Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

De moord op Reduan B. legt een gezagscrisis bloot

  •  
29-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2895249444_96fb5cd90a_o

© CC-foto: Binary Koala

Groots, gevaarlijk, kort, luxueus en meeslepend leven is ook een strategie in onze fuck you maatschappij
Het is geen witte maar een zwarte donderdag. De Mocromaffia heeft een zware slag toegebracht aan het vertrouwen van de Nederlanders in hun overheid en hun politie. De broer van kroongetuige Nabil B. Reduan is geliquideerd nadat de familie eerst was gewaarschuwd dat loslippigheid fatale consequenties heeft.
Dat kán dus met betrekkelijk weinig moeite in Nederland. Hieruit blijkt dat de staat niet opgewassen is tegen het soort mafiosi van wie we zo graag dachten dat ze alleen in Italië of Zuid-Amerika opereerden. Zij geven aan tot hoever de burger kan gaan zodra die met hen geconfronteerd wordt. Het is levensgevaarlijk om dan je toevlucht te zoeken bij het openbaar gezag. Die pet is er maar tot op zekere hoogte voor ons allemaal. Dat bewijst deze schrikwekkende liquidatie
Daarom moet de moord op Reduan B. behandeld worden als een nationale crisis. Nederland kan het niet hebben dat onschuldigen worden geliquideerd om getuigen bij de rechtbank onder druk te zetten. Dit maakt school als de daders hiermee wegkomen en daarom is het in ernst volstrekt vergelijkbaar met een terroristische aanslag.
Het betekent in concreto dat er zwaar zal moeten worden geïnvesteerd in zaakkundige politiecapaciteit, niet alleen om bendes als de Mocromafia het leven zo zuur mogelijk te maken, maar ook om te zorgen voor afdoende bescherming van mogelijke slachtoffers. En als dat net zo zwaar moet als met Wilders, tant pis. De bescherming van de samenleving tegen ontwrichtende krachten als de Mocromafia dient ter hand te worden genomen door mensen en niet door camera’s of  geautomatiseerde systemen.  Het maakt niet uit wat het kost. Onze manier van leven staat op het spel. En dat is niet overdreven. Het is jammer dat er net 1,3 miljard is uitgedeeld aan buitenlandse aandeelhouders. Anders was dat een mooi begin geweest.
Een stad als Rio de Janeiro is volkomen ontwricht geraakt omdat men destijds zaken zoals deze chantagemoord op Reduan B. een beetje op zijn beloop heeft gelaten. Daardoor kon een klimaat ontstaan waarin verweving van onder- en bovenwereld grote vormen aannam. Ook verloor de overheid de macht in grote delen van de stad. Daar heersen nu misdaadkartels.
Vergeet daarbij niet dat zulke kartels altijd werken met een stok én een wortel. Als de overheid je toch niet kan beschermen tegen de mafia, waarom zou je dan een dief zijn van je eigen portemonnee? Het betaalt goed als je hen diensten verleent. Alles is extreem: de beloning én de straf.
Bij dit alles is nog een ding van groot belang: de strijd gaat tegen de mafiosi niet tegen mensen die fysiek of wat hun achternaam aangaat op hen lijken. Bij een professionele aanpak hoort ook precisie en het voorkomen van collateral damage. In Rio is een paar weken geleden het gemeenteraadslid Marielle Franco kapot geschoten omdat zij niet alleen de drugskartels aanklaagde maar ook het onbeheerste geweld van de politie tegen de bewoners van de sloppenwijken waar de misdaad de dienst uitmaakt. Zulk onbeheerst geweld is net als etnisch profileren uitermate contraproductief. Besef tegelijk dat een overheid die altijd maar zelfredzaamheid predikt en verkondigt, dat een mens zichzelf moet invechten, inderdaad wordt gehoord. Alleen nemen die zelfredzaamheid en dat invechten dan maar al te vaak onaangename vormen aan. Groots, gevaarlijk, kort luxueus en meeslepend leven is ook een overlevingsstrategie in onze fuck you maatschappij, pardon participatiesamenleving.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (83)

Hiltermann
Hiltermann2 apr. 2018 - 13:53

Zware criminaliteit met als basis drugshandel is in Nederland nu in handen van lieden men on Nederlandse namen. De belangen zijn groot het gaat om honderden miljoenen euro's. Dat brengt een ongekende golf van geweld met zich mee. De daders van dat geweld zullen wel gepakt worden, de opdrachtgevers blijven zo goed als zeker buiten schot. Ze zullen alle sporen die naar hen als opdrachtgever kunnen leiden wissen, desnoods met nog meer moorden. Dit geweld stopt niet.

Opa2
Opa231 mrt. 2018 - 8:36

kei en kei hard aanpakken elke vorm van misdaad en helemaal die van de georganiseerde. Men weet niet half wat voor leed die lui veroorzaken. Nog veel te veel hoor je achteraf over verdachtes dat ze ''bekend waren bij politie'' . Voor heel die zakkewasserklub geldt: ''we staan erbij en kijken ernaar'' ... Als ik wat jonger was, werd ik ook boef: 0% pakkans en nog belastingvrij ook !

B4
B430 mrt. 2018 - 22:22

In Nederland, en in Brazilië, zitten normen en waarden, een rationeel en humaan, drugsbeleid in de weg.

RobSon2
RobSon230 mrt. 2018 - 18:49

En dan lees je elders op deze site ook dat we optimistischer zijn geworden...

Rara5
Rara530 mrt. 2018 - 18:29

“In onze fuck you maatschappij” Gelukkig zijn er ook optimisten in het land, en inmiddels ook weer in de meerderheid: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/nederlandse-optimisten-eerst-10-jaar-weer-meerderheid “door mensen en niet door camera’s of geautomatiseerde systemen” Gelukkig staat de dader wel op beeld, en dat is bruikbare informatie.Als de telefoon van de dader fatsoenlijk was afgetapt en de informatie in gezichtsherkennende camera’s was gestopt, had dat vast een liquidatie gescheeld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mrt. 2018 - 17:03

Een veeg teken aan de wand is dat een belangrijk lid van de Italiaanse maffia zo lang volkomen vrij rondliep in was het Amsterdam? De plaats weet ik niet meer zeker. In Nederland is veel meer aan de hand dan dat wij denken. Er worden vele oogjes al dichtgeknepen. Op justitie en politie wordt juist al jaren bezuinigd. Daarbij is het m.i. ook niet bevorderlijk geweest dat de VVD zolang justitie in handen heeft gehad, zoals het niet bevorderlijk is geweest dat het CDA altijd landbouw in handen had. Ik heb begrepen dat deze jongen sommige beveiliging heeft afgewezen. Vraag me af of dat iets uitgemaakt zou hebben. Maar het hele gedoe rondom kroongetuigen mag geen onschuldige slachtoffers maken. Ik begrijp overigens niet dat men die naam bloot geeft, alhoewel ik tegelijkertijd denk dat ze in dat circuit allang weten hoe de vork in de steel zit alvorens wij er ook maar iets van meekrijgen. Als ik zie hoeveel agenten gelekt hebben en samenwerkten met geboefte, hoe de moraal bij de VVD was en is, hoe de situatie bij politie en justitie was en is, dan houd ik mijn hart vast voor Nederland. We zijn al hard op weg een tweede Sicilië te worden, we hebben het alleen nog niet echt door.

5 Reacties
Hiltermann
Hiltermann31 mrt. 2018 - 6:38

Nederland staat bij Engelse, Ierse en Italiaanse criminelen bekend als het land waar je zonder veel moeite kunt onderduiken zonder je criminele activiteiten te hoeven stil leggen. Amsterdam is een van de favoriete steden waar deze heren zich graag verstoppen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2018 - 8:55

Minoes, een multi-culturele stad (waar het ook wemelt van de toeristen) is uiteraard uitermate geschikt om je te vestigen zonder op te vallen. Dat geldt voor Sicilië nu weer niet.

michellekepen
michellekepen1 apr. 2018 - 11:06

DanielleDefoe "een multi-culturele stad (waar het ook wemelt van de toeristen) is uiteraard uitermate geschikt om je te vestigen zonder op te vallen. Dat geldt voor Sicilië nu weer niet." Ik denk dat uw analyse juist is. Op Sicilië en in zuid-Italië kom je daarentegen wel het fenomeen tegen van maffia-kopstukken die soms 20 of 30 jaar (lokaal) ondergedoken zitten. En vanuit de schuilplaats gewoon hun 'bedrijf' blijven runnen. Ondanks dat diezelfde kopstukken in heel Italië met naam en toenaam bekend zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2018 - 8:48

michel Dat bedoel ik! Bovendien is Amsterdam niet zo heel groot.

Hiltermann
Hiltermann2 apr. 2018 - 14:06

Bij een reële kans op een aanslag is het de taak van de politie en de NCTB om het potentiële doelwit er van te overtuigen dat beveiliging geen keus meer is maar noodzaak. Geen mens neemt doelbewust risico's die levensbedreigend zijn. De dreiging was afkomstig van een criminele organisatie die ook bereid in staat is die dreiging om te zetten in daden. Het is dan niet langer een vrijblijvende zaak om het doelwit te beveiligen het is onontkoombaar dat de beveiliging plaats vindt.

Hiltermann
Hiltermann30 mrt. 2018 - 16:23

De gang van zaken is inmiddels bekend. Het fantasietje over Kalashnikovs laat ik geheel voor jou rekening. Er is gebruik gemaakt van een handvuurwapen. De dader heeft zich voorgedaan als sollicitant en is volledig herkenbaar vastgelegd door meerdere beveiligingscamera's. Het OM beziet nu de gevolgen die het vrijgeven van de beelden waarop de dader staat kan hebben voor de strafmaat. In Nederland mag je het tere zieltje van verdachten geen pijn doen door hun postzegel aan de openbaarheid prijs te geven. Dat het belang van de samenleving, optimale beveiliging tegen dit soort ongeleide projectielen voor gaat, is nog steeds een punt van discussie. Inmiddels is bekend dat andere familieleden van de verklikker met veel tamtam zijn opgehaald om naar een veilig onderduikadres gebracht te worden. Dat zal als gevolg hebben dat de kring waarin gezocht wordt naar mogelijke nieuwe slachtoffers alleen maar groter wordt. Het moorden houdt niet op.

korheiden2
korheiden230 mrt. 2018 - 16:19

Een zorgwekkende zaak, inderdaad. 'Het is jammer dat er net 1,3 miljard is uitgedeeld aan buitenlandse aandeelhouders. Anders was dat een mooi begin geweest.' Zo weet ik er nog wel een, dit jaar gaat er 12 miljard naar verduurzaming. Maar goed, de gemiddelde Nederlander bedenkt zich wel tien keer alvorens als getuige op te willen treden. Dat zal volledig anoniem moeten kunnen, met zeer grote zorgvuldigheid.

Cozy Powell
Cozy Powell30 mrt. 2018 - 13:42

Een deels bewust en onbewust foutencircus waarvan de bewuste kwalijk zijn en de onbewuste in een paar gevallen kwalijk te nemen. "De broer van kroongetuige Nabil B. Reduan is geliquideerd nadat de familie eerst was gewaarschuwd dat loslippigheid fatale consequenties heeft." Niet de families maar de leden van de Mocromaffia die bereid zijn te getuigen worden gewaarschuwd. Maar soit. Serieus kwalijk wordt et nadat met de "witte" en "zwarte" toevoein een persoonie associatie met oed en sect betoond wordt over de ascriweend bedoede en daarom inderdaad terroristisce moord ze: "Hieruit blijkt dat de staat niet opgewassen is tegen het soort mafiosi van wie we zo graag dachten dat ze alleen in Italië of Zuid-Amerika opereerden. Zij geven aan tot hoever de burger kan gaan zodra die met hen geconfronteerd wordt. Het is levensgevaarlijk om dan je toevlucht te zoeken bij het openbaar gezag." Een totaal overtrokken en onjuiste conclusie dat het Nederandse gezag machteloos is vanwege deze in haar soort incidentele moord die zo duidelijk wijst op de grote angst van deze Mocromafia t.a.v. spijtoptanten juist omdat het haar fataal kan worden. Er is een slag verloren maar de oorlog niet. Die zal zeker door het Nederlandse gezag gewonnen worden zoals ze daarin over het algemeen redelijk succesvol is wat popuistische types daar ook tegenin brengen. Deze oorlog is alleen wat lastiger. Belangrijk is dat met zo min moelijk verloren slagen te bereiken. Maar dat hangt ook a van burgers die de vrijheid hebben om wel of niet mee te werken aan hun eigen bescherming bij die oorlog. Dat deze nu vermoorde man dat niet wilde is daardoor een tragedie geworden maar niet op het konto van het gezag te schrijven. Dat blijft sowieso een verantwoordelijkheid van de Mocromafia die veel meer slachtoffers maakt en zal blijven maken als ze niet wordt bestreden. Wel mag het gezag overwegen om ondanks weigering tot bescherming of ze toch indirect beschermende maatregelen kan nemen door deze mensen zonder ze te hinderen in het oog te houden. Pas echt kwalijk van wat de heer van der Horst stelt in deze opinie wordt het daar direct na met: "Die pet is er maar tot op zekere hoogte voor ons allemaal." Wek onderscheid in door gezag aangeboden bescherming suggereert de heer van der Horst hier? "Besef tegelijk dat een overheid die altijd maar zelfredzaamheid predikt en verkondigt, dat een mens zichzelf moet invechten, inderdaad wordt gehoord. Alleen nemen die zelfredzaamheid en dat invechten dan maar al te vaak onaangename vormen aan." En zo beschuldigt de heer van der Horst dus het tegen deze Mocromafia optredende gezag in feite van racisme d.i. een welbewust discriminerend minder aanbieden van bescherming wat daardoor deze moord indirect mogelijk heeft gemaakt net als dat hij indirect ook nog eens suggereert dat bij de strijd tegen de Mocromafia mensen op etnische gronden racistisch wordt aangepakt. Voor wie nog twijfelt na dat "invechten" en dan ook no schijnbaar terloops noemen van "etnisch profileren" i.c.m. het leggen van een relatie met het extreem maar onvergelijkbaar met Nederland voorkomende politiegeweld in Zuid- en Midden-Amerika bij de daar veel grotere, chaotischer strijd tegen de juist vaak zelf verkozen etnisch vijandig verdeelde bendes met hun oorlogen en criminaliteit. Dan staat er met na die door de heer van der Horst dan toch al onmiskenbaar geworden beschuldiging dat de moord op Reduan B. gevolg is van een bewust discriminerend minder aanbieden van bescherming door het gezag ook nog: "als dat net zo zwaar moet als met Wilders, tant pis." Die heeft net als zijn familie de aangeboden bescherming niet geweigerd meneer van der Horst. Hieruit blijkt dat de staat niet opgewassen is tegen het soort mafiosi van wie we zo graag dachten dat ze alleen in Italië of Zuid-Amerika opereerden.

2 Reacties
Cozy Powell
Cozy Powell30 mrt. 2018 - 15:59

Over foutencircus gesproken. Ruzie met wat toetsen die zich vooral manifesteerde in deze alinea: [Serieus kwalijk wordt het, nadat met de “witte” en "zwarte" toevoeging nog een persoonlijke associatie met goed en slecht betoond wordt, als het gaat over de afschrikwekkend bedoelde en daarom inderdaad terroristische moord zelf: ]

Hiltermann
Hiltermann31 mrt. 2018 - 6:51

Warrig betoog waar ik deze alinea nog even uit licht: " Er is een slag verloren maar de oorlog niet. Die zal zeker door het Nederlandse gezag gewonnen worden zoals ze daarin over het algemeen redelijk succesvol is wat popuistische types daar ook tegenin brengen. Deze oorlog is alleen wat lastiger. " U bent wel erg optimistisch. Voorlopig hebben de opsporingsdiensten nog geen flauw idee waar ze de kopstukken achter deze reeks aanslagen moeten zoeken. Inmiddels is aangetoond dat deze heren beschikken over een bron die hen op de hoogte brengt van personen die met de politie hebben gesproken over de mocro organisatie. In mei 2016 werd een van deze verklikkers in Amsterdam vermoord. Een van de kopstukken wordt beschreven als zeer intelligent en meedogenloos. Voeg daar vrijwel onbeperkte financiële middelen aan toe en je hebt een geduchte tegenstander die zich met alle middelen zal verzetten tegen zijn aanhouding.

Joyce Klassen
Joyce Klassen30 mrt. 2018 - 11:19

Georganiseerde misdaad kent geen grenzen. De ervaringen op Sicilië laten zien waartoe de maffia in staat is. Ook daar zijn de familiestructuren hecht, en zijn de misdaadsyndicaten heel gesloten en ontoegankelijk voor de politie. De overeenkomsten met de mocromaffia zijn heel groot. Dus kunnen we voor oplossingen daar te rade gaan. Spijtoptanten hebben ook daar een grote rol in de massa-arrestaties gehad, je hebt verklikkers nodig om de bolwerken te slechten. Doorgaan met die kroongetuigen dus !

6 Reacties
Hiltermann
Hiltermann30 mrt. 2018 - 15:34

Ja dat geklungel met kroongetuigen is een doorslaggevend succes. Ze moeten nu een nummertje trekken net als bij de slager voor ze aan de beurt zijn. Door amateuristisch gepruts bij politie en OM zal een potentiële kroongetuige zich wel tien keer bedenken voor hij zich meldt bij het OM. Het geknoei met wrakke beveiliging is niet nieuw, het is net zo oud als het verschijnsel kroongetuige. De overheid is niet bereid voldoende geld ter beschikking te stellen om de beveiliging goed te regelen, het mag niets kosten. Het OM heeft geen idee waar het zich mee inlaat. Criminelen hebben overal bij de politie informanten die hen op de hoogte houden. Ze beschikken over onbeperkte financiële middelen, ze krijgen iedereen plat. Een aantal liquidaties is direct te wijten aan lekken binnen de politie, daar wordt niet eens onderzoek naar gedaan.

doron
doron30 mrt. 2018 - 18:44

Hiltermann, Mis ik iets? ''Criminelen hebben overal bij de politie informanten die hen op de hoogte houden.'' Dat kan jij niet onderbouwen.

Hiltermann
Hiltermann31 mrt. 2018 - 7:08

Je mist inderdaad wat. Ik zal je twee voorbeelden geven. Willem Endstra heeft voor zijn dood gesproken met rechercheurs van de Amsterdamse politie, de zogenaamde achterbank gesprekken. Die contacten zijn uitgelekt, ze waren de directe aanleiding voor de aanslag op zijn leven. In december 2015 heeft een van de betrokkenen bij wat we nu de mocro organisatie gesproken met de Amsterdamse politie. Die contacten zijn uitgelekt. In mei 2016 is deze man vermoord. Naam kon ik zo snel niet terug vinden, kun je zelf ook wel denk ik. Niet alleen in Amsterdam, overal vind je in de politie organisatie lieden die voor geld bereid zijn criminelen te informeren. Screening bij de politie is eenmalig bij in diensttreden en zelfs dan schiet die screening te kort.

Hiltermann
Hiltermann31 mrt. 2018 - 7:23

Om niet het verwijt te krijgen dat ik zo maar wat beweer de details van de persoon waar het om gaat. "............de Amsterdammer Abderrahim Belhajd (29), die in november 2015 aan de recherche toezegde te onthullen wie de moordservice leidde. Het praten lekte uit en in mei 2016 werd Belhadj in Amsterdam afgeknald. " Deze moord betrof de Mocromaffia die beschikte over informatie die alleen bij de Amsterdamse politie bekend was.

doron
doron1 apr. 2018 - 18:38

Hiltermann, Dank je voor jouw antwoorden. Mijn punt was en is, dat criminelen niet overal informanten bij de politie hebben. Er staan >65.000 mensen op de loonlijst bij de politie. Natuurlijk zijn er, oke, twee voorbeelden, mafkezen tussen al die mensen. Nummer 3/4/5, zijn er waarschijnlijk ook al, overal is dus een niet al te slim woord om te gebruiken Jouw aanname, ''Deze moord betrof de Mocromaffia die beschikte over informatie die alleen bij de Amsterdamse politie bekend was.'' Weer iets wat jij niet kan onderbouwen als zijnde de waarheid.

Hiltermann
Hiltermann2 apr. 2018 - 9:07

@ Doron, Lees jij geen kranten? Regelmatig verschijnen er berichten dat er informatie gelekt wordt door politie mensen. Den Haag, Weert, Vlissingen, Rotterdam hebben de publiciteit gehaald. Zeker niet alle gevallen van lekken binnen de politie hebben de krant gehaald. Weert was een massaal lek. Die mol heeft enkele jaren ongestoord op grote voet geleefd dankzij de informatie die hij doorspeelde. Door zijn optreden zijn een groot aantal onderzoeken stuk gelopen. "Overal" heb ik volledig terecht gebruikt. Je hebt hier ook nog commentaar op: ”Deze moord betrof de Mocromaffia die beschikte over informatie die alleen bij de Amsterdamse politie bekend was.” Weer iets wat jij niet kan onderbouwen als zijnde de waarheid. Ook dat kun je gewoon lezen in de krant. Ik stop dit welles nietes spelletje met jou, zorg eerst maar eens dat je je beter informeert voor je mij beticht van het posten van onjuiste niet aantoonbare informatie over lekken binnen de Nederlandse politie. Praten met Nederlandse opsporingsambtenaren is een hachelijke activiteit. Ook al heb je de toezegging dat je kunt rekenen op bescherming wijst de praktijk uit dat dit niet of onvoldoende gebeurt. Alle kroongetuigen hebben tot nu toe moeten dreigen hun medewerking stop te zetten vanwege gebrekkige beveiliging. Dat is gebeurd in het passage proces, het gebeurt nu weer in het proces tegen Willem Holleeder.

bako2
bako230 mrt. 2018 - 10:01

Han doet net alsof afrekeningen in de criminele wereld iets nieuws is. Hij zou ook moeten weten dat liquidaties nog niet zo lang geleden voorbehouden waren aan Joegoslaven, Holleders en meer van dat soort hardcore zware jongens en hun adepten Die gezagscrisis is er dus nu niet in ene nu de mocros elkaar overhoop schieten. De mocros hebben een hoop activiteiten overgenomen welke vroeger in handen waren van anderen. En na de mocros zijn er wel weer anderen die het overnemen. Staat geheel los van de gezagscrisis die Han meen te bespeuren

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 mrt. 2018 - 10:53

Je mist de kern. Het gaat om de liquidatie van onschuldige familieleden om kroongetuigen te intimideren.

Kerja
Kerja30 mrt. 2018 - 12:39

Opletten: het gaat niet om criminelen die elkaar overhoop schieten, maar de liquidatie van een onschuldig familielid van een getuige.

bako2
bako21 apr. 2018 - 10:22

@HanvanderHorst 30 maart 2018 at 12:53 Je mist de kern. Het gaat om de liquidatie van onschuldige familieleden om kroongetuigen te intimideren. Nee Han, ik mis de kern niet, Het bedreigen in elkaar meppen en liquideren van onschuldige familieleden hoort ook al zolang de misdaad bestaat in de bagage van de hardcore criminelen. Je doet voorkomen alsof het alleen nu gebeurd sinds de mocros de leiders zijn in het zware criminelen circuit. Han over een niet al te lange termijn zal hetzelfde stukje kunnen schrijven, maar dan over de russische mafia of welke ander hardcore criminelen dan ook.

Hiltermann
Hiltermann2 apr. 2018 - 9:21

Zware criminaliteit met als basis drugshandel is in Nederland nu in handen van lieden men on Nederlandse namen. De belangen zijn groot het gaat om honderden miljoenen euro's. Dat brengt een ongekende golf van geweld met zich mee. De daders van dat geweld zullen wel gepakt worden, de opdrachtgevers blijven zo goed als zeker buiten schot. Ze zullen alle sporen die naar hen als opdrachtgever kunnen leiden wissen, desnoods met nog meer moorden. Dit geweld stopt niet.

jsbijl
jsbijl30 mrt. 2018 - 9:31

Kom kom meneer van Horst toch. U heeft het hier nota bene op dit forum over Mocro maffia. Dit is stimatiserend toch volgens de politiek correcte kerk? Dus laten we het gewoon hebben over een maffia bende bestaande uit gewone Nederlandse landgenoten, dus zonder het woordje mocro te gebruiken. Daar zult u een hoop jopisten een groot plezier mee doen.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 mrt. 2018 - 10:54

Je hebt geen idee van de site waarop je je begeeft.

MomentInFocus2
MomentInFocus230 mrt. 2018 - 11:17

J.s. Bijl, U bedoeld dat dit alleen voorbehouden is aan de politiek correcte kerk van de PVV of Geen Stijl.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2018 - 18:35

De origine van het woord maffia is niet precies bekend (kan al dateren van de Saraceense overheersing van Sicilie). Inmiddels is het in gebruik als woord voor een bepaald soort zeer gesloten criminele organisatie die niet uit Italianen hoeft te bestaan. Inmiddels hebben we de drugs-, heroïne, vlees- en wapenmaffia en natuurlijk als nieuwste de mocromaffia. Sinds 2015 opgenomen in de vanDale.

Meta  Foor
Meta Foor30 mrt. 2018 - 9:29

het is ondoenlijk alle familie vrienden kennissen te gaan beveiligen; politie had haar werk gewoon beter moeten doen en bewijs materiaal sluitend aan moeten bieden. Voor het geboefte was het zo duidelijk dat ze misdadiger waren dat er geen aanvullend getuigenverhoor nodigwas.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann2 apr. 2018 - 14:22

De politie doet haar best binnen de mogelijkheden die ze heft wat mankracht en deskundigheid betreft. Het OM heeft besloten de komst van een verklikker groot in de publiciteit te brengen. Dan moet je ook rekening houden met een tegenactie uit de organisatie die zich bedreigt voelt door de komst van een verklikker. Dat is wat er nu gebeurt is. Het heeft geleid tot de dood van de broer van de verklikker. Die broer heeft niets met het criminele milieu waarin de verklikker zit te maken.

Bouwman2
Bouwman230 mrt. 2018 - 9:17

Uiteraard, als je politie en justitie op klompen laat werken en je geen gesofisticeerde manieren van onderzoek wilt ( en ze geen loon naar werken geeft ) dan ziet de criminaliteit haar bedje gespreid. Nou meen me te herinneren dat Van der Horst die hier zo verontwaardigd is recent de mensen aanraadde vooral tegen de wet op de ViV te stemmen bij al weer een referendum. En inderdaad met een verschil van nauwelijks drie procent volgde het publiek de raad van Van der Horst op en hief het de middelvinger naar de volgens hem onbetrouwbare Overheid. Ogenblikkelijk werd er misbruik van gemaakt..Tja, dat komt er nu van.als je de mensen verlokt om tegen het gezond verstand in te gaan.. . Terzijde: ik zou de Overheid niet meteen onbetrouwbaar noemen. Maar onberekenbaar is ze natuurlijk wel. Wie goed bestuurswerk wil afleveren moet niet willen behagen en ook niet overhaast te werk gaan. Van de Overheid mag je continuïteit verwachten en niet ondoordacht de koers verleggen. Ik was zeer content met Rutte II dank zij de louterende werking van de sociaal democratie een van de beste constructies ooit. Toen kwam Hans Spekman op het idee de leider te gaan kiezen. Dat was de goden verzoeken. Waar weer eens bewezen wordt dat kiezen aardig lijkt, maar in feite ook bitter is als op de consequenties wordt gelet. Daarom de oproep aan het landsbestuur: wees standvastig en loop niet als een dronkenman over 's Heren wegen. Rutte II was dat en zat er vijf jaar. Rutte III zie ik dat huzarenstukje niet meteen nadoen.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 mrt. 2018 - 10:55

De wet op de WiV zou op geen een enkele maar dan ook geen enkele manier de mafiosi zichtbaar maken waar het hier om gaat.

Piet de Geus
Piet de Geus30 mrt. 2018 - 23:58

"De wet op de WiV zou op geen een enkele maar dan ook geen enkele manier de mafiosi zichtbaar maken waar het hier om gaat." Ze zijn anders een stuk zichtbaarder geworden sinds een server met PGP-versleutelde communicatie is gehackt. Communicatie die niet via de ether maar via de kabel verliep.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2018 - 9:03

"Ze zijn anders een stuk zichtbaarder geworden sinds een server met PGP-versleutelde communicatie is gehackt." Goed werk. Afspraken in het park blijven natuurlijk het veiligst.

richarrd
richarrd30 mrt. 2018 - 8:19

Het rechtssysteem van ons is net als alle andere religie's op de wereld compleet failliet en zal nooit een vredige, gelukkige, harmonieuze samenleving teweegbrengen. Het rechtssysteem heeft ons wel mensenrechten gegeven, de familie is niet meer de wetgever die kan bepalen of een kind blijft leven of gedood wordt, of dat een kind uitgehuwelijkt wordt voor geld, oftewel verkocht wordt of verkocht wordt als slaaf of verkocht wordt als prostituee. Het rechtssysteem doet echter niets tegen de ongelijkheid in de maatschappij als het gaat om welzijn, gezondheid, geld, en educatie en dat soort dingen en zolang de overheid het rechtssysteem beschouwt als een religie met het wetboek als de Bijbel dan zal er ook niet gauw iets veranderen. Misschien wordt het eens tijd dat de overheid en daarmee het land zelf het heft in eigen hand neemt en zelf gaat bepalen hoe de samenleving er uit zou moeten zien in plaats van het rechtssysteem te laten bepalen hoe onze samenleving er uit ziet.

punt2
punt230 mrt. 2018 - 7:36

De broer van de geliquideerde is een kroongetuige voor het OM in de rechtszaak over de Mocro Moorden en Mocro Mafia, de kroongetuige is bedreigt dat niet alleen hij maar ook zijn familie gevaar loopt... Nu wordt de broer op een typische Mocro Moord manier van het leven berooft en u vraagt zich af waarom?? Dat we voorzichtig moeten zijn met conclusies? Dat lijkt meer op een ontkenningsfase....

GMatth52
GMatth5230 mrt. 2018 - 6:16

Democratie: "Gaan we nu met z’n allen moord en brand roepen alsof we dit niet hadden kunnen zien aankomen? Volgens mij werd dit ooit bedoeld met de opmerking van ene Wilders, die er nota bene om vervolgd werd omdat hij het woordje “crimineel” niet had toegevoegd " Wilders zei wat hij bedoelde: "Minder MAROKKANEN". Hij viel de hele bevolkingsgroep van Marokkaanse Nederlanders aan door aan te kondigen, dat hij hun deportatie wilde "regelen". En, "Democratie", jij doet precies hetzelfde. Achteraf aankomen met de rotsmoes, dat "criminele Marokkanen" zouden zijn bedoeld. Als dat zo zou zijn, is dat nog geen reden voor uitzetting, want criminele "Marokkanen" horen hier in Nederland thuis, net als Wilders zelf. Zij moeten in Nederland vervolgd en zo nodig gestraft worden. Verder stigmatiseer jij de hele Nederlands-Marokkaanse gemeenschap: mensen die net als ieder ander door hard werken hun brood verdienen en bijdragen aan de samenleving. Ik heb bekende Duitse en Belgische voorouders. Als ik over de schreef ga, moet ik dan naar België of Duitsland worden uitgezet? Moet Wilders naar Indonesië worden uitgezet? Zijn dan alle Nederlanders van Belgische of Duitse afkomst crimineel? Hadden die hier niet moeten komen?

Appie Fries
Appie Fries30 mrt. 2018 - 3:42

Volgens o.a. het Parool heeft het slachtoffer waarschijnlijk bescherming van de staat afgewezen. Je kan als staat natuurlijk mensen niet dwingen beschermd te worden. Maakt dat niet een deel van dit geschreven stuk een beetje.... onzin?

Piet de Geus
Piet de Geus29 mrt. 2018 - 23:53

"De Mocromaffia heeft een zware slag toegebracht aan het vertrouwen van de Nederlanders in hun overheid en hun politie." Een nadeel van reaguren met de hijgerigheid van Twitter is dat je de mist in kunt gaan. Het slachtoffer accepteerde slechts een zeer beperkte mate van beveiliging.

Hiltermann
Hiltermann29 mrt. 2018 - 23:13

Laten we daarom vaststellen dat deze moord gepleegd is als intimidatie tegen de verklikker in de Mocro moordzaken. De rest van zijn familie loopt ook gevaar, dit houdt niet op.

hartpine
hartpine29 mrt. 2018 - 21:18

Helemaal mee eens.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mrt. 2018 - 20:49

Eens met Han. Maar dit gaat geld kosten, en gaat dus niet gebeuren.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann30 mrt. 2018 - 7:55

Dat is helemaal juist. In Nederland moet alles op een koopje, voor de beveiliging van getuigen en hun familie is geen geld beschikbaar. Systemen zoals en noodknop werken op cruciale momenten niet. Gevolg van dit gepruts: Nieuwe getuigen bedenken zich en zullen niet meer met justitie willen samen werken. "Geheimhouding" van de gesprekken van Willem Endstra hebben hem het leven gekost. De Nederlandse politie is lek, geheimen bestaan niet voor criminelen met veel geld. Wees verstandig en werk niet mee met politie en justitie, het is letterlijk levensgevaarlijk.

Cozy Powell
Cozy Powell29 mrt. 2018 - 20:33

"Het is geen witte maar een zwarte donderdag." Niet bepaald. Witte Donderdag is een veel meer passende naam m.b.t deze moord. Jezus' Laatste Avondmaal door het verraad door Judas op dezelfde dag leidde tot de moord. En hoe heet dat boek van die andere kroongetuige Astrid Holleeder ook al weer?

JanBakker2
JanBakker229 mrt. 2018 - 20:19

Een ding telt en dat is geld. Pak hun geld en materiaal en ze zijn voor een groot deel ontwapend. Zorg voor wetten die dit nog meer en makkelijker mogelijk maken.

1 Reactie
punt2
punt230 mrt. 2018 - 7:32

Dat wil men juist niet , zie de commentaren op het beleid in Rotterdam.

RaymondenJoop
RaymondenJoop29 mrt. 2018 - 19:49

Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat dit voor velen als een verassing komt. Past in het straatje van denken dat er geen Syriegangers terugkomen of dat bijv. geweld tegen homo’s wel te beperken valt. Als je jarenlang toestaat dat het geweld steeds extremer wordt, ook bij jongere kinderen, bereik je dit vanzelf. Zo zal er ook een aanslag komen van een teruggekeerde IS malloot en wordt de gaypride nog ‘s een evenement dat meer politie nodig heeft dan enig ander evenement of dat we hopen dat er geen volgelingen zijn van die haatprediker die de daad bij het woord voegen. Simpelweg omdat we het als maatschappij toestaan, we stellen geen grenzen. We denken dat oude normen en waarden vanzelf worden overgenomen. Niet dus. We kijken liever weg en zijn politiek correct. En als we diengrenzen al stellen, laten we het te lang doorsudderen. Te laat dus. Beleidsmakers zijn grenzeloos naïef.

robert vos
robert vos29 mrt. 2018 - 19:40

Gaan we nu met z'n allen moord en brand roepen alsof we dit niet hadden kunnen zien aankomen? Volgens mij werd dit ooit bedoeld met de opmerking van ene Wilders, die er notabene om vervolgd werd omdat hij het woordje "crimineel" niet had toegevoegd aan zijn retoriek. Misschien worden we nu wakker en gaan we met z'n allen benoemen wat er echt mis is zonder gedemoniseerd te worden. Wilders kon het niet regelen. De huidige regering misschien wel?

Hiltermann
Hiltermann29 mrt. 2018 - 18:54

Hou op met dromen, de Nederlandse politie kan niets oplossen zonder verklikkers. Zelf kan ze niets. Alle grote zaken zijn " opgelost " nadat er uit het milieu is gepraat. En het OM maar pronken met een getuige die men onterecht kroongetuige noemt. Op het moment dat het OM jubelend de pers opzoekt met een verklikker is het doodvonnis van deze man of vrouw getekend. Nu strekken die doodvonnissen zich al uit naar de hele familie van de verklikker. Uit gecodeerde onderschepte berichten is duidelijk dat de hele familie " gaat slapen " Welke zwak begaafde bij het OM haalt het in zijn hersens juichend naar de pers te rennen wanneer iemand uit het milieu zich bereid verklaart te getuigen?

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann30 mrt. 2018 - 16:03

"Het OM heeft de plicht de advocaten van de mensen die door een kroongetuige worden belast in te lichten over het wie en waarom van een kroongetuige. " Hoe kom je bij die onzin. Het OM mag zonder er ruchtbaarheid aan te geven een dagvaarding voorbereiden op basis van de informatie die een verklikker beschikbaar stelt. Daarbij zal het OM moeten onderzoeken of er steunbewijs is voor de beweringen van de verklikker. Alleen op basis van de informatie die de verklikker geeft zal de rechter geen veroordeling uitspreken.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2018 - 18:47

Een verschrikkelijk naïef verhaal van Van der Horst. Het idee dat redelijkheid en verstand een wapen kunnen zijn tegen normloosheid, domheid en totale afwezigheid van ethiek. Dat is echt volstrekte onzin. Een deel van de bevolking heeft lak aan de normen van Han van der Horst. Dat had hij kunnen weten want 40 jaar geleden ging de schiedamse jeugd, de jeugd uit het Oude westen en Bospolder van Rotterdam te lijf met motorkettingen van 4 meter. Iedereen die een kerstboom voor Rotterdam wilde werd in smalle straten rond Oud en Nieuw het ziekenhuis ingeslagen met een motorketting. Geweld was toen al heel gewoon. Het is onmogelijk dat Van der Horst het heeft gemist. 25 jaar geleden zag ik jongeren over de Rotterdamse Oude Binnenweg lopen met een fors kaliber jachtgeweer op zoek naar kerstbomen in Schiedam. Ik wil dit geweld niet bagatelliseren maar extreem geweld van mensen zonder enig normbesef is de realiteit, het komt frequent voor. En in Amsterdam is sprake van vooral Marokkaanse jeugd die zelfs te dom is om enige ethiek te hebben. 10 jaar tot 15 jaar geleden was dat een goede omschrijving voor de Antilliaanse jongeren in Rotterdam Hoogvliet. Ik vind het al zo verschrikkelijk onnozel van de politie dat ze deze broer niet onder beveiliging hebben gedwongen. Dit konden ze al mijlenver zien aankomen, de broer zelf trouwens ook. Werkt er bij de recherche en het OM in Amsterdam echt niemand met 1 actieve hersencel? Van der Horst vergeef ik deze belachelijke tekst graag. Hij is van goede wil. De tekst is verstandig. Maar hij beseft niet dat een aanzienlijk deel van de mensen niet voldoet aan het criterium verstandig.

Piet de Geus
Piet de Geus29 mrt. 2018 - 18:09

"Een stad als Rio de Janeiro is volkomen ontwricht geraakt omdat men destijds zaken zoals deze chantagemoord op Reduan B. een beetje op zijn beloop heeft gelaten." Nee, het is in Rio volkomen ontwricht geraakt omdat het daar de politie en het leger zijn die dit soort moorden plegen. Als je het dan toch over een gezagscrisis wilt hebben... Zie het (zoveelste) verslag van Marjon van Royen in de Groene van afgelopen week: https://www.groene.nl/artikel/een-corrupte-staat-heeft-een-corrupte-politie-nodig

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst29 mrt. 2018 - 21:26

Het ligt een stuk ingewikkelder en dat heeft met de verwevenheid van politie en misdaad te maken.

Zapata
Zapata29 mrt. 2018 - 22:40

Hmm, als ik het artikel lees dan zijn het een corrupte staat en corrupte politici die een corrupte politie en een corrupt leger nodig hebben. Dan lopen we hier toch echt een risico met de VVD en D66 aan de macht.

OlavM
OlavM29 mrt. 2018 - 23:10

Marion van Royen vind ik een geweldig goede journaliste. Jammer dat ze weg moest bij het NOS-journaal! Maar in dit artikel maakt ze een vreemde uitglijder, waar ze zegt dat het aantal moorden in Brazilië groter is dan “in het tien keer grotere India.” Qua oppervlakte is Brazilië ruim 2,5 keer zo groot als India. En het aantal inwoners van India is ruim 6 keer zo groot als dat van Brazilië.

OlavM
OlavM29 mrt. 2018 - 23:44

Herstel: Marjon van Royen.

Bouwman2
Bouwman230 mrt. 2018 - 9:40

Je generaliseert De Geus. Je moet bedenken dat Brazilië in Latijns Amerika ligt en dat is een heel eind vliegen. Nog steeds bestaat in vrijwel alle landen daar werkelijk enorm verschil in welvaart en mogelijkheden. Het meest aansprekende voorbeeld is Venezuela dat volkomen de van oorsprong goede socialistische bedoelingen van Chavez is vergeten. In Caracas keek je vanuit je luxe appartement recht op de favela"s uit. Luxe kan men zich enkele veroorloven als die niet aan anderen wordt onthouden. Het gevolg van deze onbalans is altijd dat het recht de dupe is en de criminaliteit de kop opsteekt. Er is een duidelijke link tussen armoede en criminaliteit. In Nederland is er sprake van veel meer evenwicht en veel minder verschil. Dat is uitzonderlijk en prijzenswaard. Nederland verschilt zeer met Zuid-Amerika. Elke vergelijking maken met Rio de Janeiro gaat, ook al schrijft Marion van Royen er nog zo uitstekend over, hinkt. .

Piet de Geus
Piet de Geus30 mrt. 2018 - 11:18

"Je generaliseert" Ken je de betekenis wel van de woorden die je gebruikt? "Nederland verschilt zeer met Zuid-Amerika." Maar alweer een stuk minder van Italië. Waar ik op wijs is dat ontwrichting van de rechtsstaat ontstaat als onder- en bovenwereld met elkaar verweven raken. Niet door het bestaan van zware criminaliteit op zich, want dan zou werkelijk iedere rechtsstaat ontwricht zijn.

Absconditus
Absconditus29 mrt. 2018 - 17:50

Deze kerels beschouwen de straat al sinds hun tienerjaren als ''hun'' koninkrijk, waar zij inderdaad hun rottigheid vrijwel altijd ongestraft konden uithalen. En nu zij de zware criminaliteit zijn ingerold kunnen zij dat nog steeds. Kwestie van jaren lang heel hard de andere kant op kijken door de autoriteiten, een politie die aan handen en voeten gebonden is en kampt met een structureel gebrek aan mankracht, middelen en motivatie. En een justitieel apparaat dat de sancties op het overtreden van de wet niet wenst te implementeren (vooral niet in de richting van deze groep) en daardoor de rechterlijke macht tot een aanfluiting heeft gemaakt. In landen als Brazilie zijn de autoriteiten vaak daadwerkelijk corrupt. Maar in West Europa is er bij de autoriteiten sprake van een morele corruptie, waardoor zij niet eens behoeven te worden omgekocht.

4 Reacties
Hiltermann
Hiltermann29 mrt. 2018 - 19:04

Lees het boek van die zijinstromer eens die een paar jaar bij de Amsterdamse politie werkte. Hij vond het werk boeiend maar kon niet meer tegen de lamlendigheid van zijn zogenaamde collega's. Hij nam ontslag met een uitgebreide motivering waarom hij niet langer bij de politie wilde werken. De leiding van de Amsterdamse politie vond het niet eens nodig de man uit te nodigen voor een gesprek. Dat is de organisatie die mede verantwoordelijk is voor de beveiliging van bedreigde personen. Alle mensen die zogenaamde beveiligd worden klagen steen en been over de gebrekkige riskante manier waarop met hun beveiliging wordt omgegaan. Geert Wilders, Fred R, de zussen Holleeder ze zijn er allemaal mee geconfronteerd. Astrid Holleeder moest zelf maar voor haar beveiliging zorgen, ze had immers genoeg verdiend met haar boek om dat zelf te kunnen bekostigen.

Kilted
Kilted29 mrt. 2018 - 19:35

[.. een politie die aan handen en voeten gebonden is en kampt met een structureel gebrek aan mankracht, middelen en motivatie...] En daarmee heb je vermoedelijk gelijk, maar het constateren van een probleem is niet hetzelfde als het oplossen. Middelen en mankracht kan je altijd aanvullen, maar als vandaag twee maal zoveel geld beschikbaar komt, zal je eerst moeten gaan werven. En zoals Han vd Horst al stelde, in Rio is de boven- en onderwereld reeds behoorlijk verweven geraakt. Minister Ollongren van BiZa wil nu kandidaten voor de gemeenteraden gaan screnen om precies dezelfde reden. Maar ook dit kost capaciteit. Dus zal je ook daar middelen aan moeten besteden. Wil je de Mocromafia echt bestrijden zal je ook moeten infiltreren. En waar onze politie al moeite genoeg heeft om ook maar enigszins een afspiegeling van de samenleving te zijn zal het werven van voldoende geschikt personeel hier helemaal een opgave worden. Je kan het schudden dat je als Brigadier Sjoerd Knaagstra uit Joure zal binnenkomen bij de Mocromafia. Wat dat betreft staat onze politie zelfs op achterstand ten opzichte van die in Italië of Rio. In beide landen zit je in ieder geval niet met een taal probleem.Je bent zo 10 jaar verder voordat je dit hebt opgelost. Hetzelfde geldt voor 'de middelen' Extra IT, prima.. Maar IT en overheid zijn al decenia geen gelukkige combinatie. En zo kan je nog wel even verder gaan. Waarmee ik maar wil zeggen dat het niet veel zin heeft een extra brandweerauto aan te schaffen als je niet eerst de brandstoftoevoer van het vuur afsnijd.

OlavM
OlavM29 mrt. 2018 - 22:43

@ Kilted: Je schetst een somber, maar m.i. realistisch beeld. [.....in Rio is de boven- en onderwereld reeds behoorlijk verweven geraakt.} Dat proces is in Nederland inderdaad ook gaande, en zeker onrustbarend. Willen we een leefbare samenleving in de toekomst houden, dan zal niet alleen de politiek, maar ook het handhavingsapparaat een grondige vernieuwing moeten ondergaan.

Absconditus
Absconditus31 mrt. 2018 - 13:20

@Kilted Undercover infiltranten willen gebruiken in de Mocro-maffia vereist wel dat deze infiltranten dan ook loyaal en betrouwbaar moeten zijn. Maar onderwijl is de kloof en de wederzijdse afkeer tussen bevolkingsgroepen in Nederland (in Frankrijk en Zweden is het nog erger) zo groot geworden dat je daar niet meer van kunt uitgaan. Want de groepsloyaliteit en daar direct mee verbonden groepsidentiteit prevaleert. En dat wordt ook meer en meer wederzijds. Probeer dan maar eens betrouwbare infiltranten te vinden. Want zulke jongens zullen levenslang door hun familie, vrienden, geloofsgemeenschap, etc, worden uitgekotst en als ''verraders'' beschouwd.

Juppé🎗
Juppé🎗29 mrt. 2018 - 17:47

Helemaal met U eens, dit staat gelijk met terreur. Parallelle subsamenlevingen moeten zeker in juridische zin niet worden geaccepteerd

1 Reactie
JanBakker2
JanBakker229 mrt. 2018 - 20:21

Die samenlevingen bestaan al en daarbinnen kan een criminele organisatie goed acteren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194729 mrt. 2018 - 17:44

Het staat nog niet vast of de politie heeft gefaald of dat beveiliging is geweigerd. Om dan nu al paniek te schoppen en deze zaak te verpolitieken lijkt me wat voorbarig.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗29 mrt. 2018 - 20:19

"Om dan nu al paniek te schoppen en deze zaak te verpolitieken lijkt me wat voorbarig." ...Het is geen aanrijding bij een voorrangskruising waar per ongeluk een struik voor het bordje is gegroeid....Zoiets fataals doet zich heel vaak voor.....

Zapata
Zapata29 mrt. 2018 - 17:43

Gelukkig daalt de criminaliteit in Nederland alleen maar zoals het CBS ons voor iedere verkiezing wil laten doen geloven.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mrt. 2018 - 5:17

De criminaliteit daalt niet, de aangiftes worden of niet meer gedaan omdat het toch niet in behandeling wordt genomen of men legt de wel gedane aangiften naast zich neer. Die telt men niet mee. Daar begint het gedonder al. Er is jaren bezuinigd op justitie en politie waarvan eerstgenoemde ook nog eens jarenlang bezet werd door de VVD, dat hebben we geweten. Misdaad incorporatie . Het is als onkruid; als je het niet meteen aanpakt, in de kiem smoort, gaat het welig tieren en leidt het tot steeds meer soorten die het licht zien.

Hiltermann
Hiltermann30 mrt. 2018 - 8:05

Er zijn leugens, absolute leugens en statistieken.

Cliff Clavin
Cliff Clavin29 mrt. 2018 - 17:37

Mooi stuk, Han - ik dacht ook aan dit: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/02/kan-die-retoriek-over-criminaliteit-ophouden-a1594228 en dit: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/23/narcostaat-nederland-groeit-bijna-ongehinderd-a1593444 Het 'verdienen' van kapitalen, hoe dan ook, is in ons land een morele categorie op zichzelf geworden, een levensideaal. Er zit minder verschil tussen de modus operandi van de VVD en de sociale rampen die jij hier beschrijft, dan menigeen denkt.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin30 mrt. 2018 - 12:54

@ Tina Hosa - neen, in het geheel niet. Mijn commentaar is te subtiel voor Tina Hosa. Je laat gemakshalve de betekenis van 'minder verschil' weg. De VVD veroorzaakt onbeschrijflijk veel menselijk leed, en doet dat sluw en indirect. Maar het eindresultaat van haar praktijken is niet anders dan dat van de 'mocro-maffia'; het aantal slachtoffers van VVD-beleid is groter dan dat van deze bendes. Alleen: ze halen de krant niet. Voor meer inlichtingen omtrent mijn gedegen analyses kun je je altijd tot me wenden, ik ben de kwaadste niet.

Cave Canem
Cave Canem29 mrt. 2018 - 17:10

Deze zaak legt de zwakheden bloot van een maatschappij die noodgedwongen moet (terug)vechten volgens eerlijke spelregels. Met één hand op de rug dus. Tegen een tegenstander die zichzelf geen enkele morele of welke andere beperking dan ook oplegt. Dat verlies je dus altijd. Zeker als je je realiseert dat de tegenstander zich in alle gevallen van de bijstand van, meestal meerdere, topadvocaten verzekerd weet. En tot in bijna het oneindige kan doorprocederen. Zware criminelen en oorlogsmisdadigers weten er alles van. Zij weten beter gebruik te maken van alle bestaande vormen van rechtsbescherming dan u en ik als eerlijke mensen, voor wie dat eigenlijk bedoeld was. De neiging gaat wellicht ontstaan om de spelregels wat soepeler te hanteren. Een beetje op te rekken. Moreel heb ik daar geen eerlijk gezegd niet zo’n moeite mee als de tegenstander zodoende effectiever kan worden aangepakt. Ik realiseer mij de maatschappelijke impact en de risico’s daarvan, en als we hier met zijn allen niet aan willen of durven dan ben ik echt benieuwd naar het panacee waarmee wij dergelijke vormen van criminaliteit beter kunnen aanpakken dan nu. Ik zou het namelijk niet weten. Blijven werken volgens het huidige systeem voelt als capitulatie, al zal dit nooit worden toegegeven.

6 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin29 mrt. 2018 - 19:27

@Cave Canem - geruime tijd dacht ik, bij het lezen van je bijdrage, dat je met 'de tegenstander' onze eigen overheid op het oog had. Ik acht die interpretatie overigens valide.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mrt. 2018 - 21:00

Ik weet niet precies wat de schaal is, Maar NL heeft diverse politiediensten die hun opsporingsbevoegdheden zeer ruim uitleggen. Dit zal nooit worden toegegeven, want dan heb je alle strafrechtadvocaten achter je aan. Criminaliteit aanpakken= kinderen op school houden en perspectief bieden. Als maatschappij verantwoordelijkheid nemen voor de zwakkeren in plaats van hen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. Wat overigens ook tegen potentiële criminelen moet worden aangehouden: het loont niet, althans niet voor het overgrote deel van de criminelen , en weegt het zeker niet op tegen de bedrijfsrisico's. Een paar topjongens kan een mooie oto kopen (en deze komen ruim voldoende op TV om als rolmodel te dienen), de rest moet nog altijd met de bus.

Cave Canem
Cave Canem29 mrt. 2018 - 21:17

@Cliff Clavin Niet de eerste keer dat je hier spoken ziet, dus ik snap dat wel.

Hiltermann
Hiltermann30 mrt. 2018 - 8:17

De overheid heeft ruim voldoende mogelijkheden binnen de bestaande wetgeving. Daar zit het niet in. Het probleem zit bij politie en OM. Daar werken geen voldoende gekwalificeerde mensen. Het opsporingsapparaat van de politie is bij diverse reorganisaties ontdaan van goede vakmensen. De motivatie van politiemensen is tot onder het nulpunt gezakt. De nadruk ligt op handhaving van verkeersregels ook al omdat het duiten oplevert. Bekeuring uitdelen lukt heel aardig. Komt de burger met een probleem, diefstal, vernieling, bedreiging dan vindt hij een gesloten deur. Zie de zaak van de bedreigde en beledigde mevrouw met een ijssalon in Hilversum. Stel eens een onderzoek in waar de 80 miljoen arbeidsuren van de Nederlandse politie aan worden besteed. De resultaten zullen vriend en vijand verbijsteren.

Cave Canem
Cave Canem30 mrt. 2018 - 12:42

@Hiltermann, Nee, die mogelijkheden hebben justitie en politie nu juist niet. U mist de essentie. De politiek blokkeert die ruimere mogelijheden al jaren, waardoor politie en goedwillende rechters tandenknarsend knievallen voor criminelen moeten maken. Neem vandaag: er schijnen duidelijke beelden van de dader van de moord op Reduan bestaan. Om redenen van privacy(!!) mogen deze niet direct worden getoond. De moordenaar krijgt daardoor meer kans te ontsnappen. Tot ontzetting van de politie. En van ons allemaal. En de rechter? Die is verplicht om strafkorting te geven als de beelden te vroeg worden vrijgeggeven en de dader wordt opgespoord. Dat verworven recht willen we de crimineel niet ontnemen. Want dat kan eenvoudig met een wetsaanpassing.

Hiltermann
Hiltermann30 mrt. 2018 - 17:12

De meest effectieve manier om de verdachte te lokaliseren is het bekend maken van zijn gezicht bij het publiek. Dan wordt in korte tijd zijn verblijfplaats bekend vooropgesteld dat hij zich nog in Nederland bevindt. Met de aanhouding van de verdachte brengen politie en OM het misdaadsyndicaat geen slag toe. De verdachte is voor hen niet van belang. Er zijn genoeg andere losgeslagen jongeren die de volgende klus willen opknappen. Verontrustend is dat verblijfplaats van de kopstukken achter deze aanslagen totaal onbekend is. Er is zelfs geen vermoeden waar deze twee heren zich ophouden. Zolang daar geen verandering in komt blijft het geweld voortduren.