Joop

Moskeeën hebben eerder last van klagers dan andersom

  •  
08-05-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1173 keer bekeken
  •  
moskee300.jpeg
Rondgang Volkskrant levert geheel ander beeld op dan neergezet door PVV en xenofobe buurtbewoners ... Praktijk leert dat buurten niet veranderen ...  Moskeegangers behulpzaam in de buurt
Er bestaat in Nederland veel verzet tegen de komst van moskeeën in buurten. Alles wordt uit de kast getrokken om de islamitische gebedshuizen vooral zo ver mogelijk uit de eigen wijk te houden; parkeeroverlast, behoud van zeldzame vleermuizen en de aanwezigheid van hangjongeren. Maar een rondgang door de Volkskrant langs wijken waar buurtbewoners protesteerden tegen de komst van moskeeën laat zien dat de argumenten achter het protest op geen enkele manier in de praktijk gegrond bleken te zijn. “Ik denk dat ze Allah Akbar zitten te roepen en dat het er galmt, zo leeg is het.”
Anders dan de door de PVV voorgestelde ‘islamisering’ van Nederland, groeit het aantal moskeeën in Nederland haast niet. De Volkskrant somt op:
RTEmagicC_50a55b8a05.jpg
Op dit moment telt Nederland ongeveer 470 moskeeën. Van een toename in letterlijke zin is geen sprake. Wat wel groeit, is de zichtbaarheid. Moslims doen klaslokalen, bedrijfshallen of lekkende garages (‘schuilmoskeeën’) in de ban, omdat ze oud zijn en niet brandveilig. In hun plaats verrijzen vrijstaande gebedshuizen met koepel, minaret en halve maan. Het zijn transformaties die met gemak vijf of zes jaar duren, zo niet langer. Tussen de eerste plannen, begin jaren negentig, en de daadwerkelijke realisatie van de Rotterdamse Essalam-moskee verstreek twintig jaar – jaren bol van wantrouwen en politiek gehakketak.
Overlast Begin maart trok Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) aan de bel. De geloofsgemeenschap stond onder grote druk omdat moslims hun gebedshuis nergens kunnen bouwen doordat buurten dwars blijven liggen. De PVV zette het verhaal nog extremer aan door in een geval te praten over een ‘monstermoskee’.
Het beeld dat de PVV buurtbewoners voorhield bleek telkens onterecht en daar komen buurtbewoners keer op keer achter. Henk Wesseling uit Hillegom, bijgenaamd ‘de Marokkanenmepper’, voerde actief campagne ging tegen de komst van een moskee in zijn omgeving. Achteraf blijkt dat het allemaal irreële angsten waren die hij opstookte. Want de moslims bleven in Nieuw-Vennep waar ze hun eigen moskee kregen en last heeft hij niet van de geloofsgemeenschap. “Ik denk dat ze Allah Akbar zitten te roepen en dat het er galmt, zo leeg is het.” Ondanks de tegenwerking van PVV’ers en reageerders op fora die mensen ophitsen om te protesteren tegen de moskeeën, zeggen gemeenten en moskeeën geen klachten te ontvangen. De gemeentelijke ombudsman noemt overlast rond moskeeën geen ‘hot topic’.
Roosendaal Behalve dat moslims die een moskee willen bouwen worden tegengewerkt via comités en haatzaaiende retorieken van bijvoorbeeld de PVV, gaat het tegenwerken soms ook richting fysieke intimidatie en brandstichting:
In de Roosendaalse wijk Kortendijk liet een islamitisch centrum jarenlang op zich wachten. Een dood schaap, bungelend aan de gevel van het bouwterrein, met daarop de in groene verf de woorden ‘No mosk’ zette de wijk onder hoogspanning. Toen onbekenden het centrum in brand staken, konden de bouwers opnieuw beginnen.
Behalve dat de buurt niet verandert door de komst van een moskee, ervaren sommige buurtbewoners de activiteiten van het nieuwe gebedshuis als een grote plus. Zo zegt een 71-jarige vrouw die vanaf haar oprit de minaret in de verte kan zien: “Ik werd goed ontvangen. Ze organiseren barbecues en andere activiteiten. De buurt is ervan opgeknapt.”
Ook in Almere werd er flink geageerd tegen de komst van de Ibn al-Khattab-moskee maar daar gingen de argumenten over op fysieke intimidatie waarbij zelfs het hakenkruis werd ingezet door deze op de deur van de moskee te sprayen. Een 26-jarige buurtbewoonster tekende een PVV-petitie tegen de komst van de moskee maar zou dat nu niet meer doen zegt ze: “Ik dacht dat Marokkanen agressief waren en vrouwen lastig vielen. Maar ik kan gewoon in zomerjurk buiten lopen zonder opmerkingen te krijgen. Een moskeebezoeker hielp me een keer met een zware boodschappentas.”
Henk Wesseling, de buurtbewoner uit Hillegom die tegen de komst van de moskee protesteerde, moet tegen zijn zin in erkennen dat zijn doemscenario niet is uitgekomen. Het aantal bezoekers is bij lange na niet wat hij zich voorgesteld had.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

hvwrd
hvwrd8 mei 2015 - 14:14

"Ik denk dat ze Allah Akbar zitten te roepen en dat het er galmt, zo leeg is het." Dus in Hillegom heb ze voor niets een moskee gebouwd ? ;-)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 mei 2015 - 14:14

[Behalve dat de buurt niet verandert door de komst van een moskee,...] Huh? Er was een buurt zonder moskee, er is een buurt met moskee, zoek de nul veranderingen???

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways8 mei 2015 - 14:14

"Rondgang Volkskrant levert geheel ander beeld op dan neergezet door PVV en xenofobe buurtbewoners" Is een rondgang door een krant tegenwoordig een representatieve steekproef ? 63 % Van de Nederlanders wil een stop op de bouw van nieuwe moskeeën. http://www.telegraaf.nl/binnenland/21613784/__Stop_bouw_moskeeen__.html

JandeBoer2
JandeBoer28 mei 2015 - 14:14

Altijd die hetze tegen mensen die een moskee willen. Noem ze maar haatzaaiers en gooi maar met de fantasieën van Wilders. Zet ze in de fascistenhoek neer en klaar ben je. Schande. Je zou er bijna een moslimpartij om gaan stemmen - zodra moslims zich eindelijk eens politiek gaan organiseren.

rbakels
rbakels8 mei 2015 - 14:14

De foto is van de Moskee die al tientallen jaren aan de Oostduinlaan in Den Haag staat, in de wijk bevindt waar ik ben opgegroeid, vlak bij het internationale hoofdkantoor van Shell. Wij zagen deze moskee hoogstens als curiositeit, maar besteedden er eigenlijk geen aandacht an. Maar dat was dan ook al heel lang voordat politici - van Bolkestein tot Wilders - er brood in zagen om ons bang te maken voor de islam.

Tealc2
Tealc28 mei 2015 - 14:14

Pieter Jacobus, vr 08 mei 2015 17:27 ==Het gaat niet alleen om overlast. Mensen zijn bang voor moslims.== Ach..ja..de arme ''bange blanke burger'' toch..

omaoeverloos
omaoeverloos8 mei 2015 - 14:14

Tja, van een bbq heb je natuurlijk best wel overlast. Maar gelukkig, over een tiental jaren zullen deze gebedshuizen, in navolging van de kerken, wel worden omgebouwd tot winkelcentra of luxe appartementen .

Achterberghen
Achterberghen8 mei 2015 - 14:14

Van mij mochten ze hier in de stad op elke hoek wel een moskee zetten. Dan lieten die Marokkaanse drugsrunners het wel uit hun hoofd om te dealen op elke straathoek hier.

Mark Gh
Mark Gh8 mei 2015 - 14:14

Mooi nieuws! Alleen vraag ik me wel af of die laatste moskee in Hillegom wel nodig was, als het er zo leeg is dat het er galmt... Overigens zijn niet alle protesten tegen moskeeën irrationeel, aan dat plan in Gouda zaten bijvoorbeeld echt serieuze, onderbouwde bezwaren.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo8 mei 2015 - 14:14

Natuurlijk. Als we geen moskee willen dan mogen we protesteren. En dan zal zo'n protest echt wel een serieus onderbouwd kunnen worden. Maar net als met alles: Het algemeen belang weegt soms zwaarder dan het private belang. En dan kunnen de bezwaren nog zo goed onderbouwd zijn, die doen dan niet meer ter zake.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2015 - 14:14

Voorspelbaar. Wel opmerking dat overal tegen geprotesteerd wordt maar tegen de bouw van een moskee DAT mag natuurlijk niet. Dat bos bij Landgraaf dat werd gekapt en waar mijn letterlijk oorlog voerde voor behoud, die mensen doen het ook prima en er is een leuk park. Dus?

3 Reacties
edgarmat
edgarmat8 mei 2015 - 14:14

@Camilla: "Wel opmerking dat overal tegen geprotesteerd wordt maar tegen de bouw van een moskee DAT mag natuurlijk niet." Natuurlijk mag dat wel. Alleen zijn die protesten nergens op gebaseerd.

Nuanimo
Nuanimo8 mei 2015 - 14:14

Inderdaad. Er wordt tegen "alles" geprotesteerd. En als er emoties meespelen (moslims, pedo's, de moordenaar van Pim Fortuyn, een bos.....) nemen sommige mensen het niet zo nauw met de waarheid en met de wijze waarop ze protesteren. Ik zie geen reden waarom dat niet gewoon gezegd kan worden zonder de moslims nog eens weer een trap na te geven. En ik zie al helemaal geen reden om direct weer de slachtofferrol te kiezen. Of in uw woorden: "Protesteren tegen een Moskee, DAT mag natuurlijk niet!" Want wie beweert dat dan, dat u niet mag protesteren tegen een moskee?

denmol
denmol8 mei 2015 - 14:14

"geprotesteerd wordt maar tegen de bouw van een moskee DAT mag natuurlijk niet." Dat jij gewend bent de dictaten van Wilders op te volgen lijkt mij duidelijk maar wie verbiedt jou te demonstreren tegen de bouw van een moskee?

Jan5
Jan58 mei 2015 - 14:14

dat het aantal moskeeen niet groeit in nederland is juist het resultaat van de PVV inspanningen , en niet, zoals het commentaar suggereert dat de PVV geen reden tot klagen heeft ; ik kan zeggen dat het geen onverdeeld genoegen is om zulk gebouw naast je te hebben of in de buurt

2 Reacties
Sardar2
Sardar28 mei 2015 - 14:14

Kun je een voorbeeld noemen waarmee kan duidelijk worden dat PVV het stichten van een nieuwe moskee is voor gekomen? Ik zie dat PVV juist enorm bijdraagt aan zogenaamd islamisering van dit land.

pietdeg2
pietdeg28 mei 2015 - 14:14

"ik kan zeggen dat het geen onverdeeld genoegen is om zulk gebouw naast je te hebben of in de buurt" Ik stel me zo voor dat het ongenoegen geheel wederzijds is. Vijf maal daags Frans Bauer aan moeten horen is ook bepaald geen pretje.

Sardar2
Sardar28 mei 2015 - 14:14

Toch denk ik dat het verbreden van religieuze karakter van de beurten (o.a. door moskeeën) moeten niet verwelkomd worden. De zware maatschappelijke druk van moskee of kerk is niet minder dan een casino of theater. Liever een theater dan een symbool die ook sociaal en psychisch extra last brengt.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 mei 2015 - 14:14

Je oma zou heel blij zijn met deze boodschap van haar kleinzoon. Ik mag mensen die per definitie praten niet, laat staan die rondes lopen met minimaal vijf maskers op. Als moslim Nederland zeg ik vriendelijk tegen moslims: geachte moslims! alstublieft ! we hebben genoeg moskeeën in Nederland, basta moskeeën.'' Eerlijk, ik schaam me dood als ik hoor dat een groep moslims geld aan het verzamelen zijn voor een nieuwe moskee, ik denk: Tjongen jongen jongen, deze mensen volgen geen nieuws? Juist moet je juist nu stoppen met moskeeën bouwen, Nederlanders willen terecht iets weten over de Islam in de huidige moskeeën en niet meeeeer moskeeën, ik schaam me dood. Maar hoe jij praat over Islam en gelovigen is olie op vuur, denk ik. NB: ik praat en zeker ik luister.... Nee meer moskeeën ja moskeeën.

MOJOMAN
MOJOMAN8 mei 2015 - 14:14

Het gaat niet alleen om overlast. Mensen zijn bang voor moslims.

2 Reacties
Ethio
Ethio8 mei 2015 - 14:14

Het artikel laat maar weer eens zien dat angst een slechte raadgever is.

dino_radja
dino_radja8 mei 2015 - 14:14

Als je bang bent voor moslims moet je moslims daar niet mee lastig vallen, dan moet je bij jezelf te rade gaan.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2015 - 14:14

Het hangt er maar net vanaf in hoeverre een moskee oproept tot gebed. In vrijwel alle moslim landen geeft het grote overlast voor niet-moslims omdat er 5 keer per dag een half uur keihard een gebed rondschalt via grote speakers, ook bij het ochtend gebed om 4 uur s'ochtends. En niet zomaar hard, maar heavy metal concert hard. In Nederland begint die gewoonte ook al: http://rechtenforum.nl/forum/thread/title/Geluidsoverlast+door+toenemend+aantal+gebedsoproepen+moskee/t/41481/printertopic/1/

3 Reacties
pietdeg2
pietdeg28 mei 2015 - 14:14

"Het hangt er maar net vanaf in hoeverre een moskee oproept tot gebed." Wat dat betreft moet exact hetzelfde gelden als voor kerkklokken: je stuurt mensen maar een sms dat ze wakker moeten worden voor de dienst. Voor degenen die ervan gediend zijn is de overlast van gebeier en gemekker uit torens niet meer nodig, dus je valt alleen maar mensen lastig die er niet van gediend zijn. En dat recht moet je net zomin hebben als ik het recht heb om een toren aan mijn huis te bouwen om de heilige muziek van Einsturzende Neubauten drie maal daags te laten klinken.

hasanj
hasanj8 mei 2015 - 14:14

Ten eerste dat is een moslim land en niet Nederland. Daar irriteert men zich niet aan de vijf dagelijkse gebedsoproep maar is juist een voorstander er van. Je vergelijkt nu appels met peren. Ten tweede moslims gebruiken alleen hun stem bij het gebedsoproep en het is op een kalm en rustige toon dus heavy metal daar kun je het niet mee vergelijken. Bovendien in die landen is islam een deel van hun leven als je dat niet kan begrijpen dan moet je dat toegeven. Maar ga zaken niet groter en verschrikkelijk maken terwijl er in werkelijkheid niets aan de hand is. Deze artikel slaat de spijker op zijn kop heb probleem is niet dat er teveel moskeeën zijn. Het probleem zijn de politici en de media die de boel ophitsen. Eerlijke journalisme met hoor en wederhoor is al lang uitgestorven in Nederland. Wat we nu hebben is sensatie nieuws die gebaseerd is wat men wil horen in plaats van wat er werkelijk speelt. @bidar Als u een atheist wilt zijn dan houdt niemand u tegen maar hou wel in je achterhoofd dat niet iedereen je mening deelt I.v.m met of atheïsme de ultieme waarheid is of niet. Als het aankomt om de mens dan ook al aanbid je geen God dan aanbid je wel iets anders zoals jezelf, geld of je eigen begeerten. De illusie laten wekken dat je vrij bent van alles en iedereen is meer gebaseerd op koppigheid dan dat je echt werkelijk vrij bent. Als je aanstaande maandag wakker wordt dan moet je ook naar je werk en dan is er iemand die dicteert wat je wel of niet mag doen. Totale vrijheid of onafhankelijk zijn bestaat niet.

Qizilbash
Qizilbash8 mei 2015 - 14:14

In Nederland wordt vrijwel nergens de Adhan afgeroepen terwijl er wel nog steeds overal kerkklokken worden geluid. Van de 450 moskeeën in Nederland roepen er slechts 12 de Adhan af. Zoals het artikel al weergeeft zijn de moskeeën zeer timide en doen ze er alles aan om de buurtbewoners niet voor het hoofd te stoten. Dit terwijl zij wettelijk wel het recht hebben op het afroepen van de Adhan. Kerken hebben immers via artikel 10 van de wet openbare manifestaties het recht op “klokgelui ter gelegenheid van godsdienstige en levensbeschouwelijke plechtigheden en lijkplechtigheden, alsmede oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging” en in 1988 is er besloten dat het recht op klokgelui/oproepen tot het gebed ook voor moskeeën geldt. Verder duurt de Adhan tussen de 2 en 3 minuten, niet een half uur, en bestaat het enkel uit de (rustige) stem van een man. Absoluut geen Heavy Metal dus. Toch hoor ik liever geen Adhan ’s morgens en ook geen kerkklokken. Afschaffen dus dat artikel 10 WOM. http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/03/waarom-horen-we-de-azan-zo-weinig-in-nederland/ http://maxius.nl/wet-openbare-manifestaties/artikel10

Armagaddon
Armagaddon8 mei 2015 - 14:14

>>> Citaat: ander beeld op dan neergezet door PVV en xenofobe buurtbewoners >>> Diep en dieptreuig....en vooral stuitend voor de rest van de maatschappij... >>> PVV....Partij van de (verkrachte) VRIJHEID...daarnaast de VVD ook zo'n partij van de (selectieve) vrijheid, beiden maken misbruik van de "Carte Blanche" van de (verkrachte en selectieve )vrijheid....stuitend... >>> Dit verklaard de vroegere adept en leerling van de VVD, onze verdwaasde geblondeerde Ayatolloh, dus mijn these, is een axioma geworden...!!.....helaas... >>> never....never....ever trust,....vertrouw politieke stromingen in een democratie die de banier/vlag van de vrijheid dragen, dat slechts de werkelijke ondermijnende lading dekt...

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mei 2015 - 14:14

So true!

GingerTed
GingerTed8 mei 2015 - 14:14

Doet sterk denken aan de vergunningen die boeren en andersoortige bedrijven voor verschillende zaken bij voortduring aangevochten zien en er dan eveneens allerlei vermeend zeldzame flora en fauna, geluids- en stankoverlast, bedorven uitzicht, etc. achtereenvolgens of gelijktijdig bijgehaald wordt. Dus zo zeldzaam is het niet wat die moskeeën overkomt.

3 Reacties
Nuanimo
Nuanimo8 mei 2015 - 14:14

"Dus zo zeldzaam is het niet wat die moskeeën overkomt" probeert u te relativeren zoals iemand die van een overleden iemand zou beweren: "Hij is dood maar verder mankeert hem niets hoor.....". En inderdaad: "Zo zeldzaam is dat dan ook weer niet".

kapitanlaipose
kapitanlaipose8 mei 2015 - 14:14

Ik vroeg me al af waar de bagatalellisering bleef. Het valt natuurlijk allemaal mee want boeren hadden er ook last van.

Qizilbash
Qizilbash8 mei 2015 - 14:14

Het is wel zeldzaam dat er van alles bijgehaald wordt om tegen de komst van moskeeën te protesteren maar dat men dezelfde bezwaren niet heeft bij andere instanties, organisaties en bijbehorende gebouwen. Zo is het recht op klokgelui van kerken in de wet gewaarborgd, wordt er ook daadwerkelijk de klokken geluid maar protesteren er toch bijzonder weinig mensen tegen, terwijl men wel bij voorbaat tegen het oproep van gebed van moskeeën protesteert (ook al hebben zij daar helemaal geen plannen voor). Van de 450 moskeeën in Nederland roepen er trouwens slechts 12 de adhan af terwijl zij dit middels de wet wel kunnen afdwingen bij de betreffende gemeentes. O ja, op dezelfde manier dat jij nu de smoesjes tegen de bouw van moskeeën bagatelliseert, bagatelliseert men in Turkije de smoesjes om de bouw van kerken tegen te houden. Ik zal dit dus onthouden en het jou voor de voeten werpen wanneer jij dat onderwerp er weer eens bijhaalt om Turkije zwart te maken.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2015 - 14:14

Wat een hetze tegen mensen die geen moskee willen. Noem ze maar xenofoob en gooi maar met resultaten van rondgangen. Zet ze in de pvv hoek neer en klaar ben je. Schande. Je zou er bijna juist pvv om gaan stemmen.

1 Reactie
Ethio
Ethio8 mei 2015 - 14:14

Wat een hetze tegen mensen die geen moskee willen. Een HETZE Dirk? Een beetje moeite om zaken in perspectief te zien? In Ede heb ik dit zelf mee gemaakt. Tien jaar lang is de bouw van een moskee tegengehouden. Het mooiste argument was dat er geen plek zou zijn in de wijk. Totdat de bibliotheek afbrandde en er ene gapend gat in de wijk lag. Uiteraard kwam daar geen moskee. De Moslims werden naar het sportpark (!) verjaagd. Een pure schande en verder helemaal niks.

kapitanlaipose
kapitanlaipose8 mei 2015 - 14:14

Slimme zet van de moskee bestuur om barbecue te organiseren. Gewoon eten en drinken gratis geven. Hollanders zijn dol op gratis en principes worden opzij gezet als er gratis iets gehaald kan worden. Wat dat betreft hebben ze de Hollandse cultuur heel goed begrepen.

3 Reacties
kalmpjes
kalmpjes8 mei 2015 - 14:14

Of het zijn net gewone mensen en hebben besloten dat je het beste vriendelijk en beleefd met mensen om kan gaan om tot een werkbare compromis te komen om zo een leefbare situatie voor iedereen te creëren.

Windowjan
Windowjan8 mei 2015 - 14:14

''Wat dat betreft hebben ze de Hollandse cultuur heel goed begrepen.'' Nu het belangrijke gedeelte nog ;-).

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 mei 2015 - 14:14

Alle rotte roddels worden tijdens een gratis hap naar boven gehaald, een hele andere koek dan als mensen op een zonnige terras zelf hun consummaties gaan betalen. Ik ben ook geïntegreerd en ben nu zeer dol op gratis dingen, het is niet meer terug te draaien bij mij!

kalmpjes
kalmpjes8 mei 2015 - 14:14

De ene islamitische organisatie is de andere niet. Het is niet mogelijk hier blanket statements over te geven, zowel voor als tegen.

1 Reactie
Ethio
Ethio8 mei 2015 - 14:14

"De ene islamitische organisatie is de andere niet. Het is niet mogelijk hier blanket statements over te geven, zowel voor als tegen. " Het gaat hier wel om één van de grondrechten van ons land: vrijheid van godsdienst. Gelukkig staat er niet in onze grondwet: we formuleren maar geen grondrechten want je weet maar nooit welk vlees je in je kuip hebt.

GingerTed
GingerTed8 mei 2015 - 14:14

Men heeft één oud dametje gevonden ver van een moskee woont maar positief is en dat wordt zo omschreven: 'Zo zegt een 71-jarige vrouw die vanaf haar oprit de minaret in de verte kan zien: "Ik werd goed ontvangen. Ze organiseren barbecues en andere activiteiten. De buurt is ervan opgeknapt."' Verder worden een paar van degenen die het ergste vreesden aangehaald dat die dus overdreven negatieve verwachtingen best meevielen. Tenslotte wordt met een paar van de meest ondermaatse acties tegen de komst van de moskee, zoals de graffiti, het hele protest als minderwaardig, en vanwege de met moeite opgezochte positieve reactie en de eerder overdreven beduchte types, ook nog eens als inmiddels omgeslagen voorgesteld. Daarbij wordt dus de meerderheid van om goede redenen protesterende gewone buurtbewoners uit beeld gehouden en hen de stem vooraf en achteraf onthouden. Net zo min dat men in een buurt altijd blij is met de vestiging van een discotheek, een bouwmarkt, of grote scholengemeenschap, sportcomplex, of supermarkt die met hun grootte veel meer dan alleen betreffende buurt, maar een heel stadsdeel, of gemeente moeten bedienen, zal men ook niet blij zijn met een moskee die veel meer dan alleen een paar buurtgenoten bedient. En terecht. Niet voor niets vestigen grote super- en bouwmarkten, grote scholengemeenschappen, sportcomplexen, maar ook party- en andere evenementencomplexen zich buiten woonwijken. Daar is vanwege de piekdrukte, die zeker ook bij een moskee te verwachten is, met veel autoverkeer, parkeerperikelen, maar ook gewoon de drukte, voorkomende geluidsoverlast wat zeker als er iets te vieren is o.i.d. toch ook gewoon moet kunnen maar dan als het niet hoeft niet ten laste van omwonenden. M.i. Is het voor alle partijen beter dat ook de grotere relatief zeer actieve religieuze centra die een groter publiek bedienen dan alleen de buurt zelf een vestiging vinden op plaatsen waar de andere door mij genoemde activiteitencentra toenemend zich ook al vestigen of al gevestigd zijn. Iedereen blij ook al viel het een aantal nu achteraf mee.

2 Reacties
Ethio
Ethio8 mei 2015 - 14:14

Wat een kletsverhaal. Eerst suggereer je dat het verhaal niet objectief is, zonder daar enig bewijs voor te leveren en vervolgens kom je met een aantal algemeenheden waarin je een heel ander beeld schets; opnieuw zonder ook maar een poging tot onderbouwing. Als je niks te zeggen hebt, zeg dan ook niks.

BasVV
BasVV8 mei 2015 - 14:14

Degenen die nooit protesteren zijn degenen die de Islam aanhangen zelf. In wijken heersen zulke verschillen in de meningen binnen de Islam dat mensen elkaar niet willen kennen. De kinderen naar de islamitische school. Of toch niet. Naar welke moskee. De een is niet hetzelfde als de andere. Naar de zogenaamde huiswerkklas, cq. koran school. Wij hebben geen benul van wat er onder mensen die de Islam aanhangen speelt.

Jan de Boer2
Jan de Boer28 mei 2015 - 14:14

Zou het kunnen dat juist doordat alle bezwaren zo goed worden 'geuit' maar ook vooral worden besproken problemen worden voorkomen? Overigens is de foto van de Mobarak-moskee. De eerste moskee van Nederland. In het bijschrift word de Rotterdamse Essalam-moskee genoemd die met 2500 mensen toch heel wat groter is. En waarvan toch ook heel wat begrijpelijker is dat dat lijd tot de nodige onrust. Overigens verliep de bouw blijkbaar ook vertraging op door de dubieuze inmenging vanuit het buitenland, niet alleen vanwege de buurtbewoners: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1258520/2008/06/24/financiering-moskee-Gratis-geld-bestaat-niet.dhtml Ik kan begrijpen dat gebouwen met een dergelijke omvang altijd tot de nodige onrust leiden in een wijk.

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash8 mei 2015 - 14:14

Waarom zou de bouw van de Essalam moskee geleid moeten hebben tot onrust in de wijk? Die moskee ligt daar op de perfecte locatie. Net aan de rand van de woonwijk Feijenoord met aan de andere kant het spoor, de S106, S120, S123 wegen en een streep bedrijventerrein met daarna slechts het water van de nieuwe maas. Feijenoord wordt bovendien grotendeels bewoond door moslims die de moskee dus lopend kunnen bereiken. De moskee is goed bereikbaar zowel vanuit de stad als vanaf de snelweg via de S123 en zal het verkeer in de woonwijk dus niet belemmeren. Ik zie het probleem niet. Het enige probleem bij die moskee was de financiering. Wat betreft het formaat van de moskee is die goed in verhouding (1500 zitplaatsen) tot de omwonende moslimbevolking. Tegelijkertijd met de bouw van Essalam moskee werd er in Nederland ook een nieuwe kerk gebouwd dat dubbel zo groot was qua oppervlakte en ongeveer even hoog en dan nemen we de kolossale kerkgebouwen die eerder gebouwd waren nog niet eens in rekening. Terwijl de meeste kerken bijna leeg zijn op zondag. Het valt dus reuze mee.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2015 - 14:14

Uit het onderzoek blijkt de simpele oplossing voor het moskee probleem. Zet de moskee in een wijk waar de tolerante ubermensch overheerst en niet in een wijk met PVVers. Probleem opgelost. En niet andersom, het lijkt er sterk op dat er met vooropgezette bedoelingen problemen gezocht worden. Zo van kijk ons eens, arme gediscrimineerde moslims. Vooraf een beetje buurtonderzoek en het moet toch mogelijk zijn om PVVers te mijden. Tip, zet de moskee in een villawijk met subsidie. Goed voor de huizenprijs. Of het het zou zo moeten zijn dat PVVers vooral villasubsidie trekken, dan werkt het natuurlijk niet.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja8 mei 2015 - 14:14

Dan wordt het nooit wat met de integratie van PVVers.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2015 - 14:14

Waarom is "links" zo'n voorstander van het verbreiden van een zeer conservatieve en beperkende manier van leven. Snap er niets van. Streng Christelijke stromingen doen ook veel voor hun naasten. En dat is ook best positief. Alleen kun je de vraag stellen of dat de invloed van een zeer conservatieve en op politieke macht gerichte religie niet ons terug doet gaan in de tijd. Een tijd die ik persoonlijk liever niet terug zie komen. Links heeft zich altijd fel afgezet tegen de invloed van de kerk op de samenleving. En nu komt de Islam en die krijgt alle medewerking Nederland te voorzien van weer het juk van een geloof. Ongelofelijk dit.

3 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose8 mei 2015 - 14:14

- Links is niet voor het uitbreiden van religie maar wel voor vrijheid om religie te beleven. - De islam heeft geen politieke macht in Nederland. Het is tot op heden nog steeds niet gelukt om een landelijk islamitische partij op te richten met minimaal 1 zetel in ons parlement. - Nederland wordt niet voorzien van het juk van de islam. Die hele islamisering is een farce. Jij en ik worden nergens gedwongen om ons tot de islam te bekeren. Wat ik op mijn beurt van rechts niet snap is dat ze zogenaamd liberaal zijn en individuele vrijheid hoog in het vaandel hebben staan. Maar vervolgens wordt de vrijheid om voor een religie te kiezen onder druk gezet en wordt een bevolkingsgroep collectief verantwoordelijk gehouden.

denmol
denmol8 mei 2015 - 14:14

"Waarom is "links" zo'n voorstander van het verbreiden van een zeer conservatieve en beperkende manier van leven. Snap er niets van." Dat komt omdat jij meent te weten wat links is alsof dat een aanwijsbare entiteit zou zijn en ook nog eens schijnt te weten waar deze voor staat. Dit alles zegt mij dat je naar domrechtse praatjes hebt geluisterd zonder zelf even na te denken want de mensen die jij als behorende tot de linkse kerk beschouwt propageren juist de vrijheid van elke groep om zijn of haar religie, ongeacht of men het er zelf mee eens is, te mogen hebben en daar uiting aan te geven. Voor moskeeën geldt wat mij betreft dezelfde wetmatigheid van vraag en aanbod wat wil zeggen dat als er een moskee gebouwd wordt er vraag naar is waardoor er geen belemmeringen verzonnen hoeven te worden om dat tegen te gaan.

Qizilbash
Qizilbash8 mei 2015 - 14:14

“Waarom is "links" zo'n voorstander van het verbreiden van een zeer conservatieve en beperkende manier van leven. Snap er niets van.” Waarom is rechts zo hypocriet dat het altijd praat over vrijheid van meningsuiting (bij het afbeelden van Mohammed als een varken) maar dat het de grondwettelijke vrijheden van meningsuiting en godsdienst wel wil beperken voor moslims? Ik denk niet dat links zo’n voorstander is van de islam, anders werden ze zelf wel moslim. Ik denk dat het eerder gaat om bepaalde grondwettelijke rechten die men tegenwoordig de moslims wilt ontnemen terwijl men ze wel wilt behouden voor de “joods-christelijken”. Het afzetten van links tegen de invloed van de kerk in de samenleving was precies dat. Waar die invloed te groot was werd er tegen geprotesteerd. De zogenaamde islamkritiek van tegenwoordig gaat echter veel verder. Er is tegenwoordig een grote politieke partij die de islam wilt verbieden terwijl links vroeger nooit heeft geambieerd om het christendom te verbieden. De strijd tegen de islam wordt bovendien ook langs etnische lijnen gevoerd (hoewel verkapt) terwijl het afzetten tegen de kerk meer een geval was tussen een oudere conservatieve generatie en een jongere generatie die meer vrijheid wilde. “Alleen kun je de vraag stellen of dat de invloed van een zeer conservatieve en op politieke macht gerichte religie niet ons terug doet gaan in de tijd.” Hoe komt het dan dat die op politieke macht beluste religie zich na 50 jaar (of meer) nog steeds niet politiek georganiseerd heeft? Waarom stemmen moslims gewoon op bestaande Nederlandse partijen?

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2015 - 14:14

Ik heb niets tegen een moskee, wel tegen dat luid oproepen voor het gebed. Daar begint overlast, net als kerkklokken , Jehova,s aan de deur e.d. Ik wil gewoon geen last hebben van iemands religie!

2 Reacties
Qizilbash
Qizilbash8 mei 2015 - 14:14

Dan stelt het je vast gerust dat van de 450 moskeeën in Nederland slechts 12 oproepen tot het gebed en dat van die 12 er slechts 1 dat dagelijks doet (zelfs dan niet 5 keer per dag). De rest van de 12 heeft op vrijdag een oproep tot gebed rond 1 uur in de middag van slechts enkele minuten.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 mei 2015 - 14:14

''Ik wil gewoon geen last hebben van iemands religie'' Half verstandige zin. Nou, wat vredige, verstandige en rustgevend volgens mijn neus is : ik wil gewoon geen last hebben van iemands geloof of ongeloof, atheïsme en geloof doe je thuis, voor je zelf. Of moet ik hier gaan opvoeden? Ik wil graag praten en niet opvoeden.

Mark Gh
Mark Gh8 mei 2015 - 14:14

Klopt, maar de bouw van een gebedshuis door een private organisatie zul je nooit met goed fatsoen "in het algemeen belang" kunnen noemen. Het is expliciet bedoeld voor een beperkte groep mensen die ook zonder die voorziening een prima leven kunnen leiden. Het zal dus altijd een afweging zijn tussen private belangen.

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo8 mei 2015 - 14:14

Dat lijkt me niet helemaal juist. Zo bezien is kan elk belang "privaat" zijn, een winkelcentrum zowel als een sporthal, als een nieuwbouwwijk, als een kerk, als een moskee...... Maar zelfs voor private belangen kan/moet een gemeente het algemeen belang wegen. En dan is de gemeente gebonden aan regels (het gelijkheidsprincipe bv net als met bijzonder onderwijs).

lembeck
lembeck8 mei 2015 - 14:14

Veel van die moskeeën zijn ook min of meer buurthuis. Je kunt er zelf ook naar toe dan. Voor koffie of thee en een praatje. Vaak ook kan je er specifieke zaken aanschaffen, zoals bepaald brood en halal vleeswaren en vlees en hele goedkope groenten en fruit. Je kunt nog beter meegaan met je buren, als die daar hun moskee hebben. Ik garandeer je dat allerhartelijkst ontvangen wordt door de zeer gastvrije mensen die daar vrijwilligerswerk doen.

Tealc2
Tealc28 mei 2015 - 14:14

Martin vanBommel, za 09 mei 2015 00:16 ==Waarom is "links" zo'n voorstander van het verbreiden van een zeer conservatieve en beperkende manier van leven. Snap er niets van.== En waarom heeft ''rechts'' in jaren 60/70 van vorige eeuw mensen uit moslim landen opgehaald?

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mei 2015 - 14:14

:-)) Raak, Tealc.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2015 - 14:14

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo8 mei 2015 - 14:14

Het ontgaat wat nu precies wil zeggen: Bedoelt u nu dat mensen wèl last ervaren van een moskee? En terecht klagen? Maar dat de mensen van de moskee net doen of ze nooit klachten krijgen?