Producenten van onkruidverdelgers die de omstreden stof glyfosaat bevatten betalen voor pseudowetenschappelijke artikelen waarin de gevaren van glyfosaat worden weggewuifd. Daarmee proberen ze de groeiende wetenschappelijke consensus dat glyfosaat kankerverwekkend is te bestrijden. Dat blijkt onder meer uit een nieuw onderzoeksrapport van de Oostenrijkse afdeling van de milieuorganisatie Friends of the Earth. De Wereld Morgen schrijft daarover:
“Tussen 2012 en 2016 hebben Monsanto en de andere producenten van glyfosaat een hele reeks artikels gesponsord die allen twijfel zaaien over de wetenschappelijke bewijzen dat glyfosaat kankerverwekkend is. In hun onderzoek tonen de hierboven vermelde organisaties aan dat deze artikels niet beantwoorden aan de vereisten van wetenschappelijkheid… Het bewijsmateriaal dat in deze artikels wordt gebruikt, vertoont meerder fouten. Specifiek materiaal dat de eigen besluiten tegenspreekt wordt systematisch weggelaten. De gesponsorde artikels gebruiken ook een grote hoeveelheid aan irrelevante gegevens die geen enkel verband hebben met het onderwerp van het onderzoek.”
Ondanks de onwetenschappelijke gebreken worden de door de industrie gesponsorde artikelen gebruikt door overheidsregulatoren als basis om de productie- en gebruikslicenties van glyfosaat steeds weer te verlengen. Zo het Duitse federale instituut voor risicoanalyse (BfR), het EU-agentschap voor voedselveiligheid (EFSA) en de Amerikaanse overheidsdienst voor de bescherming van het leefmilieu (EPA). Daartegenover staat het agentschap voor kankeronderzoek (IARC) van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de publicaties stelselmatig weigert. Volgens het IARC bevatten ze systematisch te weinig betrouwbare onderzoeksgegevens en ontbreken belangrijke details.