Joop

'Mooie breuk'

  •  
17-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hoe de PvdA nu kan profiteren van een val van het kabinet
Wat zich al een tijd aandiende lijkt zich nu aan het afspelen: de eindfase van het vierde kabinet Balkenende. De kans lijkt groot dat al voor de gemeenteraadsverkiezingen dit kabinet gevallen is, want het lijkt erop dat de PvdA haar lessen getrokken heeft uit de twee verkiezingen van 2006.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

luckor
luckor17 feb. 2010 - 15:13

Op zijn Hollands, de PvdA pakt zijn verlies en gaat zsm de oppositie in om zich weer te kunnen profileren naar de kiezers toe, en dat is op dit moment het minst dramatische scenario (voor de PvdA dan)

Haarlemmer2
Haarlemmer217 feb. 2010 - 15:13

Goed verhaal. Ik hoop dat u gelijk krijgt. Het punt dat het lastig zal zijn een volgende regering te vormen, is volgens mij niet zo relevant: of dit nu over een half jaar, een jaar of anderhalf jaar moet, dit zal altijd lastig zijn. De angst voor die volgende landelijke verkiezingen heeft deze regering al te lang voort laten sukkelen.

objectivist
objectivist17 feb. 2010 - 15:13

Ronduit slim van de PvdA. Strategisch juist gekozen en ze hebben in feite ook geen keus. Leuk, verkiezingen!

PietPaaltjes
PietPaaltjes17 feb. 2010 - 15:13

Dat de PvdA deze regering laat vallen vanwege de gemeenteraadsverkiezingen zal ze niet in dank worden afgenomen. Daarnaast is het slechts één standpunt waar de PvdA zich, tot nu toe, aan vasthoudt en niet bijdraait. In alle andere gevallen weten de kiezers wat ze aan de PvdA hebben (Ouderen taks, AOW leeftijd, bonussen bij banken die niet adequaat aangepakt worden). Daarnaast vergeten de kiezers ook de misstanden binnen de PvdA niet (Amsterdamse deelraden, haatmail, Depla , Herfkens, Vogelaar).

objectivist
objectivist17 feb. 2010 - 15:13

Mooie analyse!

Xavio
Xavio17 feb. 2010 - 15:13

Als PvdA lid, kan ik eigenlijk niet wachten tot het moment daar is. Het Vallen Van Het Kabinet! Waarom? Omdat het een hele grote fout is geweest om met het CDA en de CU in 1 regering te gaan zitten.Hierdoor hebben wij als partij veel te weinig van onze standpunten naar behoren voor het voetlicht kunnen brengen. Dit is de kans voor de partij om zich ahw opnieuw uit te vinden. Om dat geschuif naar het midden ,terug te draaien, om weer eens een fris en radicaal links geluid te laten horen. We zijn door de verkiezing van mw Ploumen tot partijvoorzitter, door de keuze voor Mariette Hamer (daarbij zeg ik niets ten kwade over de kwaliteiten van beide dames) een te nette partij geworden. Verder is de keuze van Wouter Bos om en politiek leider en minister te zijn , fout. Een politiek leider hoort in de 2e Kamer, pas daar kan hij zijn partij goed aanvoeren en de controle op de regering scherp houden. Natuurlijk, de verkiezingen gaan waarschijnlijk dramatisch voor ons worden, maar als we een serieuze rol willen blijven spelen in de Nederlandse politiek dan zullen we door deze heel zure appel bijten. Het volgend kabinet, zal gezien de huidige sfeer in Nederland , geen lang leven beschoren zijn en dan moeten wij klaar staan om weer die kar te trekken. In een coalitie die oog heeft voor de zwakkeren in de samenleving, die weer het begrip solidariteit hoog in het vaandel heeft staan .

TheGreenMachine
TheGreenMachine17 feb. 2010 - 15:13

Ik zeg: een tijdje afkoelen in de oppositie. Kan echt geen kwaad..

mees.
mees.17 feb. 2010 - 15:13

De PvdA bezit op dit moment te beste kaarten,de beste schaakstukken...CDA inbinden,toegeven op straffe van.... Goed gedaan Bos! Bos zet strategisch hele goede zetten....de ander ziet het niet en als die er achter komt zit ie al in het web vast en kan geen kant meer op. Verhagen zit met zijn handen in het haar.

DikBrix
DikBrix17 feb. 2010 - 15:13

Als de PvdA het kabinet nu zou laten vallen op Uruzgan, beperkt dat hooguit het verlies van de PvdA, winst zullen ze niet halen. Daarvoor is Uruzgan niet belangrijk genoeg voor de kiezer. Nu 2e-kamerverkiezingen betekent winst voor CDA en de PVV, die baat heeft bij nu verkiezingen. Op langere termijn zou de PVV best stemmen kunnen verliezen. Nu verkiezingen zou een tactische fout van de PvdA zijn. Trieste is, dat het steeds om tactiek gaat, niet meer om inhoud.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek17 feb. 2010 - 15:13

Het zou een mooie breuk kunnen worden. Voor hetzelfde geld wordt het een stinkende wond en dat is niet zo handig net voor de gemeenteraadsverkiezingen. Alhoewel ik dat laatste uiteraard zou toejuichen.

doeidoei
doeidoei17 feb. 2010 - 15:13

Een mooie breuk, een nieuw fundament Wanneer ik de uitspraken van mevrouw Hamer nog eens op me laat inwerken, dan snap ik dat de PVDA met haar geen enkele verkiezing gaat winnen. Of meneer Balkenende na 3/4 dag vergaderen nog wel even wilde bevestigen dat hij het rapport van de commissie Davids onderschreef. Zo ook, dat er geen sprake is van een crisis, dat zij altijd een uitweg ziet. Een ding lijkt 99,99% zeker: die ene, elegante uitweg is m.i. de nu ingezette. Het was op tv niet te zien, maar te verwachten is dat de complete PVDA fractie in de Tweede Kamer op sandalen naar het werk gaat om de tenen voldoende ruimte te bieden om voldoende te kunnen krommen. Als dit nog veel langer duurt zou je door je PVDA fractiewerk nog op orthopedisch schoeisel aangewezen raken. Die nieuwe generatie politici dient zich aan. Met fractieleden als Van Dam, maar ook vele andere op een prominentere positie lijkt de PVDA de boodschap wél aansprekend te kunnen verkondigen en daarover te onderhandelen. Omn de symboliek van de meeuw maar even vast te houden: de eerste zwaluw luidt de lente in

vanessa2
vanessa217 feb. 2010 - 15:13

Dit kabinet is er, in tegenstelling tot alle eerdere kabinetten met de PvdA, vanuit links maar met een enkele reden gekomen en dat was te zorgen dat er niet een ander (rechts) kabinet in de plaats ervan kwam te zitten. Inhoudelijk zijn er natuurlijk geen potten gebroken. Mijn enige vraag bij een breuk is dan ook hoe groot de kans is dat er daarna een rechts kabinet komt te zitten. Niet of de PvdA nu 16, 26 of 36 zetels gaat halen.

jvandendonk
jvandendonk17 feb. 2010 - 15:13

Maurice is een mooie verhalenverteller. Hij is éé'n van de 16 miljoen bondscoaches van dit kabinet. Een mooie breuk? Hoe kom je er op? Uruzgan is gewoon een issue dat door Maxime (bij herhaling en stekelig) op de agenda is gezet. Wouter werd door CDA (voor de 2e keer) gedwongen om een duidelijk standpunt in te nemen. Nu dat is gebeurd zeurt CDA om meer tijd. CDA probeert uit Uruzgan botweg verkiezingswinst te slaan. En wat gebeurt er dan? De leeuwen in de Tweede Kamer werpen zich moedig en gezamenlijk op de PvdA-prooi omdat iedereen met het CDA wil regeren en dus niemand CDA in de kamer durft aan te vallen. Gevolg voor Nederland zal dan waarschijnlijk zijn: weer een rechts kabinet en dit keer met PVV en VVD, D66 zal ze met liefde aan de broodnodige meerderheid helpen als dat nodig is. Dus dat wordt extreemrechts en met een zwaar afbreukrisico voor de kleine man/vrouw (allochtoon of niet, starter/kleine ondernemer of niet, armoede of niet, ziekte/handicap of niet, jeugd of niet, oudere of niet...). Of denkt u nog steeds dat Wilders zijn VVD-afkomst vergeten is. Het wordt daarom behoorlijk tijd dat Groen Links, de SP en Christen Unie samen met de PvdA een vuist maken en alles op rechts een flinke duw geven. Laat je niet langer verdelen, ga weer samenwerken. Zo niet, dan heeft de linkse kiezer nog maar één alternatief: Maak de PvdA weer de grootste, want zonder PvdA kan tenslotte niemand op links een vuist maken. En dat weten Wilders en Pechtold en meneer de Hond maar al te goed. U mag natuurlijk ook naar de mooie verhalen luisteren;-) Joost van den Donk

Gerald2
Gerald217 feb. 2010 - 15:13

Beter goed gebroken dan slecht gekneust

fjacobse
fjacobse17 feb. 2010 - 15:13

Laat ik positief beginnen. Op een andere draad heb ik in eerste instantie geschreven : --- Het echte nieuws is niet dat het Kabinet gevallen is, maar dat de PVDA gebroken heeft, niet het CDA. Heeft Jack de Vries het zwarte pieten-spel toch weer goed gespeeld. --- Na het zien van de persconferentie van Bos neem ik deze woorden terug. Ik vond het betoog van Bos 10 keer overtuigender dan de verhalen van Balkenende, Verhagen en de Vries bij elkaar. Dus ik denk dat het CDA de zwarte piet gaat krijgen, niet de PVDA. Tot zover het goede nieuws. En dan nu de andere kant van de medaille. Ik ben er van overtuigd dat de toekomst gaat uitwijzen dat Bos, mooie breuk of niet, gisteren niet 1 maar 2 kabinetten heeft laten vallen. De toekomst zal gaan uitwijzen dat Bos gisteren namelijk ook het Kabinet Bos I laten vallen voor het er ooit is gekomen. Waarom? 1. ?Maar het zal de partij ook van de macht vervreemden. Een PvdA/CDA-coalitie lijkt voor lange tijd van de baan. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst?, aldus Halsema. Dit is een inkoppertje, iedereen kan dit bedenken. 2. Bos heeft eerder in mijn ogen een grote strategische blunder gemaakt door de PVV op voorhand uit te sluiten. Dat wil ik nuanceren, want uiteraard is iedereen dit met me oneens. Wat heeft Bos er nu eigenlijk mee gewonnen door de PVV op voorhand uit te sluiten. Eigenlijk helemaal niets. In het bedrijfsleven geldt de regel dat je als bedrijf moet zorgen dat je de nummer 1 of 2 bent in een sector, en zo niet, dan moet je snel wat anders gaan doen. Dit principe is met enige creativiteit ook van toepassing op de politiek. De anti-wilders stemmen waren al in grote getale naar D'66 en in iets mindere mate naar Groen Links gegaan. Dat vervolgens de PVDA ook Wilders uitsluit voegt eigenlijk niets toe en leverde weinig tot geen anti-wilders stemmers op voor de PvdA. Dat is wel gebleken het afgelopen half jaar want na het cordon sanitair is de PVDA alleen maar verder gezakt. 2. Door de PVV uit te sluiten heeft Bos een drempel opgeworpen voor de talloze ontevreden PVDA-stemmers die zijn overgelopen naar de PVV. Dus ook om die reden werkt het op voorhand uit sluiten van de PVV negatief voor de PVDA. Ik beweer niet dat de drempel onoverkomelijk is, er zullen heus wel kiezers teruggaan van de PVV naar de PVDA. Maar het zouden er een stuk meer gweest zijn wanneer de PVDA de PVV niet had uitgesloten. Daarnaast is na het uitsluiten van de PVV het grote PVV-bashen begonnen door de PVDA. Leuk allemaal, maar het heeft ze geen enkele zetel extra opgeleverd in de peilingen, integendeel. Maar men heeft zich onvoldoende gerealiseerd dat men met deze ongekende smear-campagne richting de PVV veel oud-PVDA stemmer voor eens en voor altijd van zich heeft vervreemd. 3. De deur open houden naar een partij is iets anders dan daadwerkelijk gaan regeren met de PVV. Het CDA snapt dit, de PVDA schijnbaar niet. Laat ik voorop stellen dat ik echt wel begrijp dat de PVDA er absoluut niet op zit te wachten met de PVV te gaan regeren, zo naief ben ik ook weer niet. Maar wanneer men de PVV niet op voorhand had uit gesloten, dan had men tijdens de formatie er een alternatief bij gehad. Daardoor sta je per definitie sterker tijdens een formatie-periode, ook al is de kans 0,1% dat je met daadwerkelijk met de PVV in een Kabinet gaat zitten. Het CDA snapt dit, die sluiten prinicipieel geen enkele partij uit en dus ook de PVV niet. En daar gaat men hoe dan ook straks van profiteren tijdens de formatie. 4. Sinds gisteren het Kabinet is gevallen, kan in alle redelijkheid worden vastgesteld dat de kans dat de PVDA straks gaat regeren ongeveer nul is. Het is onmogelijk een Kabinet te bedenken waarin zowel PVV als CDA niet in zitten. Dat is niet alleen getalsmatig onmogelijk, een Kabinet waarin de 2 grootste partijen niet in zitten is natuurlijk volstrekt ongeloofwaardig. 5. Dat zal ook over 4 jaar zo zijn. De kans op een Kabinet CDA-VVD-PVV acht ik om meerdere redenen gering. dat betekent dat de PVV nog eens 4 jaar de kans wordt ontnomen om door het ijs te zakken als regeringspartij, en gewoon lekker straks met een mannetje of 25 vanaf de zijlijn mag gaan schelden op het nieuwe Kabinet die de grootste ombuigingen ooit zal moeten doorvoeren. Laat Geert maar schuiven, daar ben je echt niet zo maar vanaf. 6. Monasch heeft volkomen gelijk dat de PVDA in Bos de beste kandidaat premier heeft. Dat hebben we recent nog gezien tijdens het debat in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Bos won dit debat glansrijk en stak eerlijk is eerlijk met kop en schouders boven de rest uit. Maar daar zit ook gelijk het dilemma als er straks moet worden gestemd. Waar stemt de linkse kiezer op die strategisch wil stemmen? Stem je op de PVDA die de ideale premier in huis heeft, maar waarvan je vooraf voor 99% zeker weet dat de ideale premier, ongeacht de verkiezingsuitslag, plaats zal moeten nemen in de oppositiebanken. Of stem je D'66 of in mindere mate Groen Links die weliswaar geen kandidaat-premier van het kaliber Bos in huis hebben, maar waarvan de kans 80% (D'66) tot 50% (Groen Links) is dat men gaat regeren? Mij lijkt dat het laatste toch het meest voor de hand ligt als je strategisch gaat stemmen. Dus tel uit je winst als PvdA. Ik denk dat Monasch dit toch iets te gemakkelijk over het hoofd ziet. 7. Waar twee honden vechten..... Ik denk dat de poppenkast van de afgelopen dagen wel eens tot gevolg kan gaan hebben dat de VVD de lachende derde gaat worden. Er is altijd een grote groep kiezers die stemt op de stabiele middenpartij omdat die gewoon willen dat het land wordt bestuurd en 9 van de 10 keer kom je dan bij het CDA uit. Kok was de uitzondering die de regel bevestigde. Monasch heeft terecht opgemerkt dat het CDA een interne stammenstrijd voor de boeg heeft omdat Balkenende zo langzamerhand is uitgeregeerd. Zijn logische opvolger Verhagen heeft een behoorlijke kras opgelopen omdat hij zal worden gelinkt aan de beschamende vertoning rond Uruzgan. En er zijn nog wel meer redenen waarom het achter de schermen een tijdje onrustig zal zijn bij het CDA maar dat doet er even niet toe, bijv. wel/niet regeren met de PVV. Men gaat hoe dan ook een woelige periode tegemoet. Dus het CDA is even niet de stabiele middenpartij, de PVDA gaat 100% de oppositiebanken in. Dus waar zou de stem van de kiezer heen gaan die behoefte heeft aan stabiliteit? Ik kan maar 1 partij bedenken, de VVD. Kortom, mooie breuk? Ja, want Bos heeft het spel beter gespeeld dan Jack de Vries. Nee, want hij heeft zijn eigen Kabinet Bos I opgeblazen deze week. Tel uit je winst.

ErnsTT2
ErnsTT217 feb. 2010 - 15:13

Paul schreef: "Je ziet op deze site de nodige PvdA'ers aan wensdenken doen voor een hernieuwd Paars omdat men inziet dat er zonder de VVD geen Kabinet meer mogelijk is voor de PdvA. De linkse regenboog komt gewoon zetels te kort, zelfs als je SP, PvdA, Groen Links, SP en zelfs de Christen Unie bij elkaar optelt. Nog los van de vraag hoe stabiel een Kabinet van 5 partijen is." Ik blijf dat een opvallend verschijnsel vinden in je redenaties, telkens weer laat je heel "toevallig" een essentieel en zeer voor de hand liggend feit uit je redenatie weg dat het in ieder geval voor mij erg lastig maakt nog langer te geloven dat die omissies "toeval" zijn... Want waarom vergeet je opeens D66 in bovenstaande redenering? Omdat het anders opeens helemaal niet meer zo nodig is die VVD erbij te halen, denk ik dan bij mezelf ;-)

rgeurtsen
rgeurtsen17 feb. 2010 - 15:13

Het is jammer dat de ruk naar rechts D'66 en VVD in het kabinet brengt. Missie Bos-Hamer op zich mislukt, maar Bos heeft een mooie stap gemaakt voor zijn CV. Hij is presidentieel gebleken. Dat is mooi voor hem. Een 'Kok' heeft de toekomst ook voor hem en ons in petto. Wie behoudt de PvdA voor Dijsselbloem, Marcouch, Ploumen, Hamer en Sharon... En ik reken erop dat Asscher wel in Amsterdam blijft.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse17 feb. 2010 - 15:13

Er zijn in mijn ogen twee Kabinetten waarschijnlijk, CDA-VVD-D'66-Groen Links en CDA-VVD-PVV. Stel nu is dat het eerste Kabinet er komt. In mijn ogen een droomscenario voor de PvdA. Zowel D'66 als Groen Links krijgen dan 4 jaar de tijd om door het ijs te zakken. De programmas klinken mooi, maar bevatten dermate veel inconsistenties dat dit vanzelf fout gaat. Daarnaast moet men in een 4-partijen Kabinet wel heel erg veel water bij de wijn doen. Daarnaast liggen Groen Links en CDA-VVD natuurlijk mijlenver uit elkaar. Kortom, dat wordt niks. Het geeft de PVDA de kans om in de oppositiebanken weer wat vet op de botten te krijgen, Bos kan Hamer weer vervangen als fractieleider en de PvdA heeft alleen concurrentie van de SP in de oppositie. Ook niet iets waar je wakker van moet liggen. Kortom, na 4 jaar zit de PvdA met twee vingers in de neus weer op 25+ zetels, Groen Links gaat weer terug naar 10- zetels en D'66 zal ergens uitkomen op 10+ zetels. Maar wat nu als er een Kabinet CDA-VVD-PVV. Ik achtte dit eerlijk gezegd uitgesloten, maar ben daar na het meeste recente debat niet meer zo zeker. Je merkt dat CDA-VVD steeds meer flirten met de PVV, al is het maar om straks sterker te staan tijdens de formatieperiode. Maar misschien bevalt het wel zo goed, of valt onderhandelen met D'66 en Groen Links wel zo enorm tegen, dat er zowaar een Kabinet CDA-VVD-PVV komt. Dat is een 100% nachtmerrie-scenario voor de PvdA. Kan men lekker met 4 linkse partijen gaan schreeuwen tegen het rechtse Kabinet. Dan wordt het heel moeilijk om je te profileren als PvdA. In dit scenario zie ik de PvdA niet terugkomen naar 25+ zetels

JoopSchouten
JoopSchouten17 feb. 2010 - 15:13

Het is een cynische analyse gebasseerd op uiterlijkheden. Triest. Het zou altijd over de inhoud van partijprgramma's moeten gaan. Dit raakt constand ondergesneeuwd door dit deze insteek. Zo kom je geen steek verder. Maurice, ik zou je willen vragen de partijprogramm's eens over 'elkaar heen te leggen' om linkse en rechtse standpunten in kaart brengen. Neem twee referentiekaders: een met de opkomstverwachting van louter goed geinformeerde mensen en een met de opkomstverwachting van alleen de 'onderbuikers' met 'traditionelen'. De les wordt dan wel duidelijk lijkt me.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten17 feb. 2010 - 15:13

Wederom wel een heel domme spelfout: constand is natuurlijk constant. X-cuus

JanVG2
JanVG217 feb. 2010 - 15:13

Kortom, het is een show. Een bewust spelletje, waarbij men zich er zelfs niet voor schaamt om Nederland bij het buitenland belachelijk te maken voor partij-politieke belangen. Nederland heeft net een extreem zware recessie achter zich (hopelijk) ... dus dan kunnen we wel even een jaartje niet regeren. Dan is het belangrijker dat we bij de volgende verkiezingen niet 15 maar slechts 10 zetels verliezen ... en een rechts kabinet aan de macht helpen. Maar `wij' hebben wat meer zetels ... Je moet wel je prioriteiten stellen ....

1 Reactie
Klaas2
Klaas217 feb. 2010 - 15:13

----"waarbij men zich er zelfs niet voor schaamt om Nederland bij het buitenland belachelijk te maken"---- Dat hebben andere Kamerleden al gedaan, met hun Koran verbieden en knieën schieten. Daarmee maak je geen vrienden. De PvdA moet rekening houden met hun verkiezingsbelofte, dat is ook wat ze doen. Nakomen wat ze beloofd hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2010 - 15:13

Als dit kabinet valt, is er geen enkele wet die voorschrijft, dat er vervroegde verkiezingen moeten komen. De kiezers kiezen geen kabinet maar een Tweede Kamer. Als dit kabinet valt, wordt er geïnformeerd. De koningin raadpleegt de fractieleiders, ministers van staat en de voorzitters van beide Kamers. Uit al die adviezen en informatie kan de uitkomst komen om de Tweede Kamer tot volgend jaar intact te laten. PvdA-ministers worden voor de rest van de rit vervangen. Door welke partijen? Dat zal uit de informatieprocedure blijken.

1 Reactie
Klaas2
Klaas217 feb. 2010 - 15:13

Daar heb je gelijk in, welk kabinet acht jij mogelijk binnen de huidige zetelverdeling.

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2010 - 15:13

Dat dit kabinet valt is alleen maar toe te juichen. Ik weet echter totaal niet waar ik op moet gaan stemmen. In ieder geval zeker niet op het CDA, de CU of de PvdA, die hebben het vier jaar lang mogen proberen en hebben opzichtig gefaald. Wilders is me veels te extreem D'66 hebben nauwelijks inhoud, parasiteren op de PVV en ofschoon Wilders te extreem is is D'66 me weer veel te vrijblijvend VVD: te zielloos, alleen maar beton, beton en beton Groen Links: zo naief inzake criminaliteit SGP: come on ? SP: maar die hebben weer van Bommel en Meulenbelt in de gelederen Pfffff Dat wordt een hele bevalling

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten17 feb. 2010 - 15:13

Smoeltjes zeggen niets. Lees de partijprogramma's stel ik voor.

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2010 - 15:13

Buiten dat zou het een unieke mogelijkheid zijn om nu eigenlijk eens uit te vinden wie de baas is binnen de PvdA. Er heerst al jarenlang een interne strijd tussen de realo's/ secularisten versus de Oud Linksen en de multiculturalisten. Totdat die interne machtsstrijd wordt beslecht (en de andere groep dus uit de partij wordt gedreven) zal het altijd kwakkelen blijven met de PvdA. Dus ik zou zeggen, blaas deze verloren zaak op en ga dan de strijd intern uitvechten. Wellicht dat dan twee verschillende partijen het levenslicht zullen zien maar een eensgezinde heroriëntatie is broodnodig. Anders zal de partij tot st. Juttemis worden uiteengescheurd door beide fracties. Dus wie weet Kunnen vier jaar in de oppositie banken tot een katharsis en wederopstanding leiden.

1 Reactie
Klaas2
Klaas217 feb. 2010 - 15:13

----"Er heerst al jarenlang een interne strijd tussen de realo's/ secularisten versus de Oud Linksen en de multiculturalisten."---- Een interessante visie die ik nog niet eerder had gehoord. Je kunt vast wel enkele personen noemen die in de kampen horen.

johnber
johnber17 feb. 2010 - 15:13

Beste meneer de Hond, ik heb de PvdA al zo vaak van alles horen beloven waarop men dan ten tijde van regeren niet deed wat men beloofde. Natuurlijk willen ze nu een kabinetscrisis riskeren met in het zicht de gemeenteraadsverkiezingen. maar helaas voor u zal dat niet gebeuren op het moment waarop de PvdA dat wil, of men moet zelf de stekker eruit trekken. Want de twee andere partijen zullen de problematiek zo ingewikkeld vinden dat ze niet voor 3 maart antwoord kunnen geven. En ik ben heel erg benieuwd of draaikont Bos in deze situatie de stekker er vrijdag zelf uittrekt en zo niet wat hij dan zal doen als hij na 3 maart te horen krijgt dat de andere 2 partijen niet aan zijn wens gaan voldoen of hij dan ook nog de stekker eruit trekt. Hij heeft dan namelijk al de enorme verkiezingsnederlaag van 3 maart achter zijn kiezen. Mijn voorspelling : Hij doet het niet op vrijdag en hij doet het ook niet na 3 maart. We zullen zien.

2 Reacties
fjacobse
fjacobse17 feb. 2010 - 15:13

---- Mijn voorspelling : Hij doet het niet op vrijdag en hij doet het ook niet na 3 maart.---- Mijn voorspelling, u krijgt gelijk, hij (Bos) doet het niet voor en 3 maart, het CDA zal het doen NA 3 maart.

Klaas2
Klaas217 feb. 2010 - 15:13

----"Want de twee andere partijen zullen de problematiek zo ingewikkeld vinden dat ze niet voor 3 maart antwoord kunnen geven."----- Ik denk dat u slecht naar het nieuws heeft geluisterd, er is geen weg hoe de PvdA terug kan. Er is maar een partij die een kabinetscrisis kan voorkomen, dat is het CDA.

fjacobse
fjacobse17 feb. 2010 - 15:13

Mooie breuk? Ik begin er eigenlijk steeds meer aan te twijfelen of het wel zo slim is wat de PvdA aan het doen is. Zeker na dit bericht: Hamer: geen crisis PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer gelooft niet dat er een crisis aan het Binnenhof gaande is. "We zitten in het kabinet om te regeren, niet om een crisis te veroorzaken", .... Hamer zou het buitengewoon jammer vinden als de samenwerking nu zou vastlopen op de toekomstige rol van Nederland in Afghanistan. "Ik zie altijd een uitweg. Ik denk dat iedereen altijd bereid is tot oplossingen." Hamer gelooft niet in een crisis, heeft alle vertrouwen in het Kabinet en is altijd bereid tot oplossingen. Dat klinkt allemaal helemaal fantastisch. Maar de realiteit is natuurlijk anders, alle opties zijn bespreekbaar voor de PvdA zolang het CDA maar door de knieen gaat want de PvdA doet voor geen millimeter water bij de wijn. Kortom, ze wil om de tafel met het CDA om "constructief" op zoek te gaan naar hoe het CDA het beste door de knieen kan gaan. Zo werkt dat natuurlijk niet. Met andere woorden, de PvdA heeft officieus de stekker eruit getrokken. Door de schijn op te houden dat men graag wil zoeken naar een oplossing terwijl er geen millimeter onderhandelingsruimte meer is overgebleven dwingt men als het ware het CDA formeel de stekker eruit te trekken. Samengevat, de PvdA blaast met haar Nee officieus het Kabinet op, het CDA rest slechts 1 ding, officieel de stekker eruit trekken. En wie de stekker eruit trekt betaald de prijs bij de verkiezingen. Dus terwijl de PvdA eigenlijk het Kabinet opblaast, is het CDA de partij die formeel de stekker eruit trekt en dus de zwarte piet zal gaan krijgen van de kiezer. Tot zover sluit ik me aan bij Maurice de Hond, een mooie breuk en een briljant stukje schaken van de PvdA. Maar dat is niet het hele verhaal, aan alles hangt een prijskaartje. Het CDA staat toch al nooit te trappelen om met de PvdA te regeren, de kans dat dit de komende 10, 20, 30 jaar wederom gaat gebeuren is na dit schaakspel van de PvdA ongeveer 0%. En regeren zonder het CDA eigenlijk onmogelijk. Kortom, de prijs voor de PVDA is langdurig terug naar de oppositiebanken. Dat tweede Kabinet Den Uijl is er nooit gekomen, dat 1e Kabinet Bos zal er waarschijnlijk ook nooit komen, hoe premier-waardig Bos zich ook presenteert. Een tweede prijskaartje is dat de bezwaren om met de PVV te gaan regeren ineens een stuk minder zullen zijn bij het CDA. Tot op heden was het motto "anyone but Wilders", het nieuwe motto van het CDA kon wel eens worden "anything but left". Of dit daadwerkelijk zo is weten we pas na de formatie. Maar als blijkt dat de PvdA met haar slimme schaakspel bottomline het CDA in de armen van de PVV heeft gejaagd, dan heeft men echt een mega-probleem omdat men dan dus met 4 linkse partijen oppositie mag gaan voeren. Dat is in mijn ogen het absolute nachtmerrie-scenario voor de PvdA. En als ik dat kan bedenken dan kunnen Jack de Vries en Verhagen dat ook. Mocht er ondanks alles straks een Kabinet CDA-VVD-D'66-Groen Links uit de bus komen rollen, dan mag de PvdA zichzelf wat mij betreft als grote winnaar van dit politieke schaakspel beschouwen. Maar bij een Kabinet CDA-VVD-PVV is men uiteindelijk de grote verliezer. Dus of de PvdA heel slim of juist heel dom heeft gehandeld weten we eigenlijk pas na de formatie. Ik ben benieuwd maar ik zou er als PvdA niet al te gerust op zijn. Dit schaakspel is zeker geen mat in 4 zetten.

2 Reacties
FrankVersteeg
FrankVersteeg17 feb. 2010 - 15:13

Ik denk dat een breuk voor de PvdA wel goed zal uitpakken, want als er een kabinet CDA-VVD-PVV komt dat is de kans groot dat dit wel eens snel afgelopen kan zijn. Je hebt eerst het gebrek aan kwaliteit en stabiliteit binnen de PVV, en dan komt ook nog eens de crisis die zeer veel onplezierige maatregelen vereist, en ik zie de VVD niet heel snel gaan bezuinigen ten koste van de hogere inkomens. En dan zullen de meeste kiezers toch snel doorhebben dat dit kabinet niet de juiste voor ze is (tenzij ze zich laat paaien met meer 'harde' maatregelen tegen de marrokanen b.v.) En als de rest van de partijen dan in de oppositie zitten dan lijkt me Wouter Bos toch echt de meeste kwaliteiten te hebben, van de SP hoeft hij niets te vrezen, en Pechthold maakte ook een slappe indruk tijdens de debatten de afgelopen week. Alleen Femke Halsema maakte kwam zeer sterk over. En waarom zouden ze dan niet samen kunnen werken, dan kan er mss eindelijk is een keer een echt links kabinet komen! Ik denk dat doorgaan met dit kabinet voor de PvdA het stomste is wat ze kunnen doen, ze blijven nl. in de hoek zitten waar de klappen vallen. Ben trouwens ook wel benieuwd hoe de 'rechtse' media (en dan m.n de Telegraaf) gaan reageren als CDA,VDD en PVV gaat regeren en men er achter komt dat de gemiddelde kiezer er niet beter van wordt, ze zijn toch een partijkrantje van de VVD en PVV uiteindelijk.....

Haarlemmer2
Haarlemmer217 feb. 2010 - 15:13

Sorry, maar wie veroorzaakt hier nu de problemen? Het was afgesproken dat we weg zouden gaan uit Uruzgan en tóch regelt Maxime Verhagen blijkbaar op de achtergrond van alles met de Navo. Wie zet nu eigenlijk wie voor het blok?? Ik zie dat als een typische CDA actie: we gaan gewoon onze gang en zien wel hoe ver we ermee komen. Het is goed dat de PvdA dan zegt 'dit doen we gewoon niet'. In dit geval kun je volgens mij echt niet de PvdA in de schoenen schuiven dat ze niet mee willen werken. Het is het CDA dat afspraken maakt en vervolgens toch maar weer lekker proefballonnetjes oplaat.

scofelder
scofelder17 feb. 2010 - 15:13

De mensen zijn totaal niet geinteresseerd in Uruzgan. Ze willen alleen graag verkiezingen om een totaal nieuwe koers in te zetten. Men is klaar met links, of PvdA zijn rug nu recht houdt of niet.

2 Reacties
Klaas2
Klaas217 feb. 2010 - 15:13

Klaar met links? De rechtse partijen (VVD, PVV, ToN) samen halen 43 zetels De confessionelen (CU, CDA, SGP) samen halen 44 De linkse partijen (PvdA, SP, GL, PvdD) samen halen 46 zetels. D'66 (17) weet ik even niet zo goed te plaatsen http://www.politiekebarometer.nl/

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods17 feb. 2010 - 15:13

Men is klaar met links? Ik denk dat dat wel meevalt. D66 tot links rekenend, gaan de linkse partijen van 73 naar 63 zetels, volgens de huidige peilingen op http://www.politiekebarometer.nl/ . Dan is men niet klaar met links, zeker niet als je bedenkt dat een deel van de PvdA-achterban nu op D66 stemt omdat Pechtold Wilders zo goed van repliek dient in de Tweede Kamer. Er kan wel op diverse punten een heel ander beleid gaan ontstaan door het systeem van coalitieregering gebaseerd op (uiterst krappe) meerderheid, maar dat is niet het gevolg van dat men klaar is met links. En als de marktwerkingsadepten van de VVD en de rechtervleugel van het CDA weer een tijdje aan de gang zijn, of de scheldende bestuurlijke amateurs van de PVV, heeft men daar in no time weer genoeg van.

ErnsTT2
ErnsTT217 feb. 2010 - 15:13

Het spel van de VVD heeft succes, door zich redelijk afzijdig te houden, vangen zij straks alle zwevende kiezers met hun drie fasen beleid, want reken maar dat de VVD straks met grote graagte, gaat regeren met de door haar opgezette tegenbeweginkjes TON en PVV die ze alles lieten zeggen wat ze zelf niet konden maken. Best wel slim als je er even over nadenkt, je neemt de grootste schreeuwerds uit je partij,geeft die allebei een zak met geld en wat begeleiding, en gebruikt die als stroman die de zaken op de agenda kunnen zetten die je zelf niet kunt poneren omdat je gematigde kiezers dan weglopen. Chapeau meneer Rutte, dat heeft u strategisch geweldig slim aangepakt. :-)

1 Reactie
fjacobse
fjacobse17 feb. 2010 - 15:13

Is de VVD de grote winnaar nu alle stofwolken aan het optrekken zijn, 100% ja. Meer nog dan de PVV van Wilders. Dat ben ik volledig met u eens. Is dat het resultaat van een bewuste strategie van Rutte door Wilders en Verdonk de partij uit te gooien? Dacht het niet, dat zou te veel eer zijn. U en ik gaan niet meemaken dat er een Kabinet met ToN komt. Want zolang mijn hond nog jankend met de staart tussen de benen de kamer uitloopt op het moment dat Verdonk naar het spreekgestoelte loopt, maak ik me geen zorgen over een Kabinet met ToN.

Klaas2
Klaas217 feb. 2010 - 15:13

----"Het is onmogelijk een Kabinet te bedenken waarin zowel PVV als CDA niet in zitten. Dat is niet alleen getalsmatig onmogelijk, "--- CDA, VVD, D66 en CU. De PVV is dus niet nodig volgens de peiling van http://www.politiekebarometer.nl/ (eventueel ToN of de SGP erbij) Een klein etnocentrisch partijtje in het kabinet is minder erg dan die grote etnocentrische partij erbij. ---"een Kabinet waarin de 2 grootste partijen niet in zitten is natuurlijk volstrekt ongeloofwaardig. "---- Het gebeurt heel vaak dat in een kabinet een van de grootste partijen niet zit, eigenlijk altijd. We hebben in Nederland altijd drie grote partijen gehad waarvan er twee in de regering zaten.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse17 feb. 2010 - 15:13

---- ---Het gebeurt heel vaak dat in een kabinet een van de grootste partijen niet zit, eigenlijk altijd. ---- Een Kabinet zonder de grootste partij is niet uniek, een Kabinet zonder de grootste 2 partijen wel. En de grootste 2 partijen zijn op dit moment nogal altijd de PVV en het CDA. En laten dat nu net de partijen zijn waar de PvdA niet meer mee in 1 Kabinet kan gaan zitten. Omdat men het zelf niet wil, of omdat de ander het niet wil. En u denkt toch niet dat de 3e partij, de VVD, 35 miljard gaat ombuigen door plaats te nemen in een links sprookjes-Kabinet met D'66/PvdA/Groen Links en SP. Even beide benen op de grond. --- (eventueel ToN erbij) ---- Bos en Verdonk in een Kabinet, ik neem aan dat dit een grapje is.

fjacobse
fjacobse17 feb. 2010 - 15:13

De PvdA is moedig om uit het kabinet-Balkenende te stappen. Zo luidde de eerste reactie van Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, zaterdagmorgen. "Maar het zal de partij ook van de macht vervreemden. Een PvdA/CDA-coalitie lijkt voor lange tijd van de baan. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst", aldus Halsema. Rouane, moet ik het verder uitleggen?

1 Reactie
Klaas2
Klaas217 feb. 2010 - 15:13

Lees mijn reacties, en regeer daar op, niet op wat jij denkt dat ik zeg, maar op wat ik werkelijk zeg.

ErnsTT2
ErnsTT217 feb. 2010 - 15:13

@Paul "Is de VVD de grote winnaar nu alle stofwolken aan het optrekken zijn, 100% ja. Meer nog dan de PVV van Wilders. Dat ben ik volledig met u eens. Is dat het resultaat van een bewuste strategie van Rutte door Wilders en Verdonk de partij uit te gooien? Dacht het niet, dat zou te veel eer zijn." Wacht maar af, zelfs het CDA is opeens allemaal "strafkamp en deportatietaal" aan het uitslaan, om straks maar mee te mogen spelen in het grote spel van de VVD... Want dat de VVD Bos complimenteert zegt eigenlijk al genoeg, vind je zelf ook niet?

1 Reactie
fjacobse
fjacobse17 feb. 2010 - 15:13

--- Want dat de VVD Bos complimenteert zegt eigenlijk al genoeg, vind je zelf ook niet?--- De VVD weet niet wat haar overkomt. Dankzij de move van Bos zit de rechtse VVD die een tijdje terug nog het lachertje van de politiek was, ineens in het centrum van de macht. Ik kan sinds de move van Bos geen coalitie-variant bedenken waar de VVD niet in voorkomt. Je ziet op deze site de nodige PvdA'ers aan wensdenken doen voor een hernieuwd Paars omdat men inziet dat er zonder de VVD geen Kabinet meer mogelijk is voor de PdvA. De linkse regenboog komt gewoon zetels te kort, zelfs als je SP, PvdA, Groen Links, SP en zelfs de Christen Unie bij elkaar optelt. Nog los van de vraag hoe stabiel een Kabinet van 5 partijen is. Dus dat Rutte Bos complimenteert dat snap ik wel. Dit droomscenario had zelfs Rutte niet kunnen bedenken.