Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mogelijk einde aan Europees importverbod zeehondenbont

  •  
21-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
bay_300.jpg
Maatregel blijkt zeer effectief, bontprijs gekelderd ... Jagers, vissers en bontindustrie eisen einde verbod
Deze week beslist het Europese Gerecht in Luxemburg of het in 2010 ingevoerde verbod op de import van zeehondenbont rechtsgeldig is. Het Canadese Bontinstituut heeft samen met jagers en vissers een zaak aangespannen tegen de maatregel. Sinds de invoering is de prijs van zeehondenbont gezakt van 70 euro naar 7 dollar per vel.
De strijd tegen zeehondenjacht is een van de oudste natuurbeschermingsacties. In de jaren zeventig was het protest tegen de jacht een van de eerste campagnes waar Greenpeace wereldwijd de aandacht mee trok.
1013114081_dcf5ec1ba4
De praktijk van de zeehondenjacht is ongekend wreed en de beelden daarvan brachten een schokgolf teweeg. Zeehondenbont wordt verkregen door jonge zeehonden neer te knuppelen en – vaak nog levend – te villen.
In 2010 leek met een verbod op de invoer van zeehondenbont in Europa. De maatregel, die ook door de VS, Rusland en Mexico is genomen, is ook uiterst succesvol. Door het wegvallen van de vraag is de prijs van een zeehondenhuid gedaald van 70 euro naar 7 euro. Dat maakt het voor de – toch al laagbetaalde – jagers niet meer interessant de dieren te doden.
Het Canadees Bontinstituut wil via een omweg een opheffing van het verbod voor elkaar krijgen. Het instituut gebruikt daarvoor een lobby van vissers. Volgens de vissers  wordt de visstand bedreigd nu de zeehondenpopulatie toeneemt. Natuurbeschermers zeggen dat het argument nergens op slaat omdat de meeste vissen nu eenmaal worden opgegeten door andere vissen.
Het bontinstituut heeft een zaak aangespannen bij het Europees Gerecht in Luxemburg. Dat wijst donderdag vonnis. Volgens de Britse krant The Independent is de kans groot dat het verbod sneuvelt.
Ondertussen loopt er ook een procedure bij de wereldhandelsorganisatie WTO in Geneve waar de Canadese regering in beroep is gegaan tegen het importverbod. Die zaak wordt op 29 april behandeld. Dierenbeschermingsorganisatie Peta zet onder meer de acteur Jude Law in om een mogelijk einde van het verbod te voorkomen. Hij wijst er op dat de zeehondenjacht in Canada echt tot een einde lijkt te komen door de acties van betrokken burgers over de hele wereld. 
cc-foto: Brent Danley

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

eeweew
eeweew21 apr. 2013 - 8:41

Als dit ze lukt is na jaren van gebrek aan vooruitgang op dit soort gebieden de achteruitang echt begonnen.

johanw2
johanw221 apr. 2013 - 8:41

Ook bij een opheffen van een verbod zie ik weinig winkels in Nederland die zeehondenbont willen dan wel durven te verkopen. Ik zou er als ik winkelier was in elk geval niet aan durven beginnen, al zou ik het willen, uit angst voor harde acties tegen mijn zaak.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 apr. 2013 - 8:41

De stand van de populatie van roofdieren wordt bepaald door het aantal prooidieren. Niet andersom. Dat is al vele tientallen jaren bekend in de biologie. De lobbyisten laten zien dat ze niets van populatiebiologie weten. Ik hoop dat de parlementariërs *wel* kennis van populatiebiologen in huis halen...

Thom Holterman
Thom Holterman21 apr. 2013 - 8:41

Milieu en kapitalisme Ook hier weer zo’n voorbeeld waarmee duidelijk wordt dat de kapitalistische logica zich niet laat kisten. Of er nu sprake is van gruwelijk vermoorden van dieren, verdiensten gaan voor. Met het verschijnsel ‘klimaatcrisis’ is hetzelfde aan de hand. Zo heeft ‘groen kapitalisme’ niets te maken met het bestrijden van de crisis, maar alles met het kunnen verdienen aan zo’n crisis. Al dit soort verschijnselen moeten dus begrepen worden vanuit een bepaalde, te weten kapitalistische maatschappijopvatting. En zoals de twee Belgische wetenschappers Anneleen Kenis en Mathiuas Lievens in hun boek ‘De mythe van de groene economie’ duidelijk maken, wil je die verschijnselen keren, dan zal je de kapitalistische maatschappij moeten willen veranderen; voor een uitgebreide bespreking van hun boek, zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2013/04/21/het-ecologisch-vraagstuk-en-de-mythe-van-het-groene-kapitalisme/

Dewik2011
Dewik201121 apr. 2013 - 8:41

als we de zeehondenjacht echt willen afschaffen moeten we alle ijsberen afsbchaffen, want die eten op gruwelijke wijze meer dan 1 miljoen zeehonden per jaar.

marietjejansen
marietjejansen21 apr. 2013 - 8:41

Laatst gelezen (ging over het afbranden van een megastal vol varkens): 'wie beschermt de dieren tegen de beesten?'.

akkietakkie
akkietakkie21 apr. 2013 - 8:41

Deze week nog iemand horen zeggen : De vlees en bont industrie is één van de grootste misdaden wat de mensheid op z'n geweten heeft . En gelijk heeft ie .

[verwijderd]
[verwijderd]21 apr. 2013 - 8:41

Alle bont vind ik verschrikkelijk of het nu van een zeehond, wasbeer of nerts komt. Daarbij is bont in Nederland alleen een status symbool, een luxeproduct, want zo koud wordt het hier niet. Mensen, koop alsjeblieft wat anders.

1 Reactie
lembeck
lembeck21 apr. 2013 - 8:41

Mee eens. Het begint weer opnieuw 'in' te komen om bont te dragen. Maar je kunt er heel leuk uitzien in een kledingstuk dat niet is gemaakt van een dier dat wordt vermoord om zijn pels. Bont wordt pas noodzaak in de gebieden waar de Inuït wonen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 apr. 2013 - 8:41

"Mogelijk einde aan Europees importverbod zeehondenbont" Dat wordt dan eens hoog tijd. Ik zou niet weten waarom de staat zich zou moeten bemoeien met wat voor kleding ik zou willen dragen. Tenzij die staat een communistische dictatuur is natuurlijk.

1 Reactie
David3
David321 apr. 2013 - 8:41

Iedereen moet voor zichzelf weten wat hij/zij doet of draagt, zolang een ander er maar niet onder hoeft te lijden. Blijkbaar interesseert het jou weinig dat er achter sommige kleding gruwelijk dierenleed schuilgaat. Andere mensen hebben wel mededogen en verlangen naar wetten die de zwakkeren beschermen, daar hoeven ze overigens niet perse communist voor te zijn.