© Moeder van glas, Roos Schlikker
Ja, het is een vreselijke ziekte. Je staat met lege handen als iemand die je dierbaar is het heeft. Het enige dat je kunt doen is trouw blijven, ook al is dat tijdens een hevige ontremming niet altijd gemakkelijk. En als de totale ontreddering daar is, kan een psychiatrische kliniek met toegewijde hulpverleners levensreddend zijn. Gelukkig bestaat dat ook.
Goed dat hier aandacht aan besteed wordt, is oh zo belangrijk. Daarnaast ook en/of juist ook de tekortkoming van de hulpverlening, die kwetsbare mensen vaak nog verder van huis brengt dan ze al zijn.
Karima60 Je leeft in een andere wereld volgens mij wat de opvang betreft. Die is gedecentraliseerd en voor velen een ramp. Bezuiniging op bezuiniging, gebrek aan geld. Bovendien is de kwaliteit van diagnoses stellen m.i. ondermaats en steeds meer ondermaats, kennis ontbreekt nog steeds, de juiste hulpverleners worden niet meer vergoed, werken ook steeds meer in 'deeltijd'. Kennis is er wel, maar belandt niet bij de juiste personen, zij die behandelen. Bovendien is het zo zakelijk geworden dat de sociale vermogens tot empathie in de totaliteit afgenomen is ook bij hen. Ook zij zijn een afspiegeling van de maatschappij waarin we leven.
Ik weet heel goed dat het over het algemeen slecht geregeld is. Het is natuurlijk niet uit te leggen dat het afhangt van je woonplaats of de hulpverlening goed geregeld is. Maar uit ervaring weet ik dat het echt wél bestaat: de juiste diagnose, ambulante hulpverlening als het kan en een kortdurende opname als het moet. Het is bijzonder tragisch dat dit dus blijkbaar een uitzondering is en geen regel.