Joop

‘Moeten we kernenergie wel landelijk regelen?’

  •    •  
09-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Je zou het bijna vergeten, maar volgende week vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaats. De afgelopen jaren zijn de gemeenten steeds belangrijker geworden, vertelt Druktemaker Pieter Derks. “Dat komt omdat het kabinet de gewoonte heeft om ingewikkelde onderwerpen over de schutting te gooien, zodat de gemeente ermee kan worstelen, meestal gecombineerd met een verlaging van het budget.”
Derks sluit dan ook niet uit dat er meer zaken gedecentraliseerd zullen worden. “Er zijn lastige dossiers genoeg. Moeten we kernenergie wel landelijk regelen of moet de gemeente Tubbergen zo’n centrale gewoon lekker zelf kunnen bouwen? Dat leger, moet dat wel zo landelijk georganiseerd zijn? Of kunnen we dat gemeenten zelf laten organiseren via aanbestedingen met marktpartijen waar ze dan gezamenlijk inkopen? Zoals dat bij de Jeugdzorg ook zo geweldig gewerkt heeft, in ieder geval voor een paar van die marktpartijen. En die NAVO: moet je dat als regering wel voor een heel land willen beslissen? Of is het een idee om daar bij de gemeente Krimpenerwaard een loketje voor te maken waar burgers zelf hun lidmaatschap kunnen regelen?”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

JohnVKR
JohnVKR9 mrt. 2022 - 15:54

‘Moeten we kernenergie wel landelijk regelen?’ Sinds kort is kernenergie weer bespreekbaar in Nederland. Maar de oorlog in Oekraïne drukt ons weer meteen op de harde eten: wat als een kerncentrale, hoe klein ook, in foute handen valt? Of het nu in de handen is van een vijandig leger, of in de handen van terroristen. Volgens mij vormt de oorlog in Oekraïne voldoende aanleiding om te zeggen: never nooit kernenergie!

3 Reacties
Hernandez
Hernandez9 mrt. 2022 - 17:00

Kernenergie lost een probleem op, dan hebben bepaalde groepen straks niks meer om tegen te demonstreren.

JanvdH2
JanvdH29 mrt. 2022 - 19:37

Kernenergie was altijd al bespreekbaar, maar rechts wilde er onder Rutte I geen subsidie voor vrijmaken en weigert sindsdien met een fatsoenlijk plan te komen met doorlooptijden en subsidies en zo

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 mrt. 2022 - 9:49

@Hernandez - 'Kernenergie lost een probleem op' Besef wel dat 26% van het verrijkt uranium dat nodig is voor kernenergie uit Rusland komt.

Kuifje3
Kuifje39 mrt. 2022 - 15:51

Kerncentrales, als we ze al zouden willen, daarvan moet de locatie uiteraard landelijk ingevuld worden. Een goede spreiding en niet bij dichtbevolkte gebieden. Misschien is het zelfs iets waar Europa iets over zou moeten kunnen zeggen. Nu bouwt bijvoorbeeld België haar centrales vlakbij de grens.

Pater
Pater9 mrt. 2022 - 13:58

Vroeger moest de vrije markt alles regelen, nu de gemeenten...