Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Slachtoffers steekpartij Amsterdam CS zijn Amerikanen

  •  
31-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
34337005815_862d7e5786_z
Update zaterdag 01-09:
De twee slachtoffers van de steekpartij op Amsterdam CS zijn Amerikaanse staatsburgers. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra verklaard. De ambassade staat de twee gewonden die in het ziekenhuis liggen bij. Volgens AT5 zijn beiden aanspreekbaar. De verdachte ligt met schotwonden in het ziekenhuis en wordt met behulp van een tolk verhoord. Het is nog niet duidelijk wat de aanleiding was voor de steekpartij.
Eerder:
De 19-jarige Afghaan die vandaag op het Centraal Station in Amsterdam twee mensen neerstak had mogelijk een terroristisch motief. Dit zou blijken uit het feit dat hij zijn slachtoffers waarschijnlijk zonder enige reden uitkoos. De twee zijn zwaar gewond naar het ziekenhuis vervoerd en verkeren inmiddels buiten levensgevaar. Na ‘enig tumult,’ volgens een woordvoerder van de politie, stak de Afghaan twee mensen neer. Kort daarop werd hij zelf niet levensgevaarlijk verwond omdat toegesnelde agenten hem neerschoten, waarna ze hem arresteerden.
De politie Amsterdam staat in nauw contact met Duitse collega’s, omdat de dader een Duitse verblijfsvergunning had. Er wordt onderzoek gedaan naar de achtergrond van de man.
Cc-foto: Clive G

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (79)

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2018 - 17:27

Ik wacht het onderzoek maar rustig af!

W-74
W-741 sep. 2018 - 16:40

Een Syrier met Duitse verblijfspapieren steekt in Amsterdam twee Amerikanen neer en sommigen vragen zich af of het met Wilders te maken heeft. Deze fixatie op Wilders begint serieus sneue trekjes te krijgen en ik heb steeds meer de indruk dat sommigen een of ander belang hebben om het “gevaar Wilders” zo groot mogelijk voor te doen. Wellicht geeft hun alarmisme deze mensen een gevoel van relevantie of belangrijkheid. Misschien hebben ze voor zichzelf een soort van profetenrol in gedachten. En voor weer anderen, de beroepsactivisten, is Wilders gewoon een verdienmodel, beetje zoals islamalarmisme dat weer is voor W. Duk. In ieder geval komt het steeds vaker lachwekkend over en zeker naarmate Wilders dieper en dieper wegzakt in de peilingen. Er is een oude film van Peter Sellers waar dit me aan doet denken: “the mouse that roared”, over een leider van een piepklein land die leidt aan een enorme zelfoverschatting en Amerika binnenvalt. Alleen ligt de hilarische overschatting hier bij de tegenstanders.

1 Reactie
Ozon
Ozon2 sep. 2018 - 0:25

Afgaan

Grietje Genot
Grietje Genot1 sep. 2018 - 16:30

Amerikanen? Denken ze dat we van steen zijn, geen gevoel, geen eigenwaarde hebben? Zijn we speelgoedmensjes? Niet goed genoeg, niet de moeite waard? Tjongejonge, hebben we daarvoor al die jaren Greet gesubsidieerd?

Me4
Me41 sep. 2018 - 14:25

Wat nu als het toch ondanks onze goede intenties echt de verkeerde kant op gaat gaan we dan door totdat het echt fout loopt of kijken we weg en keren de andere wang toe. Eigenlijk kunnen we geen kant op ideologisch gezien niet en ook praktisch gezien niet. Ik raak steeds meer in verwarring!

Fritz Leiber
Fritz Leiber1 sep. 2018 - 14:05

Ik wordt hier een beetje boel verdrietig van maar ook boos. Wat citaten uit de reacties hier. En ze mogen hoor! "Vooral gezien de inspanningen die Wilders doet" (no comment) "Wie wind zaait, zal storm oogsten" (no comment) "Ik zou graag weten of de cartoon actie van Wilders van invloed is geweest op zijn keuze." (Doet dat er dan toe Daan? Een retorische vraag en verder idem no comment.) "In Chemnitz zeggen ze simpelweg dat het niet gebeurd zou zijn als de asielzoeker niet was binnengelaten." (Wat wil je daarmee zeggen? Ernstige misdaden begaan door mensen met asielstatus tot en met derde generatie niet westerse figuren, net als waar het hier waarschijnlijk om gaat, gewelddadige extreem-islamitische krachten en daaruit voortkomende aanslagen en dreiging horen voor mij een serieus genomen zorg te zijn en dus niet alleen voor extreem-rechtse types die zich m.i. als minderheid misbruikend mengen onder een veel grotere zich ernstige zorgen makende en daarom demonsterende massa die desondanks te weinig serieus wordt genomen. We zijn het toch ook eens dat de grote meerderheid van zich nergens schuldig aan makende moslims, statushouders, en die in procedure zitten bepaald ook niet blij zijn met welke extremist dan ook? Ik kan je verzekeren dat ze nog meer dan westerse mensen gevoelens van angst en in het beste geval zorg voelen vanwege deze misdaden.) Is het nu zo moeilijk net als alle andere extremistische manifestaties, politiek ideologisch of religieus, deze snel groeiende extreem-religieuze dreiging en haar geweld te onderkennen zonder dat deze begrepen moet worden als gevolg van provocaties of westerse schuld maar als fenomeen die zich ook zo zal gaan manifesteren zodra ze de mogelijkheid heeft tegen zoveel haar onwelgevallige zaken en dan vooral alle mensen en hun vrijheden die waar ze macht heeft haar al kenmerkt?

5 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 sep. 2018 - 14:30

Fritz, maar Wilders doet er alles aan. Dat kun je toch niet ontkennen. Waarom beledigt hij moslims voortdurend. Daar is maar een verklaring voor. En kun je misschien voortaan in kortere zinnen reageren. Je laatste alinea is onbegrijpelijk.

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2018 - 14:37

@ Fritz Leiber Jij schrijft; (Doet dat er dan toe Daan? Een retorische vraag en verder idem no comment.) Ja Fritz dat doet er toe. En je schrijft; Is het nu zo moeilijk net als alle andere extremistische manifestaties, politiek ideologisch of religieus, deze snel groeiende extreem-religieuze dreiging en haar geweld te onderkennen zonder dat deze begrepen moet worden als gevolg van provocaties of westerse schuld maar als fenomeen die zich ook zo zal gaan manifesteren zodra ze de mogelijkheid heeft tegen zoveel haar onwelgevallige zaken en dan vooral alle mensen en hun vrijheden die waar ze macht heeft haar al kenmerkt? Ja dat is moeilijk. Het is zelfs dom. Je bewering is namelijk niet waar. Dat voor jou de wereld onderverdeeld is in de "goeden" (wij westerlingen dus) en de "slechten" (de moslims) is je eigen kortzichtige keuze. Dat je hier impliciet beweert dat iedereen die merkwaardige keuze zou moeten maken is niet alleen belachelijk maar zelfs volledig in tegenspraak met deze eerste zin die je op schreef. Namelijk: Ik wordt hier een beetje boel verdrietig van maar ook boos. Wat citaten uit de reacties hier. En ze mogen hoor! Dat soort gebrek aan integriteit maakt mij nou boos.

Marcin2
Marcin21 sep. 2018 - 17:24

"We zijn het toch ook eens dat de grote meerderheid van zich nergens schuldig aan makende moslims, statushouders, en die in procedure zitten bepaald ook niet blij zijn met welke extremist dan ook?" Dat is dus juist een punt, daar hoor je niets over. Geen grote groep Moslims roepend en schreeuwend de straat op met de boodschap dat dit niets met de Islam te maken heeft enz. enz. Er zijn nagenoeg geen Moslims te vinden die dit veroordelen en actie ondernemen tegen deze criminelen die zich verschuilen achter een religie, wat zegt dat? Waarom nemen de Moslims zelf geen actie om hun eigen reputatie te verbeteren? Voor heel veel Nederlanders zegt dit namelijk genoeg, dat religie genoten dit soort acties niet veroordelen en geen enkele actie ondernemen, waardoor het lijkt dat er simpelweg geen Moslims met goede bedoelingen bestaan. Kom nu niet met een lijst Moslims die wel iets doen, het zijn er namelijk zo weinig dat we telkens dezelfde zien. De hele groep doet simpelweg niets aan broeders die ongewenst gedrag verschuilen achter een gemeenschappelijke religie, de enige conclusie kan dan alleen maar zijn dat ze dit gedrag goedkeuren.

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2018 - 21:22

@ Marcin Jij schrijft: Dat is dus juist een punt, daar hoor je niets over. Geen grote groep Moslims roepend en schreeuwend de straat op met de boodschap dat dit niets met de Islam te maken heeft enz. enz. Er zijn nagenoeg geen Moslims te vinden die dit veroordelen en actie ondernemen tegen deze criminelen die zich verschuilen achter een religie, wat zegt dat? Ik snap best dat er geen moslim is die daarvoor de straat op gaat. Waarom zouden ze het wel doen? Omdat jij vind dat alle moslims verantwoordelijk zijn? En je schrijft: .. de enige conclusie kan dan alleen maar zijn dat ze dit gedrag goedkeuren. Die conclusie trek jij ongeacht wat moslims doen. De samenleving wordt er niet beter op als mensen gaan doen wat jij verwacht. Het beste is als moslims gewoon niet de straat op gaan. In ieder geval niet met als motief mensen zoals jij tevreden te stellen, zonde van de moeite.

Luneau
Luneau1 sep. 2018 - 22:17

Marcin, waar zijn de katholieken die massaal de straat op gaan tegen het kindermisbruik in de kerk? Waar zijn de mannen die zich massaal uitspreken tegen verkrachtig van vrouwen door mannen? Waar zijn de zwemleraren die zich uitspreken tegen Benno L? We leven gelukkig nog altijd in een maatschappij waar we als individu beoordeeld worden en niet als onderdeel van een groep waartoe we behoren.

Anoniempje5
Anoniempje51 sep. 2018 - 13:49

2 Amerikanen, hoe krijgt die het voor elkaar. Uiteraard kan het nog steeds willekeurig zijn omdat het daar natuurlijk stikt van de toeristen maar das dan toch wel erg toevallig. Hopelijk wordt het snel wat duidelijker. Ben eigenlijk wel benieuwd naar een eventuele eerste reactie van Trump, hopelijk veegt hij ons niet direct van de kaart en houdt die het bij Twitter.

6 Reacties
W-74
W-741 sep. 2018 - 16:18

“2 Amerikanen, hoe krijgt die het voor elkaar.” Amerikanen praten vaak onderling Amerikaans-Engels, dat wist u wellicht niet maar toch. En vaak is dat voor omstanders goed te horen, ja da’s ook echt waar hoor.

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2018 - 21:28

@ W-74 Jij schrijft: Amerikanen praten vaak onderling Amerikaans-Engels, dat wist u wellicht niet maar toch. En vaak is dat voor omstanders goed te horen, ja da’s ook echt waar hoor. In Amsterdam hoor je een mix van een paar honderd nationaliteiten Engels spreken. Daar haal je echt niet alle Amerikanen uit, beter inwoners van de VS. Het is nogal toevallig als iemand direct 2 mensen in de honderden die Amsterdam CS bezoeken als inwoners van de VS kerkend. Tenzij deze mensen samen aanwezig waren. Maar dat lijkt uit de berichtgeving niet het geval.

Anoniempje5
Anoniempje52 sep. 2018 - 5:11

@W-74: "Amerikanen praten vaak onderling Amerikaans-Engels, dat wist u wellicht niet maar toch." Nee dat wist ik inderdaad niet, ik dacht dat ze Engels spraken in Amerika. Maar u heeft inside informatie dat hij bewust Amerikanen heeft uitgepikt en dat heeft gedaan op gehoor? Vertel anders hoe u komt aan die info en "lek" svp dan nog wat meer info.

ruma ankka
ruma ankka2 sep. 2018 - 8:35

Ik denk dat het toeval was. Het barst daar van de nationaliteiten.

W-74
W-742 sep. 2018 - 11:15

"ik dacht dat ze Engels spraken in Amerika." Dan weet u het nu. "Maar u heeft inside informatie dat hij bewust Amerikanen heeft uitgepikt " Nee, maar u suggereerde dat zelf. Lees maar na: "Uiteraard kan het nog steeds willekeurig zijn (..) maar das dan toch wel erg toevallig.". Ik bood u simpelweg een verklaring. Zo, bent u er weer een beetje bij nu..?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 sep. 2018 - 11:06

Tenzij hij een speciale reden had lijkt het me toeval. Bij de meeste aanslagen in de grote stad komen inmiddels toeristen om.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 sep. 2018 - 12:20

Er is geen enkele reden om te denken dat we in Nederland niet te maken hebben met rare klanten. Vooral gezien de inspanningen die Wilders doet is het opvallend dat het geslaagde geweld beperkt bleef tot een persoonlijke wraakactie tegen van Gogh. En dan deze jongeman. Sneu voor de Amerikaanse jongens die nu wel een hele nare herinnering zullen hebben aan hun trip naar Amsterdam.

2 Reacties
W-74
W-741 sep. 2018 - 16:30

“Er is geen enkele reden om te denken dat we in Nederland niet te maken hebben met rare klanten.” Sterker nog, we zien ze hier dagelijks.

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 sep. 2018 - 17:54

"Sneu voor de Amerikaanse jongens" Ja, die waren daar toevallig op vakantie en liepen zomaar een Afghaan uit Duitsland tegen het lijf, die gelijk wist wat hem te doen stond. Nou, dan heb je wel pech!

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart1 sep. 2018 - 11:51

Wie wind zaait, zal storm oogsten, aldus sprak de Here die zijn engelen der wrake zond. Wie zijn ogen begerig opslaat naar andermans bezit - hetzij olie, hetzij een gordel van smaragd - heeft de zonde reeds begaan. Geen graan zal groeien, deze zomer, geen meel gemaald. En Emiel Roemer zal de kaal gegraasde grasmat van de Kuip waar de arbeideristische bewondering voor Feyenoord ligt te verdorren betreden. Ach, het onkruid groeit waar het niet kan gaan. Amerikanen. Karikaturen. Die verkommerde ziel dacht in een levende cartoonwedstrijd verzeilt te zijn geraakt. Er knapte iets. Minder, minder verdwaalde zielen, if you please.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart1 sep. 2018 - 13:13

..verzeild..

Meta  Foor
Meta Foor1 sep. 2018 - 11:41

- okay... we wachten op Blok met een ferm optreden tegenover Afghaanse Overheid en boycot van import van hun goederen ... je zult zien dat dat direct helpt

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann1 sep. 2018 - 14:49

Je kunt het ook omkeren. Met de toelating van getraumatiseerde asielzoekers neemt de kans op aanslagen toe. Daar is geen ontkomen aan.

Fritz Leiber
Fritz Leiber1 sep. 2018 - 10:14

Ondanks dat het helemaal nog niet zeker is wat deze Aghaan met Duitse asielstatus dreef om plots willekeurige mensen neer te gaan steken, is het m.i. wel zeker dat de ervaren en ook reële terreurdreiging als gevolg heeft dat de politie op bepaalde plaatsen zoals dus CS heel duidelijk voorbereid en ruim aanwezig is en onmiddelijk handelen. Het heeft zeer wel mogelijk, onafhankelijk van wat hem dreef, meer slachtoffers voorkomen zoals hij met nog het mes in zijn hand de menigte inrende.

4 Reacties
Britta van Rees
Britta van Rees1 sep. 2018 - 12:14

In Chemnitz zeggen ze simpelweg dat het niet gebeurd zou zijn als de asielzoeker niet was binnengelaten.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 sep. 2018 - 17:17

Britta, natuurlijk zeggen ze dat. Ieder excuus is goed genoeg voor ze om er op los te slaan. Zouden ze dat ook gezegd hebben als de dader een witte Duitser zijn geweest?

Dunya2
Dunya21 sep. 2018 - 18:17

BrittavanRees Van wie is die onnozele opmerking? Net zoiets als dit: Als al die autochtone misdadigers er niet waren geweest, waren er minder slachtoffers gevallen. Overal en onder alle soorten mensen heb je rotte appels, moet je daarom asielzoekers niet toelaten, sterker nog, moet je hun de daad van een ander aanrekenen, waar ze niets mee te maken hebben? Heeft een willekeurige autochtoon wat gemeen met een autochtone misdadiger? Hoor je hoe stom dat klinkt, wat op hetzelfde neerkomt?

Observer1948
Observer19481 sep. 2018 - 20:46

Misschien moet de heilige Hermandad ook nog eens goed kijken naar de bestuurder die onwel werd op het Stationsplein en enkele toeristen verwondde.

Bernhard3
Bernhard31 sep. 2018 - 10:01

Nog even los vd vraag of het hier om een terroristische daad gaat zijn er al die typische wegkijk reacties. Moeten we maar niet in het midden oosten optreden, geen populistische politici het woord geven. Ja hoor. Het is vooral allemaal onze eigen schuld. Gelukkig geloven steeds minder mensen deze kul.

2 Reacties
Britta van Rees
Britta van Rees1 sep. 2018 - 12:13

Inderdaad ! Als zo'n wegkijker zelf door een terrorist wordt neergestoken zal zij de dader ongetwijfeld gelijk geven.

Observer1948
Observer19481 sep. 2018 - 20:52

Er zijn mensen die in staat zijn om in een oranje overall af te dalen boven wat er nog rest van het IS gebied, hun keel aan te bieden aan de opvolger van Jihadi John en zich te veronschuldigen voor het vervuilen van zijn mes.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon1 sep. 2018 - 9:11

Ik weet het keukentrapjes zijn veel gevaarlijker, maar je zou toch voorzichtigjes kunnen spreken over een trend. Betonblokken en intensief monitoren helpen geen moedertjelief aan het voorkomen van dit soort aanslagen op onschuldige burgers. Iets meer dankbaarheid jegens W-Europese landen die hen opvangen, verzorgen en alle kansen bieden, zou m.i. op zijn plaats zijn. het is wel een stap in de goede richting dat de eufemistisch "newspeak" nu achterwege is gebleven, het T-woord is al op de dag van de aanslag zelf in de mond genomen.

5 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon1 sep. 2018 - 10:01

eufemistische

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2018 - 10:11

@ Gadfly Jij schrijft: Iets meer dankbaarheid jegens W-Europese landen die hen opvangen, verzorgen en alle kansen bieden, zou m.i. op zijn plaats zijn. Jij schrijft hier "hen"? Dus het is niet de dader maar alle vluchtelingen die een aanslag plegen en daaraan schuldig zijn? En jij geeft hen allemaal onderdak? Volgens mij heb jij een veel groter probleem dan “newspeak”.

Mr Ed
Mr Ed1 sep. 2018 - 11:04

@Daan Ouwens Gadfly bedoelt met "hen" duidelijk de terroristen met een vluchtelingenachtergrond die de laatste jaren in Europa aanslagen hebben gepleegd, niet alle vluchtelingen. Dat snap jij ook wel, maar de linkse onderbuik moest even leeg, toch?

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2018 - 14:40

@ Abel Jij schreef: Gadfly bedoelt met “hen” duidelijk de terroristen met een vluchtelingenachtergrond die de laatste jaren in Europa aanslagen hebben gepleegd, niet alle vluchtelingen. Nee dat bedoelde hij niet.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon1 sep. 2018 - 21:08

@ Daan Ouwens Las pas zojuist de reacties. Abel heeft het bij het goede eind, ik doelde hier uiteraard op aanslagplegers. Maar ik vind dat dit ook opgaat voor de alle asielzoekers die, ondanks onze barmhartige opstelling, haat- en wrokgevoelens jegens het Westen koesteren.

Break on through
Break on through1 sep. 2018 - 8:32

Mijn medeleven met de directe en indirecte slachtoffers. Verschrikkelijk allemaal. Het zal je maar overkomen. Zal me er overigens onmogelijk van weerhouden om op A'dam CS te komen. Kom er graag.

Bernie2
Bernie21 sep. 2018 - 7:48

Mocht dit om een terroristische daad gaan, laat het dan in duivelsnaam geen voorbode zijn van iets groters. Maar het zou mij niets verbazen, Frankrijk, België en Duitsland waren al eerder aan de beurt en te lang is ons land buiten schot gebleven. Terwijl de opeenvolgende regeringen zich transatlantisch volgzaam stortten in oorlogen in Irak, Afghanistan etc. en zich daarmee schuldig maken aan oorlogsgeweld. Geweld dat naast strijders ook veel burgers met drone-terreur en bommen apocalyptisch om zeep helpt. En dat zet kwaad bloed. Dan zal ik het politieke klimaat in de diverse West Europese landen waar politici straffeloos met verbale terreur tekeer mogen gaan er nog even niet bijhalen. Mocht het in het geval van de Afghaan om terreur gaan zal IS of de Taliban de kwestie vast opeisen. Ben zeer nieuwsgierig naar de afloop want geweld op ónze stoep willen we immers niet. Ik trouwens ook niet.

4 Reacties
Pjotr R. de Fries
Pjotr R. de Fries1 sep. 2018 - 10:03

Is het ooit bij je opgekomen dat de dader wel eens de schuldige zou kunnen zijn? Nee, hè? Je zou je moeten bekeren, het externaliseren heb je al onder de knie.

Bernie2
Bernie21 sep. 2018 - 10:40

Jemig Pjotr, je gebruikt wel moeilijke woorden hoor. Maar als amateur psychiater verwijs ik je snelle conclusie onverwijld naar de prullenbak en adviseer je een cursus begrijpend lezen. Of pak een kop dromenthee en lees het nog eens.

madbako
madbako1 sep. 2018 - 11:40

Maar het zou mij niets verbazen, Frankrijk, België en Duitsland waren al eerder aan de beurt en te lang is ons land buiten schot gebleven De angst zit er goed in. Doen die terroristen toch goed. Jemig de pemig

W-74
W-741 sep. 2018 - 16:15

Madbako En vergeet hun oempaloempa’s, de useful idiots, niet. Met hun whataboutisme hun en het eeuwige racisme van de lagere verwachtingen bewijzen zij de terroristen elke keer weer een goeie dienst.

W-74
W-741 sep. 2018 - 7:45

"Dit zou blijken uit het feit dat hij zijn slachtoffers waarschijnlijk zonder enige reden uitkoos" De redenen waarom de politie uitgaat van een terroristisch motief zijn nog helemaal niet vrijgegeven dus dit kan niet zo worden gesteld Er 'blijkt' dus nog helemaal niks.

Anoniempje5
Anoniempje51 sep. 2018 - 5:26

Ziek. Dat mensen dit andere mensen kunnen aandoen. Hopelijk herstellen de onschuldige gewonden fysiek snel en volledig en krijgen ze voldoende steun voor de mentale schade.

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2018 - 4:35

Vreselijk dat dit gebeurd, maar de kans dat ook in Nederland dit soort dingen zouden gebeuren is helaas heel erg groot. De politie was blijkbaar zeer alert, dat is dan een geruststelling. Nederlandse burgers zijn niet veilig voor terrorisme, dat zijn burgers nergens ter wereld. Het is zinnig om te weten waarom deze terrorist juist in Amsterdam zijn aanslag pleegt. Het is een Afgaan met een Duitse verblijfsstatus, dus erg logisch is het niet. Ik zou graag weten of de cartoon actie van Wilders van invloed is geweest op zijn keuze. Ik hoop dat het voorlopig hierbij blijft en er geen nieuwe aanslagen volgen. Goed dat de slachtoffers buiten levensgevaar zijn hoewel ik denk dat mensen deze gebeurtenis niet gemakkelijk te boven zullen komen.

6 Reacties
punt2
punt21 sep. 2018 - 13:14

Want dan kan je schuld op Wilders schuiven? Maar eatwsnneer het tegen onze manier van leven is gericht... wie moet je dan de schuld geven?

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2018 - 15:47

@ Rob Roy Jij schrijft; Maar eatwsnneer het tegen onze manier van leven is gericht… Er is geen onze manier van leven. Er is de aanpak van Wilders, van Rob Roy en van Daan Ouwens. De aanslag zal niet gericht zijn tegen mijn manier van leven. Misschien wel tegen die van jou. Jammer genoeg kan ik daar wel het slachtoffer van worden.

W-74
W-741 sep. 2018 - 16:24

“Ik zou graag weten of de cartoon actie van Wilders van invloed is geweest op zijn keuze. “ Wellicht recentelijk geleerd dat terreur loont in Nederland.

Roy Batty
Roy Batty1 sep. 2018 - 16:54

Ja Daan, het komt allemaal door Wilders. In Duitsland hebben ze ook last van dit soort steekincidenten die zo veel mogelijk onder de pet worden gehouden. Komt ook door Wilders. Maar zelfs al zou dat wel zo zijn dan nog is dat geen reden om willekeurige mensen neer te steken. Of is dat voor jou een legitieme reden? Misschien wil je het anders niet weten maar een percentage van die vluchtelingen is er op uit om dit soort acties uit te voeren. Daar is voor gewaarschuwd. Maar ach... Blijft vreemd dat mensen er maar omheen blijven draaien en naar uitvluchten zoeken. Accepteer de feiten gewoon zoals ze zijn. Want dit zal niet de laatste keer zijn.

punt2
punt21 sep. 2018 - 22:44

@DaanOuwens, onze manier van leven in Nederland is O.a. Ook de vrijheid dat wij het met elkaar oneens kunnen en mogen zijn... Zelfs dat we mogen vinden, denken en schrijven wat we denken, in vrijheid. Wanneer jij werkelijk denkt dat deze aanslag misschien wel tegen mijn manier van leven is gericht. Begrijp jij de samenleving en de vrijheid die wij hier hebben niet. Maar zelfs daar ben jij vrij in in Nederland... dat is namelijk hoe onze samenleving in elkaar steekt.

Ozon
Ozon2 sep. 2018 - 0:39

Nou, ik denk dat het vooral komt door het demoniseren van de Amsterdamse toerist: het zijn er teveel, ze verblijven op illegale lokaties, maken teveel lawaai als ze op straat zijn ed. Vind je het gek dat iemand dat opvat als gegronde reden om deze gedemoniseerde groep aan te vallen.

koffieleut2
koffieleut231 aug. 2018 - 22:40

Verward.

1 Reactie
madbako
madbako1 sep. 2018 - 11:41

Als je zoiets doet, zit er inderdaad in je kop iets niet goed. Dus ja, verward

EchtWaar?
EchtWaar?31 aug. 2018 - 21:41

U misschien wel. Ik ben er onderhand wel klaar mee, met deze "incidenten".

1 Reactie
madbako
madbako1 sep. 2018 - 11:42

Ja man, elke dag is er wel weer wat.

Fritz Leiber
Fritz Leiber31 aug. 2018 - 21:32

Ik was toen het gebeurde erbij. Het eerste was het vreselijke gegil van vrouwen en daarop mij ernaar omdraaiend het beeld van schermutselingen en een donkere man die op ongeveer tien meter van mij af viel en met zijn gezicht op de grond doodstil bleef liggen, met een vrouw die naar hem probeerde te komen. Meteen was er ook een man die wegrende maar binnen een tijdbestek van al deze gebeurtenissen van een paar seconden door meerdere schoten neergehaald werd door de politie die zoals bleek zeer alert waren. De man die neergeschoten werd viel en bleef ligeen maar in tegenstelling tot de andere bewegen. De ±3 agenten bleven met gerichte pistolen op afstand en er kwamen ook heel snel andere agenten in uniform en burger bij eveneens met gerichte en getrokken pistolen. Aan de overzijde van de zaak waar ik mij met een andere klant en personeeel ons verschansten zagen we in dezelfde lijn waar de voorover liggende neergestoken man bewegingsloos lag zat er ook nog een gewonde man, naar later bleek ook zwaargewond, die wel mensen bij zich had die hem bij konden staan. Op het moment van al dit geweld onstond er in de zeer drukke massa, waartussen dus ook geschoten is, natuurlijk grote paniek waarbij mensen op de vlucht sloegen. Wij konden nergens heen omdat we in de zaak waar we stonden langs het gebeuren zouden moeten gaan. We sloten dan ook de glazen schuifdeuren en bleven daarna zoveel mogelijk achter een schuine wand maar bleven ook kijken wat er gebeurde. Ondertussen bleven er voortdurend mensenstromen vanaf de perrons komen die in de aanvankelijke chaos wegrenden en anders daartoe dwingend gemaand werden door steeds meer agenten. Na ± vijf minuten kwamen er ook agenten naar onze plaats die geëmotioneerd schreeuwden dat we via de achteruitgang van de zaak moesten vluchten. "Er wordt geschoten"- riep een van hen wat ik begrijp want veel van de toegesnelde agenten wisten vast nog niet dat het schieten door andere agenten was gebeurd. Bovendien doet het er natuurlijk ook niet toe als het gaat om iemand die mensen neersteekt. Dat de man die mensen neerstak en na al twee slachtoffers de mensenmenigte inrende meteen met meerdere schoten onschadelijk werd gemaakt begrijp ik heel goed. Ik was te verbijsterd om direct alles te bevatten, geen moment bang en dat is niet als stoere constatering bedoeld, want had door de enorme stoot adrenaline die mij zonder mogelijkheid deze te kanaliseren wel last van sterke emotionaliteit, naar mijn gevoel direct toen al vooral door de angst die ik bij een aantal van de mensen waarmee ik mij veschanst had zag, vooral in hun ogen, maar ook ontreddering. Gelukkig was vooral een ouder persooneelslid, naar mijn idee de eigenaar of bedrijfsleider, eerder te onaangedaan wat mij hielp. Heel heftig allemaal. terwijl er voortdurend

2 Reacties
ruma ankka
ruma ankka1 sep. 2018 - 9:02

Sterkte ermee kerel! Best heftig om een verwardeman actie van nabij mee te maken.

watsgebeurt
watsgebeurt1 sep. 2018 - 14:50

@ruma ankka, doet het pijn om te spreken van een aanslag door een terrorist? Of is per definitie sprake van een verwarde man?

BramJ
BramJ31 aug. 2018 - 20:45

Ik voorspel een pijnlijke stilte hier...

14 Reacties
Sonic2
Sonic231 aug. 2018 - 22:15

De normale mensen zien hier een terrorist die twee mensen neer steekt en leven met de slachtoffers mee. U ziet als rechts radicaal een mogelijkheid om te scoren. Dat geeft aan hoe enorm zielig jullie zijn. Ellende en leed uitbuiten voor politiek gewin. Zo kennen we radicaal rechts weer.

koffieleut2
koffieleut231 aug. 2018 - 22:44

Sonic, jou opmerking is ook niet terecht. Als het geen terrorist was geweest zou er te lezen zijn, zie je wel, geen terrorist.

Fritz Leiber
Fritz Leiber31 aug. 2018 - 22:47

Laat ik die dus wat mij betreft niet volgende stilte vullen met iets wat ik elders iemand antwoordde die mij al wat te cynisch reageerde. Bijna alle personeelsleden in de zaak waar ik mij met hen getuige was en verschanste waren mensen van niet-westerse afkomst. Ik ben geen moment bang geweest door de gebeurtenissen maar werd tot mijn eigen ergernis wel sterk overmand door sterke emoties door de adrenaline die ik niet wist te kanaliseren in mijn onmacht. Die emotionaliteit hing naar mijn gevoel daarbij ook sterk samen met de enorme angst die ik in de ogen en behoefte aan hulp van deze vrouwen, zwart, lichtgetint, en donker zag. De eveneens niet westerse bedrijfsleider was daarentegen zo onaangedaan dat ik er mij om wist te vermanen (en dus niet vermannen dames). Wir schaffen es. Maar niet zonder dat progressieven weer dezelfde kritische en dus ook satirische overtuigde houding hervinden als die ze eerder ook tegenover het vroeger in veel opzichen en aanhang te intolerante christendom betoonden en die de liberalen nog steeds hebben. Rechtse populisten en nog meer rechts-extremisten kunnen we net als extreem-religieuzen missen als kiespijn.

De gewone nederlander
De gewone nederlander1 sep. 2018 - 0:15

@ sonic: Ellende en leed uitbuiten voor politiek gewin. Zo kennen we radicaal rechts weer. Als iemand vanuit rechtsexteme hoek twee moslims zou aanvallen, zou links inderdaad nooit de situatie uitbuiten voor politiek gewin. Het zou waarschijnlijk niet eens op Joop geplaatst worden...

Andrew G
Andrew G1 sep. 2018 - 3:38

@Sonic, het ompraten van een terroristische aanslag om een mogelijkheid daarin te zien om een ander te bashen.... Dat is niet rechts, niet links, maar puur schofterig.

punt2
punt21 sep. 2018 - 6:01

@Sonic, tot nu toe ben je de enige die zo reageert. En dat op een terechte opmerking, een opmerking die ook jij als terecht ervaart anders zou je niet zo reageren. Een aanslag op willekeurige voorbijgangers. En jij komt gelijk in stelling.

Nico de Mus
Nico de Mus1 sep. 2018 - 7:36

@Sonic 1 september 2018 at 00:15@ Je reageert als door een adder gebeten. De ene partij buit ellende en leed uit en een andere partij buit het milieu of de "geslaagde" multiculturele samenleving ,dierenleed enz. uit voor politiek gewin. Zo is het altijd geweest en zal ook nooit veranderen.

Break on through
Break on through1 sep. 2018 - 8:30

Eens Sonic. Typisch iets voor extreem rechtse figuren om m hier even mee te scoren... Laat ook direct weer zien hoe zulke sneue types het zijn...

JamesCullen
JamesCullen1 sep. 2018 - 15:39

@Sonic 'U ziet als rechts radicaal een mogelijkheid om te scoren. Dat geeft aan hoe enorm zielig jullie zijn. ' Wat een intellectuele armoede.

Appi Mohamud
Appi Mohamud1 sep. 2018 - 16:05

In ieder geval tot nu toe meer reacties dan onder de Nederlandse terroristen berichten.

punt2
punt21 sep. 2018 - 18:38

@Sonic en @ Break on Through : https://joop.bnnvara.nl/nieuws/nederlandse-man-verdacht-van-voorbereiden-aanslag-op-moslims

doron
doron1 sep. 2018 - 19:19

Sonic en Break on through hebben blijkbaar geen familieleden die dit soort acties verwelkomen.

Sonic2
Sonic21 sep. 2018 - 22:23

@ Koffieleut Ik vind alles erg. Het is alleen radicaal rechts die er een wedstrijdje van maakt. Is het een aanslag, is het een steek incident? Alleen maar omdat ze over lijken gaan. Dus ga hun een keer aanvallen i.p.v mij. @ De gewone Nederlander Eerst erken je indirect wat ik zeg door te onderkennen dat radicaal rechts aanslagen uitbuit. En voor de rest denken vooral mensen zoals u in zwart wit denken. Alsof ik zit te bidden dat een extreem rechts een moslims neer zet, zodat ik mijn gelijk kan halen. Alleen rechts radicale dwaallichten denken zo. Ik hoef mijn gelijk niet. Alleen dat drammerige rechts radicale volk wil altijd hun "gelijk" halen. Desnoods over ruggen van gewonde mensen heen. @ Rob Roy Bram had ook kunnen beginnen met wat erg voor de slachtoffers. Hij had met allerlei dingen kunnen openen. Met alles en dan ook echt met alles anders. Het enige waar hij mee komt is dat hij een pijnlijke stilte verwacht. Waar gaat dit over? Het gaat om het leed en Bram provoceert door een stilte te voorspellen. U pakt volkomen onterecht mij aan, maar maakt u niet druk om iemand die zich drukker maakt om een stilte hier als om het leed van slachtoffers. Dat is uw prioriteit. Dat zegt al genoeg. @ Nico de Mus Totaal niet relevant. Ik heb het nu niet over milieu. Ik heb het over zielig radicaal rechts dat zijn "gelijk" moet halen over de ruggen van de gewonde Amerikanen heen. U haalt er van alles bij wat compleet niet ter zake doet. @ James Cullen De intellectuele armoede is er aan uw kant. U komt nooit verder als mij bashen. Nogmaals Bram praat over een pijnlijke stilte hier. Een provocatie onder een bericht dat over menselijk leed gaat. Ik reageer daar volkomen terecht op. En ik vraag radicaal rechts gewoon om er eens mee te kappen. Haal je virtuele zetels ergens anders als over het uitbuiten van persoonlijk leed. @ Rob Roy Wat is nu precies je punt? Het is allebei erg. Alleen in de hoofden van verdwaalde rechts radicale dwaallichten is het een wedstrijdje. Moet een aanslag van een extreem rechts malloot worden vergeleken met een islamitische. Het is zandbak niveau. U wilt me ergens in een frame stoppen dat ik islamitische aanslagen minder erg vind of dat ik het goed praat. En dat ik extreem rechtse aanslagen opeens goed zou vinden omdat ik dan mijn gelijk zou kunnen halen. Dat is een bizarre gedachtengang. @ Doron Ook hier heb ik recht om dit te corrigeren. Ik gun niemand dit. Punt uit.

punt2
punt22 sep. 2018 - 9:18

@Sonic, mijn punt is dat je gelijk in de aanval schiet, en aanval is de beste verdediging zullen we maar zeggen , om de personen die mogelijk iets willen zeggen waarmee jij het niet eens bent de mond te snoeren als "extreem-Rechts" Om de personen die misschien terecht stellen dat er pogingen gedaan zullen worden om te downplayen, zoals ook is gebeurt bij de aanslag in Den Haag waar de dader wordt vervolgt met als mogelijk terroristisch motief... maar waar iedereen gelijk stelde dat het zeker niet zo was... en een ieder die deze mogelijkheid wel openhield gelijk voor extreem-rechts en anti-islam werd betiteld. Alleen al het feit dat jij het hebt over: "U ziet als rechts radicaal een mogelijkheid om te scoren. Dat geeft aan hoe enorm zielig jullie zijn. Ellende en leed uitbuiten voor politiek gewin. Zo kennen we radicaal rechts weer." geeft al aan dat je het feit dat je een terroristische aanslag alleen maar erg vindt omdat "anderen" er misschien een terecht oordeel over kunnen vormen wat je absoluut niet uitkomt of aanstaat.

JStokx
JStokx31 aug. 2018 - 20:25

Wij kunnen het allemaal 'schaffen' hoor, geen probleem.

2 Reacties
Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer1 sep. 2018 - 10:04

Ja het gaat prima zo in Europa. Vorige week een moslim in Londen die inreed op voetgangers, de week daarvoor een moslim die onder "Allah Akbar" zijn familieleden neerstak, en nu dit. O, en vorige week in Chemniz: een 25-jarige Duitser die door twee asielzoekers is vermoord.

madbako
madbako1 sep. 2018 - 11:48

@Bobby de Bouwer 1 september 2018 at 12:04 Ja het gaat prima zo in Europa. Inderdaad Bobje, het gaat hartstikke goed https://www.ad.nl/buitenland/duitsland-minstens-950-aanvallen-op-moslims-in-2017~a2b796a2/ Nog net geen 3 per dag.