Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat moeten gefrustreerde mannen zoals Giel Beelen van Sylvana?

  •  
29-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
203 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-10-28 om 21.29.48
Het lijkt legitiem en normaal te zijn geworden om bepaalde racistische en seksistische uitspraken te doen
Martin Simek, Maarten Spanjer, Jan Dijkgraaf, Henny Huisman, Beau van Erven Dorens, Edwin Evers, Johan Derksen en Giel Beelen. Wat hebben deze heren met elkaar gemeen? Allen hebben slechts één zwarte vrouw met een sterke mening nodig om slechts één uitspraak te doen of op te schrijven waardoor hun ‘ware ik’ naar boven komt drijven. Eén uitspraak die precies aantoont waarom Sylvana juist samen met DENK de strijd aangaat voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.
Toen Sylvana in mei van dit jaar een stortvloed van racisme en seksisme over haar heen kreeg na de bekendmaking dat ze zich had aangesloten bij DENK, vertelde ik haar dat ik het me heel goed kan voorstellen dat een groepje mannen gefrustreerd en geïntimideerd kan raken door alleen al het zien van Sylvana, laat staan dat ze ook nog spreekt en het debat niet uit de weg gaat. Want Sylvana is een vrouw met een uitgesproken mening en veel pit. Hiermee houdt zij als geen ander een spiegel voor aan een deel van de mensen dat liever niet met hun ware aard geconfronteerd wordt, waardoor enkelen in een krampachtig reflex schieten die de afgelopen week een climax bereikte en welke sneue vormen heeft gekregen.
Een reflex die ervoor zorgt dat Sylvana wordt neergezet als kop-van-jut en het legitiem en normaal lijkt te zijn geworden om bepaalde racistische en seksistische uitspraken te doen.
Begin deze week zagen wij Johan Derksen losgaan op Sylvana, omdat tot zijn teleurstelling zijn broodheer RTL had besloten om de racistische karikatuur van ‘Zwarte’ Piet in de ban te doen. Vandaag deed Giel Beelen op  de radio er een schepje bovenop. In zijn ochtendprogramma zei hij letterlijk “ Rustig Sylvana ”, nadat hij apengeluiden liet horen. Nota bene op de publieke omroep, op 3FM, een programma van de VARA. Nota bene Giel Beelen die wij zien opduiken in een campagnefilmpje van de Rijksoverheid om een ‘streep door discriminatie’ te trekken. Eigenlijk zou een streep getrokken moeten worden door het gedrag van Giel Beelen. Wij zullen daarom minister Plasterk vragen om Giel Beelen weg te knippen uit het campagnefilmpje tegen discriminatie van de Rijksoverheid. Want vooral van iemand die werkt voor de publieke omroep mag worden verwacht dat het goede voorbeeld wordt gegeven.
Ik heb Sylvana ook verteld dat dit niet zal ophouden. Dat dit zal blijven doorgaan. Elke keer als zij op de landelijke televisie verschijnt wordt zij trending topic. Haar zichtbaarheid werkt voor met name gefrustreerde mannen als een rode lap op een stier. Die gefrustreerde mannen veranderen in zielige gefrustreerde mannen. Het zal ook verder en dieper gaan. Het verleden zal erbij worden gehaald. Uitspraken van haar uit het verleden zullen uit de context worden gerukt en gebruikt worden als stok om mee te slaan. Haar familie zal erbij worden gehaald. Tot aan de bekeuringen voor verkeersovertredingen die haar achterneef kreeg of het verkeerd aanbieden van huisvuil aan toe.
Tegen al die gefrustreerde zielige mannen die de behoefte hebben om Sylvana te beschadigen en te bashen zeg ik: “blijf vooral zo doorgaan, want jullie manier van werken, zorgt er alleen maar voor dat er nog meer mensen overtuigd raken dat wij op de goede weg zijn.” Wij maken wat los bij jullie. Hetgeen jullie in de spiegel zien die wij jullie voorhouden is inderdaad heel eng als je wordt geconfronteerd met een evenbeeld van een veelkoppig monster dat wij discriminatie noemen. Het sterkt ons – en met ons velen – in onze gedachte om de handen nog steviger ineen te slaan, fier overeind te blijven staan en het geluid van al die mensen die onrechtvaardig worden behandeld te laten horen.
Al een half jaar werk ik intensief samen met Sylvana. Wij hebben in een breed team samengewerkt aan ons verkiezingsprogramma waar zij een onmiskenbare bijdrage aan heeft geleverd. Zij brengt me op inzichten die ik nog niet had en zorgt ervoor dat scherpte wordt aangebracht in onze media-optredens. Als ik samen met haar op campagne ga, zie ik een vrouw die zich inzet tegen onrecht, opkomt voor alle Nederlanders, hoop biedt aan heel veel personen en dat mensen liefdevol op haar reageren. Dat is Sylvana Simons!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.