Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Moschino in opspraak wegens racistische code voor zwarte klanten

  •  
08-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
18_41-A-insideHM_moschino_4
De Amerikaanse website The Fashion Law , die zich richt op de juridische aspecten van de modewereld, bericht dat het wereldberoemde Italiaanse modemerk Moschino een racistisch codewoord gebruikt voor zwarte klanten. Althans, in een filiaal in West Hollywood. De site bericht over een rechtszaak die is aangespannen door een oud-werknemer van Haïtiaanse afkomst. Ze stelt dat zwarte klanten zonder sterrenstatus en die niet behangen zijn met juwelen of gekleed in dure merken door de leiding worden aangeduid als ‘Serena’. Het personeel had opdracht deze ‘Serena’s’ nauwlettend in de gaten te houden en bijvoorbeeld geen andere maten voor hen uit het magazijn te halen. Ondertussen nam het personeel foto’s van hun auto’s en registreerde hun nummerplaten. Twee jaar geleden werd modemerk Versace aangeklaagd voor soortgelijke praktijken.
De klacht is onderdeel van een reeks aantijgingen, variërend van racistische en denigrerende opmerkingen tegen de werknemer in kwestie, tot onterecht inhouden van commissiegeld. De werknemer werd ontslagen toen ze de praktijken aan de orde stelde.
Omdat het gaat om een winkel in Hollywood trekt de aanklacht extra belangstelling. Moschino is een modemerk dat prat gaat op een progressief imago. Afgelopen najaar brachten de Italiaanse ontwerpers nog een collectie uit in samenwerking met H&M.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren8 jan. 2019 - 17:57

De directie van Moschino moet eerlijk openheid van zaken geven over het winkel-beleid voor verschillende soorten klanten en voor alle Moschino-medewerkers!

Sam V
Sam V8 jan. 2019 - 15:58

Dit is op dit moment alleen een aanklacht, waar het bewijs nog niet van geleverd is. Of hier sprake is van racisme is dus nog maar zeer de vraag. Maar zelfs als dit verhaal waar is, twijfel ik nog of het als echt racisme aan te merken is. Het is wel discriminatie. Wat hier lijkt te gebeuren, is dat klanten extra in de gaten worden gehouden op basis van een aantal uiterlijke kenmerken. Eén daarvan is huidskleur, maar niet de enige. Als iemand met dezelfde huidskleur binnenkomt die ogenschijnlijk rijk en/of beroemd is, valt deze persoon niet onder de groep van klanten die extra in de gaten wordt gehouden. Hoewel het gissen is naar de redenen van dit beleid en daarmee ook hoe dit te beoordelen, is het mogelijk aan te nemen dat deze winkelier slechte ervaringen heeft gehad met personen die aan de gestelde kenmerken voldoen. Dit is vergelijkbaar met een winkelier die niet toestaat dat scholieren met meer dan 3 tegelijk zijn winkel betreden. Op basis van zijn ervaringen met groepen scholieren, vindt de winkelier dat dan een gegronde reden om te discrimineren op leeftijd. Ik zelf vind de term racisme staan voor een fundamenteel geloof dat mensen van een ander etniciteit of kleur inferieur zijn. Daar is hier niet per se sprake van. Kunnen we dit niet beter discriminatie noemen? Niet goed te praten, maar wel minder erg dan racisme.

9 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot8 jan. 2019 - 18:28

'Ik zelf vind de term racisme staan voor een fundamenteel geloof dat mensen van een ander etniciteit of kleur inferieur zijn.' Dan wordt het tijd om je kennis van de Nederlandse taal eens wat op te krikken.. Uit de van Dale: ra·cis·me (het; o) 1 theorie die de superioriteit van een bep. ras verkondigt 2 discriminatie op grond van iemands ras'

Satya
Satya8 jan. 2019 - 19:13

Als het zo is dat blanken die ook niet aan genoemde kenmerken van sterrenstatus voldoen ook een codewoord krijgen heb je gelijk. Ik heb in sommige gevallen overigens best begrip voor ondernemers die hun zaak beschermen. Het is in dit soort gevallen denk ik voor ondernemers van belang dat ze het niet op huidskleur doen maar bv kleding kenmerken, dan denk ik aan slonzig of zo. Dit soort zaken zijn zo lastig, er wordt nu eenmaal veel gestolen en daar hoort een sociaal economische status bij, die weer meer onder donkere mensen voorkomt. Is dit racisme om vast te stellen? Nee feiten, ik heb daarom niet zoveel met sylvana zij zou bij uitstek de persoon zijn om op verheffing in te zetten.

Auslander
Auslander9 jan. 2019 - 8:02

@ Satya “daar hoort een sociaal economische status bij, die weer meer onder donkere mensen voorkomt. Is dit racisme om vast te stellen? Nee…” Typisch witte mentaliteit en het goedpraten van institutioneel racisme, racistische structurele achterstelling en uitsluiting van de gekleurde burgers, een mentaliteit die feitelijk leidt tot gedogen van individuele racistische discriminatie. Volgen zo’n mentaliteit de achterstelling van de blanke vrouwen was ook geen seksisme maar het gevolg van vrouw-zijn van hen, een hardnekkige stelling onder veel migranten en conservatieve autochtonen.

Auslander
Auslander9 jan. 2019 - 8:49

@ Sam V “discriminatie … minder erg dan racisme.” De “ervaring” zegt dat de ontkenners van racisme nog erger discrimineren dan racisten zelf. Hoe? Door de praktijk verdoezelen. Niemand kan discrimineren als deze over geen visie beschikt waarin ongelijkheid onder de mensen het vertrekpunt is. Voor klassendiscriminatie moet men eerst in ongelijke rechten van klassen geloven. In chauvinisme is dat vertrekpunt ongelijke rechten met vijand en in racisme is het ongelijke “rassen”. Het is tevens een “fundamentele recht” dat men mag over eigen mening of geloof beschikken, incl. raciale ideologieën dus. Jij stelt niet de (racistische) discriminatie maar de mening van de racist zelf strafbaar. Dus als men kan niet bewezen dat de discriminator (volgens je strafbare) racistische meningen heeft valt ook geen racistische discriminatie te bewijzen. Geen hond die kan bewijzen de dader een racist is mits deze zelf het toegeeft, en geen rechter die zich gaat uitspreken tegen de ideologische identiteit van de man! Dit is hoe de witte meerderheid en zijn rechtbanken in praktijk opereren, incl. Sam V.

Satya
Satya9 jan. 2019 - 16:38

'Typisch witte mentaliteit en het goedpraten van institutioneel racisme, racistische structurele achterstelling en uitsluiting van de gekleurde burgers, een mentaliteit die feitelijk leidt tot gedogen van individuele racistische discriminatie. ' Nee van daaruit kun je aan verheffing gaan werken als maatschappij. Ik denk dat je het rustig nog een keer moet lezen.

Sam V
Sam V9 jan. 2019 - 17:04

@ Auslander. Wij gaan het voorlopig niet met elkaar eens zijn. Makkelijk voorbeeld (even voorbeeld Karstens gebruiken): Ik zal een donker steegje waar een groep mensen in staat met andere gedachten inlopen als daar een groep blanke jongens in staat dan wanneer daar een groep oudere zwarte vrouwen in staat. Dat is geen discriminatie van blanke jongeren, maar een risico-inschatting op basis van ervaring en opgedane kennis. Heeft niets te maken met een onderliggende visie van ongelijkheid van groepen mensen. Een mens is namelijk niet eendimensionaal. Niet alleen de leeftijd, niet alleen de huidskleur, niet alleen sociale klasse of niet alleen de seksuele voorkeur.

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 jan. 2019 - 18:06

'als daar een groep blanke jongens in staat dan wanneer daar een groep oudere zwarte vrouwen in staat. ' Misleidend voorbeeld want je haalt er een nieuwe parameter bij: jongens vs oudere vrouwen. Huidskleur doet er in dat geval niet toe want die inschatting is gebaseerd op het (statistische) gegeven dat de kans op gedonder in een steegje met groep jongens potentieel groter is dan met een groep oudere vrouwen. Waar het mbt het onderwerp over gaat: loop je met een ander gevoel dat steegje in als er een groepje zwarte- ipv blanke jongens staan..?

Sam V
Sam V9 jan. 2019 - 22:34

Ik had inderdaad de huidskleur weg kunnen laten. Dan zijn de parameters alleen de leeftijd en het geslacht. Had voor de uitkomst waarschijnlijk geen invloed gehad. Wat ik de hele tijd probeer te zeggen is dat het niet alleen over zwart/wit gaat, maar om een samenspel van kenmerken die op basis van ervaring en kennis leiden tot bepaalde gedachten en acties in bepaalde situaties. Mijn bezwaar de hele tijd is dat op het moment dat het om huidskleur gaat als één van de kenmerken het meteen als racisme wordt bestempeld. Het kan toch ook alleen een kenmerk zijn waarop een groep zich in een bepaalde situatie negatief onderscheidt, zonder dat je daarmee het kenmerk als zodanig in alle gevallen als negatief beschouwt?

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 jan. 2019 - 9:58

'dat het niet alleen over zwart/wit gaat, ' Dat wil jij graag maar helaas voor jou is dit specifieke geval glashelder. Als een bedrijf het van de huidskleur van klanten laat afhangen hoe ze met haar klanten omgaat dan zijn ze gewoon racistisch bezig. De definitie van racisme en wet laten daar geen twijfel over bestaan.