Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Wordt tijd dat Europa eindelijk eens de relatie met de VS (nummer één oorlogsstoker van de wereld, en op gebied van illegale inmenging in de interne zaken van soevereine staten staat de VS bepaald ook niet onderaan...) heroverweegt, en we niet telkens allerlei oorlogen en conflicten ingeloodst worden. Behalve militaire macht, en het overal ter wereld optreden in conflicten met drone aanvallen en bombardementen, heeft de wereld niets aan de hegemonie van de VS. China bouwt ten minste economische relaties op (uiteraard óók voor het eigen gewin, zoals toegang tot grondstoffen en markten), en bouwt overal ter wereld infrastructuur waar de bevolking ter plaatse ook wat aan heeft en economisch kunnen groeien. Beter opbouwen dan platbombarderen.
Ik vind al minimaal anderhalf decennium dat Europa zich moet verenigen, een Europees leger moet oprichten omdat de VS een tegenwicht nodig heeft. Europa moet ook militair kunnen zeggen "tot hier en niet verder".
Gisteren het bericht dat het Duitse Ministerie van EZ niet instaat voor de verliezen als gevolg van de mogelijke Amerikaanse sancties die de vele Duitse ondernemingen die al zaken doen in Iran ten deel zullen vallen. Zakendoen met Iran zal als een kaartenhuis in elkaar donderen. Raar dat de verontwaardiging niet veel groter is in NL en de EU over dit Amerikaanse 'Diktat'. Dat Trump er uit wil, wil nog niet zeggen dat iedereen maar in het gelid moet vallen. Mag ik ff opmerken dat de VS bijv. de jurisdictie van het Internationaal Gerechtshof niet erkent. Moeten 'wij' wel naar Trumps broekspijpen dansen.
Het zou een keer tijd worden dat de rest van de wereld de Joe es of Eé ging kaltstellen. Goh, wat een verademing zou dat zijn.
Van alle wapenverkopen door de top-100 wapenproducenten van de wereld, neemt de VS 57,9% voor zijn rekening; het VK komt aan 9,6%, Rusland 7,1%, Frankrijk 5,0%, Italië 2,7% en Duitsland 1,6%. vgl. https://www.sipri.org/sites/default/files/2017-12/fs_arms_industry_2016.pdf Dus qui bono als het gaat om het verhogen van de internationale spanning en oorlogsdreiging? Overigens is het een illusie te verwachten dat de EU zich los kan maken van de VS. Want v.w.b. de aanschaf van wapens zijn de Europese NAVO-landen gebonden aan de Amerikaanse leveranties. Er is bijna sprake van een gedwongen winkelnering. Het oproepen van een nieuw vijandsbeeld of liever het in stand houden van de oude vijand Rusland (Gog en Magog) - nu onder leiding van Poetin de 'party spoiler' van het NWO-festijn, legt vooral het Amerikaanse militair industrieel complex geen windeieren. Voorlopig gaat dat door nu Trump zijn oorlogskabinet met haviken bijna heeft afgerond. Alleen de omstreden Gina Haspel (martelpraktijken) moet nog als CIA-chef aangesteld worden. Al met al maakt de VS de dienst uit met een jaarlijkse defensiebegroting van ruim $ 609 mld. tegen ca. $ 240 mld. van de EU en $67 mld. van Rusland (vgl. SIPRI, 2017). Trump vindt dat de VS voor de veiligheid van Europa zorgt - en terecht kan zeggen: wie betaalt, bepaalt.
"Dus qui bono als het gaat om het verhogen van de internationale spanning en oorlogsdreiging?" Altijd weer dezelfde sleetse drogreden. Je roept gewoon qui bono en verder bewijs hoef je niet meer aan te leveren. Sterretje in je autoruit? Komt door Carglass, die gooien stiekem al die kleine steentjes op de weg. Net als je fietsenmaker die ook altijd glasscherfjes op het fietspad gooit in de hoop op meer klandizie. Honger in de wereld? Vermoedelijk een complot van Monsanto. En verder is het zo dat de VS niet lukraak aan elke land maar wapens levert. Je zult het wel raar vinden maar zelfs de VS hebben -in tegenstelling tot Rusland of China- nog wel enig moreel kompas. Juist landen waar conflicten, burgeroorlog of terreur is naar burgers worden niet door de VS bevoorraad, maar door Rusland. Is het u wel eens opgevallen dat in elke brandhaard in de wereld men altijd en eeuwig met AK-47's en met RPG-7's rondsjouwt? Die worden door Rusland al decennia lang uitgedeeld alsof het snoepjes zijn, het liefst in grote getale aan de meest smerige dictators en regimes. Als ze maar anti-westers zijn..
"Juist landen waar conflicten, burgeroorlog of terreur is naar burgers worden niet door de VS bevoorraad " Je hebt het toch niet toevallig over landen zoals Guatemala, Honduras en Columbia? Ik heb trouwens wel eens gehoord dat een AK-47 goedkoop is, simpel te (de)monteren en dus makkelijk te onderhouden en het onder alle omstandigheden doet, maar als het een Russisch wapen is dan zal dat wel fake-news zijn en onderdeel uitmaken van het complot om er zoveel mogelijk van te verkopen. Ja, door die Duitse sjoemel-diesels ben ik erg wantrouwig geworden, want daar zat Poetin ook al achter.
Over uitdelen van wapens, ik heb begrepen dat het IS leger gretig gebruik gemaakt heeft van de wapens die de VS aan de tegenstanders van Assad leverde. Correct me if I'm wrong, W-74
@W-74 'Sterretje in je autoruit? Komt door Carglass, die gooien stiekem al die kleine steentjes op de weg. Net als je fietsenmaker die ook altijd glasscherfjes op het fietspad gooit in de hoop op meer klandizie. Honger in de wereld? Vermoedelijk een complot van Monsanto.' Op zo'n stropopargument wil ik niet reageren. Maar wel op jouw kritiekloze adoratie van het 'morele kompas' van de VS. Een land dat op 5 februari 2003 de wereldgemeenschap in de maling heeft genomen met de moeder aller complotten. De gevolgen van de Irakoorlog zijn bekend en te vinden in het rapport van de commissie-Chilcot en andere onderzoeken. De regio is nu totaal ontwricht en honderdduizenden mensen hebben het leven gelaten. De Sovjetwapens die jij noemt komen uit de arsenalen van het voormalige Warsaw Pact. Het is bekend dat NAVO-lid Bulgarije deze wapens (AK-47, RPG-7 en ook GRADS) via Saoedi Arabië in handen heeft gespeeld van Syrische opstandelingen en die ook bij ISIL terecht zijn gekomen.
@ W-74 “verder bewijs hoef je niet meer aan te leveren” Iemand die niet kan opmaken een land die 57,9% van de wapens levert (in ieder geval voor oorlogen) meer winst is ook niet in staat om te begrijpen wat de logica heet. “het zo dat de VS niet lukraak aan elke land maar wapens levert.” Nee, alleen aan wie die langste en meeste oorlogen uitvoert. Of wil je daar ook bewijs voor zien en 57,9% voldoet niet? “Als ze maar anti-westers zijn..” Doet de VS het anders? Als een sint en “al decennialang” delen ze de meeste afschuwelijke wapentuig “alsof het snoepjes zijn, het liefst in grote getale aan de meest smerige dictators en regimes” als maar ze prowesters zijn.
[Overigens is het een illusie te verwachten dat de EU zich los kan maken van de VS. Want v.w.b. de aanschaf van wapens zijn de Europese NAVO-landen gebonden aan de Amerikaanse leveranties. ] Een cirkelredenering in het echt! Ik had niet gedacht dat die in het wild voorkomen... Als Europa zich losmaakt van de VS dan is er geen NATO. En dan kan Europa prima zelfvoorzienend zijn voor wat betreft wapens. De techniek is in huis, een kwestie van opschalen.
“Moet Europa zich losmaken van de Verenigde Staten?” De vraagstelling verhult een zekere zwakte in zich t.o.v. de VS. Het lijkt wel aan de houding van NL t.o.v. joden kwestie. De een komt door schuldgevoel en de andere uit onderdanigheid. Volgens mij de vraag moet zijn of elke land moet zich niet houden aan globalisering, aan gedeelde economie, aan afspraken tot behoud en verduurzamen van wereldwijde leefklimaat en aan economische concurrentie/samenwerking in plaats van militarisme? Zo’n benadering vereist dan geen breuk maar het aangaan van nog meer en brede banden met andere, vooral met hen die de gesloten grenzen en protectionisme gebruiken om nog meer afstand te nemen met wat de mens wereldwijd nastreeft. Bij voorbeeld in het geval van Iran, is drie jaar halfopen deuren klimaat meer liberalisering in politiek en onder de burgers veroorzaakt heeft dan viertig jaar strijd van hervormers. De oorlogstaal van Trump in de laatste twee maanden heeft alles tenietgedaan en zet de oorlogsmachine ook in Iran en regio verder op scherp. Kortom, Niet het losmaken maar overtuigen om zich aan gezamenlijke afspraken en gezamenlijke perspectieven te houden, is wat de sterkte en perspectief uitstraalt. Een oorlog voeren is makkelijk te regelen, door alles te ontregelen, maar vrede en welvaart vereisen stap voor stap bedachte voorbereiding en de bewaking wat men tot nu toe al opgebouwd is. Een andere militaire macht (Europa) vertraagt misschien een oorlog tussen Rusland, China en de VS, maar zal zoiets zeker niet kunnen voorkomen.
Het lijkt wel aan de houding van NL t.o.v. joden kwestie. Wat bedoel je daar mee Auslander?
Onderdanige houding t.o.v. de VS omdat deze ooit heeft NL geholpen. Deze en gevolgen daarvan verhinderen NL nog steeds om zelfstandiger op te treden als dat wel vereist is. De schuldgevoel t.o.v. de joden omdat ze ooit veel schade hebben gelden in Nederland en gevlogen daarvan verhinderen Nederland nog steeds om Israël en joden anders benaderen waar dat wel noodzakelijk is.
Dit is nog een aardig commentaar over Amerika's beweegredenen om overal 'regime change' te bewerkstelligen waar het dat nodig acht - https://www.truthdig.com/articles/i-know-which-country-the-u-s-will-invade-next/ Sluit aan bij Archie Bunkers berichtje (14:03u).
Regime change in Polen en Hongarije is dan weer een Europese droom. Vanuit Polen en Hongarije zal men misschien liever Amerikaanse invloed houden.
Heb juist de TV op Canvas aanstaan, een documentaire over de Vietnamoorlog met vele beelden daarvan. Een oude man zit te vertellen hoe hij gefolterd is door de Amerikanen, vreselijk.Kooien, rijen lang waar honderden gevangenen in zitten, het lijken een soort containers met tralies. Die man voelt de pijn nog, die was ondraaglijk, die was echt, zegt hij. We hebben gezien hoe met gevangenen omgegaan is in de Irak-oorlog en daarna en nog zitten er mensen zonder vorm van proces vast. We weten het en vergeten ze, leven door. Dat land heeft al zoveel ellende op zijn geweten, is in wezen meedogenloos. Alles draait om geld en macht. Dan krijg je uiteindelijk Trump cadeau. Was even weg om te kijken naar het bloedbad in Milei (Mailei-uitspraak) vreselijk vrouwen kinderen baby's in koele bloeden afgeslacht 497, en na eerst in de doofpot gestopt te zijn, uiteindelijk niemand veroordeeld.
Die eerste zin van dat 'artikel' alleen al, briljant: "Ik weet welke volgend land de VS zullen binnenvallen en als ik dat niet kan dan weet ik wel welke ze graag zouden binnenvallen." Prachtig stukje "ik heb altijd gelijk, zelfs als ik dat niet heb" redenatie. Complimenten Cliff, keep them coming
@Minoes&tuin 9 mei 2018 at 22:49 Heb juist de TV op Canvas aanstaan, een documentaire over de Vietnamoorlog met vele beelden daarvan. Vergeleken met wat ze in Korea hebben neergeplempt,- meer dan het totale tonnage van Japan en de VS in WII-, is dat met Vietnam vergeleken peanuts. En dan vragen ze [ VS] zich nog af waarom ze zo gehaat zijn in die regio.
@ W-74 (09:28u) - ik ktijg niet de indruk dat je het verhaal helemaal gelezen hebt; mocht dat toch zo zijn, dan heb je het niet begrepen. Met zo een goedkope truc kan ik je niet weg laten komen. Mocht je een door mij gemaakte vertaling van dit stuk willen lezen, met extra voetnoten erbij, dan kan dat. Daar zul je dan wel om moeten vragen. Ondertussen bied ik je dit stuk aan: https://www.truthdig.com/articles/u-s-hypocrisy-creates-perpetual-enemies-and-forever-war/ De auteur is niet de eerste de beste, en ook al geen cultuurmarxist. Lees het c.v. van Majoor Danny Sjursen daar zelf maar eens.
Losmaken van de VS...natuurlijk...Even de zaken op rijtje: De VS voert de facto nog steeds de verdediging van Europa. Op het moment dat wij ons los gaan maken van de VS (het lijkt mij dat wij dan uit de NAVO moeten stappen) zullen we onze eigen defensiebroek op moeten houden. Overigens in mijn optiek een loffelijk streven, zij het dat het gemiddelde defensiebudget in Europa met circa 100% moet worden verhoogd. Dat geld moet uit de lengte of uit de breedte komen, maar iemand gaat hiervoor bloeden. Op het moment dat wij uit de NAVO stappen hebben wij twee grote broers aan de grens die zich nu nog redelijk koest houden, maar dan wellicht wél hun territoriale wensen ten uitvoer brengen; de Russen en de Turken. Als we dan de Yanks bellen voor hulp (voor de 3e keer in 100 jaar) kan het wel eens zo zijn dat ze niet thuis geven. Dan moeten we dus vertrouwen op de Fransen en de Duitsers. Ziet u het voor zich? Ik niet. Europese defensie samenwerking mag dan de natte droom zijn voor menig EU adept, maar ik geloof daar absoluut niet in. De (inter)nationale belangen van de diverse landen binnen de EU liggen daarvoor mijlenver uit elkaar. Of dacht u dat de Fransen ineens hun invloed in Afrika op gaan geven omdat de Duitsers daar zenuwachtig van worden? In aanvulling; dit zal bovendien inhouden dat Europa dan eigenstandig in zal moeten gaan grijpen ter zekerstelling van de eigen belangen. Ik noem bijvoorbeeld maar even Libië; een failed state in onze achtertuin. Zijn wij werkelijk bereid de prijs hiervoor te betalen in aantallen slachtoffers en geld? En dan nog de handel. Losmaken van de VS houdt in dat wij in Europa economisch gezien een gigantische klap gaan krijgen. De Chinezen zullen over de grond rollen van het lachen. Een concurrent die zichzelf om zeep helpt...Ook de Russen lachen dan in hun vuistje. En waarom? Omdat de Yanks de euvele moed hebben een president te kiezen die niet doet wat wij leuk vinden? What else is new? Moet ik u er aan herinneren dat het de in NL zo bejubelde president Clinton is geweest die (door het onthouden van luchtsteun) Dutchbat uitleverde aan de Serviërs zodat hij een casus belli had om in te grijpen in voormalig Joegoslavië? Of die keer dat Obama besloot dat het tijd werd Khadaffi op te ruimen waarna hij zich vrolijk omdraaide en Europa achterliet met een failed state in de achtertuin? Wat wij een keer moeten doen is onze naïviteit van ons afschudden en de wereld bekijken zoals hij werkelijk is. Een toneel van doorlopende machtsstrijd waarbij wij gedwongen zijn partij te kiezen of we dat nu leuk vinden of niet. En als onze partij iets doet waar wij niet blij van worden, dan hebben we dat maar te slikken. Willen we op onze eigen benen staan? Prima. Maar dan moeten we ook de bereidheid hebben om hard te bloeden voor die pan-Europese droom. Ik zie dat niet alleen niet gebeuren, het lijkt me ook hoogst onwenselijk.
Om te beginnen een EU manager die de hand van de VS loslaat. En over de defensie kosten, let wel dat de door de VS beoogde vijanden zeker niet alle de onze zijn. Die extreem dure lange afstand bommenwerpers hebben wij zeker niet nodig bijv.
@Klaas: Een EU manager? En wie zou dat moeten zijn? En welke belangen gaat deze manager vertegenwoordigen? De Franse, Duitse, Italiaanse of wellicht Griekse? Of gelooft u werkelijk dat deze manager ter meerdere eer en glorie van de gehele EU zal optreden? We hebben gezien wat Europees management de Grieken heeft gebracht. Onze NL garanties en leningen houden via de Griekenlandroute Duitse banken in de lucht..... Ik weet niet wat u verstaat onder de door de 'VS beoogde vijanden'. Wat ik wel weet is dat er direct aan de EU grenzen een tweetal grote landen liggen waar de macht in handen is van dictators die overduidelijk territoriale wensen hebben en bewezen hebben dat ze niet bang zijn hun legers hiervoor in te zetten. Deze legers beschikken elk apart al over een conventionele slagkracht waar de verenigde Europese legers niets tegenover kunnen stellen. Si vis pacem, para bellum Die bommenwerpers gaan we dus wel degelijk nodig hebben....
@ Tweekeerbellen, Helemaal eens met uw zienswijze uitgezonderd de opmerking over ex president Clinton. Er was een geheime deal tussen de VS, Engeland en Frankrijk: " Uit documenten van Amerikaanse inlichtingendiensten blijkt dat de Fransen en Britten Srebrenica hadden ‘verkocht’ om 340 Britse en Franse gijzelaars in handen van de Bosnische Serviërs te redden. " Het was de Franse Navo generaal Janvier die uiteindelijk negatief besliste op het Nederlandse verzoek om luchtsteun. Achter die weigering zat de deal waardoor de enclave overgeleverd werd aan de troepen van generaal Mladic.
EU manager - bij gebrek aan een betere titel, baas van de commissie misschien? Onze vijanden - alleen ijzervreters volgen de VS in deze. Die dictators, je bedoelt waarschijnlijk Poetin, die net gekozen is of misschien heeft Erdogan jouw gram verdiend? Maar mag ik je er op wijzen dat dankzij de inzet van de Russen de ellende voor de bevolking in Syrie bijna voorbij is. Ik geloof niet dat het Israelische leger dat land nog kan veroveren. Nou ja ik gooi er ook maar wat Latijn tegenaan: Qua patet orbis als het maar niet Vlissingen is..
Het lijstje waar general Wesley Clark mee kwam aanzetten, wordt keurig afgewerkt (zij het ietwat vertraagd). https://youtu.be/9RC1Mepk_Sw Bush, Obama, Trump; het maakt niet uit zolang de petro dollar in leven moet worden gehouden.
Ja, waarom Europa zich nog langer ophouden op een zinkend schip (land in verval).
Al sinds de jaren '60 wil links zich losmaken van Amerika, en zich encanailleren met achtereenvolgens Oost-Duitsland, Cuba, het ANC, Mugabe, en Venezuela. Ook schijnen Rusland en China een betere rol in de wereld te spelen dan Amerika. Bij alle kritiek die je op Amerika kunt en moet hebben zou je niet moeten doorslaan in samenwerkingen met nog veel foutere regimes. Toch doet links dat stelselmatig wel.
"Foutere regimes", baseer dat je dat op hun buitenlandse of op hun binnenlandse politiek? En ben je van mening dat de regering van Cuba het er slechter van afbrengt dan bijvoorbeeld de regeringen van Honduras en Guatemala, waarmee wel betrekkingen worden onderhouden?
Tineke de Goede 9 mei 2018 at 12:49 Al sinds de jaren ’60 wil links zich losmaken van Amerika, Al sinds het einde van de tweede wereldoorlog is Amerika al bezig om overal met geweld regimes die hen niet aanstaat omver te werpen of er een oorlog mee te beginnen. Midden,-Zuid Amerika. Midden-Oosten en Indo Cina.... Hou toch op met dat lyrische gezang over de Joe es of Eé. Grotere criminelen zijn er niet.
Dat is al veel langer evident en heeft Trump echt niks mee te maken. Obama voerde militaire acties uit in een hele rits van landen en betrok Europese landen daar ook mee. De VS creëert weinig meer dan internationale ellende. De Pax Americana kan nauwelijks een pax genoemd worden. Had men zich niet uit naïviteit vol in de Syrische burgeroorlog gestort dan was daar nu waarschijnlijk al vrede. Zelfde in Libië en erger nog Irak. Schandalige oorlog was dat.
Tja NL o.l.v. VVD-CDA zal eeuwig de hakken likken van welke US-despoot dan ook, want `ze hebben ons toch maar mooi bevrijd..."
Inderdaad. Het beeld van de Hoop-Scheffer toen ze bij Bush waren zal ik nooit meer vergeten. De man kroop zowat. ......
Tja, er zijn mensen die het geweldig vinden wat Trump allemaal doet. Waarschijnlijk dezelfde mensen die het ook geweldig vinden wanneer Wilders, voor de buhne, bevolkingsgroepen schoffeert en politici afblaft in de kamer. Trump zet zich boven de partijen. Heeft lak aan bondgenoten. Wie niet volgt mag straf verwachten van het grote Amerika. Trump is de baas (volgens Trump zelf) en de wereld zal dat weten. Wat volgt.. wat is zijn volgende zet?? Dit stopt pas op het moment dat de bondgenoten unaniem kiezen voor het democratisch bondgenootschap en niet als makke schaapjes de grote wereldleider volgen.
Het was the american dream die nu in duigen schijnt gevallen. Europa gedroeg zich als een kleuter die zich vasthoudt aan moeders schort Dank zij Trump - lof zij zijn naam - moet Europa op eigen benen staan. Dat kan heel goed, de EU is met 500 miljoen een ijzer sterk merk, een gebied waar de welvaart hoog en de pax aeterna bereikt lijkt. Moeten wij, Europeanen nu kwaad kijken richting de intimiderende belhamels in de USA? Wel nee, afstand nemen is voldoende en de risico's spreiden. De gelegenheid klopt op de deur wachtend dat die open gaat. Ikzelf heb al een doos pistaches uit Isfahan klaar staan met een groen etiket waarop -hoe omineus- precies zeven kaarsen branden. Dat is dus alvast een goed voorteken.
Het lijkt me niet zo'n handige zet, ondanks Trump, voor een EU alleingang. Nog steeds zijn samenwerking en toenadering de beste manieren om der mondiale bestrijding van armoede, honger, terrorisme, dictaturen etc te bevorderen. Wereldvrede en welvaart voor iedereen bereik je niet door allemaal een eigen koers te varen. Zo krijg je geen milieubeleid van de grond, zo bestrijd je geen internationaal terrorisme en zo bevorder je geen internationale handel. De keuze om Amerika uit bed te trappen en Poetin erin te laten is een 'medicijn' dat vele malen erger is dan de kwaal. En een werkelijke alleingang, daarvoor is de EU economisch te zwak, politiek te verdeeld en militair te nietig. Daarmee delf je gegarandeerd het onderspit tegen de VS (net uit ons bed geschopt tenslotte), China en Rusland. Het beste idee is om mee te blijven doen en types als Trump, net als dat gebeurt bij een Kim il Jung, door wat te pleasen en ze het gevoel te geven dat ze er toe doen, volwaardig meetellen en een stem hebben, en zo -al masserend- de boel beïnvloeden om zodoende -indirect- tot je doel te komen:stabiliteit, vrede, schoon milieu en welvaart voor iedereen. We kunnen toch dagelijks zien wat een gedoe die Brexit heeft opgeleverd, en de narigheid is wat dat betreft nog maar net begonnen dus maak die borst maar nat. Ik denk niet dat we zoiets moeten navolgen op trans-Atlantisch vlak. Méér toenadering tot China of -godbetert- Rusland kan ook zonder de banden met de VS door te snijden. Je moet als EU de geopolitiek (en dus ook -met name- de verhouding met de VS) meer bekijken in het licht van kansen ipv van bedreigingen.
W. Alles wat u zojuist zei word juist ondermijnd door Amerika al jaren. Hoe kan je zeggen dat het beter is voor vreden en tegen dictatoriaal als Amerika zelf als een maffiose dictatuur gedraagt?
Brave W, voor een relatie heb je op z'n minst een redelijke verhouding nodig. Om op jouw bed-analogie door te breien, in het onderhavige geval is een latrelatie beter. Europa moet overtuigd zijn van eigen kracht en je zult verbaasd staan hoe dat aankomt aan de overkant van de oceaan. En die stomme boycotten, laten we vooral daar verder van af zien.
"daarvoor is de EU economisch te zwak, politiek te verdeeld en militair te nietig" Politiek verdeeld en militair nietig, dat klopt, maar economisch zwak? Europa is qua kapitaal de grootste economie wereldwijd. China zou zonder de EU niet kunnen bestaan. De EU zou deze kracht beter moeten profileren, ook ten opzichte van de VS.
@Appie: De Amerikanen gedragen zich niet als een maffiose dictatuur, de Yanks handelen alleen niet in ons belang. Ze handelen in eigen belang. Kun je veel van vinden, maar daarin verschillen de Amerikanen in feite in niets van van andere landen. De Amerikanen hebben echter twee voordelen die andere landen missen: ze zijn de grootste economie van de wereld en ze hebben het sterkste leger ter wereld. En dat geeft ze de middelen om hard en snel te reageren als ze dat nodig vinden zonder zichzelf veel te hoeven aantrekken van de consequenties voor anderen. Je kunt daar verder van alles van vinden, maar vanuit Amerikaans perspectief is dit alles volkomen logisch en verklaarbaar. Waar het om gaat is hoe wij hier mee om willen gaan. De Amerikanen trekken zich weinig van Europa aan; hebben ze ook nooit gedaan overigens, maar sinds Trump winden ze er geen doekjes meer om en dat is het grootste verschil. Wat de US betreft hebben wij onszelf allang opgegeven en zo kijken de Russen en de chinezen ook naar ons. Europa is rijk, naïef, volledig op zichzelf gericht, maar bovenal volledig onverdedigd. Een verwende kleuter die zeurt om een lolly en maar niet wil zien dat het avondeten al op tafel staat. Als wij als Europa daadwerkelijk een rol op het wereldtoneel willen spelen dan hebben we de keuze om aan te sluiten bij de partij waar we het minste onheil van te verwachten hebben (in mijn ogen de Amerikanen) of we gaan een eigen koers varen. In dat laatste geval zullen we ook bereid moeten zijn om zelf de kastanjes uit het vuur te halen. En ik geloof nooit dat we dat voor elkaar gaan krijgen. Een bondgenootschap met de Amerikanen is zeker niet ideaal. Een bondgenootschap zonder Amerikanen zal echter uitdraaien op een totale mislukking.
Risup Dat is een wat scheve voorstelling van zaken. Het BNP van alle EU landen bij elkaar opgeteld is iets hoger dan het BNP van de VS. Maar de VS is een land en daar is een directe link tussen BNP en begroting. Die link is er in de EU niet. De begroting van de EU (het potje waarvan de gemeenschappelijke zaken van betaald worden, zeg maar de financiele slagkracht) is in vergelijking met de VS belachelijk laag, zo’n 160 mld vs 4 biljoen.
De VS de grootste economie ter wereld? Puur gezien naar inwoneraantallen zijn de VS dat niet. De VS hebben 300 miljoen inwoners in de EU stopt de teller bij 500 miljoen. De VS hebben wel het sterkste leger ter wereld. Dat geeft hen de macht snel in te grijpen bij dreigende conflicten. Militair is de EU niet alleen hopeloos verdeeld, EU lidstaten geven structureel te weinig geld uit aan defensie. Nederland haalt nog niet de helft van de 2% norm na correctie van de uitgaven aan pensioenen die Nederland meetelt bij het vaststellen van de defensie uitgaven.
@ W-74, Meedoen met de VS en de Britten heeft ons de Irak oorlog opgeleverd gebaseerd op geruchten dat Sadam Hoessein over MDW zou beschikken. Die bleken er niet te zijn, de VS vertrok weer uit Irak en leverde Europa een brandhaard in zijn achtertuin op. Met 500.000 doden en meer dan10 miljard kosten is de Irak oorlog een van de duurste en ernstigste zinloze conflicten geweest. Nu dreigt er een conflict met Iran dat gebaseerd is op niet bevestigde berichten over de ontwikkeling van kernwapens in Iran. Er zijn wel inspecties van het IAEA in Iran die geen bewijs hebben gevonden voor de vermeende productie van kernwapens.. De wereld heeft al genoeg conflicten, er zijn geen nieuwe nodig alleen omdat meneer Trump het werk van zijn voorganger ongedaan wenst te maken. De VS leggen sancties op aan Iran? Dan heeft Trump pech wanneer de EU die sancties niet volgt. Die kans is zeker aanwezig.
@ Hiltermann (17:21u) - sympathieke inzending. enige correctie is nodig: - de oorlog in Irak kostte niet $ 10 miljard ($ 10.000.000.000), zoals je stelt. Het was ongelooflijk veel meer. Ik heb even rondgeneusd, de schattingen lopen uiteen (dat kan niet anders), en kwam op: bijna $ 5 'trillion' dollars, dat is in het moderne Amerika en Groot-Brittannië 5 maal 10 tot de macht 12 dollar, uitgeschreven: $ 5.000.000.000.000 (bij ons is dat 5 biljoen). Dit geldt dan voor de oorlogen in Afghanistan en Irak samen: https://www.militarytimes.com/news/your-military/2016/09/12/report-wars-in-iraq-afghanistan-cost-almost-5-trillion-so-far/ Voor de Irak-invasie alleen kwam ik op $ 2,2 'trillion' (biljoen) dollars, maar dan wel bepaald in maart 2013: https://www.reuters.com/article/us-iraq-war-anniversary/iraq-war-costs-u-s-more-than-2-trillion-study-idUSBRE92D0PG20130314 Dat zijn duizelingwekkende, niet meer voor te stellen bedragen. Wél liggen ze in de orde van grootte van al het geld dat nodig was om wereldwijd banken te redden, na de globale Grote Depressie van 2007/2008. Ik teken aan dat deze de kosten van deze reddingsoperaties bij de banken opgebracht werden door de belastingbetalers, niet door de schuldigen zelf. En ik merk op dat de Amerikaanse roofoorlogen overal, en die extreem gevaarlijke financiële ineenstorting, beide op conto van neoliberaal beleid geschreven moeten worden. Imperialisme, expansie, oneindige groei, diefstal, roof, verkrachting, en moord, die horen onlosmakelijk bij elkaar. - je aantal doden in Irak kwam ik een paar keer tegen (onder andere in de Huffington Post). Andere onderzoeken vinden een getal tussen 1,6 en 3,4 miljoen slachtoffers. Zie: https://www.counterpunch.org/2018/03/16/the-iraq-death-toll-15-years-after-the-us-invasion/ De auteurs zijn zo eerlijk om te erkennen dat hun marges breed zijn, en dat een nauwkeurig nieuw onderzoek nodig is om een meer precieze bepaling van het aantal doden te doen. Hoe dan ook, het staat onomstotelijk vast dat er hier oorlogsmisdaden van ongekende omvang begaan zijn, op grond van louter leugens. Ook in de naam van Nederland. Het is vrijwel onmogelijk om je de totale zinloosheid en gruwelijkheid van dit alles ook maar bij benadering goed voor de geest te halen - je zou er gek van kunnen worden. Die bankencrisis en die oorlogen werden door mensenhanden, en bij vol verstand veroorzaakt. In naam van ons politiek-economische model. Een nieuwe strafexpeditie tegen Iran zou volgens dat model ook geoorloofd zijn. Daarom moeten we dat model onmiddellijk buiten werking stellen, en zijn bedenkers en supporters collectief hun congé geven. Wegjagen, dus.
"De Amerikanen gedragen zich niet als een maffiose dictatuur, de Yanks handelen alleen niet in ons belang. Ze handelen in eigen belang." Snap ik de niet. U weet toch wel hoe een dictatuur en een maffiosi zich gedraagt? En ook dit het is ook een dief dat ze geld vasthouden wat niet van hun is en gebruiken om een ander mee te dreigen. Je zou is moeten proberen om geld van de Americanen vast te houden tot dat ze zelf hun eigen burgers allemaal het zelfde te behandelen, dan kom je werkelijk achter wat hun motivatie is voor hun handelen. Ik weet dat ik nooit de Americanse regering meer ga vertrouwen voorzover ik dat al deed.
@ Hiltermann - nog een noodzakelijke toevoeging: die kosten van al die zinloze oorlogen worden ook uiteindelijk betaald door de belastingbetalers, niet door de oorlogshitsers zelf. Ik geef nog in het Engels verwoorde citaten van Tacitus mee, om te ondersteunen wat een stervend wereldrijk allemaal aanricht: https://www.the-tls.co.uk/they-make-a-desert-and-call-it-peace/ http://econlog.econlib.org/archives/2011/06/tacitus_peace_a.html https://www.goodreads.com/author/quotes/2936846.Tacitus Pijnlijke waarheden, maar datgene wat ze pijnlijk maakt, maakt ze geen centje minder waar.
@Tweekeerbellen 9 mei 2018 at 15:19 @Appie: De Amerikanen gedragen zich niet als een maffiose dictatuur, de Yanks handelen alleen niet in ons belang. Ze handelen in eigen belang. Dat in eigen belang handelen deden/doen de maffioso ook. Dus feitelijk heeft Apie gewoon gelijk.
madbako 10 mei 2018 at 11:46 Uw reactie moet goedgekeurd worden. @Tweekeerbellen 9 mei 2018 at 15:19 @Appie: Dus feitelijk heeft Apie gewoon gelijk. Dat moet uiteraard Appie zijn. Excuses als het verkeerd over kwam
"De begroting van de EU (het potje waarvan de gemeenschappelijke zaken van betaald worden, zeg maar de financiele slagkracht) is in vergelijking met de VS belachelijk laag, zo’n 160 mld vs 4 biljoen." Ik geloof, beste W-74 dat je vergeten bent om de begrotingen van de lidstaten in je berekening mee te nemen. Alleen Nederland heeft een begroting van 300 miljard. Maar de begrotingen hebben niet zoveel met economie te maken. En daar had je het over. Je schreef dat "de EU economisch te zwak" zou zijn. Als een grote begroting een sterke economie zou inhouden, dan zouden communistische landen een sterke economie hebben (daar draait de gehele economie vanuit de begroting) en landen met een (financieel) kleine overheid een zwakke economie. Ik weet niet of je dit nog ooit leest, maar ik denk dat je het uiteindelijk wel met me eens bent. Het relatieve aandeel van de begroting van een land staat los van de economische kracht van een land. De neiging is zelfs omgekeerd, dat landen economisch inzakken als de overheid teveel geld laat omgaan, zie Griekenland of Venezuela of Cuba.
Trump is de etterbak waarvan je er in elke klas wel eentje had. Toegeven is dan het stomste wat je kunt doen, het enige wat ze respecteren is een harde houding, dan veranderen ze ineens in superlief. Niet allemaal, maar Trump heeft al zo vaak aangetoond dat hij wel blaft maar niet bijt. Dus juist nu moet de EU sterk zijn: geef een garantie af dat als er ook maar 1 Europees bedrijf wordt getroffen door de hernieuwde Iran sancties, dat de EU dan meteen een Amerikaans bedrijf aanpakt. Met gelijke munt terugbetalen. En wat mij betreft gewoon alfabetisch de lijst van Dow Jones noteringen aflopen. De sancties zullen immers ook willekeurige EU bedrijven treffen. Dit is de kans voor de EU om te laten zien waar ze voor staan...maar het zal wel weer bij stoere woorden blijven...
Als Europa zich zou oriënteren op China in plaats van op de VS, dan slaat de machtsbalans op deze wereld toch in 1 klap door in het nadeel van de VS? De ras opportunist van nu is druk doende om zich te heroriënteren als hij bij de tijd wil blijven.
Weet je, HM, wie de eigenaar is van de Amerikaanse schulden? Lees hier voor meer inzicht: https://nl.express.live/2018/04/11/amerikaanse-schulden-groeien-36-maal-sneller-dan-de-economie
Ik doe een gok risup. De amerkaanse schulden zijn eigendom van ons allen en zodra de wereld niet meer gelooft in de US dollar zal de pers moeten stoppen en de koers dalen. Hoeveel, niet te voorspellen maar sterk afhankelijk van de hoeveelheid ongedekte dollars er geperst zijn. Halvering?
Trump toont dan wel daadkracht maar met een beetje mazzel gebeurt er over 3 jaar het zelfde met executive orders van Trump als nu nu met executive orders van Obama.
Terwijl echte vent Trump het zware werk doet en Noord-Korea en Iran naar de onderhandelingstafel dwingt, houdt Brussel zich bezig met rietjes en wattenstaafjes. Brussel: het was niks, het is niks en het wordt niks!
Haha, alsof Obama nog zicht heeft op of Iran zich wel of niet aan de deal houdt. Snap wel dat 'ie verdrietig is dat steeds meer van zijn nalatenschap wordt uitgewist.
Europa en Nederland kunnen zich niet losmaken van de V.S., aangezien het Amerikaanse protectoraten zijn. Dat uit zich onder meer in de Nederlandse haves/have-nots & race-to-the-bottom maatschappij, waarin o.m. particuliere schulden en de Amerikaanse claimcultuur naar Amerikaans model gecopy-paste (ook al een Amerikaanse uitvinding) worden.
Leuke foto bij dit artikel. De postkoets versus de moderne tijd. Trump trekt zich niks aan van Brussel. Terecht, want Brussel staat voor stilstand, waar de Amerikanen vooruit kijken. Brussel doet er het beste aan zich nog closer te verbinden met de VS. Want zonder de VS zijn we een stuurloos dobberend schip en een gemakkelijke prooi voor China.
"Hoeveel schade mag een vriend je toebrengen voordat je hem je huis uitzet? Die vraag ligt voor nu de Amerikaanse president Donald Trump de Iran-deal heeft opgeblazen, een akkoord waar Europese bondgenoten veel tijd en moeite in hebben gestoken. Eerder deed Trump hetzelfde met het klimaatakkoord van Parijs. Heeft de eeuwenlange Atlantische vriendschap haar langste tijd gehad?" JA Echter dekken die zakkenvullers elkaar ondanks alles. Zelf als wij het zouden willen, zou het toch nooit gebeuren.
Trump weet meestal heel handig met allerlei conflicten om te gaan. Nu hij het verdrag met Iran over kernwapens niet langer wenst voort te zetten maakt hij een paar fouten. Het verdrag is tot stand gekomen door flinke inzet van Europese landen. Die landen schoffeert Trump door zijn eigengereide handelswijze. EU landen hebben niet dezelfde militaire slagkracht als de VS. Ze hebben echter wel een grotere economie dan de VS. EU landen willen hun zakelijke belangen in Iran niet opgeven wanneer meneer Trump dat wenst. Tenslotte is de tactische blunder die Trump begaat duidelijk. Iran kan zijn nucleaire activiteit vrij snel aanpassen om alsnog over te gaan tot de productie van kernwapens. Dan heeft het land dezelfde onderhandelingspositie als Noord Korea. Lijkt me voor de VS en de rest van de wereld niet echt een prettig vooruitzicht.
Moet Europa zich losmaken van de Verenigde Staten? Ja!
Jaap, ik sta achter je. Maar in elk geval niet volgen, we zien wel waar het schip strandt.
@ JanB - ik sluit me aan. Het schijnt me alsof veel jongere mensen (waarschijnlijk ook hier) de ernst van de ontstane situatie niet inzien. Tien jaar geleden was de Irak-oorlog over zijn dieptepunten heen. Wie toen zelf tien jaar was, zal van die eindeloze serie vernietigingsorgies, folteringen, moordpartijen niet veel meegekregen hebben - ook omdat de Coalition of the Willing er een invasie met 'embedded journalism' van gemaakt had; de verslaggevers mochten alleen datgene naar buiten brengen wat de censuur van de Amerikanen overleefd had. Ik vrees dat menige twintiger van nu niet meer kan aanvoelen wat een illegale (Amerikaanse) oorlog aan menselijk lijden teweeg brengt; en ook niet kan begrijpen wat de werkelijke bedoelingen van de USA en eventuele bondgenoten zijn. Ik zie zoveel totale onnozelheid en propaganda: het stukje van prof. mr. ir. dr. ds. Afshin Ellian in Elsevier van vandaag is werkelijk om op te schieten, en het is gevaarlijk ook nog, omdat lezers die nog minder snugger zijn dan meneer Ellian (een gewezen marxist-leninist, al zal hij dat zelf nooit schrijven), in zijn verzinsels trappen. Ik las dat Léon de Winter ook weer lustig zijn persoonlijke wanen aan het rondtoeteren is. Wij leven in tijden waarin het aantal verwarde patiënten in politiek en media dat in mooie, rustige klinieken verre overtreft.
Lezen wat Leon de Winter neerkalkt in de Telegrof is tijdverspilling. Meneer Trump denkt dat hij alles kan beslissen in de wereld. De VS hebben Europa een grote kool gestoofd met de Irak oorlog. De VS zijn vertrokken uit Irak en hebben de EU met een brandhaard in haar achtertuin opgezadeld. Nu blaast Trump de deal met Iran op voornamelijk omdat die deal tot stand is gekomen onder president Obama. Dat maakt deel uit van alles opblazen wat Obama heeft bereikt. Duitsland en Nederland hebben na de deal hun handelsverkeer met Iran weer op gang gebracht. Meneer Trump denkt dat hij EU lidstaten kan verplichten sancties die de VS nu opnieuw instelt voetstoots te volgen. Of dat gebeurt staat te bezien. Europese landen hebben zich ingespannen de sancties tegen Iran op te laten heffen. Daarna zijn de handelsbetrekkingen met Iran genormaliseerd. Trump laat zich aan niets of niemand iets gelegen liggen. Tegen de komedie die Israel opvoert met zogenaamde bewijzen dat Iran toch actief is met kernwapens staan de inspecties van de IEAE die geen spoor van dat soort activiteiten hebben gevonden in Iran. Er dreigt nu een groot internationaal conflict te ontstaan dat gelijkenis vertoont met de vermeende aanwezigheid van MDW in Irak. Niet op feiten maar op geruchten gebaseerd. Een Irak oorlog is genoeg. Laat de EU nu eens als een mond spreken en meneer Trump duidelijk maken dat Europa geen trek heeft in nieuwe conflicten die nergens op gebaseerd zijn.
"Het schijnt me alsof veel jongere mensen (waarschijnlijk ook hier) de ernst van de ontstane situatie niet inzien" Jarenlange indoctrinatie heeft z'n effect inderdaad niet gemist. En ja, de situatie is zeer ernstig aan het worden.
Lezen wat Leon de Winter neerkalkt in de Telegrof is tijdverspilling. Die man is dan ook rijp voor een psychiater. Een goeie welteverstaan.
@JanB 10 mei 2018 at 02:28 Lezen wat Leon de Winter neerkalkt in de Telegrof is tijdverspilling. Die man is dan ook rijp voor een psychiater. Een goeie welteverstaan. Kijk uit, voor je het weet krijg je het label anti-semiet. Dat is een graag gebruikt label om elke kritiek te doen verstommen
@ Hiltermann (9/5, 16:55u) - je wordt op je wenken bediend. In Duitsland is er al een diplomatiek probleem ontstaan; de nieuwe ambassadeur van de VS daar, Richard Grenell, maande het bedrijfsleven in dat land om geen zaken meer te doen in of met Iran. Hier is dat verhaal - en menig Duitser pikt dat verhulde bevel uiteraard niet: http://www.spiegel.de/politik/ausland/iran-usa-verlangen-sofortigen-rueckzug-deutscher-firmen-a-1206905.html (Denk aan het uitschakelen van de Ad-blocker.)
@ madbako, " Kijk uit, voor je het weet krijg je het label anti-semiet. Dat is een graag gebruikt label om elke kritiek te doen verstommen " Dank voor de goed bedoelde raad. Kritiek op Joden en Joodse standpunten wordt inderdaad gemakkelijk gepareerd met het anti-semitisme argument. Dat laat me koud, het leidt er toe dat alles wat onder Joodse signatuur verschijnt kritiekloos geslikt zou moeten worden. Nee dank u. @ Cliff, De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Duitsland was er snel bij. Volgens het opgezegde nucleaire verdrag met Iran gaan de sancties pas over 90 dagen na het opzeggen in. Soms bevatten die verdragen hele verstandige clausules. De opstelling van de Amerikaanse ambassadeur was in dat licht gezien voorbarig. Met de komst van Trump is de kwaliteit van de Amerikaanse vertegenwoordigingen aardig in kwaliteit gedaald. Ook in Nederland is iemand benoemd die voor zijn komst nog geloofde dat Nederlanders op klompen lopen. Er is maar een goed antwoord mogelijk op dit soort feestnummers. Geef ze vooral veel touw, des te sneller hangen ze zich zelf op.
Trump zal Europese bedrijven die business willen doen in Iran onder druk zetten om dat niet te doen. Een soort stompzinnige Von Clausewitz variant: handelspolitiek maar dan met andere middelen. We moeten als EU ons distantiëren van het Amerika van Trump. Het land heeft de wereld al eerder een oorlog ingerommeld, eigenhandig een machtiger Iran, Isis en een vluchtelingenprobleem opgeleverd. Trump dreigt het nu allemaal een tandje erger te maken. Een Rumsfeld lijkt wel een softie bij zo'n klo.tzak als Bolton ook.
"Hoeveel schade mag een vriend je toebrengen voordat je hem je huis uitzet?" Wat is precies de schade? In mijn ogen was se iran-deal een slechte deal, al was het beter dan niets, als er een andere deal voor in de plaats zou komen had dat beter geweest. We zullen zien.
Losmaken lijkt me netzo zinloos als het terugtrekken uit de Irandeal. Je onttrekt je daarmee niet alleen van iedere verantwoordelijkheid maar van elke mogelijkheid invloed uit te oefenen. Zoals samenwerken met facties die wel onze visie delen.
Moet Europa zich losmaken van de Verenigde Staten? Hoewel ik de complicaties daarvan niet kan overzien lijkt het mij eens nuttig om erover te discussiëren.
--- Dit bericht is verwijderd —
Achja een ‘alliantie’ met Rusland. Natuurlijk. **Topic/Clickbait voor de Poetinista’s**
Van harte mee eens! Was de VS wellicht ooit een lichtend voorbeeld voor Europa, inmiddels is het afgegleden tot een waar schrikbeeld van een disfunctionele democratie die extreem schadelijk is voor de wereldvrede, een land waarmee je niet (meer) geassocieerd wilt worden.
@Spelchecker "een land waarmee je niet (meer) geassocieerd wilt worden." Dat is natuurlijk waar. Helemaal in tegenstelling tot Rusland. Maar ben je wel eens in de geschiedenis van dat land gedoken? Hoe Rusland is ontstaan en wat haar politiek sindsdien is geweest (die eigenlijk nooit veranderd is)? Bedenk dat eerst eens voor je dergelijke uitspraken doet.
Losmaken uit NAVO? Zou wel praktisch zijn en als je ziet dat de navo-partners Griekenland en Turkije sowieso op voet van oorlog leven dan moet er op dat punt iets gebeuren. Zou in elk geval een opsteker kunnen zijn als we die nieuwe bommenwerpers niet aanschaffen, die zijn bestemd voor gebruik door de VS ver van huis, en de verdiging van West Europa kunnen organiseren. Alleen ben ik bang dat de 3de wereldoorlog zeer kort zal duren, ik lees net dat Israel de aanval reeds is begonnen en de bevolking in de schuilkelders moet. Het zijn bange tijden.
Een nieuw op te richten defensie unie? Van welk geld? Europese NAVO landen besteden nog niet de helft van de overeengekomen 2% van het BNP aan defensie. Dat zal een fijn leger worden dat voor zijn uitrusting afhankelijk is van dump uitrusting.