In de maand juli werd een recordaantal moslimhatende berichten op sociaal netwerk Twitter geplaatst. Bijna zevenduizend per dag, met een enorme uitschieter op de dag na de aanslag in Nice. Veel van de berichten kwamen uit Nederland.
Het monitoren van de berichten gebeurt door denktank Demos, dat sinds eind februari het aantal Engelstalige tweets met islamofobe commentaren bijhoudt. Nog niet eerder was het aantal zo hoog als vorige maand: in totaal 215.247, of gemiddeld 6.943 per dag.
De absolute piek werd bereikt op 15 juli, de dag na de aanslag in Nice waarbij 85 mensen om het leven kwamen. Die dag werden maar liefst 21.190 tweets geteld met islamofobe commentaren. Een andere uitschieter was 17 juli, de dag na de mislukte staatsgreep in Turkije.
Carl Miller, onderzoeker van Demos maakt zich zorgen:
"De tweets zijn verontrustend, omdat er mensen zijn die zeggen boos te zijn op ‘de moslimwereld’ en niet op bijvoorbeeld Islamitische Staat. Die berichten zijn schadelijk, kwetsend en erg problematisch. Volgens de Britse wetgeving zijn dergelijke berichten alleen illegaal als ze werkelijk een bedreiging vormen voor iemands leven. Mensen zijn dus minder beschermd in de online wereld."
Voor de meting baseert Demos zich op 49 woorden en hashtags als indicator voor islamhaat. De meeste van de Engelstalige haattweets kwamen uit het Verenigd Koninkrijk, op de voet gevolgd door Nederland. Daarna volgden Frankrijk en Duitsland.