Joop

Mogen fossiele bedrijven misschien ook ter verantwoording worden geroepen?

  •  
26-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
859 keer bekeken
  •  
Provincie Noord-Holland publiceert rapport RIVM over Tata en grafietregens

Vorige week vroeg ik de CEO van een staalbedrijf of hij het deel van zijn fabrieken dat giftige stoffen lekt, kon sluiten. Tijdens duurzaamheidscongres Springtij. Omwonenden rond de fabriek konden toegang tot dit congres niet betalen, terwijl het bedrijf zelf als sponsor een podium kreeg.

In het Financieele Dagblad werd hier later over geschreven dat de CEO het 'voor zijn kiezen kreeg' door 'jongeren' die 'pal voor hem gingen staan' in een 'vijandige sfeer'. De CEO zei tegen de journalist dat hij even het gevoel had dat zijn aanwezigheid 'an sich' al 'polariseerde'. Maar dat hij tóch blijft komen, in tegenstelling tot milieuorganisaties.

Na een paar keer lezen viel me op dat de CEO overkomt als (i) benadeelde. 'An sich' suggereert dat hij niet eens een kans kreeg. En 'pal voor hem staan' en 'vijandig' suggereren een fysieke, intimiderende confrontatie. Is dit zo, als de CEO juist de presentatie gaf op het podium en het publiek gevraagd werd ergens in de ruimte te gaan staan? Het format van de sessie was een 'familieopstelling'. En de meerderheid van het publiek ziet de CEO juist als moedig; vorig jaar kreeg hij zelfs een staande ovatie.

En hij komt over als (ii) moedig, omdat hij ondanks deze 'polarisatie' tóch blijft komen. En milieuorganisaties het juist laten afweten. Maar is het polarisatie als onafhankelijke instanties als de Omgevingsdienst en RIVM de alarmbel luiden vanwege gezondheidsschade? En laten milieuorganisaties het afweten, als ze protesteerden bij het congres, maar streng werden toegezien en later weggemaand door de politie?

Er lijkt een beetje sprake van fossiele fragiliteit. Producenten (en consumenten) van fossiele industrie die zich als gedupeerd of moedig uiten, als ze geconfronteerd worden met de schade aan gezondheid, klimaat, of natuur. Dit is vaak misplaatst, omdat hier (i) aanstichters ruimte innemen van slachtoffers die (ii) meer en langer lijden en (iii) minder kans hebben dit te uiten. Het suggereert ook (iv) dat er gelijke kampen zijn, terwijl de veel machtigere aanstichters veel minder lijden.

Al elf jaar spreek ik op Springtij en het is hier niet anders dan overal; er is een ongelijke strijd tussen oude en nieuwe economie. Fossiele fragiliteit maakt deze strijd niet makkelijker. Wanneer worden fossiele vertegenwoordigers eens wat meer ter verantwoording geroepen? Het is tijd voor fossiele verantwoordelijkheid. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

HenryHansen
HenryHansen26 sep. 2022 - 12:04

"Wanneer worden fossiele vertegenwoordigers eens wat meer ter verantwoording geroepen?" Koop massaal aandelen van deze bedrijven en/of zorg samen met politieke partijen voor wetsveranderingen. Dat zet meer zoden aan de dijk.

2 Reacties
TheunT
TheunT26 sep. 2022 - 12:37

Zolang je geen meerderheidsbelang kan aanschaffen zorg je alleen dat de bedrijven meer kunnen investeren in waarschijnlijk gewoonlijk verdere bedrijfsvoortzetting.

Jozias2
Jozias227 sep. 2022 - 11:24

@Theunt Dat werkt zo bij de initiële uitgifte van aandelen. Maar daarna profiteert een bedrijf natuurlijk niet meer van de handel in aandelen.

r v b
r v b26 sep. 2022 - 11:53

Volgens een groot deel van rechts kan een bedrijf nooit schuldig zijn, want zij denken dat mensen met zijn allen vragen om de vervuiling door bedrijven. Dat is natuurlijk onzin, niemand vraagt om vervuiling. De bedrijven hebben zelf besloten dat ze vervuilen, want dat is goed voor hun overmatige winsten.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman226 sep. 2022 - 14:22

En u tankt nooit? U gebruikt geen gas en steekt alleen des avonds een waskaars aan? Goed gedaan zeg. Ga zo door.

Ontheemde
Ontheemde26 sep. 2022 - 14:36

Argument is meestal dat 'wij' voor Rutte kozen en dat die dat allemaal toestaat. Wij kozen niet voor Rutte, een overweldigende meerderheid stemde niet op die man.

KritischKijken
KritischKijken26 sep. 2022 - 20:30

@rvb En de echte eerkijkheid gebiedt dat we met z'n allen er aan meegewerkt hebben, en er ook van geprofiteerd hebben. Maar nu gaan sommigen ineens aan 'de goede kant van de geschiedenis staan' en zich omdraaien en wijzen naar anderen. Wij zijn allen verantwoordelijk voor het feit dat Tatasteel Tatasteel werd.