Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Moslima uit vliegtuig gezet omdat stewardess zich ongemakkelijk voelt

  •  
16-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
356 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-16-om-18.17.59
Een Somalische moslima is door personeel van Southwest Airlines uit een vliegtuig gezet, omdat een stewardess het gedrag van de vrouw verdacht vond. De vrouw had aan de passagier naast haar gevraagd of hij misschien van plek wilde ruilen.
Hakima Abdulle, getooid met hoofddoek, vroeg vlak nadat ze op het vliegveld van Chicago aan boord was gegaan, of ze bij het gangpad mocht zitten. De man naast haar vond het geen probleem. Daar dacht het personeel anders over, de stewardess liet weten dat Halime op haar plek moest blijven. Southwest Airlines heeft als beleid dat mensen op de stoel moeten blijven zitten die voor hen gereserveerd is, in het geval van calamiteiten. Die reden werd echter niet opgegeven toen Abdulle vroeg waarom. In plaats daarvan moest Abdulle het vliegtuig verlaten.
Op vragen van de politie aan het personeel of er een gegronde reden was voor de behandeling van Abdulle, antwoordde de stewardess: ‘Nee, ik voelde me gewoon ongemakkelijk door haar.’
Zainab Chaudry van The Council on American Islamic Relations (CAIR), die zich met de zaak bezig houdt, laat weten dat Abdulle last heeft van paniekaanvallen sinds het voorval. ‘Ze werd vernederd in een vliegtuig vol passagiers’. Abdulle, die zelf slecht Engels spreekt, probeerde via de telefoon haar man met het personeel te laten praten. ‘Ze huilde,’ aldus de man, ‘en ik werd genegeerd’.
Het paar heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. Volgens hem heeft de luchtvaartmaatschappij zich schuldig gemaakt aan discriminatie op basis van religie. De advocaat wees er ook op dat er alleen dit jaar al meerdere soortgelijke voorvallen hebben plaatsgevonden op Amerikaanse vliegvelden. Zo werd vorige maand zonder enige aanleiding een echtpaar met hun drie kinderen uit een toestel van United Airlines verwijderd, volgens de piloot ‘om veiligheidsredenen’.
Dichter bij huis komen dergelijke gebeurtenissen ook steeds vaker voor. Zo zette Easy Jet in korte tijd meerdere mensen onterecht uit het vliegtuig. Vorig jaar bijvoorbeeld een ‘arabisch ogende’ man nadat een medepassagier het verdacht vond dat hij een berichtje op zijn telefoon tikte. Datzelfde gebeurde ook vorige maand bij een Irakese man in Wenen. En eerder deze maand werd de Britse Meghary Yemane-Tesfagiorgis uit het vliegtuig gezet, nadat een medepassagier had geklaagd dat ze zich ongemakkelijk voelde door zijn aanwezigheid.
Update: Ook een student van de Berkeley universiteit is dit weekend uit een toestel van Southwest Airlines verwijderd. De 26-jarige student politicologie Khairuldeen Makhzoomi, een Iraakse vluchteling, was zojuist aan boord gegaan van het toestel, toen hij nog even met zijn oom telefoneerde. Na het gesprek werd Makhzoomi aangestaard door een medepassagier, die vervolgens opstond en wegliep. Niet veel later werd Makhzoomi door luchthavenpersoneel van boord gehaald.
Makhzoomi werd vervolgens verhoord door beveiligers en politieagenten. Toen de student er op een gegeven moment genoeg van had en zei ‘dit is hoe islamofobie eruit ziet’ werd hem te kennen gegeven dat hij definitief niet terug aan boord mocht. Daarna werd de FBI gebeld.
Behalve het verhoor werd Makhzoomi besnuffeld door politiehonden en werd zijn lichaam onderzocht in het zicht van passagiers. Toen de FBI eenmaal gearriveerd was, deden zij het verhoor nog eens over.
Southwest heeft in een verklaring laten weten dat Makhzoomi werd verwijderd wegens ‘potentieel bedreigende opmerkingen aan boord van een vliegtuig’. Ook nadat bleek dat Makhzoomi geen kwaad in de zin had, werd hem de toegang tot het vliegtuig geweigerd.
Bron: Independent cc-foto: JBS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.