Joop

Moordcijfers

  •    •  
29-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Het veilige gevoel van criminaliteit
‘Rotterdam in 2011 weer moordhoofdstad van het land’, meldt het AD. Van de grote steden in Nederland kwamen er in de havenstad de meeste mensen door geweld om het leven, namelijk 18.
Dat zijn natuurlijk 18 doden teveel maar tegelijkertijd bevat het droeve bericht goed nieuws. “Hoewel er in Rotterdam 18 mensen op gewelddadige manier aan hun einde kwamen, waren dat er 9 minder dan in 2010.” Het aantal is dus gedaald, en fors ook: Met een derde. Het wordt nergens als belangrijk gemeld. 
Stel dat het andersom zou zijn, dat het aantal doden van 18 naar 27 was gegaan. Dan had er waarschijnlijk gestaan: aantal moorden met vijftig procent gestegen. Want dat is het kenmerk van percentages, als ze stijgen zijn ze altijd hoger dan als ze dalen. Je kunt daar handig gebruik van maken, weten beurshandelaren en politici.
Ik zocht naar meer cijfers over moord in Rotterdam, de stad die bijna ieder jaar bovenaan de lugubere lijst prijkt. In 2005 vielen er ook 27 doden. In 2002 46. Dat laatste was een record. In tien jaar tijd is het aantal moorden dus teruggelopen van 46 naar 18. Een daling van 60(!) procent. Toch vreemd dat je daar niets over leest, je moet er zelf naar op zoek.
Het CBS toont een dalende lijn over de afgelopen vijf jaar voor andere criminaliteit. 
Rechtse ‘ontevredenen’ (die inderdaad altijd ontevreden zijn) roepen bij dalende cijfers steevast dat het de aangiftes zijn die dalen, niet de delicten. “Politie doet toch niks!” Bij moorden is eenvoudig vast te stellen dat die bewering niet klopt. Het is niet zo dat de moordcijfers dalen “omdat er minder aangifte wordt gedaan”.
Het vreemdste is natuurlijk dat niemand het succes durft te claimen. Want over criminaliteit mag je als bestuurder nooit opgetogen doen. Dus blijft het beeld bestaan dat het steeds slechter gaat. Dat is veiliger.
Met dank aan Stephan Okhuijsen 

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

juliusvold
juliusvold29 dec. 2011 - 10:20

Ik ben 'rechts', maar kan me wel aansluiten bij dit verhaal.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort29 dec. 2011 - 10:20

Het moordcijfer is irrelevant als je het hebt over 'veiligheid'. Daar het overgrote deel van moorden in familiaire of relationele sfeer plaatsvind. De zgn. crimes of passion. Relevanter is bijvoorbeeld berovingen, geweldpleging en inbraak. Hier gaat de 'rechtse' vlieger van aangifte natuurlijk wel op: wat doet de politie tegenwoordig nog als je aangifte doet van mishandeling, beroving of inbraak? Daar komt bij dat je vaak hoort over counteraangifte spelletjes. Iemand tuigt je af, je gaat via het ziekenhuis naar de politie voor een aangifte mishandeling: en zie daar, er is al een aangifte tegen jou ingediend. Politie doet er niets mee in dat geval. Dan NOG ben ik het wel met Rob eens in deze: het hele veiligheids debat is door alle politici gekaapt om met angst te zaaien, om electorale redenen.

harryo2
harryo229 dec. 2011 - 10:20

Relatief goed nieuws brengen als slecht nieuws … je zou de boodschapper spontaan wat aandoen. -- Het vreemdste is natuurlijk dat niemand het succes durft te claimen. -- Dat niemand het succes durft te claimen vind ik niet zo vreemd, gezien de voorkeur van technocraten voor technologische oplossingen voor problemen die niet de problemen zijn die men voorwendt. Criminaliteit voor hen een heerlijk excuus om allerlei maatregelen door te drukken die inbreuk maken op onze vrijheid. Bange mensen laten met zich gebeuren wat de goede herder beschikt. -- Dus blijft het beeld bestaan dat het steeds slechter gaat. Dat is veiliger. --

ZwartePiet
ZwartePiet29 dec. 2011 - 10:20

Ja zo maak je nieuws. Ik neem alles wat in welke media dan ook naar voren komt met een korreltje zout.

JoopSchouten
JoopSchouten29 dec. 2011 - 10:20

http://weblogs.nrc.nl/rechtenbestuur/2011/12/29/recht-en-bestuur-in-2011-wallen-wietteelt-huiselijk-geweld-de-rechter-beknot-sahar-en-mauro/

hannogroen
hannogroen29 dec. 2011 - 10:20

In mijn buurt (Amsterdamse Pijp) hebben we in afgelopen herfst in 1 maand 4 schietpartijen binnen een straal van 500 meter gehad met 2 doden en 2 zwaargewonden tot gevolg terwijl het de jaren daarvoor betrekkelijk rustig was. Statistieken zijn dus landelijk weliswaar dalend maar kunnen lokaal ineens sterk afwijken en dat soort geweldsexplosies (zoals bv ook Alphen) hebben een veel sterkere impact op het veiligheidsgevoel dan statistieken die de meeste mensen toch niet lezen.

johwih
johwih29 dec. 2011 - 10:20

Ik ben meer geïnteresseerd in cijfers over veel langere periodes. Ik weet nu bijvoorbeeld niet, of de daling ten opzichte van 2005 nu juist volgde op een enorme piek in de daar vóorliggende periode, zeg 2000-2005. Ik herinner me ook opvallende cijfers over toename vanaf de jaren 60. Dat kwam neer op een procentuele stijging van honderden procenten. Ik zeg erbij dat ik dat put uit mijn herinnering. Ik heb even gezocht, maar kon het niet zo gauw vinden. Misschien iemand anders?

johwih
johwih29 dec. 2011 - 10:20

Ik begrijp overigens niet dat uit een daling logisch zou volgen dat men niet ontevreden zou mogen zijn. Ten eerste lijken de cijfers eerder uit te wijzen dat er sinds de jaren 80 geen verschil is. Miljoenen delicten dus, toen en nu. En zoals ik al zei, een interessante vergelijking zou Nederland anno 2010 met Nederland pak 'm beet anno 1960.Statistiek over wat er in Nederland in een halve eeuw veranderd is op het vlak van criminaliteit. Immers, een groot deel van de bevolking heeft die tijd meegemaakt. Dat speelt dus mee bij de gevóelens over de huidige criminaliteitstemperatuur. Ten tweede: Waarom zou je tevreden moeten zijn met geen verbetering ? Temeer omdat het aantal mensen dat professioneel er mee bezig is of zegt te zijn en de (geld-)middelen ervoor wel zijn 'verbeterd'. Zo beschouwd komt het neer op een drogredenering (Naturalistische drogreden).

willemdeonttovernaar
willemdeonttovernaar29 dec. 2011 - 10:20

Denk dat het aloude adagium van prof. Nagel nog steeds opgeld doet: "Wie denkt dat Nederland onveilig is, leze een ander ochtendblad".

[verwijderd]
[verwijderd]29 dec. 2011 - 10:20

De invloed van Leefbaar Rotterdam doet zich gelden???

2 Reacties
opgeheven
opgeheven29 dec. 2011 - 10:20

Het is een landelijke trend, dus tenzij LR in de landelijke politiek zit is het antwoord: nee

Candide2
Candide229 dec. 2011 - 10:20

Dat het aantal moorden gedaald is, of dat er nog gemoord wordt?

rgeurtsen
rgeurtsen29 dec. 2011 - 10:20

Dat er nogal wat mensen zijn die veel/alles/wat buiten hen is liever als onveilig bestempelen is een psychologisch gegeven. Het is slapheid en boerenhufterigheid van politici om daar in mee te gaan. De mode is het onveiligheidsgevoel als maat te nemen... nou die vermindert ook. Ik kijk liever naar het aantal geweldsdelicten, en het aantal gewonden. Om bij ongelukken, rampen, en aanslagen te spreken over het aantal doden en niet over de gewonen laat staan over de zwaargewonden stoort mij. Dood gaan we allemaal - get used to it. Het is de manier van sterven die een aanslag, overval of ongeluk zo afschuwelijk kan maken. Gewonden en vooral zwaargewonden, wiens leven voor jaren in de war geschopt en bemoeilijkt wordt, vaak op en manier waar de perasoon zelf en naaste omgeving niet gemakkelijk mee om kunnen gaan en ten koste van levensgeluk en gemak gaat, verdienen onze aandacht. Dat is een hoge individuele prijs die mensen betalen voor criminaliteit e.d. in onze maatschappij. Voor de kwaliteit van onze maatschappij zegt het aantal doden door geweld over meerdere jaren naatuurlijk wel wat. Maar het is wat mij betreft een wel heel onpersoonlijke maat van kleed en levenskwaliteit.

1 Reactie
harryo2
harryo229 dec. 2011 - 10:20

-- Ik kijk liever ... -- Ja Rob, dat wel. Maar hier gaat het om de manier waarop feiten worden gepresenteerd. Dan kunnen jij en ik wel achter de feiten aan gaan, als het AD die feiten op deze manier onder de aandacht van haar bange, ontevreden lezers weet te brengen maakt dat weinig indruk.

[verwijderd]
[verwijderd]29 dec. 2011 - 10:20

het is vaak handig naar de feiten te kijken, die me toch wat verrasten. zie pagina 57. https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/15286/2005%20Bevolkingstrends%20Nieuwbeerta%2c%20Deerenberg%20%281911-2002%29.pdf?sequence=2

2 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort29 dec. 2011 - 10:20

Zou er een koppeling zijn tussen groeiende apathie en die statistiek? Wegvallen van verbinding tussen mensen?

harryo2
harryo229 dec. 2011 - 10:20

Het aantal slachtoffers is in honderd jaar dus verviervoudigd. Is dat veel? Gelet de grafiek waarin de drie grootste steden worden vergeleken met de rest van het land mogen we wellicht vermoeden dat er een verband is met de bevolkingsdichtheid. Heb dus even gekeken naar enkele getallen. Bevolking rond 1900: ca. 5 miljoen, bevolkingsdichtheid: 160 inwoners per vierkante kilometer. Bevolking nu: ca. 16,5 miljoen, bevolkingsdichtheid: 475 inw./km^2. De bevolkingsdichtheid is dus verdrievoudigd. Dat zou een deel van de stijging kunnen verklaren. Overigens ben ik niet echt onder de indruk van deze cijfers.

ANRandy
ANRandy29 dec. 2011 - 10:20

Je rekent creatief: Van 18 naar 27 is een stijging van 50% Van 27 naar 18 is een daling van 33,3% Beide een verschil van 9 maar een verschil in percentages ogenschijnlijk in het nadeel van een daling met hetzelfde absolute verschil. En volgens jou is dat altijd zo. Maar... Van 18 naar 9 is een daling van 50% Dus neem je hetzelfde startgetal dan heb je hetzelfde percentage bij hetzelfde absolute verschil of het nu een daling of een stijging is. Maar het is waar dat een relatief verschil (in procenten dus) niet altijd hetzelfde beeld geeft als een absoluut verschil (in aantallen dus). Mijn voorkeur gaat dan uit naar de relativiteit van waarheden. Maar het is ook goed je van de verschillen bewust te zijn en anderen daar zo nu en dan op te wijzen. Maar doe het dan niet alleen t.b.v. je eigen verhaal want dat is precies wat je de andere media verwijt.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen29 dec. 2011 - 10:20

randy, nuttig die getalen verwijzerij... maar het verwijt aan Francisco slaat als een tang op niets... meer een uitdrukking van je kritische klaagstand?

msj_meijerink
msj_meijerink29 dec. 2011 - 10:20

Ik zou wel eens statistieken over de diverse soorten criminaliteit in de afggelopen 50 jaar willen zien. Of mijn moeder destijds onverantwoord bezig was mij en mijn broer en zussen zomaar onbegeleid over straat te laten gaan. maar het kan ook zo zijn dat wij tegenwoordig overbezorgd zijn (aangestoken door alle berichten inde diverse media?)

1 Reactie
FranciscovanJole
FranciscovanJole29 dec. 2011 - 10:20

in 1992 waren het er 44

[verwijderd]
[verwijderd]29 dec. 2011 - 10:20

U haalt uw nieuws toch niet uit een "rechts" blad http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Misdaad-Straf/326368/ANPblunder-Rotterdam-aan-top-moordlijst.htm

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer29 dec. 2011 - 10:20

"U haalt uw nieuws toch niet uit een "rechts" blad" Laat die aanhalingstekens maar rustig weg hoor. Dit is gewoon een heel rechts blad en dat kan dus best zonder aanhalingstekens.

JoopSchouten
JoopSchouten29 dec. 2011 - 10:20

Onderzoekers die met de meest verfijnde wiskundige methoden (...) de misdaadcijfers wil verkennen, vallen vroeger of later in de handen van de politiek.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten29 dec. 2011 - 10:20

'... willen verkennen...' Klote letters. Ze dansen volgens mij. ; )

Nossie2
Nossie229 dec. 2011 - 10:20

Wat een onzin om moordcijfers te koppelen dat het de goede kant opgaat als het er minder zijn dan vorig jaar. Ik kan je met een mes dood willen steken en als je het dan overleefd word het niet als moord opgeteld terwijl het wel mijn bedoeling was. Het is namelijk niet veiliger omdat er minder mensen dood gaan aan een schot of messteek. Maar ik vind dat Francisco van Jole sowieso te links is om de dingen in perspectief te kunnen zien. Geloof me nu maar dat de criminaliteit veel en veel erger is dan Francisco van Jole beseft. Alleen we gaan niet meer naar de politie omdat deze toch niets voor je kunnen doen. En de moorden die gepleegd worden zijn meestal een afrekening in het criminele milieu, want daar spelen ze eigen rechter en dat werkt het best. En zeker zijn er soms een paar echte slachtoffers bij van een overval, maar wat geeft het als het niet onze naaste familie is. Klinkt hard maar het boeit me niet meer. We leven in een harde wereld en het is aanpassen of de lul zijn. En geloof me dat diegene die het maar blijven ontkennen dat de criminaliteit stijgt en harder word ook eens het slachtoffer zullen zijn. Je zou bijna bidden dat sommige het slachtoffer zouden worden, maar dat doen we dan toch weer net niet. Maar het spookt wel vaker door mijn hoofd, of mag ik dat niet hardop zeggen?

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman29 dec. 2011 - 10:20

[Geloof me nu maar dat de criminaliteit veel en veel erger is dan Francisco van Jole beseft. Alleen we gaan niet meer naar de politie omdat deze toch niets voor je kunnen doen.] Haha, voor een moord ga je niet meer naar de politie? Ik vind het heel treurig van je, dat het beeld van de wereld dat je kennelijk zo hard nodig hebt niet klopt, maar alle statistieken laten het zien: Nederland wordt er al jarenlang elk jaar veiliger en minder crimineel op. Het enige dat toeneemt is criminaliteit in de politiek... http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/29/pvv-friesland-wilde-om-oplichten/

rgeurtsen
rgeurtsen29 dec. 2011 - 10:20

eduard, je bent niet in de positie om namens anderen te spreken. Je vertegenwoordigd slechts jezelf. En als jij niet meer naar de politie gaat omdat die toch niets doet is dat jammer. Want wellicht doet de politie niets specifiek aan jouw casus, maar als er verschillende mensen met klachten komen via de verschillende kanalen, en niet alleen 112 bellen a.u.b., dan leidt dit meestal wel tot actie. Ik ken mensen genoeg die zelf slachtoffer is geweest van criminaliteit en grof geweld en toch vind ik onder hen niemand die zo is gaan denken als jij. Één van de kenmerken van gezonde geestelijke stabiliteit is dat je ervan uit kunt gaan dat wat jij zelf meemaakt niet representatief is voor de wereld waarin je leeft. Ga je daar wel vanuit dan ben je net zo onnuttig voor de wereld om je heen als misselmakende narcisten die grote organisatie en gemeenschappen om zeep helpen.

BasVV
BasVV29 dec. 2011 - 10:20

Gut. Wat vriendelijk. Slechts 18 in Rotterdam. Niet meegeteld alle zwaargewondenof minder. Die allemaal ziekenhuiskosten en politiekosten opleveren. En als dat nou alleen in Rottertjedam zou voorkomen.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online29 dec. 2011 - 10:20

"Niet meegeteld alle zwaargewondenof minder. Die allemaal ziekenhuiskosten en politiekosten opleveren. En als dat nou alleen in Rottertjedam zou voorkomen." cijfers of gtfo :D, en als je niet weet wat gtfo betekent ga je maar naar urbandictionary.com. DOEI!

[verwijderd]
[verwijderd]29 dec. 2011 - 10:20

Het veilige gevoel van Ishoean, Isatar, ook hoe ze mogen heten. Zielig figuur, met je censuur. Kim il Jolo. Hoe voelt dat nou? Dictatortje met je eigen website?

1 Reactie
Crunchy Frog
Crunchy Frog29 dec. 2011 - 10:20

Schelden, smijten met grote woorden in de verkeerde context... Heb je ook nog iets belangwekkends te melden?

Thom Holterman
Thom Holterman29 dec. 2011 - 10:20

Dalende criminaliteitscijfers In de opinie van dhr. Jole komen enkele opmerkelijke zinnen voor, die een goed voorbeeld geven van wat ‘definitiemacht’ vermag. Hij wijst op een kenmerk van percentages en zegt dan: ‘Je kunt daar handig gebruik van maken, weten beurshandelaren en politici’. En inderdaad, zij doen dat dan ook, als zij het nodig hebben de ‘agenda’ van de politico-maatschappelijke discussie te bepalen. Jole ging op zoek naar meer cijfers en trof opmerkelijke scores aan. Zo opmerkelijk dat hij concludeert: ‘Toch vreemd dat je daar niets over leest, je moet er zelf naar op zoek’. Ik vat dit op als een retorische conclusie, want Jole weet ook dat de Opsteltens met dat soort cijfers alleen willen scoren als het hen uitkomt. Zij willen ‘onveiligheid’ op de politieke agenda houden, zoals dat ook in Frankrijk aan de orde is. In de Franse context wordt met statistische gegeven (ook andere dan criminaliteitscijfers) heel wat afgesjoemeld, zo mocht ik ontlenen aan de dagbladpers (Le Monde). Tot en met het Élysée bemoeit zich ermee. In een bijdrage die ik daarover schreef, merkte ik op dat de Nederlandse lezer al snel de Franse voorbeelden die ik noem, zal kunnen vervangen door Nederlandse voorbeelden. Dat ik zo snel op mijn wenken zou worden bediend, kon ik niet vermoeden. Zie voor mijn bijdrage: http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/12/29/definitiemacht-en-de-variabele-geometrie-van-begrippen/

1 Reactie
ANRandy
ANRandy29 dec. 2011 - 10:20

Apart te lezen dat u in uw kritiek zelf ook elke neutrale cijfermatige onderbouwing aan de hand van neutrale wiskundige definities vermijdt, terwijl deze neutraliteit zeer wel mogelijk is, ondanks het kwalijke cijfermatig misbruik van diezelfde definities op basis van een gebrek aan wiskundig inzicht, juist het object van de kritiek van van Jole's stuk, maar zich in uw kritiek slechts richt op niet-wiskundige definities van andere dan neutraal wiskundige machten, het misbruik dáárvan door machthebbers en -willenden, wat ik zeker als bestaand en schadelijk erken. Maar vreemder vind ik nog dat u bij die kritiek gericht op het misbruik van niet-wiskundige definities door machten, naast het misbruik van een gebrek aan kennis van wiskundige definities, de politieke macht van uw eigen beweging, zover deze bestaat, daarbuiten houdt. Maar misschien is de machteloosheid of het niet bestaan daarvan de grond en daarmee ook uw gelijk hierin hoewel je ook machtelozen met recht verwijten kunt maken.

[verwijderd]
[verwijderd]29 dec. 2011 - 10:20

Francisco, heb je ook cijfers van de toename van de bespuugde meisjes in Israel? En heb je ook een relativerend stuk over dat het allemaal percentueel wel meevalt? "Ja elk bespuugd meisje is er natuurlijk 1 teveel, maar laten we de boel niet opblazen toch?" Hoezo sensatiepers?

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman29 dec. 2011 - 10:20

[heb je ook cijfers van de toename van de bespuugde meisjes in Israel? ] Goh Klaas, heb jij informatie dat dat in Israel zoveel gebeurt, over de jaren heen, dat daar statistieken over kunnen worden aangelegd? Vertel! Het CBS van Israel heeft wel statistieken aangelegd over die ultra-orthodoxen, als het je daar om gaat. Ze hebben daarover paniek geslagen omdat het er nu 10% zijn, en ze verwachten dat het er over enkele tientallen jaren 50% zijn. Is dat misschien waar je op doelt?

pietdevries2
pietdevries229 dec. 2011 - 10:20

Mijn vrouw en ik zijn geen statistici. Maar het valt ons op dat er de laatste jaren vrijwel geen dag voorbij lijkt te gaan zonder één of meer doden door criminaliteit in Nederland. In de omringende landen, ook in Frankrijk, lijkt het al niet veel beter. Wat de zaak nog erger maakt is de brutaliteit van het moorden, dodelijke salvo's uit Kalashnikovs zijn nauwelijks nieuws meer in België en Frankrijk.

1 Reactie
hasp52
hasp5229 dec. 2011 - 10:20

"Maar het valt ons op dat er de laatste jaren vrijwel geen dag voorbij LIJKT te gaan zonder één of meer doden door criminaliteit in Nederland" Inderdaad Piet, er LIJKT geen dag voorbij te gaan..... De realiteit is dat er 178 moorden werden gepleegd in 2009, 168 in 2010 en 163 in 2011. En "Nederland heeft met gemiddeld één slachtoffer per honderdduizend inwoners ongeveer hetzelfde moordcijfer als andere West-Europese landen" (citaat Elsevier). Dus ook in de ons omliggende landen LIJKT het niet beter. Natuurlijk is elke moord er 1 teveel, maar het zou eens een keer goed zijn als we ons niet zouden laten leiden door wat LIJKT, maar juist door de werkelijkheid.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman29 dec. 2011 - 10:20

Voor iedereen die meer cijfers wil zien: http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2006/Slachtoffers_van_criminaliteit geeft een overzicht van cijfers voor allerlei vormen van criminaliteit, van 1980 tot 2005. Wat je ziet is dat de criminaliteit per x aantal inwonders plm gelijk is gebleven. Moord en doodslag is in 1990 gestegen, maar sindsdien op plm gelijk niveau gebleven (met, zoals je hier boven ziet, weer een daling in de afgelopen jaren). Het aantal inbraken is ten opzichte van begin jaren 90 sterk gedaald. Wie hier roept dat de criminaliteit toeneemt, staat niet alleen: http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2006/Angstige_burgers/Persbericht_Angstige_burgers Veel mensen blijken ideeën daarover te hebben die niet overeenstemmen met de werkelijkheid. Misschien dat dat hem hier in zit? http://www.trendlight.nl/docs/criminaliteit-dagbladen.pdf

2 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos29 dec. 2011 - 10:20

Het eerste wat ik zie als ik je linkje aanklik is dit: "Ruim drie miljoen Nederlanders worden jaarlijks het slachtoffer van criminaliteit" Voorwaar niet een aantal om achteloos onder het vloerkleed te vegen. Ik kan me toch voorstellen dat er velen zijn die, wanneer ze dit aantal onder ogen krijgen, een zeker gevoel van onveiligheid krijgen. De kans is gewoon groot, daar doen die percentjes stijging of daling niet zoveel toe.

johwih
johwih29 dec. 2011 - 10:20

De eerste link is een goede bron en begin, Stuurman. Ik heb de te downloaden PDF even doorgenomen in 15 minuten. Jij haalt er wat uit naar boven, zo haal ik het volgende naar boven over cijfers van begin jaren 70 in verhouding tot eind jaren 70. N.B.: De keuze uit de cijfers is de mijne en opzettelijk partijdig en subjectief. P. 214 Aandeel van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder dat slachtoffer is geworden van een bepaald delict: - diefstal van portemonnee 1,01 naar 2,1 - vernielingen: 5,0 naar 10.4 - bedreiging buiten: 1,1 naar 4,9 Elders, in een forum op FOK.nl uit 2007, kwam ik dit tegen: In 2000 loste de politie 15% van de 1,3 miljoen geregistreerde misdrijven op. - In 1978 was dat 33%. - In 1960 zelfs 55% En ook: Het politie personeel groeide met 50% - Het aantal cellen is in 1985 verdrievoudigd. Ik pretendeer niet dat dit erg inzichtelijke bevredigende complete cijfers zijn. Het laat zien wat we allemaal bij de interpretátie van cijfers dienen te betrekken en verdisconteren enz. Vooral de daling in het percentage ópgeloste delicten vind ik in het oog springend en van belang ... En zoals ik al zei, een interessante vergelijking zou Nederland anno 2010 met Nederland pak 'm beet anno 1960 Interessante statistiekjes wat er in Nederland in een halve eeuw veranderd is op het vlak van criminaliteit. Immers, een groot deel van de bevolking heeft die tijd meegemaakt. Dat speelt dus mee bij de geóelens over de huidige criminaliteitstemperatuur. P.S.: ik krijg de indruk dat de jaren '75-'85 dé periode is waarin cijfers nogal explodeerden, zoals in geen andere periode.

ANRandy
ANRandy29 dec. 2011 - 10:20

Hier de meest compacte en duidelijke info over de periode 1980-2004: http://www.afbeeldingenuploaden.nl/uploads/152992CM%20Capture%201.jpeg Trek je eigen conclusies maar. (thnx Sylvia voor de bron)

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman29 dec. 2011 - 10:20

Precies wat ik zei: een toename in 1990, daarna weer stabiel, en sinds 2004 (tot waar de grafiek gaat) weer een afname.

johwih
johwih29 dec. 2011 - 10:20

Ik ben in navolging van andere reageerders en hun argumenten eigenlijk niet zo geïnteresseerd in MOORDcijfers, maar wel in die over het totale criminaliteitsspectrum. Ben je ook gestuit (gestoten?) op een even mooie inzichtelijke grafieken dáárover?

Thom Holterman
Thom Holterman29 dec. 2011 - 10:20

Kwantitatief / kwalitatief Ik ben u nog een reactie verschuldigd naar aanleiding van uw commentaar op mijn bijdrage hieronder. Het volgende. Begrijp ik uw commentaar op mijn bijdrage goed dan wijst u op het bestaan van kwantitatief (zoals wiskundegericht) naast kwalitatief onderzoek (zoals via interviews). Dan is er ook nog de vraag hoe, door wie en met welke (vermoedelijke) bedoeling gebruik wordt gemaakt van het onderzoek (kwantitatief dan wel kwalitatief)? Het is met name de beantwoording van de laatste vraag waarom het dhr. Jole (maar laat hij voor zichzelf spreken) en mij te doen is. Ik tracht me te richten op het herkennen van betekenissen in relatie tot daar achter liggende belangen. Ondermeer de bekende Franse socioloog Pierre Bourdieu (1930-2002) heeft zich in het verleden daar mee beziggehouden door te zoeken naar het antwoord op de vraag ‘Hoe worden publieke debatten gefabriceerd?’…

[verwijderd]
[verwijderd]29 dec. 2011 - 10:20

'Gelukkig' 'mogen' de gelegaliseerde criminelen de boel leegroven zonder dat er op ze geschoten wordt, want dat is niet zo geciviliseerd niet waar? Laf, laffer, lafst.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie229 dec. 2011 - 10:20

-----'Gelukkig' 'mogen' de gelegaliseerde criminelen de boel leegroven zonder dat er op ze geschoten wordt, want dat is niet zo geciviliseerd niet waar?----- De belatingdienst bedoel je?