Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Moskee maakt melding van Syriëgangers, gemeente Delft doet niets

  •  
05-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
delft300.jpg
Vriendengroep werd uit moskee gezet vanwege radicalisering  ... Moskee maakt melding bij politie, gemeente doet niets
De gemeente Delft heeft in 2012 niets gedaan met de melding van een moskee over moslimjongeren die aan het radicaliseren waren. De gemeente kreeg enkele maanden voordat minstens tien Delftse vrienden naar Syrië reisden, melding van een moskee over de problemen, maar de gemeente besloot er niets mee te doen. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek.
De vriendengroep werd enige tijd voor de reis naar Syrië uit de moskee gezet vanwege radicaal gedachtegoed. De moskee maakte hier melding van bij de politie, die de melding vervolgens doorspeelde aan de veiligheidsdienst en de gemeente Delft.
Het hoofd veiligheid van de gemeente Delft geeft toe dat de gemeente niets gedaan heeft met het signaal. Als reden geeft hij hiervoor: “We waren ons er toen absoluut niet van bewust dat radicalisering een probleem is.” De gemeente was zich er dusdanig niet van bewust, dat het enkele weken voor vertrek van de eerste Syriëgangers het in een notitie schreef dat radicaliseren ‘geen hoge prioriteit heeft binnen de gemeente Delft’. Hoewel daar in andere steden wel sprake van was, waren er volgens de gemeente in Delft ‘geen alarmerende situaties’.
Delft is een van de steden met het grootste aantal Syriëgangers. Velen van het sluiten zich aan bij radicale strijdgroepen. Zo zijn zeker 10 van de 130 Nederlandse Syriëgangers afkomstig uit Delft.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

gordijnstok
gordijnstok5 jul. 2014 - 9:26

Natuurlijk heeft de gemeente zitten slapen. Er waren 2 jaar geleden (en al langer) al genoeg signalen over radicalisering van jongeren.(hofstad groep e.d) Weer een typisch geval van wegkijken! Waar die angst om dit soort problemen niet te benoemen, vandaan komt weet ik niet, maar het werkt niet echt. oplossing gericht, Dit soort klanten boven op de huid zitten. ouders inlichten (voor zover nodig) werkevers inlichten, laat zeggen, de hooligan treiter aanpak. Dat schijn aardig te werken.

seniorg
seniorg5 jul. 2014 - 9:26

Ze waren aan het 'radicaliseren'. Wat had Delft moeten doen? Meteen opsluiten (foute geloofsvarianten zijn nog niet strafbaar).

[verwijderd]
[verwijderd]5 jul. 2014 - 9:26

Inderdaad. Doorlopen. Niks te zien. Wegkijken. Ontkennen. Kop in het zand.

1 Reactie
Ratelaar
Ratelaar5 jul. 2014 - 9:26

Op zn Neerlands...

CliffClavin1993
CliffClavin19935 jul. 2014 - 9:26

Tja. Ik kan me niet herinneren dat radicalisering twee jaar geleden een onderwerp van enige betekenis was. Had geen weet dat jongeren uit Europa naar Syrië (en nu ook Irak) afreisden om daar hun fanatisme in de praktijk te gaan brengen. Het was niet eens duidelijk, toen, hoe dat nu allemaal zat, wat de rol van Assad was, wat de rol van diens oppositie was, en wie daar zoal in zaten. Volgens mij waren die opstandelingen i.h.a. toen enigszins populair, alleen omdat ze tegen die smerige Assad in het geweer kwamen (en het is kenmerkend voor rasopportunist en laf wankelhoofd Afshin Ellian dat die een half jaar geleden of zo 'best wat zag' in Assad - ongelooflijk, eigenlijk). Verder: de melding werd gedaan alvorens die jongeren ook de daad bij het woord voegden, begrijp ik. Ik kan me hier dan ook niet over opwinden, in de zin van: de politie en de AIVD hebben toentertijd zitten slapen. (Wat onverlet laat dat ik die terugkerende, waarschijnlijk zeer labiele en gehersenspoelde, en ook beklagenswaardige geesten, gevaarlijke mensen vind, soort van tijdbommen.)

3 Reacties
lembeck
lembeck5 jul. 2014 - 9:26

Hè... prettig weer eens een goed onderbouwde reactie te lezen, hoewel het nog meevalt met de reacties die gelijk de gemeente gaan beschuldigen. Die verwacht ik nog wel. Ik kan me dan ook helemaal vinden in jouw reactie, Frank.

Nico de Mus
Nico de Mus5 jul. 2014 - 9:26

@@en het is kenmerkend voor rasopportunist en laf wankelhoofd Afshin Ellian dat die een half jaar geleden of zo 'best wat zag' in Assad - ongelooflijk, eigenlijk).@@ En toch is Assad de minst kwade van het stel . En wat Afshin Ellian betreft die weet van die regio meer af dan z.g.a.iedereen hier alleen al omdat die daar familie en veel kennissen heeft die hem van info voorzien. Zijn artikelen zijn anders best het lezen waard,dat jij een andere mening hebt oke.

Ratelaar
Ratelaar5 jul. 2014 - 9:26

Ik denk niet dat politie en AIVD hebben zitten slapen. Met elke bezuinigingsronde op veiligheid, defensie MIVD, werd er gejuigd. Want welke vijanden hadden we dan? Toen in 9/11 2 vliegtuigen zich in de twintowers boorden begon de "war on terror". Al qaida was voor Jan met de pet een vaag begrip om onze olie belangen veilig te stellen, verder niets! Dat de krijgsmacht steeds minder geld kreeg en steeds meer middelen de deur uit moest doen deerde niet. Al die speeltjes en afluisterschandalen (MIVD en AIVD) waren allemasl stappen naar een politie staat, tegen de eigen burger, zo denken verl verschillige Nederlanders. Dat met de bezuinigingen op defensie ook een hoop inlichtingen verzamel capaciteit de deur uit moest dat is niet erg, want: mijn portomonee en de zorg he... Nu dat er weer een nieuwigheidje is ISIL een voortvloeisel uit al qaide, al NUSRA en de ISIS dat wisten we niet. Tja de regering kiest er soms voor om dingen subtiel te doen denk ik dan, om bijvoorbeeld stigmatisatie te voorkomen. Amper een half jaar na de Oekraïene zijn we dat allemaal weer vergeten want het terrorisme leeft nu! Nieuw en sexy. In de tussen tijd wordt ons veoligheids apparaat uitgekleed. €25 miljoen erbij voor de AIVD kopte joop een pasr dagen terug. Teveel! Vonden veel reageerders. Dat het om een bezuiniging ging van €9 miljoen in plaats van €34 miljoen las je niet terug. En nu, nu klagen we dat de AIVD en politie zo'n slecht werk doen. We krijgen wat we betalen: weinig!

Blisss
Blisss5 jul. 2014 - 9:26

Och, met een VVD burgemeester ( Bas Verkerk) kan ik me dat voorstellen. Die willen zelfs radicalisering aan de markt over laten. Zo weinig mogelijk overheid bemoeienis, zal hij gedacht hebben. Binnenkort een gesprek van Bas met de aandeelhouders van ISIS, komt alles goed.

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat5 jul. 2014 - 9:26

Daarnaast heeft de vvd, mede op voorspraak van hun radicale afscheidingsbeweging pvv, er alleen maar baat bij dat het misloopt. Dan kan men 'lekker' nog harder trappen.

henk1953
henk19535 jul. 2014 - 9:26

College B&W Delft: D66, Groen Links, PvdA, STIP (studenten) en inderdaad 1 VVD'er.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jul. 2014 - 9:26

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman5 jul. 2014 - 9:26

[En de ouders van deze jongeren? ] Waar denk je precies gelezen te hebben dat de ouders niets hebben ondernomen?

JanB2
JanB25 jul. 2014 - 9:26

Als er íets duidelijk is dan is het dat de ouders hier gefaald hebben. Dan moet er van buitenaf worden ingegrepen.

MichelReiziger
MichelReiziger5 jul. 2014 - 9:26

Ik ben bang dat je ze toch niet tegen gaan houden. Ik stel dan ook het voglende voor: Diegene die willen vertrekken naar het beloofde land krijgen de reis betaald door de Nederlandse staat onder voorwaarde dat ze na ondertekening afzien van elke vorm van terugkomst. Het Nederlands paspoort wordt voorzien van een geldigheids datumstempel voor enkele dagen die wordt afgegeven bij vertrek.

1 Reactie
Blisss
Blisss5 jul. 2014 - 9:26

ik deel je mening michel !!!