Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Moslimgemeenschap sluit de ogen voor religieus extremisme

  •  
09-01-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Extreemrechts doet daar zijn voordeel mee en dat maakt Wilders momenteel ironisch genoeg de grootste bondgenoot van religieuze extremisten
Dit is de zoveelste dodelijke aanslag van religieus extremisme waarvoor de moslimgemeenschap helaas de ogen te veel sluit. Met als gevolg dat religieuze extremisten met instemming applaudisseren en extreemrechts er opnieuw garen bij spint. De grootste bondgenoot van Geert Wilders is momenteel ironisch genoeg de extremistische moslimbeweging. Ook hier in Nederland hebben we volop met dit verschijnsel te maken.
Op 2 januari jl. demonstreerden bij de Tweede Kamer negentien IS-sympathisanten voor een humaner beleid voor de gevangenen van de Terroristen Afdeling in Vught. Het waren er niet veel, maar wel stuk voor stuk jonge, toonaangevende extremistensympathisanten met een lange staat van dienst, onder wie oud-terreurverdachten.
Veroordeeld Hofstadlid Samir A., die nooit afstand heeft genomen van zijn extremistische gedachtegoed, is nooit ver weg van deze club. Met een slotje op Twitter houdt hij innig contact met deze lieden. Deze groep staat ook vierkant achter de zelfmoordactie van de 19-jarige Nederlandse Sultan Berzel uit Maastricht, die zich op 12 november met een bomvest opblies bij een politiebureau in Bagdad, met als triest resultaat 20 dode agenten en tientallen gewonden. Een gruwelijke daad, waar ook zijn ouders overigens, na het videotestament van hun zoon te hebben bekeken, als volgt reageerden: “Wat moet ik zeggen?” verklaart vader Berzel tegen een Volkskrant-journalist. “Mijn zoon heeft al gesproken. Dank Allah, mijn zoon is nu in het paradijs.”
Gelijk
Hij heeft zijn standpunt inmiddels wel wat afgezwakt, maar van een veroordeling is geen sprake. Er is een gouden regel: rouwende ouders hebben altijd gelijk, hoezeer ze ook ongelijk hebben. Een afgewogen oordeel kan pas na lange tijd van hen worden verwacht.
Hun zoon Sultan, 19 jaar oud, is vermoord door IS.
De Duitse journalist Jürgen Totenhöfer voorspelt in een onlangs uitgezonden tv-documentaire dat we met IS aan de vooravond staan van de grootste religieuze zuivering in de moderne geschiedenis. En dan niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook hier zullen IS-fanaten toeslaan. De weerbaarheid vanuit de islamitische gemeenschap hiertegen blijft onverminderd zwak, terwijl haatpredikers en opjutters als Van de Ven en Abu Hafs aka Fouad el Bouch nog steeds de kans krijgen om hun IS-ideologie ongestoord te verkondigen.
De website De Ware Religie plaatste enkele gastcolumns van Abu Hafs. Deze haatsite is overigens inactief geworden door de arrestaties van afgelopen zomer van enkele extremisten.
De zelfmoordaanslag van de 19-jarige Sultan Berzel zou een signaal moeten zijn om massaal stelling te nemen tegen de haatideologie van IS. Het zou een keerpunt voor de zwijgende meerderheid moeten zijn om haar stem te verheffen. De realiteit is helaas anders. Op een paar uitzonderingen na blijft het stil in de moslimgemeenschap. Burgemeester Aboutaleb poneerde onlangs de stelling dat moslims de enigen zijn die de angst voor de islam kunnen wegnemen. Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat de moslimgemeenschap in actie komt, vraag je je af.
Martelaren
De reactie op Twitter van de uit Den Haag afkomstige Syriëstrijder en propagandist ‘Fighting Journalist’ Sofian Z. spreekt in dit verband boekdelen: “Tijdens het trainingskamp stak Sultan Berzel als eerste zijn vinger op om zich op de lijst van zelfmoordenaars te laten zetten.” Te mager om te vechten dus, maar wel als eerste bereid om zichzelf op te blazen. Martelaren genoeg overigens in het IS-kamp, ook vanuit ons land. Twee Nederlanders gingen Sultan al voor met een zelfmoordaanslag. Jongeren die met zo veel haat en intolerantie tegenover onze samenleving staan, zijn een schande voor de moslimgemeenschap. En ook voor de islam. Aboutaleb heeft gelijk. De moslims zijn de enigen die de angst voor de islam kunnen wegnemen. Om te beginnen, moeten we de hand in eigen boezem steken en een massale tegenbeweging starten tegen de IS-terreur en haar jeugdige sympathisanten hier in Nederland. Zolang we dat niet doen, zijn we een zwijgende meerderheid die haar ogen sluit voor de IS-terreur en de sympathisanten ervan.
De trieste gang van zaken in Frankrijk vormt opnieuw een bewijs voor deze stelling. Misschien dat de moslimgemeenschap nu wel massaal in actie komt. Het is de hoogste tijd.
Deze opinie verscheen eerder in de Telegraaf

Meer over:

opinie, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

Rootman
Rootman9 jan. 2015 - 10:32

Zou het met subsidies uit de golfstaten te maken hebben?

neutralist
neutralist9 jan. 2015 - 10:32

Auteur heeft gelijk maar ik hoor ook Moslimorganisaties stelling nemen. Hoeveel moet het zijn? Ik weet het niet. Maar een krachtig signaal helpt wel.

MrMidnight
MrMidnight9 jan. 2015 - 10:32

PVV is amper rechts te noemen laat staan extreem rechts. Handig voor Wilders om zichzelf als rechts neer te zetten maar de helft van het programma is extreem links. Hij trekt wel de aanhang weg van rechtse partijen wat natuurlijk handig is. http://nl.wikipedia.org/wiki/Rechts_%28politiek%29 Daarnaast is het triest dat Moslims worden geacht om te reageren of afstand te nemen als je objectief ernaar kijkt. Het zijn veelal andere stromingen die terrorisme plegen als degenen die in Nederland betrokken zijn bij het maatschappelijk leven. Dus waarom zouden die mensen zich MOETEN uitspreken? Het wordt gedaan omdat de maatschappij het lijkt te verwachten maar het is hetzelfde als ik als blanke mijn excuses aanbiedt voor Slavernij. Ik heb nooit geprofiteerd van slaven dus waarom zou ik, alleen omdat ik blank ben en zogenaamd "de bad guy" ben? Als laatste Islam is ALTIJD extreem, de regels ongeacht hoe ze worden uitgevoerd is gewoon extreem tov westerse denkbeelden. Alleen al de besnijdenis is crimineel, vasten etc is ongezond. Hoe dan ook extreem te noemen.

vanessa2
vanessa29 jan. 2015 - 10:32

''Misschien dat de moslimgemeenschap nu wel massaal in actie komt.'' Bekijk nog eens het onderzoek naar de meningsvorming in deze groep. Een deel wordt doodziek van het geweld, een deel sympatiseert in allerhande verschillende gradaties, en een deel staat erg dicht bij geweld. Er is dus geen 'moslimgemeenschap', iets wat ik ook gewoon in mijn omgeving waarneem.

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 jan. 2015 - 10:32

Politieke leiders roepen op tot eenheid, maar ondertussen worden we nu al een paar dagen zwaar overspoeld met berichten aangaande de slachting van deze idioten. Al met al speelt dit IS of El Qaida zwaar in de hand, niks liever dan horror in het westen. Volgen er nog een paar aanslagen dan escaleert het volledig en zitten we binnen no-time in een totalitaire staat. Het is de prijs van het wegkijken en het beleid van de afgelopen decennia, in het binnenland maar ook tav de buitenlandpolitiek in het MO. De reacties op bijv. marokko.nl laten duidelijk zien wat er leeft onder bepaalde delen van de moslims en die groep lijkt me niet zo klein. Aan de andere zijde tegenovergestelde reacties op NL-websites, waar nog het nodige wordt geredigeerd. Het massale protest van gisteravond in NL is een goede zaak, maar toont wel vnl de autochtone NL-er (althans op tv) of de 'huismoslim'. Feit is dat we de idioten niet meer in de hand hebben. Idioten aan beide kampen die het ons komende jaren ongelofelijk moeilijk zullen maken. Decennia verkeerd beleid escaleert en dat kan je niet in een korte tijd met loze praat van onze leiders wegpoetsen.

Lozerech
Lozerech9 jan. 2015 - 10:32

Koos Roelofs: "We moeten gewoon van het dogma af dat iedereen gelijke rechten heeft. " Koos strijdt dus ook tegen de Westerse beschaving. Goed om te weten.

hasanj
hasanj9 jan. 2015 - 10:32

Ik ben moslim en ben het totaal eens met Ibrahim Wijbenga op deze punt. Mischien moet Nederland even kijken naar de geldstromen vanaf het midden oosten en specifiek vannuit de golfstaten. Maar, ik wil wel een nuance aan toe voegen, er hebben heel veel moslims er iets over gezegd maar het probleem is dat ze ook niet veel kunnen doen tegen deze extremisten. Ze staan ook machteloos. Het zou mooi zijn als de Nederlandse Overheid hard optreed en de kanalen die lijden naar subsidies vannuit golfstaten krachtig word aanpakt en ook de jongeren aanpakt die deze onzin verspreiden.

Patrick Faas
Patrick Faas9 jan. 2015 - 10:32

“Er is een gouden regel: rouwende ouders hebben altijd gelijk, hoezeer ze ook ongelijk hebben.” Onzin. Sultan Berzel brandt in de hel tot in de eeuwen der eeuwen. Als vader Berzel liegt dat die rotte misdadiger in het paradijs verkeert, dan is vader ook een dienaar van de duivel en zal ook vader branden. Is geloof in God tegenwoordig alleen nog een excuus voor misdaden, heer Wijbenga? Worden de fabeltjes over hemel en hel alleen nog gebruikt om aan te sporen tot massamoord?

Multikul
Multikul9 jan. 2015 - 10:32

De moslims laten inmiddels van zich horen: Je suis Kouachi. Met dank aan de social media's kunnen we nu goed zien breed het extremisme door moslims gesteund wordt. Heel breed. Een hard gelach voor de wegkijkers die jarenlang hebben volgehouden dat het om incidenten gaat en slechts een handjevol radicalen.

Turksnl
Turksnl9 jan. 2015 - 10:32

Mijn moslimgemeenschap is hier niet verantwoordelijk voor. Als je vindt dat Van de Ven en Abu Hafs aka Fouad el Bouch schuldig is hieraan moet je hun maar verantwoordelijk houden en niet mij samen met mijn moslimgemeenschap.

KnarroBult
KnarroBult9 jan. 2015 - 10:32

"Dit is de zoveelste dodelijke aanslag van religieus extremisme waarvoor de moslimgemeenschap helaas de ogen te veel sluit." Een interessant statement, vooral zo kort na de aanslag. Gezien de reacties van bepaalde groepen niet-Moslims denk ik zelf eigenlijk, dat men momenteel vooral de luiken sluit. De ogen? Dat moet later blijken.

driesje2
driesje29 jan. 2015 - 10:32

Ik denk dat de meeste moslims vredelievende mensen zijn die nooit een aanslag zullen plegen. Maar afstand nemen van extremisme is voor moslims hetzelfde als afstand nemen van de Islam. Wereldwijd zijn er zoveel verbanden tussen extremisme en Islam, dat het raar is om die twee nog los van elkaar te zien. Het zijn niet "een paar gekken". We moeten niet vergeten dat ook een vredelievende Islam tegen alles is waar mensen als Aletta Jacobs voor gestreden hebben. Waarom zoveel aandacht aan Geert Wilders wordt gegeven begrijp ik niet. De geschiedenis leert ons dat het moslimextremisme er eerder was dan de PVV. Het moslimextremisme is het probleem, niet de PVV.

ColorHugo949
ColorHugo9499 jan. 2015 - 10:32

Wie zwijgt stemt toe. Dus titel klopt. Het Westen moet eigen vrije cultuur, wetenschap en politiek verdedigen. Bill Maher on Paris massacre: ‘There are no great religions — they’re all stupid and dangerous’ http://www.rawstory.com/rs/2015/01/bill-maher-on-paris-massacre-there-are-no-great-religions-theyre-all-stupid-and-dangerous/#.VLA_bry8Lwg.twitter

peterh2
peterh29 jan. 2015 - 10:32

Ik denk dat het onontkoombaar wordt dat elke individuele moslim duidelijk stelling neemt, waarbij zwijgen minstens als 'begrip' voor de radicalen opgevat zal worden door het grootste deel van de autochtone bevolking. Laat de 'huismoslims' uit de kast komen zodat duidelijk wordt wie de 'plofmoslims' kunnen zijn. Laat de moslimgemeenschap zelf aangeven welke dingen in onze samenleving nu als kwetsend ervaren worden zodat ook wij tenminste gaan nadenken hoe wij de radicalen de wind uit de zeilen kunnen nemen. Wilders gooit alle moslims op 1 hoop, hij wil 'minder, minder, minder' van alle Marokkanen en niet alleen de criminele. Dat is verwerpelijk en mag nooit gebeuren, net als dat alle moslims straks de gevolgen ondervinden van de radicale islam. Daarom moet nu duidelijk worden wie 'goed is' en wie stil blijft. Wie meedoet zal alle ruimte krijgen in dit land. Wie zwijgt zal daar consequenties aan moeten verbinden.

Mark Gh
Mark Gh9 jan. 2015 - 10:32

Ik heb net wat zitten lezen over Abu Afak, een oude joodse dichter uit de tijd van Mohammed. Hij had op een gegeven moment een gedicht gemaakt om zijn afkeer van recente gebeurtenissen te uiten, met name de nieuwe regels die Mohammed en zijn leger oplegden. Mohammed beval vervolgens dat deze man gedood moest worden. Niet vanwege een reële bedreiging tegen hemzelf, maar omdat hij in zijn eer werd aangetast. De parallel met de gebeurtenissen in Parijs is overduidelijk, ze lijken volledig in lijn met de leer en voorbeelden van de grote profeet van de islam te zijn. Er zijn ook meer voorbeelden, zie de links onderaan. Verreweg de meeste moslims zijn die denkbeelden gelukkig al ontgroeid en zullen geen moorden plegen in de naam van hun religie. Maar wanneer zullen ze zich en masse gaan uitspreken tegen zij die dat wel doen? Alleen dan, wanneer het duidelijk wordt dat het in de eigen omgeving niet geaccepteerd wordt, kan dit soort extremisme de kop worden ingedrukt. Het lastigste hieraan lijkt me dat kritiek op mensen die dit soort aanslagen plegen kritiek tevens kritiek op Mohammed is. Als je nu een satiricus niet mag vermoorden wegens kritiek op Mohammed, waarom mocht dat in het jaar 600 wel? Dat zal de reden zijn dat de ogen van de gemeenschap gesloten zijn voor dit soort extremisme. http://wikiislam.net/wiki/List_of_Killings_Ordered_or_Supported_by_Muhammad http://www.answering-islam.org/Silas/abu-afak.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Abu_%27Afak

[verwijderd]
[verwijderd]9 jan. 2015 - 10:32

'Islamisme' is inherent aan de Islam, dit wordt meer dan duidelijk gemaakt in een brilliant analyse van Hirshi Ali in de Volkskrant: http://tinyurl.com/k24dwyu

1 Reactie
feitenchecker
feitenchecker9 jan. 2015 - 10:32

Vond het ook een goed stuk van haar. Maar ja, niet politiek correct.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jan. 2015 - 10:32

De reflexmatige reactie van veel moslims is inderdaad dat ze beginnen met een ontkenning: ""Dit zijn geen moslims, zulke moslims zijn wij niet.""....dat stelselmatig ontkennen valt bij de meeste mensen niet goed.Aan de andere kant zijn er toch genoeg die zich WEL fanatiek uitsprelken tegen diegenen die hun geloof, hun Allah en hun profeet te schande maken. Aboutaleb begreep het goed, het ontkennen en wegkijken speelt Wilders in de kaart, en bij dit soort terreur wegkijken en ontkennen heeft iets van onvoorstelbare stommiteit.

1 Reactie
feitenchecker
feitenchecker9 jan. 2015 - 10:32

Lees eens op Marokko.nl hoe Aboutaleb wordt weggehoond. Voor veel jonge Marokkanen zijn er geen grotere 'verraders' dan Aboutaleb en Markouch.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jan. 2015 - 10:32

zolang de preken van imams in de moskeeen nog in arabisch zijn en geheim wordt gehouden door aanwezigen, is er in de rest van nederland geen enkel vertrouwen dat de Islam een vredelievend karakter heeft; dat geldt ook voor de besloten scholen en andere cursussen die gegeven worden. Pas bij die openbaarheid kan een open debat gehouden worden

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo9 jan. 2015 - 10:32

Zolang die preken niet in de openbaarheid zijn, mag jij natuurlijk van mening zijn dat er geen "open debat" mogelijk is. Want u wil wel, maar die anderen niet. Die geven geen gehoor aan uw ultimatum? Sterker nog, die stellen zelf een ultimatum. En anderen weer een ander en nog anderen weer een ander en een ander en een ander en een ander..... Kijk en zolang die anderen niet voldoen aan mijn, zeg nu zelf, uiterst redelijk verzoek, zolang.......

[verwijderd]
[verwijderd]9 jan. 2015 - 10:32

Bij elke politieke beweging met een duidelijke eigen boodschap, is wel een groepering te vinden die "ironisch genoeg" een bondgenoot is. Die bondgenoot is, veralgemeniseerd, de extremistische variant van de tegenstander. Voor Roemer bijvoorbeeld zijn dat de ultra-liberalen zoals de tea-party.

1 Reactie
ton14024
ton140249 jan. 2015 - 10:32

te belachelijk voor woorden

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa9 jan. 2015 - 10:32

Vandaag ( de belangrijke dag van de week voor de moslims) is eigenlijk een test dag voor alle die imam's in Nederland. Bij het Vrijdagsgebed wordt altijd een '' dars= les'' door imams gegeven, vaak ''Dars'' gaat over de huidige problemen in de Maatschappij. Imam's die vandaag niets zeggen over de terreurdaad in Frankrijk tegen hun moskee-bezoekers zijn verdachten en zijn IS vrienden, direct en indirect. Ik wil graag weten wat de imam's vandaag hebben gezegd tegen de gelovigen en wie daarover niets zegt is een gore gare verdacht van haat en die het geweld tegen niet moslims legaliseer, door niets te zeggen. Alleen de imam's die kunnen de moslims bereiken en en niemand anders.

2 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort9 jan. 2015 - 10:32

Hier maak je eigenlijk een goed punt. Wat zeggen de imams zoal tijdens de les?

Klaas3
Klaas39 jan. 2015 - 10:32

"Alleen de imam's die kunnen de moslims bereiken en en niemand anders." Als dat waar is, dan is het nog erger dan ik dacht.

peterh2
peterh29 jan. 2015 - 10:32

Het echte probleem is dat personen als Wilders juist als enige de olifant in de kamer durven te benoemen, de autoriteiten blijven tegen beter weten in vasthouden aan het beeld van een paar religieuze uitwassen binnen een verder vredelievende religie. De waarheid is dat een substantiële minderheid de radicale islam in meer o mindere mate steunt: of dat nu 10%, 20% of 40% is maakt niet eens zoveel uit, het zijn er gewoon heel veel. Daardoor lijkt het alsof Wilders het monopolie heeft op 'oplossingen', door te zwijgen lijkt het alsof er geen alternatief is voor de haatdragende en ondemocratische oplossingen die hij voorstaat. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te voorzien wie zondag bij Maurice de Hond verreweg de grootste is. Wat moet er nog gebeuren voordat ook de andere partijen inzien dat het de islam zelf is die het probleem is? De ideologie erachter die volgelingen overal ter wereld oproept om dit soort waanzinnige misdaden te begaan. Het geen individuele 'gek' is maar dat juist ook hoger opgeleide moslims de fundamentalistische islam aanhangen. Goed doordacht en met een vooropgezet plan, een asymmetrische oorlogsvoering tegenover onze F16's en special forces. Ik vind Wilders een verachtelijke politicus, met nog verachtelijker oplossingen. Tegelijk zie ik geen enkele andere politicus die de angstige burger een alternatief biedt, die hetzelfde probleem ziet als Wilders maar daar wel op een fatsoenlijke oplossing voor wil bedenken. We hebben echt een 'links' antwoord nodig op de islam: een die de gematigden kan laten geloven wat ze willen, die van onze kant meer respect gaat tonen door onder andere de profeet niet meer te beledigen en bepaalde elementen uit de islam meer ruimte te bieden. Wij bepalen onze prijs voor 'vrede' met de islam, dat zal voor sommige mensen zeker pijn doen omdat wij sommige van onze vrijheden zullen moeten opgeven. Tegelijk de radicalen zo de deur gewezen wordt, een 'wapenstilstand' door ons aangeboden en wie dat niet wil ondertekenen die 'rot maar op' of wordt opgesloten...

3 Reacties
hjager
hjager9 jan. 2015 - 10:32

" Wij bepalen onze prijs voor 'vrede' met de islam, dat zal voor sommige mensen zeker pijn doen omdat wij sommige van onze vrijheden zullen moeten opgeven." En wat zijn die vrijheden dan, die ik moet opgeven, en wat als ik dat niet doe?

Mark Gh
Mark Gh9 jan. 2015 - 10:32

U wilt: - onze vrijheid van meningsuiting beperken - delen van de sharia accepteren als het recht binnen Nederland (uit een eerder bericht op deze site) De enige prijs voor vrede met islam is onze vrijheid. En dat is een prijs die we niet moeten willen betalen. Er is dan namelijk geen vrede, er is dan bezetting. Uw herhaalde opmerkingen tot het beperken van de vrijheid van meningsuiting treffen velen van ons in onze ziel. Misschien dat dat dan ook maar verboden moet worden? Zal welhaast even pijnlijk zijn als een belediging van Mohammed voor de gemiddelde islamist. Voorgaande zinnen zijn natuurlijk cynisch bedoeld en puur ter illustratie van de belachelijkheid van een verbod op het zeggen van bepaalde zaken.

BarriesB
BarriesB9 jan. 2015 - 10:32

"...die van onze kant meer respect gaat tonen door onder andere de profeet niet meer te beledigen en bepaalde elementen uit de islam meer ruimte te bieden. Wij bepalen onze prijs voor 'vrede' met de islam, dat zal voor sommige mensen zeker pijn doen omdat wij sommige van onze vrijheden zullen moeten opgeven." Ik vind uw concept verwerpelijk. Ik kan niet anders concluderen dat u hiermee capituleert ten koste van de vrijheid van meningsuiting. Mijn inziens een fundament voor een sterk functionerende rechtstaat. Het introduceren van een glijdende schaal zoals u hier oppert is dus niet allee buitengewoon naïef en laf, maar schept in beginsel voor precendent voor een maatschappij waarin uiteindelijk allerhande meningen als dissonant kunnen worden aangemerkt.

pietdeg2
pietdeg29 jan. 2015 - 10:32

"De grootste bondgenoot van Geert Wilders is momenteel ironisch genoeg de extremistische moslimbeweging." En vice versa: extremisten hebben elkaar wederzijds nodig. "De Duitse journalist Jürgen Totenhöfer voorspelt in een onlangs uitgezonden tv-documentaire dat we met IS aan de vooravond staan van de grootste religieuze zuivering in de moderne geschiedenis." Dat is inderdaad de oorlog die gevoerd wordt: een tegen moslims die de moderniteit omarmen.

1 Reactie
Multikul
Multikul9 jan. 2015 - 10:32

[Dat is inderdaad de oorlog die gevoerd wordt: een tegen moslims die de moderniteit omarmen.] U vergeet de jihad, gericht tegen mensen zoals u en ik.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20149 jan. 2015 - 10:32

Jongeren die met zo veel haat en intolerantie tegenover 'onze' samenleving staan zijn GEEN schande voor de moslimgemeenschap als geheel maar wél voor diegene die geweld prediken. De Islam is een geloof en ideologie gebaseerd op een boek en een profeet. Deze kun je niet aanklagen.

2 Reacties
vanessa2
vanessa29 jan. 2015 - 10:32

Daar kan ik niet in je meegaan. Als een religie, zoals ze nu gepredikt wordt, als *regel* dit soort mensen voortbrengt is er wel degelijk iets aan de hand.

Windowjan
Windowjan9 jan. 2015 - 10:32

Ik vraag me af of salafistische imams in Nederland ook zo verdraagzaam als U.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jan. 2015 - 10:32

Prima geschreven stuk! Ik ben alleen bang dat we hier op Joop weer een stortvloed aan artikelen gaan krijgen waarbij de rol van de islam wordt gebagatelliseerd, de terreurdaden door moslims worden gedownplayed, Hebdo van uitlokking wordt beticht en uiteindelijk Wilders de schuld zal krijgen..

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo9 jan. 2015 - 10:32

Ik zou eens leren lezen als ik u was. Of u moet die stortvloed tonen waarin zonneklaar beschreven staat wat u beweert. Als u dat kunt, dan beloof ìk te leren lezen.

Quibus2
Quibus29 jan. 2015 - 10:32

Wat is de 'haatideologie' van IS eigenlijk? Ik word er op wikipedia geen wijs uit. Goed, IS wil een 'regime change' in Syrië (Nederland ook), en in Irak (Nederlands actuele vrienden, de Irakese Koerden ook). Ze zij bereid daarbij geweld te gebruiken (Nederland, middels de NAVO ook). Dat kan het dus logischerwijs niet zijn. Verder hangen ze een vorm van Salafisme aan, maar dat doen Nederlands actuele vrienden in onder andere Qatar, UAE en, in een wat steilere vorm, Saudi-Arabië ook. Bovendien is Salafisme an sich diskwalificeren zo op het oog net zoiets als Protestantisme diskwalificeren binnen het Christendom. En dat zie ik een CDA-er toch niet zo snel doen. (En als agnost zou ik er zelf evenmin mee akkoord gaan). Oftewel: wat wil IS c.s. nu eigenlijk? Van Osama bin Laden is wel gezegd dat hij 'alleen maar' wilde dat 'de ongelovigen' het 'Heilige Land' verlieten, en daarmee dus om het einde van Westerse (militaire) aanwezigheid op het Arabisch schiereiland vroeg. Hoewel de vragende persoon (Osama) en de vragende vorm (geweldadige aanslagen) zeker abject zijn, lijkt de inhoud van die vraag (afwezigheid van vijandig beschouwde militairen) mij op zich niet onredelijk. Of wil men juist niet weten wat 'de tegenpartij' nu eigenlijk wil?

1 Reactie
Multikul
Multikul9 jan. 2015 - 10:32

We roepen op ondemocratische wijze een eigen staat uit waar tegen de wil van de bevolking de Middeleeuwse sharia-wetgeving wordt ingevoerd. Wie het niet met ons eens is, wordt onthoofd. En alle ongelovigen moeten dood natuurlijk, maar dat spreekt voor zich. IS in een notendop.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa9 jan. 2015 - 10:32

''Artikel 137c Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.''

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh9 jan. 2015 - 10:32

Als we toch wetten aan het citeren zijn, is deze in deze context ook wel interessant. Artikel 97a Hij die met een in het buitenland gevestigd persoon of lichaam in verbinding treedt met het oogmerk om een zodanig persoon of lichaam tot het verschaffen van steun aan het voorbereiden, bevorderen of teweegbrengen van omwenteling te bewegen, om een zodanig persoon of lichaam in het daartoe opgevatte voornemen te versterken of aan een zodanig persoon of lichaam daarbij hulp toe te zeggen of te verlenen, of om omwenteling voor te bereiden, te bevorderen of teweeg te brengen, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie. Of, in gewone mensentaal: Het is strafbaar pogingen om samen met een buitenlandse organisatie een staatsrechtelijke verandering in Nederland te (proberen te) bewerkstelligen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jan. 2015 - 10:32

Als moslims afstand willen nemen van het geweld, dan dienen zij m.i. misschien wel afstand te nemen van hun geloof.

1 Reactie
Turksnl
Turksnl9 jan. 2015 - 10:32

Dan verschil je zelf qua opvattingen niet van IS.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa9 jan. 2015 - 10:32

Een ding is zeker: Niet alle moslims zijn terroristen, zeer duidelijk, maar de meeste terroristen in de wereld zijn moslims. Als Nederland gaat hier vanuit in plaats wat lossen praatjes hier en daar geven, de vrijheid en zo...dan kunnen moslims en niet moslims actie ondernemen, samen tegen deze bendes. Bedankt meneer Holland, hij zij vanavond:'' de terroristische aanslag heeft niets te maken met de Islam, maar met sommige moslims'' Onze politici : de vrijheid is naar de klote....ect...

1 Reactie
PocoPoco
PocoPoco9 jan. 2015 - 10:32

Met de Jihad en (moslim)terrorisme in NL, afgezien van wat idioten hier en daar met daarbij een groep meelopers, valt het hier wel mee denk ik (hoop ik). Ik heb meer vrees voor de overheid, ik ben benieuwd welke (privacy schendende) maatregelen deze gaat treffen om maar de eventuele dreiging voor te zijn. Nog meer cameratoezicht? Fouileer acties? Naakt scanners op de luchthavens etc?

Pietpaaltjens
Pietpaaltjens9 jan. 2015 - 10:32

Je begrijpt er weer eens niks van. Extreem Rechts doet daar zijn voordeel niet mee, het extremisme doet daar zijn voordeel mee. Jij denkt dat het probleem is dat extreem rechts opkomt? Dat is het gevolg, snuggere. Probeer eens na te denken over de oorzaak.

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos9 jan. 2015 - 10:32

Je klinkt een beetje warrig terwijl het stuk van Wijbenga tamelijk helder is, glashelder zelfs. Ik zou zeggen, zet je brilletje op en lees het nog eens want van je relaas valt geen chocola te maken.

Nuanimo
Nuanimo9 jan. 2015 - 10:32

Piet, extreemrechts is een gevolg, zegt u? En geen keuze? En dat heeft het lef zichzelf democratisch te noemen? En te zeggen "pal te staan voor de vrijheid"?

[verwijderd]
[verwijderd]9 jan. 2015 - 10:32

Dat Wilders en radicale moslims overeenkomstige belangen hebben is een open deur intrappen. Beiden hebben belang bij meer haat en polarisatie. Hun visie heeft grote overeenkomsten, intolerant ten opzichte van anderen, streven naar een monoculturele samenleving en desnoods bereid tot geweld. Extreem moslim geweld is er al en ook op deze site zijn teksten te vinden van autochtone Nederlanders die wapens een middel vinden om conflicten te beslechten. Opvallend aan de tekst van Wijbenga is dat hij helemaal niets te melden heeft. Als politicus kan je niet blijven hangen in wijzen op wat mis is, maar moet je met oplossingen komen. Dat doet hij niet. Als een soort Wilders light wijst hij naar anderen maar zelf komt hij met niets. Volgens mij is hij daarmee ongeschikt.

1 Reactie
feitenchecker
feitenchecker9 jan. 2015 - 10:32

Wat zijn dan jouw oplossingen? Thee drinken?

[verwijderd]
[verwijderd]9 jan. 2015 - 10:32

Kijk hier maar eens hoe jonge en ook wat oudere Marokkaanse mohammedanen hun ogen weer sluiten http://forums.marokko.nl/showthread.php?t=5189038

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo9 jan. 2015 - 10:32

Ja, en?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa9 jan. 2015 - 10:32

Ja, en ?

JoopSchouten2014
JoopSchouten20149 jan. 2015 - 10:32

Lees dit eens.: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/10/vrouw-is-bezorgd-over-terreuraanslagen-frankrijk-en-schrijft-brief-naar-moskee/

1 Reactie
Lopez
Lopez9 jan. 2015 - 10:32

Ja, mooi stuk, Joop. En dit is nog mooier, in elk geval relevanter waar het de verzuchting van Wijbenga betreft: http://www.nrc.nl/opinie/2015/01/08/nog-nooit-is-het-een-cartoonist-gelukt-om-mij-als-moslim-op-de-kast-te-jagen/