Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Morfine, Rutte en Asscher

  •  
02-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Een advies aan Rutte en Asscher: besteed wat euro's aan de apothekers in Nederland, voor extra personeel
Gisteren heb ik een recept voor 20 fentanyl neussprays voorgeschreven. Dat blijkt €1640 te kosten.
De gewone morfine kost € 0,40 per stuk. Fentanyl is een zusje van morfine. De neusspray is bedoeld voor snel effect, voor tussendoor pijn. Het is een eenmalige dosis. “Eenmalige dosis” betekent dat even puffen om te zien of de neusspray het doet, zoals je bij Otrivin neusspray doet, de muggen in de kamer pijnvrij maakt à €82 en dan is de spray leeg. De patiënt vertelt dan dat  die neusspray niet werkt. Dus verhoog ik de dosis naar €3280. De muggen zal het een zorg zijn, maar de patiënt heeft nog steeds pijn.
Het argument voor deze torenhoge prijs is het patent en de ontwikkelkosten.Dat is raar. Want het stofje fentanyl is al decennia lang beproefd. Het is geld verdienen aan het idee van de neusspray. Daarvoor zijn een paar eenvoudige studies genoeg. Die kosten geen miljoenen. En als dat wel vele miljoenen kost, dan zijn de toelatingseisen te streng. Dat deze fentanyl neusspray zo duur is en gewone morfine zo goedkoop, dat wist ik niet. De regering blijkbaar ook niet. Want de regering laat deze hoge prijzen ongemoeid en kijkt alleen naar de centjes. De regering dwingt de apotheker bij de niet-patent morfine  elke maand op zoek te gaan naar een fabrikant die gewone morfine levert voor €0,39 in plaats van €0,40. Een cent winst per pilletje en ik schrijf ongemerkt recepten van duizenden euro’s.
Een advies aan Rutte en Asscher: besteed wat euro’s aan de apothekers in Nederland, voor extra personeel. Dan begeleidt de apotheker me intensief bij mijn 100 recepten per dag, op noodzaak, de kosten en alternatieven. Nu is het nog “Centenslim, maar eurodom”, zoals de Britten zeggen.
Dit artikel verscheen eerder op het weblog van Nico van Duijn

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

adriek
adriek2 nov. 2012 - 10:12

"Het systeem" is ziek, met zorgconsumenten die het maximale rendement uit hun verzekeringspremie willen halen, verzekeraars die hun winst willen maximaliseren en slagers die hun eigen vlees keuren. Vergelijk met het financiele systeem dat er (tot voor enkele jaren? hoezo? is daar al iets veranderd dan?) op gericht was op het maximaliseren van schulden en credieten. Ook dat bleef doorwoekeren tot de bom barstte en de gevolgen blijven nog jaren voelbaar. Ook de zorg is ziek. Doodziek. De inkomensafhankelijke premie is een doekje voor het bloeden maar verandert helemaal niets aan het systeem en de mentaliteit van de mensen.

vriest
vriest2 nov. 2012 - 10:12

Ach er is in ieder geval al een zorg verzekeraar die euthaniesatie betaald ,een zorg minder .

lembeck
lembeck2 nov. 2012 - 10:12

Misschien een aantal. Zeker niet de meeste chronisch zieken. Vrienden om me heen met een aangeboren defect gen waardoor ze een bijzonder akelige ziekte kregen waar ze aan zullen overlijden, hebben medicijnen nodig om nog een tijdje te mogen blijven leven. Maar iemand die vindt dat iedereen zelf alle medicatie moet betalen, omdat hijzelf weigert solidair te zijn, is in mijn ogen een egoïst en een egocentrist. Sorry daarvoor, maar kort door bocht krijgt eenzelfde reactie. Ook kort door de bocht.

[verwijderd]
[verwijderd]2 nov. 2012 - 10:12

Er is maar een oplossing voor dit probleem. De patient zelf zijn medicijnen laten betalen. Ik kan geen beter controlemechanisme bedenken dan dat. Je kunt aan iedere detailhandelaar vragen hoe een centenneuker de gemiddelde consument is. Dan zal er niet zo snel voor miljarden onnodig uit de apotheek worden meegesleept dat in de kast blijft liggen, onnodig te lang wordt geslikt of wordt weggegooid.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 nov. 2012 - 10:12

Geweldig. Dan kunnen de zieke minima, waaronder veel chronisch zieken en gehandicapten geen medicijnen meer aanschaffen. Wat kost dan die Pil van Drion? Want die gaat heel hard nodig worden.