Joop

Modder gooien

  •    •  
18-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
13506877212354

© cc-foto: Public Domain Files

Dit onmenselijke systeem is niemand persoonlijk aan te rekenen. Maar het deugt niet
‘Waarom laat je het niet rusten?’
‘Denk nu toch alleen aan je eigen gezondheid!’
‘Zo’n systeem verander je toch niet’
Dat kan allemaal waar zijn, maar er zijn grenzen. De onpersoonlijke benadering die ik als patiënt nu al maanden ondervind, vind ik de gezondheidszorg onwaardig. En omdat ik zelf deel uitmaak van dat systeem, wil ik me daar niet bij neerleggen. En er zijn bovendien tientallen mensen me ongevraagd bijgevallen via e-mails, op sociale media, en op straat zelfs. En ik wil die mensen ook niet in de kou laten staan. ‘Als je een stem hebt, moet je die laten horen’ kreeg ik thuis met de paplepel ingegoten.
Is het feit dat ik zelf een medisch specialist ben relevant? Op zichzelf niet, maar mijn tegenargument wel, lijkt me: ‘Als ik al zo wordt behandeld, hoe gaat het dan met een huisvrouw uit Brabant, of een bouwvakker uit Tiel? Vast niet beter toch?’
Negen maanden lijd ik al aan cerebellaire ataxie, een moeilijke term voor een stel symptomen dat zeer uiteenlopende oorzaken kan hebben. Het heeft te maken met het cerebellum, onze kleine hersenen, zoveel is zeker. Mijn oorzaak is nog altijd onbekend.
Zes maanden zat ik noodgedwongen thuis, ik schreef er een boek over zonder met een beschuldigende vinger naar wie dan ook te wijzen, en ik probeerde in gesprek te komen met de collega’s die duidelijke fouten hadden gemaakt. Alles mislukte, het gesprek is er nooit geweest. Aan de telefoon verschuilt men zich achter procedures en protocollen. Soms zegt iemand dat het heel vervelend voor me moet zijn, en frustrerend. Dat lost niets op, maar het helpt me wel.
De specialist in deze klachten, een neuroloog aan de andere kant van het land, bevestigt dat ik reden van klagen heb. Zijn begripvolle en kundige begeleiding bewijzen mij enkel dat het ook anders kan.
Ik kreeg via de klachtenfunctionaris een vriendelijke, persoonlijke brief toegestuurd van twee betrokken neurologen. Ze maakten excuus voor een deel van hetgeen er was geschied, maar over de bureaucratie in het ziekenhuis en de onterecht gedeclareerde euro’s lieten ze zich niet uit. Een informeel gesprek zonder tussenkomst van de klachtenfunctionaris was volgens de opperbaas van het ziekenhuis, zelf neuroloog ook nog, niet mogelijk. ‘Dien maar een klacht in’, moedigde hij mij slechts aan.
Ik laat het er nog steeds niet bij zitten, maar ik ben wel moe van de vertragingstactieken en de weinig bereidwillige houding waar ik mee ben geconfronteerd. En dus heb ik nu maar een advocaat ingeschakeld, die namens mij gaat communiceren. Hij zit er al direct heel anders in, informeel wordt het nu echt nooit meer. Dat spijt me nog steeds. Net als de collega’s die me onvolledig en onjuist hebben behandeld houd ik van ons vak, en dreigen goede bedoelingen nu ondergesneeuwd te raken. Maar dat is exact het probleem: dit onmenselijke systeem is niemand persoonlijk aan te rekenen. Maar het deugt niet, en daarom wordt het dus nu maar modder gooien…
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Lucas2000
Lucas200020 dec. 2018 - 14:01

Ik zat laatst in de wachtkamer bij de huisarts en ik dacht laat ik eens wat folders doornemen over allerlei aandoeningen. Voor de grap keek ik eens bij het kopje "vergoedingen" en echt in elke folder staat een ratjetoe aan allerlei "maren" en "mitsen". Eigen bijdrage, eigen risico, wel of niet vergoed etc. Ik snap dat er mensen die laag in de midenklasse zitten en aan de onderkant van de samenleving afzien van zorg. Lieden als Hoogervorst en vele anderen, hebben gewoon bloed aan hun handen. Alles voor de winstmaximalisatie. Een verschrikking dit systeem.

1 Reactie
Lucas2000
Lucas200020 dec. 2018 - 14:02

*middenklasse

Martinel
Martinel19 dec. 2018 - 17:30

Welkom in de wereld die gezondheidszorg levert. Blijkbaar kan iedereen met geld een advocaat in de hand nemen. Hoe zit het mensen die dat niet kunnen? (waarbij de hele rechtsongelijkheid naar voren komt). Overigens is dit onmenselijke systeem wel degelijk mensen aan te rekenen. Hoogervorst bijvoorbeeld en alle partijen die van de zorg een markt hebben gemaakt, waarbij nooit de vraag is gesteld of dit consumentengedrag wat de heer Bakker ook profileert voor iedereen geldt. Nee dus en daar plukt hij nu de 'vruchten' van. Ik heb geen medelijden met artsen die dit systeem mede hebben omarmt. Uiteraard treurig voor de heer Bakker zelf, maar zo lopen er nog ik weet niet hoeveel miljoen mensen tegen dit walgelijke systeem aan. Neem aan dat de heer Bakker makkelijk zijn eigen risico kan ophoesten itt tot minderbedeelden, die dus ook van zorg afzien, zoals ik.

1 Reactie
Martinel
Martinel19 dec. 2018 - 17:41

omarmd….Het is, zoals de Volkskrant een tijdje geleden verwoordde...na de faillissementen van o.a. Slotervaart en niet te vergeten AT5 en het Parool...., mensen doen er niet meer toe, werknemers doen er niet meer toe. Het gaat om winstmaximalisatie. En als uit de heer Bakker geen winst meer te halen is dan over en uit. Leef er mee. Zoals velen moeten leven met pijnen en psychisch lijden die geen kant meer op kunnen. En geen advocaat kunnen betalen. Stem anders de volgende keer!

Libertain
Libertain19 dec. 2018 - 11:34

Tja, met alle respect voor het auteur is de vraag of het mogelijk zou zijn om de huidige neoliberale systeem in het gezondheidszorg iets menselijker te maken door gebruik te gaan maken van advocatuur. En het antwoord is .....neen, het typisch structureel gebrek van het neoliberale systeem is op dit manier zeker niet te verbeteren, wel ga je zeker persoonlijke voldoening zoeken en tevens als een onderdeel functioneren van dat wat je zegt te verafschuwen. Dit is ook denk ik allemaal de bedoeling ervan.

vdbemt
vdbemt19 dec. 2018 - 9:41

Nee. Dat gaat het systeem niet veranderen. Je kunt er, hopelijk, wel mee bereiken dat je de verantwoordelijken voor fouten, die nu in en dankzij het systeem weg kunnen duiken, toch aansprakelijk kunt stellen voor hún fouten. Er gaat inmiddels geen week voorbij of er is wel een of ander drama in het nieuws waaruit blijkt dat ons huidige zorgsysteem een debacle is. Natuurlijk kan dat anders. Eigenlijk MOET dat gewoon anders. Het doel moet weer terug naar wat het hoort te zijn: onze gezondheid, onze levens. Nu is het doel: het budget. Daar begint onze gezondheid en onze levens inmiddels aardig onder te lijden.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt19 dec. 2018 - 9:42

Dit is een reactie op thedevelmoene, 19-12 06.55

vdbemt
vdbemt19 dec. 2018 - 9:34

Volgens onze regering hebben we toch de beste zorg ter wereld. En het beste onderwijs. En het beste pensioenstelsel. En het beste sociale vangnet. Dan moeten we al kabinettenlang de beste regering hebben. Liberaal, toch?

thedevelmoene
thedevelmoene19 dec. 2018 - 5:55

Een van de problemen in het systeem is het feit dat je alles moet verantwoorden. Als je als medisch specialist een fout maakt en je hebt niet alles goed gedocumenteerd, ben je het haasje bij de tuchtraad of in de rechtszaal. Dit zorgt voor belachelijk veel bureaucratie, aangezien iedereen zich bij elke handeling goed moet indekken. Ik vraag me dan toch af, of een het inschakelen van een advocaat dit systeem gaat verbeteren.

Karingin
Karingin18 dec. 2018 - 22:42

Ik merk in de kleine medische praktijk, dus het lokale gezondheidscentrum, een grote betrokkenheid. Slechts 1 keer had ik een vervangende huisarts (in opleiding) die een hele rare opmerking maakte waar ik nu nog over prakkiseer, maar verder helemaal goed. Ook in de GGZ zijn het over het algemeen bevlogen en betrokken mensen. Zodra je echter in het ziekenhuis terecht komt, is er een enorme afstand tussen specialist en patiënt. Die lui zijn vaak vooral bezig met hun specialisme en niet met het welzijn van de mens die ze tegenover zich hebben.

Hiltermann
Hiltermann18 dec. 2018 - 21:25

Je hebt nu kennis kunnen maken met de patiënt kant vande gezondheidszorg. Dat is een van de gebreken aan de huidige opleiding. Artsen en verpleegkundigen hebben geen idee wat je als patiënt overkomt wanneer je in een ziekenhuisbed terecht komt. Over dat onderwerp bestaat een Canadese film over een arts die als patiënt in het ziekenhuis waar hij werkt terecht komt. Sindsdien verplicht hij al zijn studenten een weekje als"patiënt door te brengen in een ziekenhuisbed. Het helpt goed.

Linkse Meid
Linkse Meid18 dec. 2018 - 21:16

Dit is het resultaat van de neoliberalisme. Alles moest omgezet worden naar marktwerking. Alles nog gelijker. Let wel, in het systeem die we nu kennen, is de ene gelijker dan de andere. Gevolg is dat iemand die geen financiële middelen heeft om dure rechtse advocaten in te huren en door medische missers functies kwijt raakt, letterlijk en figuurlijk aan de grond staat.

3 Reacties
Hiltermann
Hiltermann18 dec. 2018 - 21:34

Neoliberalisme is ver te zoeken in deze kwestie. Deze cultuur bestaat al veel langer. Worden er fouten gemaakt dan sluiten de rijen zich. Artsen worden gehinderd door de verzekeraar wanneer zij gemaakte fouten willen toegeven. Dat is een hindernis die nog steeds niet is weggenomen. De inspectie voor de gezondheidszorg loopt ernstig achter met de controle op de kwaliteit van de gezondheidszorg. De overheid heeft daar geen geld voor over. Lekker rustig, zo denkt iedereen dat er nooit iets fout gaat.

Karingin
Karingin18 dec. 2018 - 22:31

Nou Hilterman, dat heeft allemaal dus wel degelijk met een neoliberale inslag te maken. De arts is producent geworden, zit vast in protocollen en verantwoording naar de verzekeraar, die voor veel dingen nuttig zijn, maar waar in geval van ook vanaf geweken moet kunnen worden. En dat de inspectie geen middelen heeft om haar werk te doen is toch ook vanwege zogenaamde efficiency, bij uitstek het toverwoord in het neoliberale denken.

Hiltermann
Hiltermann19 dec. 2018 - 19:40

Er gaat heel veel goed in de gezondheidszorg. Het overgrote deel van de artsen, verpleegkundigen, laboranten, technici die de medische apparatuur onderhouden, is zeer betrokken bij hun werk. Deze mensen doe je ernstig tekort door ze te belasteren met neoliberalisme. De organisatie kan beter en vooral efficiënter. Niet in de neoliberale zin maar in de medische zin. Stroomlijn het traject dat kankerpatiënten doorlopen. Laat onderzoeken beter op elkaar aansluiten. Dan kan er in 3-4 weken uitsluitsel zijn over de aard en de gewenste behandeling van de patiënt. Nu duurt dat niet zelden maanden voor er duidelijkheid is. Deze werkwijze wordt al in de praktijk gebracht, zover mij bekend zijn de Belgen daar mee begonnen. Dat is een van de klachten van Bram Bakker regeltjes die snelle diagnostiek in de weg zitten. De overheid houdt bewust alle inspectiediensten kort, niet alleen de IGZ. Dat spaart geld en bespaart de minister veel werk vanwege de tekortkomingen die boven water komen. Fouten in de organisatie laten voortwoekeren kost uiteindelijk veel meer geld dan het inhuren van wat extra inspecteurs.

Hiltermann
Hiltermann18 dec. 2018 - 21:04

Mogelijk ben je te kritisch, mogelijk verwacht je te veel Verkeerde diagnoses komen dagelijks voor. Ook is het goed mogelijk dat jouw houding bij de collega's enige irritatie heeft opgewekt. In dezelfde periode heb ik ook in het ziekenhuis gelegen, eveneens met ziekte verschijnselen die niet verklaarbaar waren. Ik heb aan het incident een blijvende beperking over gehouden. Artsen en verpleegkundigen hebben mij uitstekend verzorgd. Slechts een minpuntje. Mijn achterban werd beter geïnformeerd dan ik. Mogelijk dacht men dat ik het niet aan zou kunnen. Ik heb dagenlang kantje boord gelegen. Het is aan mijn goede conditie te danken dat ik het overleefd heb.

Kilted
Kilted18 dec. 2018 - 20:18

Een kennis van mij heeft de heer Bakker als behandelaar gehad en toen was het niet veel anders. De pot, zwart, ketel, verwijt.... Beetje flauw om hier huilie-huilie over te gaan doen. Maar ja, zo zie je de ware aard van de mens bovenkomen. Jammer, beschouwde de heer Bakker altijd als een van 'good guys'. Tot recentelijk.

1 Reactie
Karingin
Karingin18 dec. 2018 - 22:27

Wat is er nou weer mis mee dat hij door omstandigheden tot dit inzicht is gekomen? Dat lijkt me juist een goede zaak.