Joop

Momentopname wint van leerlingvolgsysteem

  •    •  
19-05-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
5660877126_15a82ff92e_z-1
Het in acht jaar zorgvuldig opgebouwde en bijgewerkte leerlingvolgsysteem wordt in één klap volledig teniet gedaan door de Cito-toets. De juffrouw of meester van groep acht krijgt het nakijken.
In 2015 werd de eindtoets in het primaire onderwijs voor het eerst afgenomen in april. Dit gebeurde daarvoor elk jaar in februari. Met het verschuiven van de afname van deze eindtoets zou men minder de nadruk leggen op het allesbeslissende moment waarop het kind móest presteren om het gewenste resultaat te behalen. De leerkracht kreeg op deze manier meer de regie in handen door het geven van een advies (voor 1 maart), nog voordat de eindtoets begonnen was.
Toch zijn veel mensen het niet eens met het verschuiven van het afnamemoment van de eindtoets. De objectiviteit van de eindtoets zou hierdoor namelijk in het gedrang komen. Want wat is nog de waarde van een eindtoetsscore die afwijkt van het schooladvies? En geeft zo’n gestandaardiseerde eindtoets niet gelijke kansen voor elke leerling? Vragen die vaak ontstaan uit onwetendheid en met name onzekerheid.
Gelijke kansen Dat een nationaal opgezette toets aan ieder kind zogenaamd gelijke kansen biedt, lijkt rationeel gezien inderdaad aannemelijk. Dat was destijds ook een van de redenen waarom de Cito-toets eind jaren zestig in het leven werd geroepen: om door middel van een centraal georganiseerde, uniforme toets kansenongelijkheid te voorkomen. Wat men hierbij echter over het hoofd zag, is dat elk kind een andere contextuele en emotionele achtergrond heeft, waardoor er nooit sprake kan zijn van totale kansengelijkheid. Hierbij gaan we uit van het feit dat er kinderen zijn die moeten omgaan met situaties als scheidingen, pestgedrag, ziekte, faalangst, etc. Allemaal redenen die kunnen zorgen voor een vertekend beeld tijdens het maken van zo’n stressvolle eindtoets en die een score kan opleveren die onrecht doet aan het kind.
Dat de score van zo’n eindtoets enkel is gaan dienen als indicator van een mogelijke niveaubepaling, is dus een goede zaak. Evenals het feit dat de leerkracht reeds vóór het afnemen van de eindtoets het advies mag geven over de toekomstige, potentiële leerroute van een kind.
Door het leerlingvolgsysteem dat basisscholen van elke leerling vanaf groep 1 moeten aanleggen, wordt vrijwel meteen inzichtelijk wat de capaciteiten en mogelijke kansen van een kind zijn op een bepaalde leerroute in het voortgezet onderwijs. Naast het feit dat hierin vorderingen en resultaten komen te staan omtrent de cognitieve bagage zoals rekenen en taal, mogen hier ook andere vorderingen in vermeld worden zoals persoonlijke ontwikkelingen en observaties. Kortom, we mogen er vanuit gaan dat de leerkracht van groep acht mede hierdoor beslagen ten ijs komt bij het formuleren van het eindadvies.
Leerkracht genegeerd Nu, drie jaar nadat de eerste eindtoets in april werd afgenomen, kunnen we inmiddels een voorzichtige conclusie trekken over het verschuiven van de eindtoets. Zo’n vijf weken nadat de eindtoets gemaakt is, ontvangen de leerlingen de score hiervan. Wanneer een leerling tijdens de toets hoger heeft gescoord dan het advies van de leerkracht, mag het advies worden bijgesteld naar boven, in overleg met de betrokken leerling, de ouders en school. Dit zou concreet betekenen dat een havo-advies uiteindelijk kan worden bijgesteld tot een vwo-advies, wanneer de score toereikend blijkt te zijn. In 2017 kwam bijna 32% van de toetsuitslagen in aanmerking voor een heroverweging, waardoor het kind alsnog hoger mag worden ingedeeld, indien gewenst, en het advies van de leerkracht volledig genegeerd mag worden.
Hieruit blijkt dat de macht van de eindtoets nog altijd groot is. En dat de meeste mensen bij twijfel de kracht van een momentopname boven de mening van de leerkracht stellen. Het in acht jaar zorgvuldig opgebouwde en bijgewerkte leerlingvolgsysteem wordt hierbij in één klap volledig teniet gedaan. De juffrouw of meester van groep acht krijgt het nakijken. De score van de eindtoets krijgt gelijk. Iets wat onherroepelijk ook nog eens zorgt voor bijvoorbeeld problemen bij de aanmeldingen en indelingen van de brugklassen. De klassen zijn al ruwweg ingedeeld en er is niet altijd meer plaats op het schooltype van het nieuwe advies. En dan spreek ik nog niet over de druk die een kind kan voelen om toch maar de aangepaste leerroute te blijven volgen.
8408755121_301d4d9aaa_z
Er gaan dan ook al geruchten om mogelijk de eindtoets weer terug te schuiven van april naar februari. Zodat de discussies en het aantal herzieningen minder zullen worden en de druk van de allesbepalende toets weer gewoon wordt opgevoerd. Een en ander heeft beide voor- en nadelen. Feit blijft dat een instantie als Cito als enige wel vaart bij welke ontwikkeling dan ook. En dat is voor niemand een gunstige ontwikkeling. Behalve voor het Cito.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

DeRedeMist
DeRedeMist21 mei 2018 - 20:23

Een leerlingvolgsysteem is er om de snelheid van de ontwikkeling van een kind over een periode te meten. Een toets (Cito of examen) is er om het exacte niveau van een kind op een bepaald moment vast te leggen. Dat zijn twee verschillende zaken, en het kind dat uit kan leggen waarom je dit niet tegelijkertijd allebei precies kunt weten mag direct aan de propadeuse Natuurkunde beginnen, want begrijpt blijkbaar Heisenbergs onzekerheidsprincipe al.

Berend5
Berend520 mei 2018 - 11:44

Allemaal leuke relativeringen. Maar zo’n toets bepaald wel of je wel of niet ‘succesvol’ wordt in t leven. Want een praktijk opleiding is toch voor losers?

3 Reacties
Edwin8
Edwin820 mei 2018 - 21:14

Geen idee wat je ermee wil suggereren. Maar inderdaad bestaat er een suggestie dat met je handen werken niet meer van deze tijd is. Iedereen moet studeren. Maar als je echt goed met je handen bent, dan kan je goed geld verdienen en heb je altijd werk. Miljonair zal je er niet mee worden, maar vindt maar eens een loodgieter. Ze zijn altijd druk, en voor spoedklussen hoef je ze echt niet te bellen want daar hebben ze geen tijd voor.

Piet de Geus
Piet de Geus21 mei 2018 - 19:28

"Maar inderdaad bestaat er een suggestie dat met je handen werken niet meer van deze tijd is." Onzin natuurlijk. Maar als er geen kop op zit kom je niet zo ver met die handjes.

adriek
adriek22 mei 2018 - 6:54

Maar met een overhemd achter een bureau is het wel veel makkelijker geld verdienen dan met een overall aan. De productiviteit van de laatste groep is heel veel makkelijker te meten: er moet gewoon acht uur per dag gewerkt worden, een half uurtje op Facebook voor en na elke pauze is er niet bij.

Rick Hofland
Rick Hofland20 mei 2018 - 9:34

Bij deze discussie merk ik dat veel mensen bij het schooladvies van de leerkracht er soms vanuit gaan dat die leerkracht dit doet met allemaal persoonlijke vooroordelen die zij of hij over een leerling heeft. Nou kan dat natuurlijk meespelen, maar volgens mij moet een leerkracht het advies toch echt onderbouwen met de resultaten van LVS waar heel veel toetsuitslagen van allerlei momenten in zijn verwerkt. Ik kan mij niet voorstellen dat een schooladvies van de leerkracht erg veel af zal wijken van de trend die een leerling in de bovenbouw heeft laten zien. Wat dat betreft is het LVS naar mijn idee de allerbeste manier om tot een advies te komen, niks moment opname, maar jaren lang toetsuitslagen op allerlei momenten.

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky20 mei 2018 - 9:25

Een landelijke toets is onontbeerlijk. Want anders bezwijken de scholen onder de druk van ouders om onverantwoorde schooladviezen te geven. Er moet een landelijke kwaliteitsnorm blijven.

4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt21 mei 2018 - 15:17

Waarom geen toelatingstoets per school? Op advies van de leraar. Lijkt mij op z'n minst te overwegen.

adriek
adriek22 mei 2018 - 6:57

Shooladviezen afschaffen en de brugklas (weer) gaan gebruiken waar deze voor bedacht is: elk kind krijgt tot de kerst om zich te bewijzen, daarna nog een paar maanden 'bruggen' op eigen niveau (finetunen) om daarna definitief (voor zover er dingen in het leven definitief zijn) op het juiste niveau verder te leren. Geen gezeur meer over momentopnamen: je krijgt twee keer drie maanden om je te bewijzen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2018 - 10:00

"Waarom geen toelatingstoets per school?" oa. niet omdat het maken van toetsen vakwerk is. Docenten hebben daar de expertise niet voor. Nog afgezien daarvan is het tijdsverspilling als iedere school op eigen houtje het wiel gaat uitvinden.

Klaas Punt
Klaas Punt22 mei 2018 - 13:11

Danielle, welk wiel? Het gaat er toch om een kind de opleiding te geven die bij het kind past. En 1ding dat jij ook zou moeten weten, elk kind is anders. En ik hou vol dat een beoordeling door een persoon over meerdere dagen/weken beter is dan de computer.

FairTrade
FairTrade20 mei 2018 - 9:21

Als ik er zo naar kijk wat mijn eigen ervaringen zijn en die van vele andere allochtone leerlingen, dan moet ik oordelen dat de Cito-toets heel wat betrouwbaarder is geweest dan het advies van de docenten van groep 8. Ten eerste wordt er gesproken van 7 jaren volgen van de leerling, maar maakt de docent van groep 8 bijna altijd pas aan het begin van het schooljaar zelf persoonlijk kennis met de leerling. In eerdere klassen heeft de leerling bijna altijd andere docenten gehad. Ten tweede is het algemeen bekend dat allochtone leerlingen structureel te lage schooladviezen krijgen van hun docenten. Dat blijkt doordat veel allochtone leerlingen na bijvoorbeeld een mavo-advies, nog de havo en soms zelfs daarna nog het vwo doen om uiteindelijk op het hbo of de universiteit te eindigen. Het is juist een pluspunt dat een leerkracht het schooladvies moet geven op basis van zijn/haar ervaring zonder de Cito-toets te kunnen/hoeven meewegen. Als door scheidingen, pestgedrag, ziekte, faalangst, etc. de Cito-toets lager uitvalt, en de docent weet van de problemen, dan besluit de docent gewoon om het hogere advies te handhaven. Als door de Cito-toets blijkt dat de leerling toch hogere capaciteiten heeft dan de leerkracht heeft kunnen inschatten, dan wordt het advies naar boven gecorrigeerd. Ikzelf kreeg een havo-advies in groep 8 terwijl ik gedurende mijn schooltijd mijn cijfers altijd afgewisseld heb met 5’en 6’en (zonder huiswerk) en regelmatig 9’s en 10’en (met huiswerk). Ook uit mijn algehele begripsvermogen tijdens de lessen en mijn hoge Cito-score bleek overduidelijk dat ik in het vwo thuishoorde. Ik zat op een vrij zwarte basisschool, was allochtoon, had te maken met lage verwachtingspatronen, totaal geen ondersteuning van mijn ouders en bovengenoemde problemen zoals een scheiding (huiselijke ruzie, nota bene de nacht voor mijn Cito-toets!) en faalangst (bleek gelukkig niet uit mijn hoge Cito-score, had de hele nacht gehuild door de ruzie van mijn ouders en maakte mij totaal niet druk om de Cito-toets). Door klasgenoten op de basisschool en later mijn vrienden uit de buurt (hangjongeren) dreigde ik altijd naar beneden getrokken te worden. Op het vwo zelf echter werd er meer van me verwacht, werd mijn faalangst geleidelijk aangepakt (ik had geleerd om er zelf met de pet naar te gooien om teleurstelling te voorkomen), leerde ik huiswerk te maken, notities te maken van de les en dat ik mij niet hoefde te schamen als ik mijn hand opstak als ik het antwoord wist. Ik haalde ieder jaar zessen, zevens en een of twee achten als rapportcijfer op het Atheneum. Ik haalde in ieder geval nooit meer onvoldoendes zoals soms op de basisschool. Op de universiteit deed ik het zelfs nog iets beter.

1 Reactie
Monica Lewinsky
Monica Lewinsky20 mei 2018 - 9:28

Nog een reden om de CITO-toets te handhaven ! Inderdaad, de leraren kunnen ook fouten maken bij de inschaling van leerlingen op grond van hun eigen vooroordelen. CITO is objectief!

Henri Zwols
Henri Zwols20 mei 2018 - 6:28

> En dat de meeste mensen bij twijfel de kracht van een momentopname boven de mening van de leerkracht stellen Nee, dat ouders hun kind naar een zo hoog mogelijk schooltype willen sturen en daarbij selectief naar adviezen luisteren. Wanneer de Cito-uitslag lager uitvalt dan het advies van de leerkracht hoor je die ouders niet. Dat heeft niets te maken met vertrouwen in leerkracht versus momentopname.

Roel2
Roel220 mei 2018 - 6:16

Dit lijkt me vooralsnog een wedstrijd ver plassen, waarbij beide instanties voor eigen parochie zullen preken. Wat mij verbaast is liefst 32% in aanmerking komt voor een heroverweging, wat natuurlijk een veel te groot verschil is. Hoogste tijd om eens met elkaar aan tafel te gaan zitten? En hoe liggen bijvoorbeeld de succescijfers van de kinderen die alsnog een niveau hoger zijn ingestroomd?

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop20 mei 2018 - 9:16

Juist ja

korheiden2
korheiden220 mei 2018 - 6:03

Een wenselijke ontwikkeling zou zijn : afschaffen van de CITO-eindtoets. Het leerlingvolgsysteem, dat in feite betekent dat er ca. 7 jaren lang twee keer per jaar vele CITO-toetsen worden afgenomen, is ruimschoots toereikend voor een goed advies door de leerkracht van groep 8. Zijn we meteen af van de afrekencultuur door de inspectie. Een 'witte' school, die enkele jaren achter elkaar onder de gemiddelde CITO-eindscore zit krijgt geheid de inspectie over de vloer. Terwijl de werkelijkheid nogal wat weerbarstiger is; er zijn van jaar tot jaar verschillen in het niveau van de leerlingen, welke kleur ze ook hebben. Middelbare scholen zijn zeer bevreesd om een kind op een hoger niveau te laten instromen, want na het eindexamen volgt wederom de afrekening. De CITO-eindtoets is een momentopname. Het leerlingvolgsysteem niet. Laat het oordeel dus aan de leerkracht, die hiervoor het LVS gebruikt.

2 Reacties
spoorsloper
spoorsloper20 mei 2018 - 12:01

Er moet toch een methode zijn om scholen langs een objectieve meetlat te kunnen leggen, cito lijkt me daarvoor prima geschikt.

korheiden2
korheiden220 mei 2018 - 21:29

@Monica, spoorsloper e.a. : 'Er moet toch een methode zijn om scholen langs een objectieve meetlat te kunnen leggen, cito lijkt me daarvoor prima geschikt.' Precies. Het LeerlingVolgSysteem volgt, d.m.v. toetsen die worden aangeleverd door CITO, de kinderen vanaf groep 2. Dat zijn dus objectieve, landelijk genormeerde toetsen. De leerkrachten krijgen dan door je jaren heen een goede indruk en kunnen in groep 8 een eerlijk advies m.b.t. de schoolkeuze geven. Er is helemaal geen sprake van vooroordelen van leraren. De resultaten van de CITO-toetsen worden, eveneens vanaf groep 2, doorgegeven aan de ouders. Een CITO-eindtoets is dus niet nodig.

Edwin8
Edwin820 mei 2018 - 4:13

Ik sta verdeeld in deze discussie. Ja een nationaal opgezette toets geeft aan ieder kind gelijke kansen. En ja, soms kan het met een toets er wellicht wat minder goed uitkomen dat een systeem van leerkrachten bijvoorbeeld kan zeggen, ja de leerling heeft zich dermate ontwikkeld dat we verwachten dat hij kan meekomen op een hoog niveau. Dit is ook wat Pascal voorstaat. Maar, er zijn ook leerlingen die door ouders gepusht worden om hoog te scoren en waar de ouders ook van de leerkrachten verwachten dat hun kind naar het Atheneum kan terwijl je wellicht daarmee een kind ongelukkig maakt. Ikzelf ben zo`n kind. Mijn broer en mijn zus gingen naar de havo en het Atheneum en ik kreeg automatisch een zelfde advies mee. (omgekeerd kan natuurlijk ook) Uiteindelijk na 2 jaar HAVO overstap gedaan naar de Mavo, eindexamen met 2 vingers in de neus gedaan. Een jaartje naar het MBO, vervolgens full time gaan werken, later toch weer de studie ernaast opgepakt en uiteindelijk ook een HBO opleiding afgerond. Ik had daar gewoon wat meer tijd voor nodig en ik wilde me graag ook op andere vlakken ontwikkelen. Maar ik hoor ook verhalen dat men bij een cito toets hoog scoort en dat men toch besluit de leerling een lager schooladvies mee te geven. Dat is wat vooral speelt, dus het advies van de leerkracht is misschien toch een beetje overschat. Nu kan Pascal vanuit de grond van zijn hart menen dat hij het beste met zijn leerlingen voor heeft. Schijnbaar krijgen er nog jaarlijks leerlingen schooladviezen op basis van hun achtergrond ipv. hun cito toets score. Dus ja, die cito toets is helemaal zo gek nog niet.

Piet de Geus
Piet de Geus20 mei 2018 - 2:36

"Het in acht jaar zorgvuldig opgebouwde en bijgewerkte leerlingvolgsysteem wordt in één klap volledig teniet gedaan door de Cito-toets." Hoezo zorgvuldig opgebouwd en bijgewerkt? Bedoel je misschien dat je het administratief keurig hebt gedaan? Kijken we inhoudelijk naar die zorgvuldigheid dan blijkt uit werkelijk ieder onderzoek dat docenten nog steeds vooral afgaan op hun onderbuik en hun vooroordelen. Want ze beoordelen leerlingen nog steeds voor een belangrijk deel op hun afkomst in plaats van op hun vaardigheden. De Cito-toets functioneert (met alle haken en ogen) als een objectieve correctie daarop.

5 Reacties
Gerygrr
Gerygrr20 mei 2018 - 10:39

@Piet de Geus, Een uitleg over het LVS is op zijn plaats. Het leerlingvolgsysteem is in de 8 Schooljaren opgebouwd uit de toetsresultaten van de door hetzelfde CITO aangeleverde toetsen. Zelfs de normering ligt vast. De leerkrachten voeren de scores van de individuele leerlingen in en de scores worden door het programma berekend. Het zou dus vreemd zijn als de scores van de eindtoets belangrijke afwijkingen laten zien van de resultaten van de voorgaande jaren. De onderwijsinspectie controleert het scoreverloop van individuele leerlingen. Het cito levert namelijk ook daarvan grafieken per onderdeel van hetgeen getoetst werd. Op het moment, dat een leerling t.o.v. zichzelf lager scoort wordt er een behandelingsplan in werking gesteld om de leerling weer op zijn niveau te krijgen. Het wijdverbreide misverstand, dat er verschil is in de schooladviezen van allochtone en autochtone leerlingen wordt veroorzaakt door vooroordelen bij de leerkrachten is hieruit te verklaren. De leerkracht mag niet oordelen over wat hij/zij denkt dat leerlingen intellectueel in huis hebben, maar moet de cito scores volgen. Het lager scoren op de testen is te verklaren door het veel te talige karakter van de gebruikte toetsen. Zelfs de rekentoetsen zijn verkapte begrijpend luisteren of begrijpend lezen opdrachten. De opdrachten worden zelfs aangeleverd door het cito en moeten letterlijk worden voorgelezen..... Dit proces start al bij de kleuters.....

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2018 - 10:53

Uit ieder onderzoek blijkt ook dat "momentopname" een lekenargument is dat geen hout snijdt. In 1968 werden de Amsterdamse Schootoetsen ( de voorganger van de CITO-toets) ontwikkeld als tweede middel naast het advies van de docenten. Dat was een hele verbetering. Het herinvoeren van het docentenadvies als leidend is een stap terug.

Piet de Geus
Piet de Geus20 mei 2018 - 13:25

"De leerkracht mag niet oordelen over wat hij/zij denkt dat leerlingen intellectueel in huis hebben, maar moet de cito scores volgen." Dat is de papieren werkelijkheid. De realiteit daarentegen: "Leerlingen met hoogopgeleide en autochtone ouders krijgen vaker adviezen voor havo-vwo terwijl kinderen van laagopgeleide ouders en/of allochtone afkomst vaker vmbo-adviezen krijgen." https://www.nationaleonderwijsgids.nl/basisonderwijs/nieuws/32287-segregatie-in-amsterdamse-onderwijs-neemt-toe.html

Gerygrr
Gerygrr20 mei 2018 - 15:14

@Piet, Helaas werkt de link niet... De segregatie in het onderwijs neemt volgens mij toe, door het aan de poort kunnen selecteren door het bijzonder onderwijs. Het openbaar onderwijs kan datzelfde niet... Wie hoog opgeleid is en de buurtschool wil ontwijken kàn dat doen, de witte vlucht uit de stad getuigt hiervan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2018 - 15:52

Piet de Geus 20 mei 2018 at 15:25 de Citotoets was aanvankelijk een correctie voor te lage adviezen, en te hoge adviezen. Nu het advies leidend is geworden bij toelating tot het voortgezet onderwijs en de Citotoets op de tweede plaats is gekomen, kan het aandeel van te hoge adviezen toenemen. Dronkers signaleerde al in 2014 dat de adviezen aan "inflatie" leden. Die trend zal wel doorzetten..

Silvio Dante
Silvio Dante19 mei 2018 - 23:19

Waarom zou een docent z’n mening meer waard zijn dan een objectieve test? Als ik 10 verschillende mensen zou vragen wat hun mening zou zijn over mij, Dan krijg ik 10 antwoorden, welke in meer of minder mate van elkaar zouden verschillen. Maar wat zegt dat over mij als persoon? Helemaal niks. Dus docenten neem jezelf niet zo serieus, want wanneer ik als jong kereltje, naar jullie had geluisterd. Dan was ik niet waar ik nu ben gekomen. Want ik had al vroeg in de gaten, dat iemand die als beroep, basisschool docent had. Alleen advies kon geven wat nodig was om basisschool docent te worden.

Silvio Dante
Silvio Dante19 mei 2018 - 22:52

“Hierbij gaan we uit van het feit dat er kinderen zijn die moeten omgaan met situaties als scheidingen, pestgedrag, ziekte, faalangst, etc. Allemaal redenen die kunnen zorgen voor een vertekend beeld tijdens het maken van zo’n stressvolle eindtoets en die een score kan opleveren die onrecht doet aan het kind.” Maar ook zouden die situaties een factor zijn in de oordeelsvorming van een docent. Maar een toets is een toets, een meting. Je kan over die meting alles zeggen, maar het blijft een meting t.o.v. andere kinderen, en enkel op inhoud. Op het resultaat kan je allerlei aannames loslaten, maar dat zijn meningen. Zoals je ook stelt dat het advies van de docent slechts een mening is. Maar waar ik echt kriegel van wordt. Je stelt dat de leerkracht het nakijken heeft, dat Cito er een voordeel van heeft. Maar dat heeft geen f*** met het kind te maken!. Want daar gaat het om!. “Het in acht jaar zorgvuldig opgebouwde en bijgewerkte leerlingvolgsysteem wordt hierbij in één klap volledig teniet gedaan” Dat iets in acht jaar zorgvuldig is opgebouwd, maakt het nog niet het juiste advies. Het advies is en blijft een mening van een docent (gevormd door allerlei aannames van de docent, maar dat zegt helemaal niks over het kind ansich. Dat zegt alleen iets over de docent). “En dan spreek ik nog niet over de druk die een kind kan voelen om toch maar de aangepaste leerroute te blijven volgen.” Dit is jou aanname, heeft niks met het kind te maken!. Ik word van je betoog heel, héél kriegel. Dat komt door middelbare school leraren welke mij ook het advies gaven om vooral niet verder te gaan studeren. Dat dat kansloos zou zijn. Prima, is hun mening. Ik heb hun mening ter kennis geven aangenomen. Maar had zelf hele andere plannen en ben door gegaan. Heb gehaald wat ik wou halen.......

1 Reactie
Pake Jeep
Pake Jeep21 mei 2018 - 7:58

Kunnen we niet beter de leerkracht gewoon afschaffen en er een goedkope toezichthouder annex voorlezer voor in de plaats stellen? Al dat semi intellectuele geneuzel over de waarde van de Cito-toets, die veel hoger zou zijn dan het oordeel van de leerkracht, die het kind een aantal jaren, dag in dag uit heeft meegemaakt in allerlei situaties en dus goed weet, wat de eigenschappen en vaardigheden zijn. Maar tegenwoordig moet elk kind minstens een universitaire graad behalen, want dat straalt ook af op de ouders en als de leerkracht het lef heeft, om daar tegenin te gaan, wordt deze afgeserveerd als een onnozele hals, die van toeten noch blazen weet. Maar dat Nederland dreigt te stagneren, vanwege de niet aanwezige vakmensen, daar heeft men lak aan, men heeft tenminste duizenden werkelozen met een academische graad en dat is toch reuze chique.