Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Moordenaar Jo Cox noemt zichzelf in rechtbank: 'dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië'

  •  
18-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
britainfirst
De moord op de Britse politicus Jo Cox heeft Groot-Brittanië op haar grondvesten doen schudden. De dader Thomas M. is gepakt en wordt verdacht van  moord, het toedienen van zwaar lichamelijk letsel en verboden vuurwapenbezit. Toen hij in de rechtbank naar zijn naam werd gevraagd antwoordde hij met: “ Mijn naam is dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië.” Dat meldt BBC-journalist Daniel Sandford.
 
Cox is op donderdag aangevallen door Thomas. M. en bezweek later aan haar schiet- en steekwonden. De politie onderzoekt nog wat de motieven van M. waren maar de man zou volgens getuigen ‘Britain First!’ geschreeuwd hebben tijdens zijn aanslag.
Britain First is de naam van een extreem-rechtse politieke partij. Cox voerde de afgelopen weken campagne tegen de Brexit. Ook stond ze bekend om haar inzet voor de rechten van vluchtelingen. Bizarre aankopen van M zoals naziliteratuur en terreurhandleiding in combinatie met zijn uitspraak in de rechtszaal bewijzen dat de man een rechts-extremistische gedachtegoed erop nahoudt.
Volgens Alex Massie van conservatief weekblad the Spectator hebben politici als Nigel Farage en Paul Golding van Britain First geen recht om verbaasd te zijn over de aanslag op Cox omdat zij geweld met hun populistische opstokerij aanmoedigen.
Het keiharde debat over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU ligt momenteel op een laag pitje. Vanwege de schokkende terreuraanslag op Britse politica Jo Cox hebben beide kampen de campagnes gestaakt en het het land tijd gegeven om te rouwen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (191)

Ben Joop
Ben Joop19 jun. 2016 - 20:15

"Mocht het ooit tot rellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan. Met die rellen schudt de samenleving de politiek wakker en dwingt haar alsnog daadkrachtig in te grijpen, voordat het echt te laat is en er misschien een revolte uitbreekt." Was getekend de fascist en racist Geert W.

4 Reacties
J.Vermeer
J.Vermeer19 jun. 2016 - 21:43

Democratie is slechts de trein die wij nemen totdat wij op onze bestemming zijn aangekomen. Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.[24][25] — Recep Tayyip Erdoğan Aldus de president waarop een groot deel van mijn landgenoten hebben gestemd en grote voorbeeld van DENK......

Ben Joop
Ben Joop20 jun. 2016 - 10:58

Vermeer: dat is nu niet het onderwerp. Of zijn Geert W's uitspraken hierdoor legitiem?

J.Vermeer
J.Vermeer20 jun. 2016 - 16:24

@ben joop: Wilders was ook niet het onderwerp.

Ben Joop
Ben Joop20 jun. 2016 - 19:25

Nee het gaat over rechtsextremistische moordenaars en hun inspiratiebronnen. Deze moord is een uitvloeisel van het door rechtsextremistische retoriek geschapen politieke klimaat. Denk daar maar eens over na.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen219 jun. 2016 - 12:27

Interessante informatie over 'Britain First'. Er lopen meer patiënten vrij rond in de wereld dan men denken zou. Tevens een aardig leerstuk voor sympathisanten van Identitair Verzet, Pegida, AfD, FN, en ja, de PVV. http://www.huffingtonpost.co.uk/entry/britain-first-muslim-elected-officials_uk_574352c4e4b0e71ef36d9617?edition=uk

Diederick Laardeveen
Diederick Laardeveen19 jun. 2016 - 11:34

Misselijkmakend kereltje uiteraard, dan ben je geen haar beter dan IS.

LodeHere
LodeHere19 jun. 2016 - 9:43

We mogen blij zijn dat Europese landen zo nu en dan een van de VS en Brussel onafhankelijke beslissing nemen waar het om zaken gaat die ons allemaal aangaan. Of is oorlog niet iets wat ons allen raakt als het op grote schaal in Europa plaats vindt? Duitsland heeft hele slechte herinneringen aan oorlog met Rusland, en wil niets van al dat wapengekletter horen: "‘Saber-rattling & warmongering’: German FM blasts NATO military drills in Eastern Europe" https://www.rt.com/news/347258-steinmeier-nato-drills-warmongering/ Laat de elite in Brussel -en Washington- maar knarsetanden.

KnorretjeBig
KnorretjeBig19 jun. 2016 - 9:35

@peterh "Samenwerking tussen soevereine landen, zelf baas over beleid en financiën met een eigen centrale bank en munt." De laatste keer dat Nederland een eigen monetair beleid, los van Duitsland, probeerde leverde dat Nederland een economische crisis op met torenhoge interest percentages op hypotheken en staatsleningen.

Ulltrafox
Ulltrafox19 jun. 2016 - 9:32

Als we het over haatzaaien hebben laten we het dan ook eens hebben over het voorzichtig opkomende untermenschen gevoel wat wordt gekweekt door de jongens van de grote bedrijven. Zo worden mensen met een Bijstand al Labbekakkers genoemd en nutteloze uitvreters, profiteurs die vooral lui zijn. De volgende keer pleit men voor een verplichte sterilisatie van iedereen die qua werk en intellect geen nut hebben. De eerste stap is voorzichtig gezet. Het geval in Engeland sluit naadloos aan op een poging van de EU lobby om de Brexit movement schaakmat te zetten in een kwaad daglicht. Men zal er alles aan doen om de relatie aan te tonen met UKIP, en Britain first. Terwijl er getuigen zijn die zeggen dat deze man helemaal niet de woorden Brittain first heeft geroepen. Dit incident is een duplicaat van het geval Marinus van der Lubbe destijds met de brand in de Reichtag, waarmee de communistische oppositie tegen Hitler kon worden uitgeschakeld.

2 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen19 jun. 2016 - 19:00

@Ultra Ben je niet bezig een beetje door te draven? De diskwalificatie van werklozen, arbeidsongeschikten en bijstandtrekkers komt eerder van de VVD en hun geestverwanten. Of de man nu geroepen heeft of niet, er zijn intussen meer dan genoeg bewijzen gevondenvan zijn extreemrechtse signatuur. Als je dan nog probeert die feiten weg te praten ben je de realiteit uit het oog verloren.

Ben Joop
Ben Joop19 jun. 2016 - 20:22

Ja hoor hij is aangestuurd door MI6 nou goed? Kerel, je moet een pilletje nemen. Je loopt nu weg voor de konskwenties van de rabiate haatpraat van extreem rechts via Geen Stijl naar Geert W. De in het holt van de nacht met varkenskoppen slepende extreem rechtse smeerlappen die overdag daar moet een piemel in lopen te zingen, DAT zijn de mensen die onze beschaving bedreigen.

holverda
holverda19 jun. 2016 - 9:07

Duidelijk een verwarde man; hij weet zijn eigen naam niet eens meer.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jun. 2016 - 7:05

--- Dit bericht is verwijderd —

13 Reacties
peterh2
peterh219 jun. 2016 - 8:18

Hopelijk terug naar de EEG van 25 jaar geleden: Samenwerking tussen soevereine landen, zelf baas over beleid en financiën met een eigen centrale bank en munt. Vrede en minder neoliberalisme, meer socialisme...

DaanOuwens
DaanOuwens19 jun. 2016 - 8:29

@ Gibby Haynes Voor onze kleinkinderen waarschijnlijk minder prettig. De kaart van Europa is versnipperd in kleine regio's. Het merendeel met een hek er om heen en met als belangrijkste leus eigen volk eerst. Mensen moeten hard eten om aan voedsel te komen, transport over langere afstanden is vrijwel onmogelijk. Europa ligt duidelijk achter bij grotere samenlevingen die wel over de onderlinge tegenstellingen konden heenstappen. Een achtergebleven continent zo iets als het Afrika van nu.

Donostia2
Donostia219 jun. 2016 - 8:37

Europa, het continent zal er over 20 jaar nog wel zo uitzien als nu. De EU is een ander verhaal. Ook ik ben niet optimistisch meer over de toekomst. Ik zie geen ontwikkelingen die leiden naar een vredige, welvarende samenleving. De geopolitiek is terug van weggeweest, na de val van het communisme zijn we wat in slaap gevallen. De EU kan zichzelf op geen enkele manier verdedigen. Dan de Islamisering gestuurd vanuit het Midden Oosten. Wie had 20 jaar geleden kunnen denken dat grote delen van Azië , Indonesië, Maleisië, Brunei en zelfs India Islamitische overheersing zouden gaan kennen. De Islamisering van Europa begint ook zijn momentum te kennen, we gaan over de beslissende 5% grens heen.. En als laatste de economische ontwikkeling; globalisering leidt op dit moment tot groei in Afrika en Azië, en niet in "de oude wereld". Het lijkt erop dat we een Japans perspectief zullen krijgen. Tientallen jaren van stagnatie. Japan is ondanks die stagnatie natuurlijk nog wel erg welvarend. Tegelijkertijd is het wel zo dat al sinds Plato men zich druk maakt over de jeugd van tegenwoordig. Ik zie nog steeds grote betrokkenheid bij twintigers en dertigers. Zij zullen de antwoorden gaan vinden op al deze ontwikkelingen.

Jantje68
Jantje6819 jun. 2016 - 8:59

Als je verwacht dat ik je gerust ga stellen moet ik je teleur stellen. Het is al vaker in de geschiedenis gebeurd dat welvarende en economische centra over de wereld verschoven zijn. Militair stelt Europa niets voor en haar bewoners zijn zo over de top verwend dat ze ook niet eens willen en kunnen vechten voor hun vrijheid.

watsgebeurt
watsgebeurt19 jun. 2016 - 8:59

Zeer goede vragen. De EU is een door links en rechts gedragen gedrocht om multinationals nog meer afzetmarkt met weinig tot geen obstakels te bieden waarbinnen het enorme aanbod van arbeiders zorgt dat arbeiders steeds meer uren gaan werken voor minder loon. Een natte droom van elke multinational. De door u aangehaalde verpaupering is een kwestie van tijd omdat de middenklasse (de motor van iedere economie) inderdaad zal vervallen naar de onderklasse. Hoe dit verder uitwerkt hebben we denk ik al wel geleerd in onze geschiedenis.

J.Vermeer
J.Vermeer19 jun. 2016 - 9:28

Verdiep je in de val van het west romeinse rijk en je ziet de toekomst.

melvin84
melvin8419 jun. 2016 - 9:28

Dat zou jammer zijn maar zoals het er nu naar uit ziet staan we een terugkeer naar geloofslijnen te wachten. Elke 300 jaar sinds het onstaan van de islam is er een aanval op europa geweest. Hopelijk blijft de vrije wereld dat nu bespaart, we zijn weer aan de volgende cycle toe.

ton14024
ton1402419 jun. 2016 - 10:19

Afgaande op de mooie woorden van de laatste decennia kan dan alleen een democratische EU zijn. De buitengrenzen liggen ongeveer vast, hoogste tijd dus voor interne revisie.

bob b.
bob b.19 jun. 2016 - 10:42

Kijk naar films. Het wordt de wereld van Children of men waarin het inmiddels verpauperde westen zich met behulp van een overmacht aan staatsrepressie probeert te verdedigen tegen de armen die in opstand komen. https://www.youtube.com/watch?v=2VT2apoX90o Dat is de wereld die het rechtspopulisme voor ons creëert. Waarin een kleine groep rijken een eigen beschermde plek heeft en de armen aan hun lot overlaat. Of de wereld zoals we die nu hebben, de weg van de geleidelijkheid waarin het verstand en gevoel samen op trekken. Waarin geen plaats is voor overhaaste door populisten geforceerde en via referenda afgedwongen beslissingen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 jun. 2016 - 12:12

'Hopelijk terug naar de EEG van 25 jaar geleden:' En dan hoop je er zelf natuurlijk ook weer 25 jaar jonger uit te zien. Zoals de meeste PVV/SP-ers heb je ernstig last van het 'past time paradise' syndroom.

LodeHere
LodeHere19 jun. 2016 - 13:20

@Bob de la Bob Ik weet niet of u op een elite doelt die de wereld naar de toekomst leidt waar die film "Children of Man" een dramatisch beeld van geeft, maar zo ja, dan passen mensen van de elite die zich in de VS als Democrats presenteren daar net zo in als diegenen van de elite die zich Republicans noemen; beide zijn volkomen rechts wat dat betreft. Als we super-kapitalisten eigenaren van de big corporations en hun politieke representanten rechts mogen noemen. Die film kan overigens in z'n geheel worden gezien: "Children of Man" http://viooz.ac/movies/11759-children-of-men-2006.html Met dank voor de tip.

Ben Joop
Ben Joop19 jun. 2016 - 20:23

Koffiedik kijkerij. Ondertussen moeten we dit soort fascisten geen milimeter de ruimte geven.

hugo bergveen
hugo bergveen20 jun. 2016 - 7:04

@Peter Dat lijkt me wel wat: geen scheldpartijen op Twitter en Facebook, geen PVV en aanverwante clubjes, nauwelijks naargeestig nationalisme, maar volop vertrouwen in de toekomst in een bloeiende EU... wanneer gaan we?

Meta Foor
Meta Foor19 jun. 2016 - 6:43

de EU is bij uitstek een product van kapitalisme en grootheidswaanzin. Het drukt in steeds grotere getallen de middenklassen omlaag en minimaliseert de salarissen van lokale werkers. Ik verbaas me er steeds meer over dat juist de socialisten (en linksen) voor een massaal EU stemmen (zie ook de positieve reacties over vergroting EU in dit soort fora), terijl juist die hoek er de meeste economische klappen krijgen

1 Reactie
Jantje68
Jantje6819 jun. 2016 - 9:05

De EU heeft niks met links of rechts te maken maar meer met hoog en laag opgeleiden (PvdA, VVD, CDA, D66 voor PVV, SP tegen). Voor de meest hoog opgeleiden is de EU vanzelfsprekend. Het is gewoon een infrastructuur. Dat betekend niet dat er geen kritiek is op de EU maar je gaat het internet ook niet afschaffen vanwege cybercrime. Evenmin de spoorwegen vanwege de problemen met de NS.

DaanOuwens
DaanOuwens19 jun. 2016 - 6:09

Er zijn nogal wat overeenkomsten tussen extreem recht en de radicale islam. Maar in deze discussie valt mij een overeenkomst op die mij niet eerder was opgevallen. Na de aanslagen in Parijs beweerden moslim jongeren dat de aanslagen niet het werk van islamieten konden zijn. Joden, Amerikanen, Israël dat waren de daders met als doel de islam in een kwaad daglicht te zetten. Dit was aanleiding tot Kamervragen en scherpe veroordelingen van deze jongeren. Niet ten onrechte uiteraard, want dit soort uitspraken waren stompzinnig en gevaarlijk. Maar dan valt toch op dat hier nogal wat reacties komen van sympathisanten van het rechtse gedachtengoed, voorstanders van een brexit en nexit die exact dezelfde uitspraken doen. De elite, het pro EU kamp, Amerika zouden opdracht hebben gegeven tot de moord. Net zo stompzinnig en gevaarlijk. Alles wordt gedaan om te ontkennen dat er tussen deze moord en het extreem rechtse gedachtegoed een relatie is. Ik denk dat hier ook eens over gepraat moet worden. Er is een ontkenning van het extreem rechtse gevaar gaande die zelfs leidt tot een wedstrijd wie de meeste doden heeft aangericht. De islam of extreem rechts. Mensen die dit soort uitspraken doen zorgen voor verdere polarisatie. Het wordt tijd dat mensen ook eens aangesproken worden op de dingen die ze zeggen.

8 Reacties
LodeHere
LodeHere19 jun. 2016 - 9:16

@DaanOuwens: "De elite, het pro EU kamp, Amerika". Als je alle oorlogsslachtoffers die Amerika via de oorlogen in Afghanistan, Irak en Libië heeft veroorzaakt bij elkaar optelt blijkt dat de elite met instemming en medewerking van de elite in Brussel een onvoorstelbaar groot aantal mensen hebben vettte gedood en gewond, en zo miljoenen mensen verschrikkelijk lijden heeft aangedaan. Die elite heeft niets met links of rechts te maken -al doen ze zich soms als een van die twee kanten voor- want het zijn allemaal met bloed besmeurde handen op een vette buik.

LodeHere
LodeHere19 jun. 2016 - 9:20

Correctie: "vettte" was er per ongeluk in terecht gekomen tijdens de redactie zonder dat ik het zag.

J.Vermeer
J.Vermeer19 jun. 2016 - 9:24

Geen speld tussen te krijgen. Zowel extreem rechts als de islam hebben wel degelijk een realtie met geweld.

melvin84
melvin8419 jun. 2016 - 9:33

Ik ben het met grote delen eens alleen er is een belangrijk verschil. Extreem rechts denkt en reageert. Islamfacisten moorden en roven. Verschil tussen een hond in een hok en een monster.

DaanOuwens
DaanOuwens19 jun. 2016 - 9:52

@ LodeHere Wat een onzin weet jij toch neer te schrijven. Dit soort zinnen: Die elite heeft niets met links of rechts te maken -al doen ze zich soms als een van die twee kanten voor- want het zijn allemaal met bloed besmeurde handen op een vette buik. Die elite staat vermoedelijk voor de duivel, het kwaad. Heb je ook nog iets als een god in jouw geloof? Een tijdje geleden was er een aardige discussie hier. De elite die niet bestaat. Mooi was dat niemand een beetje samenhangend kon onderbouwen wie of wat die elite dan zou zijn. 20 mensen in Nederland? 200 of 2000. Mondiaal wordt het dan wel heel groot. Mondiaal een elite van 200? 2000? 20.000? Dan doen ze wel heel slecht werk, want het is een chaos op deze wereld. Als gevolg van de dreigende Brexit gingen de beurzen de afgelopen 14 dagen al 10% onderuit. Dat zijn serieuze verliezen. Kortom er bestaat geen elite. Er bestaat een groep rijke mensen en een groep machtige mensen. Dat zijn niet per definitie dezelfde mensen. Er zij zijn op geen enkele manier in staat de wereld gezamenlijk te besturen. Ze zijn het overal oneens. Want Poetin is machtig, Erdogan is machtig en Obama is machtig. Zie jij ze al samen een plan maken om het leven voor jou zo moeilijk mogelijk te maken? Dan heb je een rijke fantasie.

LodeHere
LodeHere19 jun. 2016 - 13:03

@DaanOuwens Als het toegestaan is dit te posten, kijkt u even naar dit korte clipje? De top Amerikaanse en Europese leiders -voormalige en huidige- maken het u wel duidelijk: "Top New World Order quotes" https://www.youtube.com/watch?v=Pb33Xv73Acg Noem mij maar een samenzweringsnut na het zien daarvan. Dan zijn al die top wereldleiders dat ook.

DaanOuwens
DaanOuwens19 jun. 2016 - 16:28

@ LodeHere Ik ben er niet naar op zoek mensen te beledigen maar ook dit is flauwekul. De woorden new world order worden gebruikt door verschillende mensen om een verandering aan te duiden die zij persoonlijk graag zien. Er is geen algemene new world order waar al deze mensen hetzelfde onder verstaan. Iemand heeft alle toespraken van al deze figuren nagezocht op deze drie woorden in dezelfde volgorde. En aan elkaar geplakt. Je moet inderdaad goed gek zijn om zoiets te doen. Ik hoop voor jou dat je zelf niet zover bent.

LodeHere
LodeHere20 jun. 2016 - 12:48

@DaanOuwens Tja, als je zelfs van de top politici die het openlijk zeggen niet aanneemt dat ze aan een Nieuwe Wereld Orde werken waar de elite het voor het zeggen heeft -iets wat in Brussel al gedeeltelijk verwezenlijkt is voor Europa- dan heeft het geen zin met u daarover de discussiëren. Maar blijf u rustig in de ontkenning fase, mij beschouwend als fantast. : D

il viaggiatore
il viaggiatore18 jun. 2016 - 22:48

Ik snap het niet meer. Voor een sterkere EU hebben we de Britten helemaal niet nodig. De Britten zijn grote lastpakken in de EU en dankzij hun heeft de VS ook een grote invloed op de EU. Daarnaast zou NL beter af zijn als The City zich verhuist naar A`dam. Een ieder die dus een sterkere EU wil zou zich moeten inzetten voor een Brexit. Want als de Britten eruit gaan dan kunnen de Britten niet meer meepraten over regelgeving, maar kunnen ze niets anders dan volgen. Net zoals de Zwitsers doen. Ze dragen niets af, en ze krijgen niets vanuit Brussel, toch nemen ze bijna 1 op 1 de EU regelgeving over. Het Leave kamp had een kleine voorsprong opgebouwd deze week. Nu snap ik ook dat de Britain First groep niet bestaat uit de meest snuggere mensen dus deze terreur daad is best wel te volgen. Aan de andere kant, BF ligt al jaren overhoop met de moslimpopulatie dus dan rijst de vraag wel, waarom nu pas? Je stevent af op een Brexit waarbij je perverse gedachten tot wasdom kunnen worden en je gooit je eigen glazen nu in. Nu ben ik geen complot denker, maar toch vraag ik mijzelf af wie er nu echt bij wint dat Jo Cox vermoord is om haar politieke ideeën. Goed, gelukkig heb ik geen alu hoedje op. En vind ik deze terreur daad walgelijk. Hoe hard een debat soms ook kan zijn, geweld is nooit de oplossing.

Mary Jane
Mary Jane18 jun. 2016 - 21:26

De overheid heeft het geweldsmonopolie, dus als je moslims wilt vermoorden, dan zit er niets anders op dan in het leger dienst te nemen.

2 Reacties
J.Vermeer
J.Vermeer19 jun. 2016 - 9:20

Als je moslims wilt vermoorden kun je het best lid worden van isis, al qaida, al nusra, boko haram of een van de tientallen extremistsiche islamitisxhe organisaties...Keuze genoeg.

ton14024
ton1402419 jun. 2016 - 9:53

Maar we zullen de selectie aan de poort hopelijk zijn werk laten doen.

peterh2
peterh218 jun. 2016 - 20:56

Als je je beseft hoeveel miljard deze moord alleen al 'opgeleverd' heeft door hard stijgende beurskoersen op de dag zelf, als je dan ook weet dat een Brexit de gevestigde orde tientallen miljarden gaat kosten aan belangen en beleggingen dan komt deze aanslag ze toch best goed uit? Als hierdoor de Brexit niet doorgaat, verdienen daar sommige mensen een vermogen mee. Hoeveel geld is een mensenleven waard in het kapitalistische systeem?

10 Reacties
mulligan
mulligan18 jun. 2016 - 22:03

Zoudt u hetzelfde zeggen oog in oog hardop zeggen tegen de heer Cox en zijn kinderen?

Kilted
Kilted18 jun. 2016 - 22:59

Dan ga je uit van een causaal verband. Maar dit heeft er tot nu toe alle schijn van dat het het werk van een 'lone wolf' is. Je kan - als je dit argument doortrekt - ook stellen dat er in de VS aannemers profiteren van de herbouw van het WTC, (na 9/11) maar het gaat me wat ver om te denken dat de Amerikaanse bouwsector hier een hand in heeft. Sorry Peter, maar ik heb je weleens sterkere reacties zien plaatsen.

hugo bergveen
hugo bergveen19 jun. 2016 - 5:12

Aan een Brexit gaan sommigen ook verdienen; dat is nu eenmaal de onderlinge invloed van politiek en economie. Ik hoop alleen wel dat de indruk dat je zegt dat er dus wel een kapitalistisch complot achter deze aanslag kan zitten onbedoeld was.

peterh2
peterh219 jun. 2016 - 8:13

Misschien heb ik me onhandig uitgedrukt in deze: Wat ik bedoelde is dat de belangen zo enorm groot zijn, daar de bedragen die verdiend en verloren kunnen worden zo astronomisch (honderden miljarden) dat mensen en instanties heel rare dingen kunnen doen. Je merkt het aan de gevestigde orde: sinds het Brexit kamp dreigt te gaan winnen raakt men in paniek en worden steeds extremere doemscenarios over ons uitgestort. Het werkte niet, tot aan deze moord gingen de beurzen heel hard omlaag, een teken dat de zo vurig gewenste ontmanteling van de EU dichterbij kwam. Sinds de moord schieten de koersen weer omhoog, staat het Stay kamp weer voor in de peilingen. Blijkbaar heeft deze doorgedraaide gek meer invloed dan al die politici bij elkaar, weet hij met zijn actie te bereiken wat al die anderen niet lukte. Ik denk niet dat het een vooropgezet plan was, het komt echter wel heel goed uit voor het Stay kamp. Juist dat is een klap in het gezicht van de nabestaanden, dat al die mensen haar dood nu misbruiken om hun politieke doel te bereiken...

DaanOuwens
DaanOuwens19 jun. 2016 - 8:25

@ peterh Het wordt er allemaal niet beter op wat je hier beweerd: Juist dat is een klap in het gezicht van de nabestaanden, dat al die mensen haar dood nu misbruiken om hun politieke doel te bereiken… Nu suggereer je dat mensen haar dood doelbewust gebruiken? Wie dan? Met welk politiek doel. Je suggereert nu dat de beurskoersen doelbewust omhoog gaan omdat de kans op een Brexit kleiner is. Bewijs dat maar eens.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 jun. 2016 - 8:52

'worden steeds extremere doemscenarios over ons uitgestort' Dat valt wel mee. Bovendien kan het Brexit kamp wat ons wil laten geloven dat we met zijn allen oneindig gelukkig gaan worden bij een Brexit wel wat realistisch tegengeluid gebruiken.

Arie Roos
Arie Roos19 jun. 2016 - 9:25

Het is toch wel heel erg triest dat Rechts zich verlaagt tot dit wel heel erg doorzichtige misleidingstrucje, nl. het suggereren van een false flag ...

hugo bergveen
hugo bergveen19 jun. 2016 - 9:47

@Peter Misschien had je je uitleg beter niet kunnen posten. Nu is de indruk nog sterker dat je een complot op zijn minst niet uitsluit.

ton14024
ton1402419 jun. 2016 - 9:49

´´Hoeveel geld is een mensenleven waard in het kapitalistische systeem?´´ ´´Ik denk niet dat het een vooropgezet plan was, het komt echter wel heel goed uit voor het Stay kamp´´ Je hinkt op twee gedachten en zet mensen op het verkeerde been.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus19 jun. 2016 - 15:09

Je suggereert nu dat de beurskoersen doelbewust omhoog gaan omdat de kans op een Brexit kleiner is. Bewijs dat maar eens. @ DaanOuwens - weet u dan echt niets van de wereld? Dat is wat financiële markten doen, risico's inprijzen. Voor de moord was er angst dat een Brexit het wel eens zou kunnen gaan halen. Ik help u even = koersen omlaag.Na demoord verwachten de markten dat de stemming zal omslaan. Zal het weer even voor u vertalen = koersen omhoog. Peterh heeft gelijk dat er enorme belangen op het spel staan. En hij heeft ook gelijk dat de zichtbare en onzichtbare belanghebbenden invloed zullen aanwenden om de uitslag de ene kant op of deandere kant op te beïnvloeden. Moord op bestelling? Denk het niet. Dat er mensen niet zo rouwig om zullen zijn? Ongetwijfeld. Overigens wordt het uitmelken van deze moord voor politieke standpunten voornamelijk gebezigd door uw geloofsgenoten, sla de Britse policormedia er maar op na. En reaguurder lapoise en jverheijen gaan ook vol op het orgel. (Vermakelijk om te lezen trouwens...)

kapitanlaipose
kapitanlaipose18 jun. 2016 - 20:16

Volgens rechts staat Mohammed Bouyeri voor de islam (dus niet voor alle moslims) Staat Thomas M. dan voor rechtse ideologie (dus niet voor alle rechtsmensen)

3 Reacties
J.Vermeer
J.Vermeer18 jun. 2016 - 20:39

Goed gezien. Thomas M staat voor fascisme zoals Mohammed B voor islam staat. Prima vergelijking alhoewel de fascisten de afgelopen jaren wel een achterstand hebben opgelopen van duizenden doden tov de islam.

Marcella Rijen
Marcella Rijen19 jun. 2016 - 5:43

"Volgens rechts staat Mohammed Bouyeri voor de islam" Volgens links is dat niet het geval. Dat is nou precies waarom steeds minder mensen kiezen voor dat linkse gedachtegoed.

Van der Wal
Van der Wal19 jun. 2016 - 7:11

Kul. Als Mair ergens politiek voor staat is het voor Engels Nationalisme. Dan heb je automatisch met iedereen die geen Engelse Nationalist is ruzie.

Ben Joop
Ben Joop18 jun. 2016 - 20:06

Wilders zal wel trots op hem zijn.

2 Reacties
Events, dear boy, events
Events, dear boy, events18 jun. 2016 - 20:23

Een infame opmerking.

J.Vermeer
J.Vermeer18 jun. 2016 - 20:40

Zoals u trots bent op Volkert vd G.

LodeHere
LodeHere18 jun. 2016 - 19:10

Staat Mohammed Bouyeri voor allle moslims of slechts voor een groepje extremisten onder moslims? Staat Thomas M. voor alle Brexit stemmers of slechts voor een groepje extremisten onder Brexit stemmers?

6 Reacties
Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger18 jun. 2016 - 19:33

Vreselijk al die beelden, dagelijks, van rechts radicaal racistische Brexit stemmers - met propaganda materiaal in de vuisten - van haat verwrongen gezichten staan te schreeuwen dat iedereen die niet hun regels respecteert wordt gedood. En dan al die filmpjes van de slachtoffers, werkelijk, hoe is het mogelijk dat zoiets bestaat.

Dale S
Dale S18 jun. 2016 - 19:58

Exact Lode. Epistel na epistel wordt er neergepend over het besmeuren met kwasten, dat wij nooit een hele groep verantwoordelijk mogen stellen voor de acties van een en dat extremisten niets te maken hebben met uit welke naam zij hun extreme daad plegen. Maar deze moordenaar is nu de vleesgeworden Brexit stemmer? Beetje hypocriet niet?

kapitanlaipose
kapitanlaipose18 jun. 2016 - 21:08

@Dale S Epistel na epistel wordt een aanslag door een moslim geprojecteerd op een gehele religie en op de rest van de moslims en vluchtelingen. Maar pleegt een rechts extremist een aanslag dan mag het opeens niet doorgetrokken worden. Dan is het opeens een lone wolf.. een einzelganger Best wel hypocriet he

LodeHere
LodeHere19 jun. 2016 - 2:49

@kapitanlaipose Ik neem aan dat u niet meent dat alle mensen die de Islam aanhangen extremisten zijn. Meen dat dan ook niet over mensen die het beter vinden niet afhankelijk te zijn van de beslissingen van een zelfbenoemde z.g. "elite" in Brussel.

JStokx
JStokx19 jun. 2016 - 7:55

@kapitan Als u het nu wel wilt doortrekken, maar juist niet bij moslims maakt dat u ook hypocriet.

Dale S
Dale S19 jun. 2016 - 9:32

Leuk geprobeerd Lapoise maar die vlieger gaat niet op. Van mij mag je alle Brexit stemmers over een en dezelfde kam scheren, maar dan ook niet zo vol op het orgel als het moslims betreft. Ik begrijp dat er naarstig gezocht naar 'kijk maar hun doen het ook' voorbeelden maar die zijn uiteraard iets minder voorradig. Het is op Links compleet geaccepteerd dat men het christendom aanvalt en beschimpt (van mij goed want ik ben tegen elk geloof) en is alles wat niet geheel Links is gelijk extreem Rechts, maar de realiteit leert dat Links het voorstaat dat zij een totalitaire ideologie verdedigd die vrouwen onderdrukt, die homo's, andersdenkenden en apostaten vervolgd en vermoord. Wat is er toch gebeurd met de beweging die heeft gevochten tegen de Kerk, die gevochten heeft voor vrouwenrechten en acceptatie van homo's? Is het nu die beweging die zo is gaan geloven in hun eigen betuttelingen omtrent immigranten dat zij moslims echt alleen nog maar als slachtoffer kunnen zien en daarom blind blijken voor de werkelijkheid. Dit terwijl Rechts zich ineens opwerp voor de zwakkeren in onze maatschappij; de oudjes, de zieken, de achtergeblevenen. Het de onderklasse én de middenklasse die ineens een swing naar Rechts hebben gemaakt. Wat overblijft is een groepje elitaire Linkse NIMBY's die het vooral goed weten voor anderen maar zelf in de mooie wijken en dorpen wonen waar de enige buitenlanders de plaatselijke Chinees is. De peilingen laten hier geen twijfel over bestaan mijn beste Lapoise. Dus ik nodig u uit om uw truukje nogmaals toe te passen, kijken waar het schip nu zal stranden.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger18 jun. 2016 - 19:09

Ach zo stak ooit de labiele en impulsieve communist Marinus van der Lubbe de duitse Reichstag aan en won de NSDAP een week later de verkiezingen. Voor zijn daad verloor hij - helaas - letterlijk zijn hoofd. De rest is bekende geschiedenis. Ook daar, vragen, vragen, vragen tot in het heden. Of het enige invloed heeft gehad, wie het weet mag het zeggen.

kapitanlaipose
kapitanlaipose18 jun. 2016 - 18:52

Tegen de EU zijn is prima. Maar nationalisme vind ik zo achterhaald. Nationalisme is de illusie dat je als arbeider en middenklasse dezelfde belangen zou hebben als de werkgevers en kapitalisten uit hetzelfde land. Alsof we blij moeten zijn als de aandelen van Philips, Unilver of Shell omhoog zijn gegaan omdat het ook (deels) Nederlandse bedrijven zijn. Die man leeft in een illusie met zijn Britain First.

3 Reacties
van der laak
van der laak18 jun. 2016 - 19:41

Die man leeft in een illusie met zijn Britain First. de man is ook zwaar gestoord.

D'Holbach
D'Holbach18 jun. 2016 - 20:18

Mijn waarde kapitan, als u een baan hebt en een normale pensioenopbouw moet u inderdaad blij zijn als de aandelen van deze bedrijven omhoog gaan, u moet daar later van eten want ook uw pensioengeld wordt er mee verdiend. Mocht u geen baan hebben maar een uitkering, wees dan blij als de aandelen omhoog gaan, daarmee wordt namelijk het geld verdiend waarmee u maandelijks uitbetaald wordt. Dus ja, arbeiders en middenklasse hebben deels dezelfde belangen.

Marc2406
Marc240619 jun. 2016 - 7:12

Iedere Brit leeft in een illusie als zij denken dat er ook maar iets substantieels ten goede zal veranderen voor hen mocht GB de EU verlaten. Het neoliberale beleid van de EU wordt minstens zo hard onderschreven door Groot Brittannië. Soevereiniteit is leuk en aardig, maar het is uiteindelijk het beleid van de Britten zelf (zeker nu met Cameron) die de werkelijke problemen veroorzaken. Oftewel met BG uit de EU zullen dezelfde problemen nog steeds spelen. Nog steeds zal GB haar industriële basis verloren hebben aan bijv. Azië. Nog steeds zal er een enorm verschil blijven bestaan tussen het rijke financiële centrum Londen en de rest van het land. En nog steeds zal GB te kampen hebben met een regering die volledig clueless is over hoe het land te verbeteren. Een discussie over wel/niet in Europa is niets meer dan een achterhoedegevecht. Het lijkt mij veel nuttiger om te streven naar een werkelijke democratisering van Europa want samen staat men toch echt sterker. Om vervolgens op die manier met een machtiger blok afstand te nemen van neoliberalisme, en de werkelijke economische/sociale zaken frontaal aan te pakken.

Van der Wal
Van der Wal18 jun. 2016 - 18:49

Die gaat dus voor de ontoerekeningsvatbaar-variant.

J.Vermeer
J.Vermeer18 jun. 2016 - 18:17

Dus als ik het goed begrijp: 1 moord door iemand die rechtse ideen heeft betekent dat het rechtspopulisme ontzettend gevaarlijk is maar honderden doden , alleen al in het afgelopen jaar, door mensen sie zich beroepen op de islam betekenen niet dat deze religie een gevaar is voor de vrije samenleving? .... Daarnaast is deze moord vreselijk en wordt het inderdaad tijd dat politici van alle zijden zich rekensxhap geven van hun uitspraken.

6 Reacties
adriek
adriek18 jun. 2016 - 19:23

Een politieke moord valt onder een andere categorie dan een terreuraanslag. Beiden zijn gruwelijk, maar moeilijk vergelijkbaar. Elke verenigingsvorm die extremistisch gedrag uitlokt of (impliciet) aanmoedigt is een gevaar voor de samenleving.

J.Vermeer
J.Vermeer18 jun. 2016 - 20:43

Deze moord is tevens een terreurdaad. Het een sluit het ander niet uit. Destabiliseren van de rechtsorde is nu juist een van de bestanddelen van terreur.

BertrandRussell
BertrandRussell18 jun. 2016 - 21:04

Inderdaad, honderden doden in een jaar, door daders die zich beroepen op een religie met wereldwijd anderhalf miljard aanhangers, bewijzen op geen enkele manier dat die religie als zodanig een gevaar vormt voor ‘de vrije samenleving’. Rechtspopulistische politici zijn ook niet per definitie gevaarlijk, maar wel als ze zich van steeds opzwepender geweldsretoriek bedienen, zoals Nigel “We moeten een grondoorlog tegen de EU voeren” Farage. Net zoals imams gevaarlijk kunnen zijn, als ze de martelaarsdood in de strijd tegen het decadente westen verheerlijken.

J.Vermeer
J.Vermeer19 jun. 2016 - 9:32

@ J Verheijen: Die honderden doden betreffen dan alleen de aanslagen in het westen. Wanneer je alle moslimlanden bekijkt gaat het om duizenden , honderdduizenden doden. Natuurlijk hebben de oorlogen in het midden oosten een grote westerse component maar zelfs in landen als Indonesie wordt de islam gewelddadig en onverdraagzaam. Ik snap ook wel dat het een beangsigend idee is dus cognitieve dissonantie helpt om uw geest gerust te stellen.

BertrandRussell
BertrandRussell19 jun. 2016 - 10:36

@ J.Vermeer Indrukwekkend hoor, die keiharde cijfers van jou. Als we toch wat gaan blufpokeren, vermoed ik zomaar dat Saddam, Bush' tweede Golfoorlog en Assad samen al verantwoordelijk voor zijn een veelvoud van het aantal slachtoffers dat fanatieke islamisten de laatste decennia in het Midden-Oosten hebben gemaakt. Ik zou het voor je kunnen nazoeken, maar bij een ervaringsdeskundige op het gebied van cognitieve dissonantie heeft dat denk ik niet zoveel zin.

J.Vermeer
J.Vermeer19 jun. 2016 - 12:13

@ J. Verheijen: Tja, Bush was een dwaas die veel ellende heeft veroorzaakt. Neemt niet weg dat het , gezien het onderstaande lijstje, iets te makkelijk is om daarvalles maar aan te wijten: Al Qaida, wereldwijd Islamitische Staat (in Irak en de Levant) (ISIS, ISIL, IS) - Wereldwijd maar voornamelijk in Syrië en Irak Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat - Algerije Groupe Islamique Armé (GIA) - Algerije Groupe Islamique Combattant Marocain of Marokkaanse Islamitische Strijdersgroep (GICM) - België, Nederland en Spanje Islamitische Beweging van Centraal-Azië - Centraal-Azië Egyptische Islamitische Jihad (EIJ) - Egypte Gama'a al-Islamiyya - Egypte Takfir wal Hijra - Egypte, Europa, Midden-Oosten Abu Sayyaf - Filipijnen Moro Islamic Liberation Front - Filipijnen Jemaah Islamiyah (JI) - Indonesië (en omstreken) Ansar al-Islam (AAI) - Irak Asbat al-Ansar - Libanon Hezbollah - Libanon (door onder ander Israël, de VS, Canada en de EU als terroristisch beschouwd) Libische Islamitische Gevechtsgroep of Al-Jama'a al-Islamiyyah al-Muqatilah bi-Libya - Libië Ansar Dine - Mali Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) - Mali Boko Haram - Nigeria en omliggende landen Ansaru - Nigeria Islamitische Beweging van Oezbekistan - Oezbekistan Hamas - Palestijns Islamitische Jihad (PIJ) - Palestijns Harakat ul-Mujahidin (HUM) - Pakistan Al-Shabaab - Somalië, Kenia Gerakan Mujahideeën Islam Pattani (GIMP) - Thailand Revolutionair Nationaal Front of Barisan Revelusi Nasional (BRN) - Thailand Great Eastern Islamic Raiders' Front (IBDA-C) - Turkije

Nederlander91
Nederlander9118 jun. 2016 - 17:36

Tja, wat moet je doen als alle voortekenen er op wijzen dat er een Brexit aan te komen en je dit als elite toch wilt voorkomen? Simpel: laat een moord plegen in naam nationalisme. Het ligt er allemaal zo duidelijk bovenop. Ik mag hopen dat de Britten beter weten en dat die Brexit ‘gewoon’ doorgaat. Dergelijke referenda komen niet vaak voorbij en als de Britten tegen een Brexit stemmen, dan is het goed mogelijk dat ze permanent kunnen fluiten naar hun vrijheden. Voor zover wij kunnen beoordelen, zou het zomaar zo kunnen zijn dat een soort George Soros-achtig type achter deze moord zit. De Europese overheden, in dienst van de elite en multinationals, zijn niet te vertrouwen. Ik zie ze er zo voor aan dat ze letterlijk over lijken gaan om de boel te saboteren. Deze timing is té toevallig.

9 Reacties
Ben Joop
Ben Joop18 jun. 2016 - 20:08

Het zijn de kwaadaardige linksen die deze moordaanslag getimed hebben? U moet eens een afspraak met u doktor gaan maken.

frankie48
frankie4818 jun. 2016 - 20:16

Beste, Zoals vaker is gebeurt/d toch!

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events18 jun. 2016 - 20:22

''...en je dit als elite toch wilt voorkomen? Simpel: laat een moord plegen in naam nationalisme.'' Joepie! Een loepzuiver aluhoedje! Je bent natuurlijk ook van mening dat 9/11 een ''inside job'' was, om zo een voorwendsel te creëren Afghanistan en Irak binnen te vallen. (Boy, are you crazy)

J.Vermeer
J.Vermeer18 jun. 2016 - 20:51

@ Ben Joop: Een Denk aanhanger zou toch blij moeten zijn met een complottheorie?

Ryder
Ryder18 jun. 2016 - 21:46

Dit soort idiote complottheorieën maken bij mij zowel de lachspieren als de maagsappen los. Beste Joop-redactie, zo'n bericht mag best tegengehouden worden want het dient geen enkel discussiedoel.

LodeHere
LodeHere19 jun. 2016 - 3:17

Wat de rechtse kapitalistische elite wil is dat iedereen gelooft dat die elite geen complotten smeed en laat uitvoeren om hun belangen te dienen. Dat ze te moreel hoogstaand staan om b.v. oorlogen uit te laten voeren met miljoenen slachtoffers. Zo naïef willen ze de burgers houden. En iedereen die wel beter weet moet daarom voor gek worden verklaart. Dat maken ze duidelijk via de massa media waarvan ze eigenaren zijn, en wiens hoofdredacteuren ook lid van de elite club zijn. Helaas hebben ze het voor elkaar dat er mensen zijn die hun wensen uitvoeren door iedereen die zich meer verdiept heeft in de materie -en daardoor weet dat de elite over lijken gaat- voor alu-hoedje drager uit te schelden... Ik weet niet of deze moord door de elite gerangeerd is of niet. Tot nu toe lijkt het van niet. Maar ik hou het niet voor onmogelijk.

Casparus2
Casparus219 jun. 2016 - 5:58

"Zoals de waard is,vertrouwd hij zijn gasten"

Ben Joop
Ben Joop19 jun. 2016 - 20:07

J.Vermeer: Pardon?

Dale S
Dale S19 jun. 2016 - 20:26

Nou zo vreemde gedacht is dit niet hoor. Wie denkt er nu nog dat Kennedy door een eenzame gek is afgeknald, niemand toch? We zijn het er allemaal over eens dat Irak onterecht werd binnengevallen om de olie en om een score te vereffenen. Wie denk je dat er achter de EU zitten? Een paar idealisten die alleen eendracht en saamhorigheid in het vaandel hebben wapperen? Kom zeg. Big Banks, Big Farma, big Industrie en heel veel oud geld. Deze groepen en families zijn niet aan de macht omdat zij zoveel geven om individuele levens hoor Het gaat hen om de dollars en cents. Geld en macht. Daar zijn miljoenen mensen voor omgebracht. Het feit dat deze machtige groepen heel veel geld aan dit project verdienen gaan ze niet zomaar even via een referendum af laten pakken. Mensen zijn voor hen slecht de pionnetjes op het schaakbord. Als men het zo beziet is de gedachte dat er sturende krachten achter de dood van deze mevrouw Cox zitten niet zo'n grote stap. Follow the money or who benefits the most and you'll find the culprit.

cockpol
cockpol18 jun. 2016 - 17:15

Net als de heren die de working class hero willen uithangen, is de gedachtengang van deze meneer zwaar gedateerd.

Gert1002
Gert100218 jun. 2016 - 17:10

De EU is een dictatuur. Wetten worden gemaakt in besloten commissies door ongekozen bureaucraten die geen verantwoording verschuldigd zijn aan de kiezers. Het EP heeft geen wetgevende macht, kan geen wetten wijzigen en kan geen bestaande wetten intrekken. Het enige nut van het EP is het voor de vorm goedkeuren van wetten die in de besloten commissies zijn gemaakt. Velen zijn hier de EU goedgezind omdat de EU momenteel een links liberale dictatuur betreft. Men vergeet echter dat door verkiezingen dit beeld kan wijzigen en we te maken krijgen met een rechts populistische dictatuur die van dezelfde ondemocratische EU structuren gebruik gaat maken. We hebben hier te maken met een anti democratisch monster en links en rechts moet zich afvragen of het niet beter is dit monster op te doeken.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jun. 2016 - 17:05

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper18 jun. 2016 - 17:33

Een filmregisseur zei dus in 2014 iets over Oekraïne.....

LodeHere
LodeHere18 jun. 2016 - 18:50

Zegt Oliver Stone in dat Volkskrant artikel: "'Veel getuigen denken dat de schutters die veertien politieagenten en 45 demonstranten doodden en 45 mensen verwondden door pro-Westerse facties zijn geïntroduceerd - met de vingerafdrukken van de CIA erop.'" De media gaven de schuld er van aan Janoekovitsj. Daarvóór was al hetzelfde scenario in Syrië uitgevoerd. Toen het leger werd ingezet begonnen de camera's van de Westerse massa media te draaien. Zo gaat dat blijkbaar tegenwoordig als de elite een oorlog voor regime change wil verkopen aan het publiek.

stnic
stnic18 jun. 2016 - 19:16

Tegenwoordig mag je alles false flag noemen zonder noemenswaardig bewijs. LodeHere geeft het voorbeeld, doet net alsof een revolutie normaliter komt aanwaaien. Natuurlijk beginnen de camera's al te draaien want zo'n revolutie kan je ruim vantevoren zien aankomen. Misschien eens wat minder navelstaren en eens echt naar buiten gaan!

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper18 jun. 2016 - 19:44

De bron van Stone was, naar zijn eigen zeggen, een interview dat hij had met Janoekovitsj. Niet echt iemand die belangeloos in de zaak staat. In hetzelfde artikel lees ik: "Dat Janoekovitsj ook vanuit Rusland bleef benadrukken dat hij nog de president van Oekraïne was en weigerde af te treden, ook al was hij door het parlement weggestemd, vermeldt Stone er niet bij." en "De beroemde regisseur [....] hekelde bovendien de berichtgeving rondom de Krim. 'Het dominante verhaal is nu 'Rusland op de Krim', terwijl het 'de Verenigde Staten in Oekraïne' zou moeten zijn. " Nu lees ik ook in tientallen kranten dat Putin heeft overwogen dat hij tactische kernwapens wilde inzetten als de Krim-overgave niet soepel zou verlopen. Rusland is wel heel degelijk dominant aanwezig in en rond Oekraïne. Laat die man lekker films maken, en zich verre houden van zaken waar hij niet zoveel verstand van heeft. http://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-threatens-to-use-nuclear-force-over-crimea-and-the-baltic-states-10150565.html Het lijkt mij heel verstandig om het aluhoedje weer af te zetten, en ons bezig te houden met het topic dat in dit artikel speelt.

LodeHere
LodeHere19 jun. 2016 - 3:31

s@tnic "Tegenwoordig mag je alles false flag noemen zonder noemenswaardig bewijs. LodeHere geeft het voorbeeld, doet net alsof een revolutie normaliter komt aanwaaien." Ik zeg juist dat die revoluties niet zomaar komen "aanwaaien." In tegendeel. Zie hier hoe ze worden georganiseerd: Journeyman Pictures: "The Revolution Business - World" https://www.youtube.com/watch?v=b_B8pTPbIW4 @Jolly Jumper "de president van Oekraïne was en weigerde af te treden, ook al was hij door het parlement weggestemd." Janoekovitsj "weggestemd" door het parlement? U bedoelt het coup "parlement" dat gewelddadig aan de macht was gekomen via een coup. Een "parlement" dat niet via verkiezingen gekozen was.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jun. 2016 - 16:51

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper18 jun. 2016 - 17:39

Links en pro-brexit, laten we zeggen, nationalistisch en socialistisch. Daar was toch een afkorting voor?

Appi Mohamud
Appi Mohamud18 jun. 2016 - 21:10

Je hebt deels gelijk Oliver maar niet helemaal. Waar we nu voor werken is niet voor ons maar voor wat na ons komt. Colonisatie tijd en slavernij was een erge tijd, zijn we met se allemaal eens. Maar de inwoners van sommige landen zouden helemaal geen Marcedes kunnen kopen zonder die handelingen. Mischien heb jij geen kinderen, dan kan ik nog enig sinds je punt snappen. Maar ik als ouder werk nu voor het leven van mijn kinderen en hun kinderen. Vervolgens verwacht ik dat mijn kinderen de stok over nemen om voor hun kinderen en kleinkinderen te werken. Ik zeg ook altijd tegen me vrouw en kinderen als het weer dat tijd van het maand is om geldte sturen naar sSomalië. "Mijn ouders hebben alles afgebroken wat hun ouders voor hun hebben opgebouwd, hetis nu aaanmonsteren om niet op het zelfde voet door te gaan en wel iets voor onze kinderen achterlaten". En dat zonder mijn ouders iets kwalijk te nemen.

Appi Mohamud
Appi Mohamud19 jun. 2016 - 18:08

Beste Oliver. Ik heb hier niet over geloof en of riligie, iedereen mag in geloven waar ze in willen geloven. Het gaat mij om dat je zegt dat we voor nu en hier moeten werken. Het idee van "nu" is altijd achterhaald, want op het moment dat je "nu" zegt is het al verleden tijd. Dus in feiten wat jij bedoelt is achter het probleem aanlopen en laten we alles oplossen als het verkeerd gaat. Ik heb liver (en daar hebben we echt wel het denkkracht voor) dat we de problemen aanzien komen voor dat ze der zijn en die proberen op te lossen. Voor mijis het te laat, ik heb te lang in de status quo geleefd dat elke verandering beetje eng word. Maar voor mijn kinderen is een hele weg te gaan. Als ik nu voor me zelf ga werken en mezelf verrijk, gaan mijn kinderen het later voelen doordat ze kwalijk word genomen wat ik heb misdaan. Namelijk me zelf verrijkt ten kosten van de ander, maar mijn kinderen hebben wel een goed leven met een Marcedes voor de deur. Daar tegen kan ik niet voor mezelf gaan werken maar voor hun geweten en ondertussen me best te doen zodat hun ook een Marcedes voor de deur kunnen zetten. Rutte is een leugenaar da weten we allemaal, ja hij stelt wel voor dat iedereen moet mee doen mij hij verrijk zichzelf. Dat zal in houdendat later iedereen met de achternaam Rutte op zal worden aangekeken. Zijn kinderen kunnen het dan vergeten om minister president te worden, maar ze hebben wel het geld om goed van te leven. Alhoewel Rutte geen kinderen heeft, weet ik niet of hij andere familieleden heeft. Zo niet, mag hij zichzelf gaan verrijken wat hij wil. Dan weet ik dat alles weer terug komt in de staat kas bij zijn overlijden.

Haastig
Haastig18 jun. 2016 - 15:51

Nou Jolly Jumper, dat lost ook weer alles op. Politie kan niets meer verzwijgen want de dader is er helder over. Conclusie: Extreem rechtse terrorist die pro brexit is.

1 Reactie
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper18 jun. 2016 - 17:37

Het was slechts een hypothese van mij, dit ondersteunt dat ik gelijk had, want ik denk dat hij op het politiebureau zich ook zo heeft gedragen. Voor de politie was dit, volgens mij, al heel snel duidelijk. Het gaat duidelijk om een gek met waanvoorstellingen, maar soms denk ik dat je dat van, zo'n beetje, de halve UK kan zeggen, want velen blijken zo te denken zo als hij.

Lester2
Lester218 jun. 2016 - 15:46

Bah, je kan best nationalistisch zijn zonder een moordende psychopaat te zijn. Deze man verpest het voor iedereen die een rationele blik heeft op Brexit. Er moet zeker gekeken worden of deze man deel uitmaakte van een organisatie, want met geweld het politieke debat proberen te beïnvloede is gewoon terrorisme en een gigantisch gevaar voor de samenleving.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot18 jun. 2016 - 16:37

'Deze man verpest het voor iedereen die een rationele blik heeft op Brexit.' Mensen met een rationele blik zijn tegen een Brexit en zeker niet nationalistisch. Nationalisme is bij uitstek een stroming voor dommeriken; mensen die nooit iets van de geschiedenis zullen leren.

cockpol
cockpol18 jun. 2016 - 17:18

Ik ben zo vrij met u van mening te verschillen meneer Speetboot. Had u imperialisme gezegd, dan had ik u waarschijnlijk kunnen beamen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 jun. 2016 - 7:46

'Had u imperialisme gezegd, dan had ik u waarschijnlijk kunnen beamen.' Nationalisme en imperialisme gaan niet zelden hand in hand.

slopsma
slopsma18 jun. 2016 - 15:19

Ik heb het al eerder gezegd, het lijkt erg op de moord van Els Borst. Een zwaar gestoord persoon, die al jaren behandeld werd voor zijn psychische problemen. Wat kan je daar aan doen? Niets lijkt me!

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 jun. 2016 - 16:06

@ slopsma Daar kan je van alles aan doen. De uitspraken van de man zijn direct ontleent aan uitspraken van voormannen van het pro Brexit kamp. Dus de vraag kan gesteld worden; Moet het op deze toon? Dezelfde vraag die je stelt als imams radicale verhalen houden. En waarop ingegrepen moet worden en terecht. De discussie is in Engeland inderdaad ontspoort, dat lijkt een consequentie te zijn van referenda, het polariseert. En kan dus leiden tot dit soort excessen. Deze idioot is niet de gemiddelde Brexit stemmer. maar deze man is wel "gestart" door de toon in de discussie. Zodra politieke tegenstanders verraders worden, of landverraders, die de soevereiniteit weggeven en verkrachters en dieven binnen laten dan wordt doelbewust het risico genomen dat iemand als deze man in beweging komt. Dus je kan er van alles aan doen om dit soort moorden te voorkomen, maar je moet het wel willen.

BingoGrubb
BingoGrubb18 jun. 2016 - 17:20

Daan de Zwitsers doen het anders aardig goed

DaanOuwens
DaanOuwens18 jun. 2016 - 18:05

@ slopsma Misschien nog enige nuancering van mijn eerdere tekst. De man blijkt al jarenlang een rechts extremist. Ik ging er van uit dat de toon van de discussie de bron van zijn woede was. Maar die woede had hij al. Misschien is hij een van die rechts extremisten die sowieso wel bereid was tot geweld en nu heeft gedaan wat hij allang van plan was. Het goed in de gaten houden van dit soort lui moet net zo veel prioriteit hebben als radicale moslims. En misschien moet de politie de tijd die ze besteden aan linkse clubs die uiteindelijk toch geen zwaar geweld gebruiken wat nuttiger inzetten.

slopsma
slopsma18 jun. 2016 - 18:26

DaanOuwens 18 juni 2016 at 18:06 Daar kan je van alles aan doen. Schei eens uit, je kan toch geen rekening houden met compleet gestoorde mensen? Je geeft nu het brexit kamp de schuld van de toon van het debat, dit terwijl het stay-kamp het had over derde wereldoorlog, en einde van de westerse beschaving. Voor her hetzelfde geld was er aan die kant een gestoorde gek die aan het moorden slaat, vanwege die zware woorden. Dat kan je nooit weten.

slopsma
slopsma18 jun. 2016 - 18:29

DaanOuwens 18 juni 2016 at 18:06 PS: kijk even in het Turkije/gay pride draadje. daar maakt u mij uit voor leugenaar, en vroeg om een linkje. Die staat er inmiddels al een tijdje. Het zou u sieren als u daar een reactie op gaf.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger18 jun. 2016 - 19:18

@ DaanOuwens 18 juni 2016 at 18:06 "Deze idioot is niet de gemiddelde Brexit stemmer. maar deze man is wel “gestart” door de toon in de discussie." Daan kunt U - nu U toch lekker bezig bent - ook voor ons duiden door welke discussie de moordenaar van Lee Rigby werd "gestart".

KnorretjeBig
KnorretjeBig18 jun. 2016 - 20:03

@DaanOuwens "Het goed in de gaten houden van dit soort lui moet net zo veel prioriteit hebben als radicale moslims." Hoe veel doden hebben rechts-extremisten op hun geweten en hoeveel radicale moslims? Volgens mij zijn dat radicale moslims dus die hebben meer aandacht nodig.

DaanOuwens
DaanOuwens18 jun. 2016 - 20:09

@ slopsma Het zou jou sieren om niet met twee nicknames actief te zijn. http://www.joop.nl/nieuws/istanbul-verbiedt-gay-pride Blijkbaar is van der laak ook van jou. Ik vraag mij af of je er nog meer hebt? Een aantal jaren geleden ging het gerucht dat met name de PVV-kamer fractie en de ondersteuning onder verschillende nicknames pro PVV standpunten aan de naam probeerde te brengen op de Nederlandse discussie sites. Ik ben ineens nieuwsgierig? Je link komt uit de extremistische daily mail die een zeer extremistisch islamitische Turkse krant citeert. Dat zijn geen Turkse kranten dat is 1 krant van twijfelachtig allooi. Dat is een bladje van het zelfde bedenkelijk niveau als de Daily Mail zelf. Heb je ook linkjes naar serieuze media? Deze man is niet gestoord, deze man is rechts extremist. Zijn informatie komt uit de daily mail. En dat bepaald zijn wereldbeeld en zijn motivatie. Geweld komt op dit moment van rechts en niet van links. Dat beide partijen overdrijven in het debat is een feit. Maar het pro Brexit kamp gebruikt, net zoals extreem rechts elders in Europa oorlogstaal die mensen dat motiveren tot geweld. Er zijn niet zo veel voorstanders van de EU die tegenstanders omschrijven als landverraders. Dus een relatie tussen deze moord en de manier van argumenteren van het pro Brexit kamp en de toelichting van deze moordenaar zelf ligt toch echt voor de hand.

BertrandRussell
BertrandRussell18 jun. 2016 - 20:46

@ Slopsma "...het lijkt erg op de moord van Els Borst." Ja, precies hetzelfde. Alleen ging het in het ene geval om een uit het gesticht ontsnapte gek met waandenkbeelden, in het andere geval om een man die geaffilieerd was aan de extreemrechtse hoek van de Brexit-campagne. En die met zijn werk kon bijdragen aan de samenleving, wat betekent dat hij bij lange na niet zo "zwaar gestoord" is als de moordenaar van Borst. O ja, en die duidelijk maakt dat hij opkomt voor zijn eigen land. Net als jij op Joop, trouwens. Wat dat aangaat kan ik me wel weer voorstellen dat je het liever op ontoerekeningsvatbaarheid gooit.

BingoGrubb
BingoGrubb18 jun. 2016 - 14:45

op zich wel in de verwachte lijn. politici die de bevolking de afgelopen jaren alleen maar angst beelden aan praat waar de bevolking bang van word. en dus op een bepaald moment doordraaien van de angst die ze is aan gepraat.

Jhonathan
Jhonathan18 jun. 2016 - 14:41

>"Volgens Alex Massie van conservatief weekblad the Spectator hebben politici als Nigel Farage en Paul Golding van Britain First geen recht om verbaasd te zijn over de aanslag op Cox omdat zij geweld met hun populistische opstokerij aanmoedigen." Iemand een moord in de schoenen schuiven voor eigen politiek gewin. Ik hoop niet dat dat het niveau is van de gemiddelde aanhanger van de EU. Want dan ziet het er somber uit.

1 Reactie
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper18 jun. 2016 - 17:48

Zwakke geesten als deze dader hebben leiders nodig, mensen die zeggen welke richting goed is. En dan gaat het spinnen in het hoofd van die dader, die het leven toch al als een grote aaneenschakeling van vernederingen ervaart. Ik denk dat hij gedroomd heeft over heldendom, als de man die de UK heeft gered. Ik denk, gezien zijn gedrag, dat hij dat nog steeds droomt. Ik denk dat hij hoopt dat hij in de gevangenis als een held wordt onthaald. Voor die man is heldendom in de gevangenis meer waard dan vernedering in vrijheid. Ik denk dat de man gelukkig is, zijn finest hour heeft. Ik denk wat af op een dag, dat kun je wel zien aan mijn taalgebruik..... ;-)

Jorrt88
Jorrt8818 jun. 2016 - 14:21

Zoals de gek in Orlando hopelijk niet voor alle moslims stond, staat deze gek hopelijk niet voor alles wat zich rechts acht. Hopelijk vinden we ooit een goede manier om de maatschappij tegen dit soort geestenzieke mensen te beschermen en hen tegen zichzelf.

Gert1002
Gert100218 jun. 2016 - 13:23

Het meest is deze moord te vergelijken met de moord in 2003 op de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh vlak voor een Zweeds referendum over de invoering van de Euro in Zweden. Deze minister was pro Euro. De anti Euro groep had een grote voorsprong van 10 - 15 %, 24 uur na de moord was deze voorsprong weg volgens de peiling. Bijgaand een link naar een interessant artikel in de Volkskrant indertijd. http://www.volkskrant.nl/archief/moord-op-zweedse-minister-beinvloedt-stemgedrag~a709541/

1 Reactie
frankie48
frankie4818 jun. 2016 - 20:11

Beste Gert, Moorden op politici en de beïnvloeding daarmee op het stemgedrag kun je misschien niet met elkaar vergelijken, maar de vergelijking hier gaat wel op omdat de slachtoffers gerespecteerde en gewaardeerde en geliefde oppositieleden waren die altijd hun betrokkenheid bij de samenleving hebben laten zien, waardoor uit medeleven en uit waardering voor die humane opstelling een groep stemmers het referendumonderwerp schijnbaar anders willen gaan beoordelen, en daardoor niet meer tegen willen gaan stemmen.

richarrd
richarrd18 jun. 2016 - 13:15

Als je één van je eigen landgenoten om het leven brengt dan ben je zelf een verrader lijkt me.

Patrick Faas
Patrick Faas18 jun. 2016 - 13:01

Dat nazi’s in Duitsland tegen de EU zijn ligt voor de hand, want die EU legt ons vrede op en voorkomt nationalistische oorlogen binnen ons gebied. Dat Nederlandse nazi’s tegen de EU zijn volgt dezelfde logica, maar zij zijn wel landverraders, want nazi-Duitsland was onze vijand. Nazisme gaat in Nederland niet goed samen met nationalisme. En dat laatste geldt ook voor de Britten. Hoe kun je “Britain first” roepen en tegelijk heulen met extreemrechts waartegen de Britten zo heftig gevochten heeft? Leve de EU, leve de vrede.

8 Reacties
poeslief
poeslief18 jun. 2016 - 13:24

@patrickfaas "Leve de EU, leve de vrede." Ja en de groeten van Walter Hallstein. Ontgaat het jou werkelijk dat het ideaal van 1 superstaat reeds door de Romeinen werd nagestreefd, en Karel de Grote, en door de Nazi's. Het is een ideaal van en voor machthebbers, en dat is het immer geweest. En jij gelooft werkelijk dat die groep jouw belangen dient?

Poezenmens
Poezenmens18 jun. 2016 - 14:03

Leve de vrede, al 70 jaar. Hoewel ik moeite heb met de neoliberale politiek van de EU en het een stuk democratischer moet, ben ik het helemaal met je eens. Het lijkt erop of extreem rechtse anti-EU aartsconservatieven als Baudet met zijn oorlogsretoriek er alles aan willen doen om het bij die 70 jaar te willen laten. Doodenge sujetten. http://www.volkskrant.nl/opinie/baudet-ziet-natiestaten-onterecht-als-slachtoffers-tweede-wereldoorlog~a4321665/

Jhonathan
Jhonathan18 jun. 2016 - 14:33

@ Patrick Faas 18 juni 2016 at 15:01, Ik vind het scanderen van een EU-nalistische leus, zoals u doet, anders ook aardig angstaanjagend.

Machielse93
Machielse9318 jun. 2016 - 15:17

"die EU legt ons vrede op" Dat doet gewoon bijna pijn om te lezen. Mede door de stommiteiten van de EU is er oorlog uitgebroken in Oekraïne. De EU apologeten als guy verhofstadt wilden Assad bombarderen in de zomer van 2013. Dezelfde EU wil nu een leger creëren. Voormalig commissieleider Barosso vergeleek de EU graat met een 'empire'. De EU voorkomt geen oorlog maar creëert spanningen; zuid-Europa tegen noord-Europa en Oost-Europa tegen Duitsland. Trap dus niet in de EU propaganda. In Zuid-Amerika is geen EU en in Afrika ook niet. Ook daar is geen oorlog (oorlog als in land a tegen land b). Vraag me ook af wat uw definitie van nazi is. Nazis bestaan bijna niet meer in Europa. Er is een zielig klein groepje neonazi's in elk land net als dat er per land een zielig groepje AFA's zijn die zeggen tegen fascisten zijn maar zelf fascistische methoden gebruiken. Wel is er op opkomend nationalisme in Europa mede door de EU, globalisering, immigratie etc. Maar je kan moeilijk elke PVV stemmer of elke Brexit aanhanger een nazi noemen.

panterarosso65
panterarosso6518 jun. 2016 - 15:48

je kunt geen vrede opleggen

janwijn
janwijn18 jun. 2016 - 16:06

U had Vrijdag avond moeten kijken naar een aflevering van de tv serie Foyles's War. Die speelde af kort na de Tweede Wereld oorlog. Racisme en fascisme in Engeland kwamen in deze aflevering aan de orde waarbij huize van Poolse vluchtelingen door Engelse nazi's in de fik werden gestoken en er werd toen nauwelijks of niet tegen opgetreden. Je hoorde deze extreem nationalisten dezelfde argumenten krijsen als nu de PVV met hun aanhang, en dat note bene de slachtoffers van de Duitse Nazi's nog geen steen op hun graf hadden. Deze aflevering had op geen beter moment uitgezonden kunnen zijn.

Patrick Faas
Patrick Faas18 jun. 2016 - 20:35

@Isis “Hoewel ik moeite heb met de neoliberale politiek van de EU en het een stuk democratischer moet,” Die moeite heb ik ook en dat vind ik ook.. @ Machielse93 “Mede door de stommiteiten van de EU is er oorlog uitgebroken in Oekraïne.” Dat iedereen zo graag bij de EU wil, van vluchtelingen tot Oost-Europese landen, is een teken van succes. Dat Poetin dat laatste niet toestaat is niet onze schuld. Laat hij het oosten maar wat aantrekkelijker maken. Oorlog, met militaire bezetting van de Krim enzo, voert hij. Diplomatiek proberen wij. “…wilden Assad bombarderen” Dat zou stom zijn geweest, maar gelukkig is het niet gebeurd. Voor militaire zaken hebben we de Britten hard nodig, niet alleen Nederland, maar de hele EU. Dat brengt me op een ander voordeel van de EU; ieder heeft zo’n zijn specialismes. “Ook daar is geen oorlog (oorlog als in land a tegen land b).” Slechts zelden zien we nog oorlog van land tegen land, met officiële oorlogsverklaringen, zoals bij de Falklandsoorlog, die Thatcher vocht voor haar eer en glorie (vond ze). Tegenwoordig hebben we “conflicten” en Afrika staat in de fik: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ongoing_armed_conflicts

Van der Wal
Van der Wal19 jun. 2016 - 7:18

@Faas Jij bent degene die de Engelese Nationalisten hetzelfde plakkertje geeft. Zolang ze dat zelf niet in woord of daad doen zien zij zichzelf niet als nazi's, en zit jij in je eigen spiegel te kijken.

JanB2
JanB218 jun. 2016 - 12:19

Volgens Alex Massie van conservatief weekblad the Spectator hebben politici als Nigel Farage en Paul Golding van Britain First geen recht om verbaasd te zijn over de aanslag op Cox omdat zij geweld met hun populistische opstokerij aanmoedigen. Enige zelfrelfectie is het soort van de heer Massie volkomen vreemd.

1 Reactie
BertrandRussell
BertrandRussell18 jun. 2016 - 14:40

Als je de standpunten van Mair redelijker vindt dan die van Cameron, ben je zelf nog veel verder heen dan Nigel "UKIP zal een grondoorlog beginnen" Farage.

JanB2
JanB218 jun. 2016 - 12:17

Goed doorgedraaid. Net zoals het hele Brexit-circus. Met een premier die verkondigt dat met een Brexit er gevaar voor een derde wereldoorlog dreigt zijn de standpunten van Thomas M. relatief gezien niet eens zó bizar. Kortom: één grote doorgedraaide bende daar.

2 Reacties
H.Witte
H.Witte18 jun. 2016 - 13:20

JanB met het opkomend nationalisme en het eveneens opkomend extreem rechts moet bij het uiteenvallen van de EU inderdaad worden gevreesd voor een derde wereldoorlog, niet in de laatste plaats aangemoedigd door de VS die op die wijze haar afnemende (economische) macht (China) alsook een dreigende erge recessie voor haar ten goede kan keren. Wij, Europa, zullen weer afhankelijk worden van zogenaamde bevrijders (het kanonnenvlees) en ons vol overgave hernieuwd binden aan die zo fantastische VS. Een VS die mede verantwoordelijk is voor de instabiliteit binnen Europa. Doelbewust dus.

JanB2
JanB218 jun. 2016 - 17:07

Alsof de EU staat of valt met een Brits lidmaatschap. Ik zou zelfs het tegendeel willen beweren. De EU wordt sterker door een Brexit. Enerzijds doordat we een notoire neoliberale lastpak armer zijn, anderzijds omdat iedereen de puinhoop kan zien waar een Brexit in het VK zelf toe zal leiden. Dat wordt geen voorbeeld dat om navolging zal vragen. Wat wel tot de mogelijkheden behoort zijn zware onlusten op de britse eilanden maar dat zoeken ze daar zelf maar uit. Per slot van rekening ligt de Noordzee ertussen.

Sol Invictus
Sol Invictus18 jun. 2016 - 12:07

Een terrorist dus.

Nailles
Nailles18 jun. 2016 - 12:03

Met het negeren van het stilleggen van de wederzijdse campagnes vanwege deze terroristische moord door een extremist hoopt een klein deel van de media net als deze moordenaar een politiek gunstige uitkomst ermee te kunnen bevorderen. Ten overvloede het kwalijke karakter van dergelijke media te bewijzen: Dat ze daarbij weinig tot geen last heeft van ethische scrupules wordt gestaafd door de walgelijke collage het overwegend beschaafde deel van de zeer diverse pro-Brexit-beweging in verband te brengen met nazi-praktijken.

6 Reacties
Dunya2
Dunya218 jun. 2016 - 13:41

Je bedoelt dat zij goed in staat zijn om met een dun laagje van beschaving, de extreem-nationalistische motieven, te maskeren.

DaanOuwens
DaanOuwens18 jun. 2016 - 13:42

@ Nailles Je schrijft: pro-Brexit-beweging in verband te brengen met nazi-praktijken. Het is helemaal geen kwestie van in verband brengen. De moordenaar staat in verband met het pro Brexit kamp. De moordenaar is een aanhanger van het pro Brexit kamp. En de moordenaars gebruikt woorden zoals verraders van Engeland die ook in het Pro Brexit kamp gebruikt zijn om hun tegenstanders aan te duiden. Dus over de pers valt weinig kwaads te zeggen.

BertrandRussell
BertrandRussell18 jun. 2016 - 14:53

"...door de walgelijke collage het overwegend beschaafde deel van de zeer diverse pro-Brexit-beweging in verband te brengen met nazi-praktijken." Ja, hoe durven ze jouw beschaafde vriendjes met moord en doodslag in verband te brengen? Toch heb je er niet zo'n moeite mee om beschaafde mensen aan te spreken op het gedrag van terroristen, als het over moslims gaat: Ik klik op je reacties en lees: "Probleem is dat een te groot deel van de geen problemen veroorzakende moslims uit verkeerde solidariteit geen behoefte hebben aan de aanpak van de slechten onder hen."

Sol Invictus
Sol Invictus18 jun. 2016 - 15:02

Waarom voer jij campagne over lijken? Verwerpelijk!

Nailles
Nailles18 jun. 2016 - 20:40

@Solinvictus Ik heb mij nooit uitgesproken voor een Brexit en doe dat hier ook niet. Sterker... Ik ben ertegen. Ik verwacht namelijk meer heil van een hoognodig tegengewicht door noordelijke EU-landen mét het VK in de EU tegenover de tot sjoemelen en tot een noord-zuidelijke transferunie aanzettende zuidelijke EU-landen, en tevens een nodig en meer succesvol verzet tegen al te veel, onnodige, en ongewenste overdracht van soevereiniteit aan de EU. @Anderen Als je meent dat moordenaars en geweldplegers die dit doen namens natuur en milieu of namens Islam maken dat de natuur en milieubewegingen en diverse clubs met haar aanhangers, net als alle moslims schuldig zijn aan die moorden en dat geweld dan ben ik het zeker niet met je eens.

BertrandRussell
BertrandRussell19 jun. 2016 - 9:36

@Nailles Je draait en je bent niet eerlijk, want beschaafde voorstanders van een Brexit hoeven zich bij jou nergens voor te verantwoorden, maar beschaafde moslims wel..

bob b.
bob b.18 jun. 2016 - 11:53

Deze man is net als Breivik gemotiveerd alles in te zetten wat noodzakelijk is om zijn tegenstanders een slag toe te brengen. In de rechtszaal riep hij: ‘Dood aan verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië’. Dat zegt genoeg denk ik. Hij behoort tot de de militante voorhoede van het Brexit aanvalsfront. Er zullen er ongetwijfeld meer rond lopen. Het is opvallend hoe referenda het slechtste in sommige mensen naar boven halen. Verliep het Oekraïne referendum in de officiële media nog redelijk ordelijk en waren de argumenten daar nog enigszins relevant, daar buiten, op de social media, de plekken waar het volk zijn onmacht mocht uitschreeuwen, gebeurden hele andere dingen. Dingen vergelijkbaar met wat er op GeenPeil, de vele Facebooksites van de PVV en zwarte piet gebeurt, de tegenstanders wordt dood en verderf toegewenst. Dit is blijkbaar de manier waarop die aanhang met oppositie omgaat. Het zijn plekken waar fatsoen er niet toe doet. In Engeland zag je de afgelopen weken iets vergelijkbaars. Veel Engeland kenners riepen dat dit allemaal erg on-Engels was. Dat klopt, wat we zagen was een meute opgehitst door volksmenners als Farage. Tegenstanders werden gedemoniseerd en Cox was daar een van. Blijkbaar kunnen sommigen dit soort emoties niet aan, raken ze oververhit, en belangrijker, weten ze niet echt wat democratie en tolerantie is, terwijl ze die nu juist zeggen te beschermen. Voor hen telt alleen de eigen mening en laat ze zich in al die emotie veel te makkelijk verleiden door Hitlers in spe als Farage, mannen die alles doen om op te vallen en hun standpunten door te drukken. Zelfs met het risico dat er doden vallen. Hebben we Farage al excuses horen mompelen? Hebben andere Brexiteers zoiets gedaan? Of trekken ze net als Wilders na Breivik de mantel der onschuld aan, drogen ze hun bebloede handen straks aan het contract waarmee misschien de onafhankelijkheid van Engeland wordt verklaard. Daar is dan, opzet of niet, een hele hoge prijs voor betaald. De dood van Cox en vooral de manier waarop zal altijd als bittere herinnering blijven kleven aan de Brexit, aan mannen als Farange en de al die Engelsen die zich door hem lieten ringeloren.

2 Reacties
Machielse93
Machielse9318 jun. 2016 - 15:23

Waarom zou Farage excuses moeten aanbieden? Hij heeft nooit opgeroepen om geweld nog haat. Farage is iemand die we in Nederland ook moeten hebben, alleen hier hebben we Wilders. Een persoon waar Farage overigens niks mee te maken wil hebben. "Tegenstanders werden gedemoniseerd en Cox was daar een van." Volgens mij zijn er helemaal geen tegenstanders gedemoniseerd. Heb een aantal debatten gevolgd en het ging er heel polite en Engels aan toe. Pim Fortuijn, die werd echt persoonlijk gedemoniseerd en die is dan ook vermoord door een linkse terrorist. De moord op Fortuijn en Cox zijn dan ook zeer vergelijkbaar. Vraag me af wat u had gereageerd als het Farage was of misschien Trump.

bob b.
bob b.20 jun. 2016 - 9:40

@Machielse: dan heb je toch iets gemist. Cox kreeg al een tijd dreigbrieven vanwege haar vluchtelingen standpunt. http://www.nu.nl/buitenland/4279076/vermoord-brits-parlementslid-maakte-eerder-melding-van-bedreigingen.html

rbakels
rbakels18 jun. 2016 - 11:47

Jammer als deze man wordt voorgesteld als een eenzame gek, lid van een splintergroepering. De massa-hysterie over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk verdient politici waar je serieus tegen aan kunt schoppen en ze kunt veroordelen wegens hun desastreuse populisme, geen psychiatrische patiënten. Of heeft die gozer misschien toch links met het Kremlin? Poetin is doodsbang dat de Brexit niet doorgaat.

1 Reactie
adriek
adriek18 jun. 2016 - 13:48

Het is gewoon (nou ja, gewoon is het gelukkig nog niet) een rechtse terrorist.

Mark Huysman
Mark Huysman18 jun. 2016 - 11:29

Jayda Fransen, ‘deputy leader’ van Britain First, een paar maanden geleden: “They think they can get away with ruining our country, turning us into a Third World country, giving away our homes, jobs and heritage, but they will face the wrath of the Britain First movement, make no mistake about it!” “We will not rest until every traitor is punished for their crimes against our country,” “And by punished, I mean good old fashioned British justice at the end of a rope!

Flipje Tiel
Flipje Tiel18 jun. 2016 - 11:05

Alle registers worden nu opengetrokken om de opponenten zwart te maken. Clinton en Trump zullen erg hun best moeten doen om nog onder dit niveau te komen.

11 Reacties
Zandb
Zandb18 jun. 2016 - 11:20

Flip: Ik vind het terecht dat u dit beweert maar dan wil ik wel een eerlijk antwoord: Was u ook zo verontwaardigd toen onder grote instemming "de kogel van links kwam"?

thunderbird2
thunderbird218 jun. 2016 - 11:31

zandb, appels en peren.Of heeft u informatie betreffende het demoniseren door het brexit kamp van het slachtoffer ?

DaanOuwens
DaanOuwens18 jun. 2016 - 11:37

@ Zandb Ik snap je reactie denk ik. En dit soort uitspraken maakt mij ook woedend. Het is het verdacht maken van een politica die vermoord is voor haar mening. Ranzig volgens mij. Maar het is een feit is dat met mensen die soort uitspraken doen discussie geen enkele zin meer heeft. Als de werkelijkheid niet meer past aan de vooroordelen, ontkennen deze mensen gewoon de werkelijkheid. Met politieke tegenstanders kan je een debat voeren. Met mensen die er dit soort krankzinnige meningen op na houden volgens mij niet.

Nick Ros
Nick Ros18 jun. 2016 - 11:39

Is hij nu een extremist, een terrorist, een rebel, een idioot of gewoon een malloot ? Bij een idioot (tbs’er) maakt het niet uit van welke richting de kogel komt.

Hanvander Horst
Hanvander Horst18 jun. 2016 - 13:39

Nick, hij is een politiek gemotiveerde terrorist. Dat zegt hij zelf.

adriek
adriek18 jun. 2016 - 13:51

@thunderbird is het vermoorden van een gedemoniseerd politicus erger, of minder erg dan van een gewone politicus? (Ik zie op facebook teksten voorbij komen over linkse en rechtse politici die demoniserend uitgelegd kunnen, misschien wel moeten, worden. Ik ken de engelse situatie niet goed genoeg om te weten wat er over mevrouw Cox geschreven werd maar kan me er iets bij voorstellen vanuit de Nederlandse situatie.)

Nailles
Nailles18 jun. 2016 - 14:06

@Zandb In antwoord over het verwijt van de van links komende kogel. Het gaat om het onderscheid tussen de wijze van elkaars opvattingen bestrijden en de wederzijdse opvattingen zelf. Pim Fortuijn werd destijds evident gedemoniseerd als uiterst gevaarlijk en werd als bijna onvermijdelijke uitkomst daarop vermoord door een extremist. In een volwassen vrije democratie horen mensen, bewegingen, en politieke partijen met hun meningen en overtuigingen juist in volke vrijheid, zonder meel in de mond, het debat aan te gaan op basis van kleine meninsverschillen zo goed als waar ze diametraal van mening verschillen. Daarbij hoort dus geen blad voor de mond gehouden te worden, zaken onbenoemd gelaten, en weggekeken te worden, zoals waar Femke Halsema, Wouter Bos, en eerder Frits Bolkestein bij verschillende gelegenheid op eigen initiatief een pleidooi voor hielden. Zij wezen dare bij o.m. op het hierin beruchte Britse Lagerhuis als voorbeeld. Demoniseren echter is wanneer je je onwelgevallige politici of bedrijvers van bepaalde praktijken zoals homoseksuelen, afvalligen etc. als noodzakelijk te stoppen verklaart. Dit gebeurde de in verschillende kringen zeker gedemoniseerde Fortuijn en dus ook de homoseksuelen in Orlando, Het is zeker niet terecht om dan n.a.v. de moord op Fortuijn links als geheel erop aan te kijken. Dat geldt wel de activistische kringen die hem wel degelijk demoniseerden. Links verdiende echter wel kritiek dat ze ondanks het goede recht wat ze hadden hem debatterend te bestrijden veel te weinig tot geen kritiek hadden op die, ook in hun midden, die hem demoniseerden. Dezelfde kritiek verdiend de gemeenschappen van moslims, en deels ook nog steeds christenen e.a., die homoseksuelen weliswaar niet demoniseren maar wel in verschillende mate veroordelen, en degenen die hun religie zeggen te delen, ook temidden van hen, die wèl demoniserende uitspraken over homoseksuelen hebben, niet of nauwelijks kritiseren. Overigens: Ik neem aan dat je de natuur- en milieubeweging in al haar diversiteit overwegend vreedzaam en beschaafd op geen enkele wijze verwijten maakt omdat de moordenaar van Fortuijn daaraan wel zijn motieven ontleende, en daarom dus de in al haar diversiteit overwegend vreedzame Brexit-beweging ook geen verwijten maakt?

slopsma
slopsma18 jun. 2016 - 15:25

Zandb 18 juni 2016 at 13:20 Flip: Ik vind het terecht dat u dit beweert maar dan wil ik wel een eerlijk antwoord: Was u ook zo verontwaardigd toen onder grote instemming “de kogel van links kwam”? Totaal foute vergelijking Zandbak. dit is een persoon die al jaren behandeld werd voor zijn geestelijke/psychische problemen. Volkert van de graaf mankeerde niets, dus een terrorist. Deze dader is psychisch zwaar ziek. Nogal een verschil.

Machielse93
Machielse9318 jun. 2016 - 15:26

@nick ros Wel feitelijk is een terrorist iemand die zijn daad uitvoert met het doel slachtoffers maar ook angst te zaaien. Dat lijkt me niet het doel. Extremist of extremistische malloot lijkt me een betere benaming.

Nick Ros
Nick Ros18 jun. 2016 - 19:29

Han, een politiek gemotiveerde psychopaat zul je bedoelen.

Van der Wal
Van der Wal19 jun. 2016 - 7:33

De machthebbers terroriseren is toch niet helemaal hetzelfde als het volk terroriseren. Ten eerste zijn de machthebbers behoorlijk goed te beveiligen, terwijl dat niet te doen is bij een heel volk. En ten tweede heb je als volk geen last van het terroriseren van de machthebbers, dus ook geen reden om van standpunt te wijzigen. Het lastige van deze aanslag is dat het rationeel gezien helemaal niet in het voordeel is van het Brexit-kamp. Dan zijn er maar een paar consistente hypotheses mogelijk: 1) de man is een ongeleid projectiel 2) het is opgezet door de Pro-EU factie. Dat laatste is wel heel lastig voor elkaar te krijgen. De man zou al jaren ultra-nationalistisch zijn, en ook nog eens geestesziek zijn. Dat werkt misschien in een boek van Le Carré, maar in het echt? Theoretisch hoeft zo'n geconstrueerde achtergrond maar te werken tot het referendum zelf, maar dan nog. Dus 1), ongeleid projectiel.

poeslief
poeslief18 jun. 2016 - 11:03

Ben ik heel slecht als ik, vanaf het moment dat duidelijk werd dat de dader een luidkeelse Brexit voorstander is, constant de naam "Marinus van der Lubbe" in mijn hoofd voorbij flitst? En mezelf, consequent, de vraag stel wie er hier het meest van profiteert?

25 Reacties
schleborsjki
schleborsjki18 jun. 2016 - 11:18

Slecht? In ieder geval een totale idioot.

Haastig
Haastig18 jun. 2016 - 11:19

poeslief 18 juni 2016 at 13:03 "En mezelf, consequent, de vraag stel wie er hier het meest van profiteert?" In ieder geval niet de nabestaanden van Cox.

Donostia2
Donostia218 jun. 2016 - 11:19

@poeslief. Nee, dat is niet heel slecht. wel erg cynisch. Ik vind het alleen maar erg triest, iemand heeft een ander mens het leven ontnomen. Om een andere mening. Walgelijk, niets anders. Ik voel slechts compassie voor haar familie en vrienden.

peterh2
peterh218 jun. 2016 - 11:20

Het begint inderdaad steeds meer op een 'false flag' te lijken, de financiële belangen zijn blijkbaar wel een mensenleven waard... Bah!

Zandb
Zandb18 jun. 2016 - 11:22

Interessante gedacht, poes: Hebt u zich die vraag ook gesteld toen met die moord op Fortyun? Want laten we inderdaad consequent zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens18 jun. 2016 - 11:30

@ poeslief Dan ben je erg slecht en de weg kwijt. Het idee dat mensen bereid zijn een moeder van kinderen op straat te laten afslachten door iemand de bereid is de schuld daarvoor op zich te nemen met als doel een referendum te beïnvloeden is onzinnig en het feit dat het bij je opkomt geeft aan dat je het contact met de realiteit kwijt bent. Jouw wereldbeeld is onjuist en in potentie gevaarlijk. Er is ook geen enkele mogelijkheid meer om hierover met je te communiceren. Je bent niet de eerste met dit soort teksten en zal ook niet de laatste zijn. Maar het zegt iets over de mensen die met dit soort uitspraken komen niet over de stand van zaken in de samenleving. Wel vind ik het heel erg zorgelijk dat er mensen met dit soort denkbeelden rondlopen. Mensen met dit soort extreme ideeën kunnen heel gemakkelijk tot goedkeuring van dit soort aanslagen komen of nog erger.

bob b.
bob b.18 jun. 2016 - 11:32

Nou Poeslief , die gedachte zegt alles over u en uw intenties. Dat lijkt me heel duidelijk. Dat u zich die vraag stelt, wie hier het meest van profiteert geeft in alles die intenties aan.

Mark Gh
Mark Gh18 jun. 2016 - 11:53

Hoewel de EU over lijken gaat is dit toch wel heel erg vergezocht, poeslief.

Tom Meijer
Tom Meijer18 jun. 2016 - 12:03

Mag ik Uw eerste vraag met ja beantwoorden? De implicatie van uw tweede opmerking vind ik ronduit pervers en kwaadaardig.

Dunya2
Dunya218 jun. 2016 - 12:12

Marinus van der Lubbe had een nobel motief om Rijksdaggebouw in de brand te steken. Dat kan je absoluut niet zeggen van Thomas M. Die bovendien een moordenaar is van een onschuldig vrouw, die strijd voor een goed doel. Dat is net zo iets als Hitler vergelijken met Ghandi.

Dunya2
Dunya218 jun. 2016 - 12:14

correctie =een onschuldige vrouw, die streed voor een goed doel.

Arie Roos
Arie Roos18 jun. 2016 - 12:27

Nee hoor, het laat alleen zien dat je de ontwikkelingen niet helemaal gevolgd hebt. We weten inmiddels ruim voldoende van de de dader, en het lijkt erop dat hij al jarenlang een extreem-rechtse fanaticus was.

poeslief
poeslief18 jun. 2016 - 12:27

@zandb Ja.

Paul250371
Paul25037118 jun. 2016 - 12:35

Ik kan mij niet voorstellen dat er iemand profiteert.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 jun. 2016 - 12:59

'Ben ik heel slecht als ik...' Nee vooral dom.

Patrick Faas
Patrick Faas18 jun. 2016 - 13:02

"Ben ik heel slecht als ik..." Ja, dus doe maar niet.

Mark Gh
Mark Gh18 jun. 2016 - 13:24

Dunya, lees je eens even beter in in Marinus van der Lubbe en de vraag of hij werkelijk de Rijksdag in brand heeft gestoken. Dan snap je de opmerking van poeslief misschien beter.

poeslief
poeslief18 jun. 2016 - 13:38

@Donostia "Nee, dat is niet heel slecht. wel erg cynisch. Ik vind het alleen maar erg triest, iemand heeft een ander mens het leven ontnomen. Om een andere mening. Walgelijk, niets anders. Ik voel slechts compassie voor haar familie en vrienden." Ik ben het met jou helemaal eens Donostia. En cynisch.....sceptisch. @daanouwens Wat jij schrijft stel ik nergens. @bobdelabob Ik dacht dat ik een vraag stelde. Maar wat zijn mijn intenties? @paul250371 "Ik kan mij niet voorstellen dat er iemand profiteert" Nee? De 1 zijn dood is is niet meer de ander zijn brood? @de rest Dus consequent advocaat v/d duivel spelen, en geen enkele conclusie, in een waanzinnige wereld, uit willen sluiten is pervers? Kritische vragen blijven stellen, zelfs als 'het duidelijk lijkt' is pervers? En toont mijn intenties...... Zoals?

poeslief
poeslief18 jun. 2016 - 14:01

@allen Jullie reacties zijn exemplarisch. In de 1e plaats maak ik niemand verdacht en beschuldig nog minder. Dat wat ik wel doe is alle mogelijkheden nagaan, ongeacht of dit uit cynisme, scepsis, mijn geschiedenis fetisj of door Jan en alleman als ongewenst beschouwd wordt. In de 2e plaats stel ik me En kwetsbaar op En stel 2 vragen, aan jullie. Krijg ik antwoorden? Nee jullie trekken conclusies, maken een afkeurend statement, en doen aan aannames om niet. Maar de discussie aangaan op inhoudelijkheid, dat doen jullie niet, want de wereld is overduidelijk zoals jullie die beschouwen en niet anders. Uiteraard hebben jullie gelijk: Gavrilo Princip was een Lone Wolf, net als Marinus v/d Lubbe, Lee Harvey Oswald, Jack Ruby, James Earl Ray, de moordenaar van Ghandi etc.

slopsma
slopsma18 jun. 2016 - 15:27

Deed ik ook. ik kon deze mevrouw niet, maar ik las dat ze van Labour was, toen wist ik gelijk dat een brexit een onmogelijkheid gaat worden.

Dunya2
Dunya218 jun. 2016 - 16:48

@Mark Gh "Van der Lubbe is bekend geworden als de brandstichter van het Duitse Rijksdaggebouw (der Reichstag) in Berlijn op 27 februari 1933. Dit was ongeveer een maand nadat Adolf Hitler op 30 januari 1933 rijkskanselier van Duitsland was geworden." Wat ik zei klopt. De complot theorie dat de Nazi's het Rijksdaggebouw zelf in de brand gestoken hebben gedaan om de communisten in kwaad daglicht te plaatsen, is een fantasie, ook al is het wel zo dat de Nazi's dat incident uiteindelijk in hun eigen voordeel gebruikt om alle communisten op te pakken en in concentratiekampen te doen. Buiten dit, vind ik het verwerpelijk dat Poeslief de moord van de extreem-nationalist op een positief ingestelde vrouw, gelijk trekt met een brandstichting door iemand tegen het Nazi-reime en de pro-Euro mensen gelijk stelt met Nazi's en met dezelfde complot theorie komt, maar dan tegen de extreem-nationalisten.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper18 jun. 2016 - 17:53

> constant de naam “Marinus van der Lubbe” in mijn hoofd voorbij flitst? Heb je wel je aluhoedje op? Er zijn grote verschillen. Deze man erkent volmondig dat hij het heeft gedaan, en waarom hij het heeft gedaan, en hij is niet onderhanden genomen door de SS. Jouw vergelijking slaat dus helemaal nergens op. Zet je aluhoedje maar weer af.

mr Partridge
mr Partridge18 jun. 2016 - 18:16

Wat in mijn hoofd flitst is de stelling 'Cui Bono'... ...to whose benefit... Deze moord is in ieder geval niet in in 't voordeel van Brexit.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper18 jun. 2016 - 19:55

Het is duidelijk dat de dader de consequenties van zijn handelen niet kon overzien. Mogelijk psychotisch. Iemand vermoorden en dan rustig wegwandelen alsof er niets is gebeurd. Hij wilde gepakt worden, want dat was onderdeel van zijn daad. Hij wilde een held zijn, en om dat te worden en om respect te krijgen was het noodzakelijk dat hij zou worden gepakt. Anders zou nooit iemand weten dat hij deze grootse daad had verricht.

poeslief
poeslief19 jun. 2016 - 9:27

@dunya 18.48 @jolly jumper Best brutaal wat jullie doen. Ik sluit per se niets uit, m.a.w. ik hou de spreekwoordelijke deur op een kier, maar ik trek nergens de conclusie van een complot. Nergens! Dat doen enkel jullie. Jullie trekken die door mij op een kier gezette deur wagenwijd open en beweren daarna met droge ogen dat dit mijn keuze/actie is……. Werkelijk? Hoe onbeschoft ben je in hemelsnaam? “Deze man erkent volmondig…” (Jolly J. 19.53)……??? “vanaf het moment dat duidelijk werd dat de dader een luidkeelse Brexit voorstander is…” (poeslief 13.03) Jumper, dat volmondig erkennen had ik met ‘luidkeelse’ reeds ingebouwd, hoe komt het dat jij daar overheen leest en idem dito kletst? Dunya & Jumper, als ik werkelijk zou denken/weten/vinden dat er een complot is dan schrijf ik zulk onomwonden op, en daar is in geen velden of wegen sprake van, zelfs geen specifiek impliceren. Wat ik inderdaad wel doe is niks uitsluiten, want dit is hoe dan ook een politieke geladen daad, speelveld beïnvloedend, per se, ongeacht Lone Wolf, alu hoedjes, complot, toeval en de absolute triestheid v/d moord zelve. Politiek betreft, niet alleen met geopolitieke aangelegenheden, landje pik. Politici zijn machthebbers en spelen het machtsspel, anders zitten ze daar niet. Dat jullie een haaks op mijn meningen staande mening hebben, het gebeurd vaker, geen probleem. Dat jullie fel van je afbijten, prima. Beledigen, is een keuze. Net als dat het jullie keuze is om 2 heel duidelijke vragen mijnerzijds eigenhandig, zonder enige aanleiding, tot conclusies om te bouwen, en deze niet-door-mij-aangedragen-stellingnames durven jullie mij te verwijten……….. Ik ga er van uit dat jullie zo gereageerd hebben omdat jullie mijn bijdrage ‘over de schreef’ vonden gaan, en zulk pareren jullie met onbeschoft en onbeschaafd manipuleren van die jullie duidelijk onwelgevallige vraagstelling. Fijne zondag.