Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Moderne versierkunst: wint de creditcard het van de genen?

  •  
26-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers, vandaag over de onderliggende factoren van de versierkunst
Hoe goed ben je in versieren? Het lijkt meer iets voor de Cosmopolitan, maar ook serieuze onderzoekers hebben zich in het onderwerp verdiept en erover geschreven. Een goede versiertechniek zou namelijk vanuit het perspectief van de evolutie samen moeten hangen met een betere kwaliteit om te overleven. Het zou immers wat ‘survival of the fittest’ betreft een probleem zijn als slechte genen het zouden winnen van de goede genen, alleen omdat die eerste beter ‘verkocht’ zouden worden door een betere versiertechniek.
Ik hou wel van onderzoeken op dat gebied en boeken als bovenstaande zijn voor mij leesvoer, voor lange zondagen als het niet zulk best weer is. Het is een beetje als bananasplit: de mens betrapt, ondanks al zijn pogingen om meer te lijken dan hij is. Het gaat daarbij om dingen die helpen bij de snelle check in het begin van het proces van de liefde, om te zorgen dat je al je inspanningen en hormonen niet verspilt aan de verkeerde. Het is wat Geher and Kaufman schrijven: een ingebouwde intelligentie die automatisch helpt bij de eerste schifting. Het grappige is dat er zelfs een vragenlijst is, die zou helpen uit te vissen hoe goed je zelf in staat bent de ander in te schatten, en die kennis bij het versieren te gebruiken. Ondanks dat ik het onzin vindt, hier toch de link, omdat ook dat leuk is voor verregende zondagen.
Er is een vragenlijst voor mannen en een voor vrouwen, die bestaat uit ja/nee vragen. Een voorbeeldvraag voor mannen: “Als een vrouw niet geïnteresseerd in mij lijkt te zijn, weet ze gewoon niet wat ze mist.” En voor vrouwen: “Ik lach altijd veel om de grapjes die mannen maken.”
Over versierkunst stond vorige week in the Atlantic een artikel dat verband legt tussen de creditkaart en versieren. De vraag die daar gesteld wordt is of versiervaardigheid misschien helemaal overschaduwd wordt, doordat mannen in staat zijn om met een creditkaart hun versierpogingen te pimpen. Door een wereld van bezit en luxe te suggereren, waardoor de kansen van ‘losers’ enorm toenemen. Ze komen echter steeds dieper in de schulden en gaan met een schuldenlast een relatie in. De boodschap is dus eigenlijk dat in het arsenaal van vrouwen ook een check zou moeten zitten, waarbij bezit en schulden van de versierder beoordeeld kunnen worden.
Gezien het feit dat we niet meer in de oertijd leven en in onze tijd mannen- en vrouwenrollen flink veranderen, wordt kennis van hoe het in de oertijd allemaal ging steeds minder belangrijk. Een vrouw met een carrière kan immers ook met haar creditkaart wapperen. Als ze tenminste geïnteresseerd mocht zijn in een oermannetje die in een vragenlijst het statement: “Als ik het echt wil kan ik elke vrouw doen geloven dat ik een prins ben in een of ander land hier ver vandaan” met ja beantwoordt.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Is sprinkhaan de nieuwe biefstuk?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Sonia2
Sonia226 mei 2013 - 12:33

Het grote hiaat vind ik hier: hormonen. Je kunt wel stellen dat we niet meer in de oertijd leven en dat er zo veel veranderd is, maar is dat wel zo? Want mensen - meestal mannen - slaan elkaar nog steeds de hersens in voor een territorium (land), een stuk vlees, en ja, ook een vrouw.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mei 2013 - 12:33

Best Sonja, het aantal malen dat meiden in een cat fight verzeild raakten om mij: puur geluk dat daar nooit geen zwaar gewonden bij zijn gevallen. En dat waren altijd vrouwen. En nee heren, toen was er nog geen GHB en de meesten nog nuchter ook, niet blind etc.etc. Beetje minder generaliseren mag. Dat van die creditcard werkt, gelukkig worden beiden er trouwens niet van, de credit maatschappij en bank wel. Versieren moet ook niet het doel zijn, echte liefde vinden is gratis en is het mooist wat er is.

1 Reactie
Sonia2
Sonia226 mei 2013 - 12:33

Ik had het niet over Jersey/Geordie Shore situaties, waar jij je blijkbaar in begeeft. Ik zie het wat globaler. Het gaat over De mens, niet over je dorp ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]26 mei 2013 - 12:33

Ach, de mens...tja, die gaan zich echt nooit leren gedragen vrees ik. De uitzondering daargelaten. Brood, spelen...orgie, geweld en drank of drugs....maatschappij ten onder, weer overeind krabbelen en van voor af aan beginnen. Dat idee van Babel was geen beste, beter was geweest de mens geen spraak te geven, op zijn minst ''ik wil'' of ''ik wil niet'' te verbannen. We leven inderdaad nog in de oertijd, de ''moderne'' Athener is nog maar net achter ons, die verkwanselde al zijn zilver aan oorlog, ingeleid door zucht naar meer goud, olie is het nieuwe goud........we kunnen er maar niet afblijven. Gedrag herkennen is voor de meeste Neanderthalers onder ons al niet te doen, begin je over hormonen dan zie je ze afhaken, rest ons niets dan die kennis handig te gebruiken.

1 Reactie
roher
roher26 mei 2013 - 12:33

Dat zou ik niet zeggen, maar wordt goed gedrag beloond? Leerlingen op school moeten assertief zijn, verlegenheid wordt gezien als een negatieve gedragslijn. En met rekenen is het inderdaad zo dat het grootste getal meer is dan een kleiner getal. Dus een debitcard werkt sowieso niet. Dat alles speelt een rol hoe je je in de liefde manifesteert. En dan moet je inderdaad een vriendinnetje treffen die daar doorheen kijkt. Een verlegen jongen zonder een cent op zak daar gaan we voor!