Joop

Moord en doodslag in Urk en Myanmar

  •  
30-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
militairen

© Militairen schieten drie onschuldige jongens van hun brommer

Column: Wellicht is Ank Bijleveld aan het werk om haar ‘functie elders’ veilig te stellen.
De verleiding is altijd groot om als je een keer een hit hebt op bij Joop te kiezen voor onderwerpen waarvan je weet dat mensen dat graag willen lezen. Mijn column vorige week over Omzigt werd een van de meest gelezen berichten op internet in NL vorige week, een onderwerp over het klein menselijk drama rond Omzigt waar heel Nederland al van overstuur is.
Myanmar is geen populair onderwerp. Ten eerste omdat het meer dan 8000 km van ons afligt, ingeklemd tussen een aantal andere – qua mensenrechten hopeloze – landen als Bangladesh, China, Laos en Thailand. Als er hier in Nederland een journalist een klap op zijn wang krijgt van een fundamentalistische christen staat Nederland op zijn achterste benen. Dat deze christelijke idioten dezelfde media aangrijpen om uit te leggen waarom zij wel met z’n honderden op een kluitje mogen bidden, is natuurlijk hypocrisie ten top. “Als God jouw vader is dan is de kerk jouw moeder,” beweert zo’n flapdrol serieus. God zal ze beschermen want ze zijn uitverkoren.
Schande, stop ze in het gevang wegens poging tot moord, zowel degene die met een auto op mensen inrijdt als de dominee die zijn schaapjes bij elkaar drijft met levensgevaar vanwege de pandemie. Kunnen ze jarenlang ongestoord bidden in hun cel.
Ten tweede hebben we – blijkt nu – ook belangen in Myanmar. Dat zal de gemiddelde Nederlander worst wezen zal je denken, maar natuurlijk niet als het om onze pensioenen gaat. Twee grote pensioenuitvoerders APG en PGGM (van de pensioenfondsen APB en Zorg en Welzijn) beleggen in wapens en olie en andere bedrijven van de fascistische junta van Myanmar. Terwijl de hele wereld om een boycot roept van de schoften die open en bloot vreedzame demonstranten “in het hoofd en de rug schieten” reageren de “uitvoerders” uiterst slap (want de pensioenfondsen zelf heb ik nog niet gehoord). Het APG heeft voornemens om zich terug te trekken uit dit-of-dat bedrijf en de PGGM wil zelfs helemaal niet reageren. En tja komen wij in opstand? Laten we, als onze pensioenen daardoor in gevaar komen, dit soort beslissingen liever over aan anderen (met minder geweten)?
Ten derde is onze CDA-minister van defensie demissionair en heeft het te druk met de ellende in haar eigen partij om zich bezig te houden met de internationale besognes. Wellicht is Ank Bijleveld aan het werk om haar ‘functie elders’ veilig te stellen. Bovendien staat Myanmar maar op nummer 18 van de wereldranglijst christenvervolging dus zijn er ‘andere prioriteiten’. Misschien heeft zij nog wel de verklaring ondertekend die haar is voorgelegd door andere defensiechefs. Maar zonder Navo of een grotere alliantie zal ze echt geen Nederlandse militairen naar Myanmar sturen. Stel je voor dat ze weer per ongeluk de verkeerde kant beschieten zoals in het Afghaanse Chora.
De mensen in Myanmar moeten het dus zelf maar uitzoeken en gezien de lafhartige steun van Rusland en China kan dit nergens anders toe leiden dan een bloedige onderdrukking.
De junta in Myanmar is niet zomaar een stel machtswellustige generaals. Het is een holding van tal van bedrijven die de economie in het land bepaalt. Volgens een onderzoek van CNN beheerst de junta olie- en gasbedrijven, mijnbouw, banken, hotels, havens, brouwerijen, IT-bedrijven en zelfs een golfresort. Dat soort conglomeraten zijn bijna onverwoestbaar, zeker ook vanwege de buitenlandse belangen (van o.m. onze pensioenfondsen) in zo’n groep meedogenloze boeven.
Maar laten we overgaan tot de orde van de dag. Het vervolg in de smakelijke soap op het Binnenhof, de toekijkende politie in Urk en Krimpen aan de IJssel en de volgende blunder van de Jonge en zijn vaccinatieprogramma.
Een minuut voor twaalf: tijd voor internationale solidariteit

Meer over:

opinie, myanmar,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

sjaak5
sjaak530 mrt. 2021 - 17:56

Dit is al zo vaak geprobeerd. Mensen er op attenderen dat, wanneer ze zich druk maken over een bepaalde kwestie, er veel belangrijker zaken zijn, in de hoop dat dit ze aanzet om daarop actie te ondernemen. Nog nooit gelukt,, door de belerende ondertoon.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 mrt. 2021 - 6:53

sjaak Of het nooit gelukt is, daarvan hebt u geen idee. Laat staan dat u de reden weet, voor iets waar u geen idee van hebt of iets gelukt is. U hebt in ieder geval een bewuste afweging gemaakt: De schrijver heeft gelijk, maar ik moet z'n 'belerende toon' (want hij heeft gelijk) niet, dus ik doe er lekker niets mee. Eigen schuld.

Pater
Pater30 mrt. 2021 - 16:23

"Maar zonder Navo of een grotere alliantie zal ze echt geen Nederlandse militairen naar Myanmar sturen." Nee, en dat is maar goed ook. De Navo heeft daar trouwens niks te zoeken: er is geen sprake van een aanval op een Navo-lidstaat. De Navo als politieagent voor de hele wereld is een heel slecht idee. Dat mijn pensioenfonds daar zou moeten desinvesteren is natuurlijk een goed idee.

2 Reacties
LaBou
LaBou 31 mrt. 2021 - 11:58

Geen van de landen waar de navo actief is of is geweest heeft ons of een andere lidstaat rechtstreeks aangevallen. Toch heeft dat diezelfde navo tot nu toe nog nooit tegengehouden.

Pater
Pater31 mrt. 2021 - 22:24

@LaBou Noem maar op, zou ik zeggen. De Navo heeft zich vergrepen aan acties in Afg'stan en Irak als gevolg van de (desastreuze) opvatting, dat de 9/11 aanslag een vijandige aanval, ipv een terroristische aanslag, was op de bondgenoot de VS. De Navo heeft zich volop bemoeid met de diverse spanningen en oorlogen in het voormalige Joegoslavië onder de VN-paraplu. Hetzelfde geldt voor Libië.

Sachs
Sachs30 mrt. 2021 - 16:22

De bedrijven die betrokken zijn bij de junta in Myanmar werden in september 2019 door de VN op een 'zwarte lijst' geplaatst: https://rightsforum.org/nieuws/en-weer-wordt-israel-uitgezonderd-in-de-vn/ Aansluitend werden (o.a.) pensioenfondsen gemaand hun beleggingen in die bedrijven te stoppen. Dat hebben ze niet gedaan. Daar worden ze vandaag aan herinnerd. In februari 2020 publiceerde de VN net zo'n zwarte lijst van bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische kolonisering van Palestina: https://undocs.org/en/A/HRC/43/71 Vandaag wordt pensioenfonds PFZW er op gewezen dat het ook daar niets mee heeft gedaan: https://rightsforum.org/nieuws/pfzw-belegt-350-miljoen-euro-in-16-bedrijven-op-zwarte-vn-lijst/

11 Reacties
Sachs
Sachs30 mrt. 2021 - 22:06

De steun van het bedrijfsleven aan de misdaden van Myanmar en Israël heeft dermate grote proporties aangenomen dat de VN zwarte lijsten van die bedrijven heeft gepubliceerd. Dat maakt het mogelijk die bedrijven (of beleggers) aan te spreken, en dat gebeurt nu eindelijk ook, opvallend genoeg ook nog op dezelfde dag. Dus zo 'knap' is het niet om de gelijkenis te zien. Veel knapper is hoe die juist NIET wordt gezien. Over obsessies gesproken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 mrt. 2021 - 6:17

Dat zou net zoals Myanmar voor iedereen een obsessie moeten zijn. Was het dat maar! Pensioenfondsen worden regelmatig ergens op aangesproken, denk maar om het investeren in de wapenhandel etc.. maar zolang iets niet een obsessie wordt hoor je er vervolgens niets en niemand meer over.

LaBou
LaBou 31 mrt. 2021 - 12:01

Waarom interesseert het lot van de palestijnse christenen de maximalen van deze wereld niet of nauwelijks? Omdat ze toevallig in het verkeerde land wonen? Ik weet het antwoord wel hoor.

Sachs
Sachs31 mrt. 2021 - 20:40

@ Maximaal [Waarom denk jij dat de Islamitische wereld helemaal niets geeft om zowel de Rohingya als de Oeigoeren?] Gut, speelt uw obsessie weer op?

Sachs
Sachs31 mrt. 2021 - 20:54

@ Minoes [maar zolang iets niet een obsessie wordt hoor je er vervolgens niets en niemand meer over.] Touché. En vlak de media niet uit. Toen de VN-lijst van bedrijven die samenwerken met (of eigendom zijn van) de junta in Myanmar werd gepubliceerd, werden daar in Nederland precies NUL berichten aan gewijd. Toen een half jaar later precies zo'n lijst werd gepubliceerd over bedrijven die in bed liggen met het Israëlische regime, werd getoeterd dat 'Israël werd uitgezonderd'.

EenMening
EenMening31 mrt. 2021 - 22:44

@LaBou Omdat veel christenen vinden dat Israël het land van de joden is. Dat was 3000 jaar geleden zo, dat was 2000 jaar geleden zo en is nu ook weer zo. Jezus was zelf een jood en sprak Aramees. Dus de band tussen christenen en joden is er al vanaf het begin. Met name de Kerk van Rome en ook de Oosters Orthodoxe Kerken waar de christelijke Palestijnen vaak lid van zijn, waren altijd nogal anti-joods, antisemitisch. De enigen die NIET besmet waren met dit verschrikkelijk virus was het grootste deel van de calvinisten en enkele andere protestantse groepen. De Gereformeerde Kerken (niet te verwarren met de GG, de club van Marinus) speelden een belangrijke rol in het verzet en redden veel joden. Nederlandse calvinisten zagen het als een wonder dat er na het dieptepunt van Auschwitz in 1948 *onbedoeld* een Joodse Staat ontstond. De Britten wilden het niet maar gingen ervan door en de VN stemde nota bene in met de Joodse staat. Een Nederlandse calvinist voelt zich meer verwant met andere protestanten dan met Rome en de Oosterse Kerken, die ook nog vanouds antisemitisch zijn. Dan is de keuze snel gemaakt. Dat wil niet zeggen dat men de Palestijnen niet materieel steunt en ook niet tegen een regeling is. Maar de Joodse Staat is voor een echte christen "nicht im Frage".

EenMening
EenMening31 mrt. 2021 - 22:48

In deze protestantse kringen worden de vredesverdragen met de Arabische landen ook opgemerkt als bijzonder. Het is immers een "christelijk werk" als landen en mensen vrede sluiten. Het is wel opmerkelijk dat antizionisten hier moeite mee hebben, waarschijnlijk omdat het de positie van de Palestijen nog verder verzwakt. Maar de Palestijen hebben geen keus meer, als ze niet heel snel opschieten vangen ze helemaal bot.

EenMening
EenMening31 mrt. 2021 - 23:03

@Labou Voor een echte christen is het Joodse volk "zijn oudste broeder". Dat is helaas niet atijd het geval geweest, maar we hebben nu de kans om wat goed te maken van het vreselijke onrecht dat de Joden eeuwenlang is aangedaan. Dat wil niet zeggen dat alle Joden naar Israël moeten afreizen, dat is hun keuze. Wij moeten deze kwetsbare minderheid wel goed beschermen en dat doen de Yanks veel beter dan wij in Europa met zijn lange geschiedenis van antisemitisme. Als moslims, extreemlinks of neo-nazi's Joden in Antwerpen of Amsterdam-Zuid terroriseren, moet daar keiherd tegen ogetreden met lange gevangenisstraffen. Tenslotte: in de praktijk is de lijn tussen jodenhaat en antizionisme flinterdun. Dus jij en @Sachs kunnen nu wel weten waar jullie bijhoren.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout1 apr. 2021 - 9:02

Neoliberalisme investeert graag in apartheid en wapenhandel, dat zagen we eerder in Zuid Afrika.

Sachs
Sachs1 apr. 2021 - 20:50

@ Een Mening [Voor een echte christen is het Joodse volk “zijn oudste broeder”.] Maak dat de kat wijs, amigo. Voor een 'echte Jood' is het christenvolk niet te vertrouwen. Ik neem aan dat u begrijpt waar dat vandaan komt. [Tenslotte: in de praktijk is de lijn tussen jodenhaat en antizionisme flinterdun. Dus jij en @Sachs kunnen nu wel weten waar jullie bijhoren.] Begrijp ik goed dat u – nota bene als kennelijke christen – Joden beschuldigt van antisemitisme? Overigens zijn zionisme of antizionisme (whatever that may be) geinige thema's voor aan de keukentafel, maar verder irrelevant. Ten aanzien van Israël en de Palestijnen is de internationale rechtsorde het enige criterium.

Pater
Pater5 apr. 2021 - 23:32

@Sachs, La Bou Los van elke Palestinadiscussie is het bevreemdend en verontrustend dat het Westen zich druk maakt over de onderdrukking van de islamitische Oigoeren en Rohingya en dat hun geloofsgenoten dat niet doen, zelfs de Turken niet, aan wie de Oigoeren verwant zijn. Opportunisme ten top.

Bouwman2
Bouwman230 mrt. 2021 - 15:25

Iedereen heeft het over Omzigt, hij is een ster. Ik zou zeggen, de weg naar het Torentje is geplaveid met rode lopers.Maar dat is een utopie, er zijn wel voorkeurstemmen uitgebracht op Omzigt, maar zijn CDA heeft zetels verloren en er niet bijgekregen. . .Er is beslist door de kiezer dat Nederland een regering wil die midden op de weg blijft. En ook al moet er even geslikt, de kiezer heeft altijd gelijk.

6 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha30 mrt. 2021 - 16:25

????

The Apple
The Apple30 mrt. 2021 - 16:44

Omtzigt zou op zijn eentje meer stemmen hebben gekregen dan het hele CDA bij elkaar, dus de enige reden dat hij niet meer stemmen kreeg was, dat hij lid is van het CDA. En de kiezer heeft altijd gelijk.

Zandb
Zandb31 mrt. 2021 - 6:56

Bouwman De reïncarnatie van Theo en Thea; "Waar gaat het eigenlijk over, The?"

Bouwman2
Bouwman231 mrt. 2021 - 7:39

Dat oppert men, hetgeen je zegt. Maar dat blijkt niet uit de gehouden verkiezingen. Daaruit blijkt dat via de Kiesraad dat de kiesdeler op 69.485 is vastgesteld.De ontslagnemende coalitieregering krijgt daarvan 78 zetels. Van die vier krijgen er drie zetels meer zetels en enkel het CDA minder. Dat die coalitie niet door gaat heeft divese redenen, maar het CDA is er zeker een van die niet geheel ojnbelangrijk is Het CDA staat enerzijds in de regering, anderzijds in de oppositie. Het CDA heeft twee gezichten. Daarover zal eerst duidelijkheid door het CDA moeten worden gegeven. Dat is de ophef over de positie van Omzigt in het CDA waarover het debat gaat: En niet over Mark Rutte. De verkiezingen staan vast. Het zwarte pieten gaat door. Er is namelijk geen alternatief voor het motorblok. Je kunt het niet verwijderen, want er is geen andere gereviseerde krachtbron voorhanden. In België duurde de formatie 552 dagen al vorens de Croo I aantrad Dat record staat open. Dat zijn controleerbare feiten, die boven emoties en sentimenten dienen te gaan.

LaBou
LaBou 31 mrt. 2021 - 12:02

Voelt bouwman zich weer eens in de geldzak bedreigd?

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 mrt. 2021 - 17:00

Er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Van Bouman krijgt hij deze keer gelijk, na de uitslag dan! Het is overigens wel een vervuilend motorblok. Die is nu al aan revisie toe.

Jaco38
Jaco3830 mrt. 2021 - 15:17

“De verleiding is altijd groot om als je een keer een hit hebt op bij Joop te kiezen voor onderwerpen waarvan je weet dat mensen dat graag willen lezen” U zit op het goede spoor Fons, ongenuanceerde berichtgeving over die vermaledijde christenen en bizarre vergelijkingen gaan er hier in als gods woord in een ouderling.

3 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha30 mrt. 2021 - 16:27

In de rug trappen en op mensen inrijden is wel genuanceerd dan?

The Apple
The Apple30 mrt. 2021 - 16:48

Kun je je voorstellen hoe de berichtgeving was geweest als het die vermaledijde moslims waren geweest die zich zo gedroegen....

Jaco38
Jaco3830 mrt. 2021 - 18:02

“Kun je je voorstellen hoe de berichtgeving was geweest als het die vermaledijde moslims waren geweest die zich zo gedroegen….” Zeg dat wel, want nu is het een en al kalmte en ratio, bijna niemand heeft het erover .......

Martin007
Martin00730 mrt. 2021 - 13:30

Solidariteit? Wat is dat? Is dat niet iets van voor de oorlog?

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman30 mrt. 2021 - 15:57

Nee Martin, juist van na de bevrijding toen iedereen blij was en arm. Nu het geld regeert kom je dat nauwelijks meer tegen, hoewel iedere keer als ik van de fiets val is er een helpende hand. Maar ja, de enige solidaire partij in dit land kreeg een schamele 9 zetels, 6% bij de verkiezingen.

Ryan2
Ryan230 mrt. 2021 - 12:40

Als je het hele filmpje had bekeken, zou je wel wat anders geschreven hebben. Die maffe kerel van POW deed met opzet vervelend. Hij liep gewoon in de weg. Duidelijk om te provoceren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 mrt. 2021 - 11:04

Urk en Myanmar in een zin noemen vind ik wat smakeloos. Maar ja, als je doel is zoveel mogelijk hits te scoren begrijp ik het wel.

11 Reacties
MG1968
MG196830 mrt. 2021 - 12:17

Frans, ligt even toe waarom je het smakeloos vind. Iedereen weet dat het aantal doden en de consequentie van de gehanteerde denkwijzen niet hetzelfde aantal doden tot gevolg heeft. Dat is ook niet waarom het in dezelfde zin genoemd wordt. Wat jij doet is net doen alsof fons de uitkomsten gelijk wil stellen en daarmee zijn vragen diskwalificeren. Hij stelt nergens de uitkomsten gelijk. Ga jij nou in op de processen.

Fons Burger
Fons Burger30 mrt. 2021 - 12:29

Ik probeer wel zoveel mogelijk aandacht te 'scoren' voor iets waar mensen niet wakker van liggen maar dat wel zouden moeten doen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 mrt. 2021 - 12:39

Er is geen enkele reden om van Urk of van de oud-gereformeerden in het algemeen wakker te liggen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 mrt. 2021 - 15:12

@MG1968 Op Urk gebeurt wat. Op Urk is er altijd wel wat aan de hand dat verontwaardiging en afkeuring oproept. De onderdrukking en vervolgingen op Myanmar is van een heel ander karakter en van een heel andere orde. Er vallen slachtoffers. Dat kun je van Urk niet zeggen en daarom vind ik het smakeloos.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 mrt. 2021 - 15:25

Ik denk het niet Fons. Vandaag met het mooie weer stromen de parken over. Ga bij die mensen vervelend doen met een microfoon en camera en dan is er ook wel iemand die slaat of schopt.

The Apple
The Apple30 mrt. 2021 - 15:32

FransAkkermans1947 wil maar niet begrijpen dat er alle reden is om van de moordpartijen van de junta in Myanmar wakker te liggen en dat Fons daarom de spot drijft met de mensen die vooral van Urk of van de oud-gereformeerden in het algemeen wakker schijnen te liggen. Waarom probeert FransAkkermans1947 daar eigenlijk de aandacht vanaf te leiden? Veel te blij met zijn oudedagsvoorzieningen? -

Jaco38
Jaco3830 mrt. 2021 - 16:05

“Tweedekans: Ik denk het niet Fons. Vandaag met het mooie weer stromen de parken over. Ga bij die mensen vervelend doen met een microfoon en camera en dan is er ook wel iemand die slaat of schopt” Niet zulke rare vergelijkingen maken, dat is heeeeeel wat anders. Net zo goed als al die reizigers die zich naar kantoor begeven, allemaal noodzakelijk ........hypocriet tot op het bot, bah.

MG1968
MG196830 mrt. 2021 - 16:33

@Frans Wat je dus zegt is dat als de schaal verschilt je de achterliggende processen niet mag vergelijken want dat is smakeloos. Niemand vergelijkt hier doden Frans of stelt Urk gelijk aan Myanmar. Verre van.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 mrt. 2021 - 17:16

Appel, Frans begrijpt het juist heel goed. Wat in Myanmar gebeurt is veel en veel erger. Hij geeft aan dat deze twee zaken totaal niet met elkaar te vergelijken zijn.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 mrt. 2021 - 20:35

@MG1968 Het is Burger die wil dat we wakker liggen van Myanmar. Toch sleept hij er Urk bij, in een zin. Urk en Myanmar hebben geen ene donder met elkaar te maken, geen achterliggende processen of denkwijzen.