Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Moe van de Zwarte-Pieten-discussie?

  •  
23-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Ik ook, ieder jaar weer en het grappige is:
De discussie gaat nooit stoppen als er geen verandering komt. 
Het enige wat het bereikt is dat er nog meer intolerantie ontstaat in de maatschappij. En weet je wie daar de dupe van worden? De kinderen! Hun onschuldige kleurenblinde breintjes worden al veel te jong geconfronteerd met de vuile praktijken van volwassenen.
Is Zwarte Piet een schandalige racistisch uiting? Ik weet het niet. Weet je waarom? Omdat ik blank ben en daarom niet weet wat de emotionele impact is van zo’n black faced Pete. Of het nu racistisch bedoeld is, een racistische oorsprong heeft of niet, feit is dat er een behoorlijke groep is die er aanstoot aan neemt.
Rode, gele of zelfs blanke Pieten is niet de oplossing. Dat is zo’n ontzettend zielig compromis, waar de Nederlandse samenleving vol van zit. Daarvan ga je ondergrondse Sinterklaasvieringen krijgen waar zwartgeverfde blanken zich als de “traditionele” Piet gaan verkleden. Want: “ze moeten van onze tradities afblijven.”
Ik heb het sinterklaasfeest als kind altijd als een tijd vol vreugde ervaren, en zag de Zwarte Piet als de grootste vriend, want hij had snoep. Laten we dat onschuldige er voor de kinderen alsjeblieft in houden, maar wel voor ieder kind.
Het eindeloze argument van de Pietenvrienden blijft dat er niets racistisch aan is, maar dat Piet zwart is door roet van de schoorsteen. Ok, fantastisch, laten we dat dan als uitgangspunt nemen en dan hoeft er niet zo heel veel te veranderen.
Gewoon een paar vaste richtlijnen om de zwarte Piet in stand te houden, maar met het uitgangspunt dat het allerlei soorten vrijwilligers van de Sint zijn die dagen achtereen de schoorstenen in en uit klauteren: – De Pieten zijn zo zwart door het roet (niet donkerbruin, nee: roetzwart). – Zwarte Pieten hebben zwart haar van het roet. Prima, maar dan wel in alle vormen en maten en niet alleen in de (kroes)krulvorm – De gouden oorbellen skippen, tenzij degene die Piet is, deze normaal ook dagelijks draagt. – De pagepakjes blijven. Die droegen de pages aan het hof vroeger en hebben niets met racisme te maken. Integendeel: dit waren meestal mensen van adel. Tevens blijven de kleuren lekker bont, waardoor we wel het visueel spektakel behouden. – Zwarte Pieten praten met hun normale stem (en zetten geen gek accent op). – De lippen hebben de natuurlijke kleur van de Piet die roet op zijn gezicht heeft.
Ziezo. Vrij simpel met vrij weinig aanpassingen, behoud je toch de zwarte Piet, zonder ellenlange discussie. De kinderen, voor wie dit feest bedoeld is, zullen het verschil niet merken en onbezorgd met al hun vriendjes de schoen blijven zetten. De volwassenen zullen het feest in grotere getale omarmen. De VN kan zich weer bemoeien met echte wereldpolitiek. Het journaal en praatprogramma’s kunnen meer tijd in echt nieuws steken. Facebook kan weer gebruikt worden om andere mensen hun ogen uit te steken met foto’s en verhalen van hoe fantastisch het met ons gaat.
Laten we er een verbroederingsfeest van maken. Dat kan ook. Wie er dan nog wat te zeiken heeft, is een ouwe zeurpiet.
Feestelijke groeten,
Shariff

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

FransAkkermans1947
FransAkkermans194723 okt. 2013 - 18:56

"Ziezo. Vrij simpel met vrij weinig aanpassingen, behoud je toch de zwarte Piet, zonder ellenlange discussie." Ja, dat dacht ik ook maar die vlieg mag van voorman niet opgaan: 'Het idee van gekleurde pieten dat nu ook aan bijna elke column wordt toegevoegd, gaat volgens voormalige vice-premier Maxime Verhagen helemaal niks veranderen aan hoe mensen met de figuur of de kritiek op de figuur zullen omgaan. Het is dus geen oplossing maar een manier om diepere discussies uit de weg te gaan. Daarom begrijp ik dan ook niet waarom men roetvegen blijft voorstellen terwijl iedereen weet dat dat ook niks verandert. Meegaan met een achteraf bedachte smoesje om de kleur van Zwarte Piet te verklaren geeft niet aan dat men serieus werk wil maken van de rol die Zwarte Piet speelt in onze omgang met diversiteit en verschil. Het is dan ook een snelle oplossing om, zoals Halsema schrijft, niet naar onze geschiedenis te hoeven kijken.' http://www.roetinheteten.info/2013/10/hoe-zwarte-piet-alsnog-te-werk-wordt-gezet-in-medialand/

Joeri2
Joeri223 okt. 2013 - 18:56

Piet is niet echt een naam voor een neger. Ik ben bang dat sommige teveel denken dat het over hen gaat terwijl het een kinderfantasie is. Prem zat op de belgische TV belachelijk te doen. De "arbeidsvoorwaarden" van de pieten moesten meer "marktconform". Die meneer heeft het er duidelijk moeilijk mee dat Sinterklaas niet over hem gaat,

Klungel2
Klungel223 okt. 2013 - 18:56

"De discussie gaat nooit stoppen als er geen verandering komt." Correctie: deze discussie zal nooit stoppen zolang we allen met de onderbuik blijven reageren! Met zijn allen zijn we gevallen over één optreden bij P&W. En door al die reacties is de discussie verder aangewakkerd. Gevolg: zelfs de VN gaat een commissie er op zetten (die overigens geheel bestaat uit niet-blanke mensen, dus de uitslag staat nu allang vast: Afschaffen op advies van de VN.) Hebben wij dit gewild met al onze reacties? Dacht het niet...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 okt. 2013 - 18:56

[De discussie gaat nooit stoppen als er geen verandering komt. ] Helemaal waar. Maar volstrekt geen relevant argument voor verandering. De discussie van extreem rechtse volksunietypes dat getinte Nederlanders het land uit moeten gaat ook niet stoppen voordat ze daadwerkelijk het land uitzijn, maar dat is toch geen argument om het dan maar te doen?

EricDonkaew
EricDonkaew23 okt. 2013 - 18:56

Eigenlijk zeg je: we moeten Zwarte Piet ontnegeren. Lijkt me prima, al denk ik dat dat grotendeels al is gebeurd. Ik zou zeggen: schmink hem (of haar) consequent pikzwart, zodat hij tot een niet-bestaande etnische groep behoort. Zijn haar is dan uiteraard ook pikzwart. Laat het haar gerust een beetje krullen, zoiets wat je krijgt als je alle aardbewoners met elkaar vermengt. Accentueer bij het schminken niet te veel de lippen en laat Piet niet met een oote boe-accent praten, maar ABN of met een regionale tongval. Grote oorringen zijn juist leuk en wat mij betreft niet stigmatiserend. Het moet immers een feest blijven om naar Zwarte Piet te kijken. Dan zou iedereen toch gelukkig moeten zijn.

insignia
insignia23 okt. 2013 - 18:56

Mijnheer Nasr het nieuws meldt dat er 800 bootvluchtelingen gered zijn. Kijk dat is goed nieuws. Mijn dringende wens is dat daar de aandacht aan besteed wordt, hoe we voor dat probleem van die mensen een goede oplossing vinden en het probleem van de in Nederland wonende gediscrimineerden even laten rusten. Bijvoorbeeld tot ze zodanig geintegreerd zijn dat ze ook met hun kinderen en kleinkinderen mee kunnen doen aan het algemene Nederlandse kinderfeestje. Best gezellig man, met pakjes en gedichtjes en een zoen van een zwart geschmickte lieve vrouwelijke piet. Cheers.

Florian2
Florian223 okt. 2013 - 18:56

Laten we niets veranderen en de zeurpieten (slechts ettelijke honderden) gewoon negeren: VOORAL in de media!

1 Reactie
denmol
denmol23 okt. 2013 - 18:56

Zullen we dat ook over zeurhomo's in Rusland zeggen dan? Nee toch vanwaar dan die onverzettelijke intolerantie voor andere niet homo minderheden in dit land onder vooral Hollandse homo's zoals jij?

rbakels
rbakels23 okt. 2013 - 18:56

Aangezien er de afgelopen 100+ jaar nooit is geklaagd dat zwarte pieten "racistisch" zijn hebben de tegenstanders nu echt wel hun recht verwerkt, zoals juristen dat noemen.

1 Reactie
denmol
denmol23 okt. 2013 - 18:56

"Aangezien er de afgelopen 100+ jaar nooit is geklaagd dat zwarte pieten "racistisch" zijn hebben de tegenstanders nu echt wel hun recht verwerkt, zoals juristen dat noemen." Dat is wat jij denkt maar er is altijd protest geweest, helaas is het even zo vaak keurig en vakkundig onder het tapijt geveegd en nu met de moderne media komt het goed door en wordt het publiek gelukkig maximaal bereikt. Hierdoor komt een discussie die al 50 jaar gelden had moeten plaats hebben helaas nu pas echt op gang waarbij de voorstanders door de zeer grote meerderheid van medestanders het onterechte idee kunnen krijgen dat ze de strijd gewonnen hebben maar zoals bekend houdt een evidente misstand, hoe groot het aantal voorstanders bij aanvang ook is, geen stand. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat wanneer het stof van de strijd is neergedaald een ieder bij zichzelf te rade gaat en de feiten er eens op na gaat slaan om eindelijk eens de geschiedenis hieromtrent in te zien en zelf te erkennen dat zwarte piet als een relikwie uit een onaangenaam maar gedeeld verleden anno 2013 onhoudbaar is.

JoopSchouten
JoopSchouten23 okt. 2013 - 18:56

Ik ben niet moe maar moedeloos (...). ... En ik 'hou van' Dennis. Mijn vrouw snapt dit. En mijn 'misleide' kinderen houden van De Piet.

1 Reactie
denmol
denmol23 okt. 2013 - 18:56

Ik hou ondanks alles ook van jou Joop.