Update: Artsen dit weekend naar Nederland geëvacueerd ... Eén Vandaag: Thuis diagnose afwachten riskant? ... Nederlandse artsen in Sierra Leone mogelijk besmet met ebola
Twee Nederlandse artsen die werken in de West-Afrikaanse staat Sierra Leone vrezen besmet te zijn geraakt met het dodelijke ebola-virus. Als ze snel naar Nederland worden gehaald maken ze een goede kans te overleven maar de verzekeringsmaatschappij weigert een vliegtuig beschikbaar te stellen omdat de besmetting nog niet officieel is vastgesteld.
Updates onderaan dit artikel
De artsen werken in het Lion Heart Medical Centre in Yele, een met Nederlands geld gebouwde kliniek die zich richt op malariabestrijding en het terugdringen van kindersterfte. Een van hun patiënten, waar ze lichamelijk contact mee hebben gehad, vertoonde aanvankelijk geen ebola-verschijnselen maar blijkt nu toch de gevreesde ziekte bij zich te dragen. De twee artsen vrezen daardoor besmet te zijn. Of dat daadwerkelijk het geval is kan vastgesteld worden met bloedproeven maar die worden in Sierra Leone pas afgenomen als een patiënt de bijbehorende ziekteverschijnselen vertoond. Daar zit het probleem: het kan tot 21 duren eer de ziekte zich openbaart. De twee willen zo snel mogelijk terug naar Nederland.
De 2 kunnen niet met een reguliere lijnvlucht terug naar Nederland. Dat zou risico op verspreiding van het virus kunnen opleveren”, zegt Maciel Toorenvliet van de Lion Heart Foundation, de Rotterdamse stichting die het ziekenhuis ondersteunt. De stichting kan zelf een privé-vlucht niet bekostigen. De verzekeringsmaatschappij zou dat pas doen als blijkt dat de 2 artsen echt ziek zijn.
Amerikaanse artsen die besmet bleken werden door Washington met een speciale vlucht opgehaald. Het RIVM heeft volgens de NOS inmiddels toegezegd dat de twee artsen zo snel mogelijk teruggehaald zullen worden, mogelijk dit weekeinde al.
In het Radio 1 programma De Nacht van Jole vertelde Ginny Mooy , zelf woonachtig in Sierra Leone, dat patiënten die naar het buitenland overgebracht worden – meestal Westerse hulpverleners – tot nu vrijwel altijd overleven. Alleen in Spanje overleed een met ebola besmette priester alsnog.
Ginny probeert in Nederland een hulpactie van de grond te krijgen om ebola te bestrijden, terwijl haar man nog in Sierra Leone verblijft. Beluister het twee uur durende interview met haar, waarin ook zaken als kindsoldaten en de Nederlandse houding ten aanzien van integratie aan bod komen, hier. Of download de uitzending.
Update vrijdag 19.37 uur
De twee artsen Nick Zwinkels (31) en Erdi Huizenga (39) worden dit weekend met een privé vliegtuig naar Nederland geëvacueerd. Nog steeds is niet duidelijk of ze de ziekte hebben. Als ze in Nederland aankomen, worden ze onderzocht door een arts. Als ze dan geen koorts hebben en de arts geen opmerkelijkheden vindt, mogen ze naar huis. De dagen daarna zullen ze hun temperatuur dagelijks opmeten en doorbellen naar een arts.
Actualiteitenprogramma Eén Vandaag vindt het merkwaardig dat de artsen na het zien van een arts waarschijnlijk gewoon naar huis mogen. Volgens Jaap van Dissel, hoofd infectieziektenbestrijding van het RIVM, levert thuis de diagnose afwachten het minste risico op. Hij meent dat statistisch de kans groter is dat ze in het ziekenhuis andere mensen aansteken groter is, dan thuis in hun eigen omgeving. En vooralsnog kunnen ze de ziekte niet overdragen, als ze nog geen verschijnselen tonen. Komende week worden de buurtbewoners van de artsen die in Apeldoorn en Reeuwijk wonen, ingelicht.