Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Mogelijke doorbraak behandeling depressie

  •  
01-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
depressie300.jpeg
Hersencellen die gelukshormoon 'serotonine' produceren zouden door nieuwe behandeling beïnvloed kunnen worden
Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een mogelijke doorbraak bereikt in het vinden van een remedie tegen depressie. De wetenschappers hebben een beïnvloedbaar hersengebied gevonden dat een belangrijke rol speelt bij het tot stand komen van het humeur en stemming. De resultaten zijn gepubliceerd in Translational Psychiatry.
Yasin Temel, neurochirurg gespecialiseerd in diepe hersenstimulatie:
“Tot op heden is deze methode slechts beperkt succesvol gebleken bij depressie. (..) Om deep brain stimulation effectief toe te kunnen passen bij depressie, moeten we eerst weten waar zich in de hersenen het gebied bevindt dat stemming optimaal kan beïnvloeden. Dat stukje brein lijken we nu gevonden te hebben.
Het ontdekte hersengebied heet ventromediale prefrontale cortex en het wordt betrokken bij het nemen van beslissingen en bij emotionele reacties. Stimulatie van dit gebied blijkt een gunstig effect te hebben op de gemoedstoestand. De hersencellen die het ‘gelukshormoon’ serotonine produceren worden door de stimulatie beïnvloed.  De methode wordt door Yasin Temel al toegepast bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
Cc-foto: PinkPersimon

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 mei 2015 - 10:49

http://en.wikipedia.org/wiki/Ventromedial_prefrontal_cortex

JonasTH
JonasTH1 mei 2015 - 10:49

Aangezien bij 'deep brain stimulation" elektrodes in de hersenen geplaatst dienen te worden, blijf ik eerlijk gezegd liever depressief totdat er een minder invasieve oplossing gevonden wordt...

LisetteX
LisetteX1 mei 2015 - 10:49

'Gewoon jezelf een schop geven'. Uiterst wrede reactie voor nabestaanden van zelfdoding. Overigens depressie is in de grond der zaak geen verdriet, maar een zeer sterke overtuiging dat men waardeloos, of zelfs uiterst schuldig is en anderen tot last is. Tenminse, zo ervaarde ik het toen ik er een waarnam bij een zeer dierbare. Ik heb er zelf gelukkig geen gehad, maar het lijden is vreselijk als je er getuige van bent. En je doet er helemaal niets tegen, want de overtuiging van de persoon die zichzelf waardeloos vindt, krijg je er niet uit. Hoe liefdevol je keer op keer ook bevestigt.

Armagaddon
Armagaddon1 mei 2015 - 10:49

Hmm....gelukkig weer vermoedelijk een hoopgevende weg gevonden die naar "Rome" leidt...

Zjenny
Zjenny1 mei 2015 - 10:49

Serotonine wordt voor een belangrijk deel in de darmen aangemaakt. Eet schoon en vers en gezond en blijf van antibiotica af!

3 Reacties
Zjenny
Zjenny1 mei 2015 - 10:49

en laat vaccinaties staan.

Robert Follon
Robert Follon1 mei 2015 - 10:49

Ik weet niet of je met je darmen denkt, maar wat je hier beweert slaat nergens op....

Grozny
Grozny1 mei 2015 - 10:49

So? Het is niet alsof die serotonine door de blood brain barrier kan. Daarnaast serotonine inhibitoren in ons gastrointestinaal stelsel kan goed gebruikt worden als behandeling voor irritational bown syndrome, aangezien serotonine de motaliteit van de darmen oa daar beinvloed. Dat ons gastrointestinaal stelsel bidirectionaal ons centraal en enterisch zenuwstelsel kan beinvloeden, dat weten we. Maar hoe, wat, in welke mate ect... is totaal onbekend. Dat onderzoeksgebied staat in haar kinderschoentjes. Daarnaast de relatie tussen depressie en serotonine is extreem complex is daar begrijpen onderzoekers nog steeds vrij weinig van. Er zijn meer dan 15 verschillende receptoren voor serotonine die allemaal andere functies vertonen. Dus je kan de complexiteit hopelijk daarvan begrijpen. Ook zonder serotonine tekorten zijn er mensen met zware depressies ect..

Zjenny
Zjenny1 mei 2015 - 10:49

Serotonine speelt een sleutelrol De signaalsubstantie serotonine, welke zich voor meer dan 90% in de darm bevindt en verder met name in de hersenen, speelt een zeer belangrijke rol bij de regulatie van de signaaloverdracht tussen darmen en hersenen. Een veranderde activiteit van serotonine kan daarom stoornissen veroorzaken zowel in de darm- als in de hersenfunctie. Dit verklaart ook het verband tussen psychische problemen (bijvoorbeeld depressie en paniekstoornis) en darmklachten. Het is helaas moeilijk om de activiteit van serotonine positief te beïnvloeden door voedingveranderingen. Geneesmiddelen die de activiteit van serotonine verhogen, zoals veel soorten antidepressiva bijvoorbeeld, blijken ook werkzaam te kunnen zijn bij PDS. Maar door het bijwerkingenprofiel komt toepassing van deze medicijnen niet in aanmerking voor de algemene populatie met PDS. Zelfs alle nieuwe medicijnen die specifiek voor de behandeling van PDS zijn ontwikkeld, hebben door ernstige bijwerkingen geen registratie gekregen.

2 Reacties
lembeck
lembeck1 mei 2015 - 10:49

Dank je wel. Gelukkig neem ik geen medicijnen in om mijn PDS in het gareel te houden. Ik probeer het zoveel mogelijk met natuurlijke middelen, zoals bv kamillethee en genoeg plantaardige vetten, zoals biologische koolzaadolie als sladressing en olijfolie om in te bakken/braden. Ook veel vezels, zoals in Speltbrood en groenten en fruit gebruiken. Voorwaarde: heel goed kauwen.

Jan de Kort
Jan de Kort1 mei 2015 - 10:49

Ik gun deze onderzoeker zijn onderzoek en zijn theorie, maar de rol van serotonine bij depressie is uiterst omstreden en al vele malen in toonaangevende bladen ter discussie gesteld c.q. onderuit gehaald. Ik help met een team van psychologen al jaren mensen effectief van hun depressie af met een geavanceerde vorm van neurofeedback (vaak binnen 1 à 2 weken), daar komt geen pilletje bij kijken. De essentie van de aanpak bestaat uit het laten ontspannen van het zenuwstelsel, want depressie is in de meeste gevallen een stress ziekte. Vraag maar eens of mensen met depressie last hebben van bijvoorbeeld spanningsklachten in nek/schouders, drukte in hun hoofd, schrikachtigheid, snel overprikkeld zijn, angst/paniek, niet kunnen slapen of juist teveel slapen. Dit zijn allemaal symptomen van stress. Dat geldt overigens ook voor darmklachten zoals spastische darm, want het stress systeem reguleert ook de werking van je maag/darmkanaal. Kortom, als je stress systeem uit balans is, zijn veel lichaamsfuncties ook uit balans en krijg je last van psychische klachten. Op basis van de signalen vanuit het neurofeedback proces reorganiseert het brein zichzelf (neuroplasticiteit), komt het zenuwstelsel tot rust en nemen stress gerelateerde klachten (en in dit geval ook de depressie) af. Dit bevestigt de stelling dat een depressie geen stofjesprobleem is in de hersenen, maar veel eerder iets te maken heeft met aangeleerd gedrag, bij een depressie in het bijzonder aangeleerde hulpeloosheid, wat vaak weer een oorsprong heeft in de (onveilige) omgeving waarin iemand als kind is opgegroeid. En ons gedrag wordt vastgelegd en gestuurd door verbindingen tussen de neuronen in de hersenen en die verbindingen veranderen onder invloed van neuroplasticiteit. Neurotransmitters zoals serotinine hebben in de synaptische spleet wel een rol in de communicatie, maar die is allesbehalve bepalend voor het ontstaan van een depressie...

neutralist
neutralist1 mei 2015 - 10:49

Gewoon jezelf een schop geven. Helpt ook!

3 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer21 mei 2015 - 10:49

"Gewoon jezelf een schop geven. Helpt ook!" Mishandeling van geesteszieken wordt inderdaad algemeen toegepast en gesteund in totalitaire regimes.

JonasTH
JonasTH1 mei 2015 - 10:49

Belachelijk statement, dat voorbij gaat aan de harde realiteit van een depressie...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 mei 2015 - 10:49

Gewoon jezelf een schop geven. Helpt ook!] Het enige dat je daarmee zegt is: 1.- dat je zelf nog nooit een depressie hebt gehad. Wees blij. 2.- dat je nog nooit hebt geprobeerd iemand met een depressie te steunen, en 3.- dat je je geen drol voor anderen interesseert. De beste manier om iemand met een depressie tot zelfmoord te krijgen, is zeggen wat jij hier zegt...