Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Moet Europa zich losmaken van de Verenigde Staten?

  •  
08-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
18235459290_3dc5e23b8b_z
Hoeveel schade mag een vriend je toebrengen voordat je hem je huis uitzet? Die vraag ligt voor nu de Amerikaanse president Donald Trump de Iran-deal heeft opgeblazen, een akkoord waar Europese bondgenoten veel tijd en moeite in hebben gestoken. Eerder deed Trump hetzelfde met het klimaatakkoord van Parijs. Heeft de eeuwenlange Atlantische vriendschap haar langste tijd gehad?
Tegen de uitdrukkelijke wens van Londen, Berlijn en Parijs in kiest Trump vanaf vandaag voor een eigen koers inzake Iran. Dat kan aan onze kant van de oceaan als niet productief worden ervaren, feit is ‘dat een Europese alleingang verre van eenvoudig is. Want Amerika is geen Andorra,’ schrijft Arie Elshout in De Volkskrant. Om een voorbeeld te geven: als een Europees bedrijf zaken wil doen met Iran, riskeert het de toorn van Washington. Dit zullen de meeste bedrijven niet laten gebeuren.
Het tekent de huidige verhoudingen tussen de beide kanten van de oceaan, die 180 graden anders zijn dan onder Trumps voorganger, Barrack Obama. Die laatste noemt de terugtrekking van het akkoord ‘een serieuze fout.’ Hieronder zijn volledige reactie op zijn Facebook-pagina:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = 'https://connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
There are few issues more important to the security of the United States than the potential spread of nuclear weapons,…
Geplaatst door Barack Obama op  dinsdag 8 mei 2018
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.