Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mogelijk westerse troepen op Libische grond

  •  
30-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aljazeera300.jpg
Arabische nieuwszender Al-Jazeera filmt 'Britse soldaten', die met hun aanwezigheid op Libische grond VN-resolutie overtreden
De Arabische nieuwszender Al-Jazeera claimt beelden te hebben van westerse soldaten op Libische grond. Mogelijk zijn de heren lid van de SAS, de Britse Special Air Service. Dat meldt de krant The Guardian. Volgens de VN-resolutie is het hebben van grondtroepen in Libië expliciet verboden.
Al-Jazeera verslaggever Tony Birtley verklaart tegenover The Guardian wat er op de beelden te zien is: Een groep gewapende buitenlanders die met Libische rebellen spreken. Mogelijk onderwerp van gesprek is het vergemakkelijken van aankomende helikopteraanvallen. Birtley meent dat de soldaten Brits zijn, maar geeft daar geen onderbouwing bij.
Wel wordt de afgelopen tijd in de Britse media veel gespeculeerd over de aanwezigheid van Britse grondtroepen in Libië. SAS-soldaten zouden met Britse Apache-helikopters naar de Libische kust zijn gevlogen, om daar rebellen trainen. Ook zouden de soldaten vanaf de grond als zogenoemde ‘spotters’ te werk gaan; ze zouden Libische gronddoelen aanwijzen zodat de NAVO toegespitster te werk kan gaan.
Een woordvoerdster van het Britse ministerie van Defensie ontkent alle aantijgingen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

StanB.
StanB.30 mei 2011 - 15:46

Het zoveelste bewijs dat het vrije, democratische Westen geen enkele interesse heeft in VN-resoluties of internationaal recht. Gewoon alles ontkennen, er is sowieso geen haan die er naar kraait.

Capricorn2
Capricorn230 mei 2011 - 15:46

Dus op het moment dat de USA zonder benodigde juridische onderbouwing een land binnen valt zijn de rapen gaar, doen we het collectief als gehele wereld in een land is er niks aan de hand. (sterker nog, er zijn legio mensen die het toejuichen) vreemd. heel vreemd.

Berthold2
Berthold230 mei 2011 - 15:46

De SAS (Special Air Service) werkte tijdens WW2 in Noord Afrika nauw samen met de LRDG (Long Range Dessert Group). Zij hebben minstens een reputatie op te houden.

Tealc2
Tealc230 mei 2011 - 15:46

Een van de zoveelste olie en gas invasie.

KuBa612
KuBa61230 mei 2011 - 15:46

Doek dat hele NAVO asjeblieft zo snel mogelijk op. Geen enkel bestaansrecht meer, nooit gehad ook, enkel een blok aan het been van het internationaal recht.

leeuwenvanj
leeuwenvanj30 mei 2011 - 15:46

Natuurlijk zitten er Westerse troepen in Noord Afrika en waarschijnlijk ook in andere Afrikaanse landen. Gisteren eens gekeken hoe en waar er pijpleidingen moeten komen te liggen of er al liggen. Olie moet toch via pijpleidingen naar het Westen en andere Afrikaanse landen. Waarom mochten er trouwens 2 Afrikaanse leiders op de G8 top aanwezig zijn en waarom was er enkele maanden geleden ophef over Nederlandse militairen in Afrika? Ik ben tegen het gooien van bommen (al dan niet met DU) op een land en wel zoveel bommen dat er ook flink moet worden opgebouwd. Goed voor westerse bedrijven ?

FritsGuevara
FritsGuevara30 mei 2011 - 15:46

Blanke soldaten worden ook wel eens als huurling ingezet, en die lopen ook vaak zat in burger. Dat iemand niet graag in het oog loopt is geen bewijs dat het om SAS personeel gaat. Het kan van alles zijn wat zich op een informele manier met oorlogvoering bezig houdt. Vanuit het socialisme is het wel begrijpelijk dat Khadaffi wordt gesteund of het westen wordt verworpen om deze oorlog, China en Venezuela zijn ook al zo gretig in het veroordelen van de westerse aanvallen op Libië, want in politiek opzicht is Khadaffi best wel een socialist en dan is het natuurlijk een van hun kameradski's.

JoopSchouten
JoopSchouten30 mei 2011 - 15:46

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/05/30/overgelopen-libische-generaals-spreken-in-italie-van-genocide/

x.x
x.x30 mei 2011 - 15:46

Met een apache er heen gevlogen...... Dat lijkt mij wel heel erg sterk.

[verwijderd]
[verwijderd]30 mei 2011 - 15:46

Ze zullen wel moeten. Zonder deze SAS troepen krijgen ze Gaddafi never nooit te pakken. Laat staan dat er nog rust komt in Libië. EN er zijn natuurlijk deals gesloten.Olie en zo....

1 Reactie
karuna2
karuna230 mei 2011 - 15:46

[EN er zijn natuurlijk deals gesloten.Olie en zo...] Die waren er al met Khadaffi en hadden er zeker nog meer geweest als ze niets gedaan zouden hebben. Dus ik zie dat toch niet als een motief, zeker niet als hét motief. Leuke avitar ovigens :)

karuna2
karuna230 mei 2011 - 15:46

Er lopen 6 mannen. Zijn dat de grondtroepen? Ik denk toch dat het conflict niet met die paar mannen beslecht gaat worden. We kunnen met zijn allen wel een beetje naíef doen, maar die mannen zijn er al een hele lange tijd en ik kan bepaald ook niet zeggen dat ik ermee zit. Zolang ze geen grondtroepen sturen die de zaak gaan overnemen, maar hooguit een paar mannen die de zaak een beetje aansturen is dat wat mij betreft alleen maar helpend en geen bezwaar. Daarbij helpen ze waarschijnlijk ook nog eens voorkomen dat de NAVO de FF of burgers bombardeert ipv de G-troepen, leggen ze druk op die G-troepen die helemaal niet blij zullen zijn met hun aanwezigheid en er mogelijk een paar vandoor gaan zodat die in ieder geval blijven leven.

1 Reactie
Mephisto4
Mephisto430 mei 2011 - 15:46

Inderdaad mee eens. Waar ligt de grens? Bij fundamentalistsich 0%? Ik hoop van niet.

pinkindian
pinkindian30 mei 2011 - 15:46

Het is al heel lang bekend dat Britse SAS troepen in Libië actief zijn, eerst om te helpen bij de evacuatie van buitenlanders en later om doelen aan te wijzen, is ook weer erg vervelend als er verkeerde doelen (lees burgers) geraakt worden. De Britse regering heeft hier nooit een geheim van gemaakt, een beetje erg flauw van dit artikel om nu te doen alsof dit pas net bekend is.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos30 mei 2011 - 15:46

Precies.

[verwijderd]
[verwijderd]30 mei 2011 - 15:46

En jij denkt dat die deals hetzelfde blijven, enig idee hoe de contracten in Irak zijn gewijzigd? Er blijft geen cent over voor de Iraki's, helemaal niets. Alles kassa voor het westen!

1 Reactie
hanso2
hanso230 mei 2011 - 15:46

"helemaal niets. Alles kassa voor het westen! " Als je dan bedenkt dat "het Westen" voor een belangrijk deel is opgekocht door China, dan is het dus kassa voor China.

[verwijderd]
[verwijderd]30 mei 2011 - 15:46

waar het werkelijk omgaat, daarover berichtte de best geinformeerde correspondent, robbert fisk in de idenpendent van gisteren: 'And it is true. Obama's failure to support the Arab revolutions until they were all but over lost the US most of its surviving credit in the region. Obama was silent on the overthrow of Ben Ali, only joined in the chorus of contempt for Mubarak two days before his flight, condemned the Syrian regime – which has killed more of its people than any other dynasty in this Arab "spring", save for the frightful Gaddafi – but makes it clear that he would be happy to see Assad survive, waves his puny fist at puny Bahrain's cruelty and remains absolutely, stunningly silent over Saudi Arabia. And he goes on his knees before Israel. Is it any wonder, then, that Arabs are turning their backs on America, not out of fury or anger, nor with threats or violence, but with contempt? It is the Arabs and their fellow Muslims of the Middle East who are themselves now making the decisions.' http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/who-cares-in-the-middle-east-what-obama-says-2290761.html

1 Reactie
karuna2
karuna230 mei 2011 - 15:46

Je moet het natuurlijk zelf weten, maar als je zegt dat Nederland NIETS moet doen (vanwege het geld wat het kost) voor de mensen in Libië dan doe je precies hetzelfde als waar Fisk Obama van beschuldigd, namelijk desinteresse voor Mensenrechten en alleen denken in termen van geld. Fisk lijkt overigens te lijden aan megalomanie, want hij lijkt te denken dat de US echt overal iets aan kan doen. Immers, als Obama overal dezelfde taal zou bezigen dan zou hij ook dezelfde daden moeten laten zien en dat kan natuurlijk gewoon niet.