BBC-onderzoek voorspelt dat polyamorie normaal wordt binnen 10 tot 30 jaar
Polyamorie, niet te verwarren met polygamie, wordt nog steeds gezien als iets exotisch, maar zou weleens het nieuwe normaal kunnen worden, volgens controversieel nieuw onderzoek van de BBC.
Op BBC Radio 4 werd afgelopen maandag een programma uitgezonden waarbij mensen in alle openheid praatten over hun polyamoreuze leven. In plaats van exclusiviteit, kiezen deze mensen voor seksuele eerlijkheid. Zo ook Charlie , die al zes jaar met Tom getrouwd is. Voor hun trouwen ontmoette Tom Sarah en werd verliefd op haar, met de goedkeuring van Charlie. Charlie en Sarah ontwikkelden daarop hun eigen relatie. Sarah verloofde zich op haar beurt weer met Chris.
En op een gegeven moment werd ik verliefd op Chris en nu willen we met zijn allen samen oud worden.
Aldus Charlie, die vervolgt:
Het is niet alsof ik maar een beperkte hoeveelheid liefde te geven heb en ik die alleen aan een enkele persoon wil schenken. Ik kan van net zoveel mensen houden als er in mijn hart passen, en dat blijken er best veel te zijn. Ik denk niet dat daar een limiet op zit.
De presentatrice van het programma, Jo Fidgen, interviewde ook internationale experts, zoals de Noorse sexuologe Esben Esther Pirelli Benestad, die zegt dat de ‘macht’ van monogamie afneemt. Recent onderzoek toont ook aan dat 15 tot 28 procent van heterokoppels en ongeveer 50 procent van homo- en biseksuele mannen een soort van ‘regeling’ hebben die afwijkt van de monogame norm. De hamvraag die Fidgen dan ook stelt is:
We zien geen conflict in het liefhebben van meerdere vrienden, niemand vraagt van ons om maar een van onze kinderen lief te hebben, waarom zou het voor romantische liefde dan anders moeten zijn?