Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Moslimbashen voor beginners. Tips voor rechtse populisten

  •  
16-12-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Stel, u bent politicus van een rechts populistische partij en u bent toevallig terecht gekomen op joop.nl, bolwerk van de Linkse Kerk.
Laat ik dit bezoek dan voor u tot een nuttige tijdsbesteding maken en wat tips geven om bij de komende verkiezingen zoveel mogelijk stemmen te winnen. Omdat de PVV alleen in Den Haag en Almere deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen, blijven er zo’n 440 gemeenten over waar voor u een hoop stemmen zijn te winnen. Hoe doet u dat?
Hoed u voor positieve verhalen. Die wekken argwaan bij veel kiezers. U kunt het optimisme beter overlaten aan politici die herkozen willen worden. U benoemt en vergroot de problemen waarop u zich wilt profileren.
Laat u ook niet verleiden tot het geven van oplossingen. Oplossingen geven betekent namelijk keuzes maken en prioriteiten stellen en voordat u het weet maakt u een keuze die slecht bij uw potentiële achterban valt. ‘Geen islam in onze dorpstraat’ kan nog wel of ‘geen geld meer naar linkse hobbies’ is ook een oplossing zonder risico.
Hoed u voor nuance en spreek zoveel mogelijk in soundbites. Uw mening moet gemakkelijk samen te vatten zijn in de kop van een krantenbericht, uw argumentatie mag niet langer zijn dan een bericht op twitter (140 tekens).
Wees in doorlopende staat van woede, ontzetting en verbazing. De media zijn immers gevoeliger voor emoties dan voor argumenten. Wees grof en direct, dat suggereert namelijk meer daadkracht en humor dan de melige en verhullende woordenbrij van de Haagse of de plaatselijke elite.
Zet ‘goed’ en ‘kwaad’ duidelijk tegenover elkaar en gebruik groepstegenstellingen als ‘wij’ versus ‘zij’, ‘Nederlanders versus niet-Nederlanders’, ‘de elite versus de gewone mensen, ‘autochtoon versus allochtoon’, ‘rechts versus links’, ‘joods-christelijk’ versus ‘moslims’ etc. Zo houdt u het overzichtelijk. U bent trouwens als vertegenwoordiger van de ‘gewone Nederlander’ uiteraard tegen de elite. En wanneer u zelf al lang onderdeel bent van die elite wordt dat minder relevant naar gelang u zich er harder tegen afzet.
Profileer uzelf als vaderlands- en dorpslievend. Spreek lovend over het joods-christelijke erfgoed, de Nederlandse identiteit en cultuur of de lokale variant daarvan, maar laat u nimmer verleiden tot het definiëren van die identiteit of cultuur.
Benadruk uw voorliefde voor vrijheid. Dat blijkt prima gecombineerd te kunnen worden met een batterij aan voorstellen om alles te verbieden wat u niet bevalt. Het gaat namelijk uiteindelijk vooral om uw vrijheid en die van uw achterban.
Creëer uw eigen werkelijkheid met bedreigingen en angstbeelden;  laat die beelden niet verstoren door berichten van media en academische onderzoekers, die natuurlijk per definitie allemaal ‘links’ zijn. Schets een groot dreigend gevaar waardoor het oude vertrouwde en geliefde Nederland of uw dierbare dorp ten onder dreigen te gaan aan een tsunami van ellende. Alles gaat naar de hel, de verdoemenis en de bliksem als er niet snel wat verandert. Het is vijf voor twaalf, tijd om angst te zaaien.
Denk in complotten, bijvoorbeeld het complot van de linkse kerk. Dat er in Nederland nooit sprake is geweest van een linkse meerderheid en ook de meeste gemeentebesturen rechts zijn, is voor uw achterban niet relevant. Maak duidelijk dat linkse organisaties samenwerken, subsidie aan elkaar geven en op elkaars bijeenkomsten komen. Ook al gebeurt er niets strafbaars, de suggestie van het bestaan van ‘slinkse netwerken’ is voldoende om achterdocht te zaaien.
Gebruik in dit verband ook de techniek van guilty by association: hiermee kunt u aantonen dat iemand niet deugt omdat hij of zij (verre) familie heeft die niet deugt, een dubieuze vriend heeft, of ooit op een bijeenkomst is geweest die door een twijfelachtige organisatie werd georganiseerd of waar een omstreden spreker sprak.
Gebruik behalve ‘de linkse kerk’  ook ‘politiek correct’ als kwalificatie om uw tegenstander op effectieve wijze verdacht te maken zonder verdere argumentatie te hoeven te geven.
Tot zover de inleiding. Volgende keer specifieke tips om moslims te bashen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.