Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Mogelijk nieuwe verkiezingen als gevolg notitiecrisis'

  •  
27-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Formation talks canceled after Ollongren's positive corona test
VVD-prominent en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas oppert dat er nieuwe verkiezingen nodig zijn als de nieuwste vertrouwenscrisis in Den Haag komende week niet wordt bezworen. Dat zegt hij in ‘Dit is de Dag’ op NPO Radio 1.
“Het is werkelijk zeer ongepast dat degene die gecontroleerd gaan worden door die volksvertegenwoordiging, dat die over die persoon gaan nadenken. Ik heb dat in de 24 jaar dat ik in de Kamer heb gezeten nooit meegemaakt. (…) Als het wantrouwen volgende week niet uit de lucht is, dan is er geen formatie mogelijk en dan is er maar één optie: nieuwe verkiezingen.”
Donderdag was op een foto van de wegens coronabesmetting plotseling vertrekkende verkenner Kasja Ollongren een pagina met notities uit de verkenningsgesprekken te zien. Te lezen viel onder meer dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die samen met Renske Leijten van de SP de toeslagenaffaire aan het licht bracht die Rutte III ten val bracht, het veld moet ruimen. De twee verkenners Ollongren en Annemarie Jorritsma boden na de onthulling direct hun ontslag aan.
VVD-leider en demissionair premier Rutte wilde aanvankelijk niet dat de Tweede Kamer Ollongren en Jorritsma zou horen en stelde dat “niemand uitleg zou gaan geven”. Later stemde de VVD alsnog in. Weisglas voorspelt dat het woensdag in de Tweede Kamer tot een stevig debat komt. Alleen zo kan het vertrouwen in het formatieproces hersteld worden.
Interessant wordt het hoe CDA-leider Hoekstra zich zal opstellen. Niet alleen moet hij opkomen voor zijn fractielid, de immens populaire Pieter Omtzigt, maar in de notities wordt ook Hoekstra’s eigen onderhandelingsstijl bekritiseerd en wordt er kennelijk gesproken over zijn positie in het kabinet. De gebelgde CDA-leider zegt over geen van die onderwerpen geïnformeerd te zijn.
Ook spindokter Henri Kruithof, onder meer oud-hoofd voorlichting van de VVD, stelt dat nieuwe verkiezingen een serieuze mogelijkheid zijn.
Journalist Ton F. van Dijk vindt nieuwe verkiezingen ook de oplossing
De Dichter des Vaderlands Lieke Marsman ziet een kans een fout uit de voorbije verkiezingsdebatten te herstellen: het negeren van de toeslagenaffafire
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (138)

Poeh, poeh
Poeh, poeh28 mrt. 2021 - 12:35

De ambtelijke ondersteuning komt vanuit het ministerie van Algemene Zaken, Rutte dus. De opvolging van Ollongren op dat ministerie ziet woedend hoe zij de ruiten heeft ingegooid van het kamertje waar de lijnen worden uitgezet. Kaag zwijgt uiteraard, want het is Rutte's verantwoordelijkheid voor deze implosie in de verkenning. Wel benieuwd of Rutte, Kaag en Hoekstra als gekozen Kamerleden in de bankjes zitten bij het debat. En wie de woordvoerders zijn voor die partijen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt29 mrt. 2021 - 11:17

Dit is er een van: de boodschapper is de dader. De 'dader' is het 'kamertje waar de lijnen worden uitgezet'. Walgelijke lijnen, waarvan het maar goed is dat dat in een onbewaakt moment naar buiten is gekomen. Eigenlijk moeten we Ollongren dankbaar zijn. Ik hoop vooral dat zij, nog maar net genezen van een zeer ernstige ziekte, gezond genoeg is om covid te weerstaan.

Alter
Alter28 mrt. 2021 - 11:38

Nieuwe verkiezingen zouden weer door Rutte worden gewonnen. De Kamer kan beter inzetten op structurele verandering. Wetten, regelingen en besluiten zouden voortaan in begrijpelijk Nederlands moeten worden opgesteld. Breng voor elke verordening een testpanel bij elkaar. Laat ze de tekst aandachtig lezen en stel hen ieder apart dezelfde vragen. Alleen als de antwoorden in voldoende mate overeenstemmen, kan de tekst worden beschouwd als uitkomst van het democratische proces. De voordelen zijn aanzienlijk. Zelfs de nieuwste Tweede Kamerleden zullen begrijpen wat de minister hen ter beoordeling verstrekt. De Nederlandse overheid zal zich niet meer ongecontroleerd over het leven van individuele burgers uitstorten. Dissidenten hoeven niet meer nog voordat de laatste stemmen zijn geteld, naar de periferie van de polder te worden verbannen. Ook toekomstige formaties zullen dus beter verlopen. Eén ding stemt hoopvol; de uitgelekte notities zijn een toonbeeld van helder taalgebruik.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mrt. 2021 - 12:47

welk probleem moet dit oplossen?

vdbemt
vdbemt29 mrt. 2021 - 13:15

"Nieuwe verkiezingen zouden weer door Rutte worden gewonnen". Dat valt nog maar te bezien. Want ondanks de schande van de toeslagenaffaire gaat alles weer opnieuw op zijn Ruttes. Blijft de bevolking blind? Vervolgens schets je een prachtige situatieverbetering. Hoe waarschijnlijk is het dat dat onder Rutte gaat gebeuren?? Dat dat pas gaat gebeuren na nieuwe verkiezingen, met andere, misschien wel heel wezenlijk andere, verhoudingen, is toch wel waarschijnlijker.

TwoTone
TwoTone28 mrt. 2021 - 9:31

@abma - inderdaad wordt het tijd dat de journalistiek er eens goed induikt en zich niet meer met kluitjes in het riet laat sturen door de Haagse machtbezitters.

Bert de Vries
Bert de Vries28 mrt. 2021 - 8:41

Vraag. Waar is Kaag? Ze is nauw betrokken en zwijgt als het graf. Is D66, progressief tot in de edelste delen, dan toch een ordinaire machtspartij, niet wars van list, leugen en bedrog?

8 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha28 mrt. 2021 - 9:35

Wat verwacht je dan van Kaag? Ze heeft gezegd dat zij het niet heeft gehad over een 'functie elders' voor Omtzigt en dat zij een debat over het gebeuren in de 2de kamer steunt. Wat wil je nog meer?

Kuifje3
Kuifje328 mrt. 2021 - 9:36

Kaag? Die is druk bezig met haar nieuwe leiderschap te tonen.

JohnVKR
JohnVKR28 mrt. 2021 - 10:27

Sigrid Kaag, afgelopen vrijdagochtend: https://twitter.com/SigridKaag/status/1375400747840516096 Hoe geloofwaardig dat is, weet ik ook niet. Het meest waarschijnlijke scenario is volgens mij dat Mark Rutte het vertrek van Omtzigt op de agenda heeft gezet. Dat kan ook verklaren waarom Rutte zich aanvankelijk zo tegen een verantwoording in de Kamer door Ollongren en Jorritsma keerde. Waarschijnlijk zullen ze het straks zo spinnen dat Mark Rutte het in zijn gesprekken genoemd zou hebben omdat er geruchten in media en wandelgangen gaan over een mogelijk vertrek van Omtzigt. Persoonlijk denk ik dat de opmerking over Omtzigt een clash zou kunnen zijn geweest tussen Kaag en Rutte: Kaag die meer macht van het parlement wil en een minder dicht getimmnerd regeerakkoord (zoals ze ook tijdens de campagne heeft aangegeven) en Rutte die zich tegen zo'n open bestuursstijl en zwaardere rol voor het parlement verzet. Tijdens zo'n discussie komt uiteraard naar voren dat bij het toetreden van Hoekstra tot de regering het fractievoorztterschap van het CDA logischerwijs naar Pieter Omtzigt zou gaan. En Rutte vindt dat een groot probleem. Dus ja, ik denk dat nieuwe verkiezingen weleens de enige uitweg kunnen zijn. Met de kans en hoop dat Rutte hard onderuit gaat, maar ook de kans dat D66 stemmen verliest omdat het ook deze partij aangerekend zou kunnen worden, zeker door de blunder van Ollongren. Nieuwe verkiezingen zijn dus niet onlogisch en zouden de machtsverhoudingen weleens compleet kunnen doen veranderen. En misschien dat Rutte dan inmiddels al gedwongen is om terug te treden.

harmmeijer
harmmeijer28 mrt. 2021 - 13:28

“Is D66, progressief tot in de edelste delen, dan toch een ordinaire machtspartij, niet wars van list, leugen en bedrog?” In ieder geval blonk de verkiezingscampagne uit in vaagheden.

Bert de Vries
Bert de Vries28 mrt. 2021 - 13:46

Buddha, Kaag heeft geen onaanvaardbaar uitgesproken over de notitie over Omtzigt. En onverschillig van wie die notitie afkomstig is, ze is onaanvaardbaar. Dat laatste had Kaag moeten zeggen, ook gezien haar relatie met de verkenning en verkenner. Juist het onaanvaardbare leidt tot het kamerdebat. En die transparantie is geen argument. Bijna het hele proces onttrekt zich aan transparantie, en dat zal ook zo blijven.

Bert de Vries
Bert de Vries28 mrt. 2021 - 13:53

John, heel leuk. Wat jij zegt over macht werd vanmiddag uitgebreid besproken in Buitenhof, met sterk verwante conclusies.

Max_Konijn
Max_Konijn28 mrt. 2021 - 17:23

JohnVKR, helderziend geworden de laatste week? “Het meest waarschijnlijk is” ? Het meest waarschijnlijk volgens jouw? Gereutel uit de onderbuik..

Zandb
Zandb29 mrt. 2021 - 7:06

Bert Leuk, dat suggestief leiden naar gewenste antwoorden. Wanneer D66 de mond houdt omdat het zichzelf beschermt, dan is uw verwijt terecht. Maar het kan net zo goed zijn, dat D66 hier part noch deel aan heeft en/of individuen beschermt. Het kan ook weten wat er aan de hand is maar kan dat niet bewijzen. En daarmee zou ze zichzelf in een positie plaatsen waarbij het beschuldigt zonder bewijs. En dan zou dat als een boemerang kunnen werken. Kortom: Weet ik wat voor scenario's zijn mogelijk; gunstig en ongunstig voor D66. Tot nu toe hebben we alleen de vragen. laten we daar niet al te suggestief mee om gaan.

Cave Canem
Cave Canem28 mrt. 2021 - 8:00

Nieuwe verkiezingen. Het opgeklopte ressentiment onder het volk zal zich in dat geval ongetwijfeld uitleven in de vorm van een nieuwe monsterzege van extreem rechts. Verontwaardiging stroomt in het huidige tijdsgewricht via een soort zwaartekracht bijna altijd naar rechts. Onbedoeld aangejaagd door links.

3 Reacties
LaBou
LaBou 28 mrt. 2021 - 10:46

Gebeurt er in de wereld van grothond ook wel eens iets dat niet de schuld is van links?

Cave Canem
Cave Canem28 mrt. 2021 - 13:30

“Gebeurt er in de wereld van grothond ook wel eens iets dat niet de schuld is van links?” Jazeker. De korfbalafdeling Sneek kampt met een tekort aan scheidsrechters. Meer voorbeelden ken ik niet.

LaBou
LaBou 29 mrt. 2021 - 10:16

Trieste wereld leef jij dan in.

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom28 mrt. 2021 - 7:53

Linksen als Weiglas willen dat wel ja, links heeft bij elkaar nog geen 30 zetels.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt28 mrt. 2021 - 10:00

Jij bent goed op de hoogte. Weisglas is een verstokte VVDer.

Abma
Abma28 mrt. 2021 - 7:22

Het was natuurlijk van de gekke dat er debatten zijn gevoerd en campagnes zijn gehouden zonder de echte onderwerpen waar we het eens goed over zouden moeten hebben. ( toeslagenaffaire, integriteit politici, etc) En wat helemaal niet kon is dat er 1 partij was die goedkoop scoorde op de zogenaamde “Nederland weer vrij leugen/ misleiding” . Dus nieuwe verkiezingen met veel echte heikele punten. Een taak voor de journalistiek om er nu eens echt voor te gaan inplaats van het gebaande pad te volgen.

EricDonkaew
EricDonkaew28 mrt. 2021 - 7:15

Weisglas is met pensioen maar wil zich nog een keer laten gelden en zegt om wat te zeggen te hebben. Nieuwe verkiezingen? Nou nee. Want: 1. Nieuwe verkiezingen kosten tientallen miljoenen euro's. 2. Er is grondwettelijk geen reden voor nieuwe verkiezingen. 3. Nieuwe verkiezingen leveren nauwelijks een andere zetelverdeling op. Wellicht gaan sommigen niet stemmen omdat ze de politiek beu zijn, maar moeten we dat uit democratisch oogpunt willen? Niet doen dus.

3 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha28 mrt. 2021 - 9:36

Weisglas heeft net zoveel recht als alle anderen om er iets over te zeggen.

EricDonkaew
EricDonkaew28 mrt. 2021 - 14:48

HappyBuddha gaat voor de brilsmurf-award. Maar je hebt gelijk joh, ik was dat helemaal vergeten.

HappyBuddha
HappyBuddha29 mrt. 2021 - 10:24

@EricDonkaew 28 maart 2021 at 16:48 HappyBuddha gaat voor de brilsmurf-award. Maar je hebt gelijk joh, ik was dat helemaal vergeten. Blij dat dat dan nu is rechtgezet. Volgende keer het niet vergeten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 6:37

Gelukkig dat de groepsimmuniteit hier niet heeft gewerkt!

harmmeijer
harmmeijer28 mrt. 2021 - 4:57

Sodepieterop “Op het moment dat de blonde blunder van Kajsa naar buiten kwam was ik graag op bezoek geweest bij onze demissionaire premier. Ik had hem als een Repelsteeltje willen zien stampvoeten in zijn Torentje. Wat zal hij boos zijn geweest dat deze smerige smurrie zomaar naar buiten kwam. Wie zal hij als eerste gebeld hebben? Zijn boezemvriend Jort? Of meteen Annemarie Jorritsma om haar woedend uit te leggen dat als hij haar iets in vertrouwen vertelt over die Omtzigt dat ze dat dan in d’r polderoren moet knopen en niet op papier moet zetten. Ook niet als geheugensteuntje.” https://hekwerk.nl/artiesten/youp-van-t-hek/column/

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 mrt. 2021 - 4:36

Dat zegt ie niet. Hij zegt als de formatie mislukt dan zullen er weer verkiezingen zijn. Duh.

JanB2
JanB227 mrt. 2021 - 23:23

Bij alle jolijt hier gaat men aan 1 punt voorbij: Baudet. Die staat al warm te draaien voor eventuele nieuwe verkiezingen. Onder normale omstandigheden zou ik graag de stekker uit deze klucht getrokken willen zien. Nu moet ik er niet aan denken. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden dan kun je Nederland op basis van het resultaat daarvan meteen bij het grofvuil zetten. Wat wel vaststaat: Rutte kan niet aanblijven. Zijn houdbaarheidsdatum was al lang verstreken (zo de man al ooit helemaal fris is geweest) maar nu begint de kwalijke geur van bederf de atmosfeer behoorlijk te verpesten. Het is sowieso al een gotspe dat de hoofdrolspeler uit de toeslagenaffaire pro-forma zijn onstlag in kan dienen en vervolgens weer meteen door kan. En met "niemand gaat hier uitleg over geven" heeft hij eindelijk zijn ware gezicht in het openbaar laten zien, zodat ook diegenen die hem nog niet doorhadden (Omtzigt heeft dat overigens al lang) weten waarmee ze van doen hebben. Dat zet je niet meer recht. Aan de "verkiezingswinst" van de VVD heb ik ook volkomen lak in deze. Dat is geen winst. Slechts een vijfde van Nederland is pathologisch asociaal en wil verder met deze figuur. De rest wil wat anders. Tijd voor wat anders daarom.

1 Reactie
JanB2
JanB227 mrt. 2021 - 23:27

PS Er zijn natuurlijk meerdere gegadigden voor vertrek uit de politiek dan alleen Rutte. Al het volk dat met deze affaire te maken heeft gehad mag heel snel oprotten. Punt is dat we nog niet helemaal van de hoed en de rand weten en men dat in den Haag ook graag zo houdt.

Thuru
Thuru27 mrt. 2021 - 23:07

Zwitsers model. De grootste 4 partijen vormen het kabinet. Lijkt me een goed plan.

4 Reacties
Sonic2
Sonic228 mrt. 2021 - 10:18

Wat een flut plan. VVD/D66/PVV en CDA kunnen elkaar niet luchten en zien en dat kabinet zal binnen een maand vallen. En als je D66 en PVV in een kabinet samen zet dan kunnen we beter elk politiek debat maar opschorten. Dan zijn er helemaal geen tegenpolen meer. Je kunt uit het kabinet Den Uyl/ Van Agt zien of omgekeerd hoe slecht het voor een land is als politieke partijen echt gedwongen en met flinke tegenzin met elkaar om tafel gaan zitten. Onuitvoerbaar. Lijkt me beter als Wilders en Baudet opstappen. Als ze echt een rechtse agenda willen hebben en als het ze echt om het land en de inhoud gaan, stappen ze op. In het belang van het land. Maar daar zijn ze veel te narcistisch voor.

LaBou
LaBou 28 mrt. 2021 - 11:00

@Sonic: juist een heel strak plan. Ze rollen al ruziend een of twee maanden over straat waarna het kabinet uiteindelijk valt. Ondertussen heeft heel Nederland dan kunnen zien wat die partijen echt brengen. Misschien dat er dan ogen open gaan.

Poeha
Poeha28 mrt. 2021 - 14:19

Labou: al jaren ziet Nederland wat de VVD echt brengt. Het gevolg: links wordt al jaren kleiner. Zoals de bij de vvd zeggen bij een goed glas wijn “zo, daar gaat weer een rooie”

LaBou
LaBou 28 mrt. 2021 - 21:25

Als grote mensen praten moeten kleine kinderen hun mond houden.

Zapata
Zapata27 mrt. 2021 - 22:58

Alles voor het nieuws. Het is tenslotte een verkoop product. Telegraaf en NRC zijn weer heel erg kritisch over de regeringspartijen en ook de diverse scribenten van de Volkskrant zetten weer hun beste beentje voor als zijnde onafhankelijke kritische journalisten. Ach welja, over zo een jaar of vier wanneer er weer nieuwe verkiezingen in aantocht zijn draaien ze weer als een blad aan de boom. Ook voor de journalistiek geldt tenslotte: erst kommt das fressen dann kommt die moral.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead27 mrt. 2021 - 22:14

Aanvulling op voorgaande (te snel op enter gedrukt) : ....laat ik u dan uit de droom helpen. Er verandert echt niets. Goedenavond.

tonkuijler
tonkuijler27 mrt. 2021 - 21:20

Welkom in slangenkuil de Tweede Kamer. Ik juich nieuwe verkiezingen toe, het gaat tijd worden dat de bezem eens een keer door het Binnenhof gaat. De ene na de andere parlementaire enquête door de 2e Kamer laten uitvoeren zonder verhalen van "ik weet het niet, ik heb er geen herinneringen aan, geen training vooraf hoe we moeten antwoorden." Het hele rechtssysteem ligt op zijn gat, de belastingdienst idem dito, de bevolking wordt als deurmat gebruikt om de voeten aan af te vegen. De jeugd kan niet aan een huis komen, indien zij studeren blijven zij achter met een behoorlijke achterstand, willen zij gaan werken kan dat wel maar dan met een flex-contract. De mensen die "verplicht" sparen of gespaard hebben voor het appeltje voor de dorst (pensioen) worden allemaal bestolen, en of dat nog niet genoeg is gaan we de AOW fiscaliseren. Zo kan ik nog wel even doorgaan maar hier zal ik het bij laten. Iedereen een fijn weekend toegewenst, en de groeten uit Noord Korea aan de Noordzee.

3 Reacties
Rolandb Gilead
Rolandb Gilead27 mrt. 2021 - 22:13

U overdrijft, meneer Kuijer. Als u de vergelijking trekt met Noord-Korea weet u werkelijk niet waar u het over heeft, en mocht het ironisch bedoeld zijn, dan is deze ironie volstrekt misplaatst. Los van deze stuitende misser uwerzijds, betrap ik u ook op grenzeloze naieviteit. U wilt nieuwe verkiezingen teneinde "de bezem er eens goed door te halen." Wat denkt u: zullen nieuwe verkiezingen daadwerkelijk leiden tot het de bezem er door halen ? " Natuurlijk niet, meneer. En mocht u denken dat het met een kabinet van andere partijen die nu aan de zijlijn staan te gillen, anders wordt - links dan wel rechts -

Jozias2
Jozias228 mrt. 2021 - 8:16

Beste ton, Er zijn net verkiezingen geweest, volgens uw logica is de uitkomst onbegrijpelijk maar waarom staat de uitslag ter discussie?

adriek
adriek28 mrt. 2021 - 9:23

Gaan alweer nieuwe verkiezingen de 'slangenkuil' veranderen dan? De kiezers kiezen massaal voor degene die hoofdverantwoordelijke is voor de gang van zaken de afgelopen tien jaar. Anderen geloven een wappie dat minder corona-maatregelen én minder besmettingen belooft én niet in vaccinatie zegt te geloven. Een grote meerderheid kiest gewoon dat wat hij en zijn ouders al eeuwen kiezen. De grote televisiedebatten lijken bepalend voor ons stemgedrag. Dat betekent in de praktijk dat de lijsttrekker die zijn (of haar) opponent met de spitsvondigste opmerking onderuit weet te halen en daarnaast 'vertrouwenwekkend overkomt' het beste scoort: ongeacht de inhoud van zijn programma en historisch gedrag in of buiten de Kamer. Dan krijgen we nog de formatie, waar partijprogramma's naar de achtergrond verdwijnen en waar de beste onderhandelaar 'wint' en waar voor wat hoort wat (niet datgene wat het beste voor het volk is) leidend is. Als laatste: driekwart van de namen op de lijst blijft gelijk, als iemand beneden plaats 5 op een lijst met voorkeursstemmen gekozen wordt komt het in de krant, dus er verandert nauwelijks iets, ook niet na herhaalde verkiezingen. Het establishment blijft het establishment (met name de elite-figuren die stellen datzelfde establishment aan te pakken), de kiezers blijven de kiezers en de achterkamertjes blijven de achterkamertjes.

Uw Psychiator
Uw Psychiator27 mrt. 2021 - 20:51

'Notitiecrisis' - lekker woord, zal de geschiedenis ingaan. Net als 'sjoemelsoftware', bijvoorbeeld. Er moeten er meer zijn, uit de recente geschiedenis. Jopers?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 5:57

Iets met smerige hypotheken?

gimli55
gimli5528 mrt. 2021 - 8:01

Decentralisatie Marktwerking Participatie Wappies Virus waarheid Transparantie Openheid Verantwoordelijkheid Grondrechten Zo lang de macht bij uitwisselbare partijen ligt en het machtsmisbruik prevaleert, verbetert er niets. De gemiddelde burger heeft nog geen last van ongekend onrecht of accepteert de afbraak van grondrechten gelaten. Ze zullen toch het beste met ons voorhebben. De puinhoop wordt steeds duidelijker, het machtsmisbruik is niet meer te ontwijken. De regering bemoeit zich met het functioneren van de TK. De behandeling van Omtzigt is stuitend, maar dat is het interview van de Jonge en de opmerkingen over de FVD en Haga in het bijzonder ook. Maar ja, daar zijn de schapen in de TK en op straat het natuurlijk mee eens, terwijl dat net zo stuitend is als die notitie. Het is een minister die zich bemoeit met de standpunten van een gekozen kamerlid. Neoliberalisme is afbraak, corrupt, asociaal en repressief.

WeesGeenKees
WeesGeenKees27 mrt. 2021 - 20:13

Zoals een politiek commentator al zei: "Alles is verrot!" - Belastingdienst: Corrupter dan deze club vind je het echt niet in ons heelal - Raad van State: Foute instelling met allemaal foute mensen aan de knoppen - Politie: De top is door en door verrot en de gewone agent voelt zich niet gehoord - Rechterlijke macht: Totaal verrot tot op het bot - Zorgverzekeraars: Pure maffiosi - Provinciale Staten: Maken giftig afval met een pennenstreek weer schoon en dumpen dat onder uw wegen en in plassen en meren - Etc. etc. etc. Wi je Nederland echt weer op orde krijgen dan zul je de bezem door al deze instanties moeten halen. Utopie dus kortom ga lekker naar bed en geniet van dat uurtje korter slapen zou ik zeggen.

2 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator27 mrt. 2021 - 21:54

@ WGK (21:13u) - ik heb Uw tekst met instemming gelezen. Wij leven waarachtig een een Orwelliaans tijdperk, nu de betekenis van woorden en taal afgeschaft is (zeg maar gerust: verkr*cht); dan weet je dat alles onherstelbaar fout is en definitief mislopen zal. Vrouwke Tamara van Ark is thans Minister van Medische Zorg, en manneke Sander Dekker is Minister van Rechtsbescherming. De één jaagt op mensen met een Wajong-tegemoetkoming, en de ander vernietigd de toegang tot de sociale advocatuur (de toegang tot een rechtsgang voor iedereen, ook de armen), nadat hij het onderwijs zoveel schade toevoegde. Men kan Michel Foucault lezen, of Hardt & Negri, Mirowski, of David Harvey; we leven een eindtijd (ik haast me te zeggen: niet in dé Eindtijd). We moeten ons op het ergste voorbereiden, en de overheden in het zogenaamde 'vrije Westen' bestaan uit niemand anders dan verachtelijke sociale criminelen, het soort mensen dat de Koningen van Deze Wereld vormt waarop Christus met afkeer neerkeek.

Uw Psychiator
Uw Psychiator27 mrt. 2021 - 21:56

(...vernietigt de toegang tot de sociale advocatuur...)

JoostdeV
JoostdeV27 mrt. 2021 - 19:30

Iemand die weet hoed dat werkt, nieuwe verkiezingen uitschrijven? Kan een meerderheid van de 2e kamer nu al het vertrouwen opzeggen in de virtuele regering die nog moet worden samengesteld? Als alle partijen op de VVD - CDA - D66 nieuwe verkiezingen willen, kan Rutte dit verzoek dan naast zich neerleggen? Wat lossen nieuwe verkiezingen überhaupt op?

1 Reactie
Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker28 mrt. 2021 - 9:02

Dag JoostdeV, De Grondwet (artikel 64) kent de mogelijkheid om de Kamer te ontbinden bij Koninklijk besluit. Een Koninklijk besluit is een besluit van de regering. Ondanks dat de regering demissionair is, kan zij zo'n besluit gewoon nemen want het is bevoegd tot het nemen van alle besluiten die een missionaire regering ook kan nemen. En nu in jouw casus, als de VVD, D66 en het CDA geen nieuwe verkiezingen willen, dan zal zo'n besluit niet worden genomen omdat die partijen in het kabinet een grote meerderheid hebben.

DeRaaf2
DeRaaf227 mrt. 2021 - 18:26

Zei het voor de verkiezingen ook al, zakenkabinet zonder al te groot mandaat tot alle enquêtes die nog op stapel staan afgerond zijn. Ja kan een tijd duren, maar ik denk dat Rutte met die enquêtes toch al een geweer tegen zijn hoofd aan heeft staan. Vermoed dat er nog al wat skeletten uit de kast gaan vallen, wil je niet onder bedolven worden in een coalitie Rutte IV. Denk dat het verstandig is dat ook in Nederland een maximum aantal keren gesteld moet gaan worden dat iemand in een kabinet kan plaatsnemen.

mordicant
mordicant27 mrt. 2021 - 18:17

Nooit geweten dat we zoveel telepaten in Nederland hebben. Met slechts een snipper van een zin en hun telepatische gave weten ze allemaal precies wat er in de hoofden van Rutte en Ollongren omgaat en wat er met die losse zin bedoeld wordt. Chapeau!

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 6:22

Zelfs VVD-ers weten dat je niets over kamerleden kunt/mag melden in deze, maar jij niet? In het land der blinden is een oog koning!

mordicant
mordicant28 mrt. 2021 - 9:39

Minoes is dat een wetsartikel die ik niet ken? Waar staat dat precies?

Sailor2
Sailor227 mrt. 2021 - 17:50

Al dat gezeur over die notities, persoonlijk was ik meer afgeleid door notitie te nemen van hetgeen zich onder de notities afspeelde. Prachtig elegante laarzen. En trouwens wat er ook gebeurt, aan het einde sluit het CDA weer kwispelend aan. Zoals altijd. Sinds mensenheugenis.

1 Reactie
LaBou
LaBou 28 mrt. 2021 - 8:54

"Prachtig elegante laarzen." Het is maar wat je elegant noemt. En dat jurkje (of had ze haar nachthemd al vast aangetrokken?) maakt het nog wat erger.

Frans Kwakman
Frans Kwakman27 mrt. 2021 - 16:59

Joost, ik denk ook dat minister Ollongren zo snel mogelijk van het politieke toneel verwijderd dient te worden. De huidige situatie van leugen en achterklap dient bestreden te worden. Zij is natuurlijk reeds ontslagen , samen met het gehele kabinet maar om wat voor reden dan ook, ziek van corona, heeft zij een fatale fout gemaakt. Ik denk dat ze rust nodig heeft. Verder heb ik mijn buik vol van de laatste verkiezingen dat ik geen nieuwe wil. Laat ze dan maar verkopen aan de meest biedende, het is toch al een spel van het meeste geld.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 6:24

Misschien is ze wel overspannen, schreeuwt en gooit met dingen!:)

Zandb
Zandb28 mrt. 2021 - 7:15

Frans Ollongren heeft een fout gemaakt. Dat zoiets niet de menselijke maat is, die we bij dit kabinet willen zien, dat lijkt me duidelijk. Maar wat is die fout nu precies? Is het dat ze per ongeluk aantekeningen toonde? Of is het dat ze een inkijkje geeft haar eigen keukentje of die van anderen? Als daarvan bewijs hebt, graag. Verder zouden welke aantekeningen wanneer ook, het bewijs vormen van leugen en achterklap. Dar is inherent aan een belangencircus, dat er altijd wel iemand liegt en dat niemand mensen het achterste van hun tong laten zien. Veel mensen interpreteren namelijk die aantekeningen met dezelfde bril van leugen en achterklap. Het zou echt wel wat minder mogen. Maar voorkomen? Zeker als we 'een menselijke maat' van politici verwachten? Verder is Ollongren niet ontslagen. Ze heeft haar ontslag ingediend dat is nog niet verleend.

Gerygrr
Gerygrr28 mrt. 2021 - 13:24

Kwakman, Ik heb een associatie met kwakzalver bij uw alias. Dat brengt mij bij Kajsa en haar foutje. Zij is vooral en bovenal herstellende van een ziekte, eventueel heeft zij een gestel dat zwakker is, gevaarlijk voor haar om met corona besmet te zijn door Mona? Voor Kajsa hoop ik echt, dat zij niet ziek wordt! Eigenlijk heeft Kajsa ons een dienst bewezen. Wij zien nu duidelijk in beeld hoe wij geregeerd worden. Hoe de versplintering in de politiek tot deze poppenkast hebben geleid. Verdeel en heerspolitiek komt aan het eind als de snippers te klein zijn geworden. Het probleem van neoliberalen is tegelijkertijd nu onze valkuil. Zij die het neoliberalisme aanhangen geloven in de noodzaak van economische groei. Zij hebben opportuun gehandeld en verdienen mooie salarissen in mooie managementbanen of HR enz. Hun huizen zijn zwaar met hypotheken belast. Zij zijn afhankelijk van ons om hun baan te mogen behouden. Als hoeders van de eindeloze stroom adviezen en protocollen wetten en regels die niemand meer snapt maar kennelijk voor ons aller welzijn dienen te worden ingezet.... Wie snapt nog, dat de goedkeuring van een vaccin door de EMA op een dag in de toekomst gegeven zal gaan worden? Waanzin en wij reageren niet eens verrast meer.....

Frans Kwakman
Frans Kwakman28 mrt. 2021 - 20:35

@zandb - ik denk dat mevr. Ollongren niet geschikt is voor het regeren van ons land. @gris63 - ach u mag van mijn naam alles maken. Mevr. Ollongren heeft als eerste daad de inspraak van de kiezer gedurende de 4 jaar dat zij aan het bewind was afgeschaft. Uiteraard met ja knikkende volksvertegenwoordigers. De angst voor uittreden zat en zit er diep in. Allebei, natuurlijk heb ik erbarmen met mevr.Ollongren. Maar dit jammere gebeuren maakt eens te meer duidelijk dat deze baan te hoog gegrepen is.

HappyBuddha
HappyBuddha27 mrt. 2021 - 16:51

Wat is er mis met een andere mooie functie voor Omtzigt trouwens. Ik zou het wel weten

harmmeijer
harmmeijer27 mrt. 2021 - 16:44

Sinds 2012 ligt het initiatief van de kabinetsformatie niet meer bij de Koning(in) maar bij de Tweede Kamer. Hierdoor kwam een einde aan de praktijk dat het staatshoofd een kabinetsformateur of –informateur aanwees. In plaats daarvan mag de Tweede Kamer hen nu benoemen. Na 3 verkiezingen met Rutte van de VVD als grootste partij is de klad er al ingekomen. Met als gevolg dat het vertrouwen voor komende 2e Kamerverkiezingen, zoals je dat in bananenrepublieken vaak ziet, een behoorlijke knauw heeft gekregen. Met dank aan alleenheerser Rutte. Hopelijk wordt de Nederlandse burger eens wakker.

2 Reacties
EenMening
EenMening27 mrt. 2021 - 18:22

@Merel Misschien was het toch niet zo'n slim om de Koning buitenspel te zetten. Iemand die boven de partijen staat heeft ook zo zijn voordelen, zeker in tijden van sterke polarisatie. De monarchist

Debby Teusink
Debby Teusink28 mrt. 2021 - 0:02

Ik hoop werkelijk dat onze koning een paar koppen tegen elkaar slaat en de heren en dames aan het werk zet, met inachtneming van het geheim van Huis ten Bosch. Een briefing van de AIVD omtrent vertrouwelijkheid en geheimhouding is kennelijk ook geen overbodige luxe. Wat een amateurisme.

Fredje3
Fredje327 mrt. 2021 - 16:39

Wat een slecht circus. Prima nieuwe verkiezingen. Wat kosten die 10 miljoen ofzo? Dan mogen die mafkezen dat zelf betalen lijkt mij....

2 Reacties
michellekepen
michellekepen27 mrt. 2021 - 20:13

Fredje, Volgens mij ben je er met de directe kosten van 52 miljoen euro zelfs nog niet. Naast de kosten van het beleid dat dan nog veel langer op hold wordt gezet.

Zandb
Zandb28 mrt. 2021 - 7:16

Fredje Dat betalen die mafkezen dan toch ook.

Martinel
Martinel27 mrt. 2021 - 16:29

Rutte wil Omtzigt weg, Hoekstra wil Omtzigt weg, Kaag wil Omtzigt weg.....wie o wie? Ollongren al jaren een vertrouweling van alle drie en ook nog eens hoge ambtenaar op AZ geweest, kent de ins en outs van Rutte, weet hoe de Rutte-doctrine werkt, misschien zelfs ervan onderdeel geweest. Dit zootje stinkt zelfs door Joop.nl heen. Maar, zo grappig, de kiezer is de werkelijke vertegenwoordiger van dit stinkzootje. Ollongren en Rutte mogen functies elders zoeken. Met behoud van wachtgeld, dat dan weer wel. Terwijl de rest van Nederland totaal in de shit wordt geworpen. Rutte mag eindelijk eens met de billen bloot toch? De vezelbillen. Hij bemoeit zich met dingen die hem niet aangaan, hij sprak weer voor zijn beurt, als machtsgeile. Niet hij maar de volksvertegenwoordiging is hier de 'baas'.

1 Reactie
MAD1950
MAD195027 mrt. 2021 - 18:31

Kleine correctie: niet "is de baas", maar "hoort de baas te zijn". In de praktijk is Rutte wel degelijk de baas. Dat is precies de reden dat we zo'n bananenrepubliek zijn.

Bert de Vries
Bert de Vries27 mrt. 2021 - 15:19

VVD plus D66 wilden Omtzigt lozen. Dat het vertrouwen kan worden hersteld, is een illusie. Er kan wel gezamenlijk worden opgetreden, maar ook dan blijft wantrouwen de verhoudingen voortdurend op scherp stellen. Nieuwe verkiezingen zullen hier niets aan veranderen. Integendeel. Een andere uitslag met andere gevolgen zetten de verhoudingen nog meer op scherp. De zaak is duurzaam uit de hand gelopen.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt27 mrt. 2021 - 16:57

Ik denk dat VVD en CDA Omtzigt willen lozen. Ook het CDA. Hij is niet voor niets geen lijsttrekker geworden.

Bert de Vries
Bert de Vries27 mrt. 2021 - 18:42

D66-staatssecretarissen hebben het laatst, en op rampzalige wijze, aan de toeslagtouwtjes getrokken. Omtzigt en Leyten zijn nog lang niet klaar met het aanpakken van de misstanden. D66, en uiteraard Rutte, hebben het nodige te vrezen. Ik denk dat men zich bij het CDA wel honderd keer bedenkt voor Omtzigt wordt aangepakt. Zeker als je bedenkt dat Omtzigt zich hoe dan ook zal verzetten tegen een overplaatsing. In dat geval scheurt het CDA. Hoekstra zal hier zeker zijn vingers niet aan branden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 6:16

Bert de Vries En dan dit nog, ik heb het al eerder geschreven; https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/21/persoonlijke-beleidsopvatting-toch-niet-geschrapt-uit-de-wob-a4028659 Rutte zou hetgeen betrekking had op de persoonlijke beleidsopvatting i.v.m. de WOB schrappen n.a.v. de toeslagenaffaire. Nu blijkt hij dat dus helemaal niet gedaan te hebben. Die man en die partij zijn zo onbetrouwbaar, dat de honden er geen brood van lusten. Ik denk dat als je overal in zou gaan graven er een vreselijk stinkend moeras tevoorschijn zou komen.

Zandb
Zandb28 mrt. 2021 - 7:20

Bert U denkt. Dat doen meer mensen. Helaas met totaal verschillende uitkomsten. 't Is wat.

Bert de Vries
Bert de Vries28 mrt. 2021 - 7:31

Zandb, ik ben het met je eens. Het is belangrijk om je te beperken tot wat je kunt. Vaak hoort denken daar niet bij. Denk ik.

Middenman
Middenman27 mrt. 2021 - 14:57

Wat mij verbaast is dat er vooral gespeculeerd wordt uit welke politieke koker dit komt. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de opmerking over Omtzigt en andere opmerkingen op het papier van Ollongren uit de koker van beleidsambtenaren komen. De verkenners, informateurs, formateurs, ministers, etc. werken altijd met behulp van ambtenaren; een nogal schimmig, niet te controleren proces. D66 heeft de rol van de koning uitgeschakeld, maar het is nu wel duidelijk dat dit geen verbetering is. Veel (hogere) ambtenaren op de ministeries minachten het parlement en hebben een hekel aan doortastende types als Omtzigt. En als er een keer iets fout gaat dan stapt een minister op, maar de ambtenaren achter de schermen blijven grinnikend zitten.

sjaak5
sjaak527 mrt. 2021 - 14:50

Sonic@ Extreem-rechts zal hier wel weer gebruik van willen maken. Koren op de molen voor Wilders? FvD en PVV aanhangers = Verkiezing-wappies, toch? Tuig.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead27 mrt. 2021 - 14:37

Begrijp het dan toch. Die nieuwe verkiezingen zijn een truc om het FvD alsnog minder zetels te laten binnen slepen. Het is allemaal een groot complot: Rutte en Kaag hebben bedisseld dat Baudet moet dimmen, en dan zijn nieuwe verkiezingen - die uiteraard gemaniplueerd gaan worden - het meest voor de hand liggend. Om nieuwe verkiezingen te legitimeren, is dat hele gebeuren met Ollongren in scene gezet. En corona heeft ze echt niet, wie gelooft er nog in die hoax ? Nee, neem van mij aan: Baudet heeft dit smerige spel prima in het snotje. Hem nemen ze niet in de maling, en mij ook niet....

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 mrt. 2021 - 14:31

Wat mij betreft een goed idee. Uiteraard heeft de kiezer altijd gelijk. Daar valt niet aan te tornen, maar ik denk dat diezelfde kiezer zich eveneens afvraagt waarom er essentiële onderwerpen vóór de verkiezingen niet bediscussieerd zijn. Een demissionair premier die bepaald niet de geschiedenis in zal gaan als vooruitstrevend op het gebied van openbaarheid van bestuur is dubbel zo erg als een in volledige functie. Misschien is er gezien de verwarring nog een betere optie denkbaar als tussenfase: een agenderende Raad van State die eisen stelt aan onbeantwoorde knelpunten. Verkenners die zich baseren op berichten in de media over volksvertegenwoordigers?? Het is te zot voor woorden. Een formatiepoging is niet bedoeld om en passant tegenstellingen binnen partijen of tussen partijen weg te moffelen. Nu gaat het mij in eerste alinea om meer inhoudelijke punten - wat gaan we doen na de pandemie? wat gebeurt er met de afgekalfde zorg gezien de laatste wetenschappelijke inzichten dat covid-19 nooit helemaal zal verdwijnen? en tig andere vragen, ook buiten covid-19 Het is niet de bedoeling dat we terecht komen in een fase van neoliberaal taoïsme, waarbij de disassociatie tussen woorden en daden steeds verder toeneemt. Dat laatste betekent veel vrijheid voor bestuurders (onachterhaalbare ''smoke and mirrors'' - wat zo past bij de Rutte-doctrine) en het opleggen van onbegrijpelijke discipline. Er is een overlap tussen 1e en 2e alinea die daar op wijst.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 6:29

"Verkenners die zich baseren op berichten in de media over volksvertegenwoordigers?? " Volgens mij is dit een vlucht naar voren! Die mensen hebben een grote mate aan fantasie ontwikkeld.

MichelD
MichelD27 mrt. 2021 - 13:55

Een gebrek aan vertrouwen tussen politieke partijen los je niet op door nieuwe verkiezingen te houden.

2 Reacties
HarrieV2
HarrieV227 mrt. 2021 - 16:23

Helemaal mee eens. Alsof de keuze van de kiezer door het voorval nu in een keer veranderd zou zijn. Nutteloze actie.

gimli55
gimli5527 mrt. 2021 - 16:39

En een gebrek aan vertrouwen tussen de kiezer en de politieke partijen ook niet. Vandaar het dalende leden aantal van de meeste politieke partijen en de afnemende zin om inzet te tonen. Ik heb het al vaker gezegd, gebrek aan een alternatief en perspectief doet de gemiddelde burger het vertrouwen verliezen in de politiek. Het maakt geen zak uit wat gestemd wordt, het neoliberalisme regeert. Iedereen ziet wat daarvan het gevolg is geweest de laatste 40 jaar. Logisch dat in tijd van crisis de meerderheid behoudend en conservatief stemt, ongeacht of de partijen zich progressief noemen. Het grote verhaal en een andere leiding heeft niets uitgemaakt, een week na de verkiezingen. Neoliberalisme is stilstand, asociaal, corrupt en repressie.

Sonic2
Sonic227 mrt. 2021 - 13:46

Zal weer een hoop geschreeuw en stampij worden van de gebruikelijke types. Die al zo vaak moreel verontwaardigd zijn dat het ook al gedevalueerd is. Twitter zal weer in de fik staan. Met de gebruikelijke types. Fraude, partijkartel en meer van dat soort door ultra rechts geïndoctrineerde. Hoekstra zal wel boos zijn en zal vooral strategisch boos zijn. En daarna gaat alles weer verder. Er zal wel weer een nieuwe rel zijn. Ollongren komt niet meer terug. Grapperhaus en de Jonge ook niet. En we gaan weer verder. En het zal wel weer een tijdje duren. Ergens na de zomer hebben we vast wel een kabinet. Waarbij alles wat op de flanken zit al zeer snel verkiezingen willen. Want dat roepen ze ook al jaren. En weer door. Zucht.

1 Reactie
poeslief
poeslief28 mrt. 2021 - 9:06

Ja rechts en extreemrechts hebben ook te dealen met een veel te hoog gehalte aan hun soort Sonics.Jij bent bij uitstek en hooguit het spiegelbeeld van wat jij zegt te bestrijden; jij op joop.nl en jouw tegenpolen op twitter en dds. Zou fijn zijn als er een discussieplatform komt waar jij en nog een paar fanaten die links keer op keer in diskrediet brengen rechtstreeks kunnen fulmineren tegen, ageren tegen, beschuldigingen uiten tegen en schelden tegen jullie extreemrechtse evenzo dictatoriaal en evenzo uiterst emotionele tegenhangers en laat verder jullie inwoordenactivistische altijddeanderalsschuldigeaanwijs boosstampvoetendeanalefase peutespeelplaatsrmethodiekjes hier niet meer op joop.nl zien alstublieft. Drammende dromers zijn een nachtmerrie voor links!!! Niet rechts, niet extreemrechts, niet racisme, niet fascisme, niet Baudet, niet Wilders, niet xenofobie, niet de rijken, maar de links blok dromers, de als-wij-met-zijn-allen-anders-doen hopers, de "juiste" trefwoordenfreaks, de moralistische maatnemers die zichzelf te veel en te vaak misdragen en altijd wel een uitvlucht voor zichzelf beschikbaar hebben, de zichzelf beschaafd achtende scheldkanonnade kliek met een aangetrokken dedain waar zelfs Narcissus van zou schrikken. Jullie zijn de peeps die de onderkant van de NL samenleving in iedere andere discussie een andere rol toebedelen; betrokken als het hun inkomens betreft en allerlei subsidies die steeds verder uitgehold worden zoals rechtshulp, huisjesmelkers en woningnood maar o wee als het vluchtelingen betreft en het hen dumpen in die onderkant van de samenleving met allerlei voorrangsregelingen, door de strot gedouwde milieumaatregelen waar ze aan mee moeten betalen, die extreemrechtse tokkies genoemd worden als ze tegengas proberen te geven en hun frustraties uiten als het water hen boven de lippen stijgt, die geen Tesla rijden maar wel de subsidies voelen stromen uit hun broekzakken richting meneer Musk en zijn zelfgenoegzame klanten. Als links wil groeien zal het in ieder geval een smoel moeten hebben en geen meerdere gezichten er op na houden zoals jij dat wilt Sonic. Links dient ook realisme een belangrijke plek te geven naast idealisme; links zou er goed aan doen om het onderwerp centraal te zetten en niet naar de gewenste uitkomst toe te praten; links dient weer te gaan beseffen dat je de hoofden & harten voor je dient te winnen en volledig weg moet van inzetten op schuldgevoelens, stoppen met hoogdravend moralisme, sekte gedrag zeg maar dag er mee, vliegen afvangen bij de vuilnisbak, gebrek aan zelfkritisch vermogen verdoezelen met een obsessieve rechts/extreem reflex inruilen voor sterk in de eigen schoenen staand links. Het zou je sieren en mij gigantisch verrassen als het deze keer lukt om eens op de inhoud te reageren sonic want in tegenstelling tot wat jij denkt heb ik geen hekel aan sonic maar enkel een hekel aan bepaalde eigenschappen die jij toont. Probeer de zaken eens wat beter te scheiden sonic. Peace out bro & fijne zondagsrust verder :)

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -27 mrt. 2021 - 13:46

Ik stel voor een zakenkabinet; dan zijn de ambtelijke beunhazerij en brekebenerij ook verleden tijd en ''pakken we eindelijk door ''.

3 Reacties
gimli55
gimli5527 mrt. 2021 - 16:40

Een "zaken" kabinet zal goed zijn voor de zaken, niet voor de burger. Het trickle down effect is een lachertje, dat blijkt al 40 jaar.

vdbemt
vdbemt27 mrt. 2021 - 16:59

Ja. Leve de economie. Dus eigenlijk gewoon doorgaan met VVD-beleid. Dat heeft veel goeds gebracht in de 'samen'leving.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 6:40

Volgens mij hebben we al een zakenkabinet!

Bouwman2
Bouwman227 mrt. 2021 - 13:40

In de krant stond dat door een ongeluk er ophef is ontstaan. Maar was het wel een ongeluk? Of was het met opzet een ongeluk veroorzaken? Er zijn gebieden in de wereld waar ze de deuren niet vergrendelen. Omdat de mensen daar begrijpen dat je eerst even "volluk"roept. In Canada was dat, meen ik. Waar de bevrijders vandaan kwamen. Zelf of ben ik gewend aan het feit mijn handige mapje met creditkaarten, rij- en kentekenbewijs gewoon losjes in mijn achterzak te steken. En als iemand me wil rollen, dan is het wel erg gemakkelijk om te stellen dat ik degene zou zijn die de dikke bult krijgt toebedeeld. Dat vertrouwen niet juist maar dom is, , maar dat je een anders steeds moet wantrouwen, op em verdacht moet zijn. want dat is juist kien. Wantrouwen is hier een ingewoekerde eigenschap. Overal loert de duivel. Neem de vluchteling, die is het om je geld te doen, om je dessous aan de waslijn, je huis en om je mooie dochter. De vluchteling is de duivel.. Maar bij nader inzien,is dat een vergissing, het is vaker juist omgekeerd. Ik vergeet wel eens de deur af te sluiten. Meestal staat ie op zijn Canadees open. Laatst zat er onverwacht bezoek achter mijn bureau. Dat zat te lezen in de beoordelingsgsprekken die ik verplicht ben te voeren met mijn medewerkers. "Dus jij vindt die medewerker niet zo op zijn plaats hier", zei het. En het wees met een trillende boze vinger op een naam. Ik wilde gaan zeggen dat em zich wel een beetje discreter kon gedragen, maar toen zag ik em pas. Het was een journalist van de krant. . Ik bood em meteen een espresso aan en een stuk zelf gebakken appeltaart dat op tafel stond.onder een glazen stolp vanwege de wespen en de inutile precauzione die ze benoorden de Po beter kennen dan hier boven de Waal. . . . .

4 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha27 mrt. 2021 - 16:50

@Bouwman 27 maart 2021 at 14:40 ????

LaBou
LaBou 27 mrt. 2021 - 17:42

????

Zapata
Zapata27 mrt. 2021 - 18:33

????

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 6:34

Het was opzettelijke aanrijding met de bedoeling om door te rijden.

Tom Lucassen
Tom Lucassen27 mrt. 2021 - 13:13

Het was natuurlijk voor Rutte ook wel een makkie om zicht te verschuilen achter de corona-crisis. De lafaard.

3 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen27 mrt. 2021 - 13:13

*zich

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 mrt. 2021 - 4:40

Wat een laftaard inderdaad.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 6:30

In zijn toespraken waande hij zich al het staatshoofd.

Joost Spits
Joost Spits27 mrt. 2021 - 12:50

- Ollongren wegwezen! - Rutte heeft menigmaal duidelijk te kennen gegeven, graag met het CDA verder te willen, ondanks de verkiezingsretoriek van Hoekstra, waar Rutte wel doorheen kijkt. Daar zit Pieter Omtzigt zeker bij; dat weet Rutte. Dus dit komt niet uit de koker van de VVD, maar uit de koker van Kasja Ollongren. Overduidelijk is bekend dat D66 al jaren problemen heeft met Christelijke standpunten en niet alleen die van het CDA, maar ook van de CU. In ethische kwesties staan de Christelijke partijen vaak diametraal tegenover D66; kwam onlangs weer op het nieuws naar voren. Dit is het persoonlijke boodschappenlijstje van Ollongren zelf, dat ze onder haar arm hield en dat letterlijk in het vizier viel van een journalist. Chapeau, voor deze journalist!! Dit vooraf-gekonkel is schandalig van deze mevrouw. Trachten vanuit haar bevoorrechte positie als informateur iets voor te koken tijdens de onderhandelingen, met het oogmerk collega-kamerleden bijvoorbaat op een zijspoor te zetten. Mevrouw Ollongren pleegt poging tot misbruik van omstandigheden. Misbruik van haar positie als informateur. Mijn mening is dat Kasja Ollongren afscheid moet nemen van de gehele politiek. Kom nooit meer terug en zoek een krantenwijk. Wegwezen!!

8 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen27 mrt. 2021 - 13:14

Rutte kan wel willen, maar heeft niets over het CDA te zeggen natuurlijk.

vdbemt
vdbemt27 mrt. 2021 - 13:28

" Dus dit komt niet uit de koker van de VVD, maar uit de koker van Kasja Ollongren." We gissen natuurlijk allemaal. Ik vidn het juist WEL logisch dat het uit de koker van Rutte komt. Die wil verder met het CDA. Maar ZONDER Omtzigt. Die is en blijft maar lastig voor hem. Klaar als een klontje.

Zandb
Zandb27 mrt. 2021 - 13:54

Joost Zolang u geen bewijs hoeft te leveren, kunt u wel heel gemakkelijk van alles vinden en beweren. Mijn mening is dat u er een volkomen uit de lucht gegrepen verklaring op nahoudt voor iets waarvoor andere en betere verklaringen te bedenken zijn.

Benaa
Benaa27 mrt. 2021 - 14:00

@vdBemt: "Dus dit komt niet uit de koker van de VVD, maar uit de koker van Kasja Ollongren.” Maar ik vind het toch wel heel verdacht dat mevrouw Kaag, die de weken voor de verkiezingen niet van de buis te slaan was, nu in geen velden of wegen te bekennen is. Is dat nou dat nieuwe leiderschap waar zij al die tijd zo mee koketteerde?

gimli55
gimli5527 mrt. 2021 - 14:14

@Joost, Deze twee waren verkenners en dat zit zelfs nog voor de informateurs. Als dat al tot rampspoed leidt, kun je wel een hoop veronderstellen over het vervolg.

vdbemt
vdbemt27 mrt. 2021 - 17:01

@Benaa. "Maar ik vind het toch wel heel verdacht dat mevrouw Kaag, die de weken voor de verkiezingen niet van de buis te slaan was". Ja,, Dat is HEEL gek, dat je als lijsttrekker veel in beeld bent. Ik heb geen andere lijsttrekker gezien. Of toch wel?

Benaa
Benaa27 mrt. 2021 - 17:19

@ vdBemt "Ja,, Dat is HEEL gek, dat je als lijsttrekker veel in beeld bent. Ik heb geen andere lijsttrekker gezien. Of toch wel?" Klopt wat u zegt, maar na het debacle met mw Ollongren heb wederom alle lijsttrekkers op de buis zien verschijnen op één na. En laat mw Ollongren nou precies tot die partij behoren waarvan die ene lijsttrekker opeens in geen velden of wegen meer te bekennen is.

vdbemt
vdbemt27 mrt. 2021 - 19:34

@Benaa. Nee, Inderdaad. Dat is natuurlijk niet toevallig. Maar omdat we haar nog niet gezien of gehoord hebben, weten we ook nog niet wat ze ervan vindt en wat ze ermee gaat doen. Dat zal ongetwijfeld nog gaan blijken.

Poeha
Poeha27 mrt. 2021 - 12:33

Nieuwe verkiezingen. Dat zal weer een ruime zege voor de vvd worden. Gelet op de crises lijkt me een snel regeerakkoord wenselijk.

1 Reactie
gimli55
gimli5527 mrt. 2021 - 14:16

Wishfull thinking van een falend systeem, ze zijn niet eens in staat om zonder ellende te verkennen. Gelukkig zitten ze niet in het leger, dan waren ze door de vijand al krijgsgevangene gemaakt.

Grietje Genot
Grietje Genot27 mrt. 2021 - 12:28

Nieuwe verkiezingen zullen uitdraaien op een tweestrijd tussen de VVD en D66. Zij zullen nog veel meer zetels in de wacht slepen. Die verkenners zijn sluwer dan je denkt. (Maar het omgekeerde kan ook: D66 gaat over de knie en het zielige, beklagenswaardige CDA wint weer terrein. De VVD wint altijd, dus ik verdenk die Jorritsma ervan dat papiertje in de armen van die Ollongren te hebben gefrommeld. Of, nee, wacht, nog waarschijnlijker is.... Oh, man, die soap in de poppenkast, het is weer smullen voor de ridderzaalwatchers en de rest van dat grut).

2 Reacties
EenMening
EenMening27 mrt. 2021 - 15:18

Hoe groeter VVD, D66, CDA, CU en PvdA hoe stabieler een nieuwe coalitie. Er mogen dus nog wel wat zetels bij.

Kuifje3
Kuifje328 mrt. 2021 - 15:10

Een tweestrijd tussen de VVD en D66? Wie weet nemen de kiezers van D66 het hun nu wel een beetje kwalijk wat er gebeurd is. Ik weet het nog niet. Nieuwe verkiezingen kosten de partijen weer heel veel (reclame-) geld en zo snel zijn de spaarpotten niet opnieuw gevuld. Daarnaast zal een FvD en een VOLT wellicht door het onverwachte succes opeens de wind mee kunnen hebben. Ik weet niet of het kartel hier al op zit te wachten. De VVD wint altijd? Nou geloof me dat we het nog mee gaan maken dat ook de VVD een keer geen eerste zal zijn. Wie wel? Leuk voor de bookmakers.

Thuiszitter
Thuiszitter27 mrt. 2021 - 12:26

Ben benieuwd CDA had slecht gescoord dus die zullen best nieuwe verkiezingen willen zien. Zou toch wat zijn .

Thuru
Thuru27 mrt. 2021 - 12:12

Nieuwe verkiezingen zijn niet nodig. Week geleden geweest. Men zal er heus wel uitkomen en anders maar een minderheids kabinet waarbij zowel linksom als rechtsom geshopt wordt.

1 Reactie
ton14024
ton1402428 mrt. 2021 - 11:20

Shoppen doen we hier achter de schermen.

Mark Huysman
Mark Huysman27 mrt. 2021 - 12:08

Dat zou natuurlijk geweldig zijn maar vooralsnog denk ik dat ze zich er wel uit zullen draaien.

9 Reacties
Zapata
Zapata27 mrt. 2021 - 12:18

Natuurlijk, ze hebben met de winst de aankomende jaren de handjes vrij dat laten ze zich niet meer afnemen. Ja21 hebben ze mee in de eerste kamer. Alleen het CDA kon nog wel eens moeilijk gaan doen. Als die niet willen regeren dan komen er nieuwe verkiezingen waarbij er niets verandert.

Erik20
Erik2027 mrt. 2021 - 12:41

Geweldig? Ik denk dat bij nieuwe verkiezingen FvD en de andere extreem-rechtse partijen nog groter zouden worden. Zeker na de draai van Rutte die plotseling weer negatief was over versoepelingen. Een hoop teleurgestelde VVD-stemmers zouden dan overstappen of thuisblijven vermoed ik, terwijl fans van Baudet wel gemotiveerd zijn. Ik schat dat je niet op een FvD, PVV, Ja21 kabinet zit te wachten...

Erik20
Erik2027 mrt. 2021 - 12:45

*edit Ja21 zal het waarschijnlijk dan niet worden natuurlijk, maar in ieder geval een ultrarechts kabinet

GHS
GHS27 mrt. 2021 - 12:54

Geld ( de kosten voor een nieuwe verkiezing) zal wel een belangrijkmotief zijn om geen nieuwe verkiezingen uit te schrijven (zal alleen niet harlop gezegd worden)

Mark Huysman
Mark Huysman27 mrt. 2021 - 14:10

[Geweldig? Ik denk dat bij nieuwe verkiezingen FvD en de andere extreem-rechtse partijen nog groter zouden worden.] Het zou kunnen maar ik heb de hoop dat de linkse partijen wat geleerd hebben van de uitslag en harder van leer gaan trekken over het toeslagenschandaal, het falende coronabeleid, het gekonkel rond Omtzigt, etc. Maar misschien is dat ijdele hoop.

EenMening
EenMening27 mrt. 2021 - 15:17

@Mark Het vertrouwen in de linkse partijen is uiterst laag en verandert niet door een schandaaltje meer of minder. Het trackrecord van links is gewoon erg slecht en dan hoef je niet eens naar Venezuela of Cuba af te reizen maar ook in het decennia lang door de corrupte Parti Socialiste geregeerde armoedige en smerige Wallonië, wil je nog niet dood gevonden worden. Het rechtse Vlaanderen functioneert op vrijwel alle vlakken veel beter dan de Franstaligen, die ook nog eens door de Flamands in leven worden gehouden. Links heeft de oude blank achterban in de steek gelaten en ingeruild voor de allochtonen maar die zijn ook niet tevreden en zijn daarom voor zichzelf begonnen.

Mark Huysman
Mark Huysman27 mrt. 2021 - 17:55

[Het trackrecord van links is gewoon erg slecht…] Het trackrecord van rechts daarentegen is fantastisch. En dan hoef je niet eens naar Brazilië of het door Amerikaanse bommenregens vernietigde Irak te reizen, je kunt ook gewoon kijken naar wat de rechtse partijen in Nederland met de eigen bevolking uithalen. Wat jij een ‘schandaaltje’ noemt -de jacht op mensen die zogenaamd fraude zouden plegen- heeft het leven van duizenden mensen verwoest. De onwil van Rutte om het virus serieus in te dammen heeft duizenden kwetsbaren onnodig de dood ingejaagd. [Links heeft de oude blank achterban in de steek gelaten en ingeruild voor de allochtonen maar die zijn ook niet tevreden en zijn daarom voor zichzelf begonnen.] Bullshit. Het probleem van links is dat het zich doorlopend aan rechts aanpast waardoor mensen het idee hebben dat er geen alternatief bestaat voor rechts Ruttiaans rotbeleid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 7:12

De SP heeft zelfs in de TK als kleine oppositiepartij al veel bereikt. Je zou willen dat ze groot werden dan zouden ze nog veel meer bereiken. Maar vooralsnog presteerden ze goed. D66? Die wil, terwijl de armoede onder kinderen in Nederland toeneemt en iedereen zegt en weet dat je vermogen moet gaan belasten, de miljonairsbelasting met 1% verlagen. Je zou maar in de WW komen met D66 aan het roer. Het tweede jaar wordt ook je vermogen meegeteld bij D66, soortgelijk verhaal als het CDA. Die verlaagt de WW naar 1 jaar etc..etc... In de uitwreking zal het niet veel uitmaken. Rutte? Rutte heeft nog steeds het onderdeel m.b.t. beleidsopvattingen die hij uit de WOB zou (willen) halen, niet uit de WOB gehaald en is het ook niet van plan. Het staat er nog gewoon in. Dir zijn maar een paar puntjes. Armoede bestrijden, in alle gevallen gaan de mensen met een uitkering, zeker de bijstand en de WW, weervoor het zoveelste jaar gekort worden. Hoezo kinderen in armoede en het bestrijden daarvan. Hoezo belasting van arbeid verschuiven naar kapitaal, hoezo iets doen aan kinderarmoede. Vooralsnog stel ik vast dat we vooral een stelletje goede acteurs hebben zitten in Den Haag, waarvan er een of twee even uit hun rol zijn gevallen. Spindokters doen nog steeds hun werk alleen wat meer op de achtergrond.  Politiek fluisteraars. Het lijkt zo nu en dan wel of er een nieuw model gezocht is, een nieuwe Hollands next topmodel ! Eerlijk ik vond die modeshow van Sigrid Kaag vooraf prijsgegeven aan het publiek een Eye opener, wat een schijnwereld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 7:16

op arbeid

korheiden2
korheiden227 mrt. 2021 - 12:00

Het zijn verwarrende tijden. Waarschijnlijk zullen vooral VVD en D66 niet zitten te wachten op nieuwe verkiezingen, omdat het erg waarschijnlijk is dat de kiezer dan weer een andere kant opzweeft. Wat gaat Omtzigt doen? Voor zichzelf beginnen, eventueel met Renske Leijten? Of gewoon overstappen naar de SP? Het vertrouwen in de politiek, dat, om met @vdbemt te spreken, toch al niet groot was na de toeslagenaffaire en het Groningse gas (deze opsomming is onvolledig) zal alleen maar verder dalen.

2 Reacties
Jaco38
Jaco3827 mrt. 2021 - 13:47

“Het vertrouwen in de politiek, dat, om met @vdbemt te spreken, toch al niet groot was na de toeslagenaffaire en het Groningse gas (deze opsomming is onvolledig) zal alleen maar verder dalen” Daar was bij de verkiezing anders weinig van te merken, de partijen van Leijten en Omtzigt kregen het om de oren en de partij die - als je de sociale media moet geloven - hier voor verantwoordelijk voor zou zijn heeft gewonnen.

Ferdinand Binnendijk
Ferdinand Binnendijk27 mrt. 2021 - 15:51

Leijten zit prima bij de SP. Omtzigt heeft volgens mij maar weinig raakvlakken met de SP. Ze hebben elkaar gevonden op dit dossier, met name door de (tegen)werking van de Ruttedoctrine. Ik zie er ook niet het voordeel van dat beiden onder dezelfde politieke vlag zouden opereren. Bij veel gelegenheden is er toch 1 woordvoerder per partij aanwezig. Ik zie Omtzigt veel eerder aansluiten bij Splinter, zodat hij daar zonder enige vorm van partijdwang het werk op zijn terrein kan vervolgen.

west012
west01227 mrt. 2021 - 11:53

We gaan van de kant van verkenners een l*lverhaal horen. Rutte doet zijn uiterste best om het zo klein mogelijk te maken. Iedereen die enig inzicht heeft in de werkwijze van politici weet dat achter gesloten deuren ook over personen gesproken wordt. Maar de suggestie die uit de gefotografeerde notitie naar voren komt dat een gekozen kamerlid "uitgeschakeld" moet worden is toch echt een democratische rechtstaat onwaardig. Zoiets verwacht je in Rusland maar niet hier. Sommige lieden raken een beetje van het padje af, beetje veel.

Jozias2
Jozias227 mrt. 2021 - 11:51

Waarom nieuwe verkiezingen? De kamer regelt tegenwoordig zelf de formatie.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt27 mrt. 2021 - 13:31

Nou. Daarom: "Als het wantrouwen volgende week niet uit de lucht is, dan is er geen formatie mogelijk".

Jozias2
Jozias227 mrt. 2021 - 13:53

@vd bemt Maar waarom zouden nieuwe verkiezingen dan de oplossing zijn? Komt daarmee het vertrouwen terug? Staat de uitslag ter discussie? De kamer heeft zelf deze twee personen aangesteld. De verkenners hebben gesproken met alle 17 partijleiders. Die acteren daar als partijleider en zijn gekozen volksvertegenwoordigers. Die zaten er bij de verkenning niet als (toekomstig) bewindspersoon.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 mrt. 2021 - 18:40

Doe niet of je boter op het hoofd hebt. Ik betrapte me op de gedachte dat het CDA wel eens verloren zou kunnen hebben OMDAT Pieter Omtzigt lid is van het CDA. En van Jan Marijnissen kan ik me herinneren dat elk wetsvoorstel van de SP, n'importe quoi, werd tegengehouden door de PvdA. En Jorritsma ''deed gewoon haar werk.'' Zoals altijd. Ik zag het haar zeggen tegen een verbijsterde Margreeth de Boer in vak K; tegen de verbijsterde ambtenaren op EZ toen ze Hans Wijers opvolgde. Mevrouw heeft nooit opgezien tegen wat 'grof werk.' Nooit veel opgehad met kiezers.

vdbemt
vdbemt27 mrt. 2021 - 19:42

@Jozias. "Maar waarom zouden nieuwe verkiezingen dan de oplossing zijn? " Dat wordt niet gezegd. "Komt daarmee het vertrouwen terug?" Ook dat is nog niet gezegd. Het punt is: ALS het vertrouwen nu niet wordt teruggewonnen, dan gaat waarschijnlijk een coalitie gewoon niet lukken. "Staat de uitslag ter discussie?" Nee. Die staat niet ter discussie, Maar als men na dit gedoe elkaar niet meer vertrouwt en de formatie niet wil lukken, zit er maar 1 ding op: opnieuw verkiezingen. Dan veranderen de verhoudingen. En gaat het wellicht wel lukken. Het is allemaal als dit, dan dat (of niet).

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 mrt. 2021 - 4:51

Nieuwe verkiezingen als de formatie mislukt. Die kan mislukken als er geen vertrouwen in de formateurs is. Maar daarom zijn ze ook weggestuurd, dus Weisglas heeft het maar over een 'what if' die OF niet meer telt OF gaat over de nieuwe formateurs op dezelfde manier dat ze altijd gaan. Een bijna tautologie. Als de formatie mislukt dan mislukt de formatie. Zo kan ik ook radio doen. Eigenlijk was Weisglas alleen maar een beetje weg aan het lullen om te zeggen dat verantwoording voor de kamer toch best een ding is.

Jozias2
Jozias228 mrt. 2021 - 8:25

@vdbemt Er zijn formaties geweest met veel moeilijkheden en die bijna een jaar duurde. Er komt altijd een coalitie en dit lek gaat dat niet in de weg staan. Nieuwe verkiezingen zijn kolder want het voegt niets toe zoals u zelf al zegt. Er ontstaat geen nieuw vertrouwen en er is geen andere uitkomst.

vdbemt
vdbemt28 mrt. 2021 - 16:21

Jozias. We zijn met zijn allen hier hetzelfde aan het doen als wat Paul Spijkers zegt over Weisglas: "Eigenlijk was Weisglas alleen maar een beetje weg aan het lullen". "Er ontstaat geen nieuw vertrouwen". Maar dat vertrouwen is nodig voor een coalitie. Als we geen coalitie krijgen (hoe lang dat ook mag duren), zullen we opnieuw moeten gaan stemmen. "en er is geen andere uitkomst." Geen andere uitkomst dan wát? VVD, D66 en CDA? D66 heeft enkele zeer wezenlijke zaken die totaal verschillen met VVD en CDA. Een CDA dat bovendien helemaal de weg kwijt is. Dat is de enige oplossing?