Joop

Mondkapjes hebben milieu ernstig vervuild, meevaller is dat veel mensen vieze exemplaren droegen

  •  
05-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2415 keer bekeken
  •  
52016899416_638c6e2d74_5k

Foto: Jan Willem Doornenbal / Flickr https://flic.kr/p/2nfycXo

Productie en afvalverwerking van mondkapjes veroorzaakten tussen maart 2020 en maart 2022 ongeveer 47 kiloton aan broeikasgassen, "evenveel als de jaarlijkse uitstoot van ruim 19.000 personenauto’s". Dat berekende het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Als er weer eens een pandemie moet worden bestreden, dan dienen beleidsmakers ook rekening te houden met de gevolgen van mondkapjes voor het milieu, zo zegt de dienst.

Het RIVM berekende dat in Nederland tussen 2020 en 2022 naar schatting 1 miljard mondkapjes zijn gebruikt.Voor al die kapjes is ook nog zeker 6,6 miljoen kilo aan plastics, karton, metalen en textiel gespendeerd en verder 840.000 kubieke meter water, becijferde het instituut. Dat laatste is evenveel als 18.000 huishoudens in een jaar gebruiken, zegt het RIVM. Ook kwam naar schatting zo’n 60.000 kilo aan mondkapjes als zwerfafval in het milieu terecht.

Het had wel nog erger kunnen zijn allemaal. Veel mensen vervingen hun kapjes niet of niet elke dag. Hadden ze het advies om dat wel te doen gevolgd, dan was het milieu nog slechter af geweest.

Het ANP meldt dat als consumenten alleen herbruikbare mondkapjes van katoen zouden dragen, dat weliswaar twee keer zoveel water voor de stof zou kosten, maar het grondstofverbruik 40 procent lager zou kunnen zijn. Ook zou een kwart minder aan broeikasgassen worden uitgestoten.

Alleen de zorg zou eigenlijk nog wegwerpkapjes moeten gebruiken, valt in het bericht van het RIVM te lezen. Anderen zouden zoveel mogelijk herbruikbare exemplaren moeten gebruiken, want die zijn het minst erg voor het milieu.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Frits Jansen
Frits Jansen6 jul. 2023 - 8:06

Wie het overzicht kwijt is bijt zich vast in details. Het nut van de mondkapjes was omstreden, maar bijzaak in de bestrijding van de pandemie, en de veroorzaakte vervuiling is daarvan dan weer een bijzaak. Intussen is alles behalve zeker dat de volgende pandemie weer een eeuw op zich zal laten wachten. Laten we niet vergeten dat in het voorjaar van 2020 een hoop mensen een verschrikkelijke dood stierven aan een onbekende ziekte, en vaccins tegen COVID-19 nog als science fiction werden beschouwd. Onvermijdelijk? Nee, in de tijd tot 2019 werd virusonderzoek overal afgebouwd, virusonderzoekers werden met vervroegd pensioen gestuurd en er was er zelfs één Rotterdamse prof. die een publicatieverbod kreeg omdat zijn bevindingen misbruikt konden worden voor "bioterrorisme". Zelden wordt vastgesteld dat de pandemie ook een pijnlijk voorbeeld is hoe marktwerking tot "market failure" kan leiden: farmaceuten verwachtten weinig aan vaccins te verdienen door snel intredende groepsimmuniteit. Dat was eerder gebeurd. Dus konden ze pas met miljarden subsidie over de streep worden getrokken onderzoek te gaan doen naar een COVID vaccin. Dat was misschien onvermijdelijk, maar dan had de subsidiërende overheid wel een vet aandeel in de winst moeten claimen.

1 Reactie
Daslief
Daslief6 jul. 2023 - 14:16

En dus wordt het enige Nederlandse vaccin instituut alsnog verkocht... https://nos.nl/artikel/2463740-zorgen-in-tweede-kamer-over-geplande-verkoop-vaccinontwikkelaar-intravacc https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/07/06/kamerbrief-over-herstart-verkoopproces-intravacc-bv

Ben  Liberaal
Ben Liberaal5 jul. 2023 - 16:14

het waren vooral de elastiekjes die funest waren voor vogelpootjes en milieu. de Sywert kapjes zijn nooit geleverd dus waren dat after all dus de meest milieuvriendelijke kapjes uit de corona tijd !

Polarisario
Polarisario5 jul. 2023 - 11:01

Mondkapjes dragen was een vrij zinloze maatregel. Dat verhaal van die broeikasgassen in dit artikel zal vast wel, maar de gewone vervuiling doordat die troep vaak op straat beland is meer dan duidelijk. Ik vermoed dat die dingen uiteindelijk redelijk averechts gewerkt hebben. Doordat mensen met vuile lapjes voor hun gezicht liepen zou het best kunnen dat er juist meer viezigheid werd verspreid. Ik ben erg benieuwd of er nog een eerlijke evaluatie vanuit het ministerie hierover komt.

4 Reacties
Gerygrr
Gerygrr5 jul. 2023 - 12:20

Nee, mensen die weigerden in het gevaar van een coronabesmetting te erkennen waren het gevaar. Mondkapjes in ruimtes met veel mensen, waren essentieel. We hadden minder post covidgevallen gehad met meer mondkapjes en langere isolatieperioden na covidbesmetting. De totale hoeveelheid virusdeeltjes in een ruimte en de daardoor verschillende mate van infectie door de hoeveelheid ingeademde deeltjes maakt veel uit. Zeg maar overdosis corona…

itsme3
itsme35 jul. 2023 - 15:24

Inderdaad. Wellicht dat ze in eerste instantie nog een heel klein beetje nut hadden, maar bij de opkomst van omicron werden ze compleet waardeloos, zoals mondkapjes verslaaf China duidelijk geïllustreerd heeft door 80% van de bevolking besmet te laten raken in slechts twee maanden.

Daslief
Daslief6 jul. 2023 - 14:28

'Nee, mensen die weigerden in het gevaar van een coronabesmetting te erkennen waren het gevaar.' Beleidsmakers die weigerden het gevaar van goede ventilatie te erkennen waren net zo goed 'het' gevaar. Of die weigerden het belang te erkennen van voldoende vitamine D (vooral tekorten bij senioren en mensen van kleur). Of van overgewicht. Of van voldoende bedden in ziekenhuizen. Of van werkgevers die werknemers met klachten toch naar het werk lieten komen. Of... Er gingen gewoon heel veel verschillende dingen fout, het helpt niet om naar één groep te wijzen. Overigens, als mondkapjes érgens weinig zin hebben, is het wel in onvoldoende geventileerde ruimtes waar mensen uren achtereen moeten verblijven. Als het virus eenmaal door de hele ruimte verspreid is adem je het toch wel in, dwars door de beste mondkapjes heen.

Gerygrr
Gerygrr7 jul. 2023 - 15:33

Daslief, Die ruimtes noem ik ook. Eigenlijk moet ik zeggen, mensen vervuilen zelf. Mondkapjes gooien zichzelf niet weg. We boeten voor het gedrag van de medemensen. En dan hoop je, dat er mensen over zijn die rekening met je willen houden.

Ranonkel2
Ranonkel25 jul. 2023 - 10:38

Gelukkig kregen wij ze van de werkgever. Elke keer een nieuwe als je een winkel in loopt had nogal wat gekost anders. Elke keer dat ding uit wassen was ook geen doen

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 jul. 2023 - 10:24

Dus mondkapjes zijn toch niet woke ?

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr5 jul. 2023 - 12:40

Correctie: Wij zijn niet woke. Alles wat niet deugt is terug te voeren op ons eigen gedrag. Wat je ook bedenkt om iets te verbeteren we blijven domme hebberige mensen, die allemaal zelf iets willen of nodig hebben en de ander iets kwalijk nemen. Te vaak uitgetest. Ruim de weggegooide troep op in een zwembaai. Zien ze het mij doen en gooien expres nog iets achteloos op de rotsen. Wij deugen niet als soort en woke is een schouderklopje aan ons zelf gegeven. En dan de rest langs de woke ladder leggen en aan schandpalen nagelen. Woke en wakker zijn beide naar!

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2023 - 10:02

Mijn drie wasbare mondkapjes al in de eerste wekken aangeschaft heb ik nog steeds. Voorlopig worden ze zorgvuldig bewaard.

2 Reacties
EenMening3
EenMening35 jul. 2023 - 11:03

wekken? De eerste weken wekken we de mensen om de vruchten te weken alvorens ze te wecken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2023 - 20:03

weken

Adaestuo
Adaestuo5 jul. 2023 - 10:01

Ik heb gewoon een voorraad herbruikbare (erkende medische standaard) mondkapjes gekocht, dat was tweeenhalve week voor de wereldtour van Corona ook in Nederland werkelijkheid werd. € 6,50, per stuk, dat viel dus reuze mee en daarom toen maar gelijk 40 stuks besteld.

1 Reactie
Check mate
Check mate5 jul. 2023 - 11:50

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

EenMening3
EenMening35 jul. 2023 - 9:58

"Wegwerp" is een vorm van gemakzucht en verspilling. Maar er zitten ook bepaalde voordelen aan. Voordat de pamper er was, moesten luiers gespoeld, gewassen en gedroogd worden. Deze rotklus kwam vooral voor rekening van moeders. Iets dergelijks gold voor de wasserijen in zieken- en bejaardenhuizen. Mensen werkten de hele dag in een warme, benauwde omgeving met een zeer hoge luchtvochtigheid. Het gemak dient de mens, maar aan dat gemak is ook veel vervuiling en verspilling gekoppeld. Het is veel beter om zo min mogelijk nieuwe spullen te komen en wat je hebt volledig op te slijten en daarna te recyclen. Er is ook veel te veel plastic in de omloop, met enorm vervuilende plasticsoep tot gevolg. Toch heeft het gebruik van plastic in bepaalde gevallen ook voordelen. Het gaat voedselverspilling tegen, vacuüm verpakte levensmiddelen blijven immers langer goed.