Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Moordenaar Jo Cox kocht naziliteratuur en terreurhandleiding

  •  
17-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bonnetjes
Update onderaan
Thomas M., de man die ervan wordt verdacht het Britse Labour-parlementslid Jo Cox te hebben vermoord, heeft de afgelopen jaren curieuze aankopen gedaan. Volgens bonnetjes, die de Southern Poverty Law Center openbaar heeft gemaakt, kocht hij onder meer hulpboeken van de National Alliance, over hoe hij zelf wapens zou kunnen maken. Dat schrijft The Guardian.
Uit de bonnetjes, die teruggaan tot 1990, blijkt dat M. meer dan 620 dollar heeft uitgegeven aan ‘literatuur’ van de groep die het best omschreven kan worden als neonazistisch. Onder de aangeschafte boeken is bijvoorbeeld een boek waarin een pleidooi wordt gehouden voor een geheel witte samenleving en de uitroeiing van alle joodse mensen. Verder kocht hij ook het boek ‘Improvised Munitions Handbook’ , een diy-boek met een gedetailleerde handleiding van hoe je een pistool kunt maken. Maar ook Ich Kampfe, een handboek dat nieuwe leden van de NSDAP in 1942 ontvingen.
Daar blijft het echter niet bij. M. zou ook behoren tot de eerste abonnees van SA Patriot, een door White Rhino Club gepubliceerd Zuid-Afrikaans tijdschrift. De White Rhino Club is een organisatie die zich het best laat omschrijven als pro-apartheid, tegen multiculturele samenlevingen en tegen de uitbreiding van islam.
Het is overigens niet de eerste keer dat The National Alliance in verband wordt gebracht met een aanslag. William Pierce was de stichter van de organisatie. Een boek van zijn hand diende ter inspiratie voor de Oklahoma City bombing in 1995, waarbij 168 mensen om het leven kwamen, aldus de terrorist zelf, Timothy Mc. Veigh.
Update 20:20
De West Yorkshire Police stelt in een verklaring dat is vastgesteld dat de dader alleen handelde en de aanslag op Jo Cox doelbewust was. Cox heeft twee keer eerder aangifte gedaan van bedreiging. In een geval is de dader gepakt, in het andere geval niet gevonden. De verdachte van de moord is onderzocht door een arts. Hij is zowel geestelijk als fysiek in staat om verhoord te worden en gedetineerd te zijn. De politie onderzoekt de banden met extreem-rechtse organisaties in de speurtocht naar het motief voor de moord.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 jun. 2016 - 12:18

En dit soort lui kunnen alleen toeslaan omdat dit giftige gedachtegoed inmiddels wordt uitgedragen door politici met een stropdas en zetels in het lagerhuis. En dat is helaas in heel Europa zo. Ironisch genoeg onderscheidt Engeland zich wat dat betreft niet van de EU.

bob b.
bob b.18 jun. 2016 - 11:02

Deze man is net als Breivik gemotiveerd alles in te zetten wat noodzakelijk is om zijn tegenstanders een slag toe te brengen. In de rechtszaal riep hij: ‘Dood aan verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië’. Dat zegt genoeg denk ik. Hij behoort tot de de militante voorhoede van het Brexit aanvalsfront. Er zullen er ongetwijfeld meer rond lopen. Het is opvallend hoe referenda het slechtste in sommige mensen naar boven halen. Verliep het Oekraine referendum in de officiële media nog redelijk ordelijk en waren de argumenten daar nog enigszins relevant, daar buiten, op de social media, de plekken waar het volk zijn onmacht mocht uitschreeuwen, gebeurden hele andere dingen. Dingen vergelijkbaar met wat er op de vele Facebooksites van de PVV en zwarte piet gebeurt, de tegenstanders wordt dood en verderf toegewenst. Dit is blijkbaar de manier waarop rechts Nederland met oppositie omgaat. Dit is volgens hen Het Volk dat spreekt. Het maakt duidelijk dat de mens niet ver van het beest afstaat en alle fatsoen er niet meer toe doet. En dat democratie voor hen nog een paar stappen te ver is. De evolutie heeft hen daar nog niet gebracht. In Engeland zag je de afgelopen weken iets vergelijkbaars. Veel Engeland kenners riepen dat dit allemaal erg on-Engels was. Dat klopt, wat we zagen was een meute opgehitst door volksmenners als Farage. Tegenstanders werden gedemoniseerd en Cox was daar een van. Blijkbaar kan de massa dit soort emoties niet aan, weet ze niet wat de waarde van democratie en tolerantie is, terwijl ze die nu juist zeggen te beschermen. En laat ze zich te veel leiden door Hitlers in spe als Farage, mannen die alles doen om op te vallen en hun standpunten door te drukken. Zelfs met het risico dat er doden vallen. Hebben we Farage al excuses horen mompelen? Hebben andere Brexiteers zoiets gedaan? Of trekken ze net als Wilders na Breivik de mantel der onschuld aan, drogen ze hun bebloede handen straks aan het contract waarmee misschien de onafhankelijkheid van Engeland wordt verklaard. Daar is dan, opzet of niet, een hele hoge prijs voor betaald. De dood van Cox en vooral de manier waarop zal altijd als bittere herinnering blijven kleven aan de Brexit, aan mannen als Farange en de al die Engelsen die zich door hem lieten ringeloren.

4 Reacties
JanB2
JanB218 jun. 2016 - 12:25

Het is opvallend hoe referenda het slechtste in sommige mensen naar boven halen. Verliep het Oekraine referendum in de officiële media nog redelijk ordelijk en waren de argumenten daar nog enigszins relevant, daar buiten, op de social media, de plekken waar het volk zijn onmacht mocht uitschreeuwen, gebeurden hele andere dingen. Het zit'm niet zozeer in het fenomeen referendum als wel in de sociale media. Die vormen in feite een snelweg voor extremisme. Hoe denk je dat het er hier op Joop.nl aan toe zou gaan als er niet gemodereerd werd? Ik zou me er te goed voor voelen om dan nog aan discussie"s hier deel te nemen. Ik mijd SteenGijl niet voor niets.

JanB2
JanB218 jun. 2016 - 12:30

Hebben we Farage al excuses horen mompelen? Hebben andere Brexiteers zoiets gedaan? Waarom zouden ze? Ze hadden part nog deel aan deze hele tragedie zelf. Zich er met klem van distantiëren is een ander verhaal (weet niet of ze dat al gedaan hebben). Dat zou gepast zijn. Maar als ze al een rol hebben gespeeld in de radicalisering van de dader dan is die zeker niet groter dan die van de gevestigde politiek (die wel degelijk jarenlang in feite bezig is geweest om sommige geesten rijp heeft gemaakt voor dit soort actie's).

JanB2
JanB218 jun. 2016 - 12:32

heeft gemaakt => te maken

bob b.
bob b.18 jun. 2016 - 16:23

@Jan, maar ik denk dat je de sociale media niet meer los kunt denken van zaken als referenda. Die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een van de media die vrij spel aan emoties geeft. Anders dan gemodereerde media zie je daar de pure emotie. En die is behoorlijk intens. Aan de ene kant denk ik dat we misschien wel blij moeten zijn dat die uitlaatklep er is, maar er is wel een maar. Een uitlaatklep is eenmalig, wordt het een gewoonte dan verliest de uitlaatklep zijn functie. Dat is het een normaal iets geworden dat anderen om bevestiging vraagt. Het is de volgende stap naar escalatie. In plaats van dat de geest gedisciplineerd wordt om niet toe te geven aan emotionele of haat gevoelens zie je juist het omgekeerde effect. Haatgevoelens worden gelegitimeerd. Dat zie je heel goed op GeenStijl. Een plek waar ik ook liever niet heen ga. Niet alleen vanwege mijn gemoedsrust maar vooral om niet getuige te willen zijn van die ontluistering van alles wat we beschaving noemen. De stepping stone van het morele verval.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen218 jun. 2016 - 10:05

Een uitstekend commentaar voor wie ter rechterzijde nog altijd niet genezen is van de moderne ziektes die door de deskundigen 'goedpraterij' en 'wegkijkerij' genoemd worden, is het volgende (en neem vooral ter harte hoe het ook van toepassing is op meneer Wilders): http://blogs.spectator.co.uk/2016/06/a-day-of-infamy/ De heer Mair antwoordde de rechtbank, toen hij naar zijn naam gevraagd werd, "My Name Is Death To Traitors, Freedom For Britain!" Daarmee lijkt mij de ultrarechtse riedel dat hij niets geroepen zou hebben bij zijn misdrijf (als verzachtend element) niet meer relevant. http://edition.cnn.com/2016/06/18/europe/jo-cox-suspect-tommy-mair-court/

1 Reactie
JanB2
JanB218 jun. 2016 - 12:31

Daarmee lijkt mij de ultrarechtse riedel dat hij niets geroepen zou hebben bij zijn misdrijf (als verzachtend element) niet meer relevant. Klopt. Explicieter kan het niet.

Bram Emanuel
Bram Emanuel18 jun. 2016 - 7:46

Een bonnetje uit 1999? Dat is nog voor de euro. Van voor de EU. Van voor 9/11. En waren die aankopen uberhaupt nog in zijn woning aanwezig? Denk het niet anders had de politie dat wel gemeld. Wat er voornamelijk naar voren komt is dat deze man een psychiatrische patient was die na het overlijden van zijn grootmoeder in isolement verkeerde. Een man die nooit heeft gewerkt maar wel als vrijwillegerswerk de buren hielp met hun tuinen. Uit niks bleek dat deze man politieke geengageerd was, maar het ziet er naar uit dat de Britse media en overheid alles uit de kast halen om het EU kamp te steunen. Het is wel razendsnel speurwerk, petje af.

2 Reacties
Dale S
Dale S18 jun. 2016 - 7:59

Het zaakje stinkt in mijn optiek. De broer van de man, die zelf van gemengd bloed is, heeft nog nooit racistische uitingen van de dader gehoord en er is geen enkele getuige die de woorden Britain First hebben horen schallen voordat de vrouw werd omgebracht. Het is een misselijkmakend staaltje politiek opportunisme. Dat is het. Brexit= Nexit=EU exit.

Mark Huysman
Mark Huysman18 jun. 2016 - 13:07

@Bram Emanuel [Een bonnetje uit 1999? Dat is nog voor de euro. So what? Denk je dat er voor de Euro nog geen rechts-radicalisme bestond? [Van voor de EU.] Uhm.. de EU werd opgericht in 1993, met het verdrag van Maastricht, weet je nog? [Van voor 9/11] Dat dan weer wel. Maar je denkt toch werkelijk niet dat er geen fascisten waren voor 9/11? Overigens zijn er ook bonnetjes opgedoken van latere datum. [Wat er voornamelijk naar voren komt is dat deze man een psychiatrische patient was] Dat geldt wel voor meer rechts-radicalen [Uit niks bleek dat deze man politieke geengageerd was,] De bonnetje zeggen iets over z’n politieke voorkeuren, lijkt me. De racistische uithalen waarvan taxichauffeurs getuigen. Er is ondertussen een foto op de website van Britain First gevonden waar hij samen met andere BF’ers een banner vasthoudt. Vanochtend riep ‘ie in de rechtszaal: ‘dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië’ Denk je werkelijk dat dit allemaal onderdeel is van een pro-EU samenzwering? @Dale S [Het zaakje stinkt in mijn optiek.] Het enige wat stinkt is de poging van rechts om dit als een ‘false flag’ te presenteren.

JanB2
JanB217 jun. 2016 - 20:24

En rechts zit weer in een ontkenningsfase. Als een moslim een doosje lucifers koopt is het meteen een brandstichter die het op de plaatselijke kerncentrale heeft gemunt. Maar deze man is natuurlijk gewoon een hobbyist die wat met een chemiedoos speelt natuurlijk. Jo Cox was slachtoffer van een proefje. De man spoorde niet. Maar dat doet eigenlijk niemand op rechts.

Bert Vlierman
Bert Vlierman17 jun. 2016 - 15:05

We moeten niet uitsluiten dat de moordenaar ook Donald Duck heeft gekocht.

Nick the Stripper
Nick the Stripper17 jun. 2016 - 15:01

Hm, maar wat kocht hij voor 4 dollar 40 en is zo explosief dat ze het moesten redacten?

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew17 jun. 2016 - 16:42

De Donald Duck.

Nick the Stripper
Nick the Stripper17 jun. 2016 - 18:28

EricDonkaew 17 juni 2016 at 18:42 Lol. Wel een speciale editie voor die prijs. Ik zie het trouwens duister in voor die eend als Trump verkozen zou worden. Want er kan natuurlijk maar één The Donald zijn.

Nick Ros
Nick Ros17 jun. 2016 - 14:30

"ICH KAMPFE". Was hij dan hij dan de Duitse taal machtig ?

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer17 jun. 2016 - 15:04

waarom niet?

JanB2
JanB217 jun. 2016 - 20:21

Ooit van Vertalingen gehoord?

Dale S
Dale S18 jun. 2016 - 9:12

Jan B Ja maar dan wordt de titel van het boek veelal ook vertaalt. Het zaakje rommelt. https://www.theguardian.com/uk-news/2016/jun/16/suspect-in-mp-killing-described-as-quiet-polite-and-reserved

bob b.
bob b.17 jun. 2016 - 14:29

Voor al diegenen die er nog onder uit proberen te komen dat er in hun kringen racisten rondlopen: http://www.volkskrant.nl/buitenland/moordverdachte-jo-cox-had-banden-met-racistische-groeperingen-vs~a4322440/

2 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose17 jun. 2016 - 19:02

@Balthasar Gerards Bij Omar wordt meteen de gehele islam en alle moslims ter verantwoording geroepen. Een hele religie krijgt de schuld van de daden van Omar. Blijkbaar bij Thomas spreken we van een lone wolf.

Mark Gh
Mark Gh17 jun. 2016 - 20:26

Nee hoor Balthasar en Kapitan, Mair is schuldig voor zijn daad en alleen hij. Net zoals alleen Mateen schuldig is voor de zijne. Wel moeten we ons beseffen dat het in beide gevallen uiterst waarschijnlijk is dat een bepaald gedachtengoed, het extreem-rechtse respectievelijk het islamitische, hen mede tot hun daden heeft geleid. Dat maakt rechts noch de islam medeschuldig, maar wel een factor. Om dat te onderstrepen is het dan ook goed dat zowel de Britain First beweging als vertegenwoordigers van Amerikaanse moslims met klem hun afkeur hebben uitgesproken van de daden van Mair en Mateen.

voxpopuli2
voxpopuli217 jun. 2016 - 14:16

Overigens wel vreemd dat die bonnetjes bewaard zijn al die tijd. Is dat normaal ?

4 Reacties
EGreven
EGreven17 jun. 2016 - 14:54

Kan Teeven een voorbeeld aan nemen.

Haastig
Haastig17 jun. 2016 - 15:11

EGreven 17 juni 2016 at 16:54 LOL

truusbeek2
truusbeek217 jun. 2016 - 16:17

Ook mijn idee.

Flipje Tiel
Flipje Tiel17 jun. 2016 - 18:55

@EGreven 17 juni 2016 at 16:54 Bedankt!

voxpopuli2
voxpopuli217 jun. 2016 - 14:15

Ja dat kan, ik heb hier ook mein kampf, de Bijbel de Koran in het deutsch. Het sas handboek , ik ben getraind militair geweest in warfare en tegenwoordig cyberwarfare. Maar met mij zijn er zovelen die dat hebben. Het lijkt mij gewoon een idiote extremist, vergelijkbaar met isis gekken, ira handlangers, lichtend pad idioten, che guavara adepten, Black Panters, Rara en afa tuig.. Kortom een moorddadige zieke geest met een verknipte missie

2 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper17 jun. 2016 - 17:27

Ik heb een vriend die heeft twee Korans, hij beschouwt zichzelf daarom als islam deskundige in discussies. Ik vroeg hem wat de meerwaarde was boven een Koran. Toen werd het stil.

Flipje Tiel
Flipje Tiel17 jun. 2016 - 18:56

@Jolly Jumper 17 juni 2016 at 19:27 Logisch, hij heeft geen zin om jou uit te leggen dat hij niet alleen de Donald Duck versie heeft maar ook het origineel.

Donostia2
Donostia217 jun. 2016 - 13:51

Is dit nu echt nodig? De politie heeft nog geen verklaring afgelegd over de toedracht en de motieven van de dader. Er gaan verschillende verhalen over wat er zich heeft afgespeeld. Lijkt me wijzer om nog even te wachten. Het is al verdrietig genoeg dat er een moord gepleegd is.

Nailles
Nailles17 jun. 2016 - 13:47

Zo kochten anderen religieuze of links-radicale geschriften en boeken, maar werden en worden niet zelden ook door derden met info en zelfs middelen gefaciliteerd getraind met aangeschafte wapens, waren weer anderen lid of zelfs mede-oprichter van milieu-activistische clubs die dito gewelddadige strategieën uitwisselden, etc. Maar het is ondanks deze extremiteiten toch hopelijk voor iedereen duidelijk dat je het overgrote deel van de natuur- en milieubeweging, EU-sceptici, dus ook Brexiteers, of politiek links en rechts geïnspireerden, en de populistische varianten incluis, toch niet mag en moet aankijken op wat die niet-representatieve extremisten, al dan niet in clubverband, doen en laten?

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens17 jun. 2016 - 14:12

@ Nailles Of zijn het toch gewoon toch die extremisten, zoals een niet onaanzienlijk deel van het extreem rechtse brexit kamp, UKIP en Fox die naast de haat tegen vluchtelingen en de EU, die erop aan gekeken, en ter verantwoording geroepen dienen te worden?

Tom Meijer
Tom Meijer17 jun. 2016 - 15:07

Eigenlijk denk ik al tijden dat U er helemaal niet geïnteresseerd in bent serieus genomen te worden. Zomaar een gedachte hoor.

Nailles
Nailles17 jun. 2016 - 20:09

Daan/Tom Zien jullie nu, als mij e.a., nu álle gevallen van geweld door extremisten, of die nu links-, rechts-, religieus-, of b.v. milieuactivistisch geïnspireerd zijn, als niet-representatief voor het gros van de links-, rechts-, religieus-, of b.v. milieuactivistisch geïnspireerde bewegingen en hun aanhangers, òf leggen jullie alleen een verband met het gros als het jullie ideologisch opportunistisch zo uitkomt?

DaanOuwens
DaanOuwens17 jun. 2016 - 21:04

@ Nailles Persoonlijk vind ik het gros van jouw beweringen onwaar en weinig oprecht. Daarom heb ik een tekst van jou wat aangepast. Je stelt namelijk het gros van de moslims wel verantwoordelijk voor daden van eenlingen en het gros van de aanhangers van extreem rechts niet bij dat soort daden. Kortom als het om jouzelf gaat als je je eigen vraag zou beantwoorden dan zou je moeten zeggen; alleen als het ideologisch opportunistisch zo uitkomt. Ik zelf maak een meer genuanceerde afweging omdat ik vind dat van jouw analyse weinig klopt.

trotsopnederland
trotsopnederland17 jun. 2016 - 13:13

1990? Dat is meer dan 25 jaar geleden. De man was gewoon gestoord, niks meer en niks minder. Zelfs zijn eigen broer wist niet wat hij stemde, zo was hij met politiek bezig.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman17 jun. 2016 - 16:04

[1990? Dat is meer dan 25 jaar geleden] Bonnetjes die ‘teruggaan tot 1990’. Daarna heeft ‘ie ook nog het e.e.a. besteld. Waaronder een handleiding voor het maken van een pistool (1999) en een abonnement op een rechts radicaal blad (2003). [De man was gewoon gestoord] Dat geldt voor alle rechts-extremisten, inclusief degene van jouw avatar [Zelfs zijn eigen broer wist niet wat hij stemde, zo was hij met politiek bezig.] Dat zegt niks. Misschien stemde hij niet eens, veel vertrouwen in de parlementaire democratie lijkt ‘ie niet te hebben tenslotte.

Haastig
Haastig17 jun. 2016 - 12:45

"Thomas M." Zullen we gewoon "Thomas Mair" zeggen? Er is geen sprake van noodzaak van beschermen van zijn naam, die ligt, wereldwijd, breed op straat. Net als die van Timothy Mc. Veigh, hier wel volledig genoemd.

5 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten17 jun. 2016 - 15:00

Timothy McVeigh is veroordeeld, T.M. nog niet. Ook als de hele wereld dat niet doet, kun je nog verkiezen om je aan een fatsoensnorm te houden.

EricDonkaew
EricDonkaew17 jun. 2016 - 16:47

Timothy McVeigh is veroordeeld, T.M. nog niet. --------------------------- Omdat het hier om een heterdaadje gaat, ben ik geneigd om me wat soepeler op te stellen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper17 jun. 2016 - 18:32

EricDonkaew 17 juni 2016 at 18:47 [Omdat het hier om een heterdaadje gaat, ben ik geneigd om me wat soepeler op te stellen.] En omdat de angelsaksische pers ook gewoon achternamen van verdachten pleegt af te drukken, uiteraard.

Haastig
Haastig17 jun. 2016 - 19:05

SpijkerMaarten 17 juni 2016 at 17:00 "Timothy McVeigh is veroordeeld, T.M. nog niet." In de regel maakt dat in Nederland niet uit. Daarom hebben we in de media bij het gebruik van veroordeelde daders ook over "Saban B, Mohammed B. Robert M. etc We laten dat in de regel los als de naam van een dader of verdachte zeer bekend is, zoals bij Holleeder, of in het geval van buitenlanders met in het buitenland gepleegde daden. Bv bij Breivik of McVeigh. Zeker als de naam in het buitenland overal bekend is. Thomas Mair zal hier namelijk ook niet berecht worden en komt hier niet in de bak.

Mark Gh
Mark Gh17 jun. 2016 - 20:27

Vergeet ook niet dat zijn volledige naam gewoon op het bonnetje boven het artikel staat ;-)

Mark Gh
Mark Gh17 jun. 2016 - 12:34

Een engerd met banden met dat rechts-extremistische organisaties dus. Het lijkt me daarmee wel steeds onwaarschijnlijker worden dat hij, als hij de uitspraak al gedaan heeft, met "Britain first" doelde op de politieke organisatie. Veel eerder zou het een soort van oproep tot nationalisme zijn. Overigens staat zijn volledige naam overal op het internet, net als op het bonnetje bovenaan dit artikel. Zijn achternaam inkorten tot een initiaal lijkt me derhalve vrij zinloos. Te hopen valt dat hij voor lange tijd vast komt te zitten.

Jantje68
Jantje6817 jun. 2016 - 12:28

Ik denk dat de vraag eerst eens beantwoord moet worden of hij wel wist wie zij was want dat antwoord heb ik namelijk nog steeds niet. Kwam zij tussen beide in een ruzie of viel hij aar initieel aan en was de aanslag tegen haar gericht of een willekeurige voorbijganger op het verkeerde moment op de verkeerde plaats

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh17 jun. 2016 - 14:38

Dit is info over de persoon, niet over het motief. Het motief kan van alles zijn, van heel specifiek ("Brexit") tot heel algemeen ("De politiek verraadt ons!"). Maar ongeacht het motief is dit relevante informatie.

Ben Joop
Ben Joop17 jun. 2016 - 12:26

Hij was dus wel degelijk een fascist.

5 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore17 jun. 2016 - 14:18

Een fascist allicht, maar geen binding met het Brexit kamp. Tja, die nuance en de publieke opinie doen er niet meer toe.

Tom Meijer
Tom Meijer17 jun. 2016 - 15:12

@HH Waaruit concludeert U eigenlijk dat er geen banden zijn met het Brexit kamp? Het lijkt mij eigenlijk logisch dat de kringen waar de fascisten zich in bevinden toch ook voor een Brexit zijn.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper17 jun. 2016 - 17:36

Het belangrijkste argument tegen een Brexit is de veronderstelde invloed die het buitenland in de UK heeft, met immigranten tot gevolg. Dit is een rechts nationalistisch thema bij uitstek. Vandaar dat extreem rechts aan de brexit kant zit. De rechts nationalisten denken dat ze de wereld kunnen tegenhouden door de grenzen te sluiten, maar de wereld draait gewoon door. Ze zijn bang voor iets wat ze niet kunnen begrijpen, en hun angst maakt hun willig onderwerp van beïnvloeding door geslepen politici die alleen maar uit zijn om zelf de macht te grijpen, en dan het welzijn van hun aanhang snel vergeten. Dat is al zo vaak vertoond.

Nick the Stripper
Nick the Stripper17 jun. 2016 - 18:35

[TomMeijer 17 juni 2016 at 17:12 Het lijkt mij eigenlijk logisch dat de kringen waar de fascisten zich in bevinden toch ook voor een Brexit zijn.] Dan is in dit geval uw logica toch wat minder logisch dan u zelf denkt.

Sfinx2
Sfinx221 jun. 2016 - 15:44

Jouw redenering volgend is iedereen met de koran op zijn nachtkasje een moslimterrorist