Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Brieven aan mijn verre moeder. Nu over Rutte en Hoekstra

  •  
21-02-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
4754080859_fdf5bcb362_k

© cc-foto: Rene Gademann

Maak je geen zorgen, moeder. Ik heb die rekening meteen betaald en de tandartsverzekering opgezegd.
Lieve moeder,
Zijn in jouw land ook zoveel oplichters actief? Ik word dagelijks overspoeld met mails die me willen ver– of misleiden om op een fatale link te klikken. Sommige berichten lijken afkomstig uit de (semi-)publieke sector. Het verzoek om een, al dan niet achterstallige, betaling te voldoen verschilt niet van de echte. Wij ontvangen ze vrij van achterdocht. We zijn immers gewend dat er meer acceptgiro’s binnenkomen dan inkomsten. Onze publieke sector is bovendien zo versnipperd dat we door de bomen het bos niet meer zien. Een overzicht van met wie wij allemaal te maken hebben, zijn we al lang kwijt. Aan elk aspect van ons bestaan zitten talloze cowboys geknoopt. Doen we (per ongeluk) iets fout, dan hangt er een nieuwe lasso om onze nek, bliksemsnel. Bevrijding kost geld. Veel geld.
De map “ongewenste mails” wis ik zonder berichten te openen, oproepen van onbekende nummers neem ik niet op. Dat ze het zo op mij gemunt hebben, denk je dat het door mijn achternaam komt?
Onze twisten herbeleef ik nog altijd, moeder. Jouw opvattingen over de seksuele (on)vrijheid, jouw definities van een ‘goede burger’, jouw hypotheses over de emancipatorische werking van ‘diploma’s’…
Vaker was ik het niet dan wel eens met jou.
Neem nou ‘burgerschap’.
Een burger is goed als deze braaf is, leerde je mij. Goedgelovig en volgzaam.
Ik noemde dat naïef en bedeesd. Voor allerlei misbruik vatbaar.
Vanuit mijn huidige perspectief is je redenering best goed te begrijpen. Jouw uitganspunt was een sterke, deugdzame overheid die te allen tijde je rechten beschermt en die de voorwaarden voor je geluk schept door de oorzaken van je ongeluk in te perken.
Vanuit die overtuiging is blindelings vertrouwen op de overheid begrijpelijk. Je menselijke behoefte om in vrijheid te leven, vrij van zorgen, vrij van angst dat je misbruikt en miskend wordt, zodra de staat jou overtuigt dat die behoeftes zijn voldaan, begin je heilig in die overheid te geloven.
Ergens verlangen wij er ook naar om tegen iets stevigs aan te kunnen leunen, de zaken los te kunnen laten, de rivier des levens door te laten stromen zonder complicaties. Een huis, een baan, een veilig en betaalbaar bestaan. Dat vervult ons al gauw met geluk. Jou in ieder geval.
Jouw geloof in de goede intenties van mensen heeft me altijd ontroerd, moeder. Mistanden in en door de overheid waren voor jou ondenkbaar. De macht is een verzameling van deugd en degelijkheid, dacht jij altijd.
In maart wordt bij ons die concentratie van macht weer herbouwd. Anderen zien het als een wedstrijd tussen de partijen, ik beschouw het als gevecht tussen goed en kwaad.
Waarom begon ik met de oplichters en de mails en heb ik het nu plots over de macht? Of beter gezegd de burgerlijke onmacht.
IMG_5627
Die ongewenste mails, moeder. Tussen de duizenden was er ooit een die ik niet mocht missen.
Mijn tandarts had mij niet verteld dat ik voor de laatste vulling een rekening van een BV zou ontvangen. Toen de post per brief kwam, was de nota al een paar tientjes dikker: had ik de ongewenste mail (twee bleken het er later) maar moeten openen. Volgens de tandarts had ik de folders in de wachtkamer gezien en gelezen moeten hebben. Terwijl ik dacht dat ik of mijn zorgverzekeraar de rekening zou ontvangen.
Wat er gebeurde is dat er een extra partij tussen mij en de zorgverlener is geplaatst. Om ‘fraude’ te voorkomen. Nota bene. Maak je geen zorgen, moeder. Ik heb die rekening meteen betaald en de tandartsverzekering opgezegd. Het bood me schijnzekerheid, moeder. In feite betaalde ik zelf de kosten via de zorgpremies, vaak meer dan ik declareerde. Omdat bijvoorbeeld de mondhygiënist maar voor 75 procent wordt vergoed.
Ook de auto heb ik weggedaan, moeder. Jaren betaalde ik voor een dure allrisk verzekering, alle mogelijke dekking inbegrepen. Schijn bedriegt. Een paar keer pech – voor elke schade betaalde ik ook nog een eigen risico – en snel liep het aantal zogenaamde ‘schadevrije jaren’ terug. Ik kreeg nog net geen infarct toen ik de nieuwe premie zag. Waarvoor was ik dan verzekerd?
Kan je het nog volgen, moeder? Ik soms niet. Kijk naar mijn zorgverzekering. Tussen begrippen zoals ‘contracten’ en ‘marktconform of wettelijke tarieven’ koos ik de goedkoopste basisverzekering (die in feite toch heel duur is – 5 procent van mijn maandelijkse loon). Ik kan slechts bij “een beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen” terecht, die ik in feite zelf bekostig via weer dat beroemde ‘eigen risico’ (385 euro ofwel 1,2 procent van mijn netto jaarinkomsten)
Het gaat goed met mij, moeder. Geen zorgen. Ik ben best gezond en de kwaaltjes die mij treiteren, betaal ik prima zelf. Ik moet je wel toegeven dat de basis van mijn bestaan best duur is. Meer dan tweederde van mijn inkomsten gaat naar lasten. Ik druk ze zo veel mogelijk door telkens een nieuwe speurtocht naar een goedkopere variant van hetzelfde product.
De gebakken lucht is hier best prijzig, moeder. Een verpleegkundige moet van Rutte en Hoekstra een beschamend loon krijgen, dat net of niet toereikend is voor de lasten. De heren zien liever het bedrijfsleven dat rondom de verpleegkundige opereert, floreren. Allemaal bv-tjes die uit de gemeenschappelijke kas hun verdiensten incasseren. Door gebakken lucht te verkopen.
Ja, nee. Rutte en Hoekstra zijn niet mijn vrienden, moeder. Of liever gezegd ik hoor nu eenmaal niet tot hun kringen. De heren hebben zich omringd met een welvarende, vermogende laag van de bevolking die hun eigen bezit weet te beschermen en hun winsten verhogen middels de politieke macht die ze via Rutte en Hoekstra op ons uitoefenen. Hun vrijheid wordt steeds groter, die van mij steeds kleiner. Die deugdelijke overheid waar jij heilig in gelooft, die mij voor misbruik zou beschermen en mij gebreken en zorgen zou besparen, dat is nu een winstmakende geldmachine geworden, over mijn rug. En erger want die rijke lagen schuwen ook niet te frauderen.
Ik verwijt je slechts één ding, moeder. Dat ik rechtshandig geboren ben. Ik schrijf liever met links. Zoals ik denk.
Liefs,
Zora
PS. Google maar eens “zorgfraude”, “zorgcowboys”, “jeugdzorg”, “huisjesmelkers”, “belastingaffaires”, “donaties en giften politieke partijen”, “sjoemelen met ledenaantallen”, “politieke scandalen”, etc. Gelukkig spreek jij geen Nederlands, lieve moeder. Zo kan je mooi blijven geloven in de deugd en degelijkheid van de macht.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

voorburg2
voorburg223 feb. 2021 - 7:32

En als 385 euro 1.2% van uw netto inkomen is dan verdient u dus meer dan modaal. Ook vroeger zou u waarschijnlijk geen recht op deelname in het ziekenfonds gehad hebben. Maar goed: Vroeger (1990) toen mijn ouders 80 gulden zorgpremie p.p. betaalden. En er wachtlijsten van 6 maanden waren voor een heupoperatie. En overal moest worden bijbetaald. Vroeger, toen alles beter was. Toen ziekenfondsverzekerden voor elk eerate bezoek aan een specialist 25 gulden moest betalen. De eigen bijdrage is van alle tijden. Vroeger, toen niemand een all-risk verzekering voor zijn auto had, omdat het onbetaalbaar was. En voor die paar rijken die wel een all-risk hadden is no-claim is altijd al omhoog gegaan als mensen schade reden. Wel zo eerlijk voor de andere verzekeringnemers. En terugkomend op het salaris in de zorg. Dit is marktconform op Europese schaal. Met uw salaris verdient u meer dan het gemiddelde in Nederland. Vergelijkbaar met het basisonderwijs. Meer dan agenten, maar minder dan universitair opgeleide middelbareschoolonderwijzers.

Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 12:22

Lib: Ze vraagt zich af of het aan haar achternaam ligt dat ze zoveel spam en phishing mail krijgt. Ironisch genoeg discrimineren criminelen zou juist niet, de overheid doet dat wel stelselmatig. En de uit de klei getrokken Hollander doet er alles aan omdat te ontkennen, bagatelliseren of goed te praten. Vaak door semantische discussies over de definitie van discriminatie, etnische profilering en (institutioneel) racisme, door die op zijn allernauwst te nemen. En/of door zich te beroepen op statistische gegevens, die zouden legitimeren dat bepaalde groepen altijd en overal de lul zijn. Het zelfversterkende effect van die aanpak - als je altijd dezelfde groep aanpakt wordt het percentage "daders" automatisch steeds groter - ontgaat ze volledig. Het zou lachwekkend zijn als 't niet zo smerig was

Libertain
Libertain22 feb. 2021 - 9:30

@Altijd, ("Maar dat dit land rabiaat racistisch is kan ik als wetenschapper op dit gebied niet onderschrijven…") Heb geen idee waar u dit precies aan het lezen ben, maar omdat u het zelf aanhaalt - is er een grote deel van de bevolking die rabiaat racistisch is. Zeker niet het hele bevolking - omdat er ook linkse, sociale partijen en nette organisaties zijn.

Rutger Groot
Rutger Groot22 feb. 2021 - 8:56

Ja de verzekeringsmarkt is inderdaad vaak onoverzichtelijk, en logisch nadenken helpt gelukkig bij. Even je tandarts vragen of Googlen en je weet zo of je een aanvullende tandartsverzekering of All risk verzekering voor je auto nodig hebt. Maar dat van een "beschamend loon" voor een verpleegkundige is een schandalige frame, verpleegkundingen verdienen verhoudingsgewijs helemaal niet weinig. Er zijn andere oorzaken als de vaste lasten niet betaald kunnen worden (zoals weinig uren per week werken; stijgende woningprijzen door tekorten). Werkdruk en werkomstandigheden zijn bij verpleegkundigen een veel groter probleem. https://nos.nl/artikel/2344685-verpleegkundige-verdient-meer-dan-agent-en-evenveel-als-basisschoolleraar.html

1 Reactie
Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 12:31

Niet iedereen is in staat om uuh, "logisch na te denken" zoals jij dat noemt, veel mensen begrijpen de ballen van de digitale wereld. En die werkdruk en hoge lasten zijn toch echt veroorzaakt door het stupide beleid van bezuinigen en deregulering, het blinde geloof in de efficiëncy van "de vrije markt" - en al wordt nu éindelijk ter rechterzijde schoorvoetend toegegeven dat dat niet helemaal lekker uitpakt *kuch*, komen ze gewoon weer met slappe maatregelen die het bedrijfsleven zoveel mogelijk ontzien in plaats van de burger te bescheremn

Uilenspiegel
Uilenspiegel22 feb. 2021 - 8:35

Moeder, mijn moeder ook, leefde in een tijd dat de PVDA nog ergens voor stond. Ging voor het delen van kennis, macht en inkomen. Maar ja dat was vroeger.

P Haan
P Haan22 feb. 2021 - 6:46

'een sterke, deugdzame overheid die te allen tijde je rechten beschermt en die de voorwaarden voor je geluk schept door de oorzaken van je ongeluk in te perken.' Dat is een mooi uitgangspunt, en vanuit die optiek is het inderdaad zeer teleurstellend wat er op dit moment bestaat. Misschien hoort er bij zo'n sterke deugdzame overheid wel een sterke, deugdzame burger. Maar die ontbreekt ook. Het is toch altijd een combi deal? Voorwaarden voor geluk zijn voor een groot deel goed gelukt. We leven niet in oorlog, hoeven niet dakloos te zijn en hebben toegang tot een basis zorg. Ik ben dan toch ook wel weer benieuwd wat je moeder van de gemiddelde Nederlander zou vinden.

3 Reacties
Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 12:12

Oh ja 't ligt aan de burger, die sluwe wezens die overal een slaatje uit proberen te slaan. Nee dan bedrijven, die handelen louter eerlijk om een zo groot mogelijke bijdrage aan de samenleving te leveren. Geen wonder dat de overheid zich volledig concentreert op de jacht op die vermaledijde criminele burger

P Haan
P Haan22 feb. 2021 - 19:04

@Karingin Je dag weer eens niet? Zoals elke dag?

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 feb. 2021 - 4:31

De overheid lijkt abstract maar er werken wel mensen, sommigen hebben we ook nog zelf gekozen.

Fredje3
Fredje322 feb. 2021 - 6:34

Bent u bij het KvK aangesloten? Dan verklaard dat heleboel rommel in zowel mail als via de telefoon. Vorig jaar was ik het zat. Ik heb een ander telefoonnummer genomen, dit niet bij het KvK gemelden een mail adres gemaakt die ik 1 MB aan ruimte heb gegeven en verder niet nakijk. Binnen een paar weken kreeg ik al een mail naar mijn admin adres dat de mailbox vol zat en verder wordt ik nu telefonisch met rust gelaten. De KvK is de grootste bron van spam en fraude gebleken. Verder is idd de minimale verzekering in alle gevallen goed. Verzekeringsmaatschappijen hebben tot doel zo veel als mogelijk geld binnen te harken en er zo min als mogelijk voor te hoeven doen. Dus als ze je kunnen naaien, dan zullen ze dat zeker doen. Het is dan ook vervelend dat de staat je verplicht een verbintenis aan te gaan met deze criminele organisaties. Maar goed als politika bent u een onderdeel van het probleem, dus zou ik zeggen, niet zeuren.

The Apple
The Apple22 feb. 2021 - 0:25

Vroeger, toen ze nog leefde, schreef ik ook altijd van die ontroerende brieven aan mijn moeder. Wat zou ik die graag hier gepubliceerd hebben.

itsme3
itsme321 feb. 2021 - 20:50

Het zal met een interessant verhaal zijn, maar het is onbegrijpelijk en niet te volgen. Het enige dat ik er uit op kan maken is dat u iets tegen Rutte en Hoekstra hebt.

4 Reacties
Zandb
Zandb22 feb. 2021 - 6:48

Itsme Petje af hoor, dat u van een voor u onbegrijpelijke tekst iets weet te begrijpen. Misschien moest u eens wat meer moeite doen. Nog eens lezen, bijvoorbeeld en dan even met aandacht. En misschien helpt het, wanneer u zich realiseert, dat de meeste mensen graag zouden zien, dat diegenen die de macht hebben, zich ten dienste stellen van wie hen die bescherming en leiding nodig hebben, in dit aardse bestaan.

Libertain
Libertain22 feb. 2021 - 9:26

@Zandb, richting @itsme ("Misschien moest u eens wat meer moeite doen."). Inderdaad legt @itsme hier uit een van de varianten waardoor de integratie niet goed kan scoren - namelijk door gebrek aan begrip en acceptatie. Geen enkel moeite gedaan om begrijpend te lezen en tevens proberen in te denken en mee te voelen.

Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 11:54

Tja dat ligt dus echt aan jou. Maar ik zal 't even voor je samenvatten: Op de "vrije" markt wemelt 't van de cowboys die je min of meer legaal komen kaalplukken, waarbij voor de burger nauwelijks nog na te gaan is wie bonafide of malafide is - en bonafide moet je hier ook met een korrel zout nemen, want de overheid heeft nogal wat regulering losgelaten in het heilige geloof dat bedrijven uit zichzelf heus wel integer handelen (in tegenstelling tot burgers, dat zijn allemaal potentiële fraudeurs - maar dat is mijn toevoeging). Oh ja bedrijven zouden ook goedkoper werken hahaha...gottegot wat een dombo's zijn 't toch, die slechtse beleidsmakers...al begint 't zo langzamerhand wel op kwaadaardigheid te lijken, gezien het gedrag van hun onderknuppels

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 feb. 2021 - 4:37

Karingin Ik zou weleens al die geheime belastingdeals op tafel willen krijgen. Dat men die überhaupt al af kan sluiten is een gotspe op zich.