Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Monsanto wil met rechtszaken duidelijke voedsellabels voorkomen

  •  
15-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Monsanto weet dat als zij in Vermont de wetgeving tegenhouden, ze in andere staten ook een goede kans maakt
In de staat Vermont is een wet voorbereid die bepaalt dat aangegeven moet worden op het label of er sprake is van GMO producten. Monsanto dreigt Vermont met enorme rechtszaken.
Het is het bekende verhaal van Monsanto. Bij elk voorstel waarbij de consument beter wordt geinformeerd over de herkomst en productiewijze van voedsel, begint Monsanto direct rechtszaken om dit te voorkomen. Monsanto beseft als geen ander dat een groot deel van het publiek het liefst geen GMO voedsel wil. Elke vorm van transparantie wordt dan ook met alle middelen bestreden.
Onder druk van de mogelijke rechtszaken, de enorme kosten die daarmee gepaard gaan, heeft Vermont de stemming voorlopig aangehouden. Vermont, met amper 600.000 inwoners is een van de kleinste staten van de Verenigde Staten en daarmee beperkt financieel daadkrachtig. Monsanto weet dat als zij in Vermont de wetgeving tegenhouden, ze in andere staten ook een goede kans maakt.
Monsanto is geen onbekende voor het Amerikaanse rechtssysteem. Vele boeren en agrarische samenwerkingsverbanden werden al gedwongen tot schikkingen vanwege de immense kosten die rechtszaken met zich mee brengen. Tussen 1997 en 2010 heeft Monsanto op die manier 150 zaken in haar voordeel weten te beslechten.
Vaak ging het dan om zaken waarbij boeren werden beschuldigd dat GMO zaad van Monsanto op hun grond werd verbouwd. Feitelijk ging het vaak om het overwaaien van zaad. Voor boeren haast niet te weerleggen en een rechtszaak is dan al helemaal geen optie. Resultaat is dat de boeren verplicht werden met Monsanto samen te werken en een aanzienlijk deel van hun opbrengst af te staan. Deze boeren hebben hun inkomsten daardoor drastisch zien afnemen, terwijl de geclaimde voordelen van GMO volkomen onjuist bleken te zijn. De netto extra opbrengsten per hectare blijken volledig onjuist te zijn, wat al vaker is aangetoond op velden in India en China.
Het TTIP verdrag dat Europa wenst te sluiten met de Verenigde Staten zet voor Monsanto de deur wijd open om haar GMO producten zonder enig probleem in Europa te verkopen, zonder dat de consument werkelijk een keuze heeft. Indien een land dan later haar wetgeving zou aanscherpen, zal dat onmiddellijk leiden tot miljoenenclaims tegen dat land door Monsanto. Alleen al om deze reden is het TTIP verdrag in haar huidige opzet, volstrekt onwenselijk.
Dit artikel verscheen ook op het weblog van Hans

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor