Joop

Molenbewoners Kinderdijk worden horendol van toerisme

  •    •  
09-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sgp
De unieke molens van Kinderdijk, dicht bij Dordrecht, zijn uitgeroepen tot werelderfgoed om ze beter te beschermen. Bijkomend effect is dat de stroom van toeristen blijft aanzwellen. De bewoners van de 16 bewoonde molens starten morgen een protestactie tegen de overlast die dat veroorzaakt. Ze delen zaterdag protestkaarten uit aan bezoekers waarop wordt uitgelegd dat er jaarlijks 600.000 toeristen komen naar een gebied waar slechts 60 mensen wonen. Verhouding 10.000 tegen 1, meldt Rijnmond. Een bron van ergernis is ook dat er nauwelijks sprake is van overleg met de bewoners over de toeristische exploitatie van het gebied.
De bewoners van Kinderdijk zijn de zoveelste groep van burgers die in actie komen tegen het groeiende toerismeprobleem dat de mooiste plekken op aarde verandert in pretparken. In steden als Venetië, Barcelona, Dubrovnik en Amsterdam zwelt het protest ook aan.
In Kinderdijk zijn deze maand verkiezingen in het kader van de gemeentelijke herindeling. Het gebied wordt dan onderdeel van de nieuw te vormen gemeente Molenlanden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Piet de Geus
Piet de Geus9 nov. 2018 - 23:31

Er zijn miljoenen subsidie in die verwaarloosde molens gestoken en nog steeds gaat er zowel van rijksoverheid als provincie geld bij. Als je onder dergelijke voorwaarden op zo'n plekje mag wonen, moet je niet klagen dat ook anderen ervan mogen genieten. Zij betalen immers voor jouw lusten.

1 Reactie
ergensinhetmidden
ergensinhetmidden10 nov. 2018 - 14:26

Wel moe van de toeristen inderdaad maar niet moe van de subsidies...... https://www.nu.nl/overig/1635260/elf-miljoen-subsidie-voor-85-molens.amp

Joop den Uil
Joop den Uil9 nov. 2018 - 18:04

niet zeuren; elke molen staat op soort eilandje waar je met een brugje naar toe moet. gewoon hekje dicht en zwaaien naar de dikbetalende touristen..

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus9 nov. 2018 - 23:32

"elke molen staat op soort eilandje waar je met een brugje naar toe moet" Maar een brug houdt geen drones tegen. Dat bezwaar wordt gemaakt van de overlast van die bromvliegen is wel weer terecht. Voor het overige: niet zeuren, je woont daar tenslotte gesubsidieerd.

Hiltermann
Hiltermann9 nov. 2018 - 17:15

Wat zullen de bewoners verbaasd zijn dat er toeristen voorbij komen. Daar hadden ze niet aan gedacht toen ze hun molen betrokken. 600.000 mensen per jaar is best veel. De molens liggen aan een klein landweggetje. De molens zijn werelderfgoed geworden. De consequentie is dat er massa's toeristen op afkomen. Meer dan voor veel van deze bijzondere locaties goed is Misschien iets om aan de UN voor te leggen. Er zullen zeker bijzondere locaties zijn die liever niet op de lijst van werelderfgoed willen komen. Mijn eerste kennismaking met de molens was toen ik op zoek was naar een restaurant dat de naam "De molen" draagt. Het restaurant was vreemd genoeg geen molen.

punt2
punt29 nov. 2018 - 12:05

Hek omheen plaatsen , op slot doen en nooit meer heen gaan .. Het grote voordeel is dat de Molenaars zelf het onderhoud mogen doen aan de molen, nadat ze zelf eerst volledig eigenaar zijn geworden van de Molens. Subsidies afschaffen en werkelijk alle kosten voor rekening van de Molenaars. Het is als naast Schiphol gaan wonen en dan klagen dat er vliegtuigen overvliegen. Lekker wonen in een molen tezamen met andere molens en verbaasd zijn wanneer er mensen komen kijken ...