brambo, verzorgen dan die uitwassen, volgens u, als niet de moslim? En worden, volgens u, werkelijk niet alle moslims scheef aangekeken of die 'uitwassen'? En is er niet meermaals aan alle moslims gevraagd om "afstand te nemen" van die 'uitwassen'? En is het niet zo dat u alle moslims het land uit moet drijven als u de islam uit Nederland weg wil hebben? Laat die woordspelletjes maar over aan Trump en Wilders. Die hebben die namelijk hard nodig om enige schijn van rechtgeaard zijn op te houden. U niet.

mulligan
mulligan19 aug. 2016 - 16:24

aangekeken op die ‘uitwassen’

Tricky
Tricky19 aug. 2016 - 16:24

Daar klopt geen reet van. Zo simpel is het. Het is de haat tegen allochtonen met name de moslims. Dus kletsverhaaltje dat het om de Islam gaat. Voortdurend krijgen "de moslims", dat zijn ze dus alle ca. 1.000.000.000 de schuld en niet de daders van deze wandaden. De vergoeilijkning van dit racisme is weer stuitend. Kom er toch gewoon eerlijk voor uit dat we veel last hebben van racistische en fascistische reaguurders en ander internetgespuis.

karel doorman
karel doorman19 aug. 2016 - 18:51

Tricky 19 augustus 2016 at 18:24 Met racisme heeft het al helemaal niets te maken. Moslim is geen ras, weet je nog? Afkeer van een ideologie dat is het hele punt. De meeste hier werken met moslims, en hebben daar geen hekel aan. Maar sommige hebben wel een hekel aan de religie. Dat mag, en dat kan gewoon in Nederland. sterker nog, links Nederland deed jaren niet anders dan religie bashen. Alleen was dat natuurlijk niet de religie van de vrede.

Tricky
Tricky19 aug. 2016 - 20:56

Dat domme gelul over ras, ideologie en andere woordspelletjes verhullen niet de overduidelijke afkeer van moslims of mensen die geacht worden moslim te zijn, u weet wel alles wat uit die contreien komt. Dus geen excuus het gaat om de mensen en niet het geloof. Een geloof id pas wat als er belijders zijn. En dan die achterlijke opmerking over het geloof van de vrede. Dat geloof interesseert mij niets maar racisme en fascisme des te meer. Dat moet altijd en overal bestreden worden. Nee Karel jouw boot is gezonken en jouw praatjes maken dat echt niet anders.

mulligan
mulligan19 aug. 2016 - 21:12

Gaat u dan maar eens in het Vaticaan uitleggen dat Christus geen vrede predikte, meneer Doorman. We blijven toch hopelijk niet maar lukraak wat roepen? Dat leidt echt tot helemaal niets en hindert anderen om een in ieder geval een poging te doen een zinvolle discussie te voeren.

OlavM
OlavM20 aug. 2016 - 1:00

@ Brambo: [Er zijn maar weinig mensen die moslims haten. Waarom zou je? Ieder zijn ding. Wel is er haat tegen een levensovertuiging.....] Aha! Vandaar al die doorleefde, genuanceerde commentaren op de "levensovertuiging" Islam (ik zou het eerder een religie noemen), en de in het geheel niet voorkomende aanslagen op moskeeën, het ophangen van varkenskoppen, het uitschelden van moslims op straat, het bespugen van moslima's met hoofddoekjes, dreigbrieven enz. enz. Ja, dit zien wij nu dankzij jouw verheldering "heus wel" in.......

brambo2
brambo220 aug. 2016 - 9:05

@ mulligan, moslims vermoorden vooral elkaar. Het schiet niet op ze uit het westen te verwijderen, ze verwijderen zichzelf al uit het oosten. Het is de levensovertuiging die hen hiertoe aanzet. Die moet aangepakt. Burka, burkiniverboden, oppakken haatpredikers zijn de huidige kleine stapjes. Verbod op schotelantennes, haatmoskees en andere dingen zullen volgen. Ajj kondigt dit in zijn boek al aan. Ik denk dat hij gelijk heeft.

mulligan
mulligan20 aug. 2016 - 10:41

En hoe wilt u islam aanpakken, zonder de moslim aan te pakken? Succes.

kapitanlaipose
kapitanlaipose19 aug. 2016 - 15:23

Haat is alleen erg als het van moslims komt. Als de haat van blanken komt dan noemen we het bezorgdheid of gerechtvaardigde verontwaardiging. Die verontwaardiging is dan vooral de schuld van de linkse elite, grachtengordel, de wegkijkers maar vooral van de PvdA.

7 Reacties
BassievonToor
BassievonToor19 aug. 2016 - 15:31

Maar.., moslims kunnen toch ook blank zijn? Of zwart, of geel of bruin.

Jacob2
Jacob219 aug. 2016 - 15:34

Twitter berichten uit Nederland komen alleen van blanke mensen?

the don
the don19 aug. 2016 - 16:25

@kapitanlaipose In de wereld waar ik in leef is het precies andersom.

Molly Sweet2
Molly Sweet219 aug. 2016 - 17:19

Blank? Islam is toch een religie, niet een ras of zoiets? Er zijn toch ook blanke moslims of snap ik nou iets weer niet?

kapitanlaipose
kapitanlaipose19 aug. 2016 - 20:13

Moslims kunnen ook blank zijn. Nogmaals: Als blanken kwaad zijn dan wordt het afgedaan als bezorgd zijn. Zie alleen al de hele framing van de haat naar vluchtelingen. Dat wordt afgedaan als "bezorgde burgers"

cockpol
cockpol20 aug. 2016 - 12:54

Hoe is het in vredesnaam mogelijk. De achterlijke kanten van het kristendom zijn in het Westen al eeuwen bestreden. Was dit racisme? Neen dus. Mag de islam nu geen kritiek ondergaan omdat het voornamelijk bruine mensen zijn die de islam beleiden? Zeker in onze landen moet ook de islam, wat zijn achterlijke aspecten betreft, kritiek kunnen ondergaan, anders zijn we ècht racistisch bezig. Uit islamitische landen moeten we wegblijven, dat ze hun eigen boontjes doppen, maar hier moeten we leven, en liefst zonder de achterlijke aspecten van gelijk welke religie.

mulligan
mulligan20 aug. 2016 - 23:41

Wie dan, cockpol, zegt dat islam geen kritiek mag ondergaan? Lees toch eens wat geschreven wordt en niet wat u denkt te lezen of misschien wel hoopt te lezen. Alles, maar dan ook letterlijk alles moet kritisch bekeken worden en bekeken blijven. Dus ja, ook islam. Alleen, kritisch zijn is nog iets anders dan "Nederland de-islamiseren" (whatever that may be) of "Islam Europa uit" of "Minder, minder, minder Marokkanen". Ook op dat soort ophitsende praat moeten we kritisch zijn en blijven.

Robles
Robles19 aug. 2016 - 15:19

Tsja.. Twitter says it shut down more than 235,000 accounts promoting terrorism since February. https://www.washingtonpost.com/world/national-security/twitter-says-it-shut-down-more-than-235000-accounts-promoting-terrorism-since-february/2016/08/18/7fc5b7b4-653d-11e6-96c0-37533479f3f5_story.html?tid=sm_tw

Harige Harrie
Harige Harrie19 aug. 2016 - 15:14

Zou het niet ook een beetje aan de Islam en een groot aantal van haar volgelingen liggen? Religie is zó passé voor een vrije en ontwikkelde gemeenschap!

4 Reacties
mulligan
mulligan19 aug. 2016 - 16:29

Als religie zó passé (waarom hoor ik hierbij een stem van een 14-jarig meisje?) is in "een vrije en ontwikkelde gemeenschap" (goh, daar heb je die superioriteitswaan weer), dan kan het dus ook aan de reactie van de vrije en ontwikkelde burger liggen naar die religieuze landgenoot toe. Kennelijk is die zo 'vrij' niet. En alleszins intolerant. Dus 'ontwikkeld' kun je dat ook nauwelijks noemen.

Molly Sweet2
Molly Sweet219 aug. 2016 - 17:21

@Mulligan: 'dan kan het dus ook aan de reactie van de vrije en ontwikkelde burger liggen naar die religieuze landgenoot toe.' Ja, dat kan. Maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Wel boeiend dat jij, in de rest van je post, gelijk uitgaat van 'het is zo' en dat ziet als de enige optie. Met alle respect, maar dat vind ik nou weer niet erg ontwikkeld.

mulligan
mulligan19 aug. 2016 - 21:19

O nee, Molly? Legt u mij eens uit hoe vrij en ontwikkeld die gemeenschap dan is als het ofwel de ene of de andere kant uit blijkt te draaien? Als een deel van de gemeenschap scheef wordt aangekeken op ofwel islamhaat/islamofobie/moslimhaat, dan wel juist islamofilie/strenge devotie en het andere deel dat scheef kijken op zich neemt, dan is die samenleving toch per definitie niet vrij en dus ook niet tolerant en daarmee toch nauwelijks 'ontwikkeld' te noemen? Maar goed, u ziet dat anders. Laat horen!

mulligan
mulligan20 aug. 2016 - 17:42

Nee, de superioriteit is een waan. Onze verworvenheden zijn een groot goed voor ons, uiteraard, maar maakt ons dat meerderwaardig in vergelijking tot anderen? Dan gaat u volkomen voorbij aan het feit dat voor u die verworvenheden een groot goed zijn en u gaat er in uw egocentrisme maar vanuit dat dat dus voor anderen ook zo moet zijn. De vraag of die verworvenheden dan wel superieur zijn, die stelt u zich niet eens. Is ons leven wel beter geworden door secularisatie? Is liberalisme wel 'hoger', 'superieur' of 'beter ontwikkeld' te noemen? Is democratie wel het beste dat de mens te bieden heeft? Is ons rechtssysteem wel zo superieur? Is het arbeidzaam zijn van de vrouw wel zo positief voor de maatschappij? Is de Westerse wereld wel zo vreedzaam? Is materiële welvaart wel zo'n weldaad? Zijn de technologische ontwikkelingen wel zo positief? Voor u is dat allemaal geen vraag, want een 'vaststaand, onweerlegbaar feit', maar dat kan het alleen zijn als u geen andere blik op de materie wenst te werpen dan die vanuit uw standpunt. Wat voor u een verworvenheid, een stap vooruit is, kan voor de ander een aderlating, een flinke stap achterwaarts zijn. Wie bepaalt dan wat beter en wat slechter is? Juist ja, the eye of the beholder. Superieur is slechts wie zich superieur waant.

HughRodham
HughRodham19 aug. 2016 - 15:13

Solution: censor twitter like mainstream media do.

Albert Einstein
Albert Einstein19 aug. 2016 - 15:02

Gaat het alleen om Engelstalige haattweets? Dat "Op de voet gevolgd door Nederland" zal dan wel betekenen dat de Nederlanders het meest vaak Engels gebruiken, vergeleken met Duitsland, Frankrijk en andere EU-landen. Interessant wordt het pas als de Nederlandstalige haattweeds worden meegeteld.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗19 aug. 2016 - 19:15

Ah U bent het die de relativiteitstheorie heeft ontwikkeld.

ikdus2
ikdus219 aug. 2016 - 15:02

excuus.. noord-Europees fenomeen. had mijn kompas op z'n kop

1 Reactie
McMacaroni
McMacaroni19 aug. 2016 - 15:49

Mwah...Facisme en nationalisme is meer een menselijke probleem. Extreem rechts groeit in heel Europa, maar het is te makkelijk om voorbij te gaan aan de facistische regimes in niet westerse landen. Hoewel er met de paplepel verschillende ideologieën naar binnen worden geschoven zijn we wat dat betreft allemaal niet zo verschillend.

ikdus2
ikdus219 aug. 2016 - 15:01

het nazi gedachtegoed is ook een Oost-Europees fenomeen. gelukkig staat in de kop wel de juiste definitie. allesverslindende moslimhaat

5 Reacties
shi Inta
shi Inta19 aug. 2016 - 15:30

Het islam gedachtengoed ook. O nee dat is de religie van de Vrede. Vrede zoals het hun uitkomt. Voor andersdenkende kent deze religie weinig respijt.

Machielse932
Machielse93219 aug. 2016 - 15:56

fascisme (wat nazisme eigenlijk is) is volgens mij nog altijd uitgevonden in Zuid-Europa.

Albert Einstein
Albert Einstein20 aug. 2016 - 6:41

Machielse, Nee, in Zuid Europa is voor het eerst het fascisme afgeschaft, door de oude Grieken. Daarvoor waren ALLE landen fascistisch.

mulligan
mulligan20 aug. 2016 - 10:38

Dan is uw definitie van fascisme dus niet de definitie die de rest van de wereld ervoor hanteert, Albert. Zo kan ik alles krom lullen, zelfs wat recht is. Het wordt alleen zo verrekte lastig communiceren als we, ieder voor zich, eigen definities voor begrippen gaan gebruiken.

ikdus2
ikdus220 aug. 2016 - 12:22

ik had het specifiek over nazisme met z'n gecultiveerde rassenleer.

thunderbird2
thunderbird219 aug. 2016 - 14:50

"De absolute piek werd bereikt op 15 juli, de dag na de aanslag in Nice waarbij 85 mensen om het leven kwamen. Die dag werden maar liefst 21.190 tweets geteld met islamofobe commentaren" Tsjoh, je verwacht het niet...

3 Reacties
mees.
mees.19 aug. 2016 - 15:34

tuurlijk joh....helemaal normaal de hele moslimwereld de schuld geven van wat een aantal gekken doen. Doen we hier in Nederland ook,als een aantal criminelen een misdaad begaan stoppen we alle Nederlanders in het gevang

the don
the don19 aug. 2016 - 16:30

Mees, niemand geeft de schuld aan alle moslims (ofja bijna niemand) maar just aan de islam. Probeer die dingen los te zien. Ik heb een hekel aan roken, maar ik heb geen hekel aan iedereen die rookt. Ik geef zelfs heel veel om mijn moeder (die rookt) Op de zelfde manier moet ik helemaal niets hebben van de islam, maar heb ik geen hekel aan iedere individuele moslim

mulligan
mulligan20 aug. 2016 - 23:35

Wie spreekt u dan aan als u last heeft van sigarettenrook, the Don? De roker toch? Op het moment dat u last heeft van haar rook, heeft u ook 'een hekel' aan uw moeder. Hoeft u niet hypocriet over te doen. Probeer niet 'los te zien' wat helemaal niet los is.