Joop

Mondkapjesgate

  •  
14-05-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
coronavirus covid-2019 Girl in mask in the street

© cc-foto: Wikipedia

Zijn mondkapjes nou goed of slecht, niet te koop of juist verplicht?
De kogel is door de kerk: in het OV worden mondkapjes verplicht. Een opluchting voor de vervoerders, die maskers veel logischer vinden dan een onmogelijke anderhalve meter afstand tussen hun passagiers. Maar maandenlang werd mondbedekking door de overheid juist afgeserveerd als schijnveiligheid. En tot op de dag van vandaag werken veel zorgmedewerkers zonder beschermingsmaterialen, met chaos tot gevolg. Waarom krijgen duizenden verzorgers geen masker en moeten honderdduizenden passagiers ze wel dragen?
“Mondkapjesgate” begon toen bleek dat veel mensen in risicovolle beroepen zonder of met weinig beschermingsmateriaal aan het werk moesten. Het kabinet beloofde tegen de achtergrond van zorgwekkende sterfte onder ouderen in verpleeghuizen snel verbetering. Twee maanden later zijn er nog steeds zorgmedewerkers die zonder maskers werken. Nu er een maskerplicht in het OV komt is niet duidelijk hoe en waar mensen aan hun mondkapjes gaan komen. Het is moeilijk te begrijpen waarom maskers voor gewone burgers wel in de bus moeten, maar in de supermarkt worden ontraden. Zeker ook omdat andere landen het wel verplichten.
De redenen die de overheid aanvoert zijn vaak moeilijk te plaatsen. Als maskers volgens het RIVM beperkte nut hebben, waarom dragen mensen dan maskers in alle landen waar de epidemie verregaand is ingedamd? En waarom bewees onderzoek van ons eigen RIVM in 2009 dat maskers juist een beslissende rol spelen in het uitdoven van een epidemie (zelfs theedoeken)? Zorgmedewerkers dragen zelf liever maskers, vooral om hun toch al zwakkere patiënten te beschermen maar ook om zichzelf. Maskers zouden volgens het RIVM bij onjuist gebruik juist een risico vormen, maar dat verwart ingewikkelde FFP2-mondkapjes (voor covid-artsen) met gewone chirurgische maskers voor zorgpersoneel en goed voorziene burgers.
Er zou een tekort aan mondkapjes zijn op de wereldmarkt, maar dit wordt weersproken door fabrikanten en handelaars. Maskers zijn online vrij verkrijgbaar en worden in veel landen gratis of tegen kostprijs uitgedeeld, zelfs aan gewone burgers. Minister Van Rijn sprak op 28 april van een tekort aan transportcapaciteit vanuit China, maar een enkele Boeing 747 kan miljoenen mondkapjes meenemen. En dan beweert het Outbreak Management Team van de overheid vorige week opeens dat de richtlijnen, die bij meerdere zorgberoepen en -situaties nog steeds stellen dat er zonder beschermingsmiddelen kan worden gewerkt, niets met tekorten te maken hebben.
Drie maanden onzekerheid, woede en verwarring over mondkapjes. Misschien is de verklaring heel eenvoudig. Die komt voort uit de strategie van het kabinet in deze pandemie: met “maximale controle” wil het kabinet niet het virus maximaal indammen, zoals de meeste landen willen doen of al doen. Het doel in Nederland is het zoveel mogelijk door laten gaan van het normale leven zonder de ziekenhuizen te overbelasten. Als dat dreigt wordt aan de rem getrokken (kappers en restaurants dicht) en als er ruimte is dan wordt de rem weer voorzichtig losgelaten.
Bij dat beleid wordt ervan uitgegaan dat een groot deel van de bevolking besmet zal raken met het virus, tot er een vaccin is of de epidemie zich met “groepsimmuniteit” uitdooft. En dan wordt meteen duidelijk waarom mondkapjes niet een hele hoge prioriteit hebben voor het kabinet. Een jaar lang of meer bescherming bieden aan een zorgmedewerker die door veelvuldig contact met andere mensen waarschijnlijk toch besmet raakt is niet een verstandig gebruik van gemeenschapsgeld. Per werknemer vallen de kosten wel mee, maar voor het hele systeem praat je over honderden miljoenen euro’s. Onbeschermd werken is misschien een verstandige keuze, maar dat zal voor de gemiddelde verpleger of thuiszorgprofessional niet zo aanvoelen. Dit geldt ook voor de bredere bevolking, want gezichtsbedekking werkt fantastisch tegen verspreiding van de epidemie. Niet per se goed nieuws voor het kabinetsbeleid.
Er zat in de speech van premier Mark Rutte op 16 maart jongstleden ook een adder onder het gras. Toen hij sprak over “groepsimmuniteit” als doel van het beleid en over “een muurtje bouwen rond de kwetsbaren” impliceerde hij dat het wenselijk zou zijn dat vooral zorgmedewerkers zo snel mogelijk immuun zouden zijn, vanwege hun contact met zieke en dus kwetsbare patiënten. Dat doe je niet door ze te beschermen tegen het virus. Bescherming in verzorgingstehuizen maakt dan al helemaal niet uit, want bij brede verspreiding zijn die meest kwetsbare ouderen niet te beschermen. Hopelijk was dat geen bewuste doelstelling, maar het is wel een logisch gevolg van wat Rutte zei en kan een (onbewuste) rol spelen bij het gebrek aan moeite voor maskers.
Onze zorgmedewerkers en landgenoten met zwakke weerstand zullen met de Nederlandse coronastrategie misschien wel jarenlang blootgesteld staan aan bijzondere risico’s. Dat doen ze in het belang van de maatschappij, en die moet deze mensen dus ook uitstekend beschermen. Laten we hopen dat ze daar snel op kunnen rekenen.
Michael Blok is ondernemer en spreekt namens Platform Containment Nu!
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2020 - 17:37

Zo doen ze het in Frankrijk: https://twitter.com/mi6rogue/status/1260826749706932225 Iedereen die gebruik maakt van het OV krijgt een gratis mondkapje. Waarom is het hier toch zo moeilijk?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2020 - 2:26

In Spanje hetzelfde!

JaapBo
JaapBo15 mei 2020 - 12:20

Goed betoog! Mondkapjes bieden idd weinig bescherming tegen besmet raken, maar ze verhinderen het besmetten van andere wel flink. Viroloog Osterhaus sprak op de radio over een factor 5 reductie. Jaap van Dissel heeft het steeds over het eerste, terwijl het tweede veel belangrijker is. Zeker als je bedenkt dat ze in een Italiaans dorp na uitgebreid testen vonden dat 40% van de mensen wel besmet (en besmettelijk) was geweest, maar geen symptomen had gehad.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens15 mei 2020 - 14:25

@ JaapBo Ik kuch even jouw richting uit. Hoe heeft viroloog die factor 5 onderbouwd? Met welk recent onderzoek? Over corona?

JaapBo
JaapBo15 mei 2020 - 17:40

@Daan: Jammer, dat corona-kuchen. Osterhaus is een expert. In dit geval verwees hij niet naar onderzoek.

DaanOuwens
DaanOuwens15 mei 2020 - 18:54

@ JaapBo De man is 71 begrijp ik. Dat maakt hem niet dom maar zijn mening tegenover het Rivm het een heleboel mensen die nog gewoon dagelijks met hun vak bezig zijn. Die zijn nog meer expert dus.

JaapBo
JaapBo15 mei 2020 - 20:19

@Daan: Zet de mening van het NL-se RIVM eens tegenover die van tientallen buitenlandse RIVM's ... :-)

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mei 2020 - 9:32

Osterhaus spreekt à titre personnel voor zover mij bekend en verandert ook nog wel eens van mening. Nog kort geleden was hij geen voorstander van het kapje.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mei 2020 - 14:02

@ JaapBo Jij schrijft: Zet de mening van het NL-se RIVM eens tegenover die van tientallen buitenlandse RIVM’s … ???? Waarom? Het Rivm geeft adviezen aan de Nederlandse regering en niet aan de Duitse. Het Duitse Koch instituut geeft adviezen aan de Duitse regering niet aan de Nederlandse. Het lijkt mij logisch dat er niet dezelfde adviezen komen. De situatie in de verschillende landen is ook verschillend. Er vindt nu ook al een discussie plaats over een verschillende aanpak per regio. Daar zal dat het Rivm twee adviezen voor moeten schrijven. Waarom stel jij deze vraag? Vindt je nu echt dat al die instituten hetzelfde advies moeten geven? Dan kan je beter een mondiaal instituut oprichten dat levert een enorme besparing op. Ruim 350 miljoen.

DaanOuwens
DaanOuwens15 mei 2020 - 7:56

Deze site is een mooie afspiegeling van de samenleving. Waar hier een artikeltje wordt aangeleverd door een warhoofd, domineren al weken hier tekstjes van warhoofden de discussie. Het is een soort interactie tussen Joop en de echte wereld. Rode draad is; de samenleving moet verder dicht, langer dicht, er moet meer getest worden, allemaal een mondkapje, de regering geeft niet de echte cijfers, het Rivm is onbekwaam en het is de schuld van de neoliberalen. Het is de boodschap van mensen die met de vingers in de oren en de oogkleppen op, keihard staan te schreeuwen. Op een compromisloze wijze wordt getracht hun opvattingen dwingend op te leggen aan de rest van de samenleving. En dat gebeurt op basis van non argumenten. Het meest effectieve middel om corona onder controle te krijgen is de huidige 1,5 m aanpak en overige maatregelen. Er komt ook steeds meer onderbouwing voor. In het Italiaanse dorp Vo zijn alle bewoners meerdere malen getest. Tijdens de eerste ronde hadden 88 mensen Cornona de meeste zonder de verschijnselen. Twee weken later nog 8. Het wachten is nu op de resultaten van de testen van deze week. De ongeveer 3000 inwoners leefden in een lock down. Meer niet. Het ziet er dus naar uit dat de lock down het meest effectieve instrument is om de crisis te overleven. Ik verwacht dat er nog steeds een enkeling het visus draagt. Dus ook in VO zal men afstand moeten houden. Maar de samenleving kan wel beperkt open. Testen heeft weinig zin tenzij dagelijks de gehele bevolking wordt getest. In Wuhan gaat men nu alle 11 miljoen inwoners testen, het virus is ondanks de scherpe aanpak nog steeds niet onder controle. Terwijl het testen dominant was in de Chinese aanpak. Blijkbaar is ook daar de lock down noodzakelijk. Het punt is dat je de testen eindeloos moet blijven herhalen omdat een burger die vandaag het virus nog niet heeft het morgen wel kan hebben. Ook China komt niet verder zonder afstand houden en handen wassen. Maar het gaat niet meer om argumenten, het gaat om hysterie. Het accepteren dat er een moeilijk te beheersen probleem in de samenleving is versterkt de angstgevoelens van mensen die toch al niet zo sterk in hun schoenen staan. Op deze site zie ik een hoge mate van hysterie bij de SP-populatie maar ook onder andere groepen die verschrikkelijk ontevreden zijn met de samenleving zullen er wel vergelijkbare emoties spelen. Het is niet het gedrag van mensen die comfortabel in hun vel zitten. Het is het gedrag van boze, bange ontevreden mensen. Ik denk dat het verstandig is de hysterie en de haat die daar uit voorkomt maar een beetje te relativeren. Ik heb de eerste doodverwensing al gekregen er zullen er vast meekomen. Maar het is angst in combinatie met domheid. Het lijkt mij het beste niet te veel aandacht te geven aan dit soort tekstjes en te hopen dat de regering rustig blijft en het verstand gebruikt. Anders lopen we dadelijk 24/7 met een mondkapje rond. Ik heb daar weinig behoefte aan.

19 Reacties
JaapBo
JaapBo15 mei 2020 - 12:17

Je loopt liever niet met een mondkapje op, en stemt daar je argumenten op af: "lockdown is het effectiefst om het virus te stoppen". Het punt is dat we het liefst het virus zoveel mogelijk stoppen EN tegelijk ook nog zoveel mogelijk kunnen doen. Dan worden mondkapjes ineens een geweldig hulpmiddel. En ik heb er zelf wel eens een paar uur mee rondgelopen: niks ergs aan!

DaanOuwens
DaanOuwens15 mei 2020 - 13:22

@ JaapBo Jij schrijft: Je loopt liever niet met een mondkapje op, en stemt daar je argumenten op af: Humor heb je gelukkig wel. Grappig. Maar als jij een mondkapje op doet is er voor mij ook niets ergs aan. Succes!

Jozias2
Jozias215 mei 2020 - 13:41

Helemaal eens met Daan, zag vandaag een rij instructeur met een kapje voor zijn kin. Hoezo maatregelen voor de bühne.

JaapBo
JaapBo15 mei 2020 - 17:42

Als je een mondkapje voordoet doe je het meer om anderen tegen jouw te beschermen dan andersom. Zo te horen passen veel mensen daarvoor. Jammer hoor! Als die Jaap van Dissel de weg niet zo kwijt was dan zou de overheid het gewoon verplichten en was iedereen beter af.

DaanOuwens
DaanOuwens15 mei 2020 - 18:59

@ JaapBo Jij schrijft: Als die Jaap van Dissel de weg niet zo kwijt was dan zou de overheid het gewoon verplichten en was iedereen beter af. Die Jaap van Dissel is een expert en heeft al een paar keer uitgelegd waarom hij dat advies niet geeft. Dat mondkapje helpt niet en kan een bron van besmetting zijn. Maar niets weerhoudt jou toch dat kapje op te zetten? Dan is het toch raar dat jij mij wil verplichten het virus op te lopen omdat jij dat mondkapje wil dragen?

JaapBo
JaapBo15 mei 2020 - 20:23

@Daan: Van Dissel heeft het dan alleen over het dragen van een mondkapje als je zelf niet besmet wilt raken. Als je geen anderen wilt besmetten is het een heel ander verhaal. Denk eens na: waarom heeft een chirurg een mondkapje op tijdens een operatie? Niet om zelf niet besmet te raken, maar om de patiënt niet te besmetten. Een mondkapje om anderen te beschermen is een heel goed middel! Van Dissel wijkt nogal af van de internationale consensus, net als zijn Zweedse collega, die later verbaasd was dat er in Zweden zoveel corona-doden vallen.

Mark Huysman
Mark Huysman16 mei 2020 - 4:52

[Dat mondkapje helpt niet en kan een bron van besmetting zijn.] Maar in het OV wordt het verplicht. Logica is ver te zoeken bij Nederlandse beleidsmakers en wetenschappelijke adviseurs.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mei 2020 - 7:46

@ Mark Huysman Jij schrijft; Logica is ver te zoeken bij Nederlandse beleidsmakers en wetenschappelijke adviseurs. Dat valt wel mee. Ook de mondkapjes in het OV zijn helder toegelicht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mei 2020 - 10:04

Het Noorse "RIVM", FHI, is ook niet enthousiast. Geeft een vals gevoel van veiligheid vinden ze.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mei 2020 - 10:08

PS bange Noren rende natuurlijk naar de apotheek en de minister van volksgezondheid raadde ze aan eerst maar eens wat stricter te worden met handenwassen.

JaapBo
JaapBo16 mei 2020 - 11:09

@Daan: je zegt dat de mondkapjes in het OV helder toegelicht zijn. Nu lees ik in de krant dat mondkapjes die echt bescherming bieden in het OV niet mogen! Dat is toch idioot helder beleid!

Mark Huysman
Mark Huysman16 mei 2020 - 12:54

[Dat valt wel mee. Ook de mondkapjes in het OV zijn helder toegelicht.] Ja, ze ‘beschermen een beetje’. Maar dat lijkt me toch iets anders dan “Dat mondkapje helpt niet en kan een bron van besmetting zijn”.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mei 2020 - 14:08

@ Mark Huysman Jij schrijft: Ja, ze ‘beschermen een beetje’. Maar dat lijkt me toch iets anders dan “Dat mondkapje helpt niet en kan een bron van besmetting zijn”. Dat is beide waar. Ze helpen in het OV een beetje maar kunnen bij verkeerd gebruik een bron van besmetting zijn. Ook jij hebt gewoon de toelichting gehoord neem ik aan.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mei 2020 - 14:13

@ JaapBo Jij schrijft; Nu lees ik in de krant dat mondkapjes die echt bescherming bieden in het OV niet mogen! Dat is toch idioot helder beleid! Kan aan je krant liggen. Ik heb gehoord dat de medische mondkapjes met een hoge bescherming nog steeds schaars zijn. Wil jij een IC-verpleegkundige met ondeugdelijke bescherming laten werken? Er gaan op dit moment natuurlijk allerlei paniek verhalen rond. Kijk naar die toelichting van het Rivm aan de tweede kamer. Als je alles wil weten kijk op hun site. Lees een goede krant en denk zelf na. Als je dat doet komt het wel goed. En gebruik geen mondkapjes die elders harder nodig zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mei 2020 - 14:17

@ JaapBo Jij schrijft: Als je geen anderen wilt besmetten is het een heel ander verhaal. Denk eens na: waarom heeft een chirurg een mondkapje op tijdens een operatie? Om te zorgen dat hij open wonden niet infecteert bij iemand op 50cm afstand. Zo dicht mag jij helemaal niet bij mensen komen. Je besmet anderen niet als jij je handen wast en uit de buurt blijft. En jij schrijft: Van Dissel wijkt nogal af van de internationale consensus, Klopt, hij geeft ook adviezen over de Nederlandse situatie. En legt ook weer iedere keer uit waarom.

Jozias2
Jozias216 mei 2020 - 15:15

Mondkapjes gebruikt door niet-professionals hebben weinig meerwaarde ten opzichte van de andere maatregelen: sociale contacten beperken, 1,5 m afstand en handen wassen. Probleem is dat in het OV de 1,5 moeilijk te hanteren is en als alternatief is nu het mondkapje voor het OV verplicht. Dus wat minder afstand heeft tot gevolg dat het mondkapje als compenserende maatregel in beeld ook. Deels denk ik ook op basis van de publieke opinie. De reden dat het niet de bedoeling is dat mensen met medische mondkapjes in de trein gaan zitten is dat deze mondkapjes beschikbaar moeten blijven voor de zorg. Volgens mij een logisch verhaal en van Dissel bedenkt dat echt niet in zijn eentje. Osterhaus heeft elke week een andere mening en in hem heb ik echt minder vertrouwen gelet op zijn acteren ten tijde van de Mexicaanse griep.

Mark Huysman
Mark Huysman16 mei 2020 - 17:55

[Ze helpen in het OV een beetje maar kunnen bij verkeerd gebruik een bron van besmetting zijn.] Hierboven zei je nog “Dat mondkapje helpt niet”, daar kom je nu dus van terug? Ze helpen ‘een beetje’, in elk geval in het OV. En verder: alles kan bij verkeerd gebruik verkeerd uitpakken. Dus moet je als overheid je verantwoordelijkheid nemen en uitleggen wat goed gebruik is. En zorgen dat iedereen fatsoenlijke kapjes heeft, zoals ze dat in andere landen ook regelen. Daarbij is het tamelijk bizar dat dat ‘beetje helpen’ alleen in het OV geldt maar b.v. niet in de supermarkt.

JaapBo
JaapBo16 mei 2020 - 17:57

Het verhaal dat je geen mondkapje mag dragen omdat er niet genoeg zijn vind ik echt een zwaktebod. Dan zorg je toch dat er meer mondkapjes zijn! Daar hebben ze kennelijk het geld of de moeite niet voor over.

DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2020 - 6:02

@ Mark Huysman Jij schrijft: Dus moet je als overheid je verantwoordelijkheid nemen en uitleggen wat goed gebruik is Aangezien dat onmogelijk is moet je dat ook niet van een overheid verwachten. Net zoals jouw gedrag ten aanzien van de mondkapjes niet door verstandige argumenten beïnvloed kan worden, is dat natuurlijk ook zo voor het gebruik. Mensen doen dat kapje op en vervolgens af, stoppen het in hun zak voor hergebruik en besmetten vervolgens zichzelf. Het helpt een beetje en het is oorzaak van besmetting. Dus opgeteld helpt het niet. Jouw gedrag is niet wezenlijk anders dan dat van vele Nederlanders - ik bepaal zelf wel wat goed is - dus daar zit een onoplosbaar probleem. Net zoals je volgende opmerking. In het OV komen mensen dichter bij elkaar dan in de supermarkt. En de toelichting van het Rivm was ook duidelijk over het mondkapje in het OV. Er wordt alles aan gedaan om mensen zoals jij een comfortabel gevoel te geven. Maar echt helpen tegen corona doet het niet. @ JaapBo Jij schrijft: Het verhaal dat je geen mondkapje mag dragen omdat er niet genoeg zijn vind ik echt een zwaktebod. Dan zorg je toch dat er meer mondkapjes zijn! Waarom wil jij mondkapjes voor medisch gebruik in het OV? Ga je iemand intuberen daar? Ben je daarvoor wel bevoegd? Waarom is dat een zwaktebod? Er is een inkoopcombinatie bezig over de hele wereld voor Nederland mondkapjes te kopen. Dat doen alle andere landen daardoor is er schaarste. Is dan jouw opmerking dan zorg je toch dat er meer mondkapje zijn terecht? Moet een overheid iedere wens van een burger vervullen ook als het op geen enkele manier zinvol is? Ik hoop dat ik een beroep mag doen op je eigen vermogen tot nadenken?

Polletje2
Polletje215 mei 2020 - 0:22

Ons land staat in de wereldtop-10 van Corona-sterfte doordat is gekozen voor een strategie van ‘gecontroleerde verspreiding’ die een meerderheid van de bevolking besmet zal laten raken, tienduizenden slachtoffers zal eisen en talloze mensen chronisch ziek zal maken. Het virus kan onder controle worden gehouden met een grootschalig testsysteem en bron- en contactonderzoek (BCO). Bert Slagter – https://www.youtube.com/watch?v=govlqurAXNA Ab Osterhaus – https://www.youtube.com/watch?v=Rd8Cca1ZWoA Teken de petitie – Breek de Golf – https://www.breekdegolf.nl

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 mei 2020 - 13:03

Hij is inderdaad al 71, maar niet van de buis te slaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2020 - 2:30

Er is niets mis met die man!

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 mei 2020 - 11:58

Alarmist volgens sommige vakgenoten. Coutinho is naar mijn mening een stuk rationeler. Ook die is met pensioen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2020 - 12:54

DanielleDefoe Wat zij zeggen verschilt niet zoveel. Zojuist een interview hierover met hem in de NRC gelezen. Geen verschil kunnen waarnemen.

Jozias2
Jozias214 mei 2020 - 20:45

Twee maanden later zijn er nog steeds zorgmedewerkers die zonder maskers werken. Als deze zorgmedewerkers met corona patiënten werken zou dat slecht zijn maar dat was volgens mij niet aan de orde. In het ziekenhuis dragen de artsen die niet op de corona afdeling werken ook geen mondkapje en daar is de beschikbaarheid geen issue.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 mei 2020 - 13:02

het personeel op zaal ook niet heb ik als patient geconstateerd.

P Haan
P Haan14 mei 2020 - 18:43

Het blijft verwarrend blijkbaar. De draagplicht in het OV is het resultaat van een rekensommetje. Een kwantitatieve benadering. Het begint, valt, staat en eindigt met niet onnodig van huis gaan, afstand houden en hygiene. Als dat allemaal gedaan is en je moet toch, stap je de trein in. Je voegt het mondkapje toe aan de vergelijking, stapt uit en doet deze weer af. Hopla. Het mondkapje op zichzelf is vrij nutteloos. Het heeft een functie als aanvulling op de overige maatregelen, omringd door mensen waarbij je van elkaar aanneemt dat je niet besmet bent. Kijk naar de beschermingsmiddelen die mensen dragen die op korte afstand van corona patienten moeten werken. Alleen op het mondkapje vertrouwen komt neer op naakt en uitsluitend beschermd door een peniskoker motorrijden.

Robert Follon
Robert Follon14 mei 2020 - 18:31

[Maskers zouden volgens het RIVM bij onjuist gebruik juist een risico vormen, maar dat verwart ingewikkelde FFP2-mondkapjes (voor covid-artsen) met gewone chirurgische maskers voor zorgpersoneel en goed voorziene burgers] Ja, wat een amateurs toch bij het RIVM. Dat weet de fa. Anders & Winst natuurlijk 10 x beter. Kan niet anders.

Joop den Uil
Joop den Uil14 mei 2020 - 17:25

is OK , echter: in alle verhalen van zgn deskundigen wordt een mondkapje vergeleken met kippengaas om zand tegen te houden. Zou ik dan voor gek moeten lopen met zo'n ding voor mn neus? denk t niet … (en de oppositie heeft hier eveneens geen antwoord op … )

TwoTone
TwoTone14 mei 2020 - 16:18

Wereldwijd is allang wetenschappelijk aangetoond dat mondkapjes werken. Laten we simpel houden: - de ziekenhuizen konden het niet betalen; - de zorgverzekeringen hoeven het niet te betalen - en den haag wilde het niet betalen. En dit geldt ook voor de niet uitgevoerde corona tests. Hier moet een parlementaire enquete over gehouden worden.

2 Reacties
MarcoG
MarcoG15 mei 2020 - 12:24

Is dat zo TwoTone? Waar kan ik dat bewijs vinden? Welke zoek opdracht geef ik dat me naar de publikaties leiden?

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2020 - 2:38

MarcoG Ja dat is zo! Dat is al vaker aan het lucht gekomen. Het RIVM zou zich aan haar eigen advies moeten houden en dat niet aanpassen aan wat de overheid kan en niet kan. Dat is duidelijk wel gebeurd. Wat de overheid wel en niet kan is aan die overheid, niet aan de wetenschap om uit te leggen., Als de wetenschap zich gaat aanpassen aan wat kan en niet kan is het geen wetenschap meer.

adriek
adriek14 mei 2020 - 14:31

"...die maskers veel logischer vinden dan een onmogelijke anderhalve meter..." Het gaat er blijkbaar niet om of een maatregel effectief is, maar of hij uitvoerbaar is en (vooral) wat de publieke opinie er van vindt. De publieke opinie, die tegenwoordig gevormd wordt door Facebook en Twitter. De waarheid wordt dus op democratische wijze door een Amerikaanse Miljardair bepaald. We leven in interessante tijden.

1 Reactie
Harry14
Harry1414 mei 2020 - 19:57

@Eirda, Zoals Van Dissel al uitlegde: "mondkapjes in het openbaar vervoer is een politiek besluit dat tegemoet komt aan de angst van mensen voor het virus en de drang om zelf iets te doen. Het is verder niet erg zinnig".

Kazonga
Kazonga14 mei 2020 - 13:35

@Michel Blok: lees/neem ook a.u.b deze even door: - https://feitoffake.wordpress.com/2020/05/04/omt-leden-zagen-in-2010-nog-wel-het-nut-van-mondkapjes-meerdere-belangen-spelen-rol-in-besluit/

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2020 - 2:42

Inderdaad. En dat klopt niet. Wetenschap moet zich niet gaan aanpassen aan wat kan en niet kan maar hun vak uitoefenen. Al het overige is de verantwoordelijkheid van de politiek. Dat is hier dus niet gebeurd. De wetenschap heeft zich wel gericht naar de politiek en zich niet bij hun vak gehouden.