Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Morsi wint presidentsverkiezingen Egypte

  •  
24-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
egypte300.jpg
Kiesraad: "Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap nieuwe president"
Egypte krijgt vandaag een nieuwe president. Wie dat wordt blijkt later op de dag; zowel Mohamed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroeders, als Ahmed Shafiq, voormalig premier onder Mubarak, claimen de overwinning. De Egyptische kiesraad heeft aangekondigd de uitslag om 15.00 uur bekend te maken.
Update 16.30
Mohamed Morsi heeft met 52 procent van de stemmen de verkiezingen in Egypte gewonnen.
De bekendmaking stond eigenlijk gepland voor donderdag. Vanwege het uitstel zijn de spanningen en het wantrouwen tussen de twee kampen vergroot. Op het Tahrirplein in Caïro zijn zondagochtend weer duizenden aanhangers van Morsi bijeengekomen. Ten noorden van Caïro, in de buitenwijk Nasr-stad, demonstreren de aanhangers van Shafiq en de militaire machthebbers. Al Jazeera meldt dat dit de grootste demonstratie van Shafiq-aanhangers tot nu toe is.
Omdat Shafiq onder Mubarak gediend heeft als premier, wordt hij door Morsi-aanhangers gezien als een voortzetting van het oude regime. Morsi en de religieuze Moslimbroeders worden door de meer seculiere Shafiq-aanhangers juist gewantrouwd vanwege de invloed van de islam.
Doordat de bekendmaking van de uitslag is uitgesteld, groeit het vermoeden over onderhandelingen met de legerleiding. Deze zou in gesprek zijn met de Moslimbroederschap over de verdeling van de macht. Wie er vandaag ook wint, Egypte blijft hopeloos verdeeld. Als Morsi wordt uitgeroepen tot de nieuwe president zal zijn regering met de legerleiding blijven touwtrekken over de macht. Als Shafiq wint zal het protest onder Morsi-aanhangers nog meer groeien. Zijn overwinning zal dan worden uitgelegd als een akkoord tussen de legerleiding en de oude Mubaraktop.
De kiesraad kan de uitslag overigens ook nog ongeldig verklaren, vanwege alle claims over onregelmatigheden. Dan zouden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven moeten worden en blijft Egypte nog langer doormodderen in onzekerheid.
De Volkskrant: Egyptische kiesraad vandaag: Morsi, Shafiq of nieuwe verkiezingen

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

JoopSchouten
JoopSchouten24 jun. 2012 - 8:57

Er is een heimelijke staatsgreep aan de gang (...). De Egyptische militairen hebben met hun Poen, productiemiddelen en wapens de werkelijke macht in handen. Zij zijn mensen die het land onderhuids (mis)leiden. Ik verwacht méér geweld als blijkt dat de ex luchtmachtcommandant Ahmed Shafiqwordt 'schijnt te zijn 'gekozen'. Met moslimbroeder Morsi verwacht ik op korte termijn minder geweldsescalatie (...). Het Tahrirplein zal door vredelievende mensen permanent bezet moeten worden tot de polarisatie is gestopt (...).

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 jun. 2012 - 8:57

Tjongen jongen, Egypte gaat op Israel lijken, de orthodoxe gelovigen aan de macht!

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso24 jun. 2012 - 8:57

Zowaar nog beter dan die kerel van het leger, die is pas echt een stropop. Maar ik ben benieuwd welk gezicht van de Islam we met deze Morsi zullen zien.