Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Morsi verwerpt ultimatum

  •  
02-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
morsi_ultimatum.jpg
Egyptische president kiest voor eigen weg naar verzoening ... Obama dringt aan op politiek proces
De Egyptische president Morsi heeft het ultimatum van het leger om binnen 48 uur af te treden verworpen. Hij heeft verklaard dat hij vasthoudt aan zijn eigen plannen om het land te herenigen.
Morsi is van mening dat het ultimatum alleen maar zal leiden tot meer onrust en verdeeldheid. In een verklaring maandagavond stelde Morsi dat Egypte zich na de val van Mubarak heeft ontwikkeld tot een ‘moderne democratische staat’. Maar de miljoenen betogers die de afgelopen dagen de straat op gingen,denken daar anders over. Het leger had aangekondigd dat als Morsi zich niet aan het ultimatum zou houden, er maatregelen zouden volgen. Wat die maatregelen zijn, werd echter niet gezegd. Van een staatsgreep zou geen sprake zijn. Naar verluidt heeft Morsi maandagavond met de Egyptische legerleider al-Sisi gesproken, maar zeker is dat niet. Inmiddels zijn er ook al vijf ministers opgestapt. Maandagavond de minister van Buitenlandse Zaken zij  ontslag in. Als dat ontslag wordt geaccepteerd, zou dat de zesde minister zijn die vertrekt. De afgelopen dagen is massaal geprotesteerd tegen het Moslim Broederschap van president Morsi. Ze willen dat hij opstapt, omdat hij niet voor de hervormingen zorgt die hij heeft beloofd. Morsi voelt vooralsnog niets voor een vertrek. De Egyptische president had  maandagavond ook een telefoongesprek met Barack Obama waarin hij de Amerikaanse president verklaarde dat Egypte wel vooruitgang boekt in de weg naar verzoening. Obama probeerde Morsi ervan de overtuigen dat deze crisis alleen met een politiek proces kan worden opgelost.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Meta Foor
Meta Foor2 jul. 2013 - 7:31

deze lente heeft alleen maar verliezers in egypte; ONADKS of DANKZIJ alle interventies en ondersteuning van zowel US als EU is het democratiseringsproces abrupt afgebroken. M.i. door de grote haast van t ''westen'' waarin de Oosterse processen volgens onze wetten en onze oppervlakkige snelheid moet gebeuren. en t egyptische volk is de dupe. Turkye is de volgende

williamthomas
williamthomas2 jul. 2013 - 7:31

Dit is nu de ultieme krachtmeting tussen de progressieven en de conservatieven binnen de Arabische lentelanden. De balans tussen vreedzaam een nieuwe maatschappij opbouwen of een burgeroorlog zonder eind.

PeterDraman
PeterDraman2 jul. 2013 - 7:31

Wordt nog gezellig dus in Egypte deze week.

meijerlahn
meijerlahn2 jul. 2013 - 7:31

Religieus fanatisme is huiveringwekkend.

BasVV
BasVV2 jul. 2013 - 7:31

Over zeven dagen begint de Ramadan. Morsi zou er best eens op kunnen gokken dat mensen dan geen energie hebben om verder te demonstreren.

FransLenaen
FransLenaen2 jul. 2013 - 7:31

Hier was vorig jaar al voor gewaarschuwd. Morsi en zijn moslimbroeders willen Egypte islamiseren en het logische gevolg is dat minderheden steeds minder rechten krijgen.