Als het bedrijfsmodel teveel kosten met zich meebrengt, moet je iets anders gaan doen
Opnieuw gaan de prijzen in de horeca omhoog. In 2025 kunnen de “gasten” verhogingen verwachten van drie tot vijf procent. De omzet van de hele sector steeg sinds 2021 wel met 20% tot €61 miljard. Dat meldt de gespecialiseerde nieuwssite Foodlog.
Dit bericht leidde tot enige ophef in de media. Zowel De Telegraaf als de publieke omroep legden het publiek de stelling voor: “De horeca is te duur geworden”. Uiteraard kwamen ook woordvoerders uit de sector zelf naar voren. Zij verklaarden dat de prijzen helemaal niet te hoog waren. De afgelopen jaren stonden de ondernemers voor sterk stijgende kosten en gebrek aan personeel. De overheid helpt evenmin met hogere accijnzen op (fris)drank. Ze konden niet anders en de stijgende omzet betekende niet dat de marges waren toegenomen. Ondanks volle restaurants was het voor velen toch sappelen.
Het waren ook niet de toprestaurants die onder de malaise leden. In een zaak als de Librije in Zwolle, waar je met zijn tweetjes zo €900 aftikt, lopen ze nog steeds stevig binnen. Het is het middensegment waar de klappen zullen vallen. De branche verwacht in 2025 zeker 450 faillissementen.
In vergelijking met de prijsniveaus in veel buitenlanden, betaalt een mens zich inderdaad blauw aan tap en tafel. Zelfs in eetcafés nopen de prijzen op de menu’s tot calculerend gedrag. €6.50 voor een heel normaal glas wijn is gewoon.
Zou het waar zijn dat de ondernemers de stijgende omzetten door hun vingers zien verdwijnen naar de fiscus, leveranciers, duur betaald personeel en huisbazen die keer op keer de huur verhogen? De meeste eigenaren van cafés en restaurants noemen zich ondernemers. Zij klagen over de regelgeving. Zij willen de vrijheid. Welnu, volgens de wetten van het kapitalisme heeft in dat geval een groot deel van de horeca geen bestaansrecht meer. Het verdienmodel is structureel ondermijnd. Je kunt beter wat anders gaan doen als in je eigen bedrijfstak haast niets meer te verdienen valt.
Wellicht zit er voor de sappelende restauranthouder meer brood - mooie formulering al zeg ik het zelf - in de verkoop van halffabricaten - aan huis geleverde maaltijden die je alleen maar hoeft op te warmen en klein te snijden. Nu wordt die markt door een nieuwe bedrijfstak veroverd zoals blijkt uit vele irritante reclamespots op radio en TV.
Wie weet zal als alternatief voor de dure horeca de eetgroep nieuwe opgang maken. Om de zoveel dagen ben je aan de beurt om voor de andere leden de maaltijd te bereiden. Kosten worden gedeeld. Dat is dan een betaalbaar alternatief voor de te dure horeca. Dankzij het internet is de communicatie tussen de leden van de eetgroep een fluitje van een cent. Het wordt ook gemakkelijker om er een te vormen: bijvoorbeeld van mensen in dezelfde buurt of straat. Bij elkaar op visite gaan is ook een stuk goedkoper dan gezamenlijk kroegbezoek. De “indrinkende” jeugd weet dat al lang.
Dan gaat het met de meeste horeca net als met de huis- aan huisbladen: vroeger kreeg je een paar dikke kranten bezorgd vol advertenties, nu hoogstens nog een klein blaadje dat het vast ook niet lang meer volhoudt.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin zeker nu de laatste putten toch open blijven. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: gaat AI onze normen en waarden veranderen
De dorpshoreca is inmiddels al lang opgedoekt, niet omdat ze te duur waren maar omdat er geen hond meer kwam. Toen de toegangsgrens op 18 jaar werd gesteld bleven eerst de meiden en daarna ook de jongens weg en van die paar bejaarden konden ze niet leven.
Inmiddels hebben ze allemaal hun eigen uitgaansgelegenheid gerealiseerd, dus dat gaat ook niet meer terugkomen.
De laatste keer dat ik er gebruik van heb gemaakt was in het coronajaar.
De belastingen zijn gewoon te hoog aan t worden.
Mensen eten schijnbaar al minder fruit en groenten misschien wel omdat het gezond proberen te zijn gestraft wordt terwijl chips en soortgelijke ongezonde zooi voor n habbekrats te koop is en gestimuleerd wordt .
Laat het n gezonde tosti zijn die je naar binnen schuift.
Kaas tomaat ...met curry of ketchup.
Het is te duur omdat mensen er steeds vaker voor kiezen om niet naar de horeca te gaan. Dat is wat anders dan dat de prijzen niet reëel zouden zijn. Als men alle kosten doorrekent worden de prijzen voor velen te hoog.
men had nooit geld aan bedrijven moeten geven tijdens corona pandemie maar aan burgers, die hadden dan zelf -democratisch- gekozen welke sectoren belangrijk genoeg zijn voor hun steun
faillisementen >> typisch gevalletje [voor mij] van: ik heb ’t toch gezegd
Ik voel altijd medelijden met die mensen op volle terassen die hun geld aan het weggooien zijn.
tijdens corona zei ik al dat de horeca moest gaan bezorgen en inventief worden. Maar meneer van der Horst vond van niet en vind dat ze hun handje moesten ophouden bij de overheid. Volgens hem was de steun eigenlijk niet eens groot genoeg. De corona steun moest nog groter.
Ja, dan moet je 5 jaar later niet verwachten dat ze dan ineens ondernemend worden.
Ik zie dat een tosti in een gewoon terras bij een cafe inmiddels duurder is als twee cheeseburgers bij een amerikaanse keten. (die inmiddels ook gewoon aan tafel het eten brengen) Daar moet toch een verklaring bij te vinden zijn.
Voedsel inkopen en huur is veel duurder geworden. Er zijn mensen die relatief tot die stijgingen dan minder verdienen maar er zijn ook mensen die meer of voldoende verdienen.
Echt mensen toch!
U hebt kennelijk weinig verstand van de horeca of ik zit gewoon niet in de randstad of ik ga niet naar de mcdonalds of van der valk.,
Dit zijn meestal gewoon kleine zaakjes van normale mensen die helemaal niet duur willen zijn. Het is hun schuld echt niet!
Wat is dat toch! Het zijn geen grote supermarktketens die even extra winst willen maken onder het mom van inflatie!
En als jullie stomme yuppentent zo duur is leg dan eens uit waarom de tent van Sjaak van Veen net zo duur is geworden?
Het is de regering die de prijzen in de horeca enorm heeft opgedreven op alle vlakken, van accijns tot huren!
Wat NIET gelijk mee stijgt in de zoveelste Grote Herverdeling van de strijd tussen maatschappelijke en groot-prive kosten en baten zijn de lonen.
altijd goed om zaken even in perspectief te plaatsen. Een citaat: Een groei van het aantal horecabedrijven van 83 procent in 17 jaar. Dat is volgens het CBS de oogst. “Het totaal aantal bedrijven in de eet- en drinkvoorziening nam tussen 1 oktober 2007 en 1 oktober 2024 met 83 procent toe, van bijna 38 duizend tot 69 duizend,” aldus de cijferaars in Den Haag.
Een paar honderd faillissementen is dan niet alleen weinig, maar ook heel gezond. En wellicht doen zaken als De librije het financieel best goed, het grote geld wordt vooral in het midden- en lagere segment verdiend. Pannekoekenrestaurants staan bekend om hun rendement.
De fiscus heeft het in Nederland (gelukkig) vrij makkelijk omdat we vooral veel pinnen. Wat wel heel zorgelijk is, is dat de sector vaak wordt gebruikt voor witwassen. Net als nagelstudio’s, telefoonreparateurs en bijvoorbeeld kappers. Ideaal om drugsinkomsten en ander zwart geld te legaliseren.
We kennen al jaren een enorme inflatie. We zijn veel meer kwijt voor gas, benzine, boodschappen, de zorgverzekering.
Dan betaal ik met plezier ook wat extra in de horeca, de plek waar ik graag kom.
Zelf jarenlang als studentje in de Horeca gewerkt. En ik kan wel waardering opbrengen voor de werkethiek van een groot gedeelte van de Horeca ondernemers.
Maar de laatste jaren kom ik steeds meer gewoon matige restaurants tegen: eten wat maar zo zo is, prijzen die je eerder in chique tent zou verwachten en werkelijk belabberde service.
Ik neem tegenwoordig maar een flaregun en een airhorn mee om de aandacht van bedienend personeel te krijgen.
Ook laatst in een hip tentje een hele speciale tosti besteld. Wel, het was speciaal als ik de beschrijving op de menukaart mocht geloven. Maar het echt niet meer dan de gemiddelde tosti die je in een voetbalkantine kan bestellen. Alleen hebben ze daar niet het lef om er €15,- (!) voor te vragen.
in Amsterdam zitten de restaurants op een doordeweekse woensdag in januari nog steeds bomvol, vooral met jongeren. Er is gewoon nog steeds een grote groep obsceen rijke mensen in de Randstad, die de inderdaad schrikbarend dure prijzen in de horeca lachend kunnen en willen betalen.
Tjongejonge, fitten op waar anderen hun geld aan besteden... ik vind dat wel armoe troef hoor.
@Bartp: u hebt mijn punt niet begrepen: iedereen mag van mij zelf weten waar ze hun geld aan besteden. Ik geloof alleen niet dat die dure prijzen de nekslag zijn voor de horeca. Als we al moeten bezuinigen , en een groot deel hoeft dit dus niet, maar als, dan bezuinigen we liever op iets anders dan de horeca. Ik zie ook nog steeds op kantoor en scholen dat bijna iedereen, met name jongeren , een kant in klaar broodje van 7 euro bestellen in plaats van zelf een bammetje smeren. Het gaat gewoon economisch nog steeds voor de meesten als een tierelier.
"Zou het waar zijn dat de ondernemers de stijgende omzetten door hun vingers zien verdwijnen naar de fiscus, leveranciers, duur betaald personeel en huisbazen die keer op keer de huur verhogen?"
Als ondernemer kan ik zeggen: de huur gaat elk jaar fors omhoog, de onkosten worden alsmaar hoger, de Belastingdienst zit sinds het einde van coronamaatregelen meer dan ooit achter je aan.
Maar als je vervolgens hogere tarieven vraagt, is het soms nog verdomd lastig deze er doorheen te krijgen.
Ik klaag er verder niet over, maar we leven in een land waarin het je niet altijd makkelijk wordt gemaakt te ondernemen.
Die eetgroep is een prima oplossing. Ik heb het in het verleden best een tijd gedaan met een vriendengroep die het niet breed had. Voor een paar euro per kop konden we een prima maaltijd op tafel zetten.
Het is ook een manier om mensen buiten te houden natuurlijk, gewoon de prijzen op blijven drijven. Basis handel, het gaat er niet om wat het kost maar wat mensen er voor betalen. Zoals hier onder ergens voorgerekend, pandeigenaren willen rendement per vierkante meter. Mensen komen toch wel, en failliet gaan is ook gewoon een verdienmodel.
nee dat is geen oplossing.
Die zijn er al lang.
spontaniteit is een essentiële factor die ontbreekt.
Misschien moeten de winstmarges van de brouwerijen gereguleerd worden. Hoe komt vrouw Heineken aan de Miljarden? Dat kan niet op een nette manier.
[Hoe komt vrouw Heineken aan de Miljarden? ] Erfenis. Charlene de Carvalho-Heineken is de rijkste Nederlander zonder er ook maar één dag voor gewerkt te hebben.
De horeca verkoopt in feite beleving, service en een sociale omgeving van zien en gezien worden. Dit kost de ondernemer tegenwoordig erg veel geld. Dit wordt financieel haalbaar door geld te vragen voor het geserveerde eten en drinken. Heb je geen zin om zoveel te betalen voor service, beleving etc. en wil je eigenlijk alleen maar bier en wijn en eten kopen, dan moet je echt naar de supermarkt. Dat is veel goedkoper.
Uiteindelijk vind ik mijn lokale stamkroeg toch stukken gezelliger dan de lokale Ap-store.
Niks beleving.
Gewoon duur.
Dat is niet de schuld van de horeca geweest maar van de Christenunie primair en VVD, D66 en CDA secundair. De CU wilde de strijd aangaan met alles wat zondig is zoals roken en drinken. Hierdoor hebben ze extreme accijnsverhogingen doorgevoerd, in het bijzonder aan de horeca.
De overige partijen deden verder mee met extreme verhoging van de BTW en uiteraard het uitverkopen aan de panden aan grote partijen uit het buitenland wat de huren weer flink heeft opgepompt.
Overigens dat allemaal onder applaus van wat sommigen van ulieden links noemen want die zijn tegenwoordig ook allemaal van de blauwe knoop.
Een beleving? Ja een beleving als je de rekening vraagt.
Je mag vraagtekens zetten bij de steeds hogere winstmarges overal in de keten. Laat die bedrijven eens genoeg nemen met wat minder winst. De inflatie komt voor 90% uit de private sector, die jammer genoeg vrij zijn om hun prijzen ondemocratisch te verhogen uit puur winstbejag.
Als je wil dat in sectoren als de horeca de lonen stijgen zodat medewerkers boven een minimum loon verdienen dan kun je niet tegelijkertijd klagen dat de prijzen in de horeca omhoog gaan.
Volgens mij is dit ook een positieve ontwikkeling. De druk instaat vooral op het lagere segment en die zich richten op het gemak zoals de bezorgdiensten en afhaal.
Door de hogere prijzen kiezen mensen dan voor een echt goede maaltijd in een restaurant of voor goedkoper zelf kopen bij de supermarkt. Als je toch veel betaald moet het het wel waard zijn.
https://nos.nl/l/2551663
@rvb
Onzin, je zou eens de jaarrekening van een horecaondernemer moeten bekijken. Absoluut geen vetpot en veel uren maken tegen een mager uurloon.
Horecabezoek is een luxe geworden, dingetje voor de rijken.
Pas weer keertje op café. Beide 2 speciaalbiertjes want je bent uit en je wilt wat specialers dan een pilsje: onder de € 20,- slaag je dan niet, soms zelfs ruim er overheen.
In restaurants is er amper meer een hoofdgerecht onder de € 25,- te vinden.
Dus je gaat minder vanwege de prijzen.
Aan de nu lege tafeltjes in de restaurants zaten vroeger mensen die het (nog net) wel konden betalen.
Met de prijzen schiet de Horeca zichzelf in de voet...
In Duitsland zijn er nog zat restaurants waar je kunt eten onder de € 20,- p.p, soms zelfs onder de € 15,-
Waarom daar wel en hier niet?
Nogmaals. De horeca heeft gewoon hun kosten. Het is hun schuld niet dat die enorm gestegen zijn maar van de voorgaande kabinetten en deze ook want die doet er geen reet aan.
In Duitsland verdient het personeel veel minder en zijn belastingen en accijns veel lager.
Let op die twee factoren en je snapt waarom het in het ene land duurder of goedkoper is dan in het andere land.
@redskibeat
Horeca is vooral iets voor de jeugd. Die hebben het in Nederland heel slecht….
https://tippr.nl/jongeren-geven-vijf-keer-meer-uit-in-horeca/?cn-reloaded=1
20 jaar geleden kostte een biertje in Maleisië (en ook in de meeste andere moslimlanden) al 10 euro (en in Dubai tegenwoordig zelfs 15 euro) en toch was het iedere avond vol in Hard Rock Café. Je moet er even aan wennen. Maar andersom geldt hetzelfde voor benzine. Hier ben je zo 100 euro kwijt voor een volle tank, terwijl je in moslimlanden vaak voor 25 euro klaar bent.
Nogal wat jaartjes in de horeca gewerkt, maar de horeca heeft alles aan zichzelf te danken. Ondergeschiktheid aan brouwerijen, geen goede opleidingen, onderbetaald werk, weekend werk, bloot stellen aan intimidatie etc. etc. En de helft van de horeca zou ook voldoende zijn, want horeca wordt al eeuwen lang gezien als een vakantie baantje, terwijl het een echt vak is. Johnny Boer mag rustig wat verdienen, ik weet een beetje wat zijn achtergrond is, maar iedereen in het horeca vak heeft nog geen honderdste deel gedaan voor zijn vakmanschap, dan Johnny. Iedereen kan zich tegenwoordig maar horekaffer noemen, zonder enig benul te hebben , wat het vak werkelijk inhoud. Mogelijkheden genoeg, maar vakmanschap is meesterschap, hoorde ik vroeger wel eens.
"Johnny Boer mag rustig wat verdienen"
.
Verdienen, ja, maar €900 voor twee personen zoals Han zegt? Geen haar op mijn hoofd die dat er voor over heeft.
Rekensom is te maken op de achterkant van een bierviltje.
Huur pandje van ca 60m2 is al snel 1500 pm in een Rotterdam. Heb je 10 tafeltjes in staan, max 40 man, bij een volle bak die je maar op een paar dagen hebt.
Heb je een kok, hulp, bediening ook nodig. Zomaar 300 per dag.
Totaal al een kleine 15000 pm. Heb je bijkomende marketingkosten, salaris vd eigenaar / manager, energie, etc en je ziet dat je al snel 1000 per dag moet omzetten. Voor een tamelijk geringe marge.
Dat is een moeilijk verhaal. Een wijntje kost dan idd snel 6,5 euro.
Respect voor degene die het toch kunnen of proberen, zelf dan in de keuken staan en/of bedienen, veel uren zelf maken om de loonkosten te drukken, etc
Fijn om een genuanceerde reactie te lezen 👍. We hebben als kleine horeca ondernemerspaar nog steeds ontzettend veel plezier in het contact met onze gasten. De waardering die men uitspreekt na een mooi verzorgde avond drijft ons. De kassa -zeker na Corona- blijft achter. Bruto prijzen zijn inderdaad behoorlijk verhoogd, maar de netto marge is om te huilen. Niet alleen door loon- en enrgiekosten, maar zeker ook door de voortschrijdende regel- en administratieve druk van de overheid, waaronder uiteraard de accijnsverhogingen. Op een bruto omzet van €300.000 mag je rekenen op een ondernemersinkomen van zo’n €60.000. Daar sta je dan wel als echtpaar beiden meer dan fulltime voor te werken.
'maar zeker ook door de voortschrijdende regel- en administratieve druk van de overheid'
Kun je hier een voorbeeld geven van hoe regeldruk jouw dagelijks ondernemen beinvloedt? Voor mij is dit abstract omdat ik hier nooit mee te mken heb, dank je wel,
Ik interpreteer dit even als: Nee daar kan ik geen voorbeeld van geven.
De Librije in Zwolle ken ik uiteraard niet uit eigen ervaring. De horeca in Scandinavië is nog veel duurder dan de Nederlandse maar wordt druk bezocht. Een glas wijn voor €6.50 krijg je echt nergens zeker niet in Noorwegen waar de horeca nog duurden is dan in Zweden.
Prijslijst voor bier
https://mannemat.no/norges-storste-oversikt-olpriser/
Ik weet het. Alcohol is in Zweden en Noorwegen heel duur. Wij komen vaak in Duitsland en Italië en daar ben je doorgaans wat goedkoper uit.
Horeca, hard werken als er gasten zijn. Horeca, hard werken alles weer op te ruimen en schoon te maken.
Mensen in de horeca verdienen ook een fatsoenlijk loon, en we willen van de arbeidsmigranten af.
Betalen dus !
@rvb, in het algemeen is het runnen van een horecazaak geen vetpot.
Vandaar het aantal faillissementen.
Als je in een vreetschuur als Loetje voor een biefstuk met groente patat en een biertje en een toetje 40.- euro pp moet neertellen vind ik dat fors. Met vrienden gewoon een bietje halen is ook niet meet te betalen. Hoop oprecht dat door de terugloop van de omzet er misschien iets van een concurrentie in prijzen komt.
Loetje is inderdaad een vreetschuur geworden. Sinds die ouwe van de trap is gevallen is dat helemaal niks meer.
Ik ben er al dertig jaar niet meer geweeest, maar was niet altijd al een vreetschuur?
In Café Loetje?
Dat is voor mijn tijd, en dat was een voormalige kroeg.
Geen idee of het eerst een cafe was, toen ikin Amterdam woonde was het de 'biefstuk + frites' place to be na de vrijdagmiddagborrel.
Hij draait nog steeds, zo hoe is Loetje van voor jouw tijd?
De vergelijking met huis-aan-huisbladen raakt kant noch wal. Die zijn achterhaald door Internet. En ik ben daar niet rouwig om.
Overigens heeft Nederland niet echt een cultuur om buiten de deur te gaan eten. Dat doet de Nederlander alleen bij een feestelijke gelegenheid, en dan verwacht hij dat het restaurant er een feestje van maakt.
In een restaurant gaan eten louter omdat je vandaag geen zin hebt om te koken doet de Hollander niet zo gauw.
verder sparen restaurants in het (relatief) goedkope segment graag een kok uit door de barkeeper een maaltijd te laten opwarmen. Dat spaart wel kosten maar maakt buiten de deur gaan eten er niet leuker op.
welnee Frits , mijn 4 kinderen , leeftijd tussen 30-38 jaar, eten 2-3 keer in de week buiten de deur. de restaurants alhier zitten avond na avond vol, reserveren is een noodzaak. Tijden veranderen Frits , zelf pas ik redelijk in jouw omschrijving.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
De Horeca is feitelijk niet meer te betalen. Ga maar eens met 2 of 3 vrienden een paar pilsjes drinken, paar porties bitterballen erbij en je tikt makkelijk 100 Euro af. En waar die kosten vandaan komen zal me feitelijk een rotzorg zijn, maar het fenomeen "prijselasticiteit" gaat gegarandeerd opdoemen in de Horeca.