Joop

Mondkapjes maken de meeste mensen aantrekkelijker

  •  
13-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
523 keer bekeken
  •  
51100364384_10528206b1_k

© cc-foto: Kristoffer Trolle https://flic.kr/p/2kRyJ2f

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die mondkapjes dragen er aantrekkelijker uitzien dan anderen. De opwaardering van het uiterlijk werkt zowel bij mannen als vrouwen, stelden de onderzoekers aan de universiteit van Cardiff vast. Een meevaller voor het OMT, dat de mondkapjesplicht in Nederland wil uitbreiden, is dat vooral medische mondkapjes Type II ervoor zorgen dat je er knapper gaat uitzien.
Het onderzoek leverde nog meer verrassende resultaten op. Het feit dat een mondkapje de drager aantrekkelijker maakt is een direct gevolg van de pandemie. De onderzoekers hebben het effect namelijk ook al eens eerder onderzocht, voordat het coronavirus om zich heen greep. Toen hadden de gezichtsmaskers precies het tegenovergestelde effect, ze maakten de dragers juist minder aantrekkelijk. Een gezichtsexpert die het onderzoek uitvoerde verklaart tegenover The Guardian dat die afkeer toen werd veroorzaakt door de associatie met ziekte en dat leidde tot afkeer van de drager. Dat negatieve effect blijkt verdwenen.
“Ons onderzoek laat zien dat gezichten als het aantrekkelijkst worden gezien als ze bedekt zijn met een medisch masker. Nu we ons kwetsbaar voelen, vinden we medische maskers mogelijk geruststellend en geeft dat een positiever gevoel over de drager.”
De onderzoekers vroegen 43 vrouwen portretten van mannen zonder masker, een stoffen masker, een blauw medisch masker of met een zwart boek voor de onderste helft van hun gezicht, te waarderen met een cijfer van 0 tot 10. De mannen met een mondkapje werden duidelijk veel aantrekkelijker gevonden dan mannen zonder of met het boek voor hun gezicht. Maar het medische mondkapje maakte de mannen het meest aantrekkelijk.
De onderzoekers wijzen op de mogelijk verstrekkende gevolgen van het effect. De verandering in opvatting valt te verklaren van de evolutionaire psychologie die zich onder meer richt op hoe we partners kiezen. Ziekte en vermoedens daarvan kunnen er bewust of onbewust een belangrijke rol bij spelen. Het onderzoek laat daarbij ook zien hoe beeldvorming tot ander gedrag leidt.
De onderzoekers sluiten niet uit dat mensen ook aantrekkelijker worden gevonden omdat het mondkapje de nadruk meer op de ogen legt. Een ander effect is dat onze hersenen de ontbrekende informatie, hoe de onderste helft van het gezicht er uitziet, zelf invullen en daarbij de neiging hebben de fantasie positief te laten uitpakken.
Er is ook een tweede onderzoek verricht waarbij mannen de gezichten van vrouwen beoordelen maar de resultaten daarvan zijn nog niet gepubliceerd. De bevindingen van die studie stemmen volgens de onderzoekers grotendeels overeen met de oordelen uit de proef met vrouwen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach14 jan. 2022 - 13:52

Ja, dat effect is al lang geleden uitgebreid onderzocht door Willy Vandersteen. Lees maar Sjeik El Rojenbiet. Onder een paar goddelijke ogen en een sluier zat een haakneus verborgen. Dus kom er maar in wokers.

1 Reactie
watcher3
watcher314 jan. 2022 - 20:27

wtf? Wat wil je nu eigenlijk zeggen?

Müller
Müller14 jan. 2022 - 13:10

Wellicht net als bij een zonnebril, of mensen in het donker, of van een afstandje: Zodra je niet alle imperfecties kan zijn LIJKEN mensen mooier.

Juppé🎗
Juppé🎗14 jan. 2022 - 13:03

Het was hier aan de Coté d’Azur de afgelopen zomer schering en inslag dat er mensen (m/v) zich ludiek hadden gehuld in een (blauw chirurgisch) mondkapje. Het zag er meestal leuk uit, vermoedelijk aantrekkelijker dan als ze dat achterwege hadden gelaten. Zo’n ding over de helft van je gezicht zie ik niet veel mensen aantrekkelijker maken. Daar komt nog bij dat ze minder helder praten en hun lippen ook niet helpen hen beter te verstaan. Maar goed ik maak niet de fout om tegen de spreken dat ze effect hebben, dus ik draag ze. Iemand iets over schijnaantrekkelijkheid?

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jan. 2022 - 14:08

Ontbrekende lipbewegingen zijn extra vervelend voor lui die last hebben van een minder goed gehoor.

Juppé🎗
Juppé🎗14 jan. 2022 - 15:23

« Ontbrekende lipbewegingen zijn extra vervelend voor lui die last hebben van een minder goed gehoor. »……..Ja , ik heb een minder gehoor dan toen ik 16 was en dat geldt ook voor veel mensen waarmee ik praat. Komt bij dat we ook afstand moeten houden dus tel maar op. Gelukkig praten veel Fransen ook met de rest van hun lichaam.

Thuiszitter
Thuiszitter14 jan. 2022 - 11:24

Behalve dan de Italiaanse politie

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jan. 2022 - 10:45

Ik ben nieuwsgierig hoe dit in menig nudistenkamp zal vallen. En antwoord nu niet 'op de grond' of iets dergelijks.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jan. 2022 - 10:42

Opeens komt bij me de uitdrukking ' een blotebillengezicht' weer te boven. Een vroeger hier ter huize veelgebruikte uitdrukking m.b.t.sommige mannen. Dit in tegenstelling tot het zoetsappige babyface.

Berend22
Berend2214 jan. 2022 - 8:24

Wat mij vooral opvalt is dat ik iedereen nog gewoon herken met die mondkapjes. In de films dragen ze die dingen toch altijd om herkenning te voorkomen. Nou ja weer een illusie minder. Maar een bank binnen stappen met en mondkapje om blijft een leuke ervaring

Uw Psychiator
Uw Psychiator14 jan. 2022 - 7:35

Inmiddels heb ik het artikel van Oliver Hies en Michael Lewis geladen (volg de link in het Joop-artikel). Zouden Sywert & Co. dit onderzoek gesubsidiëerd hebben? Om redenen die wij allen wel kennen? En om na vrijdagavond (de 14e) nog een laatste, beslissende slag te kunnen slaan, 'om niet'? Je weet het maar nooit. _____ Er staat in dit verhaal: "Mondkapjes maken de meeste mensen aantrekkelijker." "Britse wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die mondkapjes dragen er aantrekkelijker uitzien dan anderen." Ik zou de volgende aanpassingen voorstellen, respectievelijk: "De drager van een mondkapje oogt voor andere mensen meer aantrekkelijk." "...hebben ontdekt dat mondkapjes de dragers ervan meer aantrekkelijk doen lijken dan mensen zonder een maskertje." _______ ...want je wórdt niet knapper, het lijkt alleen maar zo: je wordt door anderen, die jou niet kennen, via foto of beeld qua uiterlijk geprefereerd boven iemand in natuurlijke staat. En laten we vooral niet de lof zingen van die vermaledijde hulpstukken; hoe eerder ze uit het algemene beeld verdwijnen, hoe beter. Ze zijn overigens ook de gedroomde broedplaats van menig type bacterie (misschien fungi, andere vormen). 37 graden Celsius, op de huid, steeds vochtig door speeksel, onvermijdelijk komen er ook voedselpartikeltjes in terecht... (Overigens: waar is die Sywert van Lienden eigenlijk? Al lang niets meer van hem gehoord. Al aan het rentenieren op een eigen tropisch eilandje? Aan het hobbyen voor een eigen maandblad, de "Sywert", naar het voorbeeld van de "Linda"?)

1 Reactie
lmgikke
lmgikke14 jan. 2022 - 9:55

mag ik je corrigeren. Men wordt wel degelijk knapper. Of iemand knap is is namelijk suggestief. Het is persoonlijk. De maatstaf wordt bepaald door wat men ervaart. Als mondkapjes mensen knapper doen lijken, dan zijn ze dus ook knapper. Honderden jaren terug was het in Europa zo dat de adel dik was, dat was een teken van overvloed en rijkdom. Schoonheidsideaal. Een witte huid betekende dat je niet op het land werkte in de volle zon. Alles is perspectief en schoonheid is gevoelig aan verandering.

Bunzige Vunzing
Bunzige Vunzing14 jan. 2022 - 4:27

Als iedereen verplicht zo'n ding draagt is de associatie met ziekte inderdaad weg. Logisch. En als iedereen verplicht witte tennis-sokken en sandalen draagt is dat ook geen turn-off meer. En verder staat er: "Een ander effect is dat onze hersenen de ontbrekende informatie, hoe de onderste helft van het gezicht er uitziet, zelf invullen en daarbij de neiging hebben de fantasie positief te laten uitpakken" Aha, dus daarom zit de trein vol met mooie vrouwen!

Déjà vu
Déjà vu14 jan. 2022 - 2:23

Dus: iedereen na corona aan de baard! Ook voor vrouwen is dit geen probleem meer.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 9:47

Moeten die dan naar de feestwinkel voor een baard of implanteren?

Eric Minnens
Eric Minnens13 jan. 2022 - 23:22

Ogen zijn de spiegels van de ziel. Ogen zijn dan ook de mooiste lichaamsdelen die een mens bezit. Man of vrouw maakt niet uit. Wie een persoon beoordeelt, kijkt in de eerste plaats naar de ogen. Is hij te vertrouwen, ja of nee? Is zij mij goed gezind? Heeft hij wat kwaads in de zin? Houd ze mij voor de gek? Ben ik welkom? En nu doet zich, met die mondkapjes, de situatie voor dat wij alleen nog maar de ogen van iemand kunnen zien. (De haardos even buiten beschouwing gelaten - die ook nog bepaalde accenten kan aanbrengen). Onze aandacht wordt plots alleen nog naar de ogen getrokken, die wij tóch al als belangrijkste kenmerken van een persoon beschouwden. Ja, en ogen zijn ook zelden echt lelijk. De 'lelijkheid' van een gezicht zit hem meestal in een te grote neus, een scheve mond, te bolle wangen, een onderkin, en nog zo wat. (Hoeft niet, natuurlijk, er bestaan uiteraard ook regelmatige, mooie gezichten.) Dat soort lelijkheid valt weg en valt net zomin te evaluerenn als eventueel wegvallende schoonheid. Alleen die betrekkelijk (of juist bijzonder) mooie ogen blijven over. Ik kan me dus wel iets voorstellen bij de conclusies van die Britse wetenschappers.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout13 jan. 2022 - 22:44

Een lelijke bek zie je dan niet meer

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens14 jan. 2022 - 9:15

@Hannes Achterhout Haha!... Waar ik hierboven ruim 200 woorden voor nodig heb, zeg jij het in 8! Precies! ????

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jan. 2022 - 9:26

Alleen oplichters kijken je recht in de ogen.

Winterdepressie
Winterdepressie13 jan. 2022 - 21:42

Gezien het om Britse wetenschappers gaat en dus waarschijnlijk over Britten kan ik me wel iets voorstellen bij dit resultaat. Of het een universeel gegeven is, dat betwijfel ik

2 Reacties
Müller
Müller14 jan. 2022 - 13:12

Sja, de beste wetenschappelijke instellingen ter wereld staan in Engeland. Ik weet niet wat je nog meer wilt, op zijn hoogst zijn er nog een paar Amerikaanse universiteiten die beter scoren.

Winterdepressie
Winterdepressie14 jan. 2022 - 16:50

@ Müller, Dat was een slechte grap over het vooroordeel dat Britten een super slecht gebit hebben.