Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mooi dat Haskoning zich terugtrekt uit illegaal Israëlisch project

  •  
05-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Bizar hoe ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind de zaken totaal verkeerd voorstelde
Met verbazing heb ik dinsdag naar een overleg van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer gekeken. Zelfs SP-Kamerlid Harry van Bommel leek even de kluts kwijt. Van Bommel bleek in de veronderstelling te verkeren dat het Nederlandse ingenieursbureau Royal HaskoningDHV meewerkt aan een Israëlisch-Palestijns samenwerkingsproject, dat de Palestijnse bevolking ten goede komt. Het gaat om een waterzuiveringsinstallatie in Oost-Jeruzalem.
Waarschijnlijk is Van Bommel, anders zo scherp, op het verkeerde been gezet door misleidende informatie van collega-Kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie). Die bazuint al meer dan een week rond dat het betreffende project een schoolvoorbeeld zou zijn van goede samenwerking tussen Israël en de Palestijnen, bedoeld om schoon water voor Palestijnen te produceren. Voordewind heeft felle kritiek op het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Royal HaskoningDHV heeft geadviseerd zijn betrokkenheid bij het project te beëindigen.    Hoe Voordewind in deze kwestie de beeldvorming manipuleert, gaat alle fatsoensnormen te buiten. Hij geeft zich geen enkele rekenschap van de feitelijke Palestijnse opstelling ter zake. Daarover heeft Dr. Hanan Ashrawi, Palestijns oud-minister en zittend lid van het Uitvoerend Comité van de PLO, een week geleden nog eens duidelijkheid verschaft. In een verklaring zegt zij:
Anders dan sommigen beweren, is de Palestijnse Nationale Autoriteit (PNA) geen partner in dit project. De PNA heeft expliciet en herhaaldelijk haar hevig verzet tegen het project tot uitdrukking gebracht. Deze positie is ook aan Royal HaskoningDHV en aan de Nederlandse regering kenbaar gemaakt.
Over de aard van het betreffende project laat zij zich in ondubbelzinnige bewoordingen uit:
Dit project, een gemeentelijke waterzuiveringsinstallatie in opdracht van Israëlische autoriteiten, zal in het bezette Oost-Jeruzalem gebouwd worden. Het voornaamste doel van deze installatie is het dienen en versterken van Israëls illegale nederzettingen, het verdiepen van Israëls annexatie van Oost-Jeruzalem en het consolideren van de bezetting van de Westelijke Jordaanoever – niet het leveren van schoon water voor Palestijnen.
In de periode 2009 – 2012 heeft het Israëlische leger bijna 300 Palestijnse waterputten en watertanks vernield, aldus VN-organisatie OCHA.
Vandaag heeft ook de Palestijnse Water Autoriteit een belangrijke verklaring uitgedaan, die geen spaan heel laat van de beweringen van Joel Voordewind. Klaarblijkelijk heeft Royal HaskoningDHV intussen besloten om zich terug te trekken uit het project, want de Palestijnse minister Shaddad Attili, verantwoordelijk voor water, verwelkomt dit besluit. Dat is bijzonder goed nieuws. Royal HaskoningDHV liet onlangs weten volgens een hoge integriteitstandaard te werken en altijd (inter)nationale wetten en regelgeving te volgen. Het bedrijf had dus geen andere keus dan zich uit het illegale project terug te trekken.
De verklaring van de Palestijnse Water Autoriteit bevestigt nogmaals dat de Palestijnse autoriteiten zich steeds tegen het illegale project hebben verzet en daaraan niet meewerken. De verklaring bevat tevens belangrijke informatie over de wijze waarop Israël de Palestijnse waterzuivering ondermijnt. Volgens afspraken die in de jaren negentig zijn gemaakt, moeten de Palestijnen toestemming vragen aan Israël, wanneer ze daar – op hun eigen land – voorzieningen voor willen opzetten.
De cijfers spreken boekdelen: van de 30 voorstellen voor waterzuiveringsinstallaties, die de Palestijnen sinds 1995 in de Joint Water Committee hebben ingediend, heeft Israël er 26 afgewezen. Slechts vier voorstellen werden goedgekeurd. De uitvoering daarvan is ook nog eens aan vertragingstactiek van Israël onderhevig. Dat is de ware oorzaak van de ernstige milieuproblematiek in delen van de Westelijke Jordaanoever, mede te wijten aan vervuild water: Israël werkt de Palestijnen op hun eigen land tegen en blijft volop nederzettingen bouwen, waaronder illegale bedrijvenparken die ernstige vervuiling veroorzaken.
Daar horen we ChristenUnie-Kamerlid Voordewind nooit over. Als het om Israël gaat, is hij ziende blind en horende doof.
Dit artikel verscheen ook op The Rights Forum

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Tealc2
Tealc25 sep. 2013 - 15:11

==In de periode 2009 - 2012 heeft het Israëlische leger bijna 300 Palestijnse waterputten en watertanks vernield, aldus VN-organisatie OCHA.== Daarom lach ik ALTIJD mensen VIERKANT uit wanneer ze beweren dat Israël enige democratische en beschaafde land in m-oosten is.. Want zelf z.g.n. wilde dieren gedragen zich niet zo beestachtig als de staat Israël en diegenen die zo een fascistische staat decennia's lang verdedigen.

RobGeurtsen
RobGeurtsen5 sep. 2013 - 15:11

Tja meneer Van Agt, uw inspanning voor de gerechtvaardigde zaak moge worden geprezen. Het is met meneer Voordewind net als met een VVD-er, zij zijn beiden diep gelovig t.a.v. bepaalde zaken en alles wat daarvan af lijkt te wijken of tegenstander lijkt te zijn, wordt of genegeerd of verduveld negatief en onjuist bejegend. Een zonde zijnerzijds waar wij hem inderdaad regelmatig op moeten blijven aanspreken. Goed dat u dit deed en dat het ook hier op Joop.nl geplaatst is. 'Hoezee', zullen we maar zeggen. Overigens waarom komt u volgens jaar niet al;s Zomergast bij de VPRO? Lijkt me boeiend, u moet dan natuurlijk nog wel goed van lijf en leden en vooral scherp van geest zijn. Er zijn helaas nogal wat oud-politici die ondanks dat de geest hen niet meer helpt in het publieke domein verstandige en begrijpelijke zaken te zeggen of te schrijven toch in de publiciteit blijven komen.

lembeck
lembeck5 sep. 2013 - 15:11

Niet alleen dat, Joop. Vlakbij Gaza staan dure huizen van Israëliërs. Met zwembad en een grasveld. Dat grasveld wordt overdag besproeid en het zwembad gevuld met drinkwater. Dan rijdt een tankauto Gaza binnen met water dat tegen hele hoge prijzen verkocht wordt aan de bevolking daar. Zo gaat dat.

insignia
insignia5 sep. 2013 - 15:11

Goed dat dhr van Agt hier stelling neemt. Als zelfs mijn eigen SP-kamerlid schellen voor de ogen geschoven krijgt dan hebben we toch zo'n man nodig. De vraag is natuurlijk: Gebeurt er ook wat daar ten goede of zijn ze inderdaad nog steeds zo rechteloos als wij tijdens de bezetting en profiteren de "bunkerbouwers" daarvan?

Spelchecker2
Spelchecker25 sep. 2013 - 15:11

Achter dit in de vaderlandse pers klein gebrachte berichtje over Haskoning verschuilt zich misschien wel een belangrijke koerswijziging van de Nederlandse overheid vis-à-vis Israël’s gedrag in bezet Palestijns gebied. Dit was onder de voorganger van minister Timmermans, Uri Rosenthal (VVD), beslist ondenkbaar geweest. Wat mij betreft een duidelijk signaal naar het Nederlands bedrijfsleven en hopelijk een opmaat naar een volledige boycot.

Marlene2
Marlene25 sep. 2013 - 15:11

Shemá Israel, al reikt ge beide handen uit naar de Palestijnen, als de ecologische vrede al wordt afgewezen...

anjojans
anjojans5 sep. 2013 - 15:11

Prima, nou wacht ik ook nog op antwoord van ZKH WA op ons bezwaar tegen zijn naamsverbinding aan het waterproject in de Negev van het JNF! ach we weten toch waar de Bilderbergjes staan he? aan de verkeerde kant van de geschiedenis he?

meijerlahn
meijerlahn5 sep. 2013 - 15:11

Ik ben niet van de Christen Unie, maar ik heb altijd veel sympathie voor Voordewind gehad. Ik vond dat hij het hart op de goede plaats had, aandacht vragen voor mensen die in de verdrukking terecht zijn gekomen of dreigen te komen. Helaas doet hij dat wel heel selectief. :(

Lopez
Lopez5 sep. 2013 - 15:11

Voor de mensen die het hebben gemist: het persbericht waarin Haskoning bekendmaakt zich terug te trekken uit het gewraakte project: http://www.royalhaskoningdhv.com/en-gb/news/royal-haskoningdhv-terminates-its-involvement-in-the-wastewater-treatment-plant-in-east-jerusalem/727

Lopez
Lopez5 sep. 2013 - 15:11

Heel goed, mijnheer Van Agt, dat u het wangedrag van Voordewind aan de kaak stelt, dat kan niet genoeg gebeuren. Het is beschamend dat deze ‘Israel Firster’ alles - zelfs het internationaal recht - ondergeschikt maakt aan het behartigen van de belangen van de hardcore kolonisten en hun illegale fratsen.

JoopSchouten
JoopSchouten5 sep. 2013 - 15:11

... Dus het Israëlische leger heeft bijna 300 Palestijnse waterputten en watertanks vernield. Klootzakken. Ik heb het helemaal gehad met deze Israëlische regering én de Nederlanders die dit regime steunen.

2 Reacties
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai5 sep. 2013 - 15:11

Ik ook, geachte Joop Schouten, en denk het overgrote deel van de wereldbevolking. Het prostitueren van de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog heeft nu wel lang genoeg geduurt. Laten we het helder stellen de regering van Israel maakt zich op grote schaal schuldig aan schending van mensenrechten. En ondanks dat ik niets heb met Dries heeft hij in deze volledig gelijk. De ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind die steeds rondbazuinde dat het project de Palestijnen ten goede kwam heeft een wel heeeeeel lange neus.

RobGeurtsen
RobGeurtsen5 sep. 2013 - 15:11

Joop, jij schrijft: "Ik heb het helemaal gehad met deze Israëlische regering én de Nederlanders die dit regime steunen." Ik hoop dat je bedoeld dat je het hebt gehad met het op oorlogszuchtig en absurde historische claims gebaseerde bezettingsbeleid en de daaruit voortvloeiende of daarop gebaseerde maatregelen. Ik vind heel wat beleid van onze regering echt absoluut klote en dom, bijvoorbeeld het macro-economisch beleid, het veiligheidsbeleid, en zo kunnen we wel doorgaan. Toch ben ik voor deze regering... ALs ik schrijf dat ik het gehad heb met nogal wat reageerders op joo.nl, ppv-ers en nog wat soort gespuis dan is toch echt ongenuanceerd licht dommige praat... Ik hoop dat jij de nuance niet het oog verliest. Het gaat om het denken en de mening van de mensen - daar kun je het mee gehad hebben en daar hoef je, wat mij betreft, ook geen respect voor te hebben - wel is het voor een vredig samenleven zinnig om resp[ect te hebben voor het menselijk wezen dat die onzinnige gedachten en meningen heeft. Anders doe je namelijk precies wat Israëlische politici nogal vaak doen t.o.v. Palestijnen... Trouwens nou doe ik ook al mee met een vreemd barières opwerpend categorie-denken.

Florian2
Florian25 sep. 2013 - 15:11

Meneer van Agt: prima geregeld. U vergeet even voor het gemak dat een boel gezinnen afhankelijk zijn van Haskoning en hun contracten. U mag dan gepensioneerd in een villawijk wonen; een boel mensen in Nederland en Nijmegen zouden profiteren van dit project en hier hun salaris mee kunnen verdienen. Vanuit een villawijk is het makkelijk links kletsen en banen wegstrepen, dat zou mij ook prima afgaan vermoed ik.

1 Reactie
Marlene2
Marlene25 sep. 2013 - 15:11

Meneer Van Agt vergeet ook dat er een boel Palestijnen werken voor de waterzuiveringsinstallatie in de Kidronvallei. Zij willen niet wachten op (oud-)politici als mevrouw Ashrawi. "Waterverontreiniging is een probleem dat geen grenzen kent. Ik zit al vijf jaar met de Palestijnse Autoriteit aan tafel om te werken aan een oplossing die alle bewoners ten goede komt, waar de toekomstige grenzen ook komen te liggen. Het project waar Royal HaskoningDHV aan werkt, is in ieders belang", aldus Muhamad Nakhal.

[verwijderd]
[verwijderd]5 sep. 2013 - 15:11

Ik ken Harry van Bommel ook als een meestal goed geinformeerd politicus over het Israel-Palestina konflikt. Temeer daar hij ook regelmatig bijdragen levert aan joop.nl over dit konflikt, zou ik het op prijsstellen, dat hij reageert op de opmerking van Dries van Agt , die hem onwetendheid verwijt mbt de vestiging en exploitatie van die waterzuiveringsinstallatie in Oost-Jerusalem, die geheel onterecht overigens ook de Paletsijnen ten goede zou komen.

1 Reactie
Rootman
Rootman5 sep. 2013 - 15:11

En ik hoop ook dat de PvdA exodus zich goed realiseert dat de CU leugenaars en lobbyisten zijn en dus GEEN aanvaardbaar stemalternatief!

[verwijderd]
[verwijderd]5 sep. 2013 - 15:11

Inmiddels zijn we wel gewend aan de selectieve blijheid/boosheid van Ome Dries. Maar wat deed de Haskoning ook al weer in Libië ? Als ik me goed herinner was dat iets met een helicopter fiasco, een mislukte (ongewilde ?) reddings poging in het land van Khadaffi, een opvallend stille Haskoning man ? Nooit meer iets van vernomen, was zeker een PLO of Mossad spion. Maar nu is Dries heel blij met de Haskoning, en ik ben blij dat Dries blij is.

1 Reactie
insignia
insignia5 sep. 2013 - 15:11

Was dat geen helikopter die zonder toestemming ergens in Libië landde? Een van de stomste streken die je kunt uithalen, toen ik nog iets met landende helikopters te maken had in ons land moest er vooraf toestemming van de burgemeester gevraagd worden. Hoe het nu is weet ik niet maar om zomaar te landen in een vijandig land, ach hoe naïef kan je zijn.

RvDugt
RvDugt5 sep. 2013 - 15:11

Haskoning heeft zich teruggetrokken zover ik nu lees zeggen ze niet welke partij zich niet aan de regels houd. Of dat nu terror jood, israeli, palestijn, moslim is maakt geen bal uit. Het is zaak dat de VN deze lieden een stukje woestijn geeft zodat ze de hele dag met elkaar kunnen knokken, kan de rest van de welwillende mensen hun leven weer oppakken.

1 Reactie
clara51
clara515 sep. 2013 - 15:11

["Het is zaak dat de VN deze lieden een stukje woestijn geeft zodat ze de hele dag met elkaar kunnen knokken, kan de rest van de welwillende mensen hun leven weer oppakken."] Merkwaardig voorstel. Je stelt voor dat een tot de tanden bewapend land zijn "knokpartij" met een volk dat geen leger mag hebben en dat bezet is, in de woestijn voortzet. Waar komt jouw gedachte vandaan dat het hier gaat om twee gelijkwaardige partijen? Wat het voorstel nog merkwaardiger maakt, is dat je de VN niet opdraagt nu eens eindelijk te doen waarvoor ze zijn opgericht: bewaken en handhaven van het internationaal recht, maar dat je de VN opdraagt een illegale bezetter en een bezet volk in de gelegenheid te stellen om door te gaan met het schenden van rechten. Waarom kies je daarvoor en niet voor een oproep aan de VN om eindelijk te gaan doen waarvoor ze zijn opgericht? En mijn laatste nieuwsgierige vraag: welk stukje woestijn heb je precies in gedachten? Het stuk Negev-woestijn waar Israël in alle stilte vele tienduizenden bedoeïenen van hun eigen land aan het verdrijven is? Zie: The Prawer Plan: http://jewishvoiceforpeace.org/campaigns/the-prawer-plan-act-now

[verwijderd]
[verwijderd]5 sep. 2013 - 15:11

@ pro israeli. Ik had een aardig stuk info over ... tsja zeg ik maar niet, vanuit Wikipedia, maar dat mag niet van Joop, want Israel komt daar niet zo uit de verf. Marlène, jij mag wel alles schrijven, Blitskikker je mag Palestijnen een zandbak toewensen, maar tja ik mag wikipedia links niet aanhalen of vermelden. Ik zou zeggen, zoek zelf op Internet onder Lechi, verbinding met duitsland, Joods terrorisme, Massamoorden e.d Ik ben in afwachring of dit bericht op joop door de beugel kan. Ik zal mensen wel niet mogen vragen dingen op te zoeken, maar wie weet!!

1 Reactie
Marlene2
Marlene25 sep. 2013 - 15:11

Oui, peut-être, mais je connais la thèse d'Abbas sur la relation secrète entre les nazis et les dirigeants du Mouvement sioniste.