Joop

Moffenmeiden en jihadbruiden

  •  
15-04-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Azaz_Syria
Net als bij verslaving kun je pas genezen wanneer je verantwoordelijkheid neemt voor je daden
In oktober vorig jaar vroeg de Stichting Werkgroep Herkenning de Nederlandse regering om excuses voor de mishandeling van ‘moffenmeiden’ na de oorlog. Deze groep vrouwen en meisjes, volgens schattingen zo’n 140.000, werden door een woedend en joelend publiek beschuldigd van ‘seksuele collaboratie’ en het heulen met de vijand. Op foto’s en video’s is te zien hoe ze, zonder proces of formele beschuldigingen, werden kaalgeschoren, met verf of pek werden besmeurd en vervolgens door de buurt werden rondgereden en publiekelijk vernederd werden.
Verliefd Volgens historica Monica Diederichs treft deze ‘moffenmeiden’ weinig blaam; ze werden verliefd op knappe, jonge Duitse soldaten en wisten weinig of niks van de nazistische gruweldaden en massamoorden in Nederland en de rest van de wereld. Er is, in andere woorden, geen sprake van opportunisme, maar van naïviteit. De Noorse regering heeft hierom excuses aangeboden aan hun ‘moffenmeiden’. Stichting Werkgroep Herkenning acht het tijd voor excuses van Rutte en eerherstel voor de groep vrouwen en meisjes die het slachtoffer werden van naoorlogse mishandeling en vernedering.
Nu, na de val van het kalifaat in Syrië en Irak, heeft de Nederlandse samenleving (en de rest van Europa) te maken met een vergelijkbare situatie. Jihadisten en hun ‘jihadbruiden’ keren met de staart tussen de benen terug naar hun Europese geboorteland nadat hun theocratische droom in duigen is komen te vallen. Vooral de vrouwelijke Syriëgangers worden in dezelfde termen besproken als de moffenmeiden zo’n 75 jaar eerder. In de media, praatprogramma’s en publicaties worden ze omschreven als jonge, naïeve meisjes die – verblindt door hun verliefdheid – hun geradicaliseerde man of vriend achterna reisde naar een islamitisch paradijs. Over de gruweldaden van IS – massa-executies, genocide, marteling, slavernij, het vernietigen van culturele en historische objecten en de verkrachting van onder andere Jezidi vrouwen – hadden ze voor hun aankomst in het kalifaat geen kennis genomen.
Romantische motieven Vorige week eiste het OM 30 maanden cel voor de Rotterdamse Syriëganger Melis A., waarvan 10 voorwaardelijk, voor deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische daden. Haar advocaat, die om vrijspraak vroeg, verklaarde: “Ze is jong, ze weet dat ze fouten heeft gemaakt.” Ook had ze volgens hem ‘romantische motieven’ om af te reizen naar het kalifaat. Nederlands bekendste Syriëganger, Laura H., werd ook beschreven als een naïef, jong meisjes met weinig kennis over de gang van zaken in het kalifaat van IS. De vergelijking tussen hoe er over deze twee groepen – de ‘moffenmeiden’ en de ‘jihadbruiden’ – wordt gesproken lijkt onvermijdelijk.
Toch zou ik een aantal belangrijke verschillen willen aankaarten waaruit blijkt dat de vergelijking toch niet helemaal opgaat. De Nederlandse vrouwen die een relatie aangingen met Duitse soldaten werden beschuldigd van het heulen met de vijand en seksuele collaboratie. Dit is, zelfs als ze de doelen van het nazisme steunden wat in de meeste gevallen niet zo was, niet hetzelfde als waar de teruggekeerde vrouwelijke jihadisten schuldig aan zijn. Die heulden namelijk niet met de vijand, ze waren zelf de vijand. Ze collaboreerden niet, ze steunden actief de doelen van IS door zich erbij aan te sluiten. Het onderzoek van de Amerikaanse politicoloog Robert Pape heeft aangetoond hoe belangrijk het is voor een terreurorganisatie om een gemeenschap van niet-militairen om zich heen te hebben die de doelen van de terreurorganisatie grotendeels steunen. Zonder een dergelijke omringende gemeenschap heeft een terreurorganisatie weinig kans op slagen. Melis A. en Laura H. maakte onderdeel uit van zo’n gemeenschap.
Formeel proces Een ander niet te miskennen verschil is dat de ‘moffenmeiden’ zonder een formeel proces het slachtoffer werden van een volksgericht en publieke vernedering. Voor veel van die vrouwen was dit een traumatische gebeurtenis. Dit is duidelijk niet het geval bij de teruggekeerde ‘jihadbruiden.’ Melis A. mocht haar proces in vrijheid afwachten, mits ze aan een aantal niet te strenge voorwaarden voldeed (enkelband, reclassering, internettoezicht). Laura H. kon na haar veroordeling al naar huis omdat ze haar straf, 11 maanden cel, al in voorarrest had uitgezeten. Nu studeert ze en kan ze haar leven in alle rust weer oppakken.
Onschuld Tot slot de vaak aangehaalde naïviteit. Melis A. en Laura H. beroepen zich op onschuld, omdat ze de ware aard van IS niet zouden kennen voordat ze ernaar afreisden. Eenmaal daar werd het snel duidelijk wat het kalifaat werkelijk was en wilden ze zo snel mogelijk terug naar het goddeloze Nederland. Dat er fouten zijn gemaakt is duidelijk, maar er waren nooit kwade motieven. Echter, uit whatsapp-gesprekken, brieven en andere correspondentie blijkt dat beide ‘jihadbruiden’ wel degelijk wisten wat er speelde in Syrië en Irak. Melis A. zocht volgens de aanklager al sinds 2014 informatie over IS. Volgens de Officier van Justitie is ze dan ook ‘willens en wetens’ vertrokken naar het kalifaat.
Historische vergelijkingen kunnen van pas komen, maar in dit geval gaat de vergelijking niet op. Wat me het meest stoort is dat Melis A. en Laura H. zich niet bewust lijken te zijn van hun fouten. Ze reisden af naar IS om ‘romantische motieven’ en omdat ze naïef en jong waren. Over radicalisering wordt nauwelijks gesproken. Net als bij verslaving kun je pas genezen wanneer je stopt excuusjes te maken, wanneer je je eigen fouten inziet en verantwoordelijkheid neemt voor je daden. Pas als dit gebeurt – en geen seconde eerder – kan je erop vertrouwen dat iemand is ‘genezen’.

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Phil2
Phil216 apr. 2019 - 16:02

Religie is het excuus waarachter Isis aanhangers zich verschuilden om guwelijkheden te begaan, vrouwen heulden met een wrede onderdrukker. Ik kan niet genoeg benadrukken dat ook onderzoek moet worden gedaan naar het sociopatische karakter van daders en heulers, populair gezegd het complete gebrek aan empatie en geweten. Voorts moeten we ervoor waken om terugkerende als dolende, merendeels slachtoffers te zien. Zoals schrijver al aangeeft. Dat is de eigen samenleving en democratie waar we voor staan niet serieus nemen, als iets wat relatief is. Ook een belediging naar de échte slachtoffers en overlevenden.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas16 apr. 2019 - 12:30

Er zullen altijd vrouwen blijven die aangetrokken zijn tot gevaarlijke, bloeddorstige, en sadistische mannen. Kijk alle fanmail en aandacht die lui zoals die Joran van der Sloot krijgen, vrouwen melden zich in drommen.

Keilstra
Keilstra16 apr. 2019 - 12:00

Oorlogsmisdadigers moeten niet als slachtoffers worden gezien. Vrouwen zijn even verantwoordelijk als mannen. Ze horen ter plaatse te worden berecht, waar ze hun misdaden begaan hebben en waar bewijzen (getuigen) te vinden zijn. Dus NIET naar Nederland met dat tuig !! Hier kunnen we geen bewijs verzamelen voor een deugdelijk proces, dus hier zullen ze hun gerechte straf ontlopen wegens gebrek aan bewijs voor hun gruwelijkheden. Kinderen ? Tja ... hun ouders hebben zich van Nederland afgekeerd, heel bewust. Hun kinderen hebben dezelfde status als alle andere kinderen die in Syrië en Irak wonen.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037116 apr. 2019 - 15:56

Andere landen maar weer met onze troep opzadelen?

Keilstra
Keilstra17 apr. 2019 - 13:31

@Paul Die andere landen hebben er groot belang bij om de misdaden die tegen hun burgers zijn gepleegd zelf te berechten. Volgens hun rechtsnormen. Met name het probleem dat wij hier niet in staat zijn bewijs te verzamelen over misdaden die daar zijn gepleegd gaat er toe leiden dat het tuig in kwestie niet adequaat gestraft gaat worden, i.e. voor het weinige dat vanuit Nederland kan worden bewezen. Dat is een enorme belediging en schoffering van hun slachtoffers daar. Conclusie : laat Irak en Syrië dit tuig berechten, op basis van hun bewijsmiddelen en volgens hun rechtsnormen

Kurtev
Kurtev16 apr. 2019 - 7:32

Ik denk dat veruit de meeste IS-bruidjes inderdaad heel goed wisten waaraan zij begonnen. Zoals M eerder aanhaalde: https://twitter.com/jenanmoussa

OlavM
OlavM15 apr. 2019 - 23:17

Het is inderdaad naïef om alle jihad-vrouwen als onschuldige verliefden voor te stellen. Zeker zijn er ook vrouwen die zich bewust hebben verbonden met de jihad-ideologie en trouwens soms ook zijn gehuwd met tevoren voor hen onbekende mannelijke jihadisten. Er zullen heel verschillende situaties zijn (geweest), schat ik in. Vrouwen die heel goed wisten waar zij naar toe gingen en wellicht zelfs actief hebben deelgenomen aan de strijd, maar zeker ook vrouwen die naïef zijn geweest en uitsluitend het huishouden hebben gedaan en kinderen verzorgd. Het zal allemaal nog moeten blijken. Het punt is: zij moeten -zeker met het oog op betrokken kinderen- naar Nederland terug worden gebracht, hier een onderzoek ondergaan en waar gerechtvaardigd berecht. Jonge kinderen zullen moeten worden opgevangen en (her)opgevoed, zodat zij nog een eigen betere toekomst kunnen hebben. De labbekakkerige passieve opstelling van de Nederlandse regering is hemeltergend.

theepot2
theepot215 apr. 2019 - 22:47

De ware impact van de gruwelijkheden van de nazi's, werden voor het grote publiek pas kenbaar na de oorlog, daar de nazi's er alles aan deden het te verdoezelen. Tel daarbij op, de propaganda filmpjes van de nazi's dat concentratiekampen een soort center parcs waren. IS echter, poogde zoveel mogelijk gruwelijkheden naar buiten te brengen voor het grote publiek, middels social media etc. Het was hun tactiek zo gruwelijk mogelijk te zijn, puur om angst aan te jagen. Tevens werden de moffenhoeren ongevraagd geconfronteerd met de nazi's in eigen land, met alle bijbehorende nazi propaganda. Er is daarom geen enkel excuus om IS bruiden neer te zetten als wat naieve verliefde meisjes/vrouwen. Ze wisten donders goed wat er daar gebeurde, en hebben weloverwogen de keus gemaakt naar IS gebied af te reizen. Duivels zijn het.

2 Reacties
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas16 apr. 2019 - 8:35

100% met u eens. Wie deze tijd met alle media en informatie tot zijn of haar bechikking nog steeds durft te zeggen dat zij iets niet wisten liet de boel bij elkaar. Zwaar straffen en het liefst openbaar ook! De IS is en zal ook nooit staan voor de normen en warden van Islam. Het enige doel van hen was om haat te creeren tegen Moslims. Zij hebben ook niks maar dan niks met Islam te maken behalve dat ze teksten wetens en willens verkeerd interpreteren.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas16 apr. 2019 - 8:39

*liet=liegt

Extra belegen
Extra belegen15 apr. 2019 - 22:36

In Duitsland is momenteel een proces gaande. Een etnisch Duitse (bekeerling) staat daar terecht. De aanklachten zijn o.a. aansluiten bij een terroristische organisatie en het verantwoordelijk zijn voor de dood van een 5 jarig meisje welke ze als slaaf hield, en omdat ze in haar bed plaste door haar geboeid in de zon zonder water is gezet totdat het meisje stierf. Met zo'n vrouw kan ik geen medelijden hebben, en er past slechts een straf, namelijk levenslang. Nu weet ik niet of die straf in Duitsland bestaat, maar het is wel wat ze verdient. Naïef of niet.

Cor Nelissen
Cor Nelissen15 apr. 2019 - 19:57

Een "moffenhoer" was doorgaans iemand die verliefd werd op een lid van de Duitse bezetter. De "moffenhoer" was daarmee dus niet een vrouw die er willens en wetens er eerstens voor gekozen heeft zich uit overtuiging actief in te zetten voor een beweging met een kwalijke vorm van een ideologie dan wel religie zoals het Duitse nazisme of het IS-jihadisme zoals verschillende mannen dat ook deden. Er is geen wezenlijk verschil tussen de Nederlander die zich aansloot bij de Waffen-SS en als zodanig actief was en een die zich, man of vrouw, actief deelnemend aansloot bij IS e.d.

M7
M715 apr. 2019 - 17:31

Tja, recent zijn er foto's opgedoken van zo'n jihadbruidje uit Duitsland die , terug in Duitsland, weer gewoon haar oude leventje oppakt . Alleen , uit haar telefoon heeft de partner van journalist Harald Doornenbos , een stapel foto's weten op te duikelen die toch wel angstwekkend zijn en dit verhaal van Dhr Brens ondersteunen. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4679001/fotos-van-telefoon-weduwe-toont-het-echte-ongecensureerde-verhaal

DenFlexwerker
DenFlexwerker15 apr. 2019 - 16:46

Vreemd, het IS dat ik kende, liet duidelijk zien wat ze waren. De filmpjes van mensen in Oranje overals, die de hals werden doorgesneden of op ziekere manier gedood werden. Dat zond IS zelf uit, ze gingen er behoorlijk prat op. Zelfs het NPO journaal kuiste het (want de ruwe waarheid was natuurlijk IS-propaganda) maar zelfs daar was het duidelijk dat dit een zieke club was. Je moest wel flink de andere kant op kijken, als je dat niet zag. De nazi's hielden hun misdaden beter verborgen. Geen filmpjes van "zie hoe wij mensen afslachten", hoogstens getto's waar het goed leek te zijn en het dus wel mee viel. Kortom: appels en peren. Wir haben es nicht gewust, gold toen niet als verdediging. Maar nu de waarheid dood leuk door IS werd uitgezonden: zeker niet.